JK History Examination MCQs with solutions

1. Dhanidhar fort, a historical monument is located in which of the following districts of jammu and kashmir?

A

poonch

B

rajouri

C

anantnag

D

baramulla

History JK History VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Maharaja Gulab Singh appointed Mian Hathu the Governor of Rajouri. Mian Hathugoverned Rajouri from 1846-1856 AD. In this very period, he started the construction of Dhannidhar Fort. He used the stones and material in the construction of Fort of those buildings which were belonging to Jaral Rajas and destroyed during the invasion of Maharaja Ranjit Singh on Kashmir. The Fort was completed in 1855 AD. The main intention for the construction of the Fort was to keep Dogra Forces in this safer place because from this place, the whole Valley of Rajouri could be viewed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Who among the following is NOT a political leader from jammu and kashmir?

A

Farooq Abdullah

B

Jitendra Singh

C

Mehbooba Mufti

D

Ghulam Nabi Firaq

General JK History VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Ghulam Nabi Firaq

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following options is a spring of the kashmir valley?

A

Gangabal

B

Vishno Pad

C

Martand

D

Manasbal

History JK History VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Martand

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Who among the following political leaders served as Sadr-e-Riyasat and also as teh first Governor of Jammu and Kashmir?

A

Braj Kumar Nehru

B

Lakshmi Kant Jha

C

Karan Singh

D

Girish Chandra Saxena

Jkgeneral JK History
Correct Answer: C
Explanation

From 17 November 1952 to 30 March 1965, Karan Singh was the elected as the Sadr-e-Riyasat of the State of Jammu and Kashmir. On 30 March 1965, Karan Singh became the first Governor of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. From the options provided below. indentify the Prime Minister of the state of Jammu and Kashmir during the reign of Maharaja Hari Singh.

A

Prithvi Nath Dhar

B

Mufti Mohammad Syed

C

Mehr Chand Mahajan

D

Mian Bashir Ahmed

Jkhistory JK History
Correct Answer: C
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. This magnificent palace served as the royal residence of the rulers of the Dogra dynasty until 1925 and is one of the famous tourist attractions in Jammu. Identify the fort/palace from the following options.

A

Hari Niwas Palace

B

Bahu Fort

C

Mubarak Mandi

D

Akhnoor Fort

Jkhistory JK History
Correct Answer: C
Explanation

Rani Charak Mahal, situated inside the Mubarak Mandi Complex, is one of the exquisite buildings belonging to the Dogra era. This palace was constructed around 150 years ago, using red bricks and mortar. The royal ladies of the Dogra dynasty used to live here until 1925

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Read the following statements and choose the CORRECT option
i) Excavation by the Archaeological Survey of India have established the fact that the Akhnoor was one of the last Bastion of Harappan Civilization and Manda
ii) Akhnoor is believed to be the only early Buddhist site in Jammu , and the excavations have found remains of Stupas and Buddhist terracotta

A

only i

B

only i and ii

C

None

D

Only ii

Jkhistory JK History
Correct Answer: B
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Mamleshwar temple in phalgam is devoted to the hindu god

A

Kali

B

Shiva

C

Krishna

D

Vishnu

General JK History
Correct Answer: B
Explanation

A ancient temple dedicated to Lord Shiva, Mamleshwar temple is located in Pahalgam area of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Hari Parbat was built by

A

Emperor Humayun

B

Chandragupta Maurya

C

Shivaji Maharaj

D

Atta Mohammed Khan

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

Hari Parbat is also known as Kooh-e-Maran lies on the west of Dal Lake in Srinagar, in the UT of Jammu & Kashmir. This Mughal structure was built by an Afghan Governor Atta Mohammed Khan in 18th century. Later a long wall was constructed in 1590 by Emperor Akbar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following valleys start at the base of Zoji La Pass?

A

Araku

B

Barak

C

Drass

D

Hirakund

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

The Drass valley starts from the base of the Zojila pass, the Himalayan gateway to Ladakh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. To whom did Britishers sell Kashmir after it became a princely state in march 1846?

A

Prithviraj Singh

B

Gulab Singh

C

Maan Singh

D

Hari Singh

General JK History
Correct Answer: B
Explanation

The British then sold Kashmir to the Raja of Jammu, Gulab Singh, for 7.5 million rupees (75 lakhs). The treaty of sale was concluded on 16 March 1846, in the Treaty of Amritsar and signed by Gulab Singh, Hardinge, Currie and Lawrence.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Who among the following invaded Kashmir on 24 October, 1947

A

Indian Rajputs

B

Tribal Pathans

C

Sherpas

D

Sindh Brahmina

General JK History
Correct Answer: B
Explanation

Tribal Pathans

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. In the earliest recorded history Buddhism in Kashmir was introduced by emperor Ashoka in which century?

A

6th century AD

B

5th century BC

C

3rd century BC

D

7th century AD

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

Kashmir being part of his Maurya Empire, the great Buddhist Emperor Asoka (273-236 BCE) was instrumental in introducing Buddhism to Kashmir. It was in mid 3rd century BCE that Emperor Asoka sent Majihantiko, a Buddhist Bhikkhu, to propagate the Buddha Dhamma in Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. The construction of Raghunath Temple in J & K was started by which of the following rulers in the history of J & K?

A

Pratap Singh

B

Hari Singh

C

Ranjit Singh

D

Gulab Singh

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

Construction was started by Maharaja Gulab Singh (the founder of Jammu and Kashmir), in 1835, but the temple was only completed in 1860 under the reign of his son, Maharaja Ranbir Singh. The architecture—replete with high arches—speaks of Mughal influences, and the entrance is flanked by a sculpture of Hanuman.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which of the following power project in J & K is located on Suru river which is also a tributary of the river indus?

A

Bursar Hydroelectric power plant

B

Kwar Hydroelectric power plant

C

Chutak Hydroelectric power plant

D

Uri Hydroelectric power plant

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

The Chutak Hydroelectric Plant is a run-of-the-river power project on the Suru River (a tributary of Indus) in Kargil district in the Indian union territory of Ladakh (231 km (144 mi) from the capital Leh).

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following is TRUE about the historical personality Kalhana with respect to Jammu and Kashmir region?

A

He was the first home minister of J & K state

B

He was a santoor player, an ancient stringed musical instrument

C

He wrote Rajatarangni that records complete history of the legendary kings of Kashmir

D

He served under the king pratap singh of J & K

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

Kalhana was the author of Rajatarangini, an account of the history of Kashmir. He wrote the work in Sanskrit between 1148 and 1149. All information regarding his life has to be deduced from his own writing, a major scholar of which is Mark Aurel Stein

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. In the history of J & K the ruler of Darvabhisara named Samgramaraja belonged to which of the following dynasties?

A

Kutumbi

B

Lohara

C

Utpala

D

Huna

General JK History
Correct Answer: B
Explanation

Lohara

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The kings named Toramana and Mihirakula belonged to which dynasty in the history of Jammu and Kashmir?

A

Gonandiya

B

Utpala

C

Huna

D

Kutumbi

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

Huna

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following exquisite mountain stream flows through the valleys between the beautiful Chinamarg and Nurpur Pass in the state of J & K?

A

Yousmarg

B

Baisaran

C

Ferozpur Nallah

D

Betab Valley

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

Ferozepur Nallah is a captivating mountain stream flowing through verdant valleys between the beautiful Chinamarg and Nurpur Pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Sawalkote hydropower project of J & K is located in which of the following river basins?

A

Beas

B

Sutlej

C

Jhelum

D

Chenab

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

Sawalkot Hydro Power Project is being constructed by the Jammu and Kashmir State Power Development Corporation (JKSPDC) in District Ramban on river Chenab. It is a state owned project and its power generating capacity is 1856 MW and an amount of $2 billion has been allocated for it.

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which of the following rivers runs across the Ladakh area of Jammu and kashmir and is a branch of the Suru River?

A

Kosi

B

Drass

C

Ravi

D

Shingo

General JK History VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

The Shingo River is a tributary of the Indus River, and flows through Gilgit-Baltistan and Kargil regions. In the Kashmiri terminology, the Shingo river joins the Dras River, which in turns joins the Suru River.

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which of the following is an INCORRECT option pertaining to the railway stations located on 326 Kms USBRL project of northern railway in Jammu and Kashmir state?

A

Baramulla

B

Katra

C

Leh

D

Srinagar

General JK History
Correct Answer: C
Explanation

Leh

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Sultan Zain-ul-Abedin, who ruled kashmir during 15th century was also known as

A

Bod Shah

B

Alamgeer

C

Jahanpanah

D

Jehangir

General JK History
Correct Answer: A
Explanation

Ghiyas-ud-Din Zain-ul-Abidin was the eighth sultan of Kashmir. He was known by his subjects as Bod Shah. The first 35 years of his reign are described by Jonaraja in the Rajatarangini Dvitiya, while the subsequent years are described by his pupil, Srivara, in the Rajatarangini Tritiya.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. The fourth Buddhist council was held in Kashmir under the leadership of

A

Ashoka

B

Bindusara

C

Kunal

D

Kanishka

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

Kushan emperor Kanishka
The Fourth Buddhist Council of the Sarvastivada tradition is said to have been convened by the Kushan emperor Kanishka (r. CE 78 to CE 105), perhaps at Harwan, near Srinagar, Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Among other things, excavations at Ambaran-pambaran sites near Akhnoor have proved that

A

It was a Neolithic settlement

B

It was a Iron-age settlement

C

It was Burial site

D

It was associated with Buddhism

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

A Buddhist monastic complex on the right bank of river Chenab, at Ambaran, near Akhnoor and dates back from 1st century BCE to 4th-5th century CE, gave a strong physical proof of a vibrant Buddhist phase in Jammu. Such monastic complexes like Ambaran not only served as important transit stations for the iterant monks who were constant companions to the caravans of traders ferrying goods from the Indian mainland to Kashmir and further afield to the Central Asia, but also as centers for propagation of Dhamma amongst the local hill communities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. How was Wular lake formed?

A

It is a reservoir of a Hydel power project

B

It is an ox bow lake formed by river Jhelum

C

It was formed due to glacial activity

D

It was due to tectonic activity

General JK History
Correct Answer: D
Explanation

The lake basin was formed as a result of tectonic activity and is fed by the Jhelum River. The lake`s size varies seasonally from 30 to 189 square kilometres. In addition, much of the lake has been drained as a result of willow plantations being built on the shore in the 1950s.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 4 0 4
    Developed By : Azhar Rashid Teli