SSC 10+2 Examination MCQs with solutions

1. Which Article of the Constitution deals with removal/ dismissal of a Civil Servant?

A

Article 25

B

Article 56

C

Article 311

D

Article 377

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Article 311 of Constitution of India deals with dismissal, removal or reduction in rank of persons employed in civil capacities under the Union or a State. It states that no person who is a member of a civil service of the Union or an all-India service or a civil service of a State or holds a civil post under the Union or a State shall be dismissed or removed by an authority subordinate to that by which he was appointed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Article 368 of the Indian Constitution deals with

A

Emergency Provisions

B

Right to Primary Education

C

Right to Information

D

Amending Procedure

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

Article 368 of the Constitution of India deals with the amendment process. It empowers Parliament to amend the Constitution by way of addition, variation or repeal of any provision according to the procedure laid down therein, which is different from the procedure for ordinary legislation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. The 73rd Constitutional amendment act is related to :

A

Foreign Exchange

B

Finance Commission

C

Panchayat Raj

D

RBI

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

The Constitution (Seventy-third Amendment) Act, 1992 is related to Panchayati Raj in India. It added Part IX of the Constitution of India, related to Panchayats, and the Eleventh Schedule to the Consttion which deals with matters on which the Panchayats may be devolved with powers and responsibility by the State Legislatures by law.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which Article of the Constitution enjoins the State to establish Village Panchayat?

A

Article 32

B

Article 40

C

Article 44

D

Article 57

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

Article 40 of the Constitution lays down that the State shall take steps to organize village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government. It is a Directive Principle of State Policy under Part IV of the Indian Constitution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The Election Commission is established under the Article

A

Article-355

B

Article-256

C

Article-324

D

Article-320

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Under Article 324 of the Indian Constitution, the superintendence, direction and control of elections to both Houses of Parliament and State Legislatures is vested in the Election Commission of India. The same article authorizes the Commission to conduct the elections to the offices of the President and Vice-President of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which one of the Constitutional amendment has established Panchayati Raj Institution ?

A

72nd Amendment Act

B

71st Amendment Act

C

73rd Amendment Act

D

78th Amendment Act

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

The 73rd amendment of the Constitution was enacted in 1992, to enshrine in the Constitution certain basic and essential features of Panchayat Raj Institutions. It introduced a three tier Panchayati Raj system at the Village, Intermediate (Block) and District levels

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. How many times was the Preamble of the Constitution amended ?

A

Three times

B

Two times

C

Once

D

Not amended

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

The 42nd Amendment of 1976 amended the Preamble of the Constitution. It changed the characterization of India from a "sovereign democratic republic" to a "sovereign, socialist secular democratic republic". It also changed the words "unity of the nation" to "unity and integrity of the nation

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which Article empowers the President to impose Financial Emergency ?

A

Article 356

B

Article 364

C

Article 352

D

Article 360

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

According to Article 360, if the President is satisfied that there is an economic situation in which the financial stability or credit of India is threatened, he or she can declare financial emergency. Such an emergency must be approved by the Parliament within two months.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. By which Constitutional Amendment Bill, did the Parliament lower the voting age from 21 to 18 years?

A

42nd

B

44th

C

61st

D

73rd

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

The Constitution (61st Amendment) Act, 1989 lowered the voting age from 21 to 18.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which Schedule of the Constitution deals with the disqualification of elected members on the ground of defection?

A

8th

B

9th

C

11th

D

10th

Polity SSC 10+2 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

The 10th Schedule to the Indian Constitution, that is popularly referred to as the `Anti-Defection Law` was inserted by the 52nd Amendment to the Constitution in 1985. It has provisions for Members of Parliament and Members of the State Legislatures.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 8
    Developed By : PrepMart