Environmental Scence Examination MCQs with solutions

1. Which of the name of the renowned farm scientist who is called as the father of Green Revolution in India?

A

Sunderlal bahuguna

B

M C Mehta

C

Baba Amte

D

M S Swaminathan

General Environmental Scence
Correct Answer: D
Explanation

Mankombu Sambasivan Swaminathan (born 7 August 1925) is an Indian geneticist and administrator, known for his role in India`s Green Revolution. Swaminathan has been called the "Father of Green Revolution in India" for his role in introducing and further developing high-yielding varieties of wheat in India. He is the founder of the MS Swaminathan Research Foundation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. India`s first biogas bottling plant towards commercialization to demonstrate an integrated technology is set up in

A

Gulbarga karnataka

B

Salem Tamil Nadu

C

Nashik Maharashtra

D

Guntur Andra Pradesh

General Environmental Scence
Correct Answer: C
Explanation

Nasik Maharashtra

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Bendi Bugyal, Dayara Bugyal and Panwali Bugyals are the fascinating meadows located in the state of

A

Uttarakhand

B

Karnataka

C

Rajasthan

D

Kerala

General Environmental Scence
Correct Answer: A
Explanation

Uttarakhand

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. why too much of carbon dioxide in the atmosphere is bad?

A

Carbon dioxide releases heat energy too fast

B

Carbon dioxide entraps atmospheric heat

C

Carbon dioxide radiates heat back to stratosphere

D

Carbon dioxide breaks chlorine in upper reaches of atmosphere

General Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

The major threat from increased CO2 is the greenhouse effect. As a greenhouse gas, excessive CO2 creates a cover that traps the sun`s heat energy in the atmospheric bubble, warming the planet and the oceans. An increase in CO2 plays havoc with the Earth`s climates by causing changes in weather patterns

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Where is the Rawatbhata Atomic centre of india located?

A

Karnataka

B

Maharashtra

C

Gujarat

D

Rajasthan

General Environmental Scence
Correct Answer: D
Explanation

The Rajasthan Atomic Power Station (RAPS also Rajasthan Atomic Power Project - RAPP) is located at Rawatbhata in the state of Rajasthan, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. In India, Divecha Centre for Climate Change is located in

A

Indian institute science Bengaluru

B

Tata institute of fundamental research Mumbai

C

Jawaharlal Nehru University New Delhi

D

North Eastern Hill university Shillong

General Environmental Scence
Correct Answer: A
Explanation

The Divecha Centre for Climate Change was established at Indian Institute of Science in January 2009 with a generous financial contribution from Arjun and Diana Divecha and the Grantham Foundation for the Protection of the Environment. The primary goal of this centre is to understand climate variability and climate change and its impact on the environment. The Centre has undertaken outreach activities to create awareness among people and policy makers about climate change and its consequences.This has been done through workshops, lectures and quiz contests. An annual invited public lecture called the Jeremy Grantham Lecture on Climate Change has been organized.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. In India, the first ever river action play The Ganga Action Plan was taken up by

A

World Health Organization , UN

B

Ministry of Environment and Forest, GOI

C

Isha Foundation, India

D

World wildlife Fund , Switzerland

General Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

The First River Action Plan i.e. the Ganga Action Plan was taken up by the Ministry of Environment & Forests in 1985.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The Rio declaration 1992 set out 27 principles to guide the international community in achieving

A

Sustainable development

B

Education development

C

Financial development

D

Child development

General Environmental Scence
Correct Answer: A
Explanation

Sustainable development

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Cambrian explosion took place approximately

A

530 million years ago

B

730 million years ago

C

930 million years ago

D

130 million years ago

General Environmental Scence
Correct Answer: A
Explanation

Cambrian explosion, the unparalleled emergence of organisms between 541 million and approximately 530 million years ago at the beginning of the Cambrian Period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Sedimentary rocks are formed by the accumulation of sediments. An example of sedimentary rock is

A

Bassalt

B

Diorite

C

Marble

D

Sandstone

Rocks Environmental Scence
Correct Answer: D
Explanation

Sedimentary rocks are formed by the accumulation of sediments. There are three basic types of sedimentary rocks. Clastic sedimentary rocks form from the accumulation and lithification of mechanical weathering debris. Examples include: breccia, conglomerate, sandstone, siltstone, and shale.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. In what type of rocks are fossils found?

A

Sedimentary Rocks

B

Igneous Rocks

C

Metamorphic Rocks

D

Volcanic Rocks

# Environmental Scence
Correct Answer: A
Explanation

Almost all fossils are preserved in sedimentary rock.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. UNEP is an agency that coordinates its activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices. UNEP stands for

A

United Network Environment Programme

B

United Nations Environment Programme

C

United Nations Environment Policy

D

United Nations Environment Practice

# Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

UNEP stands for United Nations Environment Programme is an agency of United Nations and coordinates its environmental activities, assisting developing countries in implementing environmentally sound policies and practices.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The toxic gas leaked from a pesticide plant responsible for Bhopal Gas Tragedy is

A

Methyl Cyanide

B

Methyl Isocyanate

C

Nitrous Oxide

D

Nitrogen Dioxide

# Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

On December 3 1984, more than 40 tons of methyl isocyanate gas leaked from a pesticide plant in Bhopal, India, immediately killing at least 3,800 people and causing significant morbidity and premature death for many thousands

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Among the four basic varieties of coal which has the highest carbon content?

A

Bituminous

B

Anthracite

C

Sub Bituminous

D

Lignite

# Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

Anthracite: The highest rank of coal. It is a hard, brittle, and black lustrous coal, often referred to as hard coal, containing a high percentage of fixed carbon and a low percentage of volatile matter

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Thar Desert is characterized by

A

Mangrove forests and tidal mud flats

B

Arid Landscapes

C

Large expanse of grasslands

D

Backwaters from lagoons

# Environmental Scence
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 5 9
    Developed By : Azhar Rashid Teli