JK Geography Examination MCQs with solutions

1. Which of the following options is a variety of rice grown in jammu and kashmir?

A

Starkrimson

B

K 332

C

Gold Spur

D

MM III

Crops JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following options is paired correctly?

A

iqbal project -- ravi basin

B

karnah project -- chenab basin

C

baglihar project -- chenab basin

D

pahalgam project -- ravi basin

Power projects JK Geography
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following two high quality crops are extensively cultivated in the Jammu region of Jammu and Kashmir?

A

Mushrooms and Soybeans

B

Saffron and Zeera

C

Mustard and Peas

D

Basmati and Rajmash

crops JK Geography
Correct Answer: D
Explanation

Basmati is Jammu region and Rajmash in Kashmir region

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of the following options is the lonest all-weather road tunnel that has enabled increase in trade and tourism in the union territory of Jammu and Kashmir?

A

Banihal Qazigund Road Tunnel

B

Sangdaldan Tunnel

C

Jawahar Tunnel

D

Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel

Tansport JK Geography
Correct Answer: D
Explanation

Dr. Symana Prasad Mookerjee Tunnel is also know as chennani Nashri Tunnel.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. In 2015, the Government of india approved which National Highway Project in the region of Ramban and Banihal that will provide all-weathe-connectivity from Jammu to Kashmir Valley?

A

NH-42

B

NH-44

C

NH-46

D

NH-45

Tansport JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

NH-44

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Lacha and Guchi are the forms of which of the following spices that is a prominent ingredient of the Kashmiri cuisine?

A

Cardamom

B

Saffron

C

Cinnamon

D

Turmeric

Crops JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

Kashmir Saffron is marketed in three distinct forms and these are Mongra, Lacha and Guchi. The distinction of these three forms is primarily on how long the Style is attached to its Stigma (Style and Stigma are parts of a flower; Saffron is actually the Stigma of a Saffron flower, which is the distal end of the plant`s carpel). There are three stigmas (filaments) in the middle of the Saffron flower, each of which is about 2 to 3 centimetres long and dark red. The deep red stigmas are further attached to the flower by pale filaments called styles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which wildlife sanctuary is bounded to the north by Gumsar lake, east by rupri, south by saransar and to the west by the pir panjal pass and is located in shopian district of kashmir?

A

Lachipora wildlife sanctuary

B

Karkoram wildlife sanctuary

C

Changthang Wildlife Sanctuary

D

Hirpora wildlife sanctuary

General JK Geography
Correct Answer: D
Explanation

Hirpora Wildlife Sanctuary is located in Shopian district of Kashmir, 70 kilometers south of Srinagar. It is spread over an area of 341 km and is is bounded to the north by Lake Gumsar, northeast by Hirpora village, east by Rupri, south by Saransar and to the west by the Pir Panjal pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which of the following regions is the major producer of saffron in the state of Jammu and Kashmir?

A

Leh district

B

Kashmir valley

C

Jamu district

D

Suru valley

crops JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

Saffron in J&K is primarily cultivated in four districts (Pulwama, Budgam, Srinagar, Kishtwar) with 86% saffron farming system in heritage site of Pampore over 3200 hectares

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. This is one of the India`s most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometers from Srinagar and forms almost half of the Dal lake`s catchment area. Which of the following is this?

A

Dachigam

B

Jasrota

C

Coorg

D

Tadoba

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

Dachigam is one of the India`s most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometres from Srinagar and forms almost half of the Dal Lake`s catchment area.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following is the summer capital of Jammu and kashmir?

A

Srinagar

B

Jammu

C

Kashmir

D

Ladakh

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

Srinagar, city, summer capital of Jammu and Kashmir union territory (Jammu is the winter capital), northern India, situated in the Kashmir region of the Indian subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Nubra valley temperatures are repeatedly below zero degree for most of the months. The best time to visit the nubra valley is

A

February to April

B

July to September

C

December to February

D

October to December

General JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

April to June and September to October are the two best times of the year to visit Nubra Valley. April to June, the sun shines bright and keeps the day temperatures warm.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The temperature in Jammu dips during the rainy season, however the humidity remains high. The average temperature in this region during peak summer is approximately in the range

A

35 -39 C

B

42 - 46 C

C

20 - 24 C

D

44 - 48 C

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

JAMMU is a sub-tropical region. The climate varies in different parts of the division. The southern plains experience a climate similar to Punjab. The summers are hot with rainy seasons. Winters are cool. The mountains regions experience weather similar to that of Kashmir. These regions receive snowfall. While as, the plains receive light to heavy rainfall. Seasonal winds originating from the Mediterranean Sea also influence the weather of division. The temperature dips during the rainy season, however the humidity remains high. Jammu is the hottest of the three divisions in Kashmir. The average temperature during peak summer may go up to 38°C.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Jammu and Kashmir state is capitalizing its potential of hydroelectricity with new hydro power projects installed by NHPC. One such project, chutak hydroelectric project is on the river

A

Chenab

B

Zanskar

C

Suru

D

Tawi

General JK Geography
Correct Answer: C
Explanation

Chutak power station is run-of-the-river scheme with an installed ... Hydropower potential of river Suru (a tributary of Indus river)

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. According to department of geology and mining, magnesite is used as refractory bricks for furnaces and has a wide range of usage in pharmaceuticals. The magnesite reserves has its prominence in

A

Udhampur

B

Puga Valley

C

Rajouri

D

Baramulla

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

Udhampur

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. A fort built by Raja Bahulochan approximately 3000 years ago and remains to be the oldest and the most iconic of all mountains marvels in jammu. This fort is known as

A

Bag-e-Bahu Fort

B

Dhanidhar Fort

C

Hari parbat Fort

D

Pari Mahal

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

The Bahu Fort is a historic fort in the city of Jammu, Jammu and Kashmir. Constructed on the banks on Tawi River, the ancient fort is believed to be constructed by Rajput Raja Bahulochan around 3,000 years ago.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. According to the department of geology and mining dolomite is found in large quantities in rajouri, udhampur reasi districts of jammu and kashmir it is mainly used in manufacture of

A

Refractory bricks

B

Cement

C

Crucibles

D

Decorative stones

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

Refractory bricks

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. What is known as harvest inspection and is conducted twice in a year kharif and rabi crops, it is carried out by the patwaris after spot inspection of each field for recording the condition of the standing crop including kharaba?

A

Jamabandi

B

Girdawari

C

Parat-Patwar

D

Misalhquat

General JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

Girdawari

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Which of the following activities in Indian agriculture is known as Golden Zest?

A

Maize cultivation

B

Rice cultivation

C

Saffron cultivation

D

Jute cultivation

General JK Geography
Correct Answer: C
Explanation

n the Indian agriculture, saffron cultivation is known as the Golden Zest. Saffron is one of the most important spices in J&K. In India, 5,707 hectares of land comes under saffron cultivation and out of it 4,496 hectares of land is cultivated in J&K

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which one of the following lakes is connected with Jhelum by a canal near Sumbal?

A

Mansabal

B

Dal

C

Anchar

D

Gangabal

General JK Geography
Correct Answer: A
Explanation

Mansabal

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Shrine of four lords Gon-Khang is located in which district of Jammu and Kashmir?

A

Kathua

B

Kashmir

C

Leh

D

Pulwama

General JK Geography
Correct Answer: C
Explanation

Leh

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which among the following is an oxbow type of lake of J & K and has probably originated by the meandering of the alluvial deposits?

A

Dal Lake

B

Ahansar Lake

C

Nilnag Lake

D

Sheikhsar Lake

General JK Geography
Correct Answer: B
Explanation

Ahansar Lake is a rural water body situated at a distance of about 30kms from Srinagar city. The Ahansar is one of the fresh water wetlands situated in the flood plains of river Jhelum. It is an ox bow type of water body and has probably originated by the meandering of the alluvial deposits.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 8 1
    Developed By : Azhar Rashid Teli