General Awareness Examination MCQs with solutions

1. The headquarters of UNO are in

A

Geneva

B

New York

C

Washington DC

D

Paris

UNO General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The United Nations is headquartered in New York City in a complex designed by a board of architects led by Wallace Harrison and built by the architectural firm Harrison & Abramovitz. The complex has served as the official headquarters of the United Nations since its completion in 1951.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. The Blue mountains of india are

A

Nilgiri Hills

B

Cardamom Hills

C

Jaintia Hills

D

Garo Hills

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Nilgiri (Blue Mountains) form part of the Western Ghats in western Tamil Nadu, Karnataka and Kerala states in Southern India. At least 24 of the Nilgiri mountains peaks are above 2,000 metres (6,600 ft), the highest peak being Doddabetta at 2,637 metres (8,652 ft). The "Blue Mountains" are so called due to the blue haze which envelops the range with most distant hills of considerable size.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Howrah is located on the banks of

A

Yamuna

B

Gomti

C

Shipra

D

Hoogly

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Howrah is a city in the Indian state of West Bengal. Howrah is located on the western bank of the Hooghly River opposite its twin city of Kolkata.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Jammu is located on the banks of

A

Tawi

B

Ravi

C

Ganga

D

Alakananda

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Jammu is situated on a hillock, on the bank of river Tawi and is bound by Udhampur district in the north and northeast , Kathua district in the east and southeast, Pakistan (Sialkote) in west and Rajauri district and Bhimber in the northwest.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which of the following represents the youngest mountain range in the world?

A

Rockies

B

Andes

C

Alps

D

Himalaya

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Himalayas, the highest, youngest, and the most active continental mountain chain in the world today, includes many fascinating geological and tectonic traits, which began to form about 50 million years ago and continue to evolve even today!

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The word monsoon has its origin in

A

Hindi : Mansik

B

Arabic : Mausam

C

Oriya : More

D

None

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The word monsoon comes from the Arabic word mausim, which means weather. Owing to the yearly appearance of torrential rain, indicating a marked shift in weather, mausim gradually became monsoon.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. The Nilgiri hills are meeting point of

A

Rivers Tapti and Godavari

B

Eastern and Western Ghats

C

Vindhyas and Satpuras

D

Maharashtra and Karnataka

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Eastern ghats and Western ghats meet at the Nilgiri hills in Tamilnadu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. All of the following are tributaries of the longest river of india, Ganges except

A

Gandak

B

Ghaghar

C

Godavari

D

Gomti

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

A large number of tributaries like Alaknanda, Ramganga, Kali, Yamuna, Gomti, Ghagra, Gandak, Kosi and Sone, draining 11 states of the country join River Ganga at different confluence points during its journey.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The author of The Blind Assassin is

A

Dostoevsky

B

Tomi Adeyami

C

Sabaa Tahir

D

Margaret Atwood

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Blind Assassin is a novel by the Canadian writer Margaret Atwood. It was first published by McClelland and Stewart in 2000.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The author of The Brief History of is

A

Dorris Lessing

B

Garcia Marquez

C

Stephen Hawking

D

Seamus Hawking

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes is a book on theoretical cosmology by English physicist Stephen Hawking.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Communist Manifesto has been written by

A

Arundhati Roy

B

Adolf Hitler

C

Adam Smith

D

Karl Marx

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Communist Manifesto, written by Karl Marx and Friedrich Engels, was first published in 1848.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which planet/s lies between the Sun and Earth?

A

Mercury

B

Venus

C

Mars

D

(A) and (B)

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The order of the planets is as follows: Mercury, Venus Earth, Mars, Jupiter Saturn, Uranus, Neptune. Thus, the two planets between the Earth and the Sun are Mercury and Venus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. SAARC has its secretariat at

A

New Delhi, India

B

Colombo, Sri Lanka

C

Islamabad, Pakistan

D

Kathmandu, Nepal

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The SAARC Secretariat is based in Kathmandu, Nepal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. In Asean plus Three, the Three represents which of the following?

A

People`s Republic of China, Japan and South Korea

B

Australia, New Zealand and India

C

Rwanda, Democratic Republic of Congo and Lesotho

D

Philippines, Indonesia and Malaysia

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

ASEAN Plus Three, consisting of ASEAN, China, Japan, and South Korea, was created in 1997. ASEAN Plus Three is a forum that functions as a coordinator of co-operation between the ASEAN and the three East Asian nations of China, South Korea, and Japan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. World Sanskrit Conference 2018 has been hosted at

A

Fiji

B

Mauritius

C

Vancouver, Canada

D

Comoros

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The 17th WSC was held in Vancouver, Canada from July 9-13, 2018, and attracted 600+ delegates from around the world. It was the first time that this prestigious event was held in Canada.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Who is the first Indian recipient of the international cricket council`s Sir Garfield Sobers Trophy?

A

Sachin Tendulkar

B

Rahul Dravid

C

Kapil Dev

D

M S Dhoni

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Sir Garfield Sobers Trophy for Cricketer of the year is a cricket trophy awarded annually by the International Cricket Council (ICC) to its chosen world player of the year. It is considered to be the most prestigious of the annual ICC Awards and was first awarded in 2004 to Rahul Dravid.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which of the following is the autobiography of Maria Sharapova?

A

And Then One Day

B

Unstoppable : My Life So far

C

Playing it My Way

D

I know how to live, i know how to die

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Sharapova returned to the WTA tour in April 2017. However, she struggled to regain her form and continued to be plagued by injuries. In 2020 she announced her retirement. Her memoir, Unstoppable: My Life So Far (written with Rich Cohen), was published in 2017.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Which among the following options is the daily newspaper published in Sanskrit?

A

Panchjanya

B

Sanmarg

C

Dharti

D

Sudharma

Newspapers General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Sudharma (Sanskrit) is the daily newspaper printed in Sanskrit in India.The paper is published from the city of Mysore in the Indian state of Karnataka.Established in 1970, the paper is mainly distributed via mail, a method that its founder resorted to when news vendors refused to stock his paper.

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. In which of the following rivers is the Majuli island, one of the largest river islands in the world, situated?

A

Mahanadi

B

Ganga

C

Brahmaputra

D

Indus

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Majuli is the world`s largest river island. This picturesque river island is situated on the Brahmaputra River, and had toppled Marajo in Brazil to clinch the top spot as world`s largest river island.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Who among the following is the author of the popular book - Becoming?

A

Salman Rushdie

B

Hillary Clinton

C

Michelle Obama

D

R R Martin

Books General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Becoming is the memoir of former First Lady of the United States Michelle Obama, published in 2018.Described by the author as a deeply personal experience, the book talks about her roots and how she found her voice, as well as her time in the White House, her public health campaign, and her role as a mother.The book is published by Crown and was released in 24 languages.One million copies were donated to First Book, an American nonprofit organization which provides books to children.

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Whose birthday is celebrated as National Farmers Day in India on 23rd December?

A

Chaudhary Charan Singh

B

Dr M S Swaminathan

C

V V Giri

D

Verghese Kurien

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Farmer`s Day is celebrated every year on 23 December, on the birthday of the 5th Prime Minister of India, Choudhary Charan Singh, also a farmer`s leader, who introduced many policies to improve the lives of the Indian farmers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which of the following States and UT`s is matched CORRECTLY with its official language?

A

Meghalaya ----> English

B

Pondicherry ----> Tamil and Hindi

C

Mizoram ----> Bhutia

D

Tripura ----> Garo

Languages General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Meghalaya -----> English

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In October 2018 who was appointed as the chief Economist of the International Monetary Fund(IMF)?

A

Raghuram Rajan

B

Gita Gopinath

C

Maurice Obstfeld

D

Azim Premji

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Gita Gopinath (born 8 December 1971) has been the Chief Economist of the International Monetary Fund since 2019. In that role she is the Director of IMF`s Research Department and the Economic Counsellor of the Fund.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Renminbi is the official currency of which of the following countries?

A

Russia

B

China

C

Romania

D

Czechoslovakia

Currency General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

According to Chinese officials, China`s currency is officially called the renminbi. The yuan is the unit of account.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Who was the first Indian woman athlete to win a gold in the women`s 400 m final race in the IAAF World Under 20 Athletics Championships?

A

Sakshi Malik

B

Seema Punia

C

Hima Das

D

Mary Kom

Sports General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Nicknamed `Dhing Express`, Hima Das is a 19-year-old Indian sprinter from the state of Assam. She became the first Indian woman — indeed the first ever Indian athlete — to win a gold medal in any format of a global track event at IAAF World U20 Championships when she clocked a speed of 51.46 seconds.

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following tournaments is associated with the game of Tennis?

A

Challenge Cup

B

Davis cup

C

Thomas Cup

D

Stanley Cup

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Davis Cup is the premier international team event in men`s tennis. It is run by the International Tennis Federation (ITF) and is contested annually between teams from competing countries in a knock-out format. It is described by the organisers as the World Cup of Tennis, and the winners are referred to as the World Champion team. The competition began in 1900 as a challenge between Great Britain and the United States. By 2016, 135 nations entered teams into the competition.

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of the following teams won the ICC Under 19 World Cup 2018?

A

Australia

B

Canada

C

India

D

Pakistan

Sports General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The 2018 Under-19 Cricket World Cup was held in New Zealand. India and Australia played in the finals at Mount Maunganui on Feb 3 2018. It was the 12th Edition of the Under-19 World Cup. India defeated Australia by 8 wickets, with Manjot Kalra scoring a match-winning 101* under the captaincy of Prithvi Shaw. The Man of the match was awarded to Manjot Kalra, while player of the tournament was awarded to Shubman Gill. India now holds the most wins record in Under-19 World Cup.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following options is INCORRECT with reference to the famous fabrics weaved (Under handloom sector) in union territory of Jammu and Kashmir?

A

Raffal Shawls

B

Kani Shawls

C

Rabari Shawls

D

Pashmina Shawls

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

J&K is famous for the weaving of specialized fabrics like Pashmina Shawls, Kani Shawls, Raffle Shawls, Blankets, Lois, Chashme, Bulbul blankets, cotton, Arabian Rumals, Mufflers, Tweed Fabrics and linen fabrics.
Rabari shawls are made in Gujarat. The Rabaris are the Nomadic Pastoral Community of Kutch.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Who among the following freedom fighters started a English weekly Mahratta and a Marathi Weekly Kesari Which were used as means to educate people against the British Rule in India?

A

Bipin Chandra Pal

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Lal Bahadur Shastri

D

Lala Lajpat Rai

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Kesari is a Marathi newspaper which was founded in 4 January 1881 by Lokmanya Bal Gangadhar Tilak, a prominent leader of the Indian Independence movement. The newspaper was used as a spokes piece for the Indian national freedom movement, and continues to be published by the Kesari Maratha Trust and Tilak`s descendants. Bal Gangadhar Tilak used to run his two newspapers, Kesari, in Marathi and Mahratta (Run by Kesari-Maratha Trust) in English from Kesari Wada, Narayan Peth, Pune. The newspapers were originally started as a co-operative by Chiplunkar, Agarkar and Tilak.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Who among the following Indians is the winner of Ramon Magsaysay Award 2019 for harnessing journalism to give voice the voiceless?

A

Sandeep Pandey

B

Nileema Mishra

C

Ravish Kumar

D

Sanjiv Chaturvedi

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Indian journalist Ravish Kumar has been awarded the 2019 Ramon Magsaysay Award for harnessing journalism to give voice to the voiceless. He is among five individuals who were declared winners of the award.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. The Victoria Memorial a huge white-marble museum is a famous tourist destination located in the capital city of which of the following states in India?

A

West Bengal

B

Bihar

C

Odisha

D

Madhya Pradesh

Art and Culture General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Victoria Memorial is one of the famous and beautiful monuments of Kolkata West Bengal. It was built between 1906 and 1921 to commemorate Queen Victoria`s 25-year reign in India. After the Sepoy Mutiny of 1857, the British government gathered the reins of control of the country directly, and in 1876 the British parliament made Victoria the Empress of India. Her reign ended with her death in 1901.

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. In 1756 who among the following rulers attacked the Fort William and imprisoned the British men and women in a small cell which later became known as Black Hole of Calcutta?

A

Shuja ud Daulah

B

Najm ud Daulah

C

Siraj ud Daulah

D

Mubarak ud Daulah

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Black Hole of Calcutta was a dungeon in Fort William, Calcutta, measuring 4.30 × 5.50 ⁠metres (14 × 18 ⁠⁠feet), in which troops of Siraj ud Daulah, the Nawab of Bengal, held British prisoners of war on the night of 20 June 1756. John Zephaniah Holwell, one of the British prisoners and an employee of the East India Company, said that, after the fall of Fort William, the surviving British soldiers, Indian sepoys, and Indian civilians were imprisoned overnight in conditions so cramped that many people died from suffocation and heat exhaustion, and that 123 of 146 prisoners of war imprisoned there died. Modern historians believe that 64 prisoners were sent into the Hole, and that 43 died there.

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Makar Sankranthi is an important festival celebrated in most part of India under different names. It is a

A

Festival of colours

B

Festival of lights

C

Festival of harvesting

D

Festival of music

Art and Culture General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Makar Sankranti is the first major festival to be celebrated in India and usually takes place in January, this year the festival will be celebrated on January 14. Makar Sankranti is a major harvest festival celebrated by Hindus across India, however different states celebrated the festival under different names, traditions and festivities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which of the following National Parks is NOT located in the union territory of Jammu and Kashmir?

A

Kishtwar National Park

B

Hemis National Park

C

Salim Ali National Park

D

Kazinag National Park

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Hemis National Park is a high altitude national park in Ladakh, India. Globally famous for its snow leopards, it is believed to have the highest density of them in any protected area in the world. It is the only national park in India that is north of the Himalayas, the largest notified protected area in India (largest National park) and is the second largest contiguous protected area, after the Nanda Devi Biosphere Reserve and surrounding protected areas. The park is home to a number of species of endangered mammals, including the snow leopard. Hemis National Park is India`s protected area inside the Palearctic realm, outside the Changthang Wildlife Sanctuary northeast of Hemis, and the proposed Tso Lhamo Cold Desert Conservation Area in North Sikkim. The park is bounded on the north by the banks of the Indus River, and includes the catchments of Markha, Sumdah and Rumbak, and parts of the Zanskar Range.

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Sanchi is famous in the world for stupas, monolithic Asokan pillar, temples, monasteries and sculptural wealth. The stupas depict the incidents from the life of

A

Mahaveer

B

Sai Baba

C

Buddha

D

Gurunanak

Art and Culture General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Stupas are large hemispherical domes, containing a central chamber, in which the relics of the Buddha were placed. ... Sanchi stupas are noteworthy for their gateways as they contain ornamented depiction of incidents from the life of the Buddha and his previous incarnations as Bodhisattvas described in Jataka tales.

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. The capital city of which of the following sate(s) is situated on the banks of river Ganga or its tributaries?
i) Uttar Pradesh ii) Assam
iii Bihar
iv) West Bengal

A

only i and ii

B

only i , iii and iv

C

only i and iii

D

only ii, iii and iv

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which of the following festival(s) does NOT typically belong to kerala?
i) Onam
ii) Vishu
iii) Gudi Padwa

A

Only ii

B

Only iii

C

Only ii and iii

D

Only i and iii

Art and Culture General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Onam is the most biggest festival in Kerala. It is the Festival of Kerala with State holidays for 4 days starting from Onam Eve (Uthradom) to the 4rd Onam Day.The second most important festival in Kerala is Vishu. Vishu falls on Malayalam Month of Medam 1st (normally 14th or 15th or 16th day of April). Its considered as Astronomic New Year, as its the day when Sun enters into Tropic of Cancer.

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Who is the author of Gondan which is considered one of the greatest Hindi novels of the modern Indian literature?

A

Premchand

B

Yashpal

C

Suryakant Tripathi

D

Jaishankar Prasad

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Godaan is a famous Hindi novel by Munshi Premchand. It was first published in 1936 and is considered one of the greatest Hindi novels of modern Indian literature. Themed around the socio-economic deprivation as well as the exploitation of the village poor, the novel was the last complete novel of Premchand.

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. As of September 2020, the india doctor who is serving as the chief scientist of World Health Organization (WHO) is

A

Dr. Soumya Swaminathan

B

Dr. Balram Bhargava

C

Dr. Ashok Rajgopal

D

Dr. Kamini Rao

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Dr Soumya Swaminathan, Chief Scientist A paediatrician from India and a globally recognized researcher on tuberculosis and HIV, she brings with her 30 years of experience in clinical care and research and has worked throughout her career to translate research into impactful programmes.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. This is one of the world`s highest green golf courses, situated at an altitude of 2650 meters above sea level, and it was established by Sir Neville Chamberiain. Which of the following options in being referred to?

A

Jammu Tawi Golf Course

B

Army Dhruva Golf Course

C

Gulmarg Golf Course

D

Royal Spring Gold Course

Sports General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Gulmarg Golf Club is a public golf course in a meadow at Gulmarg in Kashmir, India. The golf course, at an elevation of 2,650 metres (8,690 ft) above sea level, is the highest green golf course in the world. It lies 52 kilometres (32 miles) from Srinagar in the west. The golf course gets covered in by a thick layer of snow during the winter. It is open from April to November. Gulmarg, which means the meadow of flowers, is a hill station surrounded by pine and fir. The Gulmarg Golf Course with a 6-hole course was built within a meadow by Colonel Neville Chamberlain in 1890 at Gulmarg, a hill station near Srinagar. In 1922 the first Golf championship was played at the course with the introduction of Nedou`s Cup in 1929. The course was later redesigned and turned into the Gulmarg Golf Club by Peter Thomson in 1970. It was developed in a links-style in accordance with its surrounding natural landscape and made more challenging by relocation of the greens. The golf course hosted the Northern India Cup regularly until 1989, when it was shifted to Delhi. In 2011, the golf course was redesigned by Ranjit Nanda a Delhi-based golf-architect. From December to March, the golf course becomes a winter sports center for skiing and snowboarding

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. As per the Indian Space Research Organization (ISRO) Aditya-L1 will be launched from Sriharikota. It would be India`s first mission to study

A

Jupiter

B

Neptune

C

Solar Corona

D

Saturn Rings

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Aditya-L1 with additional experiments as compared to Aditya-1 can now provide observations of Sun`s Corona (soft and hard X-ray, Emission lines in the visible and NIR), Chromosphere (UV) and photosphere (broadband filters). In addition, particle payloads will study the particle flux emanating from the Sun and reaching the L1 orbit, and the magnetometer payload will measure the variation in magnetic field strength at the halo orbit around L1. These payloads have to be placed outside the interference from the Earth`s magnetic field and could not have been useful in the low earth orbit.

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Who among the following actors were jointly awarded under the Best Actor category at the 66th National Film Awards Ceremony held in New Delhi?

A

Riddhi Sen and Ayushman Khurrana

B

Vicky Kaushal and Ayushmann Khurrana

C

Nawazuddin Siddiqui and Vicky Kaushal

D

Akshay Kumar and Vicky Kaushal

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Vice President M Venkaiah Naidu presents the Best Actor (shared) award to actor Ayushmann Khurrana and Vicky Kaushal

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. The Mughals used to go to Poonch using this route and it is said that they had constructed a seven-storeyed building Dam-Dam at this place. Which of the following options is being referred to?

A

Tosa Maidan

B

Jai Ghati

C

Betaab Valley

D

Chenab Valley

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Tosa Maidan is one of those pastures which the shepherds of other neighbouring countries also used to visit in ancient times. The Mughals used to go to Poonch using this route. It is said that they had constructed a seven-storeyed building – Dam-Dam – here. The Basmai Gali(13,000 ft) is the pass which leads into Tosa Maidan. Another pass – Poonch Gali – on its right side leads to the valley of Poonch. This pass was deemed to be the safest, easiest, and nearest to reach Punjab in ancient times. From here, a path also leads to Nilnag.

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Identify the canal in the Kashmir region which draws water from river Lidder and irrigates the lands of Matan, Dichhanpur, Khavapura, Anantnag etc?

A

Zainagir Canal

B

Shakful Canal

C

Babul Canal

D

Martand Canal

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Martand Canal is the oldest canal in Kashmir. It is about 50 Kms. long. It irrigates about 9.5 thousand acres of land around Matan, Dichhanpur, Khavapura and Anantnag.

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. To be able to eligible for the Arjuna Award, a sportsmen should have displayed outstanding performance at the International level for how many years?

A

Five Years

B

Two Years

C

Four Years

D

Three Years

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

To be eligible for the Arjuna Award, a sportsperson should.
1) have had good performance consistently for the previous three years at the international level with excellence for the year for which the Award is recommended.
2) have shown qualities of leadership, sportsmanship and a sense of discipline.

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. On 30th October 1947, who was appointed as the Emergency Administrator for the state of Jammu and Kashmir by Maharaja Hari Singh?

A

Bakshi Ghulam Mohammed

B

Yuvraj Karan Singh

C

Sardar Vallabhbhai Patel

D

Sheikh Mohammed Abdullah

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Sheikh Mohammed Abdullah was appointed as Emergency Administrator of the state of Jammu and Kashmir by Maharaja Hari Singh on October 30, 1947. India referred the Jammu and Kashmir dispute to the United Nations Security Council on January 1, 1948. Sheikh Mohammed Abdullah was appointed as prime minister of an interim government in the state of Jammu and Kashmir by Maharaja Hari Singh on March 5, 1948. The UN Security Council mediated a ceasefire agreement that went into effect on December 31, 1948. Some 8,000 individuals were killed, and some 1.5 million individuals were displaced during the crisis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. India Standard Time (IST) is the time zone followed throughout the country. It is the actual time of which of the following places?

A

Nagpur

B

Bhagalpur

C

Mirzapur

D

Patna

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Indian Standard Time is calculated on the basis of 82°30` E longitude from the clock tower in Mirzapur near Allahabad Uttar Pradesh, which is situated approximately on the corresponding longitude reference line.

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. The Winter Olympics 2018 was held at

A

Vancouver, Canada

B

PyeongChang, South Korea

C

Sochi, Russia

D

Beijing, China

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The 2018 Winter Olympics are being held in PyeongChang in South Korea. After previous failed bids, the city beat Munich, Germany, and Annecy, France, as the venue for the upcoming games during the International Olympic Committee`s 123rd IOC Session in South Africa in 2011

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following places in the capital city of the Manipur?

A

Aizwal

B

Shillong

C

Agartala

D

Imphal

Capitals General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Imphal, city, capital of Manipur state, northeastern India. It lies in the central part of the state in the Manipur River valley at an elevation of 2,500 feet

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. In 2018 Asian Games, Rahi Sarnobat became the first Indian Woman to win a gold medal in one of the following sports. Which sports is Rahi Sarnobat associated with ?

A

Archery

B

Shooting

C

Boxing

D

Gymnastics

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Rahi Sarnobat won gold in the women`s 25m pistol event at the 2018 Asian Games in Jakarta on Wednesday. Sarnobat became the first Indian woman shooter to win anindividual Asian Games gold medal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Identify in which of the following options is the waterfall and the river associated with it, is CORRECTLY matched

A

Chitrakote falls -- Pranhita river

B

Hundru falls -- Koel river

C

Jog falls -- Netravati river

D

Dudhsagar falls -- Mandovi river

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Dudhsagar falls is located on Mandovi river.It is one of the biggest river in Goa

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. India achieved its best ever medal haul at the Asian Games 2018. How many medals did India win?

A

12

B

15

C

18

D

24

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

India competed at the 2018 Asian Games in Jakarta and Palembang, Indonesia, from 18 August to 2 September. Neeraj Chopra was the flag bearer for the opening ceremony while Rani Rampal was named as the flag bearer for the closing ceremony. India bettered its previous best medal haul achieved 8 years earlier at the 2010 Asian Games in Guangzhou, China.
India got total of 69 medals out of which 15 were gold , 24 were silver, 30 were bronze

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Which of the following monuments was built by Mughal emperor Akbar to commemorate the victory over Gujarat?

A

Jama Masjid

B

Buland Darwaza

C

Red Fort

D

Agra Fort

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Buland Darwaza, also known as the Gate of Magnificence, is one of the largest gateways in the world with a height of 54 metres. This 15-storey grand entrance narrates the success saga of the great Mughal emperor Akbar and was built to celebrate his victory over Gujarat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Identify the film which is India`s official entry for Oscars 2020 under the foreign language film category

A

Newton

B

Mukti Bhawan

C

Gully Boy

D

Village Rockstars

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

India has selected Gully Boy as the country`s official entry for consideration in the best international feature film category at the 2020 Oscars.
Directed by Zoya Akhtar, the film is inspired by the lives of Mumbai street rappers Divine and Naezy and stars Ranveer Singh as an aspiring rapper living in the slums who dreams of breaking through. Alia Bhatt plays his love interest.
American rapper Nas served as an executive producer, while Akhtar and her brother and filmmaker Farhan Akhtar and Ritesh Sidhwani produced the film via their Tiger Baby and Excel Entertainment banners.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which among the following Union Territories is also the capital of two neighboring states in india?

A

Ladakh

B

Chandigarh

C

Delhi

D

Puducherry

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Chandigarh and the area surrounding it were constituted as a Union Territory on 1 November 1966. It serves as the joint capital of both Punjab and Haryana States. It is bound on North and West by Punjab and on the East and South by Haryana.

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Who among the following was the chief Guest for the 2020 Republic Day celebration in India?

A

Donald Trump

B

Ashraf Ghani

C

Maithripala Sirisena

D

Jair Messias Bolsonaro

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Prime Minister Narendra Modi had invited Brazilian President Jair Bolsonaro to the Republic Day celebrations in 2020. During his meeting with Bolsonaro on the sidelines of 11th BRICS Summit held in Brasilia, PM Modi invited him to be the chief guest at the Republic Day in 2020.

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Who among the following was awarded the Padma Vibhushan 2020 for his/her exceptional and distinguished service in the field of sports?

A

P V Sindhu

B

Jittu Rai

C

Gagan Narang

D

Mary Kom

Sports General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

six-time world champion MC Mary Kom has been awarded the prestigious Padma Vibhushan whereas World Champion shuttler PV Sindhu has been conferred the Padma Bhushan on Saturday.
Mary Kom won a bronze medal in the 2012 London Olympics while also being crowned as world champion six times in an illustrious career.
Sindhu is a silver medallist at the 2016 Rio Olympics and is also the only Indian world champion in badminton. Sindhu has also won four other World Championships medals -- 2 silver and 2 bronze -- besides the gold, she won last year.
The government announced the final list of names for Padma Awards 2020 on Saturday, the eve of Republic Day. The Padma Vibhushan, which is awarded for exceptional and distinguished service, is the highest civilian award in India after the Bharat Ratna.
The Padma Bhushan is the third-highest civilian award in the Republic of India, preceded by the Bharat Ratna and the Padma Vibhushan and followed by the Padma Shri

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Which of the following teams won the FIFA world cup 2018?

A

Germany

B

France

C

Croatia

D

Brazil

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

France were crowned champions for the second time in history and for the first since they were hosts in 1998 after defeating Croatia 4-2 in what will go down as one of the most thrilling World Cup finals ever.

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Who among the following players won the French Open Tennis men`s singles title in 2019?

A

Kevin Anderson

B

Dominic Thiem

C

Rafael Nadal

D

Novak Djokovic

Sports General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Eleven-time winner and two-time defending champion Rafael Nadal defeated Dominic Thiem in a rematch of the 2018 final, 6–3, 5–7, 6–1, 6–1 to win the Men`s Singles tennis title at the 2019 French Open.

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. The main block of Supreme Court building of India was designed by which of the following architects?

A

Anant Damodar Raje

B

Ganesh Bhikaji Doelalikar

C

Vasanth Kamath

D

Achyut Purushotham Kanvinde

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The main block of Supreme Court building was built on triangular plot of 17 Acres and the building was designed by Chief architect Ganesh Bhikaji Deolalikar who was the first Indian to head CPWD and designed Supreme Court Building in an Indo – British architectural style.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Any princely state under the direct or indirect control of the East India Company where the ruler did not have a legal male heir would be annexed by the company. This policy was devised by

A

Lord Curzon

B

Lord Bentinck

C

Lord Macaulay

D

Lord Dalhousie

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Lord Dalhousie (1846-1856) devised the policy of Doctrine of Lapse. The Doctrine of Lapse means that any princely state under the direct or indirect control of the East India Company where the ruler did not have a legal male heir would be annexed by the company.

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Identify the legislative act that sought to create political equality by vesting Indian judges with the power to try the Europeans or the British citizens residing in India

A

Morley Minto Reforms

B

Cripps Mission

C

Pitts India Act

D

llbert Bill

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Before the introduction of the bill, British subjects in 1873 had been exempted from trial by Indian magistrates. For cases that involved death or transportation, they could only be tried by a higher court. This scenario changed with the introduction of the Ilbert Bill in 1883. The contents of the bill stated that from now on, British and Europeans subjects would be tried in session courts by Indian judges, who were senior enough in the civil service to preside over such proceedings. It was this provision that would be a source of great anger among the European community.

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. The theme of sixth International Yoga Day was

A

Yoga at home yoga for peace

B

yoga for health yoga at home

C

yoga for climate action

D

yoga for harmony and peace

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The 6th International Day of Yoga 2020 theme was yoga for Health-Yoga at Home.

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. The paintings that adorn the walls and ceilings of the Ajanta and Ellora caves depict incidents from the life of lord

A

Mahavir

B

Buddha

C

Parashurama

D

Narsimha

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The paintings that adorn the walls and ceilings of the caves depict incidents from the life of lord Buddha and various Buddhist divinities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Who is the sixth indian cricketer officially inducted into the icc hall of fame in 2019?

A

Sachin Tendulkar

B

Rahul Dravid

C

Anil Kumble

D

Mahendra Singh Dhoni

Sports General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Sachin Tendulkar, the only player with a hundred centuries to his name is the most recent inductee into the ICC Hall of Fame. Inducted in 2019, Sachin became the sixth Indian player to be part of the prestigious ICC Hall of Fame.

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Bharat Interface for Money (BHIM) is AADHAR based payment Appp developed by which of the following organization?

A

The Unique Identification Authority of India (UIDAI)

B

National Informatics Centre (NIC)

C

National Payments Corporation of India ( NPCI)

D

Department of Financial Services, Government of India.

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

BHIM (Bharat Interface for Money) is an Indian mobile payment App developed by the National Payments Corporation of India (NPCI), based on the Unified Payments Interface (UPI). Named after B. R. Ambedkar and launched on 30 December 2016. It is intended to facilitate e-payments directly through banks and encourage cashless transactions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. What is the currency of Sweden?

A

Krona

B

Euro

C

Real

D

Kuna

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The krona (Swedish: [ˈkrûːna] (About this soundlisten); plural: kronor; sign: kr; code: SEK) is the official currency of Sweden.

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following awards is considered as Asia`s Nobel Prize?

A

Jnanpith Award

B

Ramon Magsaysay Award

C

Sant Kabir Award

D

VYas Samman

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Ramon Magsaysay Award is an annual award established to perpetuate former Philippine President Ramon Magsaysay`s example of integrity in governance, courageous service to the people, and pragmatic idealism within a democratic society.The prize was established in April 1957 by the trustees of the Rockefeller Brothers Fund based in New York City with the concurrence of the Philippine government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. "An Idealist View of Life" is a work of which of the following former Presidents of India?

A

Dr. A P J Abdul Kalam

B

Dr. Shankar Dayal Sharma

C

Dr. Sarvepalli Radhakrishan

D

Dr. Zakir Hussain

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Radhakrishnan`s written works include Indian Philosophy, 2 vol. (1923–27), The Philosophy of the Upanishads (1924), An Idealist View of Life (1932), Eastern Religions and Western Thought (1939), and East and West: Some Reflections (1955)

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. "A Brief History of Time", has been authored by?

A

James Watson

B

Stephen Hawking

C

William K . Hartmann

D

Cari Sagan

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes is a book on theoretical cosmology by English physicist Stephen Hawking. It was first published in 1988.

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which of the following is India`s highest honour in the field of literature?

A

VYas Samman

B

Kalidas Samman

C

Jnanpith Award

D

Saraswati Samman

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Jnanpith Award, highest literary award in India, given annually for the best creative literary writing to writers in any of the 22 “scheduled languages” recognized in the Indian Constitution. The prize carries a cash award, a citation, and a bronze replica of Vagdevi (Saraswati), the goddess of learning.

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Who among the following has been nominated for the BCCI Lifetime Achievment Award for Women, introduced for the first time to recognize the contribution of women cricketers?

A

Harmanpreet Kour

B

Mithali Raj

C

Mamatha Maben

D

Shanta Rangaswamy

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Former domestic cricket giants Rajinder Goel and Padmakar Shivalkar, who were not fortunate enough to play for India, were on Monday nominated for the CK Nayudu Lifetime Achievement Award alongside former national captain Shantha Rangaswamy, who became the first woman to be chosen for the honour.

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Article 346 of the Indian Constitution recognizes Hindi in which of the following scripts as the official language of Central Government of India?

A

Devanagari

B

Brahmi

C

Roman

D

Perso-Arabic

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

In the Constitution of India, Article 346 recognizes Hindi as the language in the Devanagari script as the official language of the Government of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. The Olympic Symbol which consists of five Olympic rings, in blue, yellow, black, green and red colour represents the union of five

A

Greek gods

B

Continents

C

Planets

D

Oceans

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

“The Olympic flag has a white background, with five interlaced rings in the centre: blue, yellow, black, green and red. This design is symbolic; it represents the five continents of the world, united by Olympism, while the six colours are those that appear on all the national flags of the world at the present time.”

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. The Government of India launched the International Gandhi Peace Prize in 1995 on the occassion of the 125th birth anniversary of Mahatma Gandhi. The first Indian recipient of this award was

A

C.D. Deshmukh

B

Dr. Murlidhar Devidas Amte

C

Vinoba Bhave

D

Dr. S Radhakrishnan

General Knowledge General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Which of the following received the Kyoto Prize 2017 in Japan, for his work, Development for process based model of photosynthesis and their contributions to the science of global environment changes?

A

Graham Farquhar

B

Richard Taruskin

C

Takashi Mimura

D

Edward written

award General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

As climate change science becomes increasingly important, his process-based models of photosynthesis will continue to play a significant role at the global research fronts. For these reasons, the Inamori Foundation is pleased to present the 2017 Kyoto Prize in Basic Sciences to Dr. Graham Farquhar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Romancing with Life is an autobiography of

A

Arundhati Roy

B

Dev Anand

C

Chetan Bhagat

D

Shiv Khera

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

In "Romancing with Life", the first-ever full-fledged memoir by a leading Bollywood star, Dev Anand tells his remarkable life story like only he can. ... In "Romancing with Life", the first-ever full-fledged memoir by a leading Bollywood star, Dev Anand tells his remarkable life story like only he can

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Which of the following countries has announced the plan to adopt the chinese yaun as legal tender?

A

Ethiopia

B

Kenya

C

Bhutan

D

Zimbabwe

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Zimbabwe FM Patrick Chinamasa on 21st December 2015 announced the country has planned to adopt the Chinese Yuan as legal tender in return for debt cancellation worth USD 40 million dollars. As per the decision, Yuan will be a function of trade between China and Zimbabwe and acceptable with customers in Zimbabwe. China is currently the largest investor in Zimbabwe.

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. In the first commonwealth games held in Hamilton, canada, countries sent 400 atheltes to take part in six sports and 59 events. It was held in the year

A

1928

B

1930

C

1938

D

1940

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

First British Empire Games, later to become the Commonwealth Games, held in Hamilton, Canada. The first Commonwealth Games were held in 1930 in Hamilton, Canada, where 11 countries sent 400 athletes to take part in six sports and 59 events.

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. The authorized biography of Mahavir singh phogat by saurabh duggal is

A

Akhada

B

Dangal

C

Kushti

D

Pehelwaan

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Akhada: The Authorized Biography of Mahavir Singh Phogat is the 2016 autobiography of the Indian wrestling coach and amateur wrestler Mahavir Singh Phogat. The book is his official autobiography by Saurabh Duggal

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. The highest civilian honour, given for exceptional service towards advancement of Art, literature adn science and in recognition of public service of the highest order is known as

A

Padma Shri

B

Padma Bhushan

C

Padma Vibushan

D

Bharat Ratna

award General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Bharat Ratna is the highest civilian honour, given for exceptional service towards advancement of Art, Literature and Science, and in recognition of Public Service of the highest order.

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. who was the first indian to win wimbeldon junior singles title?

A

Leander Adrian Paes

B

Vijay Amritraj

C

Ramanathan Krishnan

D

Somdev Devvarman

Sports General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Ramanathan Krishnan was the first Indian to win a junior major when he won the 1954 Junior Wimbledon championship. His son Ramesh Krishnan won the 1970 junior Wimbledon and junior French Open titles while Leander Paes won the 1990 junior Wimbledon and junior US Open.

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. With whom India has signed a third protocol on december 2016 to amend DTAA (Double Taxation Avoidance Agreement) for the avoidance of double taxation?

A

Singapore

B

Malaysia

C

United Arab Emirates

D

Oman

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

India and Singapore have amended the DTAA for the avoidance of double taxation and prevention of fiscal evasion with respect to taxes on income, by signing a Third Protocol today.

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Which of the following is one of the languages spoken in Meghalaya sate?

A

Khasi

B

Mizo

C

Konkani

D

Sindhi

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The principal languages in Meghalaya are Khasi, Pnar and Garo with English as the official language of the State.

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. The Mascarene islands, located in the east of Madagascar is a group of islands consisting of Reunion, Mauritius, Rodrigues. In which ocean are those islands located?

A

Pacific

B

Atlantic

C

Indian

D

Aritic

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Mascarene Islands of Réunion, Mauritius, and Rodrigues are situated in a line along a submerged ridge, the Seychelles-Mauritius Plateau, located 640 to 800 km east of Madagascar in the western Indian Ocean.

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which among the following country is latest entry into the WTO membership?

A

Bhutan

B

Nepal

C

Afghanistan

D

Bangladesh

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Afghanistan is the newest member, joining effective 29 July 2016. Russia was one of the only two large economies outside of the WTO after Saudi Arabia joined in 2005. It had begun negotiating to join the WTO`s predecessor in 1993.

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. When was the Universal Declaration of Human Rights adopted?

A

December 10, 1948

B

December 1, 1958

C

December 10, 1946

D

December 1, 1952

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Universal Declaration of Human Rights
The Declaration was adopted by the UN General Assembly in Paris on 10 December 1948 during its 183rd plenary meeting: Text: resolution 217 A (III)

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. The Taj Mahal is built with white marble and is threatened by environmental pollution. Threat to Taj Mahal from Mathura refinery is due to the effect of which gas (es)?

A

Oxides of Sulphur and Nitrogen

B

Mercury vapours

C

Oxides of Silicon and Arsenie

D

Osmium Tetroxide

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Mathura oil refinery located in Mathura, Uttar Pradesh is a refinery of Indian Oil which processes low and high sulphur crude.
It is located at a distance of 50km away from Taj Mahal.
This oil refinery releases toxic gases such as sulphur dioxide and high levels of suspended particulate matter into the air.
This sulphur dioxide reacts with water present in the atmosphere to form sulphuric acid.
This sulphuric acid formed in the atmosphere reaches the earth surface through acid rain.
This acid is posing a great threat to Taj Mahal as it destroys the marble quality and its colour.

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. The world AIDS Day is observed to raise awareness among people towards the problem of AIDS and HIV. It is observed every year all over the world on

A

1st December

B

1st May

C

1st October

D

1st August

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease. The acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) is a life-threatening condition caused by the human immunodeficiency virus (HIV). The HIV virus attacks the immune system of the patient and reduces its resistance to other diseases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. The number of members in the United Nations Economic and Social Council is

A

54

B

57

C

56

D

58

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Council has 54 members, elected by the General Assembly for three-year terms. It meets throughout the year and holds a major session in July, during which a high-level meeting of Ministers discusses major economic, social and humanitarian issues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. What is the name of the satellite that was sent into orbit by SAARC country for technical and scientific contribution?

A

CARTOSAT

B

METSAT

C

GSAT-9

D

PSAT-4

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The South Asia Satellite (designated GSAT-9), formerly known as SAARC Satellite, is a geostationary communications and meteorology satellite operated by the Indian Space Research Organisation for the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) region. The satellite was launched on 5 May 2017.

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Who among the following conferred the title of Father of the Nation on Mahatma Gandhi?

A

C Rajagopalachari

B

Vallabhbhai Patel

C

Jawaharlal Nehru

D

Subhash Chandra Bose

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Much before the Constitution of Free India conferred the title of the Father of the Nation upon the Mahatma, it was Netaji Subhash Chandra Bose who first addressed him as such in his condolence message to the Mahatma on the demise of his wife Kasturba.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which International non profit NGO is registered in Belgium under Disaster Mangement?

A

TIEMS

B

IEAM

C

BDM

D

ITDM

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

TIEMS - India Chapter is affiliated to The International Emergency Management Society (www. tiems.info), a non-profit registered in Belgium and can work autonomous.

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. The National Disaster Management Authority the apex body for Disaster Management in India, is headed by the

A

President of India

B

Prime Minister of India

C

Defence Minister of India

D

Home Minister of India

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The National Disaster Management Authority (NDMA), headed by the Prime Minister of India, is the apex body for Disaster Management in India. Setting up of NDMA and the creation of an enabling environment for institutional mechanisms at the State and District levels is mandated by the Disaster Management Act, 2005.

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Where is the headquarter of the National Human Rights Commission?

A

New Delhi

B

Mumbai

C

Ahmedabad

D

Kolkata

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

New Delhi
National Human Rights Commission of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Which one of the following was a part of the Gondwanaland?

A

South America

B

North America

C

Russia

D

China

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

South America, Africa, Antarctica, Australia and India were part of the Gondwana land.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which of the following is the first Made in india sports car ready

A

Mahendra Scorpio

B

Tata Safari

C

Mahendra Bolero

D

DC Avanti

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The DC Avanti is a sports car produced by DC Design, an Indian design firm headed by Dilip Chhabria. Its name was based on the Studebaker Avanti and it is a reference to The Adventures of Tintin comics. It was unveiled at the 2012 Auto Expo in Delhi. The DC Avanti is powered by a Renault-sourced, 2.0-litre four-cylinder turbocharged petrol engine producing 250 bhp with a six-speed dual-clutch transmission.

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. The indian language that has the highest number of registered newspapers/periodicals is

A

Marathi

B

Hindi

C

English

D

Malayalam

Newspapers General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The indian language that has the highest number of registered newspapers/periodicals is

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which of the following countries is the first to win the FIFA World Cup?

A

Brazil

B

Portugal

C

Mexico

D

Uruguay

Sports General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

In the final, Uruguay defeated Argentina 4–2 in front of 93,000 people in Montevideo, and became the first nation to win the World Cup. After the creation of the World Cup, FIFA and the IOC disagreed over the status of amateur players, and so football was dropped from the 1932 Summer Olympics.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. The first F1 motor racing driver from India is

A

Karun Chandhok

B

Narain Karthikeyan

C

Yash Aradhya

D

Gaurav Gill

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Kumar Ram Narain Karthikeyan (born 14 January 1977) is a racing driver who was the first Formula One driver from India. He has previously competed in A1GP, and the Le Mans Series.

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. The highest Indian medical award given in India is

A

Dr. B C Roy Award

B

Padma Vibhushan Award

C

Bharat Ratna Award

D

Dhanwantri Award

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Recipients of the Dr. B. C. Roy Award, the highest Indian award in the medical category. The award was instituted in 1976 by the Government of India under the aegis of the Medical Council of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Which of the following is the second longest glacier located in Himachal Pradesh?

A

Bara Shigri Glacier

B

Gangotri Glacier

C

Dokriani Glacier

D

Gorgarang Glacier

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Bara Shigri is the largest glacier located in Lahaul Spiti region in Chandra Valley, Himachal Pradesh. It is a 30-km long glacier, the second longest glacier in the Himalayas after Gangotri.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. In which of the following places of India, was Asia`s first Export processing Zone established?

A

Chennai

B

Gujarat

C

Kandla

D

Cochin

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

India was one of the first in Asia to recognize the effectiveness of the Export Processing Zone (EPZ) model in promoting exports, with Asia`s first EPZ set up in Kandla in 1965.

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. In which of the following places is the National Institute of Agricultural Marketing located?

A

Jaipur

B

Mumbai

C

Bhopal

D

Delhi

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

National Institute of Agricultural Marketing (NIAM) is a national level institute set up by the Ministry of Agriculture, on 8 August 1988 at Jaipur, Rajasthan, to cater to the needs of agricultural marketing.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Which of the following books is NOT written by Dr. A P J Abdul Kalam?

A

India 2020 - A vision for the New Millenium

B

Wings of Fire

C

You are Born to Blossom

D

The Discovery of India

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Kalam authored a number of books, such as "Wings of Fire", "India 2020 - A Vision for the New Millennium", "My journey" and "Ignited Minds - Unleashing the power within India", "Indomitable Spirit", "Guiding Souls", "Envisioning an Empowered Nation", "Inspiring Thoughts", "Children Ask Kalam", "You are born to blossom"

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. The first language to be conferred the status of a Classical language in India is

A

Sanskrit

B

Tamil

C

Telugu

D

Maithili

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Tamil was the first Classical Language of India. The government declared Tamil (in 2004), Sanskrit (in 2005). These two languages are undoubtedly parental sources for many languages belonging to the Indo-European family and the Dravidian family of linguistic groups

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Who among the following are the five permanent members of the UN Security Council?

A

USA, UK, Russia, China, France

B

UK, France, Russia, China, Canada

C

USA, UK, Switzerland, China, India

D

USA, UK, China, Russia, Israel

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The permanent members of the United Nations Security Council (also known as the Permanent Five, Big Five, or P5) are the five sovereign states to whom the UN Charter of 1945 grants a permanent seat on the UN Security Council: China, France, Russia, the United Kingdom, and the United States.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. The currency of Greece before 2001 was

A

Euro

B

Drachma

C

Sterling

D

Cent

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The National Bank of Greece issued drachma banknotes from 1841 to 2001, after which time Greece joined the Euro common currency.

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. India became member of the WTO in the year

A

1990

B

1992

C

1995

D

2000

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

India has been a WTO member since 1 January 1995 and a member of GATT since 8 July 1948.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. What is the power generating capacity of Dumkhar HEP constructed over river indus on the state economy of J & K?

A

85 MW

B

90 MW

C

70 MW

D

220 MW

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

70 MW

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Why do food chains and food webs start with green plants?

A

Because plants can absorb the sun`s energy to produce food

B

Because most green plants are tasty

C

Because most green plants eat other plants

D

Because most green plants are animal eaters

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

All food chains start with energy from the sun. This energy is captured by plants. Thus the living part of a food chain always starts with plant life and ends with an animal. Plants are called producers because they are able to use light energy from the sun to produce food (sugar) from carbon dioxide and water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. What is meant by "marble cancer", due to which the Taj Mahal is turning to yellow colour?

A

Acidic rain which corrodes marble

B

A large number of Fungi in the marble of the Taj Mahal

C

Yellowing of the marble on account of Soot particles

D

Smoke from the adjoining industries pollute the marble

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Acid rain corrodes the marbles of monuments. The phenomenon is also called “Marble cancer”. Suspended particulate matter, such as soot particles emitted by Mathura oil refinery, has contributed towards yellowing of the marble. These two are the threat to the beauty of the Taj Mahal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. The speedometer of a vehicle shows which one of the following?

A

Acceleration

B

Average Speed

C

Instantaneous speed

D

Velocity

Physics General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The speedometer on your car shows your Instanteous speed. Instantaneous speed is the speed of the car at a particular instant.

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Air Pollution from automobiles can be controlled by fitting

A

Cyclone seperator

B

Electrostatic precipitator

C

Catalytic converter

D

Wet scrubber

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Catalytic converters are the devices which are fitted in the exhausts of the automobiles to decrease the pass out of harmful gases into the air.

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. The layer of atmosphere in which the ozone layer lies is the

A

Exosphere

B

Mesosphere

C

Stratosphere

D

Lonosphere

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The ozone layer is the common term for the high concentration of ozone that is found in the stratosphere around 15–30km above the earth`s surface. It covers the entire planet and protects life on earth by absorbing harmful ultraviolet-B radiation from the sun.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. The mass of one Hydrogen atom is approximately

A

One atomic mass unit

B

Two atomic mass unit

C

Twelve atomic mass unit

D

sixteen atomic mass unit

Chemistry General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The mass of 1 hydrogen atom is estimated to be equal to the mass of a proton, which is equal to 1 AMU (Atomic Mass Unit)

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Foating generators are used in a sea to harness

A

Tidal Energy

B

Wave Energy

C

Hydel Energy

D

Energy from power plant

Physics General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Wave power is the transport of energy by the wind. A machine able to exploit wave power is generally known as a wave energy converter. Floating generators are used in the sea to harness wave energy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. A charge of 1 coulomb passing any point in the circuit every second is equal to

A

1 Ohm

B

1 Ampere

C

1 Volt

D

1 Watt

Physics General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

1 Ampere is the current is defined as flow of 1 coulomb charge through a conductor in 1 second

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. which one of the following fuels produce less carbon dioxide when burnt

A

Natural Gas

B

Petrol

C

Diesel

D

Coal

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Heat is produced when C and H combine with oxygen (O) during combustion. Natural gas is primarily methane (CH4), which has a higher energy content relative to other fuels, and thus, it has a relatively lower CO2-to-energy content

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. A natural system consisting of all plants, animals, and microorganisms in an area functioning together with all the non-living physical factors of the environment is called

A

Populations

B

Community

C

Ecosystem

D

Biosphere

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

An ecosystem is a natural unit consisting of all the living organisms in an area functioning together with all the nonliving, physical factors of the environment.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. According to Boyle`s law, if the volume occupied by a certain gas is doubled

A

The pressure of the gas will be doubled

B

The pressue of the gas will be quadrupled

C

The pressure of the gas will remain constant

D

The pressure of the gas will be halved

Environmental Science General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The law itself can be stated as follows: For a fixed mass of an ideal gas kept at a fixed temperature, pressure and volume are inversely proportional. ... Therefore, when the volume is halved, the pressure is doubled; and if the volume is doubled, the pressure is halved.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Most of the mass of an atom is concentrated in the

A

Protons

B

Electrons

C

Neutrons

D

Nucleus

Chemistry General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The mass of the atom is concentrated in the nucleus (protons and neutrons are about 2000 times as heavy as electrons)

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Hooke`s Law relates to the

A

Distance of a spiring stretches to the force applied to the spiring

B

Distance of a spring stretches to the mass of the spring

C

Distance of a spring stretches to the density of the spring

D

Density of a spring to the force applied to the spring

Physics General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Hooke`s law, law of elasticity discovered by the English scientist Robert Hooke in 1660, which states that, for relatively small deformations of an object, the displacement or size of the deformation is directly proportional to the deforming force or load.

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. The measure of "highness" or "lowerness" of a musical tone or sound is called

A

Loudness

B

Rhythm

C

Pitch

D

Intensity

Physics General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Pitch, in music, position of a single sound in the complete range of sound. Sounds are higher or lower in pitch according to the frequency of vibration of the sound waves producing them

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. The first war of indian independence also known as the indian sepoy mutiny against the british broke out in the year

A

1947

B

1857

C

1877

D

1907

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Indian Mutiny, also called Sepoy Mutiny or First War of Independence, widespread but unsuccessful rebellion against British rule in India in 1857–59. Begun in Meerut by Indian troops (sepoys) in the service of the British East India Company, it spread to Delhi, Agra, Kanpur, and Lucknow

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Which of the following rivers originates at Mahabaleswar in Maharashtra?

A

Indus

B

Brahamaputra

C

Yamuna

D

Krishna

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Krishna river originates in the western ghats near Mahabaleshwar at an elevation of about 1,300 metres, in the state of Maharashtra in central India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. For her novel The inheritance of Loss, who won the Man Booker Prize in the year 2006?

A

Arundhati Roy

B

Kiran Desai

C

Bharati Mukherjee

D

Anita Nair

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Kiran Desai (born 3 September 1971) is an Indian author. Her novel The Inheritance of Loss won the 2006 Man Booker Prize and the National Book Critics Circle Fiction Award. In January 2015, The Economic Times listed her as one of 20 "most influential" global Indian women.

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. The first commercial train journey in India between Bombay and Thane was in the year

A

1757

B

1863

C

1853

D

1894

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The history of Indian Railways dates back to over 160 years ago. On 16th April 1853, the first passenger train ran between Bori Bunder (Bombay) and Thane, a distance of 34 km. It was operated by three locomotives, named Sahib, Sultan and Sindh, and had thirteen carriages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Khashaba Jadhav won an individual Olympic Bronze Medal at the 1952, Summer Olympics held in

A

Melbourne

B

Helsinki

C

Tokyo

D

Munich

Sports General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Khashaba Dadasaheb Jadhav (January 15, 1926 – August 14, 1984) was an Indian athlete. He is best known as a wrestler who won a bronze medal at the 1952 Summer Olympics in Helsinki. He was the first athlete from independent India to win an individual medal in the Olympics

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. The first woman to scale Mount Everest and to ascend the highest summit of every continent was

A

Bachendri Pal

B

Mira Sen

C

Junko Tabei

D

Yasuko Namba

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Tabei
She also became the first woman in the world to do an expedition of all "Seven Summits" — the tallest peak on each continent across the globe. According to the Japanese broadcaster NHK, Tabei passed away at the age of 77 after she lost her battle to Cancer.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. The first expedition to reach South Pole was a party of Norwegian explorers under the command of

A

Richard Weber

B

Roald Amundsen

C

Robert Edwin Peary

D

Matthew Henson

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Amundsen Becomes First to Reach South Pole, December 14, 1911. One hundred years ago today the South Pole was reached by a party of Norwegian explorers under the command of Roald Amundsen.

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. El Salvador, officially the Republic of El Salvador, is the smallest and the most densely populated country in Central America. Its capital is

A

Lan Salvador

B

Han Salvador

C

Tan Salvador

D

San Salvador

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Officially the Republic of El Salvador (Spanish: República de El Salvador, literally "Republic of The Savior"), is the smallest and the most densely populated country in Central America. Also called "El pulgarcito de America", it means the thumb of america. El Salvador`s capital and largest city is San Salvador

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. A war was fought between the east india company and the army of Siraj ud daulah in the year 1757. This battle was known as

A

Battle of Panipat

B

Battle of Tarain

C

Battle of Plassey

D

Battle of chandawar

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Battle of Plassey was a decisive victory of the British East India Company over a much larger force of the Nawab of Bengal and his French allies on 23 June 1757, under the leadership of Robert Clive. ... Clive defeated Siraj-ud-Daulah at Plassey in 1757 and captured Calcutta.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. A Brief History of Time, modern classic, to help non scientists understand fundamental questions of physics and our existence was written by

A

Stephen Hawking

B

Richard Feynman

C

Albert Einstein

D

James Watson

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

A Brief History of Time: From the Big Bang to Black Holes is a book on theoretical cosmology by English physicist Stephen Hawking.

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Who among the following was the first Indian Governor General of India?

A

Dadabhai Naoroji

B

Sardar Vallabhbhai Patel

C

Chakravarti Rajagopalachari

D

Louis Mountbatten

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Chakravarti Rajagopalachari, popularly known as Rajaji, was independent India`s first Indian Governor General

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. As of June 2014, the 29th and the youngest state in Union of India is

A

Uttarakhand

B

Puducherry

C

Telangana

D

Daman

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Telangana became the 29th State of India with Hyderabad as its capital on 2 June 2014. With this formation, ten districts of the then Andhra Pradesh will now become a part of the Telangana.

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. The mahanadi river system is the third largest in the peninsula of india and the largest river of

A

Haryana

B

Assam

C

Karnataka

D

Odisha

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Mahanadi River system is the third largest in the peninsula of India and the largest river of Orissa state.

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. The SAARC comprises of eight member states. Which of the following is one of the member states?

A

Indonesia

B

Cambodia

C

Loas

D

Maldives

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

SAARC comprises of eight Member States: Afghanistan, Bangladesh, Bhutan, India, Maldives, Nepal, Pakistan and Sri Lanka. Afghanistan became a member of SAARC during the Fourteenth SAARC Summit held in Delhi, India in April 2007.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. The Faravahar is one of the best known symbols of

A

Hinduism

B

Christianity

C

Zoroastrianism

D

Islam

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Faravahar or Farohar is perhaps the best-known symbol of Zoroastrianism. It is the winged disc, representing a guardian angel, but also related to the "winged sun" of Egyptian and Babylonian mythology. It is present in Achaeminid bas-reliefs, most notably with a human form above the wings.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Who is the first person in the field of sports to be awarded the Bharat Ratna Award?

A

Sachin Tendulkar

B

Viswanathan Anand

C

Prakash Padukone

D

Aparna Ghosh

Sports General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Over the years, a total of 48 people including scientists, social reformers and others have been honoured with this prestigious award. But in the field of sports, Sachin Tendulkar remains the only person to have received the Bharat Ratna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Which of the following is the last book of Dr A P J Abdul Kalam which was co-authored by Mr Srijan Pal Singh?

A

Ignited Minds

B

Advantage India From challenge to opportunity

C

Indomitable spirit

D

Turning points

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The book Advantage India-From Challenge to Opportunity has been co-authored by IIMA alumnus Srijan Pal Singh, who along with IIMA director Prof Ashish Nanda were present on the occasion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Which is the oldest newspaper of India still in circulation?

A

Dainik Jagran

B

The Mumbai Samachar

C

Dainik Agradoot

D

Malayala Manorama

Newspapers General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Mumbai Samachar, India`s oldest newspaper at 200 years, going strong. In the heart of south Mumbai`s heritage Fort precinct, a bright red building houses the unassuming offices of an enduring institution that will soon turn 200 Gujarati daily Mumbai Samachar

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Boundary of which two countries is called the Radcliffe line?

A

India and Pakistan

B

India and Nepal

C

India and China

D

India and Afghanistan

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Radcliffe Line, the geopolitical border that divides India and Pakistan, came into existence on this day, August 17, in the year 1947. It was formed following the partition

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. The headquarters of Economic and Social Commission for Asia and the Pacific is

A

Singapora

B

Manila

C

Bangkok

D

Hong Kong

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. When is the World Environment Day observed?

A

21 July

B

5 June

C

5 October

D

23 March

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Every year, World Environment Day is observed on June 5. This day is celebrated to encourage awareness and environmental protection.

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. The paris agreement on climate change seeks to

A

Ban use of hydrocarbons by 2030

B

Reduce the use of hydroflourocarbons

C

Keep the increase in global average temperature to will below 2 degree centigrade above pre industrial levels

D

All of above

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Paris Agreement is a legally binding international treaty on climate change. ... Its goal is to limit global warming to well below 2, preferably to 1.5 degrees Celsius, compared to pre-industrial levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. The border are development programme is a scheme of the

A

Ministry of home affairs

B

Ministry of defense

C

Ministry of external affairs

D

Ministry of law and justice

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Border Area Development Programme (BADP) is an initiative of the Ministry of Home Affairs, Government of India to adopt a comprehensive approach to Border Management in collaboration with the State Governments and Union Territories. It is a Centrally Sponsored Scheme (CSS) which was introduced in the year 1993-94.

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. The McMohan line is mentioned in the context of relations between india and

A

Nepal

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

China

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

McMahon Line, frontier between Tibet and Assam in British India, negotiated between Tibet and Great Britain at the end of the Shimla Conference (October 1913–July 1914) and named for the chief British negotiator, Sir Henry McMahon.

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Annie Besant formed the home rule league in india based on the pattern of home rule movement in

A

Ireland

B

England

C

Scotland

D

Wales

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Ireland

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. In india merger and acquisition of firms is regulated by

A

National manufacturing competitiveness council

B

Competition commission of india

C

Security and Exchange Board of India

D

Department of industrial policy and promotion

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Security and Exchange Board of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Pradhan mantri ujjwala yojana is aimed at

A

Providing LED bulb to all BPL families

B

Providing LPG connections to all BPL families

C

Providing electricity to all BPL families

D

Providing smokeless kerosene stoves to all households

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Under the PM Ujjwala Yojana, the government aims to provide LPG connections to BPL households in the country. The scheme is aimed at replacing the unclean cooking fuels mostly used in the rural India with the clean and more efficient LPG (Liquefied Petroleum Gas).

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Magasthenes visited india during the reign of

A

Chandragupta Vikramaditya

B

Chandragupta Maurya

C

Ashoka

D

Harsha

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Chandragupta Maurya

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. The remains of vijaynagar empire can be found at

A

Bijapur

B

Golconda

C

Hampi

D

Baroda

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The remains of the Vijaynagar Empire were found at Hampi, Karnataka. Hampi have been designated as a UNESCO world heritage site in 1986.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. The movement that came to an abrupt end because of the Chauri Cheran incident was the

A

Wahabi Movement

B

Home Rule Movement

C

Non Cooperation Movement

D

Civil Disobedience Movement

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Non-cooperation Movement was abruptly called off on 11 February 1922 by Gandhi following the Chauri Chaura incident in the Gorakhpur district of UP resulting in the deaths of about 22 policemen and 3 civilians.

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which is the major river of Tamil Nadu?

A

Narmada

B

Caucery (kavari)

C

Tapti

D

Indus

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The main river of the state is Cauvery, flows into Tamil Nadu from adjoining Karnataka where it flows for about one-third of the total length. The other rivers are Adyar, Courtaliar, South Pennar, Periyar, Vaigai and Tampreparni

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Which among the following was associated with the Mughal court as a physician Prince Dara Shikoh?

A

Ibn Batuta

B

Hakim Afzal Khan

C

Francois Bernier

D

Duarte Barson

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Francois Bernier was briefly personal physician to Mughal prince Dara Shikoh. Dara Shikoh was the eldest son and heir-apparent of the fifth Mughal emperor Shah Jahan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Which one the following is the largest source of electricity in India?

A

Hydropower plants

B

Nuclear power plants

C

Thermal power plants

D

Wind energy

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

About 65% of the electricity consumed in India is generated by thermal power plants, 22% by hydroelectric power plants, 3% by nuclear power plants and rest by 10% from other alternate sources like solar, wind, biomass etc. India is the sixth largest in terms of power generation

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. The grassland region of North America is known as:

A

Selvas

B

Downs

C

Veldt

D

Prairies

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

An extensive flat or rolling area dominated by grasses, especially the grasslands that once covered much of central North America.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. The SAARC secretariat is locate at

A

Columbo

B

Male

C

Islamabad

D

Kathmandu

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The SAARC Secretariat was established in Kathmandu on 16 January 1987. Its role is to coordinate and monitor the implementation of SAARC activities, service the meetings of the Association and serve as the channel of communication between SAARC and other international organizations.

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The Simlipal Biosphere Reserve is located in:

A

Meghalaya

B

Manipur

C

Assam

D

Odisha

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Simlipal Bioreserve is a part of the UNESCO Biosphere Reserve(2009). It is located in the northern part of Odisha’s Mayurbhanj district. Simplipal biosphere reserve area 4,374 sq. km. and 845 sq. km. forest (tiger reserve), 2,129 sq km buffer area.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana has launched for

A

Providing housing loans to persons living below poverty line

B

Promoting women`s self help groups

C

Promoting financial inclusion in the country

D

Promoting loans to start-up business ventures

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Pradhan Mantri Jan-Dhan Yojana (PMJDY) is National Mission for Financial Inclusion to ensure access to financial services, namely, a basic savings & deposit accounts, remittance, credit, insurance, pension in an affordable manner.

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Which of the following pairs of states of india indicates the easternmost and westernmost states?

A

Assam and Rajasthan

B

Manipur and Gujarat

C

Nagaland and Rajasthan

D

Arunachal Pradesh and Gujarat

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Arunachal Pradesh and Gujarat are the easternmost and westernmost State`s

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. The government of india act 1919, clearly defined

A

The separation of power between judiciary and executive

B

The jurisdiction of central and provisional governments

C

The powers of secretary of state and viceroy

D

None of the above

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Montagu-Chelmsford Reforms which became the Government of India Act in 1919 clearly defined the jurisdiction of the central and provincial governments.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. The are also known as Golan Heights sometimes appear in the news in the context of events relatd to

A

Middle East

B

Central Asia

C

South East Asia

D

Sub Saharan Africa

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

he Golan Heights is a hilly, 1,200 sq-km rocky plateau in south-western Syria in the Middle East region overlooking Lebanon, Syria, and the Jordan Valley. The Golan was Syrian territory until 1967 when Israel occupied it in the closing stages of the Six-Day War.

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. The Govt of india has established NITI Aayog to replace the

A

Finance Commission

B

Pay Commission

C

Planning Commission

D

National Economic Advisory Board

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Government of India constituted NITI Aayog to replace the Planning Commission, which had been instituted in 1950. This step was taken to better serve the needs and aspirations of the people.

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Which of the following monuments was formerly known as "All India War Memorial"?

A

India Gate

B

Gateway of India

C

Charmianr

D

Red Fort

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The India Gate or All India War Memorial is situated to the east of Rajpath in New Delhi, India

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following is known as the land of thousand lakes?

A

Denmark

B

Finland

C

The Netherlands

D

Poland

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The forested landscape is dotted with patches of water – or, in some areas, vice versa – so numerous they have earned Finland the nickname “the land of the thousand lakes”. In fact, the moniker is an understatement, as there are a total of 188 000 lakes in Finland.

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which of the following pairs of glaciers and locations is not correctly matched?

A

Nubra Valley Glacier -- Arunachal pradesh

B

Milam Glacier -- Uttarakhand

C

Bhaga Valley Glacier -- Himachal pradesh

D

Zemu Glacier -- Sikkim

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Nubra Valley Glacier -- Arunachal pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. The central potato research institute is located at

A

Almora

B

Shimla

C

Noida

D

Murshidabad

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

ICAR-Central Potato Research Institute,Shimla.

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Which one among the following is responsible for command, control and operational decisions of nuclear weapons of india?

A

Nuclear commission of india

B

Nuclear Command Authority (India)

C

The ministry of defence

D

The cabinet committee on security

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Nuclear Command Authority (India)

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. The counter insurgency and jungle warfare school of indian army is located at

A

Khadakvasla

B

Dehradun

C

Vairengte

D

Gulmarg

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Counter-Insurgency and Jungle Warfare School (CIJWS) in Vairengte, Mizoram, India is a training and research establishment of the Indian Army specialising in unconventional warfare, especially counter-insurgency and guerrilla warfare.

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. INS kalvari which was commissioned into indian navy in 2017 in december 2017 is a/an

A

Aircraft carrier

B

Armoured Frigate

C

Battleship

D

Submarine

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

INS Kalvari (S21) is the first of the six indigenous Scorpène-class submarines currently in service with the Indian Navy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. The Doctrine of lapse was a policy that aimed to

A

Control rebellions in the princely states

B

Extend military strength of british

C

Regulate the landlord

D

Extend territorial boundaries of english east india company

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Doctrine of Lapse was introduced by Lord Dalhousie who was the Governor-General of the East India Company. It was basically, an idea to annex those states which have no heir. The right of ruling the state get lapsed if there is no heir and it will not reverted by adoption.

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. The permanent settlement of 1793 introduced

A

Peasant Rights

B

Zamindari system

C

Shipping rights for east india company

D

Property rights for women

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Lord Cornwallis introduced the Permanent Settlement of 1793 in Bengal. Zamindars were recognised as the owners of the land and revenues were collected by them. They were to pay a fixed amount which was permanent and would not change in future to the government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. The 2020 Summer Olympics will held at

A

Doha

B

Tokyo

C

London

D

Barcelona

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. With which sports saikhom Mirabai chanu is associated ?

A

Archery

B

Athletics

C

Weight Lifting

D

Wrestling

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Who captained the Indian team during the women`s cricket world cup?

A

Mithah Dorai Raj

B

Harmanpreet kaur

C

Thirush Kamini

D

Poonam Raut

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Kailash Satyarthi, who was awarded the Nobel Peace Prize in 2014, works in the field of:

A

Women`s rights

B

Nuclear disarmament

C

Water rights

D

Child rights

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. The National Institute of Mental Health and Neuro Sciences is located in:

A

Kolkata

B

Bengaluru

C

Gurugam

D

Chennai

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The National Institute of Mental Health and Neuro-Sciences is a medical instituition located in Bangalore, India. Established in 1925, NIMHANS, the apex centre for mental health and neuroscience education in the country, operates autonomously.

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. Consider the following statements about Bitcoin:
(i) Bitcoin is a cryptocurrency.
(ii) Its the first decentralized digital currency.
(iii) The system works as a peer to peer network called the blockchain.

A

(i) only

B

(i) and (ii) only

C

(i) and (iii) only

D

(i) , (ii)and (iii)

General General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Bitcoin, first released as open-source software in 2009, is generally considered the first decentralized cryptocurrency. Since the release of bitcoin, over 6,000 altcoins (alternative variants of bitcoin, or other cryptocurrencies) have been created.

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. The National Health Protection Scheme, announced by Finance Minister during the presentation of the budget for the fiscal year 2018-19 will

A

provide a 100 bedded hospital in each of the districts of India

B

provide a Rs. 5 Lakh insurance cover to 10 crore economically vulnerable families

C

provide life saving drugs to all persons below the poverty line

D

provide artificial limbs to physically disabled persons

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Ayushman Bharat is National Health Protection Scheme, which will cover over 10 crore poor and vulnerable families (approximately 50 crore beneficiaries) providing coverage upto 5 lakh rupees per family per year for secondary and tertiary care hospitalization.

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. The first recorded case of COVID-19 was found in which of the following cities?

A

Chengdu

B

Shenzhen

C

Wuhan

D

Foshan

General General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

On 31 December 2019, WHO was informed of cases of pneumonia of unknown cause in Wuhan City, China. A novel coronavirus was identified as the cause by Chinese authorities on 7 January 2020 and was temporarily named “2019-nCoV”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Ashok Gehlot is an Indian politician serving as the Chief Minister of which state as of March 2021?

A

Gujarat

B

Rajasthan

C

Punjab

D

Chhattisgarh

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Ashok Gehlot (born 3 May 1951) is an Indian politician serving as the current Chief Minister of Rajasthan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Which of the following is NOT a role of RBI in Indian Economy?

A

Declaration of Budget

B

Manager of foreign exchange

C

Issuer of currency

D

Monetary Authority

General General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Declaration of Budget

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. Which of the following is NOT a suitable method of Privatization?

A

Lease with a right to purchase

B

Mergers

C

Public sale of shares

D

Public tender

General General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Mergers

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Ozone Layer which absorbs harmful solar radiations is found in which layer of the atmosphere?

A

Troposphere

B

Stratosphere

C

Mesosphere

D

Ionosphere

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The ozone layer is the common term for the high concentration of ozone that is found in the stratosphere around 15–30km above the earths surface. It covers the entire planet and protects life on earth by absorbing harmful ultraviolet-B (UV-B) radiation from the sun.

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. What is the unit of measurement of the total amount of ozone in the atmosphere above a point on the earths surface?

A

Dabson Unit

B

Darson Unit

C

Datson Unit

D

Dalton Unit

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Dobson Unit is the most common unit for measuring ozone concentration

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. Which type of inflation is caused due to excessive growth of money in the economy?

A

Cost Push INflation

B

Cost Pull Inflation

C

Demand Pull inflation

D

Demand Push inflation

General Studies General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Demand-pull inflation occurs when an increase in the supply of money and credit stimulates overall demand for goods and services in an economy to increase more rapidly than the economys production capacity. This increases demand and leads to price rises.

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Who among the following conferred the title of "Father of the Nation" on Mahatma Gandhi?

A

C Rajagopalchari

B

Vallahbhai Patel

C

Jawaharlal Nehru

D

Subash Chandra Bose

General Studies General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

History however holds that the title of Father of the Nation was given to the Mahatma by Netaji Subhas Chandra Bose, who in his address on Singapore Radio on July 6, 1944 has addressed Mahatma Gandhi as Father of the Nation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Name the Venue for SAARC Summit meeting held in the year 1985?

A

Dhaka

B

Islamabad

C

Kathmandu

D

Banglore

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

On December 8, 1985 at the first SAARC Summit in Dhaka, the leaders of the seven South Asian states - the Maldives, India, Bhutan, Pakistan, Nepal, Bangladesh and Sri Lanka signed a charter to establish the bloc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. What is the name of the satellite that was sent into Orbit by a SAARC Country for technical and scientific Contribution?

A

Cartosat

B

Metsat

C

Gsat-9

D

Psat-4

General Studies General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The South Asia Satellite (designated GSAT-9), formerly known as SAARC Satellite, is a geostationary communications and meteorology satellite operated by the Indian Space Research Organisation for the South Asian Association for Regional Cooperation (SAARC) region. The satellite was launched on 5 May 2017.

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. India being a Tropical Country , gets an abundance of sunlight , of late solar cells have become popular in the Country even in the remotest locations. These cells are also called

A

Photovoltaic Cells

B

Dry Cells

C

Galvanic Cells

D

Electrochemical Cells

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Photovoltaic Cells

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. The number of members in the United Nations Economic and Social Council is:

A

54

B

57

C

56

D

58

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Council has 54 members, elected by the General Assembly for three-year terms. It meets throughout the year and holds a major session in July, during which a high-level meeting of Ministers discusses major economic, social and humanitarian issues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. Which of the following is not a noble Gas:

A

Helium

B

Nitrogen

C

Argon

D

Neon

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Nitrogen is not a noble gas. Two nitrogen atoms make up the nitrogen molecule (N2), so it has no free electrons like Argon and thus the same properties of a noble gas under nearly all uses. Indeed, nitrogen, which makes up 79.1% of our atmosphere, is very unreactive.

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which of the following is a disease that results in inflammation of the skin and also known as eczema:

A

Dermatitis

B

Dysmenorrhoea

C

Scabies

D

Constipation

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Eczema is also called atopic dermatitis

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. 61st Constitutional amendment Acts Significance is:

A

Introduction of Panchayat Raj

B

Voting age reduced from 18 to 21

C

Free and Compulsory Education to Children Between age 6 and 14 years

D

None of the above

General Studies General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Sixty-first Amendment of the Constitution of India, officially known as The Constitution (Sixty-first Amendment) Act, 1988, lowered the voting age of elections to the Lok Sabha and to the Legislative Assemblies of States from 21 years to 18 years.

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. In a Biotic Community , the Primary Consumers are:

A

Carnivores

B

Detrivores

C

Herbivores

D

Omnivores

General Studies General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

In a biotic community, the primary consumers or first-order consumers are herbivores, they feed on producers. They are also called key industry animals because they convert plant material into animal material, e.g. rat, deer, rabbit, cattle, goat, sheep, insects etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Which of the following Energy sources cannot be replenished in a short period of time:

A

Natural Gas

B

Hydro Energy

C

Geo Thermal Energy

D

Wind Energy

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

atural Gas resources cannot be replenished in a short period of time. It comes under the category of non renewable resources.

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. The National Disaster Management Authority (NDMA) , the apex body for Disaster Management in India is headed by the :

A

President of India

B

Prime Minister of India

C

Defence Minister of India

D

Home Minister of India

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The National Disaster Management Authority (NDMA), headed by the Prime Minister of India, is the apex body for Disaster Management in India. Setting up of NDMA and the creation of an enabling environment for institutional mechanisms at the State and District levels is mandated by the Disaster Management Act, 2005.

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. The Taj Mahal is built with white Marble and is threatened by environmental pollution. Threat to Taj Mahal from Mathura refinery is due to the effect of which gas (es) ?

A

Oxides of Sulphur and Nitrogen

B

Mercury Vapours

C

Oxides of Silicon and Arsenic

D

Osmium Tetroxide

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Mathura oil refinery releases some poisonous gases like the oxides of some materials that cause acid rain which results in the yellowish colour of the white marbles of the Taj Mahal. ... This sulphur dioxide reacts with water that is present in the air as a vapor to form sulphuric acid.

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. Scurvy is caused by the deficiency of:

A

Vitmanin A

B

Vitamin C

C

Vitamin B

D

Vitamin E

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Scurvy is caused by not having enough vitamin C in your diet for at least 3 months. Vitamin C is mainly found in fruit and vegetables.

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Choose the INCORRECT statement from the following:

A

The constituent of bio gas is ethane

B

Gobar gas is produced when crops, vegtable wastes,etc, decompose in the absence of oxygen.

C

Bio-mass is renewable source of energy

D

Planting more trees is encouraged to ensure clean environment.

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Typically, the biogas is composed of methane, carbon dioxide, and other impurities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. What is the theme of World AIDS day for the year 2020?

A

“Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact”

B

Right to health

C

Close the Gap

D

Getting to Zero

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Each year, World AIDS day is observed with a particular theme in mind. For 2020, the theme is, “Ending the HIV/AIDS Epidemic: Resilience and Impact”, which will focus on creating global solidarity among people who live with HIV and also seek to destigmatize the health issue.

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Which among the following countries are latest entry into the WTO membership?

A

Afghanistan

B

Bhutan

C

Nepal

D

Bangladesh

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Afghanistan is the newest member, joining effective 29 July 2016. Russia was one of the only two large economies outside of the WTO after Saudi Arabia joined in 2005. It had begun negotiating to join the WTOs predecessor in 1993.

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. The energy that is harnessed from the volcanic region under the earths surface and is used to generate power and heat is known as:

A

Wave Energy

B

Wing Energy

C

Spring Energy

D

Geo-thermal Energy

General Studies General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Geothermal energy is heat within the earth. The word geothermal comes from the Greek words geo (earth) and therme (heat). Geothermal energy is a renewable energy source because heat is continuously produced inside the earth. People use geothermal heat for bathing, to heat buildings, and to generate electricity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. Oil spills are major marine ecosystem threat, Which Indian City faces this issue in January 2017.

A

Kolkata

B

Mumbai

C

Vishakapatnam

D

Chennai

General Studies General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The 2017 Ennore oil spill was an oil spill that occurred outside the Kamarajar Port in Ennore near Chennai in Tamil Nadu, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. The Mascarene Islands, located in the east of Madgascar is a group of Islands consisting of Reunion, Maruitus, Rodrigues. In which Ocean are those islands located?

A

Pacific

B

Atlantic

C

Indian

D

Arctic

General Studies General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Mascarene Islands or Mascarenes or Mascarenhas Archipelago is a group of islands in the Indian Ocean east of Madagascar consisting of the islands belonging to the Republic of Mauritius as well as the French department of Réunion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. Who is the Indian member of the International Court of Justice who was re-elected for 2nd term:

A

Dalveer Bhandari

B

Markandey Katju

C

Raghunandan Swarup

D

Mohd Hidayatullah

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Dalveer Bhandari (born 1 October 1947) is an Indian member of the International Court of Justice. He is a former Judge of Supreme Court of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. World Aids day is celebrated every year to raise awareness among people towards the problem of AIDS and HIV on

A

1st December

B

1st May

C

1st October

D

1st August

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

World AIDS Day, designated on 1 December every year since 1988, is an international day dedicated to raising awareness of the AIDS pandemic caused by the spread of HIV infection and mourning those who have died of the disease.

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Where is the Headquarter of the National Human Rights Commission:

A

New Delhi

B

Mumbai

C

Ahemadabad

D

Kolkata

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The National Human Rights Commission (NHRC) of India was established on 12 October, 1993. The statute under which it is established is the Protection of Human Rights Act (PHRA), 1993 as amended by the Protection of Human Rights (Amendment) Act, 2006.

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. The Economic reform, popularly known as, , privatization and globalization was aimed at making the Indian Economy as fastest growing and globally competitive. The Process started in the:

A

Early 1990s

B

Early 1980s

C

Early 2000s

D

Late 1980s

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Economic Reforms in India commenced during the year 1985 after Rajiv Gandhi took over as Prime Minister.

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. When was the Universal Decleration of Human rights adopted:

A

December, 10 1948

B

December 1, 1958

C

December 10, 1946

D

December 1, 1952

General Studies General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Declaration was adopted by the UN General Assembly in Paris on 10 December 1948 during its 183rd plenary meeting:

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. In which part of the Indian Constitution is the state enjoined to establish Panchayat Raj Institutions?

A

Preamble

B

Directive Principles

C

Fundamental Rights

D

Fundamental Duties

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

In Directive Principles part of the Constitution Is the State enjoined to establish Panchayati Raj institutions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. According to the economist Coulborn, "too much money chasing " chasing "too few goods" is :

A

Globalization

B

inflation

C

liberalization

D

Economic Growth

General Studies General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

According to economist Coulborn, "too much money chasing too few goods" is a description of inflation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 4 5 4
    Developed By : Azhar Rashid Teli