Je Civil 2021 Examination MCQs with solutions

1. Which of the following methods is used for measuring turbidity when it is more than 25 ppm and preferably when it is more than 100 ppm?

A

Turbidity rod

B

Broken Capillary thermometer

C

Jackson`s Turbidimeter

D

Baylis Turbidimeter

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Jackson`s Turbidimeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Recommended value of camber for cement concrete road in heavy rainfall area is _______.

A

2.5%

B

1.7%

C

2%

D

3%

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

2%

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. A steel wire of 8 mm diameter is bent in to a circular arc of 16 m radius. The maximum stress induced in it will be ________. Given E = 2 x10^5 N/mm2

A

50000 N/mm<sup>2</sup>

B

5000 N/mm<sup>2</sup>

C

50 N/mm<sup>2</sup>

D

500 N/mm<sup>2</sup>

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

50 N/mm2

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Aggrading rivers are:

A

Scouring rivers

B

Rivers in regime

C

Meandering rivers

D

Silting rivers

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Silting rivers

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Thickness of plastering is generally ______.

A

40 mm

B

25 mm

C

6 mm

D

12 mm

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

12 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. In a simply supported beam, temperature variation produces:

A

Zero stresses

B

Large stresses

C

Small stresses

D

No effect

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

Zero stresses

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. If the total stress and effective stress of the sample is 22.4 kN/m2 & 13.4 kN/m2 respectively, the neutral stress is equal to __________.

A

7.4 kN/m<sup>2</sup>

B

12.0 kN/m<sup>2</sup>

C

9.0 kN/m<sup>2</sup>

D

11.4 kN/m<sup>2</sup>

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

9.0 kN/m2

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Bitumen penetration test is widely used for:

A

Determining the softening point of Bitumen

B

Grading the Bitumen

C

Determining the elastic property of Bitumen

D

Determining the ductility of Bitumen

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

Grading the Bitumen

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The width of narrow gauge in India is

A

1.0 m

B

1.676 m

C

0.610 m

D

1.762 m

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

0.610 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The following should be arranged in ascending order based on their safety factor in the working stress method: (i) Connections, (ii) Short column, (iii) Long column, (iv) Tension members

A

iv = ii < iii < i

B

i < ii < iii < iv

C

i < iv < ii < iii

D

iv = i < iii < ii

Core JE Civil 2021 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

iv = ii < iii < i

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 7
    Developed By : PrepMart