JE Civil 28-10-2021 S2 Examination MCQs with solutions

1. Secondary system of road classification includes:

A

Only National Highways (NH)

B

State Highways (SH) and Major District Roads (MDR)

C

Other District Roads (ODR) and Village Roads (VR)

D

Expressways and National Highways (NH)

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

State Highways (SH) and Major District Roads (MDR)

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. when boundary is transition, k/sigma^t value lies betwee ____

A

0.25 to 6.0

B

0.30 to 6.03

C

0.25 to 5.9

D

0.15 to 7.3

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

0.25 to 6.0

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. A vehicle is moving with a design speed of 100 kmph on a horizontal curve of radius 150 m. What is the length of transition curve if the width of the carriageway, W =7.5 m, rate of super elevation, e=0.05 and rate of introduction of super elevation, N=1 in 150? Consider the pavement is rotated at the inner edge of the pavement. 

A

56.25 m

B

66.25 m

C

76.25 m

D

4.25 m

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

56.25 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. During the process of consolidation, the reduction in volume takes place due to ___________ voids.

A

expulsion of air

B

addition of water

C

expulsion of water

D

addition of air

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

expulsion of water

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The relation between Newton and Dyne is given by:  

A

One Newton = 10^3 Dyne

B

One Newton = 10^5 Dyne

C

One Newton = 10^4 Dyne

D

One Newton = 10^6 Dyne

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

One Newton = 10^5  Dyne

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The first method of road construction which proposed a subgrade to be compacted and prepared with a cross slope of 1 in 36 is:

A

Metcalf method

B

Tresaguet method

C

Telford method

D

Macadam method

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Macadam method

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. A sieve analysis test is conducted on a sample having D10 =0.115, D30 = 0.53 and D60= 1 .55, then the value of coefficient of uniformity and coefficient of curvature are _________ respectively

A

Cu = 18.47 and Cc=3.57

B

Cu = 10.47 and Cc=5.57

C

Cu = 15.47 and Cc=4.57

D

Cu = 13.47 and Cc=1.57

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Cu = 13.47 and Cc=1.57

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. A pipe line 300 m long has slope of 1 in 100 and topper from 1.2 m diameter has higher end to 0.6 m diameter at lower end discharge of water flowing water 900 l/s. The press gauge fitted higher and lower indicate press of 7 N/cm^2 and 80 cm of mercury. Determine loss of head. 

A

hL = 10 m

B

hL = 2 m

C

hL = 1.229 m

D

hL = 5 m

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

hL = 10 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Determine the minimum size of glass tubing that can be used to measure water level. The capillary rise tube does not exceed to 0.4 mm. (Take surface tension of water contact as 0.0735 N/m.)

A

d=75 m

B

d=85 m

C

d=55 m

D

d=75 mm

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

d=75 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Modulus of resilience is the ratio of

A

Longitudinal strain to lateral strain

B

Square of Yield Stress to Modulus of Toughness

C

Square of Yield Stress to Modulus of Elasticity

D

Ultimate Strength to Modulus of Elasticity

Civil JE Civil 28-10-2021 S2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Ultimate Strength to Modulus of Elasticity

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 2
    Developed By : PrepMart