General Science Examination MCQs with solutions

1. Kmph is the unit to measure

A

speed

B

acceleration

C

momentum

D

mass

Motion General Science
Correct Answer: A
Explanation

speed = distance / time
speed = km / hr
speed = kmph

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following substances is used in cold countries to melt ice accumulated on the roads during winter?

A

salt

B

urea

C

sand

D

oil

chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Salt lowers the freezing point of ice below zero degree.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. In human, there are 13 vitamins which re essential for healthy living. Bleeding of gums and delayed healing of wounds is a deficiency of which of the following Vitamins?

A

Vitamin A

B

Vitamin B

C

Vitamin C

D

Vitamin D

Vitamins General Science
Correct Answer: C
Explanation

Scurvy happens when there is a lack of vitamin C, or ascorbic acid. The deficiency leads to symptoms of weakness, anemia, gum disease, and skin problems. This is because vitamin C is needed for making collagen, an important component in connective tissues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Earthing wire is used in AC power circuit wring for protective grounding. Which colour insulation is done over it as per BIS code?

A

Green and Yellow

B

Blue and Brown

C

Black and Red

D

White and Gray

Electricity General Science
Correct Answer: A
Explanation

The colour of earth wire is generally green in colour green wire stands for grounding / earthing in an electric circuit.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Chandan wants to design a solar furnace that will focus sunlight at one spot to boil water. Which of the following should Chandan use to collect large amount of solar enery?

A

Concave Mirror

B

Convex Mirror

C

Plane Mirror

D

Biconvex lenses

Light General Science
Correct Answer: A
Explanation

A concave mirror is used in the design of solar furnaces because they converge the parallel sun rays at a point. This helps to increase the temperature of the furnace. Temperature can reach upto 3500 degree C

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Vector borne diseases account for more than 17% of all infections diseases, causing more than 700000 deaths annually. Which of the following disease is
NOT vector borne?

A

Dengue

B

Chikungunya

C

Filariasis

D

Cholera

Diseases General Science
Correct Answer: D
Explanation

Vector borne diseases:
Dengue, Filariasis, Chikungunya
Non vector borne disease:
Cholera

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. An amazing fact about firefighter`s uniform is that it can withstand up to 2200 degree F and protects a person from concentrated acids and alkali absorption. Hence it is fires. Which one of the following gases is used to extinguish fire?

A

Hydrogen

B

Butane

C

Methane

D

Carbon Dioxide

Chemical Properties General Science
Correct Answer: D
Explanation

Carbon dioxide (CO2) is stored in extinguishers in the liquid phase. It vaporizes when released thereby smothering a fire by excluding the air (oxygen) needed for combustion

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Have you ever wondered, trucks carrying heavy loads have more than four tyres! This is becuase more tyres increase the area of contact with the road and this results in reduced pressure on the tyres. Pressure plays an important role in our daily life. Which one of the following is NOT a unit of pressure?

A

Pascal (Pa)

B

Bar (b)

C

Torr (mmHg)

D

Newton (N)

Pressure General Science
Correct Answer: D
Explanation

Newton is not the unit of pressure. It is the unit of force. Atmosphere, torr and pascal (Pa) are the units of pressure.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Elements are generally available in the earth`s crust. Which of the following is a man-made element that is not available naturally in the earth`s crust?

A

Uranium

B

Thorium

C

Nobelium

D

Moylbednum

Periodic Table General Science
Correct Answer: C
Explanation

Nobelium is a synthetic chemical element with the symbol No and atomic number 102. It is named in honor of Alfred Nobel, the inventor of dynamite and benefactor of science. A radioactive metal, it is the tenth transuranic element and is the penultimate member of the actinide series.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. A lake is a type of

A

lotic ecosystem

B

lentic ecosystem

C

Marine ecosystem

D

Terrestrial ecosystem

Lake General Science
Correct Answer: B
Explanation

Lake ecosystems are the primary example of lentic ecosystems. Lentic Ecosystem involves natural resources i.e. lakes and ponds. Lentic word refers to stationary bodies or still water. This ecosystem involves biotic as well as abiotic components.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which of the following substances can exist as solid, liquid and gas?

A

Camphor

B

Wood

C

Water

D

Nitrogen

Chemical Properties General Science
Correct Answer: C
Explanation

Water is the only common substance that is naturally found as a solid, liquid or gas. Solids, liquids and gases are known as states of matter

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which of the following conventions/ protocols is related to the protection of ozone layer?

A

Vienna Convention, 1985

B

Nagoya Protocol, 2010

C

Kyoto Protocol, 1997

D

Geneva Convention, 1979

Conventions and Protocols General Science
Correct Answer: A
Explanation

Vienna Convention for the Protection of the Ozone Layer, (22 March 1985)

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The combustion of fossil fuels at power plants is the main source of emission of which of the following gases?

A

Carbon Monoxide

B

Sulphur Dioxide

C

Methane

D

Nitrous Oxide

# General Science
Correct Answer: A
Explanation

Carbon dioxide (CO2) makes up the vast majority of greenhouse gas emissions from the sector, but smaller amounts of methane (CH4) and nitrous oxide (N2O) are also emitted. These gases are released during the combustion of fossil fuels, such as coal, oil, and natural gas, to produce electricity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following statements is TRUE about transverse waves?

A

In transverse waves, the particles in the medium move parallel to the direction of propagation of wave

B

The transverse wave moves in the form of crest and troughs

C

The transverse waves move in the form of compressions and rarefactions

D

The transverse waves propagate in a medium which possesses elasticity of volume

Waves General Science
Correct Answer: B
Explanation

The transverse wave moves in the form of crest and troughs

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. The secretion produced by the glands in the lining of stomach in human beings is called

A

Succus entericus

B

Bile Juice

C

Gastric Juice

D

Insulin

Human Body General Science
Correct Answer: C
Explanation

Gastric Glands are present in the wall of the stomach that release secretions for digestion of food.
The gastric glands produce gastric juice which contains three substances:
1. Hydrochloric acid
2. Pepsin Enzyme 3.
Mucus.
Due to presence of HCl, the gastric juice is acidic in nature . In acidic medium, the enzyme pepsin begins the digestion of proteins present in food to form smaller molecules . HCl kills any bacteria which may enter the stomach. The mucus helps to protect the stomach wall from its own secretion of HCl.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following waves require a medium to travel?

A

Microwaves

B

X-rays

C

Light Waves

D

Sound Waves

Waves General Science
Correct Answer: D
Explanation

Sound and water waves are mechanical waves; meaning, they require a medium to travel through.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Motion of a pendulum is an example of

A

Linear motion

B

Circular motion

C

Rotational motion

D

Periodic motion

Motion General Science
Correct Answer: D
Explanation

A simple pendulum consists of a relatively massive object hung by a string from a fixed support. It typically hangs vertically in its equilibrium position. The massive object is affectionately referred to as the pendulum bob. When the bob is displaced from equilibrium and then released, it begins its back and forth vibration about its fixed equilibrium position. The motion is regular and repeating, an example of periodic motion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The unit of measurement used to express the thickness of ozone layer is

A

Newton metre

B

Decibel unit

C

Dobson unit

D

Poise

Ozone Layer General Science
Correct Answer: C
Explanation

The Dobson Unit is a way to describe how much ozone there would be in the column if it were all squeezed into a single layer. The average amount of ozone in the atmosphere is roughly 300 Dobson Units, equivalent to a layer 3 millimeters (0.12 inches) thick—the height of 2 pennies stacked together

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following processes helps in transportation of minerals from soil to al the parts of the plants?

A

Respiration

B

Imbibiton

C

Transpiration

D

Translocation

Plant life General Science
Correct Answer: C
Explanation

Transpiration helps to transport minerals from the soil to all parts of the plants.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following statements is INCORRECT with reference to advantages of tidal energy?

A

Tidal power is a green energy source as it does not emit greenhouse gases

B

Tidal currents are highly unpredictable and inconsistent

C

Electricity can be generated from tides much more efficiently at slower speeds

D

Construction cost of tidal power plants is high but maintenance costs are ralitvely low

Energy General Science
Correct Answer: B
Explanation

Benefit of tidal power is that it is predictable. The gravitational forces of celestial bodies are not going to stop anytime soon. Furthermore, as high and low tide is cyclical, it is far easier for engineers to design efficient systems, than say, predicting when the wind will blow or when the sun will shine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Mercury : Minamata disease :: ? : Itai-Itai disease

A

Lead

B

Nickel

C

Iron

D

Cadmium

Diseases General Science
Correct Answer: D
Explanation

Itai-itai disease is caused by cadmium (Cd) exposure, produced as a result of human activities related to industrialisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. When a fan is switched off, it continues to rotate for some time before coming to rest. This is due to

A

Force of acceleration

B

Inertia of motion

C

Inertia of rest

D

Inertia of direction

Motion General Science
Correct Answer: B
Explanation

Newton`s first law of motion states that a body at rest remains at rest, or, if in motion, remains in motion at a constant velocity unless acted on by a net external force. This is also known as the law of inertia. Inertia is the tendency of an object to remain at rest or remain in motion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Water helps control our body temperature and allows us to adapt to changes in environmental temperatures because it has

A

High heat capacity

B

Low heat capacity

C

High entropy

D

Low entropy

Chemical Properties General Science
Correct Answer: A
Explanation

Water has a relatively high heat capacity, meaning it can absorb a lot of heat before its temperature rises. This trait allows the water in every cell of the human body to act as a buffer against sudden temperature changes. Blood, which is made largely of water, moves heat away from the extremities and toward the vital organs when it needs to conserve heat, it flows towards the skin surface to release excess heat when necessary, and it transports muscle heat away as needed. Water also helps expel excess heat from the body as water vapor from the lungs and sweat on the skin.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which of the following forms of energy drives a wind turbine, a device use to generate electricity?

A

Gravitational Potential Energy

B

Mechanical Energy

C

Kinetic Energy

D

Hydrothermal Energy

Energy General Science
Correct Answer: C
Explanation

Wind turbines convert the kinetic energy in the wind into mechanical power. A generator can convert mechanical power into electricity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. The chemical name of which of the following vitamins is Ergocalciferol?

A

Vitamin A

B

Vitamin B6

C

Vitamin D2

D

Vitamin K

Vitamins General Science
Correct Answer: C
Explanation

The chemical name of vitamin D2 is Ergocalciferol

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following is an example of secondary cell?

A

Lead storage cell

B

Leclanche dry cell

C

Daniell cell

D

Hydrogen cell

Storage Battery General Science
Correct Answer: A
Explanation

A secondary cell is a rechargeable battery which can be charged, discharged into a load, and recharged many times, as opposed to a disposable or primary cell, which is supplied fully charged and discarded after use. The chemical reaction in a secondary cell is reversible and it has low internal resistance. It can supply both low current and high current.
Example: Li-H Battery, Nickel-cadmium (NiCd) battery, lead storage battery

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of following vitamin B reduces the risk of spina bifida in unborn babies?

A

Niacin

B

Pantothenic acid

C

Folic acid

D

Riboflavin

Vitamins General Science
Correct Answer: C
Explanation

Vitamin B-9: Folic acid Your folic acid needs will increase when you become pregnant. Vitamin B-9 can help to reduce your baby`s risk for developing birth defects, including spina bifida and other neural tube defects. Vitamin B is also essential to produce red blood cells.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Solar cells are simple photovoltaic devices that convert solar energy into electricity and are manufactured from the second most abundant element in the earth`s crust. Name It

A

Bauxite

B

Silicon

C

Calcium

D

Aluminium

# General Science
Correct Answer: B
Explanation

Solar cells are made up of simple voltaic cell that enables conversion of solar energy into electrical energy directly and is made from the second highest element found in earth`s crust. The material that used in solar cells is Silicon

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Physical independence of forces is a consequence of

A

1st law of motion

B

2nd law of motion

C

3rd law of motion

D

all of the above

Motion General Science
Correct Answer: A
Explanation

Physical independence of forces is a consequence of

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. A wave travels through a medium because

A

the medium`s particles are carried along with the wave

B

the wave`s energy passes from particle to particle

C

the medium transfers electromagnetic energy

D

the wave increases the potential two spherical energy

Waves General Science
Correct Answer: B
Explanation

A wave is an propagation of energy along a medium. Waves need a medium in order for them to travel from one point or another. A wave is a particulate transfer of motion from one point to another. A very good example of the need of a medium is regarding sound. Sound cannot travel through a vacuum. This is because there are no air molecules to transfer the energy of the sound propagation. Hence no sound travels through the vacuum. The particle to particle interaction and vibration results in the transfer of energy in a wave propagation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. For inelastic collision between two spherical rigid bodies :

A

the total kinetic energy is conserved

B

the total potential energy is conserved

C

the total linear momentum is not conserved

D

the total linear momentum is conserved

# General Science
Correct Answer: D
Explanation

In any type of collision, linear momentum is conserved, unless external force acts on the system. elasticity determines the loss in KE. elastic => no loss. inelastic => max. loss of KE

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which of the following series of lines in the atomic structure of hydrogen atom appear in the visible region?

A

Lyman

B

Paschen

C

Brackett

D

Balmer

Periodic Table General Science
Correct Answer: D
Explanation

Lyman series of hydrogen atom lies in ultraviolet region, Balmer series lies in visible region while Pfund and Paschen series lie in infrared region.

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. When a hydrogen atom is raised from ground state to excited state

A

Potential energy decreases, kinetic energy increases

B

Potential energy increases, kinetic energy decreases

C

Both potential energy and kinetic energy decreases

D

Absorption spectrum

Periodic Table General Science
Correct Answer: B
Explanation

when a hydrogen atom is raised from ground state to excited state, its potential energy increases whereas kinetic energy decreases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. The atomic number of sodium is 11 and its mass number is 23. It has

A

11 neutrons and 12 protons

B

12 protons and 11 electrons

C

11 electrons and 12 neutrons

D

12 electrons and 11 neutrons

Periodic Table General Science
Correct Answer: C
Explanation

The atomic number of sodium is 11 that means the number of protons in sodium is 11 and also the number of electrons in sodium is 11 . And the mass number of sodium is 23 that means the total number of protons and neutrons in sodium is 23 . That is, the number of neutrons in the sodium is 12 .

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Which is a not colligative property?

A

Surface tension

B

Osmotic pressure

C

Viscosity

D

Refractive index

Properties of Solutions General Science
Correct Answer: D
Explanation

Colligative properties of solutions are properties that depend upon the concentration of solute molecules or ions, but not upon the identity of the solute. Colligative properties include vapor pressure lowering, boiling point elevation, freezing point depression, and osmotic pressure.

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which of the following is non essential element in plants?

A

Iron

B

Boron

C

Sulphur

D

Cadmium

Plant Life General Science
Correct Answer: D
Explanation

An element is said to be essential for plants if plants cannot complete their life cycle without that element, and this element directly involved in some many functions of plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Loss of water from tip of leaves is

A

Transpiration

B

Guttation

C

Bleeding

D

Respiration

Plant Life General Science
Correct Answer: B
Explanation

Guttation is the process of exudation of water droplets from the tips of leaves in vascular plants through special pores called hydathodes. Therefore, the loss of water from the tips of leaves is called guttation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which vitamin is a major lipid soluble antioxidant in cell membranes?

A

Vitamin A

B

Vitamin D

C

Vitamin E

D

Vitamin K

Vitamins General Science
Correct Answer: C
Explanation

Vitamin E is the major lipid-soluble antioxidant in the cell antioxidant system and is exclusively obtained from the diet. Vitamin E protects polyunsaturated fatty acids and other components of cell membranes and low-density lipoproteins from oxidation by free radicals

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Deficiency of Vitamin A in children causes

A

Goitre

B

Poor Cognitive Development

C

Poor bone growth

D

Increased risk of mortality

Vitamins General Science
Correct Answer: D
Explanation

Vitamin A deficiency is the leading cause of preventable blindness in children and increases the risk of disease and death from severe infections such as diarrhoeal disease and measles. Vitamin A deficiency may also occur in women during the last trimester of pregnancy in high-risk areas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which green house gas other than methane is produced by agricultural fields?

A

Nitrous oxide

B

Sulphur Dioxide

C

Ammonia

D

Arsenic

Green House Gases General Science
Correct Answer: A
Explanation

Nitrous oxide is a powerful greenhouse gas produced by soil cultivation practices, especially the use of commercial organic fertilizers (including manure), biomass burning etc, This is done by a process of nitrification which converts the nitrogen in fertilizer to the production of nitrous oxide. The excessive use of the fertilizers thereby results in an increase in the nitrous oxide production.

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The phytochemical smog is formed by

A

Nitrous ozonides

B

Hydrocarbons

C

Nitrogen peroxides and hydrocarbons

D

Solar radiations upon nitrogen oxides and hydrocarbons

# General Science
Correct Answer: D
Explanation

Photochemical smog is a mixture of pollutants that are formed when nitrogen oxides and volatile organic compounds (VOCs) react to sunlight, creating a brown haze above cities. It tends to occur more often in summer, because that is when we have the most sunlight

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Cryogenics is

A

a type of tank

B

study of materials and phenomena at low temperature

C

study of radioactive elements

D

none of the above

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Cryogenics is the science that addresses the production and effects of very low temperatures. The word originates from the Greek words kryos meaning "frost" and genic meaning "to produce."

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. The basic functional unit of the Kidney is

A

Pyramid

B

Henley`s loop

C

Nephron

D

Nephridia

Human Body General Science
Correct Answer: C
Explanation

Together, the renal cortex and renal pyramids constitute the functional portion or of the kidney. Within the parenchyma are about 1 million microscopic structures called , which are the functional units of the kidney. The number of nephrons is constant from birth, and injured or diseased nephrons cannot be replaced.

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. What is the pH of blood?

A

7.4

B

2.4

C

11

D

14

Human Body General Science
Correct Answer: A
Explanation

Acidity and alkalinity are expressed on the pH scale, which ranges from 0 (strongly acidic) to 14 (strongly basic or alkaline). A pH of 7.0, in the middle of this scale, is neutral. Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of 7.35 to 7.45. Usually the body maintains the pH of blood close to 7.40.

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Identify the versatile organ from the facts given below :
i) It is the largest organ in human body.
ii) It is sensor packed with nerves for keeping the brain in touch with the outside world.
iii) It manufactures vitamin D for converting calcium into healthy bones.
iv) It the body`s largest waste removal system

A

The Skin

B

The Liver

C

The Intestine

D

The Heart

Human Body General Science
Correct Answer: A
Explanation

Skin

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Match the following names of the electro magnetic waves given in list-i with the technological applications given in list-ii
Radio Waves ---- Sterilize Medical Equipment
Gamma Rays ---- Navigation and Air Traffic Control
X-Rays ---- Airpost Scanner

A

a-1 b-2 c-3

B

a-3 b-1 c-2

C

a-2 b-1 c-3

D

a-2 b-3 c-1

Electromagnetic Waves General Science
Correct Answer: C
Explanation

Radio waves ----> Navigation and Air Traffic Control
Gamma Rays ----> Sterilize Medical Equipment
X-Rays ----> Airpost Scanner

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The heat received by a person sitting in front of a fire is due to which of the following mode(s) of heat of transfer?
i) Conduction
ii) Convection
iii) Radiation

A

only i and iii

B

ii only

C

iii only

D

only i and ii

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

Radiation refers to the emission of energy in rays or waves. Heat moves through space as energy waves. It is the type of heat one feels when sitting in front of a fireplace or around a campfire. It travels in straight lines at the speed of light.

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which of the following options is used as disinfectant to disinfect the Personal Protective Equipments (PPE) used by sanitation workers?

A

Sodium Hypochlorite

B

Calcium Carbonate

C

Sodium Benzoate

D

Sodium Bicarbonate

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Sodium hypochlorite, commonly known as bleach, is most frequently used as a disinfecting agent. It is a broad-spectrum disinfectant that is effective for the disinfection of viruses, bacteria, fungi, and mycobacterium.

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Vitamins are substances that our body needs to grow and develop normally. The deficiency of vitamin K leads to

A

Excessive bleeding due to injury

B

Poor Vision

C

Swollen feet or legs

D

Retarded Growth

Vitamins General Science
Correct Answer: A
Explanation

There are several vitamin K-dependent proteins involved in coagulation, bone development, and cardiovascular health. Vitamin K deficiency can contribute to significant bleeding, poor bone development, osteoporosis, and increased cardiovascular disease.

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. German Silver is an alloy of which of the following metals?

A

Aluminium and Tin

B

Copper and Silver

C

Iron , Silver and Tin

D

Copper, Zinc and Nickel

Periodic Table General Science
Correct Answer: D
Explanation

German Silver is an alloy of copper, zinc and nickel, sometimes also containing lead and tin. It was originally named for its silver white colour, but the term silver is now prohibited for alloys not containing that metal

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. In which of the following options is the chemical compound and tis common name INCORRECTLY matched?

A

Sodium Bicarbonate ----> Baking Soda

B

Nitrous Oxide ----> Laughing Gas

C

Calcium Carbonate ----> Limestone

D

Sodium Hydroxide ----> Washing Soda

General General Science
Correct Answer: D
Explanation

Sodium Hydroxide is commonly known as Caustic Soda
Its Chemical formula is NaOH
It is used for manufacturing of soaps and detergents

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Which of the following statements is FALSE with reference to the digestive system processes in human beings?

A

Digestion is the breakdown of food into simpler form

B

Ingestion is the intake of food through the mouth

C

Egestion is the removal of digested food from the body

D

Absorption is the release of nutrients from food into the blood stream

Human Body General Science
Correct Answer: D
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Vitamins are substances that our body needs to grow and develop normally. The vitamin prepared in our body with the help of sunlight is

A

Vitamin D

B

Vitamin A

C

Vitamin K

D

Vitamin E

Vitamins General Science
Correct Answer: A
Explanation

vitamin D is the vitamin you need for strong bones! It`s also great for forming strong teeth. Vitamin D even lends a hand to an important mineral — it helps your body absorb the amount of calcium it needs. Vitamin D is made in the skin when exposed to sunlight, or you can get it from the foods you eat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. The most commonly used bleaching agent for disinfecting drinking water supply is

A

Phenyl

B

Chlorine

C

Alcohol

D

Distilled Water

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

Chlorine is the most widely used primary disinfectant and is also often used to provide residual disinfection in the distribution system

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Water pollution occurs when harmful substances like microorganisms contaminate a water body degrading the water quality and rendering it toxic to humans or the environment. Which of the following diseases in NOT due to contamination of water?

A

Malaria

B

Tuberculosis

C

Cholera

D

Typhoid

Diseases General Science
Correct Answer: A
Explanation

Contaminated water and poor sanitation are linked to transmission of diseases such as cholera, diarrhoea, dysentery, hepatitis A, typhoid, and polio.

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Identify the INCORRECT match between the element and its corresponding chemical symbol

A

Calcium - Ca

B

Aluminium - Al

C

Sodium - So

D

Chlorine - Cl

Periodic Table General Science
Correct Answer: C
Explanation

Sodium - Na

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. The act of transferring pollen grains from the male anther of a flower to the female stigma is called

A

Photosynthesis

B

Polarization

C

Pollination

D

Polymerisation

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

Pollination is the act of transferring pollen grains from the male anther of a flower to the female stigma.

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Which of the following options is matched INCORRECTLY?

A

Fuel cell - Chemical energy is converted into Electrical energy

B

Loud Speaker - Sound energy is converted into Electrical energy

C

Photovoltaic cell - Light energy is converted into Electrical energy

D

Electric motor - Electrical energy is converted into Mechanical Energy

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

Loud speaker - electric energy is converted into sound energy

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which of the following characteristic(s) of a sound wave determine the loudness of the sound?
i) Frequency
ii) Amplitude
iii) Timbre

A

only i and ii

B

only iii

C

only ii

D

only i and iii

Waves General Science
Correct Answer: C
Explanation

The amplitude of a sound wave determines its loudness or volume. A larger amplitude means a louder sound, and a smaller amplitude means a softer sound

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. The Ozone gas found in which of the following layers of the atmosphere absorbs harmful UV radiations and prevents them from reaching the earth`s surface?

A

Troposphere

B

Stratosphere

C

Mesosphere

D

Thermosphere

Ozone General Science
Correct Answer: B
Explanation

Most ozone (about 90%) is found in the stratosphere, which begins at about 10–16 kilometres above Earth`s surface and extends to an altitude of about 50 kilometres. Ozone in the stratosphere protects life on Earth from harmful ultraviolet (UV) radiation and is therefore often called good ozone.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. 1 Fermi is equal to

A

10-15 cm

B

10-15 m

C

10-12 m

D

10-10 m

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Fermi, sometimes also referred to as Femtometer, is a unit of length in the SI unit. One Fermi is a very small length. It is equal to 10-15 of a meter. Being such a small unit of length, Fermi is used in the measure of really small distances in nuclear science.

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. The dimensional formula for modulus of rigidity is

A

M-1L-2T4

B

M2L-2T2

C

M-1L-1T3

D

M1L-1T-2

Physics General Science
Correct Answer: D
Explanation

Modulus of rigidity is the ratio of shear stress to the shear strain.
η = strain / stress
Strain is dimensionless, where as Stress has the dimensions of Pressure.
Stress = F / a Stress = MLT-2 / L2 Stess = ML-1T-2

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Susceptibility of a diamagnetic substance is

A

zero

B

small but positive

C

small and negative

D

very large

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

small and negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. What is the angle through which cyclist should bend to avoid skidding during a turn?

A

cos-1(v2 / rg)

B

tan-1(v2 / rg)

C

tan-1(v2 / 2rg)

D

cos-1(v2 / rg)1/2

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

The angle through which a cyclist has to bend himself, to prevent overturning himself is given by tan-1(v2 / rg) Where v is its linear velocity, R is the radius of the turn and g is the acceleration due to gravity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. The elastic energy stored per unit volume of the material, when its young`s modulus Y is subjected to stress S is

A

SY/4

B

SY/2

C

S2/2Y

D

2S/Y

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

Given,
Young`s modulus =Y,
Streaching stress=S,
Energy stored per unit volume is, = 1/2 x stress x strian
We know that, stress = strain x Y
Therefore energy per unit volume will be E = 1/2 x S x S/Y = S2 / 2Y

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. What is the ratio of ionization energy of bohr`s hydrogen atom and hydrogen like lithium atom?

A

1/6

B

1/9

C

1/8

D

1/5

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

1/9

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. What will be the velocity after 6 seconds, if a 0.2kg object at rest is subjected to a force (0.3i - 0.4j)N?)

A

10i - 12j

B

9i - 12j

C

12i - 9j

D

12i - 10j

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

9i - 12j

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. A radioactive element has a half-life period of 800 years. After 2400 years, what amount of the radioactive element will remain?

A

1/8

B

1/9

C

1/2

D

1/3

Physics General Science
Correct Answer: A
Explanation

1/9 Number of half lives,
n = t/T = 2400/800 = 3
N/No = (1/2)3=1/8

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. The wheel of toy car rotates about axis and slows down from 200 rps to 10 rps in 2s. What is tis angular retardation?

A

100π

B

200π

C

400π

D

300π

Physics General Science
Correct Answer: A
Explanation

100π

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. What is the frequency of beat, if the pulse rate of a man is 120 beats in one minute?

A

120 Hz

B

2 Hz

C

12 Hz

D

60 Hz

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Frequency is nothing but beats / second thus the answer will be 120/60 = 2 Hz

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Identify the metals which can be extracted by cyanide process

A

Silver

B

Mercury

C

Copper

D

Zinc

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Cyanide process, also called Macarthur-forrest Process, method of extracting silver and gold from their ores by dissolving them in a dilute solution of sodium cyanide or potassium cyanide.

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Which of the following is a modified stem that performs the function of photosynthesis?

A

Tendriis

B

Thorns

C

Cladodes

D

Bulbils

Botany General Science
Correct Answer: C
Explanation

Phylloclades are the modified flattened branch. It belongs to genus conifer and is seen in xerophytic plants. It helps in removal of excess water, ascent of sap, cooling effect etc., e.g., opuntia, euphorbia etc. Cladodes perform photosynthesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Identify the branch of science that explores the chemical processes within and related to living organisms

A

Biochemistry

B

Biotechnology

C

Bioavailability

D

Biophysics

zoology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Biochemistry is the branch of science that explores the chemical processes within and related to living organisms. It is a laboratory based science that brings together biology and chemistry. By using chemical knowledge and techniques, biochemists can understand and solve biological problems.

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which of the following is NOT a noble gas?

A

Helium

B

Nitrogen

C

Argon

D

Neon

Chemistry General Science
Correct Answer: B
Explanation

Noble gas means any of the gaseous elements which occupy Group 0(18) of the periodic table. They exhibit great stability and very low reaction rate. Complete step by step solution: Noble gases are generally inert gas that exhibit great stability and have generally full filled electronic configuration. They belong to group 18 of the periodic table. Group 18 of the periodic table includes He, Ne, Ar, Kr, Xe and Rn.

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. What is the unit of measurement for the total amount of ozone in the atmosphere above a point on the earth`surface

A

Dobson Unit

B

Darson Unit

C

Datsun Unit

D

Dalton Unit

Ozone General Science
Correct Answer: A
Explanation

The Dobson Unit is the most common unit for measuring ozone concentration.

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Which of the following energy sources cannot be replenished in a short period of time?

A

Natural gas

B

Hydro energy

C

Geo thermal energy

D

Wind energy

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

Natural Gas resources cannot be replenished in a short period of time. It comes under the category of non renewable resources. Natural resources like fossils fuels ( coal, petroleum, natural gas etc.) cannot be reused

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Scurvy is caused by the deficiency of

A

Vitamin A

B

Vitamin C

C

Vitamin B6

D

Vitamin E

Vitamins General Science
Correct Answer: B
Explanation

Scurvy is caused by not having enough vitamin C in your diet for at least 3 months. Vitamin C is mainly found in fruit and vegetables. Even people who do not eat very healthily all the time are not usually considered at risk of scurvy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Which of the following is a disease that results in inflammation of the skin and also known as eczema?

A

Dermatitis

B

Dysmenorrhea

C

Scabies

D

Constipation

Diseases General Science
Correct Answer: A
Explanation

Dermatitis (also known as eczema) is inflammation of the skin, typically characterized by itchiness, redness and a rash.

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. India being a tropical country, gets abundance of sunlight. Of late, solar cells have become popular in the country even in its remotest locations. These cells are also called

A

Photovoltaic cells

B

Dry cells

C

Galvanic cells

D

Electromagnetic cells

cells General Science
Correct Answer: A
Explanation

Photovoltaic cells

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. The energy that is harnessed from the volcanic regions under the earth`s surface and is used to generate power and heat is known as

A

Wave Energy

B

Windmill Energy

C

Spring Energy

D

Geo Thermal Energy

General General Science
Correct Answer: D
Explanation

Geothermal energy is a clean, renewable resource that can be harnessed for use as heat and electricity. Geothermal energy is heat that is generated within the Earth. (Geo means “earth,” and thermal means “heat” in Greek.) It is a renewable resource that can be harvested for human use.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Ozone layer which absorbs harmful solar UV radiation is found in which layer of the atmosphere?

A

Troposphere

B

Stratosphere

C

Mesosphere

D

Ionosphere

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

The ozone layer in the stratosphere absorbs a portion of the radiation from the sun, preventing it from reaching the planet`s surface. Most importantly, it absorbs the portion of UV light called UVB.

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Choose the INCORRECT statement from the following

A

The main constituent of bio gas is ethane

B

Gobber gas is produced when crops, vegetable wastes etc., decompose in the absence of oxygen.

C

Bio mass is a renewable source of energy

D

Planting more trees is encouraged to ensure clean environment

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. In a biotic community, the primary consumers are

A

Carnivores

B

Detritivores

C

Herbivores

D

Omnivores

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

In a biotic community, the primary consumers or first-order consumers are herbivores, they feed on producers. They are also called key industry animals because they convert plant material into animal material, e.g. rat, deer, rabbit, cattle, goat, sheep, insects etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. The processes of adding sulphur to rubber is called

A

Pulverisation

B

Vulcanisation

C

Sulphurisation

D

Stablisation

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

Vulcanization is a chemical process in which the rubber is heated with sulphur, accelerator and activator at 140–160°C. The process involves the formation of cross-links between long rubber molecules so as to achieve improved elasticity, resilience, tensile strength, viscosity, hardness and weather resistance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. If the current in a circuit equals 0 A, it is likely that the

A

Resistance is too low

B

Voltage is too high

C

Circuit is open

D

Circuit is closed

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

Circuit is open

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Most of the energy produced during respiration is stored in

A

Pyruvic acid

B

Carbon dioxide

C

Adenosine triphosphate

D

Adenosine monophosphate

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

During cellular respiration, glucose is broken down in the presence of oxygen to produce carbon dioxide and water. The energy released during the reaction is captured by the energy-carrying molecule ATP (adenosine triphosphate).

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Calcium deficiency in the body occurs in the absence of

A

Vitamin C

B

Vitamin D

C

Vitamin B

D

Vitamin K

Vitamins General Science
Correct Answer: B
Explanation

Vitamin D is essential for the absorption of calcium in the body. If a person has a deficiency of vitamin D calcium is not absorbed in the body in adequate quantity. Hence, calcium deficiency in the body occurs in the absence of Vitamin D.

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Which one of the following physical quantities of an object is specified by its speed and direction?

A

Time

B

Acceleration

C

Mass

D

Velocity

Physics General Science
Correct Answer: D
Explanation

(a) Displacement is a vector quantity, whereas distance is a scalar quantity.
(b) The physical quantity that includes both the speed and direction of the motion of a body is called its velocity

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. The most common material used in making solar cells is

A

Silver

B

Iron

C

Aluminum

D

Silicon

Chemistry General Science
Correct Answer: D
Explanation

Silicon is, by far, the most common semiconductor material used in solar cells, representing approximately 95% of the modules sold today. It is also the second most abundant material on Earth (after oxygen) and the most common semiconductor used in computer chips.

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Little leaf is caused due to the deficiency of

A

Boron

B

Copper

C

Zinc

D

Phosphorus

# General Science
Correct Answer: C
Explanation

Little leaf and white bud diseases are caused by a zinc deficiency.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Which one of the following is responsible for diseases such as Cholera, Typhoid and Jaundice?

A

Heat

B

Air Pollution

C

Water Pollution

D

Food Items

# General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. A light ray will retrace its path after reflection for a spherical mirror when it passes through

A

focus

B

vertex

C

centre of curvature

D

pole

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

If a ray is incident normally on a point on the spherical reflecting surface, the angle of incidence, i=0. So, the angle of refraction, r=0. Therefore, the ray retraces its own path after reflection. And such a ray travels through the centre of curvature of the mirror.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Biogas is a type of biofuel that is naturally produced from the decomposition of organic waste. Its main constituents are:

A

Oxygen and Nitrogen

B

Methane and Carbon Dioxide

C

Argon and Helium

D

Hydrogen and Xenon

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Biogas is the mixture of gases produced by organic matter in the absence of oxygen (anaerobically), primarily consisting of methane and carbon dioxide. Biogas can be produced from raw materials such as agricultural waste, manure, municipal waste, plant material, sewage, green waste or food waste.

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. An enclosure that sits atop the wind turbine and contains the gear box, low speed shaft and high-speed shaft, generator, controller, and brake is called

A

Rotor

B

Nacelle

C

Generator

D

Controller

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

The nacelle sits atop the tower and contains the gearbox, low- and high-speed shafts, generator, and brake

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. The negative magnitude of magnification indicates that the image is

A

Virtual and erect

B

real and errect

C

real and inverted

D

virtual and inverted

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

A negative magnification indicates that the image is inverted. If the object is placed closer to a converging lens than the focal length, the rays on the far side of the lens diverge. ... The virtual image is upright and the magnification is positive in this case.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The phenomenon of splitting of white light into different colours is called

A

scattering

B

dispersion

C

reflection

D

deviation

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Upon passage through the prism, the white light is separated into its component colors - red, orange, yellow, green, blue and violet. The separation of visible light into its different colors is known as dispersion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. The near point of a hypermetropic eye is 1m. The power of the lens required to correct this defect is

A

1D

B

2D

C

3D

D

4D

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

In the problem, it is given that the near point of defective eye is 1 m and that of a normal eye is 25 cm. Hence u=−25 cm. The lens used forms its virtual image at near point of hypermetropic eye i.e., v=−1m=−100 cm. Using lens formula, we have :- v1​−u1​=f1​−1001​−−251​=f1​f=3100​=0.33mpower=f(inmetres)1​=+3.0D

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. The normal loss of near focusing ability that occurs with age is known as

A

Myopia

B

Presbyopia

C

Hypermetropia

D

Astigmatism

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Presbyopia is the gradual loss of your eyes ability to focus on nearby objects. It`s a natural, often annoying part of aging.

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. For nearby objects, eye lens is contracted and squeezed into a more convex shape by

A

Sclera

B

fovea

C

Ciliary muscles

D

pupil

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

So for nearby objects, the ciliary muscles contract and squeeze the lens into a more convex shape. This increase in the curvature of the lens corresponds to a shorter focal length.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Which of the following is a secondary fuel?

A

Coal

B

Crude Oil

C

Natural Gas

D

Gasoline

Physics General Science
Correct Answer: D
Explanation

Image result for gasoline is a secondary fuel Secondary fuels are fuels that are derived from some primary fuel or fuels through chemical or physical processes. These are fuels that are not found as a natural resource. Gasoline is the best example of a secondary fuel, as it must be made from oil through distillation processes.

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Which radiation of sunlight is used in heating of a solar cooker?

A

Ultraviolet rays

B

Infrared rays

C

Microwaves

D

Gamma rays

Physics General Science
Correct Answer: B
Explanation

Visible light rays cannot produce enough heat to cook food. So we can say that the infrared rays are the main reason for the working of a solar cooker, it provides a good amount of energy/heat to cook food using a solar cooker.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. The loudness of sound is measured in units called

A

Hertz

B

ohms

C

Decibels

D

Moles

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

We measure sound intensity (also referred to as sound power or sound pressure) in units called decibels. Decibels (dB) are named in honor of Alexander Graham Bell, the inventor of both the telephone and the audiometer.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Esters are formed by reaction of

A

Alcohol and acid

B

acid and base

C

ketone and alcohol

D

alcohol and aldehyde

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Esters are formed by the condensation reaction between an alcohol and a carboxylic acid. This is known as esterification.

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Anhydroud calcium chloride is a

A

drying agent

B

hydrating agent

C

carboxylating agent

D

decarboxylating agent

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

The anhydrous calcium chloride will absorb any water (including condensation, vapour etc) in its environment. It effectively traps that water by changing its molecular make-up.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Which of the following plants belongs to the grass family?

A

Bamboo

B

Alicia

C

Aloe Vera

D

Hibiscus

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

The genera in the family of Poaceae include a wide range of grasses, such as bamboo, barley, cane, fescue, lawn grass, oats, pappus, and rice.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Vinegar contains

A

Acetic Acid

B

Hydrochloric acid

C

Citric acid

D

Phosphoric acid

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Vinegar is an aqueous solution of acetic acid and trace compounds that may include flavorings. Vinegar typically contains 5–8% acetic acid by volume.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Which among the following is poor conductor of heat?

A

Gold

B

Silver

C

Copper

D

Glass

Chemistry General Science
Correct Answer: D
Explanation

Relative to metals, glass is a poor conductor of heat. It is a better heat conductor than some other common building materials, such as wood.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. When rose petal is dipped in a jar of sulphur dioxide

A

the petal gets discolourised

B

the colour of petal increases

C

there is no change in petal colour

D

the petal becomes a liquid

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Sulphur dioxide is a good reducing agent, hence it can easily decolourise substances in the presence of water. Therefore, when rose petals are placed in a jar containing sulphur dioxide, they get decolourised.

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Cell phones (including smartphones) give off a form of energy known as

A

Gamma rays

B

X-rays

C

Radio frequency waves

D

microwaves

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

Cell phones give off a form of energy known as radiofrequency (RF) waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. The element which exhibits catenation property is

A

Sodium

B

Magnesium

C

Carbon

D

Nitrogen

Chemistry General Science
Correct Answer: C
Explanation

Carbon exhibits the property of catenation due to strong C-C bond.

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Ethanoic acid is also called as

A

Acetic Acid

B

Ethanol

C

Methanol

D

Glycol

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Image result for Ethanoic acid is also called as Acetic acid (CH3COOH), also called ethanoic acid, the most important of the carboxylic acids.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. pH of the human blood lies in the range of

A

7.35 to 7.45

B

7.52 to 7.72

C

6.21 to 6.61

D

7.00 to 7.21

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Blood is normally slightly basic, with a normal pH range of about 7.35 to 7.45. Usually the body maintains the pH of blood close to 7.40. A doctor evaluates a person`s acid-base balance by measuring the pH and levels of carbon dioxide (an acid) and bicarbonate (a base) in the blood.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. When magnesium ribbon is burnt in presence of air, it forms

A

White flame

B

red flame

C

green flame

D

blue flame

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

When magnesium ribbon is burnt in the air, it combines with oxygen to form white powder magnesium oxide MgO with the release of heat and light. It forms a white powder of magnesium oxide. Magnesium gives up two electrons to oxygen atoms to form this powdery product.

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Sodium is obtained/isolated from its metal chloride ore by the process of

A

Electrolysis

B

Hydrolysis

C

Carboxylation

D

Decarboxylation

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Sodium is extracted from it`s ore by electrolysis of fused sodium chloride. The process is usually carried out ia a special electrochemical cell called the downs cell.

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. The formation of patina on copper results in which of the following colours?

A

Magenta

B

White

C

Red

D

Green

Metals General Science
Correct Answer: D
Explanation

The formation of patina on copper is similar to the formation of rust on iron. Both happen when oxygen in the air interacts with the metal atoms in the presence of water. Copper reacts with oxygen that is in the air, resulting in copper dioxide
As copper experiences natural or human-induced corrosive attack, its color changes from the iridescent, golden red normally associated with pure copper to a deep brown and, finally, to hues of blue and green.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Aspirin is prepared by using

A

Salicylic acid

B

Sulphuric Acid

C

Hydrochloric Acid

D

Acetic Acid

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Aspirin is prepared by chemical synthesis from salicylic acid, through acetylation with acetic anhydride. The molecular weight of aspirin is 180.16g/mol. It is odourless, colourless to white crystals or crystalline powder.

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Table sugar is the commonly used sweetner in households. The chemical name for this sugar is

A

Sucrose

B

Glucose

C

Dextrose

D

Maltose

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

Table sugar is made of a type of sugar called sucrose, and is regularly produced from beets or sugar cane. Sucrose is composed of the two simple sugars, glucose and fructose.

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Tooth decay starts when pH of mouth

A

drops below 5

B

rises above 6

C

rises above 8

D

rises above 10

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Tooth decay starts when the pH of the mouth is lower than 5.5. Using toothpastes, which are generally basic, for cleaning the teeth can neutralise the excess acid and prevent tooth decay.

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. Unsaturated carbon compound when burnt gives

A

blue flame

B

green flame

C

yellow flame

D

no flame

Chemistry General Science
Correct Answer: C
Explanation

Unsaturated carbon compounds on combustion give a yellow flame with lots of black soot. On combustion, saturated carbon compounds give a clean flame while unsaturated carbon compounds give a yellow flame with lots of black soot.

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Ozone acts as an air pollutant and becomes harmful to the living organisms when present in which of the following layers of the atmosphere?

A

Ionosphere

B

Troposphere

C

Stratosphere

D

Mesosphere

Ozone General Science VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Ozone in the stratosphere protects life on Earth from harmful ultraviolet (UV) radiation and is therefore often called good ozone. This is in contrast to ozone in the troposphere, the lowest layer of the atmosphere, where it is an air pollutant and can be harmful to humans, animals and vegetation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Liberation of heat during chemical reaction is termed as

A

Exothermic reactions

B

Endothermic reactions

C

Isothermic reactions

D

Photochemical reactions

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

A chemical reaction in which heat or energy is liberated is called an exothermic reaction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. In a homologous series, increase in melting point can be seen with increase in

A

Molecular mass

B

Atomic number

C

Proton

D

Electron

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

The number of C atoms in homologous series increases gradually. Van der Waal`s force increases as the molecules get bigger. Hence, the melting and boiling points of the members of homologous series increase gradually because their molecular masses increase.

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Antacid used for reducing stomach pain is a

A

mild base

B

mild acid

C

neutral solution

D

strong acid

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

To get rid of stomach pain, people use bases called antacids. These antacids neutralise the excess acid. Magnesium hydroxide (Milk of magnesia), a mild base, is often used for this purpose.

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Most reactive metal among the following is

A

Sodium

B

Magnesium

C

Gold

D

Silver

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

After Potassium, Sodium is the most reactive metal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. When Sodium reacts with water to form sodium hydroxide, the physical state of sodium hydroxide is

A

Solid

B

Liquid

C

Gas

D

Plasma

Chemistry General Science
Correct Answer: B
Explanation

Sodium metal reacts rapidly with water to form a colourless solution of sodium hydroxide (NaOH) and hydrogen gas (H2). The resulting solution is basic because of the dissolved hydroxide. The reaction is exothermic.

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. When carbon dioxide is passed through lime water, the white precipitate obtained is

A

Calcium Carbonate

B

Sodium Carbonate

C

Potassium Carbonate

D

Zinc Carbonate

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

When carbon dioxide is passed through lime water, it turns milky due to formation of white precipitate in form of calcium carbonate.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. An example of saturated carbon compound is

A

Ethane

B

Ethene

C

Propene

D

Alkene

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Example of saturated carbon compound is Ethane (C2H6).

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Rancidity in oils and fats is due to

A

Oxidation

B

Reduction

C

Substitution reaction

D

Combination reaction

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Oxygen is eight times more soluble in fats than in water and it is the oxidation resulting from this exposure that is the primary cause of rancidity. Oxidation primarily occurs with unsaturated fats by a free radical-mediated process.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Functional group in butanal is

A

CHO

B

COOH

C

COOR

D

CO

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

In Butanal, the functional group is −CHO. In Butanol, the functional group is −OH.

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Components of the Stainless steel alloy are

A

Iron, Nickel and Chromium

B

Iron, Nickel and Magnesium

C

Iron, Bronze and Magnesium

D

Bronze, Magnesium and Nickel

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Stainless steel alloys contain carbon, chromium, nickel, molybdenum, and manganese, phosphorus, sulfur, and silicon as trace elements.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Addition of Sodium chloride to water

A

increases temperature of water

B

decreases temperature of water

C

no change in temperature

D

rapidly increases temperature and then decreases

Chemistry General Science
Correct Answer: B
Explanation

If you add salt to water, you raise the water`s boiling point, or the temperature at which it will boil. The temperature needed to boil will increase about 0.5 C for every 58 grams of dissolved salt per kilogram of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Methyl orange indicator give which of the following colour in an acid solution

A

Red

B

Yellow

C

Orange

D

Pink

Chemistry General Science
Correct Answer: A
Explanation

Methyl orange indicator gives red color in acid solution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. If the net force acting on an object is zero, then the body is known to be in the state of

A

motion

B

uniform motion

C

equillibrium

D

inertia motion

Motion General Science
Correct Answer: C
Explanation

Equilibrium
The state of a body at rest or in uniform motion, the resultant of all forces on which is zero.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which of the following is a renewable resource?

A

Petrol

B

LPG

C

Coal

D

Wind

General General Science
Correct Answer: D
Explanation

Wind

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Electronic configuration of sodium is

A

8,2,1

B

2,1,8

C

2,8,1

D

1,8,2

Periodic Table General Science
Correct Answer: C
Explanation

In this notation, the electronic configuration of sodium would be distributed in the orbitals as 2-8-1.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which of the following law states, matter can neither created nor destroyed during a chemical reaction?

A

Constant proportion

B

Conservation of mass

C

Disproportion

D

Invisible particles

Chemistry General Science
Correct Answer: B
Explanation

The Law of Conservation of Mass dates from Antoine Lavoisier`s 1789 discovery that mass is neither created nor destroyed in chemical reactions. In other words, the mass of any one element at the beginning of a reaction will equal the mass of that element at the end of the reaction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which of the following battery is a primary battery?

A

Lead Acid

B

Nickel Metal Hydride

C

Lithium

D

Nickel Cadmium

cells General Science
Correct Answer: C
Explanation

Lithium

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which of the following is a Greenhouse gas?

A

Nitrogen

B

Methane

C

Oxygen

D

Sulphur Dioxide

Green House Gases General Science
Correct Answer: B
Explanation

Carbon dioxide (CO 2 ​ ), methane (CH 4 ​ ), nitrous oxide (N 2 ​ O) and ozone (O 3 ​ ) are the greenhouse gases present in Earth`s atmosphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Which of the following belongs to autotroph?

A

Lion

B

Cow

C

Grass

D

Cat

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

Algae, along with plants and some bacteria and fungi, are autotrophs. Autotrophs are the producers in the food chain, meaning they create their own nutrients and energy. Kelp, like most autotrophs, creates energy through a process called photosynthesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. The scientist who said that an object in motion will remain in same motion as long as no external force is applied is

A

Newton

B

Dalton

C

Galileo

D

Aristotle

Motion General Science
Correct Answer: A
Explanation

Isaac Newton`s First Law of Motion describes the behavior of a massive body at rest or in uniform linear motion, i.e., not accelerating or rotating. The First Law states, A body at rest will remain at rest, and a body in motion will remain in motion unless it is acted upon by an external force.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. The inertia of a body depends on its

A

volume

B

mass

C

area

D

shape

Motion General Science
Correct Answer: B
Explanation

inertia is the nature of the body to resist the change in its state and mass is the amount of matter in the body. Inertia of the body depends on the mass of the body.

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. A freely falling body under the pull of the Earth has a

A

Random acceleration

B

Infinite acceleration

C

Variable acceleration

D

Uniform acceleration

Motion General Science
Correct Answer: D
Explanation

This gravitational force is due to the uniform acceleration due to gravity which is considered constant near the surface of the earth and is equal to g = 10m / s2. Thus a freely falling body falls with the uniform acceleration and so it has non zero velocity or the velocity keeps on increasing.

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. The distance travelled by an object in a specified direction is

A

Displacement

B

Acceleration

C

Velocity

D

Speed

Motion General Science
Correct Answer: A
Explanation

The distance travelled by an object in a specific direction is called displacement. Displacement is a vector quantity. This means that it can be defined only when proper magnitude and direction are mentioned.

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. The gas which is stable without octet configuration is

A

Argon

B

Helium

C

Radon

D

Neon

Periodic Table General Science
Correct Answer: B
Explanation

Helium has two electrons. Its electronic configuration is 1s2. So it does not have complete octet.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Which among the following is less polluting fuel with respect to global emissions?

A

Coal

B

Petrol

C

Natural Gas

D

Kerosene

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

Natural gas is less polluting fuel. Natural gas is the cleanest of all the fossil fuels. The global warming emissions from Natural gas combustion are much lower than those from coal or oil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Electric potential difference is known as

A

Current

B

Resistance

C

Conductance

D

Voltage

Physics General Science
Correct Answer: D
Explanation

The unit of the electric potential difference is volt. One volt is defined as the one joule of energy is required to carry one coulomb of charge. Sometimes, the electric potential difference is referred to as voltage. Therefore, electric potential difference is also known as voltage

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Which of the following devices converts electrical energy to sound?

A

Loudspeaker

B

Solar Cell

C

Wind Turbine

D

Microphone

Physics General Science
Correct Answer: A
Explanation

Electromechanical transducer, any type of device that either converts an electrical signal into sound waves (as in a loudspeaker) or converts a sound wave into an electrical signal (as in the microphone)

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. The macronutrient needed for plants is

A

Copper

B

Iron

C

Zinc

D

Potassium

Plant Life General Science
Correct Answer: D
Explanation

There are 7 essential plant nutrient elements defined as micronutrients boron (B), zinc (Zn), manganese (Mn), iron (Fe), copper (Cu), molybdenum (Mo), chlorine (Cl).
Macronutrients are essential for plant growth and a good overall state of the plant. The primary macronutrients are Nitrogen (N), Phosphorus (P), and Potassium (K). Nitrogen is essential for plant development, since it plays a fundamental role in energy metabolism and protein synthesis

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Isotones is defined as the atoms of different elements containing same number of

A

electrons

B

protons

C

neutrons

D

nucleons

Periodic Table General Science
Correct Answer: C
Explanation

Isotone, any of two or more species of atoms or nuclei that have the same number of neutrons. Thus, chlorine-37 and potassium-39 are isotones, because the nucleus of this species of chlorine consists of 17 protons and 20 neutrons, whereas the nucleus of this species of potassium contains 19 protons and 20 neutrons

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. what is unit of electrical resistance?

A

Mho

B

S

C

Ohm

D

Ampere

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

The unit of the electrical resistance, measured with direct current, is the ohm (abbreviated Ω), named after the German physicist and mathematician Georg Simon Ohm (1789-1854). According to ohm`s law, the resistance R is the ratio of the voltage U across a conductor and the current I flowing through it: R = U / I.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. The fluid medium contained in the blood is

A

Plasma

B

Syrup

C

Platelets

D

Lymph

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Plasma, also called blood plasma, the liquid portion of blood. Plasma serves as a transport medium for delivering nutrients to the cells of the various organs of the body and for transporting waste products derived from cellular metabolism to the kidneys, liver, and lungs for excretion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. The gap between two neurons is generally known as

A

Synopsis

B

Impulse

C

Synapse

D

Synaptic Code

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Synapse, also called neuronal junction, the site of transmission of electric nerve impulses between two nerve cells (neurons) or between a neuron and a gland or muscle cell (effector).

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. In a plant the small pores present on the surface of a leaf are known as

A

Cholorphyll

B

Stomata

C

Guard Cells

D

Leaf Pore

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Stomate, also called stoma, plural stomata or stomas, any of the microscopic openings or pores in the epidermis of leaves and young stems.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Chlamydiosis is related with

A

Syphills

B

Gonorrhoea

C

Urethra

D

HIV

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

It is caused by bacteria called Chlamydia trachomatis. It can infect both men and women. Women can get chlamydia in the cervix, rectum, or throat. Men can get chlamydia in the urethra (inside the penis), rectum, or throat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which of the following is considered as a chemical method of contraception?

A

Grafting

B

Using Diaphragm

C

Birth control pills

D

Menstruation

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Birth control pills (BCPs) contain man-made forms of 2 hormones called estrogen and progestin. These hormones are made naturally in a woman`s ovaries. BCPs can contain both of these hormones, or have progestin only. Both hormones prevent a woman`s ovary from releasing an egg during her menstrual cycle (called ovulation).BCPs are also called oral contraceptives or just "the pill."

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Which of the following is the correct location of Thyroid gland?

A

Behind the neck

B

In front of the neck below larynx

C

Near oesophagus

D

Behind frontal lobe

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

The thyroid gland is located at the front of the neck just below the Adam`s apple (larynx). It is butterfly-shaped and consists of two lobes located either side of the windpipe (trachea). A normal thyroid gland is not usually outwardly visible or able to be felt if finger pressure is applied to the neck.

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Who among the following gave the first Theory of Evolution

A

Gregor Mendal

B

Isaac Newton

C

Jean-Baptiste Lamarck

D

Thomas Edision

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

In the early 19th century Jean-Baptiste Lamarck (1744–1829) proposed his theory of the transmutation of species, the first fully formed theory of evolution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. The Stratosphere layer of the atmoshphere consists of what among the following the provides protection to our life?

A

Nitrogen

B

Hydrogen

C

Argon

D

Ozone

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

The ozone layer in the stratosphere absorbs a portion of the radiation from the sun, preventing it from reaching the planet`s surface. Most importantly, it absorbs the portion of UV light called UVB. UVB is a kind of ultraviolet light from the sun (and sun lamps) that has several harmful effects.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. In the Kidney of mammals, Loop of Henle can be found in

A

Renal Medulla

B

Renal Cortex

C

Renal Pelvis

D

Renal Hilus

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

The loop of Henle is a U-shaped or hairpin tube that lies deep in the medulla within a renal pyramid and then loops back towards the cortex. Its primary role is to concentrate the salt in the interstitium.

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The resources which are usually found everywhere on the earth are known as

A

Ubiquitous resources

B

Renewable resources

C

Non-renewable resources

D

Human made resources

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Those resources which are found everywhere are known as ubiquitous resources. Ubiquitous resources are those natural resources which are available everywhere. Air, water and wind are examples of ubiquitous resources.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Which of the following is generally considered as a primary source of water?

A

Pond

B

Rain

C

Lakes

D

Rivers

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Rainwater is the primary source of water. It is considered as a pure and fresh form of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. The common tube in human male for urine and sperm is

A

Uterus

B

Urinary Bladder

C

Ureter

D

Urethra

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

The penis carries sperm out of the body. There are three tubes inside the penis. One is called the urethra. It is hollow and carries urine from the bladder through the penis to the outside.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. The structural and functional unit of ecology is generally known as

A

Ecosystem

B

Environment

C

Inheritance

D

Adaptation

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

The structural and functional unit of the environment is the ecosystem. The ecosystem consists of biotic and abiotic factors and shows interactions among themselves.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Speciation is defined as the evolutionary process by which

A

Hybird species are formed

B

New and distinct species are formed

C

shows difference in physical traits

D

evolutionary paths converge

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Speciation is an evolutionary process by which a new species comes into being. A species is a group of organisms that can reproduce with one another to produce fertile offspring and is reproductively isolated from other organisms.

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Vein through which nutrients of the food molecules travels towards heart is called

A

Iliac Vein

B

Portal Vein

C

Hepatic Vein

D

Lateral Vein

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Hepatic veins are blood vessels that return low-oxygen blood from your liver back to the heart. The veins are key players in the supply chain that moves the blood that delivers nutrients and oxygen to every cell in your body. A blockage in one of the hepatic veins may damage your liver.

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Which of the following helps in promoting stem elongation in a plant?

A

Auxin

B

Oxalic Acid

C

Abscisic Acid

D

Ethylene

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Auxin is a plant hormone produced in the stem tip that promotes cell elongation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. The structural and functional unit of nervous system is called a

A

Nephron

B

Neuron

C

Axon

D

Medulla

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Neurons, or nerve cell, are the main structural and functional units of the nervous system. Every neuron consists of a body (soma) and a number of processes (neurites).

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. The organism which indicates the faecal contamination of water in the river Ganga of India is

A

Mucor sp

B

Coliform bacteria

C

Amoeba

D

Lactobacillus bacteria

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

E coli is considered to be the species of coliform bacteria that is the best indicator of faecal pollution and possible presence of disease-causing pathogens,” said noted environmental scientist and former BHU professor B D Tripathi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Which of the following organisms can live without oxygen of air?

A

Amoeba

B

Sheep

C

Leech

D

Yeast

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

Yeast can respire without oxygen. This type of respiration is known as anaerobic respiration.

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. The Chipko Andolan was basically started against

A

deforestration

B

development of new breeds of forest plants

C

zoological survey of India

D

conservation of natural resources

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

In the 1970s, an organized resistance to the destruction of forests spread throughout India and came to be known as the Chipko movement. The name of the movement comes from the word "embrace", as the villagers hugged the trees, and prevented the contractors from felling them.

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Homologous chrosomes which are similar in both the sexes are known as

A

Autosomes

B

Allosomes

C

Sex chromosomes

D

Androsomes

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Autosomes are homologous chromosomes i.e. chromosomes which contain the same genes (regions of DNA) in the same order along their chromosomal arms. The chromosomes of the 23rd pair are called allosomes consisting of two X chromosomes in most females, and an X chromosome and a Y chromosome in most males.

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. In an ecosystem, energy disposal for transfer from one tropic level to the next is in the form of

A

heat energy

B

mechanical energy

C

chemical energy

D

light energy

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

The 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next in an ecosystem is in the form of chemical energy. The producers capture the energy present in sunlight and convert it into chemical energy which is passed into onto other trophic levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Male harmone is

A

Adrenaline

B

Testosterone

C

Progesterone

D

Oestrogen

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

The major sex hormone in men is testosterone, which is produced mainly in the testes. The testes are controlled by a small gland in the brain called the pituitary gland, which in turn is controlled by an area of the brain called the hypothalamus. Androgens are crucial for male sexual and reproductive function.

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. An example of primary air pollutant among the following is

A

Sulphuric Acid

B

Photochemical smog

C

Ozone

D

Carbon Monoxide

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

Pollutants that are formed and emitted directly from particular sources. Examples are particulates, carbon monoxide, nitrogen oxide, and sulfur oxide.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Propagules are used to raise

A

New Plants

B

New born animals

C

bacteria

D

Fungi

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Propagules used to raise growth new plants.

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Bowman`s capsule and glomerulus together form the

A

uriniferous tubule

B

renal pelvis

C

renal corpuscle

D

renal medulla

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

The Bowman`s capsule and glomerulus together form the renal corpuscle. Blood enters the glomerulus via the afferent arteriole and exits in the efferent arteriole. The endothelium of the glomerulus contains pores, and lies adjacent to the capsule membrane, which also contains pores called filtration slits.

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. What is the role of platelets in a human body?

A

Oxygen transport

B

Carbon Dioxide transport

C

Clotting of blood

D

Giving immunity to the body

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Platelets, or thrombocytes, are small, colorless cell fragments in our blood that form clots and stop or prevent bleeding.

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. The chlorophyll in photosynthesis is used for

A

absorbing light

B

splitting water molecules

C

reduction

D

absorbing sound

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Chlorophyll`s job in a plant is to absorb light—usually sunlight. The energy absorbed from light is transferred to two kinds of energy-storing molecules.

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. The structure which provides nutrition to the developing foetus is

A

Ovary

B

Fallopian Tube

C

Placenta

D

Seminal Vesicle

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Extra structure which provides nutrition to the embryo is placenta. Placenta is the lifeline between the mother and the baby.

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. The testes that is the male reproductive organ in a human body performs which of the following functions?

A

production of sperms only

B

production of testosterone only

C

production of both sperms and progesterone

D

production of both sperms and testosterone

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

The testes are responsible for making testosterone, the primary male sex hormone, and for producing sperm. Within the testes are coiled masses of tubes called seminiferous tubules. These tubules are responsible for producing the sperm cells through a process called spermatogenesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Which of the following is a part of the brain that controls thinking

A

Forebrain

B

Midbrain

C

Hindbrain

D

Spinal Cord

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

By far the largest region of your brain is the forebrain (derived from the developmental prosencephalon), which contains the entire cerebrum and several structures directly nestled within it - the thalamus, hypothalamus, the pineal gland and the limbic system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. The xylem vessels in plants are responsible for the transport of

A

Water from roots to the shoot

B

amino acids from roots to the shoot

C

gluten from roots to the shoot

D

carbon dioxide from roots to the shoot

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Xylem transports water and nutrients that enter the plant in the root up through the stem and out to all parts of the leaf. Xylem has two types of cells known as tracheids and vessel elements.

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. On what cellular structures are genes in eukaryotes carried?

A

Endoplasmic reticulum

B

Nuclear membrane

C

Chromosomes

D

Mitrochondria

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Pituitary gland, pineal gland and hypothalamus are located in which part of the human body?

A

Kidney

B

Brain

C

Thoracic cavity

D

Neck

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

The pituitary gland or hypophysis is a small gland about 1 centimeter in diameter or the size of a pea. It is nearly surrounded by bone as it rests in the sella turcica, a depression in the sphenoid bone. The gland is connected to the hypothalamus of the brain by a slender stalk called the infundibulum.

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. The increase in global temperatures is the result of

A

Good Climate

B

Greenhouse effect

C

Deforestation

D

Ice formation

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Global warming is the unusually rapid increase in Earth`s average surface temperature over the past century primarily due to the greenhouse gases released as people burn fossil fuels

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Eggs in carpels are usually known as

A

Ovaries

B

Ovules

C

styles

D

stigma

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

A carpel is the female reproductive part of the flower —composed of ovary, style, and stigma— and usually interpreted as modified leaves that bear structures called ovules, inside which egg cells ultimately form.

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. Hydra is an organism that reproduces asexually by

A

Binary fission

B

Multiple fission

C

vegetative propagation

D

Budding

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

When food is plentiful, many Hydra reproduce asexually by budding. The buds form from the body wall, grow into miniature adults and break away when mature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. Some preserved traces of living organisms usually on the hardened mud found in the deep layers of the earth are usually known as

A

RNA

B

Histones

C

Fossils

D

Chromosomes

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

The word fossil comes from the Latin word fossus, meaning "having been dug up." Fossils are often found in rock formations deep in the earth. Fossilization is the process of remains becoming fossils.

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Normally, what is the average life span of RBC`s?

A

220 Days

B

4 weeks

C

4 days

D

120 days

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

Human red blood cells are formed mainly in the bone marrow and are believed to have an average life span of approximately 120 days.

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Food webs are generally known to be

A

irrelevant to food chains

B

having one kind of food

C

independent arrangement of food chains

D

interconnected arrangement of food chains

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

A food web is the natural interconnection of food chains and a graphical representation of what-eats-what in an ecological community. Another name for food web is consumer-resource system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. Plant harmones are also called

A

Phytohormones

B

hypothomes

C

metahormones

D

cytohormones

Biology General Science
Correct Answer: A
Explanation

Plant hormones (also known as phytohormones) are organic substances that regulate plant growth and development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Tawa irrigation project is in

A

Madhya Pradesh

B

Orissa

C

Maharashtra

D

Haryana

Geography General Science
Correct Answer: A
Explanation

Tawa Reservoir is a reservoir on the Tawa River in central India. It is located in Itarsi of Hoshangabad District of Madhya Pradesh state, above Betul district.

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. Plants that have lost their capacity to reproduce seeds, usually reproduce by

A

binary fission

B

multiple fission

C

gametic fission

D

vegatative propagaion

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

If the plants lose their capacity to produce seed, they will carry out reproduction through asexual means, through their vegetative parts like stem, leaf, branch, etc. The formation of new plants from detached vegetative parts is called vegetative propagation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. The source of information for making proteins is generally stored in

A

RNA

B

enzymes

C

DNA

D

rough endoplasmic reticulum

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

The information to make proteins is stored in an organism`s DNA. Each protein is coded for by a specific section of DNA called a gene. A gene is the section of DNA required to produce one protein.

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which of the following enzymes is present in the salivary glands of human beings?

A

Trypsin

B

Amylase

C

Lipase

D

Pepsin

Biology General Science
Correct Answer: B
Explanation

Saliva contains the enzyme amylase, also called ptyalin, which is capable of breaking down starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. The pollutant which is responsible for ozone holes is

A

oxygen

B

carbon dioxide

C

sulphur dioxide

D

chlorofluorocarbons

Biology General Science
Correct Answer: D
Explanation

Chlorofluorocarbons (CFCs) and other halogenated ozone-depleting substances (ODS) are mainly responsible for man-made chemical ozone depletion. The total amount of effective halogens (chlorine and bromine) in the stratosphere can be calculated and are known as the equivalent effective stratospheric chlorine (EESC).

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. In a human body the largest endocrine gland is called

A

pineal gland

B

pituitary gland

C

thyroid gland

D

adrenal gland

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

The thyroid is our body`s biggest endocrine gland, and regulates important metabolic processes connected to our heart rate, body temperature and energy levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Which of the following motions is used in windmill to turn the turbine of the electric generator to generate electricity?

A

Rotatory motion

B

Linear motion

C

Vertical motion

D

Circular motion

Wind Energy General Science
Correct Answer: A
Explanation

A wind turbine transforms the mechanical energy of wind into electrical energy. A turbine takes the kinetic energy of a moving fluid, air in this case, and converts it to a rotary motion. As wind moves past the blades of a wind turbine, it moves or rotates the blades. These blades turn a generator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. The process in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash, is known as

A

Contour Cropping

B

Terrace Cropping

C

Crop rotation

D

Intercopping

Geography General Science
Correct Answer: D
Explanation

The method of soil conservation in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash is called Intercropping. In inter cropping the agricultural field is utilised for growing two or more crops in a specific pattern.

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. Which of the following helps in preventing floods?

A

Deforestation

B

Tilling the land

C

Afforestation

D

Removing the surface soil of the earth

Geography General Science
Correct Answer: C
Explanation

Afforestation involves the planting of trees in a drainage basin to increase interception and storage while reducing surface runoff. ... When combined with floodplain zoning, afforestation can be very effective at reducing the risk of flooding. Planting trees help prevent erosion because the roots bind the soil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. A hanging balloon blown up with air becomes smaller when the air in a room becomes cooler because the molecules of air

A

Move slower

B

Become bigger

C

Move faster

D

Become smaller

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

Moves slower

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Which of the following is a water soluble vitamin?

A

Vitamin B

B

Vitamin A

C

Vitamin D

D

Vitamin K

Vitamins General Science
Correct Answer: A
Explanation

The water-soluble vitamins include ascorbic acid (vitamin C), thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 (pyridoxine, pyridoxal, and pyridoxamine), folacin, vitamin B12, biotin, and pantothenic acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. Which of the following acids is a vitamin C?

A

Aspartic acid

B

Ascorbic acid

C

Adipic acid

D

Saccharic acid

Vitamins General Science
Correct Answer: B
Explanation

Vitamin C, also known as ascorbic acid and L-ascorbic acid, is a vitamin found in food and used as a dietary supplement

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. For the removal of gaseous pollutants which of the following devices is suitable?

A

Wet scrubber

B

Cyclone separator

C

Electrostatic precipitator

D

Fabric Filter

General General Science
Correct Answer: A
Explanation

Scrubbers are a type of system used to remove harmful materials from industrial exhaust gasses before they are released into the environment. These pollutants are generally gaseous, and when scrubbers are used to specifically remove SOx, they are referred to as flue gas desulfurization.

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Niacin is the name of

A

Vitamin B2

B

Vitamin B4

C

Vitamin B5

D

Vitamin B3

Vitamins General Science
Correct Answer: D
Explanation

Niacin, also known as nicotinic acid, is an organic compound and a form of vitamin B3, an essential human nutrient. It can be manufactured by plants and animals from the amino acid tryptophan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. Biological processes is used to purify water in a waste water treatment plants, this stage is called

A

Primary sewage treatment

B

Secondary sewage treatment

C

Waste water reduction

D

Biochemical reduction

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

The stage in which the biological processes is used to purify water in a waste-water treatment plants is called secondary sewage treatment

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. Bernoulli`s principle is based on which one among the following laws?

A

Conservation of mass

B

Conservation of momentum

C

Conservation of angular momentum

D

Conservation of energy

Physics General Science
Correct Answer: D
Explanation

Bernoulli’s principle states that The total mechanical energy of the moving fluid comprising the gravitational potential energy of elevation, the energy associated with the fluid pressure and the kinetic energy of the fluid motion, remains constant.

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. Which one of the following hormones is essential for the uptake of glucose by cells in the human body?

A

GH

B

TSH

C

Insulin

D

Cortisol

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Insulin is a hormone created by your pancreas that controls the amount of glucose in your bloodstream at any given moment. It also helps store glucose in your liver, fat, and muscles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. Altitude sickness is caused at high altitude due to

A

high partial pressure of oxygen

B

low partial pressure of oxygen

C

low level of haemoglobin

D

high partial pressure of carbon dioxide

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

At higher altitudes, the pressure of the air around you (barometric pressure) decreases so there is less oxygen in surrounding air.

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. After diagnosis of a disease in a person, the doctor advices the patient iron and folic acid tablets

A

Osteoporosis

B

Annemia

C

Goitre

D

Protein Energy Malnutrition

Diseases General Science
Correct Answer: B
Explanation

Osteoporosis is a condition in which bones are fragile and are more susceptible to fractures. Anaemia is a condition in which there is a deficiency of red blood cells or haemoglobin in the blood. It may result due to lack of iron or folic acid. Regular dose of iron and folic acid tablets reduces anaemia. Goitre is a condition in which there is swelling in the neck due to enlarged thyroid gland. Protein-energy malnutrition (PEM) is a condition in which there is deficiency of protein and energy resulting in various disorders like marasmus and kwashiorkor.

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Graphite is a good conductor of electricity. It is because

A

Linear structure

B

tetrahedral structure

C

trigonal planer structure

D

hexagonal multilayer structure

Periodic Table General Science
Correct Answer: D
Explanation

Since graphite is a crystalline solid it can be defined by a basic unit cell. Graphite is hexagonal and therefore is defined by a hexagonal unit cell. ... Since each unit cell contains “centered” and “edge” carbon atoms the unit cell is considered a “centered” unit cell as opposed to a primitive unit cell.

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Circulatory system is made of

A

veins and arteries

B

lymph vessels and nodes

C

blood vessels, heart and blood

D

capillaries and veins

Biology General Science
Correct Answer: C
Explanation

Your circulatory system is made up of several parts, including your:
Heart: This muscular organ works to pump blood throughout your body via an intricate network of blood vessels.
Arteries. These thick-walled blood vessels carry oxygenated blood away from your heart.
Veins: These blood vessels carry deoxygenated blood back toward your heart.
Capillaries: These tiny blood vessels facilitate the exchange of oxygen, nutrients, and waste between your circulatory system and your organs and tissues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. Which of the following gases is not responsible for global warming?

A

Water vapours

B

Oxygen

C

Nitrous Oxide

D

Methane

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

Oxygen

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Which attribute of sound wave is related to the loudness of sound?

A

Amplitude

B

Frequency

C

Pitch

D

Speed

Physics General Science
Correct Answer: A
Explanation

The amplitude of a sound wave determines it relative loudness. In music, the loudness of a note is called its dynamic level. In physics, we measure the amplitude of sound waves in decibels (dB), which do not correspond with dynamic levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. In blood platelets are required for

A

Transporting Oxygen

B

Transporting Carbon dioxide

C

Initiating clotting of blood

D

Immunity

Human Body General Science
Correct Answer: C
Explanation

Platelets are tiny blood cells that help your body form clots to stop bleeding. If one of your blood vessels gets damaged, it sends out signals to the platelets. The platelets then rush to the site of damage and form a plug (clot) to fix the damage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Light year is a measure of

A

Time

B

Speed

C

Distance

D

Luminosity

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

Light-year is the distance light travels in one year. Light zips through interstellar space at 186,000 miles (300,000 kilometers) per second and 5.88 trillion miles (9.46 trillion kilometers) per year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Which of the following is source of renewable energy?

A

Natural gas

B

Petroleum

C

Wind Energy

D

Nuclear Energy

Physics General Science
Correct Answer: C
Explanation

Wind Energy

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Ozone layer is the part of

A

Mesosphere

B

Stratosphere

C

Thermosphere

D

Troposphere

General General Science
Correct Answer: B
Explanation

The ozone layer or ozone shield is a region of Earth`s stratosphere that absorbs most of the Sun`s ultraviolet radiation. It contains a high concentration of ozone (O3) in relation to other parts of the atmosphere, although still small in relation to other gases in the stratosphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. Which among the following is the hardest part of our body?

A

Skull Bones

B

Thumb Nails

C

Rib Bones

D

Enamel of Teeth

General General Science
Correct Answer: D
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Which one among the following statements about thermal conductivity is correct?

A

Steel > Wood > Water

B

Steel > Water>Wood

C

Water > Wood >Steel

D

Water > Steel > Wood

Chemistry General Science
Correct Answer: B
Explanation

Thermal conductivity is defined as the heat flow per unit time. Steel has a higher thermal conductivity than water and wood. [Thermal conductivity of steel = 50.2 w/mk Thermal conductivity of water = 0.6 w/mk Thermal conductivity of wood = 0.12 w/mk]

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. A body weighs 10 kgs on the equator. At the poles, it is likely to weigh

A

10 kgs

B

Less than 10 kgs

C

More than 10 kgs

D

0 kgs

General General Science
Correct Answer: C
Explanation

A body weighs more at the poles than at the equator, because the earth is not a perfect square, but it is flattened at the poles. The distance between the equator and the centre of the earth and the poles, therefore the force of gravitation is more at the poles than at the equator, and so it weighs more at the poles than equator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. The speed of sound is slowest in:

A

Solids

B

Liquids

C

Gases

D

Vacum

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

In colloquial speech, speed of sound refers to the speed of sound waves in air. However, the speed of sound varies from substance to substance: typically, sound travels most slowly in gases, faster in liquids, and fastest in solids.

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. When Vapours of a substance are cooled and changes into liquid, it is called:

A

Conduction

B

Condensation

C

Convection

D

Evaporation

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

If water vapour (gas) is cooled, it changes to water (liquid). This change is called condensing.

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. An Instrument used to measure gas pressure is called:

A

Ammeter

B

Barometer

C

Galvanometer

D

Manometer

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

A manometer is a device that calculates the pressure of a gas or vapour; some are made up of a U-shaped tube with a moving liquid column.

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. If we add salt to the pure water, its boiling point will

A

Increase

B

Decrease

C

Remain same

D

None of these

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

If you add salt to water, you raise the waters boiling point, or the temperature at which it will boil. The temperature needed to boil will increase about 0.5 C for every 58 grams of dissolved salt per kilogram of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The S I unit of Heat is:

A

Joule

B

Ohm

C

volt

D

Newton

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

As an amount of energy (being transferred), the SI unit of heat is the joule (J).

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. A Transistor is a semiconductor device with at least..........terminals.

A

2

B

3

C

4

D

5

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

A transistor is a semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power. Transistors are one of the basic building blocks of modern electronics. It is composed of semiconductor material usually with at least three terminals for connection to an external circuit.

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. All electromagnetic radiations travel through vaccum with the speed:

A

Equal the speed of Light

B

Less than the speed of Light

C

Greater than the speed of Light

D

A or B

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Generally speaking, we say that light travels in waves, and all electromagnetic radiation travels at the same speed which is about 3.0 * 108 meters per second through a vacuum. We call this the "speed of light"; nothing can move faster than the speed of light.

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. The most abundant element in the Universe is:

A

Hydrogen

B

Oxygen

C

Carbon Dioxide

D

Silicon

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Hydrogen is the most abundant element in the universe, accounting for about 75 percent of its normal matter, and was created in the Big Bang. Helium is an element, usually in the form of a gas, that consists of a nucleus of two protons and two neutrons surrounded by two electrons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. The substance which increases the the rate of Chemical reaction is:

A

Metal

B

Catalyst

C

Alloy

D

Enzymes

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Catalyst, in chemistry, any substance that increases the rate of a reaction without itself being consumed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. The Average human body contains about ..............gram of sodium chloride:

A

190

B

210

C

230

D

250

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

The human body contains many salts, of which sodium chloride (AKA common table salt) is the major one, making up around 0.4 per cent of the bodys weight at a concentration pretty well equivalent to that in seawater.

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. pH is an abbreviation for:

A

Power of Hydrogen

B

Possibility of Hydrogen

C

Population of Hydrogen

D

Position of Hydrogen

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

The letters pH stand for potential of hydrogen, since pH is effectively a measure of the concentration of hydrogen ions (that is, protons) in a substance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. The blister form of copper is the ............form:

A

Impure

B

Raw

C

Pure

D

Refined

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Blister copper is partly purified copper with a blistered surface formed during smelting due to the release of gas during cooling.

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. Vitamin A is soluble in:

A

Water

B

Fats

C

Both A and B

D

None of these

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Vitamin A, also known as retinol, is a fat-soluble vitamin traditionally associated with vision and eye health. The most abundant dietary sources of vitamin A are liver, fish liver oil and butter.

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. Vitamin B is soluble in:

A

Water

B

Fats

C

Bomb

D

None of these

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

There are nine water-soluble vitamins: the B vitamins -- folate, thiamine, riboflavin, niacin, pantothenic acid, biotin, vitamin B6, and vitamin B12 -- and vitamin C. Deficiency of any of these water-soluble vitamins results in a clinical syndrome that may result in severe morbidity and mortality.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. Severe deficiency of Vitamin D results in:

A

Scurvy

B

Rickets

C

Night Blindness

D

Beri Beri

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Severe lack of vitamin D causes rickets, which shows up in children as incorrect growth patterns, weakness in muscles, pain in bones and deformities in joints. This is very rare. However, children who are deficient in vitamin D can also have muscle weakness or sore and painful muscles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. People living in high altitudes (like mountains) usually have a:

A

Smaller number of Red Blood Cells

B

Larger number of Red Blood Cells

C

Smaller number of White Blood Cells

D

Larger number of White Blood Cells

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

People living in high altitudes (like mountains) usually have a larger number of Red Blood Cells.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. The average adult has a blood volume of about ..........litres?

A

5

B

7

C

6

D

6.5

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

The average adult has about 1.2 to 1.5 gallons (4.5 to 5.5 liters) of blood circulating inside their body.

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. Name of a bacterial disease with oral manifestation is:

A

Measles

B

Chicken Pox

C

Beri Beri

D

Diphtheria

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Diphtheria is an infection caused by strains of bacteria called Corynebacterium diphtheriae that make toxin.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Rigidity of facial muscles , Rictus grin is associated with:

A

Leprosey

B

Tetany

C

Tetanus

D

Actinomycosis

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Risus sardonicus or rictus grin is a highly characteristic, abnormal, sustained spasm of the facial muscles that appears to produce grinning. It may be caused by tetanus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. The tree sends down roots from its branches to the soil is known as:

A

Oak

B

Pine

C

Banyan

D

Palm

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Banyan

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. Electric bulb filament is made of:

A

Copper

B

Aluminum

C

Lead

D

Tungsten

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Tungsten

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A

Oxygen

B

Hydrogen Sulphide

C

Carbox dioxide

D

Nitrogen

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Hydrogen Sulphide

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

A

Phosphorous

B

Bromine

C

Chlorine

D

Helium

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Bromine is a chemical element with symbol Br and atomic number 35. It is the third-lightest halogen, and is a fuming red-brown liquid at room temperature that evaporates readily to form a similarly coloured gas. Its properties are thus intermediate between those of chlorine and iodine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is:

A

Copper

B

Magnesium

C

Iron

D

Calcium

Metals General Science
Correct Answer: B
Explanation

One such chelate is chlorophyll, the green pigment of plants. In chlorophyll the central ion is magnesium, and the large organic molecule is a porphyrin. The porphyrin contains four nitrogen atoms that form bonds to magnesium in a square planar arrangement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Which of the following is used in pencils?

A

Graphite

B

Silicon

C

Charcoal

D

Phosphorous

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Graphite

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A

Tin

B

Mercury

C

Lead

D

Zinc

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. The gas usually filled in the electric bulb is:

A

Nitrogen

B

Hydrogen

C

Carbon dioxide

D

Oxygen

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Incandescent light bulbs are filled with an inert gas like nitrogen, argon, or krypton - so that the filament doesn`t catch fire.

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Washing soda is the common name for

A

Sodium Carbonate

B

Calcium Bicarbonate

C

Sodium Bicarbonate

D

Calcium Carbonate

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically :

A

Silicon Dioxide

B

Germanium Oxide

C

A mixture of Germanium Oxide and Silicon dioxide

D

Sodium Silicate

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. Which of the gas is not known as green house gas?

A

Methane

B

Nitrous oxide

C

Carbon dioxide

D

Hydrogen

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

The list of Green House Gases are as follows: 1) Water vapor 2) Carbon dioxide 3) Methane 4) Nitrous oxide 5) Ozone 6) Chlorofluorocarbons. Hydrogen is not a Green House Gas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. Bromine is a :

A

Black Solid

B

Red Liquid

C

Colourless Gas

D

Highly Inflammable Gas

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Red Liquid

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. Which of the following is used as a lubricant?

A

Graphite

B

Silica

C

Iron Oxide

D

Diamond

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Graphite is structurally composed of planes of polycyclic carbon atoms that are hexagonal in orientation. The distance of carbon atoms between planes is longer and therefore the bonding is weaker. Graphite is best suited for lubrication in air. It is a mineral made of loosely bonded sheets of carbon atoms, giving it a slippery texture that makes it a very effective lubricant. This slippery quality also makes graphite a good material for pencil lead because it easily sloughs off onto paper. Graphite is bonded by covalent bond, thus, it is helf by weak intermolecular forces. Since it has weak intermolecular forces, graphite would be slippery and soft enough to act as a lubricant.

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

A

Argon

B

Xenon

C

Helium

D

Krypton

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called:

A

Osmosis

B

Deliquescence

C

Efflorescence

D

Desiccation

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. The average salinity of sea water is :

A

3%

B

3.5%

C

2.5%

D

2%

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed:

A

Without any change in the weight of the nail

B

With decrease in the weight of the nail

C

With increase in the weight of the nail

D

Without any change in colour or weight of the nail

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. Galvanised iron sheets have a coating of :

A

Lead

B

Chromium

C

Zinc

D

Tin

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. Among the various allotrope of carbon

A

Coke is the hardest, graphite is the softest

B

Diamond is the hardest, coke is the softest

C

Diamond is the hardest, graphite is the softest

D

Diamond is the hardest, lamp black is the softest

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as:

A

Transition metals

B

Main group metals

C

Alkali metals

D

Rare metals

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. Heavy water is:

A

Deuterium oxide

B

PH7

C

Rain water

D

Tritium oxide

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. The element common to all acids is:

A

Hydrogen

B

Carbon

C

Sulphur

D

Oxygen

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Hydrogen

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. Non stick cooking utensils are coated with:

A

Black paint

B

PVC

C

Teflon

D

Polystyrene

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Teflon

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. Carbon, diamond and graphite are together called:

A

Allotrope

B

Isomers

C

Isomorphs

D

Isotopes

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Allotrope

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Potassium nitrate is used in:

A

Medicine

B

Fertilizer

C

Salt

D

Glass

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Fertilizer

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. Permanent hardness of water may be removed by the addition of:

A

Sodium Carbonate

B

Alum

C

Potassium Permanganate

D

Lime

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Sodium Carbonate

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. Most soluble in water is:

A

Camphor

B

Sulphur

C

Common salt

D

Sugar

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Sugar

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Which of the following is in liquid form at room temperature?

A

Lithium

B

Sodium

C

Francium

D

Cerium

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

The only liquid elements at standard temperature and pressure are bromine (Br) and mercury (Hg). Although, elements caesium (Cs), rubidium (Rb), Francium (Fr) and Gallium (Ga) become liquid at or just above room temperature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Sodium metal is kept under:

A

Petrol

B

Alcohol

C

Water

D

Kerosene

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Kerosene

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. What is laughing gas?

A

Nitrous Oxide

B

Carbon monoxide

C

Sulphur dioxide

D

Hydrogen peroxide

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Nitrous Oxide

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. Diamond is an allotropic form of:

A

Germanium

B

Carbon

C

Silicon

D

Sulphur

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Carbon

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. LPG consists of mainly:

A

Methane, Ethane and Hexane

B

Ethane, Hexane and Nonane

C

Methane, Hexane and Nonane

D

Methane, Butane and Propane

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Methane, Butane and Propane

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. Air is a/an:

A

Compound

B

Element

C

Electrolyte

D

Mixture

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Mixture

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. Balloons are filled with:

A

Nitrogen

B

Helium

C

Oxygen

D

Argon

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Helium

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. Which metal pollutes the air of a big city?

A

Copper

B

Chromium

C

Lead

D

Cadmium

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Lead

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Which of the following is the lightest metal?

A

Mercury

B

Lithium

C

Lead

D

Silver

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Lithium

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Water is a good solvent of ionic salts because:

A

It has a high specific heat

B

It has no colour

C

It has a high dipole moment

D

It has a high boiling point

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

It has a high dipole moment

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?

A

Radium

B

Zinc

C

Uranium

D

Mercury

Metals General Science
Correct Answer: D
Explanation

Mercury

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. Which of the following is an element?

A

Ruby

B

Sapphire

C

Emerald

D

Diamond

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Diamond

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?

A

Decibel

B

Coulomb

C

Hum

D

Cycles

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Decibel

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. Fathom is the unit of:

A

Sound

B

Depth

C

Frequency

D

Distance

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Depth

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. Light year is a measurement of:

A

Speed of aeroplanes

B

Speed of light

C

Stellar distances

D

Speed of rockets

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Stellar distances

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. Very small time intervals are accurately measure by:

A

White dwarfs

B

Quartz clocks

C

Atomic clocks

D

Pulsars

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Atomic clocks

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. One kilometer is equal to how many miles?

A

0.84

B

0.5

C

1.6

D

0.62

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

0.62

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. Kilohertz is a unit which measures:

A

Power used by a current of one ampere

B

Electromagnetic radio wave frequencies

C

Voltage

D

Electric resistance

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Electromagnetic radio wave frequencies

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. One horse power is equal to:

A

746 watts

B

748 watts

C

756 watts

D

736 watts

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

746 watts

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. Kilowatt is a unit to measure:

A

Work

B

Power

C

Electricity

D

Current

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Power.

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. Electric current is measured by:

A

Commutator

B

Anemometer

C

Ammeter

D

Voltmeter

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Ammeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

A

Thorium

B

Graphite

C

Radium

D

Heavy water (D2O)

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

A moderator is a material used in a nuclear reactor to slow down the neutrons produced from fission. By slowing the neutrons down the probability of a neutron interacting with Uranium-235 nuclei is greatly increased thereby maintaining the chain reaction.
Heavy water (D2O) is used as a moderator in nuclear reactor. It containing significantly more than the natural proportions (one in 6,500) of heavy hydrogen (deuterium, D) atoms to ordinary hydrogen atoms. Heavy water is used as a moderator in some reactors because it slows down neutrons effectively and also has a low probability of absorption of neutrons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. Atoms are composed of:

A

Electrons and protons

B

Electrons only

C

Protons only

D

Electrons and Nuclei

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Electrons and Nuclei

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?

A

Thompson

B

Bohr

C

Rutherford

D

Einstein

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Rutherford

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by:

A

Gravitational forces

B

Exchange forces

C

Coulombic forces

D

Magnetic forces

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Exchange forces

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. Which of the following is a protein?

A

Natural rubber

B

Starch

C

Cellulose

D

None of these

General Science General Science
Correct Answer: A
Explanation

Natural rubber

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. In vulcanisation, natural rubber is heated with:

A

Carbon

B

Silicon

C

Sulphur

D

Phosphorous

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Sulphur

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. What cause a moving body to resist a change in its state of motion?

A

Displacement

B

Acceleration

C

Inertia

D

Velocity

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Inertia

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. AIDS is caused by:

A

Bacteria

B

Fungus

C

Helminth

D

Virus

General Science General Science
Correct Answer: D
Explanation

Virus

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. Noise or Noise pollution measured in:

A

Phon

B

Deci

C

Decibel

D

Decimal

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Decibel

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. Which layer protects earth from harmful rays of the Sun?

A

Ionosphere

B

Ozone layer

C

Troposphere

D

Magnetosphere

General Science General Science
Correct Answer: B
Explanation

Ozone layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Which is the absolute temperature scale?

A

Celsius

B

Fahrenheit

C

Kelvin

D

All of these

General Science General Science
Correct Answer: C
Explanation

Kelvin

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 8 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli