Library Science MCQs For JKSSB

1. WorldCat is maintained by

A

Library of Congress

B

American Library Association

C

Online Computer Library Center

D

Special Library Association

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Online Computer Library Center

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Identify the correct order of computer components used for a computer system in the ascending order of period.

A

Very Large Scale Integrated Circuits, Vacuum Tubes, Transistors, Integrated Circuits

B

Transistors, Integrated Circuits, Very Large Scale Integrated Circuits, Vacuum Tubes

C

Integrated Circuits, Very Large Scale Integrated Circuits, Vacuum Tubes, Transistors

D

Vacuum Tubes, Transistors, Integrated Circuits, Very Large Scale Integrated Circuits

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Vacuum Tubes, Transistors, Integrated Circuits, Very Large Scale Integrated Circuits

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. ISO 2709 is an international standard that specifies the requirements for a generalized machine format to hold bibliographic records. Which among the following is related to ISO 2709?

A

Information Interchange standard

B

Information Internet standard

C

Information Retrieval standard

D

Information Resources standard

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Information Interchange standard

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Every year the library authority collects new books or other materials from various sources for a library. When those materials arrived at the hand of the librarian then he keeps a permanent record of those materials on a register book. These register books are known as

A

Accession number

B

Publisher place

C

Accession register

D

Publisher register

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Publisher register

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The purpose of Postscript is to allow the interchange of fully formatted documents between computers which use different operating systems and different printers. Which among the following "Postscript" is used in electronic and desktop publishing areas?

A

Audio programming language

B

Command language

C

Markup language

D

Page description language

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Page description language

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which service of the following demands the creation of a user profile? (Abbreviations carry their usual meanings)

A

Reference

B

CAS

C

SDI

D

Referral

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

SDI

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. The concept of Artificial Intelligence (AI) belongs to

A

Second Generation Computers

B

Third Generation Computers

C

Fifth Generation Computers

D

Fourth Generation Computers

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Fifth Generation Computers

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which service of the following links users to appropriate sources of information on the basis of specially prepared guides according to Gray?

A

Abstracting

B

Indexing

C

Reference

D

Referral

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Referral

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. ALU is capable of

A

Monitoring system

B

Controlling operation

C

Performing calculations

D

Storage data

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Performing calculations

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. In WINISIS, change language option is available in

A

Configure menu

B

Utilities menu

C

Help menu

D

Edit menu

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Configure menu

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which among the following is one of the purposes of "Notational Plane"?

A

To give class Number

B

To give serial Number

C

To give some symbol for identity

D

To give book number

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

To give class Number

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. In which year Medical Literature Analysis and Retrieval System (MEDLARS) was first introduced?

A

1947

B

1955

C

1964

D

1956

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1964

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. One Giga Byte is equal to how many Megabytes?

A

1022 Megabytes

B

1028 Megabytes

C

1024 Megabytes

D

1026 Megabytes

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1024 Megabytes

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Who among the following stated "Reference service is the contact between the right reader and the right book in the right personal way"?

A

C C Jewet

B

Melvil Dewey

C

S R Ranganthan

D

C A Cutter

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

S R Ranganthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. In which year Rajasthan Public Libraries Act was enacted?

A

2007

B

2006

C

2005

D

2004

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2006

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Identify the periodicity of "Index Medicus" among the following.

A

Half-yearly

B

Quarterly

C

Yearly

D

Monthly

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Monthly

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. A major indexing database of scientific and technical literature, published by the Institution of Engineering and Technology (IET), and formerly by the Institution of Electrical Engineers (IEE), one of the IET`s forerunners was started in 1967. It is

A

National Institute of Science Communication and Information Resources (NISCAIR)

B

Online Public Access Catalogue (OPAC)

C

Information Services for the Physics and Engineering Communities (INSPEC)

D

International Nuclear Information System (INIS)

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Information Services for the Physics and Engineering Communities (INSPEC)

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Digital versatile disk is a/an

A

Optical storage device

B

Magnetic storage device

C

Paper storage device

D

Electro-magnetic storage device

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Optical storage device

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. An example for "polyglot dictionary" is

A

Black`s Medical Dictionary

B

22-Language Dictionary

C

English-Telugu Dictionary

D

Roget`s International Dictionary

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

22-Language Dictionary

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Who among the following is regarded as Father of Bibliography?

A

Conrad Gesner

B

A C Foskett

C

C J Brandt

D

Paul Otlet

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Conrad Gesner

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. AGRIS is maintained by which of the following to serve users from developed and developing countries through facilitating access to available knowledge in agriculture, science and technology since 1975 till 2015? (Abbreviations carry their usual meanings)

A

FAO

B

IFLA

C

OCLC

D

UNESCO

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

FAO

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Seymour Lubetzky`s name is associated in the field of

A

Book selection

B

Cataloging

C

Documentation

D

Research

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Cataloging

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Identify the correct order of the evolution of computers.

A

PC-AT, Minicomputers, Microcomputers, PC-XT

B

Microcomputers, PC-XT, PC-AT, Minicomputers

C

Minicomputers, Microcomputers, PC-XT, PC-AT

D

PC-XT, PC-AT, Minicomputers, Microcomputers

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Minicomputers, Microcomputers, PC-XT, PC-AT

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. A book or set of books giving information on many subjects or on many aspects of one subject and typically arranged alphabetically is called

A

Dictionary

B

Encyclopaedia

C

Almanac

D

Yearbook

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Encyclopaedia

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Dissertation Abstracts International on 2010 was published by

A

Elsevier

B

Ebscohost

C

CSA

D

Proquest

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Proquest

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. The memory capacity of a computer is measured by

A

Hertz

B

Bytes

C

Chips

D

Kbps

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bytes

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Patents are unique sources of

A

Tertiary information

B

Secondary information

C

Technical information

D

General information

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Technical information

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following is provided on the web and can be accessed from anywhere with the help of Internet? (Abbreviations carry their usual meanings)

A

Web OPAC

B

Dictionary Catalogue

C

Classified Catalogue

D

OPAC

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Web OPAC

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Extension services of blind person comes under the purview of which law of library science?

A

First and Second law

B

First and Third law

C

Second and Fifth law

D

Second and Fourth law

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

First and Second law

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. What is the system of the Universal library called?

A

Arrangement of periodical

B

Procurement of periodical

C

Online circulation system

D

Book arrangement

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Online circulation system

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. The Association For Information Management (ASLIB) was founded in

A

1972

B

1924

C

1824

D

1952

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1924

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. In Colon Classification (6th Ed.), which among the following is used to indicate the future time?

A

Downward arrow

B

Forward arrow

C

Backward arrow

D

Upward arrow

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Forward arrow

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Phoenix schedules are part of (Abbreviations assume their usual meanings)

A

DDC

B

LC

C

CC

D

UDC

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

DDC

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. National Book Week in India is celebrated every year in the month of

A

November

B

September

C

October

D

December

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

November

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Census of India is a type of

A

Current source of Information

B

Geographical source of Information

C

Bibliographical source of Information

D

Statistical source of Information

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Statistical source of Information

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Biochemistry is an example of

A

Fission

B

Cluster

C

Fusion

D

Agglomeration

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Fusion

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. How many states have passed the Library Legislation in India according to Minister of Culture, Smt. Chandresh Kumari as of August 2013?

A

18

B

17

C

20

D

19

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

19

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. PROLA searches the archives of the nine print journals published by the American Physical Society (APS). PROLA stands for

A

Physical Reference Online Archive

B

Physical Reference Online Abstract

C

Physical Review Online Archive

D

Physical Review Online Abstract

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Physical Review Online Archive

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The term "Lexicography" is associated with

A

Compilation of letters

B

Compilation of encyclopaedias

C

Compilation of dictionaries

D

Compilation of biographies

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Compilation of dictionaries

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which among the following is regarded as supplement to all types of reference sources?

A

Encyclopedia

B

Directory

C

Dictionary

D

Gazetteers

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Encyclopedia

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which of the following is a dictionary of words of a language, arranged alphabetically giving meaning in another language?

A

Glossary

B

Synonyms

C

Lexicon

D

Vocabulary

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lexicon

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. The process of conversion of traditional card catalogue into a computerised one has given birth to OPAC. OPAC stands for

A

Online Public Available Catalogue

B

Online Platform Automated Catalogue

C

Online Public Access Catalogue

D

Online Public Automated Catalogue

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Online Public Access Catalogue

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. INSPEC is a major indexing database of

A

Scientific and technical literature

B

Social sciences literature

C

Scientific literature

D

Humanities literature

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Scientific and technical literature

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. An Indian publisher should submit free of cost, every publication to various deposit libraries of India. How many libraries is this specified as per Delivery of Books Act, 1954?

A

3

B

4

C

5

D

2

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. International Standard Book Number (ISBN) on 2015 consisted of

A

12 digits

B

10 digits

C

13 digits

D

8 digits

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

13 digits

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The print version of the latest full edition of the DDC, Edition 23, is composed of the following major parts in (Abbreviations assume their usual meanings)

A

Five volumes

B

Four volumes

C

Three volumes

D

Six volumes

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Four volumes

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The number of steps involved in classifying a document according to Dr. S.R.Ranganathan is

A

18

B

9

C

17

D

6

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

9

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. In cataloguing as per AARC2, the square brackets [ ] are used to enclose (Anglo-American Cataloguing Rules is written as AARC2)

A

statement of accompanying material

B

the details of author

C

series statements

D

information taken from outside

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

information taken from outside

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. RRRLF provides financial assistance to (Abbreviations carry their usual meanings)

A

Private Libraries

B

Special Libraries

C

Academic Libraries

D

Public Libraries

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Public Libraries

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which among the following is known as Apocryphal book?

A

Rare book

B

Books of unknown or doubtful authorship

C

Multivolume book

D

Oversized book

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Books of unknown or doubtful authorship

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Canon of Context is related to

A

Ideal Plane

B

Verbal Plane

C

Notational Plane

D

Non-Verbal Plane

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Verbal Plane

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Library Legislation refers to the development of

A

Digital Libraries

B

Public Libraries

C

Academic Libraries

D

Special Libraries

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Library legislation is capable of regulating various organs of public library services. It is an instrument for the development of public libraries in a planned manner to ensure establishment, development and maintenance of libraries in a uniform pattern.

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Canon of Recall value was propounded in

A

1968

B

1971

C

1969

D

1970

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1969

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Which of the following is a data base management system?

A

MS-PowerPoint

B

MS-Word

C

MS-Outlook

D

MS-Access

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Microsoft Access is a database management system (DBMS) from Microsoft that combines the relational Microsoft Jet Database Engine with a graphical user interface and software-development tools.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Sheets before and after the text of a book is/are called

A

Head band

B

End Papers

C

Gilding

D

Attach Cover

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

End Papers

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Book number is a part of (Abbreviations carry their usual meanings)

A

ISBN

B

Call Number

C

Accession Number

D

Volume Number

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Call Number = Class Number + Book Number + Collection Number

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. What is the standard thickness of a Card in card catalogue?

A

0.24 mm

B

0.23 mm

C

0.25 mm

D

0.26 mm

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

0.25 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Who among the following enunciated the `APUPA` pattern of arrangement of books?

A

J.D. Brown

B

Melvil Dewey

C

W.C. B. Sayers

D

S.R. Ranganathan

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Dr S.R.Ranganathan who is our father of Library and information science in India has enunciated a fundamental principle is known as APUPA pattern. APUPA pattern is one of the methods of arrangement of books in Classification. As per this method documents are classified in three types viz, Umbral, Penumbral and Alien.

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Identify the standard size of a catalogue card among the following which was promoted by Dewey to make it as a standard.

A

12.6 cm × 7.5 cm

B

12.7 cm × 7.5 cm

C

12.5 cm × 7.5 cm

D

12.4 cm × 7.5 cm

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Worldwide, two different sizes of catalogue cards are in general use. Large libraries, e.g. university libraries, generally use the standard size 12.5 cm X 7.5 cm particularly in order to save space. Others, including many documentation centres and most SATIS members, use the larger standard size 14.8 cm x 10.5 cm.

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. "Touch Senstive Screens" is an example of

A

Output device

B

Storage device

C

Input device

D

GUI

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A touch screen is a computer display screen that is also an input device. The screens are sensitive to pressure; a user interacts with the computer by touching pictures or words on the screen.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which among the following indicates the ‘Facet Formula’? (Abbreviations assume their usual meanings)

A

PMSET

B

PMETS

C

PMTSE

D

PMEST

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

PMEST is a facat formula and p= personality indicate with ( , ) M= material indicate with ( ; ) E= Energy indicate with ( : ) S= Space indicate with ( .) T= Time indicate with ( ` )

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Who among the following issues ISSN in India? (Abbreviations carry their usual meanings)

A

NISCAIR

B

SENDOC

C

RRRLF

D

NASSDOC

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

NISCAIR

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Identify the correct ascending order in which the legislations are passed covering Intellectual Property Rights in India for the first time ignoring the subsequent amendments.

A

Design Act, Copyright Act, Patent Act, Information Technology Act

B

Copyright Act, Design Act, Patent Act, Information Technology Act

C

Design Act, Information Technology Act, Patent Act, Copyright Act

D

Copyright Act, Design Act, Information Technology Act, Patent Act

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Design Act, Copyright Act, Patent Act, Information Technology Act

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. What does the symbol comma (,) represent in the class number "O111, 3"?

A

Space

B

Personality

C

Energy

D

Matter

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Personality

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. According to American Society for Testing and Materials (ASTM) standard E250, CODEN is connected with

A

Books

B

Reports

C

Gray literature

D

Serials

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

CODEN – according to ASTM standard E250 – is a six character, alphanumeric bibliographic code, that provides concise, unique and unambiguous identification of the titles of periodicals and non-serial publications from all subject areas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. An user education may be provided in four interrelated areas. They are

A

User`s awareness, library orientation, inter-profiling and bibliographic instruction

B

Aptitude test of the users, use of cataloguing, interprofiling and user`s awareness

C

Bibliographic instruction, library orientation, computer literacy and user`s awareness

D

User`s awareness, user studies, library orientation and bibliographic instruction

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

User education may be provided in four interrelated areas which are. User`s awareness; user studies; library orientation; bibliographic instruction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. According to information technology, which among the following is a bug

A

Error in a Program

B

Computer Virus

C

Error in Hardware

D

Error in Computer Configuration

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Error in a Program

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Who started the Reader`s Ticket Method?

A

C. A. Cutter

B

Dewey

C

Dr. S. R. Ranganathan

D

D. J. Foskett

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Reader`s Ticket Method was started by Dr. S.R. Ranganathan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. In Colon classification, parenthesis ( ) is used to indicate

A

Subject device

B

Chronological device

C

Classic device

D

Geographical device

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In Colon Classification, ( ), Parenthesis is used to indicate Subject Device.

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. The symbol (:) represents which of the following facets?

A

Energy

B

Time

C

Personality

D

Space

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

There are five and only Five Fundamental Categories — viz., Time, Space, Energy, Matter, and Personality. The connecting symbol for energy is colon (:).

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. DDC is used by most of the libraries all over the world. Its classification scheme comes under the category of

A

Almost faceted

B

Almost enumerative

C

Enumerative

D

Rigidly faceted

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Enumerative

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. `State of the art report` generally highlights

A

Professional aspects

B

Genral aspects

C

Administrative aspects

D

Technical aspects

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Technical aspects

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. "Indian Science Abstracts" is published by (Abbreviations carry their usual meanings)

A

DESIDOC

B

SENDOC

C

NISCAIR

D

NASSDOC

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

NISCAIR brings out two abstracting journals namely Indian Science Abstracts (ISA) and Medicinal and Aromatic Plants Abstracts (MAPA). ISA is a fortnightly abstracting journal reporting current Indian scientific work published in India and abroad.

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. MEDLARS, which is a computerised biomedical bibliographic retrieval system, is the programme of

A

World Medical Association, Paris

B

National Library of Medicine, USA

C

Indian Medical Association, New Delhi

D

British Medical Association, UK

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

MEDLARS: MEDLARS is an acronym that stands for Medical Literature Analysis and Retrieval System. It is a computer-based system of the U.S. National Library of Medicine (NLM) that allows rapid access to NLM`s store of biomedical information.

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. In UDC, which symbol is used to represent the language auxiliary number? (Abbreviations assume their usual meanings)

A

(0) (With bracket zero)

B

(=) (With in bracket equal)

C

+ (Plus)

D

= (Equal)

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Equals sign, `=`.

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. The ability to understand the IT based tools relevant to the work of today`s scholar is known as

A

Resource Literacy

B

Information Literacy

C

Publishing Literacy

D

Research Literacy

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Research literacy, or the ability to understand and use the IT-based tools relevant to the work of today`s researcher and scholar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Khuda Baksh Oriental Library is located at

A

Lucknow

B

Hyderabad

C

Ahmedabad

D

Patna

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Khuda Bakhsh Oriental Library is one of the national libraries of India,[2] located in Patna, Bihar.[3] It was opened to public on 29 October 1891 by Khan Bahadur Khuda Bakhsh with 4,000 manuscripts, of which he inherited 1,400 from his father Maulvi Mohammed Bakhsh. It is an autonomous organization under Ministry of Culture, Government of India, and is governed by a Board with the Governor of Bihar as its ex officio Chairman, and is known for its rare collection of Persian and Arabic manuscripts. It also hosts paintings made during the Rajput and Mughal eras of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Hypertext is text which contains links to other texts. The term was coined in 1963 by

A

Ted Nelson

B

Ivan Sutherland

C

Dennis Ritchie

D

Linus Torvalds

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In 1963, Ted Nelson coined the terms hypertext and hypermedia as part of a model he developed for creating and using linked content (first published reference 1965).

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. ILA was founded on 13th September 1933 at Calcutta. ILA stands for

A

International Law Association

B

Indian Library Association

C

International Library Association

D

Indian Law Association

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

INDIAN LIBRARY ASSOCIATION (Historical Prospectives): The Indian Library Association was formed on 13th September 1933 on the occasion of 1st All India Library Conference held at Calcutta (now Kolkata).

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which of the following comes under SCONUL 7 Pillars Model of Information Literacy

A

Investigate, Search, Plan, Gather, Evaluate, Manage and Present

B

Investigate, Scope, Plan, Gather, Evaluate, Manage and Present

C

Identify, Scope, Plan, Gather, Evaluate, Manage and Present

D

Inform, Search, Plan, Gather, Examine, Manage and Present

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

he SCONUL Model is useful because it defines attitudes and behaviours (i.e. understandings) as well as core skills and competences (i.e. abilities) associated with the seven pillars of information literacy development – identify, scope, plan, gather, evaluate, manage and present.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. “To provide right book, to the right reader, at the right time” should be the principle of book selection. It was enunciated by

A

Melvil Dewey

B

J. H Shera

C

John Otlet

D

Drury

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The basic principle, which still governs the selection of reading material for a library, was enunciated by Drury in 1930. It states: "To provide the right book to the right reader at the right time”. ... He should select only that material which caters to the information, educational and recreational needs of the readers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Weeding of unuseful books from the library is emphasized by which among the following law of library science?

A

Third

B

Second

C

Fifth

D

Fourth

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The fifth law of library science, "A library is a growing organism," means that a library should be a dynamic institution that is never static in its outlook. Books, methods, and the physical library should be updated over time.

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Which of the following is NOT a Database Management System?

A

FoxPro

B

Oracle

C

PowerPoint

D

MySQL

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A database management system (DBMS) is a software package designed to define, manipulate, retrieve and manage data in a database. A DBMS generally manipulates the data itself, the data format, field names, record structure and file structure. It also defines rules to validate and manipulate this data.

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. The current awareness service is a service given to keep the users upto date with the latest developments of their respective fields by library or a/an

A

Research centre

B

Translation centre

C

Information centre

D

Development centre

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Information centre

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. How many tables are present in DDC-22 edition? (Dewey Decimal Classification is abbreviated as DDC)

A

9

B

6

C

8

D

7

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

There are 6 Tables present in DDC-22 edition.

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Video display unit is a best example of

A

Storage device

B

Optical device

C

Input device

D

Output device

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Monitors, commonly called as Visual Display Unit (VDU), are the main output device of a computer.

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. The dictionaries which deal with the word stock of a particular geographical region or social groups are called as

A

Jargon

B

Slangs

C

Dialects

D

Argot

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dialect dictionaries: dialect dictionaries present all the characteristic of a general dictionary in their description of the lexical units. But they deal with the word stock of a particular geographical region or social group.

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Electronic version of ‘Chemical Abstracts’ is known as (American Chemical Society is written as ACS)

A

Science Direct

B

SciFinder

C

ACS online

D

Chem Search

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chemical Abstracts is a periodical index that provides numerous tools such as SciFinder as well as tagged keywords, summaries, indexes of disclosures, and structures of compounds in recently published scientific documents.

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Geographical dictionary of places arranged alphabetically containing the information about geographical structure, social statics and physical features of a country is called

A

Directories

B

Gazetteers

C

Handbooks

D

Bibliography

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A gazetteer is a geographical dictionary or directory used in conjunction with a map or atlas. It typically contains information concerning the geographical makeup, social statistics and physical features of a country, region, or continent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. As per General Financial Rules (GFR) 2005 of Rule 194, how many volumes loss per one thousand volumes of books issued/consulted in a year may be taken as reasonable?

A

6

B

8

C

7

D

5

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Loss of five volumes per one thousand volumes of books issued / consulted in a year may be taken as reasonable, provided such losses are not attributable to dishonesty or negligence.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Subject analytical entry is known in Classified catalogue as

A

Cross Reference Entry

B

Class Index Entry

C

Class Reference Index Entry

D

Book Index Entry

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Subject analytical entry is known in Classified catalogue as Cross Reference Entry

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Library Literature is a best example of

A

An abstracting service

B

An indexing service

C

A historical bibliography

D

A biography

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Library Literature is a best example of an indexing service

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. In the context of CDS/ISIS, the full form of FST is

A

Field Selection Time

B

Field Selection Term

C

Field Selection Table

D

Filed Selection Transistor

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In the context of CDS/ISIS, the full form of FST is Field Selection Table

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. When was the Copyright Act -1957, amended for the first time?

A

1985

B

1958

C

1986

D

1983

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Copyright Act, 1957 had been amended five times prior to 2012, once each in the years 1983, 1984, 1992, 1994 and 1999, to meet with the national and international requirements.

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Who among the following devised the Universal Decimal Classification (UDC)?

A

Paul Outlet and Henry La Fontaine

B

Melvil Dewey and Edward B Ross

C

H E Billis and AO Hume

D

J H Shera and Margaret Mann

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The UDC was developed by the Belgian bibliographers Paul Otlet and Henri La Fontaine at the end of the 19th century.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. INIS is operated by (Abbreviations carry their usual meanings)

A

UNESCO

B

IAEA

C

NLM

D

UN

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

It is operated by the IAEA in collaboration with over 130 countries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which among the following association`s tagline is “connecting people and information”? (Abbreviations carry their usual meanings)

A

ILA

B

ASLAB

C

SLA

D

IFLA

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The SLA is now an international organization with over 9,000 members in over 75 countries. The association`s tagline is “Connecting People and Information”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. DESIDOC concerns itself with documentation in the field of

A

Ocean Sciences

B

Defence Sciences

C

Ancient Sciences

D

Social Sciences

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

DESIDOC has various verticals like Defence Science Library, Network Services, Digital Library & E-Services, Publications, Multimedia, Marketing and Printing. All these Divisions work in close coordination with each other in fulfilling the information requirements of DRDO scientists.

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which among the following is the main objective of compiling the list of "Current Contents"? It is done to improve a/an

A

referral service

B

indexing service

C

translation service

D

random service

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The main objective of compiling the list of current contents is to improve abstracting and indexing services and provide health care professionals and researchers with the most recent research and studies published in the Region related to their specialties.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Who among the following describes information literacy as an integrated set of skills and the knowledge of tools and resources in 1985?

A

Patrica S. Breivik

B

Barbara Fister

C

Paul G. Zurkowski

D

Carol C. Kuhlthau

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In 1985, Patricia S. Breivik described information literacy as an integrated set of skills and the knowledge of tools and resources

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. National Mission on Libraries was launched by Hon`ble President of India Shri Pranab Mukherjee in Rashtrapati Bhawan Auditorium on 3rd February,

A

2013

B

2011

C

2014

D

2012

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

National Mission on Libraries was launched by Hon`ble President of India Shri Pranab Mukherjee in Rashtrapati Bhawan Auditorium on 3rd February, 2014.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. "Books in Print" published or distributed in North America is a

A

Retrospective bibliography

B

Trade bibliography

C

National bibliography

D

Historial bibliography

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A trade bibliography is a list of books and other materials which are printed and available in a country for sale, through publishers, booksellers or trade agencies. Their chief function is to promote book trade.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. What is the machine used for Dickman book charging system known as?

A

Dickman Book Charger

B

Dickman Issue Machine

C

Dickman Mechanical Book Charger

D

Dickman Machine

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dickman Mechanical Book Charger

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which of the following is defined as “written life of a person”?

A

Biography

B

Manual

C

Encyclopaedia

D

Dictionary

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A biography/autobiography is a detailed description or account of someone`s life. It is defined as “written life of a person”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. `Five Laws of Library Science` was first published in

A

1930

B

1929

C

1931

D

1932

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Five laws were first published in Ranganathan`s classic book entitled Five Laws of Library Science in 1931.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Glossary is a/an

A

list of thematically arranged words

B

alphabetical index to passages of work

C

list of words in a language

D

list of words with definitions

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A glossary also known as a vocabulary or clavis, is an alphabetical list of terms in a particular domain of knowledge with the definitions for those terms.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. When was the Patent Act passed?

A

1970

B

1911

C

1994

D

1958

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Patent Act was passed in india on 1970 and came into force on 20th April, 1972

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. What are Dr. S. R. Ranganathan`s five fundamental categories known as?

A

Phase relation

B

Postulates

C

Devices

D

Isolates

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ranganathan adopted a systematic procedure based on certain assumptions which we have called Postulates.The fundamental categories defined by Ranganathan are: Personality (P), Matter (M), Energy (E), Space (S), and Time (T), also known as PMEST.

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Which law of Library Science advocates the Open Access system in the library?

A

Fourth

B

Second

C

Fifth

D

Third

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Every Book its Reader (Third Law) It is the duty of the library staff to bring the readers in contact with books. The Law advocates an open access system, classified shelf arrangement, subject analytical entries, provision of reference services, publicity methods, extension services and book selection policy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which among the following name is used by an author to conceal his or her identity as per the meaning of word Pseudonym?

A

Fictitious name

B

Real name

C

First name

D

Corporate name

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A pseudonym (also called a pen name) is a fictitious name assumed by an individual to conceal his or her identity

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. India 2017 is a reference annual. It is published by

A

Publications Division, Ministry of Culture, Government of India

B

National Library, Kolkata

C

Publications Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India

D

National Book Trust

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

India 2017 is a reference annual that has been authored by experts on the board with the Publication Division, Ministry of Information and Broadcasting, Government of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. AGRIS which is the database provided by more than 150 participating institutes from more than 65 countries across the world is maintained by the

A

Agricultural Council of California

B

Institute of Food and Agriculture Sciences of United States

C

Agricultural Economics Association of South Africa

D

Food and Agriculture Organization of United Nations

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

AGRIS (International System for Agricultural Science and Technology) is a global public domain database with more than 7.5 million structured bibliographical records on agricultural science and technology. The database is maintained by FAO (Food and Agriculture Organization of United Nations)..

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. The term information literacy was coined by Paul Zurkowski in

A

1975

B

1976

C

1974

D

1973

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The term information literacy was first coined by Paul G. Zurkowski in 1974. An information literacy individual, according to Zurkowski, is anyone who had learned to use a wide range of information sources in order to solve problems at work and in his or her daily life.

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. The British Copyright Law was made applicable to India by enacting which of the following Indian Copyright Act?

A

1911

B

1914

C

1958

D

1947

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The act of 1914 was the first modern copyright law of India. It was the first law to include all works of art and literature under the ambit of copyright. It was a replica of the English law of 1911. It was done by the British to ease the passage of literature over colonial subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Electronic version of the DDC is known by the name (Abbreviations assume their usual meanings).

A

DeweyPlus

B

WebDewey

C

Online Dewey

D

UDC Online

Library Science JA/LA Dec 2017 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

WebDewey is the electronic version of the Dewey Decimal Classification (DDC) system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 5 6 7