Laboratory Attendant 2021 Examination MCQs with solutions

1. Case Study - 1 to 2
Directions: Read the passage and fill the blanks with suitable pronoun.
A. A poor farmer died leaving only three things for _____(A)_____ two sons - a mango tree, a blanket and a cow. The elder brother was very greedy and he made a rule to share these things between them. As per the rule the upper part of the mango tree and the back part of the cow belonged to him. The blanket belonged to _____(B)_____ in the night and to the younger brother during the day.

A

his

B

each

C

there

D

this

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

his

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. B. A poor farmer died leaving only three things for _____(A)_____ two sons - a mango tree, a blanket and a cow. The elder brother was very greedy and he made a rule to share these things between them. As per the rule the upper part of the mango tree and the back part of the cow belonged to him. The blanket belonged to _____(B)_____ in the night and to the younger brother during the day.

A

that

B

he

C

his

D

him

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

him

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " ASSENT "

A

Acknowledgment

B

Disagreement

C

Permission

D

Affirmation

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Disagreement

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. From the given alternatives, choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/phrase.
Hit the sack.

A

To present a counter argument

B

All the advantages

C

Feeling slightly ill

D

To go to bed

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

To go to bed

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word WRACKED.

A

Crispness

B

Clumsy

C

Permanence

D

Longevity

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Crispness

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
The teacher called his parents to the school.

A

His parents were been called to the school by the teacher

B

His parents were called to the school by the teacher

C

His parents were being called to the school by the teacher.

D

His parents are called to the school by the teacher

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

His parents were called to the school by the teacher

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which is the most spoken language in the State of Tamil Nadu.

A

Kannada

B

Tamil

C

Telugu

D

Malayalam

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Tamil

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which among the following rivers in erstwhile Jammu and Kashmir state is one of the tributaries of Indus river.

A

Dudhganga

B

Vishav

C

Shyok

D

Rambiara

JK GS Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

The Shyok River a tributary of the Indus River that flows through northern Ladakh and enters Gilgit–Baltistan, spanning some 550 km. The Shyok River originates at the Rimo Glacier, one of the tongues of Siachen Glacier.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Who has taken over as first-ever women head of Steel Authority of India Limited.?

A

Soma Mondal

B

Dipali Goenka

C

Indra Nooyi

D

Chanda Kochhar

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. We ____________ for you in the hospital

A

will waiting

B

will be waiting

C

will been waiting

D

waiting

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

will be waiting

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Regina gave birth to twins in _______ December

A

a

B

No Article

C

the

D

an

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

No Article

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " PLIGHT "

A

Trouble

B

Difficulty

C

Perplexity

D

Advantage

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Advantage

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " WRACKED ".

A

Opened

B

Agreement

C

Defeated

D

Cheered

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

Defeated

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Australian all-rounder Ellyse Perry on Sunday became the first cricketer _______ reach the milestone of 1000 runs and 100 wickets in T20Is

A

to

B

since

C

for

D

from

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

to

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Hamilton was born in the US mid-West ___________ 1936, just three years before World War II began

A

on

B

at

C

from

D

in

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

in

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P: to win Bharat Ratna and
Q: Sachin Tendulkar is the only sportsperson
R: Mary Kom hopes to become
S: the second one and the first woman

A

QPSR

B

QPRS

C

RPQS

D

RPSQ

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

QPRS

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Rohit _______________ the letter before you came.

A

had written

B

have written

C

has written

D

written

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

had written

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. From the given alternatives, choose the one that best expresses the meaning of the given idiom/phrase.
Hang in there.

A

It`s not complicated

B

Don`t give up

C

Go to sleep

D

Start over

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Don`t give up

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P: God for making
Q: be an Indian and I thank
R: me an Indian
S: I am proud to

A

PQSR

B

PQRS

C

SQPR

D

SQRP

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

SQPR

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. The period of _________ between the two battle is a curious ________ of history

A

reign, rein

B

peace, piece

C

rein, reign

D

piece, peace

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

peace, piece

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. ___________ elephant is roaming near the agricultural fields

A

An

B

No article

C

The

D

A

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

An

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. The auditors walked around the ___________ of the office as they discussed the ___________ of the case

A

perimeter, parameters

B

luxurious, luxuriant

C

luxuriant, luxurious

D

parameter, perimeters

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

perimeter, parameters

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
Ravan had been drawing that picture for months.

A

The picture had been being drawn by Ravan for months

B

The picture had drawn by Ravan for months.

C

The picture have been being drawn by Ravan for months

D

The picture had been being drawing by Ravan for months

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

The picture had been being drawn by Ravan for months

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Young boys perform a special type of dance on Lohri festival is called ______

A

Bangra Dance

B

Kuchipudi Dance

C

Chajja Dance

D

Kathak Dance

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

Chajja Dance

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. The Association of Southeast Asian Nations(ASEAN) was established in which of the following places?

A

Bangkok

B

Yangoon

C

Kuala Lumpur

D

Singapore

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Bangkok

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following is one of the Rabi crops cultivated in India?

A

Cotton

B

Wheat

C

Millets

D

Maize

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Wheat

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which National Park in Jammu and Kashmir is home to 17 Species of Butterflies?

A

Salim Ali National Park

B

Dachigam National Park

C

Kishtwar High Altitude National Park

D

Kazinag National Park

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Kazinag National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. What is the full form of IEC in the context of Indian foreign trade?

A

Indian Export Code

B

Internal External Code

C

Import Export Code

D

International Export Code

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

Import Export Code

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which state/UT implements “Business Blasters” programme in all its Government Schools?

A

Chandigarh

B

Maharashtra

C

Delhi

D

Tamil Nadu

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

Delhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. What is the name of the rover used in Chandrayaan 2?

A

Vikram

B

Bhaskara

C

Rohini

D

Pragyan

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Pragyan

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which of the following Wetland Reserves is in the Jammu district of Jammu and Kashmir?

A

Gharana

B

Pampur

C

Shallabugh

D

Norrichain

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Gharana

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. The full-fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir State was established in __

A

1828

B

1928

C

1916

D

1895

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

1928

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. There shall be an Administrator appointed under ____________ of the Constitution of India for the Union territory of Jammu and Kashmir and shall be designated as Lieutenant Governor

A

Article 215

B

Article 239

C

Article 230

D

Article 219

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Article 239

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. On which among the following rivers is the city Ajmer located?

A

Luni

B

Indus

C

Chambal

D

Betwa

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Luni

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. During ___________ months, Jhiri Mela will be held in Jammu & Kashmir.

A

April/May

B

October/November

C

June/July

D

February/March

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

October/November

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which of the following woods found in the regions of Jammu & Kashmir is suitable for Wood Carving?

A

Deodar wood

B

Chinar wood

C

Kail wood

D

Walnut Wood

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Walnut Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which regional group constitutes a bridge between South and South East Asia?

A

SCO

B

BIMSTEC

C

BRICS

D

SAARC

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

BIMSTEC

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. In which Indian state is Badkhal Lake situated?

A

Haryana

B

Himachal Pradesh

C

Uttar Pradesh

D

Jharkhand

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Haryana

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. __________ is the total value of all final goods and services that the economy produces during a given year, accounting for inflation.

A

Potential GDP

B

Nominal GDP

C

Actual GDP

D

Real GDP

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Real GDP

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which state has Launched Millet Mission to Become Millet Hub of India?

A

Odisha

B

Madhya Pradesh

C

Telangana

D

Chhattisgarh

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Chhattisgarh

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. As per the J&K Reorganisation Act, the total number of seats in the Legislative Assembly of the Union territory of Jammu and Kashmir to be filled by persons chosen by direct election shall be _____

A

111

B

110

C

107

D

112

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

107

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Magnetite is an ore of which metal?

A

Iron

B

Aluminium

C

Zinc

D

Copper

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Iron

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. In human blood, the haemoglobin is present in ___

A

White Blood Cells (WBC)

B

Red Blood Cells (RBC)

C

Platelets

D

Lymph

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Red Blood Cells (RBC)

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Which of the following is an example of noble metal?

A

Tin

B

Platinum

C

Nickel

D

Iron

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Platinum

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which of the following types of radiation does earth emit?

A

Ultraviolet

B

Gamma

C

Visible

D

Infrared

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Infrared

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Which of the following animals is an example of viviparous?

A

Human

B

Penguin

C

Hen

D

Octopus

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Human

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called _

A

Malleability

B

Ductility

C

Luster

D

Sonorous

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Malleability

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Land breeze is an example of which type of heat transfer mechanism?

A

Convection

B

Insulation

C

Conduction

D

Radiation

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Convection

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following tides has the least difference between high and low tides?

A

Ebb Tide

B

Flood Tide

C

Spring Tide

D

Neap Tide

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Neap Tide

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which of the following countries is known as Country of Winds?

A

Denmark

B

India

C

Argentina

D

England

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Denmark

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which of the following layers lies immediately above the troposphere?

A

Stratosphere

B

Thermosphere

C

Mesosphere

D

Ionosphere

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Basic solution turns red litmus paper into which colour?

A

White

B

Black

C

Green

D

Blue

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Blue

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. In which of the following population interaction, both species get harmed?

A

Parasitism

B

Commensalism

C

Amensalism

D

Competition

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Competition

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Lanthanides belongs to which block of elements in the modern periodic table?

A

s-block

B

f-block

C

p-block

D

d-block

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

f-block

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which of the following is an example of simple permanent tissue in plants?

A

Sclerenchyma

B

Phloem

C

Sieve Tube

D

Xylem

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Sclerenchyma

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which of the following instruments is used to measure the speed of wind?

A

Anemometer

B

Seismometer

C

Barometer

D

Hydrometer

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Anemometer

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Anaerobic decomposition is carried out in absence of ___

A

Carbon Dioxide

B

Oxygen

C

Hydrogen

D

Methane

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Oxygen

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. At which place on earth the value of gravity is maximum?

A

Tropic of Capricorn

B

Equator

C

Poles

D

Tropic of Cancer

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

Poles

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. What is the value of absolute zero temperature in Kelvin scale?

A

- 273.15 K

B

0 K

C

- 100 K

D

- 459.69 K

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

Absolute zero, technically known as zero kelvins, equals −273.15 degrees Celsius, or -459.67 Fahrenheit, and marks the spot on the thermometer where a system reaches its lowest possible energy, or thermal motion.
Absolute zero on Kelvin scale is 0K , the lowest temperature possible .

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which among the following has the lowest calorific value?

A

Wood

B

Hydrogen

C

Kerosene

D

Petrol

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Calorific value is the amount of heat energy present in food or fuel and which is determined by the complete combustion of specified quantity at constant pressure and in normal conditions.
Wood has the lowest calorific value which is 18,000 kJ/kg

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following is known as amphibians of the plant kingdom?

A

Angiopserm

B

Pteridophyte

C

Gymnosperm

D

Bryophyte

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

Bryophyte

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. √((68÷17×9)÷16) = ? - 0.5

A

1

B

4

C

2

D

3

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Find the length of the largest pole that can be placed in a room of dimensions 36 m × 12 m × 9 m

A

43

B

41

C

39

D

45

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

39

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. If p(A) = 0.3, p(B) = 0.8 and p(A and B) = 0.7, find p(A or B)

A

0.3

B

0.5

C

0.6

D

0.4

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

0.4

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Henry lended a sum of Rs.4950 for 20% per annum at compound interest then the sum of the amount will be Rs.7128 is obtained. After how many years he will get that amount?

A

2

B

1

C

3

D

4

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

7128 = 4950 (120/100)^x

This equation  holds for x = 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Find the rate of interest when:(%) Principal = Rs.11000, SI = Rs.7040 and time = 8 years

A

10

B

4

C

8

D

6

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. √x × 125 = (24646-22771)×11

A

27225

B

29225

C

28225

D

30225

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

27225

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. If the absolute difference between the selling price of the article when there is 12% loss and 12% gain in the selling an article is Rs.480, then what is the cost price of the article? (In Rs.)

A

1800

B

2000

C

1600

D

1400

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

2000

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. The marked price of a radio is Rs.720. The owner allows a discount of 30% and still earns the profit of 12%. Find the cost price of the radio. (In Rs.)

A

455

B

470

C

450

D

460

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

450

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. The difference between the cost price and selling price of an article is Rs.650, if the profit is 25%. Find the selling price. (In Rs.)

A

3150

B

3350

C

3450

D

3250

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

3250

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. What is the probability of drawing a Diamond from a deck of 52 playing cards?

A

1/4

B

1/5

C

1/3

D

1/2

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

1/4

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Find the total surface area of a cuboid, whose length, breath and height are 21 cm, 25 cm and 29 cm respectively. (In cm2 )

A

3418

B

3618

C

3718

D

3518

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

3718

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. How many small spheres of radius 4 cm can be formed by melting a iron sphere of radius 12 cm?

A

25

B

23

C

21

D

27

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

27

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. The total surface area of a cube is 25350 cm2 . Find the length of its edge. (In cm)

A

63

B

67

C

61

D

65

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

65

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. What is the difference between the compound interests on Rs.8400 for 1 year at 10% per annum compounded yearly and half-yearly?(in Rs)

A

19

B

15

C

21

D

17

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

21

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Find the value of Y:
(i) X+Y = 27
(ii) X-Y = 19

A

8

B

10

C

4

D

6

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. The sum of two numbers is 18 and the difference between them is 12. Find the numbers

A

X = 15, Y = 3

B

X = 10, Y = 5

C

X = 10, Y = 8

D

X = 5, Y = 13

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

X = 15, Y = 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Diameter of the base of the cone is 24.5 cm and its slant height is 30 cm. Find its curved surface area. (In cm2 and use π = 22/7)

A

1055

B

1155

C

1355

D

1255

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

1155

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. (8992+12800)÷? = 681

A

24

B

28

C

32

D

26

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

32

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. A metal sheet 27 cm long, 27 cm broad and 8 cm thick is melted into a cube. Find the side of the cube. (In cm)

A

18

B

20

C

16

D

14

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

18

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. A bag contains 8 white balls, 10 pink balls and 14 red balls. A ball is taken at random from the bag. What is the probability of picking a red ball or pink ball?

A

2/3

B

1/3

C

3/4

D

1/4

General Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

3/4

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. In MS Office, Word Spelling and Grammar button is available in ______ tab.

A

REVIEW

B

DEVELOPER

C

INSERT

D

OUTLINE

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

REVIEW

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. ____ is a single chip that contains more than one microprocessor core, in which each core can simultaneously execute instructions.

A

Static Processor

B

Unicore Processor

C

Multi-core Processor

D

Dualcore processor

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Multi-core Processor

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Choose the option that will make the sentence grammatically correct and meaningfully complete
Extreme stress ______be the cause for fatigue and headache.

A

has

B

had

C

have

D

could

General English laboratory attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. _____ technology allows you to translate the image scanned into text that you can edit.

A

Optical picture recognition

B

Optical character response

C

Optical character recognition

D

Optical imaging response

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Optical character recognition

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which among the following is an example for an Non-impact printer?

A

Daisy Wheel

B

Inkjet

C

Band

D

Dot Matrix

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Inkjet

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. The term broadband commonly refers to high-speed Internet access, which of the following is NOT a type of broadband Internet connection?

A

Cable Modem

B

DSL

C

Dial up

D

Satellite

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Dial up

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. ______ refers to software or technology which people can modify and share because its design is publicly accessible

A

Vendor singed

B

Proprietary

C

Closed Source

D

Open Source

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Open Source

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Insert the correct article in the blank given:
I slept in ____ spare bed last night.

A

an

B

the

C

of

D

a

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Which tool in the Home tab aligns text to both left and right margins adding extra space between words

A

Centre

B

Justify

C

Sort

D

Line Spacing

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Justify

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. In a CRT monitor the smallest number of phosphor dots that the gun can focus on is called _____

A

Mask

B

Crystal

C

Aspect Ratio

D

Pixel

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Pixel

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Combining the contents of selected adjacent cells into a single cell in excel can be done using __________ function

A

SPLIT

B

GROUP

C

MERGE

D

CONCAT

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

CONCAT

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. ______ programming language was developed by team of programmers at IBM led by John Backus in 1954

A

FORTRON

B

BASIC

C

GUI

D

COBOL

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

FORTRON

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. _______ Layout view in Microsoft Word, lets you see what your document would look like as a web page.

A

Web Layout View

B

Internet View

C

Outlook View

D

Print Layout View

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Web Layout View

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Choose the option which gives the proper sequence of the parts which are labelled A, B, C and D to produce a correct sentence.
A. The Gateway of India
B. in the year 1924
C. was designed by a British architect and
D. was opened to the general public

A

BADC

B

ABDC

C

ACDB

D

ADBC

General English laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. ________ is a system program in operating system designed to aid programmer in finding corresponding errors or bugs to identify the cause of the problem.

A

Debugger

B

Web browser

C

Device manager

D

Defragmenter

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Debugger

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Insert the correct preposition in the blank given:
How about meeting ____ lunch tomorrow?

A

for

B

away

C

at

D

off

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following is Antonym of "Debonair"?

A

casual

B

unsophisticated

C

bleak

D

Affable

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Insert the correct article in the blank given:
He eats ___ apple a day.

A

a

B

more

C

off

D

an

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Choose the option that will make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.
According to the prevailing rate, three dozen ______________ Rs 400.

A

costs

B

costed

C

costing

D

cost

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. What is the Synonym of "Pleasing"?

A

Unsavoury

B

Agreeable

C

Intimate

D

Sour

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Select the meaning of the following idiom/phrase:
"rabbit hole"

A

Not giving attention to something

B

A state of complete order

C

With the top at the bottom

D

To enter a chaotic or problematic situation

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Insert the correct preposition in the blank given:
We get up __ the morning at 6am.

A

in

B

below

C

after

D

on

General English laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Insert the correct preposition in the blank given:
I don`t feel _____ going out tonight.

A

of

B

at

C

below

D

like

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Choose the option that will make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.
The stars ________________ bright at night.

A

have shine

B

shines

C

shine

D

shining

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Select the meaning of the following idiom/phrase:
"A snake in the grass".

A

A very poisonous snake

B

A treacherous person

C

An untrimmed grass

D

A modest animal

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. What is the Antonym of "Preternatural"?

A

Anomalous

B

Unique

C

Unexceptional

D

Supermundane

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. What is the Synonym of "Perturb"?

A

Enlighten

B

Agitate

C

Comfort

D

Edify

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Choose the pair of words that will make the sentence grammatically correct and meaningfully complete.
Is there any ________ in worrying about what is ________ our control?

A

point, beyond

B

chance, in

C

sense, above

D

harm, never

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Select the meaning of the following idiom/phrase:
"Roll up one`s sleeves".

A

Treat someone as a celebrity

B

Prepare to do something difficult

C

Keep something secretive

D

Speak out the thing that is worrying one

General English Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. World`s first Iron Pillar is located in which of the following countries?

A

China

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

India

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Which of the following is NOT a zaid crop?

A

cucumber

B

Pumpkin

C

Watermelon

D

Wheat

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Which one the following is NOT an Indirect Tax?

A

Income tax

B

VAT

C

sales tax

D

Excise duty

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. In which of the following states is the river Tapti originated from?

A

Maharashtra

B

Telangana

C

Gujarat

D

Madhya Pradesh

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following team won the first FIFA women`s world cup?

A

Argentina

B

Brazil

C

United States

D

Uruguay

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Which of the following scientists discovered the Dynamite?

A

Alfred Nobel

B

Elisha Otis

C

Richard Jordan Gatling

D

George Westinghouse

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Which year is a benchmark to achieve the Sustainable Development Goals as per the United Nations?

A

2035

B

2030

C

2040

D

2025

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Which of the following is the youngest person to receive Noble Prize?

A

Malala Yousafzai

B

Lawrence Bragg

C

Tsung-Dao Lee

D

Carl D. Anderson

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. World`s first commercial bio-fueled rocket Stardust 1.0 was launched by which of the following countries?

A

China

B

United States

C

India

D

Germany

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Manganiyars can be found in which of the following states?

A

Rajasthan

B

Kerala

C

Jammu and Kashmir

D

Tamil Nadu

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. In which year was Bhagat Singh martyred?

A

1926

B

1928

C

1931

D

1941

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Which of the following was NOT a reason for introducing new economic reforms in the year 1991?

A

Poor performance of the public sector

B

Strengthening of the Indian Currency

C

Huge debts on government

D

Trade imbalance

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which country has become the first country to get free covid-19 vaccine through the COVAX scheme?

A

Myanmar

B

Ghana

C

Croatia

D

Nepal

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Who becomes the first Indian woman cricketer to score 10,000 international runs across all formats?

A

Harmanpreet Kaur

B

Poonam Yadav

C

Mithali Raj

D

Smriti Mandhana

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Which of the following is NOT an international trade law theory?

A

Mercantilism

B

Gilbert`s theory

C

Hecksher 0hlin Theory

D

Comparative Cost Advantage Theory

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Where is the headquarter of UNESCO located?

A

Moscow

B

Paris

C

Berne

D

Ontario

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Where is the permanent secretariat of BIMSTEC located?

A

Bangladesh

B

Nepal

C

Bhutan

D

India

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Who was the first woman recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

A

Valentina Tereshkova

B

Neerja Bhanot

C

Aparna Ghosh

D

Karnam Malleswari

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. As of March 2021, which of the following states in India has the highest Gross Domestic Product?

A

Kerala

B

Maharashtra

C

Madhya Pradesh

D

Uttar Pradesh

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Which of the following is NOT a communicable disease?

A

Epilepsy

B

Rabies

C

Pertussis

D

Shegellosis

Diseases Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

Epilepsy is a central nervous system (neurological) disorder in which brain activity becomes abnormal, causing seizures or periods of unusual behavior, sensations and sometimes loss of awareness. Anyone can develop epilepsy. Epilepsy affects both males and females of all races, ethnic backgrounds and ages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Fill in the blank with the correct option:
________ at Srinagar is the main attraction of tourists visiting Kashmir.

A

The Nilang Lake

B

The Dal Lake

C

The Hokarsar Lake

D

The Gangabal Lake

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which of the following constitutional articles were abrogated by the central government to remove the special status of Jammu & Kashmir?

A

Article 35A and Article 370

B

Article 35B and Article 371

C

Article 37A and Article 379

D

Article 35A and Article 379

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Which of the following rivers flows through the union territory of Jammu and Kashmir?

A

Jhelum

B

Krishna

C

Mahanadi

D

Godavari

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which of the following was previously a national park which has since been converted into a golf course?

A

Salim Ali National Park

B

Kazinag National Park

C

Dachigam National Park

D

Hemis National Park

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Which of the following fact(s) are correct about the Wular lake in Jammu & Kashmir?
I. It is not a freshwater lake.
II. It acts as a drainage for a few rivers and lakes.
III. The lake basin was formed as a result of the tectonic activity.
IV. It connects the Chenab river.

A

Only II

B

Only I, II and IV

C

Only II and III

D

Only I

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which are the statements based on the climate of the Union territory of Jammu and Kashmir?
I. It varies with the forms of land, hills, and mountains.
II. May is the hottest month with the highest temperature recorded as 45 degrees.
III. January is the coldest month in Jammu & Kashmir.
IV. Climate is mostly dry in Jammu & Kashmir.

A

Only II and IV

B

Only I and II

C

Only II and III

D

Only I and III

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which of the following statement(s) is/are true about the ancient Buddhist site-Ambaran?
I. Historians have found Buddist Stupas, walls, pots, etc. monuments of the Buddist age.
II. It was built at the time of the famous ruler Ashoka.
III. It is located on the banks of the river Chenab.
IV. Historians believe that it was a trade town.

A

Only I, III and IV

B

Only I

C

Only I, II and IV

D

Only III

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which is the primary crop of Jammu & Kashmir?

A

rice

B

jute

C

sugarcane

D

cotton

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Fill in the blank with the correct option:
The Grand Mosque of Jamia Masjid at Srinagar was built by _____.

A

Sultan Qutabuddin

B

Akbar

C

Ahmad Shah Abdali

D

Sultan Sikander

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Which of the following is/are the roles and responsibilities of the Halqa Panchayat?
I. Conduction of Central Government projects like building highways in the Halqa.
II. Collection of taxes, duties, and fees from local people.
III. Granting funds for public work.
IV. Providing regulations for buildings and shops in a rural area.

A

Only II

B

Only II and III

C

Only I and IV

D

Only II, III and IV

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. What is the minimum age limit to get a membership of Panchayat?

A

25 Years

B

21 years

C

30 years

D

18 years

General Knowledge laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Which of the following statement(s) are true about the effect of the scrapping of article 370 on Jammu & Kashmir?
I. It will boost travel and tourism in JK.
II. It will provide greater power to the legislature of the Union Territory of Jammu & Kashmir.
III. It will allow the residents of any part of the country to purchase a piece of land in Jammu & Kashmir.
IV. It will allow better use of the central government schemes for the people of Jammu & Kashmir.

A

Only II and IV

B

Only III

C

Only I, III and IV

D

Only IV

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which of the following statement/s is/are true concerning Mehbooba Mufti?
I. She is the first woman who served as the Chief Minister of J & K during 2016-2018.
II. She headed Bharatiya Janata Party in Jammu & Kashmir.
III. She succeeded her father, Mufti Mohammad Sayeed.
IV. She contested 2019 elections from Srinagar Constituency.

A

Only III and IV

B

Only II

C

Only I and III

D

Only I

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Which is the correct statement about Sahitya Academy awards 2019 in Kashmiri Literature?

A

It was conferred to Kali Charan Hembram for a short story named `Sisirjali`

B

It was conferred to Kirpal Kazak for a short story named `Antheen`

C

It was conferred to Abdul Ahad Hajini for a short story named `Akh Yaad Akh Qayamat`

D

It was conferred to Ishwar Murjali for a short story named `Jeejal`.

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. The Halqa Panchayat is constituted under which section of the Jammu & Kashmir Panchayati Raj Act, 1989?

A

section 5

B

section 4

C

section 3

D

section 6

General Knowledge Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. One of the problems of building large dams is that it can lead to

A

Deforestation

B

Soil erosion

C

Flooding in nearby areas

D

Water pollution

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

The construction of high-rise dams causes several problems including deforestation, loss of biodiversity and displacement of poor tribals. The large reservoirs of water formed by the dams destroy plants and animals in the area which get submerged underwater.

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. The solid or liquid particles suspended in the air are called

A

Acid

B

Hydrocarbons

C

Aerosols

D

Water

Chemistry Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Uptake of Nitrogen in the Neem tree is in the form of

A

Organic compounds prepared by bacteria from atmospheric nitrogen.

B

Nitrous oxide through gaseous exchange from stomata of the plant

C

Nitric oxide through gaseous exchange from stomata of the plant

D

Nitrous oxide through roots of the plant

Chemistry Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Deficiency of Vitamin D causes

A

Rickets

B

Night Blindness

C

Scurvy

D

Beri-Beri

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. During the process of photosynthesis in a neem tree, the first step is

A

Absorption of light energy by chlorophyll

B

Reduction of carbon dioxide to Carbohydrates

C

splitting of water molecules in hydrogen and oxygen

D

Conversion of light energy to chemical energy

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Which of the following organisms derives its nutrition directly from other organisms?

A

Leech

B

Aspergillus

C

Paramecium

D

None of these

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Which isotope is used for the treatment of cancer

A

Radium

B

Cobalt

C

Iodine

D

Uranium

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Firewood has low heat content per kg of its mass. Which one of the following technologies can be used to convert firewood to a better source of energy?

A

Converting it into fossil fuel

B

Burning it in limited supply of oxygen

C

Converting it into bio gas

D

Converting it into ash

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which one of the following is true for ozone?

A

Ozone is a deadly poison

B

Ozone is not harmful

C

Ozone is essential for all aerobic forms of life

D

Ozone is essential for the metabolic activities of plants

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. A particle moves on X-axis starting from x=1.0 If the particle moves 5.0 units in the positive direction and 3.0 units in the negative direction, then the displacement d is given by the expression

A

d=5.0+3.0

B

d=5.0-3.0

C

d=5.0+3.0-1.0

D

d=5.0-3.0-1.0

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Carbon and energy requirements of the autotrophic organism are fulfilled b

A

Transpiration

B

Digestion

C

Respiration

D

Photosynthesis

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Longitudinal waves with amplitude A=0.1 can be propagated through fluids and solids with volume 2.0 m because

A

Fluids and solids have bulk modulus

B

Fluids have shear modulus and solids have bulk modulus

C

They both possess shear modulus

D

Fluids have bulk modulus and solids have shear modulus

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Biological magnification refers to

A

the increase in the concentration of toxin as we move to the top of food web

B

the micro and macro organisms that live in an ecosystem

C

The number of levels in the food web

D

the system of consumption of various foods

science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. The solar energy reaching unit area at outer edge of the earth`s atmosphere exposed perpendicularly to the rays of the Sun at the average distance between the Sun and earth is known as

A

Thermal power

B

Solar constant

C

Voltaic coefficient

D

Energy coefficient

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. As per the rules of operations on scalars which of the following statements isnot correct about vectors in the context of Physical quantities?

A

Any two arbitrary vectors can be multiplied

B

Any arbitrary vector can be multiplied by an arbitrary scalar

C

Any two arbitrary vectors can be added if they have the same units

D

None of these

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Which one of the following statements holds true for a human being?

A

About 12% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

B

About 2% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

C

About 10% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

D

About 22% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. A coil with 25 turns and 2 cm length is passed in 1 second over a bar magnet`s north pole and pulled away in 0.5 sec through the same distance. What will you observe?

A

The current induced in the coil is highest when the coil is moved parallel to the magnetic field.

B

The current induced in the coil is highest when the coil is moved at an angle of 45 degrees to the magnetic field to the magnetic field.

C

The current induced in the coil is highest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field.

D

The current induced in the coil is lowest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

The current induced in the coil is highest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Sudden increase in temperature during the day is prevented by the

A

Atmosphere

B

Clouds

C

Rain

D

Acid Rain

Science Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Raju is the son of Ravi`s brother Shyam. Then Ravi is ___of Raju

A

brother

B

nephew

C

uncle

D

father

Mental Ability Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Vasudha started jogging from a point near her house. She first jogs 3 km towards West, then she turned towards north and moved 4 km in that direction.
How far and in which direction is Vasudha from her house?

A

2 km South West

B

5 km North East

C

2 km South East

D

5 km North West

Aptitude Laboratory attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Babu is the son of Rayudu. Suman is the son of Rao. Rao and Rayudu are brothers. How are Babu and Suman related?

A

Grandson and grandfather

B

Father and son

C

Brothers-in-law

D

Cousin brothers

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. If PEN =35, then BALL=____.

A

12

B

27

C

13

D

54

Aptitude laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Fill the blanks in the series below:
B, C, E, G, ____, ____, Q , S, W

A

J,L

B

K,M

C

I,K

D

I,J

aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. X`s mother is the sister of J and the daughter of L. Y is the daughter of J and the sister of K. How is K related to L?

A

Sister

B

Mother

C

Niece

D

granddaughter

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Karthik moves 15 kilometres in the East direction and turns left and walks 8 kilometres. He then turns left and walks 20 kilometres. Which direction is he facing now?

A

West

B

North

C

South

D

East

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. If X = 48 and BAT= 46 then GOA = ________.

A

46

B

39

C

42

D

48

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Find the next number in the series given below.
50, 47, 45, 42, _____, 37.

A

43

B

40

C

38

D

41

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Find the term in place of question mark. AAY, CIW, EYV, ?

A

QXS

B

GWT

C

FRT

D

EKR

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. The ages of two brothers Martin and Ben are in the ratio of 5:4. Five years ago, their ages were in the ratio of 4:3. What is the sum of their present ages?

A

25

B

10

C

30

D

45

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. If `PILLOW` is coded as `OHKKNV`, then `GUIDE` is coded as ______.

A

FHSCD

B

FTHCD

C

FTSCD

D

FHTCD

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Find the next number in the series.
2247, 1926, 1605, 1284, 963, 642, ______

A

498

B

546

C

530

D

321

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Read the Assumptions and select the best conclusions that follows the assumptions.
Assumptions:
I. A is the mother-in law of B`s Sister.
II. B`s sister is Meenakshi.
Conclusions:
1. D is the mother of A
2. A is married to Surendra

A

Only conclusion 1 follows

B

Neither 1 nor 2 follows

C

Only Conclusion 2 follows

D

Both the conclusions follow

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Find the next number in the series. 2, 6, 12, 20, __

A

40

B

22

C

30

D

20

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. Abbrar is running on the road. He started from east to west direction. After the distance of 25 km he takes left turn. After running in that direction he turns 90 degree right .What is the running direction of Abbrar?

A

east

B

north

C

south

D

west

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. A train travelling at a speed of 50 km/hr can complete a journey in 8 hours. How long will it take to travel the same distance at 65 km/hr?

A

7.15 hours

B

8.15 hours

C

6.15 hours

D

5.15 hours

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. The state Bus travels for 23 hours. The first half is at 45 km per hour and the second half at the rate of 90 km per hour. Find the travelled distance in Kilometres?

A

900

B

1380

C

1200

D

960

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Read the Assumptions and select the best conclusions that follows the assumptions.
Assumptions:
I. Sita is the only grand-daughter of Reena.
II. Reena is the mother of Reshma.
Conclusions:
1. Reshma is the mother of Sita
2. Sita`s brother is Raju

A

Only Conclusion 2 follows

B

Both the conclusions follow

C

Only conclusion 1 follows

D

Neither 1 nor 2 follows

Aptitude Laboratory Attendant 2021
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. In which algorithm, the process has a fixed time called quantum for its execution?

A

Round Robin Scheduling

B

Multiple Level Queue Scheduling

C

Priority Based Scheduling

D

Shortest Remaining Time

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. The Floppy sign (icon) in the File tab of MS Office is used for performing the _______ function.

A

copy

B

paste

C

cut

D

save

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. SRAM stands for:

A

Static Random Access Memory

B

Standard Random Access Memory

C

Special Random Access Memory

D

Stabe Random Access Memory

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. What tab in Microsoft Power Point will you choose to explore the Backstage view so that you can manage saving presentations and opening new ones?

A

design tab

B

save tab

C

file tab

D

insert tab

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. __________ is the process of verifying whether someone (or something) is, in fact, who (or what) it is declared to be.

A

Authentication

B

Login

C

Logout

D

Access

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. ________ is a resource allocation and deadlock avoidance algorithm.

A

Elevator algorithm

B

Banker`s algorithm

C

Karn`s algorithm

D

Round Robin Algorithm

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. In computer parlance, WAN stands for __________.

A

Watched (monitored) Area Network

B

Wide Area Network

C

Wired Area Network

D

Wireless Area Network

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Which of the following options is NOT a Web browser?

A

Microsoft Edge

B

Opera

C

Google Chrome

D

Intel Core

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. Website is a collection of ________________.

A

Memory chips

B

Charts

C

Word documents

D

HTML documents

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Rahul wants to insert a picture in his PowerPoint presentation. He has saved the picture in a folder. What is the next step that Rahul must do to insert the picture?

A

In the Insert tab, click Object

B

In the Insert tab, click Online Pictures

C

In the Insert tab, click Media

D

In the Insert tab, click Pictures

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. Which of the following is NOT a mobile operating system?

A

Symbian OS

B

Bada

C

Mojave

D

Android

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. The _______ key is used to print a word document.

A

Ctrl+p

B

Ctrl+s

C

Ctrl+l

D

Ctrl+v

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which of the following device can act as both input and output device?

A

Projector

B

Microphone

C

Keyboard

D

USB flash drive

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. Which of the following devices is ONLY an input device?

A

Computer Monitor

B

Speaker

C

USB flash drive

D

Computer Keyboard

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. How can we execute the Machine language?

A

It cannot be executed

B

We use special assembler

C

It can be executed using separate machine

D

It can be directly executed by CPU

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. LINUX launched its Operating System in the year:

A

1991

B

1990

C

1980

D

1989

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. Full form of GUI :

A

General User Input

B

Group User Instruction

C

Graphical User Instruction

D

Graphical User Interface

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. _______ used packet switching to allow multiple computers to communicate on a single network

A

NSFNET

B

NWGNET

C

ARPANET

D

RPANET

Computer Science Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. The most common pointing device in the laptop computer is:

A

Stylus

B

Touchpad

C

Joystick

D

Pointer

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Which device is used in computers of third generation in place of transistor?

A

Capacitance

B

Electronic circuits

C

Integrated circuits

D

Resistance

Computer Laboratory Attendant 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 4 8 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli