100 BEST POLITY QUESTIONS Examination MCQs with solutions

1. What is the minimum age required to become Vice President?

A

30 years

B

35 years

C

25 years

D

42 years

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: B
Explanation

35 Years of age is required for President, Vice President and Governor.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which High Court has Maximum number of Judges?

A

Allahabad High Court

B

Patna High Court

C

Delhi High Court

D

Sikkim High Court

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: A
Explanation

Allahabad High Court, has the largest number (160) of judges while Sikkim High Court has the smallest number (3) of judges.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. There are how many High courts in India?

A

45

B

25

C

20

D

15

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: B
Explanation

There are 25 High Courts in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The fundamental duties were included in the Constitution with the idea of –

A

Giving more importance to the fundamental rights

B

Curbing subversive and unconstitutional activities

C

Preventing abuse of Fundamental rights

D

Giving more power to the executive

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: B
Explanation

Curbing subversive and unconstitutional activities can make any country great.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which one is competent to amend the law relating to Indian Citizenship

A

President

B

Prime Minister

C

Parliament

D

Supreme Court

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Indian Constitution vests the Parliament with the power regarding Citizenship in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which among them take oath to uphold the constitution and the laws?

A

CJI

B

President

C

Prime minister

D

State Governors

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: A
Explanation

Judiciaries oath is different.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. When India got freedom in 1947, Which was the ruling Party in Britain?

A

National British Party

B

Labour Party

C

Liberal Democrats

D

Scottish National Party

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: B
Explanation

In 1947 the British Government was led by the Labour Party with Clement Attlee as Prine Minister.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Who was the first woman chief justice of high court in India?

A

G. Rohini

B

Anna Chandey

C

Meera Reddy

D

Leela Seth

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Leila Seth (20 October 1930 – 5 May 2017) was an Indian judge who served as the first woman judge on the Delhi High Court and became the first woman CJI.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Who generally does not vote in Loksabha because his vote is Decisive?

A

Speaker

B

Prime Minister

C

Chief Justice Of India

D

Governor

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: A
Explanation

Speaker votes only in case of tie.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Who has became the first female judge to be a part of the Supreme court of India?

A

Meera Kumari

B

Sujata Mahonar

C

Fathima Beevi

D

Indira Banerjee

POLITY 100 BEST POLITY QUESTIONS REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Fathima Beevi (born 30 April 1927) is a former judge of the Supreme Court of India. Appointed to the apex Court in 1989, she became the first female judge to be a part of the Supreme court of India, and the first Muslim woman to be appointed to any of the higher judiciaries in country.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 6
    Developed By : PrepMart