JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] Examination MCQs with solutions

1. Heel divergence is:

A

Equal to width of rail head

B

Always less than flangeway clearance

C

Equal to flangeway clearance

D

Always greater than flangeway clearance

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Always greater than flangeway clearance

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. For prestressed concrete, which code is to be used?

A

IS 10262:1982

B

IS 3370-1965

C

IS 456:2000

D

IS 1343:1980

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

IS 1343:1980

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. In Sexagesimal system, one circumference is equal to _________.

A

90^o

B

360^o

C

270^o

D

180^o

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

360^o

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. What is the depth of neutral axis for a beam whose width is 200 mm and effective depth is 400 mm have tension reinforcement of 2-20 mm dia bars of Fe415 and concrete of grade M25. (Use LSM)? 

A

200 mm

B

192 MM

C

184 MM

D

126 MM

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

192 MM

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. A capillary tube of diameter 2 mm is dipped in a liquid of specific gravity 0.8. The liquid rises in tube by 15 mm making an angle of contact of 25^o with the tube. Determine the surface tension of the liquid in contact with air and glass tube.

A

0.75 N/m^2

B

0.065 N/m

C

874 N/m

D

78.02 N/m^3

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

0.065 N/m

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. When a river starts meandering, the sediment carrying capacity __________. 

A

First increases and ultimately decreases

B

Remains unaffected as the plan shape changes continuously

C

First decreases and ultimately increases

D

Changes erratically all-time leaving permanent braids

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

First decreases and ultimately increases 

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. The compacted soil sample has 250 g mass and 1.89 g/cm^3 density using 12% water content. If the specific gravity of the soil is 2.74 and density of water is 1 g/cm^3 , the degree of saturation is approximately ______. 

A

47%

B

71%

C

53%

D

39%

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

53%

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which of the following devices is used to transfer the wagons/locomotives from parallel tracks without any necessity of shunting?

A

triangle

B

turn table

C

traverser

D

scotoch block

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: C
Explanation

traverser

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which one of the following is NOT the main purpose of road side shoulder?

A

Shoulders act as service lanes for vehicles

B

To provide structural stability and support to the edges

C

Shoulders serve as emergency lanes for vehicles

D

Eliminate the protection of pavement edges from traffic damage

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Eliminate the protection of pavement edges from traffic damage

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. When was the first passenger train run in India? 

A

17 April 1853

B

16 April 1853

C

8 April 1853

D

15 April 1853

Civil JE Civil 27-10-2021 [Shift 1] REPORT
Correct Answer: B
Explanation

16 April 1853

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 2
    Developed By : PrepMart