JK General Awareness Examination MCQs with solutions

1. Which of the following places is the favourite destination of the trained skiers of Gulmarg?

A

Betaab Valley

B

Apharwat range

C

Chandanwari

D

Panchtarni

Tourist destinations JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The prime attraction of Gulmarg Skiing is Mount Apharwat which one reaches in two phases. It starts from Gulmarg Ski Resort that rests at 10,076 ft altitude. This is the same spot where Gulmarg Gondola, Asia`s highest-altitude cable car, kicks off.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. A traditional Gondola type lightweight rowing boat ride which is famous of the pristine Dal Lake in kashmir is referred to as :

A

Gandola ride

B

Tonga ride

C

Shikara ride

D

coracle ride

Tourist Destinations JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Under the National Saffron Mission, a india international kashmir saffron trade centre (IIKSTC) has been set up to ensure saffron produced in the state is sold, graded and exported to various countries in a transparent and hassie free manner. This centre is located at:

A

Mandji in Sopore

B

Dusso in Pampore

C

Kathsu in Pahalgam

D

Bali in Udhampur

Jkgeneral JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

It is located in Dusso Pampore

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Who among the following personalities served as the last time Prime Minister and the first Chief Minister of Jammu and Kashmir?

A

Bakshi Ghulam Mohammad

B

Syed Mir Qasim

C

Ghulam Mohammed Sadiq

D

Sheikh Mohammad Abdullah

Jkgeneral JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The post of prime minister was established after the 6th amendment to the state`s constitution (effective 6 June 1965) abolished the title of Prime Minister of Jammu and Kashmir. Subsequently, the ruling prime minister, Ghulam Mohammed Sadiq, was sworn in as the first Chief Minister of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. With effect from 1st April 2020. Oriental Bank of Commerce and United Bank of India have been merged into which of the following banks?

A

Canara Bank

B

Punjab National Bank

C

Union Bank Of India

D

State Bank of India

JKgeneral JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Punjab National Bank

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. This is one the Mughal Gardens in Srinagar, built by Emperor Jahangir and is well known for its chini khanas (arced niches) behind garden waterfalls. Identify the garden.

A

Chashma Shahi Graden

B

Pari Mahal

C

Gulab Bhawan

D

Shalimar Bagh

Tourist Destinations JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Shalimar Bagh is well known for chini khanas, or arched niches, behind garden waterfalls. They are a unique feature in the Bagh. These niches were lighted at night with oil lamps, which gave a fairy tale appearance to the water falls.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. As per NITI Aayog`s 2019-20 SDG india report, j & k leads in which of the two categories of Sustainable Development Goals?

A

No poverty and gender equality

B

Sustainable cities and Communities

C

Sustainable consumption and production

D

Zero hunger and reduced inequality

Jkgeneral JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Read the following statements and choose the CORRECT option
i) Kashmiri language spoken in the Union Territory of Jammu and Kashmir is also known as Koshur
ii) Kashmiri language is not included in the Eight Schedule of the Indian Constitution

A

i is True and ii is True

B

i is True and ii is False

C

i is False and ii is True

D

i is False and ii is False

JKgeneral JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Kashmiri language spoken in the Union Territory of Jammu and Kashmir is also known as Koshur
Kashmiri language is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which of the following statements is FALSE with reference to Bahu Fort?

A

It was originally constructed by Raja Bahulochan

B

It houses a temple dedicated to the Hindu goddess Kali within its premises

C

It is a historical fort situated on the banks of river Chenab

D

It houses a royal garden called Bagh-e-Bahu

Tourist Destinations JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

It is a historical fort situated on the banks of river Tawi

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following options is/are INCORRECT with the reference to passes found in the Pir Panjal Range?
i) Hajipir Pass
ii) Banihal pass
iii) Khardungla pass

A

only i

B

only ii

C

only ii and iii

D

only iii

JKgeneral JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Khardungla pass is located in leh district of ladakh range.
It is also known as gateway to Nubra and Shayok Valleys

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Given below is a sequence of districts of the union territory of J & K arranged in the North to South direction. Identify the CORRECT option.

A

Gandarbal-Anantnag-Ramban-Jammu

B

Jammu-Anantnag-Ramban-Gandarbal

C

Anantnag-Ramban-Jammu-Gandarbal

D

Gandarbal-Anantnag-Jammu-Ramban

JKgeneral JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Gandarbal-Anantnag-Ramban-Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Identify the CORRECT option with reference to the popular cuisine of Jammu and Kashmir region.
i) Kahwah - A green tea prepared with different spices walnuts or almonds and saffron.
ii) Gushtaba - A preparation of spicy yogurt gravy containing meatballs
iii) Nadru Yakhni - Banana stems with mild aromatic spies and yogurt

A

only i and iii

B

only i and ii

C

only ii

D

only iii

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. River Jhelum is the main waterway of the Kashmir valley. This river is also known by the name

A

Sagarmati

B

Vyeth

C

Vipasa

D

Kishan Ganga

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Jhelum (Vyeth in Kashmiri, Vetesta in Sanskrit and Hydaspes in Greek) is the main waterway of the Kashmir valley. Jhelum river originates from a magnificent spring called “Chashma Verinag”

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. A revival of Jammu and Kashmir`s first hydroelectric project constructed in 1905, is on the state government`s radar. This was constructed as run-of-river scheme back in 1905, with initial installed capacity of 4 Megawatts. What is the name of this project?

A

Kiru

B

Krithal

C

Salal

D

Mohra

General JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Mohra HEP, was constructed as run-of-river scheme back in 1905, with the initial installed capacity of 4 megawatt (MW).

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. The temperature is kashmir in winters may go down to 15 degrees in the hilly areas , while the plains have a comparatively better temperature at -5 to -8 degree. The local people wear woollen clothes and a long gown to save them from the chill . The gown is called

A

Mundu

B

Puanchei

C

Pheran

D

Dhotar

General JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Pheran

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Jammu, the winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the state, was historically the seat of which dynasty?

A

Morya

B

Dogra

C

Aryan

D

Agadha

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Jammu, winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the union territory, was historically the seat of the Dogra dynasty. More than two-thirds of the region`s residents are classified as Hindu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Gulmarg is kashmir`s most popular tourist resort. It is famously known as

A

Mountain queen

B

Meadow of flowers

C

The crown of kashmir

D

Gods own country

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Gulmarg is amongst one of the most prominent meadows of Kashmir, also widely called as the Meadows of Flowers. The place is visited every year by a large number of tourists from around the globe. Tourists can indulge in many enthralling activities during their visit here.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The six rivers of the indus basin flow across the himalayan ranges to end in the arabian sea south of karachi. They originate from

A

Tibet

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

Jammu and Kashmir

General JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The six rivers of the Indus basin originate in Tibet and flow across the Himalayan ranges to end in the Arabian sea south of Karachi. ... The three western rivers (Jhelum, Chenab and Indus) were allocated to Pakistan while India was given control over the three eastern rivers (Ravi, Beas and Sutlej).

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. A permanent indus commission was set up as a bilateral commission to implement and manage the Treaty. The commission solves disputes arising over

A

Water logging

B

Water cleaning

C

Water sharing

D

Water distributing

General JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Permanent Indus Commission
The functions of the Commission are: to study and report to the two Governments on any problem relating to the development on the waters of the rivers. to solve disputes arising over water sharing. to arrange technical visits to projects sites and critical river head works.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following places of Jammu and Kashmir is also known as Anglers Paradise

A

Baramulla

B

Kupwara

C

Anantnag

D

Pahalgam

General JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Pahalgam

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which of the following is a major tributary of the ravi river and its source is located in the kailash mountains at an elevation of 14,100 ft close to Bhaderwah mountains of the state?

A

Chenab

B

Ujh

C

Jhelum

D

Tawi

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

A major tributary that joins Ravi is Siawa near Basholi in the State. Ujh River is another major tributary of Ravi and its source is located in the Kailash Mountains at an elevation of 14,100 ft close to Bhaderwah Mountains of the State. After flowing for 100 kms stretch, it joins Ravi at Nainkot in Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which architectural structure of Jammu and Kashmir is also known as Lhachen Palkhar?

A

Thicksey Monsastery

B

Kathi Darwaza

C

Jama Masjid

D

Leh Palace

General JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Located on the top of the deserted Tsemo Hill, Leh palace is also known as Lhachen Palkhar. The former palace of the royal family of Leh, it was erected in the 17th century. The place was one of the tallest structures with 9 storyes during its heydays.

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Which of the following languages is widely spoken amongst the Gujjars and Bakarwal tribes of Jammu and Kashmir region?

A

Garo

B

Gojri

C

Kinnauri

D

Kangri

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Gojri

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. It is printed register with patwari, separately maintained for each village consisting of normally 100 leaves. Each leaf has a foil and counterfoil and is duly numbered. The little page depicts the name of the village, tehsil , district and date of issue etc. What is being referred here?

A

Register Booklet

B

Parat Sarkar

C

Parat Patwar

D

Mutation Register

General JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Mutation Register
It is printed register with Patwari, separately maintained for each village consisting of normally 100 leaves. Each leaf has a foil and counterfoil and is duly numbered.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. The Chillai Kalan, the Chillai Khurd, and the Challai Bache are related to which of the following aspects of the Jammu and Kashmir state?

A

Roaring winds from Srinagar and Ladakh

B

Division of the most severe parts of winter in Kashmir

C

Local sweet dishes prepared during festival season in Kashmir

D

Three phases of 1000 MW power station situated at Ganderbal

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Division of the most severe parts of winter in Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. The source of which of the following rivers is the Kailash Kund spring at Soej hills in Bhaderwah town of the Jammu and Kashmir state?

A

Kishan Ganga

B

Indus

C

Tawi

D

Jehlum

General JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The source of Tawi is the Kailash Kund Spring at Soej hills in Bhaderwah. After flowing through the Chennani and Udhampur, Tawi passes through Jammu and joins the Chenab in Ranbir Singh Pora and then enters Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of the following historical places is located on the banks of Tawi in the state of Jammu and Kashmir?

A

Bhimgarh Fort

B

Mughal Gardens

C

Bahu Fort

D

Raghunath Temple

General JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Bahu Fort, Jammu, is one of the most beautiful historical places situated on the banks of the Tawi river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Pari Mahal located on top of Mountain Zabarwan in the state of Jammu and Kashmir was established by which of the following historical figures?

A

Aurangzeb

B

Shahjahan

C

Dara Shikoh

D

Akbar

General JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The Pari Mahal was built by Mughal Prince Dara Shikoh in the mid-1600s. It served as a library and an abode for him

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Pradhan Mantri Van Dhan Yojna is the flagship scheme of which Union Ministry?

A

Ministry of Environment, Forest and Climate change

B

Ministry of Tribal Affairs

C

Ministry of Earth Sciences

D

Ministry of Animal Husbandry , Dairying and Fisheries

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

The Ministry of Tribal Affairs launched the Pradhan Mantri Van Dhan Yojana in 2019, through TRIFED(Nodal Agency). It aims at creating livelihood for tribal people by using the forest produce.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Where was the first earth Summit held?

A

Washington DC

B

Rio De Janeiro

C

Kathmandu

D

London

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

In 1992, more than 100 heads of state met in Rio de Janeiro, Brazil for the first international Earth Summit convened to address urgent problems of environmental protection and socio-economic development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. The purpose of which scheme is to provide funding to the non corporate small business sector?

A

Jhan Dhan Yojna

B

Skill India

C

Indra Awaas Yojana

D

MUDRA Yojana

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Jammu and Kashmir Rifles is

A

an infantry of the Indian Army

B

a battalion of the Rashtriya Rifles

C

the name of the Armed Police of the State of Jammu and Kashmir

D

a paramilitary force under the Ministry of Home Affairs

General JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Jammu and Kashmir Rifles is an infantry regiment of the Indian Army. Its origins lay in the Jammu and Kashmir State Forces of the princely state of Jammu and Kashmir. After the accession of the state to the Indian Union in October 1947, the State Forces came under the command of the Indian Army.

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. The Rabi crops are sown in which months?

A

March -April

B

June -July

C

October- NOvember

D

January -Febraury

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Rabi – or winter season – crops are sown around mid-November, and harvesting begins in April-May.

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which of the following is Rabi Crops?

A

Cotton

B

Maize

C

Arhar

D

Mustard

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Crops that are grown in the winter season, from November to April are called Rabi Crops. Some of the important Rabi crops are Wheat, Barley, Peas, Gram and Mustard.

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Which of the following is Kharif Crops?

A

Groundnut

B

Maize

C

Paddy

D

All of the above

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Examples of Kharif Crops Rice. Maize. Sorghum. Bajra. Soybean. Cotton. Paddy, Groundnut.

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Kangaroo is a symbol of which Country?

A

France

B

Germany

C

Australia

D

Cuba

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The kangaroo is accepted as the national animal emblem of Australia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which of the following countries are divided by the Radcliffe Line?

A

India and Pakistan

B

India and China

C

India and Bangladesh

D

India and Nepal

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The boundary demarcation line between India and Pakistan known as the Radcliffe Line came into force on 17 August 1947.

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which of the following place has never got the vertical rays of the Sun?

A

Srinagar

B

Mumbai

C

Chennai

D

Thiruvananthapuram

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Srinagar: Srinagar is located in the Union Territory of Jammu and Kashmir which is one of the northernmost Union Territories in India. Since India is located on both sides of the Tropic of Cancer, Srinagar will never be in the Tropical Zone. So, it will never get the vertical rays of the Sun.

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Which of the following places of Kashmir is famous for Saffron?

A

Srinagar

B

Pampore

C

Anantnag

D

Shopian

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Pulwama districts Pampore has earned the title of Kashmirs “saffron town” for growing the best quality saffron

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. The Period of rule of famous Sultan Zain-ul-Abdeen is?

A

1400 to 1430

B

1420 to 1470

C

1410 to 1440

D

1430 to 1480

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Zain-ul-Abideen, Budshah of Shahmir dynasty who ruled for 52 years.(1420 to 1470) He died on 12th of May, 1470.

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The old City of Srinagar, Pandrethan was founded by?

A

Hari Singh

B

Ashoka

C

Samudra Gupta

D

Harsha

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Pandrethan is about 4 miles from Srinagar. It was originally an old capital of Kashmir, founded by Emperor Ashoka.

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Who built the World famous Sun Temple (Martand) built on Mattan Karewa?

A

Harsh

B

Biksha Char

C

Lalitaditya

D

Sangramadeva

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The temple was built by King Lalitaditya during the 8th century and is considered to be a mirror of the art and skill of Kashmiri Hindus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. When was the Project Tiger Launched?

A

1973

B

1974

C

1975

D

1976

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Govt. of India had launched “Project Tiger” on 1st April 1973 to promote conservation of the tiger.

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. The Yak (OX) and the Bharal found in:

A

Uttarakhand

B

Himachal Pradesh

C

J&K

D

Ladakh

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Ladakhs freezing high altitudes are a home to yak, the shaggy homed wild ox, the Tibetan antelope, the bharal, wild sheep, and the kiang.

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which of the following terms is used to denote Animal Species of a particular region or period:

A

Fern

B

Flora

C

fauna

D

None of these

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Explanation: The term flora is used to denote plants of a particular region or period. Similarly, the species of animals are referred to as fauna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Which of the following lakes of India is located in J&K:

A

Phulijhar Lake

B

Kolleru Lake

C

Anchar Lake

D

Hamirsar Lake

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The correct answer is Anchar lake. Anchar Lake is a lake in highly deteriorated condition located near the Soura area in Srinagar of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Which River is known as "Vistasta" in Sanskrit?

A

Jhelum

B

Indus

C

Chenab

D

Tawi

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Vistasta river is known as "Jehlum". In Kashmir it is called the Veth river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Name the point at Which Kishangnaga joins Jhelum?

A

Domel

B

Sumbal

C

Narang

D

Nubra Valley

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The water of Kishen Ganga River joins Jhelum at Domel Point

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which River is known as Suryaputri?

A

Tawi

B

Chenab

C

Ravi

D

Jhelum

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Tawi River is known as Suryaputri.

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which place in J&K is known as "Chhota Kashi"?

A

Gulmarg

B

Vaishno Devi

C

Purmandal

D

Sonamarg

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Purmandal (also called Chhota Kashi) is a village located on the Devika River in Samba district, Jammu and Kashmir, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. The famous Tulip garden is Situated in?

A

Gulmarg

B

Srinagar

C

Pampore

D

Anantnag

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Dubbed the largest tulip garden in Asia, the Indira Gandhi Memorial Tulip Garden is one of the must-visit places in Srinagar that sits at the foothills of Zabarwan Mountain. A seven-terraced garden is known for its 48 varieties of tulip flowers which not only interest the adult members of the family but the kids too.

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Which place is known as "Moon Land"?

A

Ladakh

B

Srinagar

C

Rajouri

D

Jammu

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Moon like landscape of Lamayuru village is famously known as moon land amongst tourist. Moonland is located at 112KM from Kargil on Kargil – Leh NH1-D just after you cross Fotula pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Which of the following Committee recommended for Panchyat Raj System in India?

A

Punchhi Samiti

B

Balwantrai Mehta Committee

C

Signhvi Committee

D

None of these

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Balwant Rai Mehta Committee was made for Panchayati Raj system in India; which submitted its report in 1957

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. How many tiers are in the Panchyat Raj System of India?

A

one

B

two

C

three

D

four

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level). It was formalized in 1992 by the 73rd amendment to the Indian Constitution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Article 370 is drafted in the part of .............of the Indian Constitution?

A

XXI

B

XIX

C

XII

D

XX

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Article 370 was drafted in Part XXI of the Indian constitution titled "Temporary, Transitional and Special Provisions".

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. The Second Tejas Express, connects Mumbai with which city?

A

Pune

B

Hyderabad

C

Ahmedabad

D

Nagpur

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The second Tejas Express connects Mumbai with Ahmedabad. The coaches of first Tejas Express of India runs between Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai and Karmali.

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Allah Rakha is related to which instrument?

A

Tabla Player

B

Santoor Player

C

Flute Player

D

Piano Player

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Ustad Allarakha Qureshi (29 April 1919 – 3 February 2000), popularly known as Alla Rakha, was an Indian tabla player who specialized in Hindustani classical music. He was a frequent accompanist of sitar player Pandit Ravi Shankar and was largely responsible for introducing Tabla to the western audience.

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Jogi Lankar built by Zain -ul - Abideen was a:

A

Royal Palace

B

Royal Garden

C

Royal Museum

D

Royal kitchen

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

It is recorded in Tohfatu 1-Ahbab that Zain-ul-Abideen built Royal Kitchen for Yogis on the Dal lake which gave name to the locality of Jogi Lankar (now caled Zooj Lankar or Zooj Lank) in present-day Srinagar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. National Institute of Rural Development and Panchyat Raj(NIRDPR) has recently partnered with which global organization to establish a "Communication Resourced Unit"

A

World Bank

B

UNICEF

C

UNESCO

D

International Monetary Fund (IMF)

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), an autonomous organisation under the Union Ministry of Rural Development, has recently partnered with UNICEF (United Nations International Childrens Emergency Fund) to establish a "Communication Resource Unit"

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. The Zojila tunnel planned to be constructed under Zojila pass will be

A

The world`s longest bidirectional tunnel

B

Asia`s Longest bidirectional tunnel

C

India`s Longest bidirectional tunnel

D

the world`s highest tunnel

General JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Who appoints the Governor of Jammu and Kashmir?

A

CHIEF MINSITER OF J&K

B

PRIME MINISTER of India

C

Chief Justice of High Court of J&K

D

President of India

Constitution of J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Executive. The head of state of Jammu and Kashmir is a Lieutenant Governor, appointed by the President of India on the advice of the central government. His or her post is largely ceremonial.

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. The first full fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir state was established in the year:

A

1928

B

1929

C

1935

D

1947

Constitution of J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Ruler of the State (Maharaja) was the final authority in the administration of justice. The full-fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir State was established in the year 1928.

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. According to State Judiciary of J&K, a person who is an advocate or pleader shall be eligible to be appointed as a district judge if he has been for:

A

not less than five years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

B

not less than seven years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

C

not less than ten years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

D

not less than one years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

Constitution of J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

A person not already in the service of the Union or of the State shall only be eligible to be appointed a district judge if he has been for not less than seven years an advocate or a pleader and is recommended by the High Court for appointment

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. As per section 99 under part VII of Constitution, a Judge of the High Court may resign office by writing under his hand addressed to:

A

The chief Justice of India

B

The Governor of the State

C

The President of India

D

The Prime Minister of India

Constitution of J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

The President of India is the right answer

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following regions is the major producer of saffron in the state of J&K?

A

Leh District

B

Kashmir Valley

C

Jammu District

D

Suru Valley

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Saffron in J&K is primarily cultivated in four districts (Pulwama, Budgam, Srinagar, Kishtwar) with 86% saffron farming system in heritage site of Pampore over 3200 hectares.

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Gulmarg is Kashmirs most popular tourist, it is famously known as:

A

Mountain Queen

B

Meadow of flowers

C

The Crown of Kashmir

D

Gods own Country

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Gulmarg is amongst one of the most prominent meadows of Kashmir, also widely called as the Meadows of Flowers. The place is visited every year by a large number of tourists from around the globe.

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Which Wildlife sanctuary is bounded to the north by Gumsar Lake, east by Rupri, south by Saransar adn to the west by the Pir Panjal pass and is located in Shopian district of Kashmir?

A

Lachipora Wildlife Sanctuary

B

Karokoram Wildlife Sanctuary

C

Changthang Wildlife Sanctuary

D

Hirpora Wildlife Sanctuary

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Hirpora Wildlife Sanctuary: It is bounded to the north by Lake Gumsar, northeast by Hirpora village, east by Rupri, south by Saransar and to the west by the Pir Panjal pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. According to the department of Geology and Mining, Magnesite is used as refractory bricks for furnaces and has a wide range of usage in pharmaceuticals. The magnesite reserves have its prominence in:

A

Udhampur

B

Puga Valley

C

Rajouri

D

Baramulla

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Udhampur has rich and wide variety of Megnesite.

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which of the following places of J&K is known as "Anglers Paradise"

A

Baramulla

B

Kupwara

C

Anantang

D

Pahalgam

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Pahalgam offers great scope for sport fisheries. That is the reason why a lot of Anglers from all over the world come over here every year to enjoy the thrill of angling in the snow-fed streams and lakes of this valley. Kashmir is often dubbed as the anglers paradise.

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. A permanent Indus Commission was set up as bilateral commission to implement and manage the Treaty. The commission solves disputes arising over:

A

Water Logging

B

Water Clearnig

C

Water Sharing

D

Water distributing

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

A permanent Indus Commission was set up To solve disputes arising over water sharing. To arrange technical visits to projects sites and critical river head works. To undertake, once in every five years, a general tour of inspection of the Rivers for ascertaining the facts. To take necessary steps for the implementation of the provisions of the treaty.

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. A fort built by Raja Bahulochan 3000 years ago and remains to be the oldest and the most iconic of all monumental marvels in Jammu. this forte is known as:

A

Bag-e-Bahu Fort

B

Dhanidhar Fort

C

Hari Parbat fort

D

Pari Mahal

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The Bahu Fort is a historic fort in the city of Jammu, Jammu and Kashmir. Constructed on the banks on Tawi River, the ancient fort is believed to be constructed by Rajput Raja Bahulochan around 3,000 years ago. ...

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. This is one of the Indias most scenically beautiful wildlife reserves. it is located 22 kilometers from Srinagar and forms almost half of the Dal Lakes catchment area. Which of the following is this:

A

Dachigam

B

Jasrota

C

Coorg

D

Tadoba

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Dachigam is one of the Indias most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometres from Srinagar and forms almost half of the Dal Lakes catchment area.

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. As on August 2021, who amongst the following is the Managing Director of Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited:

A

Sh. Raja Yaqoob Farooq

B

Dr Shah Faisal

C

Shri Asgar Samoon

D

None of these

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

Sh. Raja Yaqoob Farooq, IRS, Managing Director, JKSPDC

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. To protect themselves from the severe winter cold, the kashmiri people wear long gown which is known as:

A

Mundu

B

Puamchei

C

Pheran

D

Dhotar

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: C
Explanation

Pheran is the traditional outfit for both males and females of the Kashmir Valley in India

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Jammu, the winter capital of the Maharjas and second largest city in the state was historically the seat of which dynasty?

A

Maurya

B

Dogra

C

Aryan

D

Agadha

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Jammu, winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the union territory, was historically the seat of the Dogra dynasty.

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. River Jhelum is the main waterways of the Kashmir Valley. This river is also known by the name:

A

Sagarmati

B

Vyeth

C

Vipasa

D

Kishan Ganga

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Other name for River Jhelum is Vyeth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. The temperature in Jammu dips during the rainy season, however, the humidity remains high. The average temperature in this region during peak summer is approximately in the range:

A

35-39 Degree Celsius

B

42- 46 Degree Celsius

C

20-24 Degree Celsius

D

44-48 Degree Celsius

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

The average temperature during peak summer may go up to 38°C.

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. A revival of Jammu and Kashmirs first hydroelectric project constructed in the 1905, is on the state governments radar: This was constructed as run of river scheme back in 1905, with the initial installed capacity of 04 Megawatts. What is the name of this project:

A

Kiru

B

Kirthai

C

Salal

D

Mohra

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The 112 years old Mohra hydroelectric project in the state of Jammu and Kashmir can be revived as a heritage project by the J&K State Power Development Corporation (JKSPDC) soon. Constructed back in 1905, this project was the states first hydroelectric project and it is now on the radar of the J&K government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Which of the following is located on Gopadari Hill in the south -east of Srinagar and lies at a height of 1100 feet above the surface level of the city?

A

Venkateshwara temple

B

Somnath Temple

C

Jagannath Temple

D

Shankaracharya Temple

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

The Shankaracharya Temple is also known as the Jyeshteshwara Temple. It is situated on top of the Shankaracharya Hill on the Zabarwan Range in Srinagar

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which of the following is the summer capital of J&K:

A

Srinagar

B

Jammu

C

Ladakh

D

Chandigarh

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: A
Explanation

rinagar, city, summer capital of Jammu and Kashmir union territory (Jammu is the winter capital), northern India, situated in the Kashmir region of the Indian subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Which Architectural structure of J&K is also known as "Lhachen Palkhar"?

A

Thiksey Monastrey

B

Kathi Darwaza

C

Jama Masjid

D

Leh Palace

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: D
Explanation

Leh Palace Located on the top of the deserted Tsemo Hill, Leh palace is also known as Lhachen Palkhar. The former palace of the royal family of Leh, it was erected in the 17th century. The place was one of the tallest structures with 9 storyes during its heydays.

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Which of the following languages is widely spoken amongst the Gujjars and Bakerwal tribes of J&K region?

A

Garo

B

Gojri

C

Kinnauri

D

Kangri

GK ABOUT J&K JK General Awareness
Correct Answer: B
Explanation

Gurjari - also known as Gujari, Gujri, Gojari, or Gojri - is a variety of Indo-Aryan spoken by the Gurjars and other tribes of India, Pakistan, and Afghanistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Dolomite is found in large quantities in Rajouri, Udhampur, Reasi districts of J&K. it is mainly used in manfacture of :

A

Refractory Bricks

B

Cement

C

Crucibles

D

Decorative Stones

GK ABOUT J&K JK General Awareness VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Refractory Bricks

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 4 3 5
    Developed By : Azhar Rashid Teli