JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] Examination MCQs with solutions

1. Every longitudinal strain in the direction of load is accompanied by lateral strains of the opposite kind in all directions ___________ to the load.

A

parallel

B

opposite

C

perpendicular

D

axial

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

perpendicular

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. The maximum inclination of the plane on which a body, free from external forces can sleep is called:

A

cone of firction

B

coefficient of friction

C

Angle of repose

D

angle of friction

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

angle of repose

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. What is the environment said to be when the ELR is more than the ALR?

A

Neutral

B

Unstable

C

Hydrostatic Equilibrim

D

stable

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

Unstable

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of the following is NOT a necessary ingredient of plain cement concrete?

A

cement

B

water

C

aggregates

D

calcium chloride

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

calcium chloride

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. As per IS 456:2000, a building having lateral dimension above ________ should be checked for the effect of temperature fluctuation, creep and shrinkage. 

A

45 m

B

60 m

C

30 m

D

15 m

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: A
Explanation

45 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What will be the negative moment coefficient at a discontinuous edge of a two-way slab?

A

1

B

3/4 of positive moment coefficient

C

Zero

D

4/3 of positive moment coefficient

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. In the open channel flow, flow over the bump becomes ______ when y2 becomes lesser than y1.

A

critical

B

subcritical

C

depression

D

supercritical

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

supercritical

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The process to counterbalance the consumption of D.O due to the de-oxygenation, atmosphere supplies oxygen to the water is called __________. 

A

De-oxygenation

B

Re-zoxgenation

C

Self purification

D

Dilution

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

Re-zoxgenation

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. What is minimum cement content required for RC work which is exposed to aggressive sub-soil or ground water?

A

300 kg/m^3

B

320 kg/m^3

C

360 kg/m^3

D

340 kg/m^3

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

340 kg/m^3

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. If Sb > Sc and surface slope is negative then depth variation can be observed to be ______.

A

yc > yn > y

B

yn > y > yc

C

y >yc > y

D

yc > y > yn

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 3] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

yc > y > yn

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 2
    Developed By : PrepMart