Sub Auditor 2021 Examination MCQs with solutions

1. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " TRIVIAL ".

A

Important

B

Avoid

C

Small

D

Large

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Small

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Fill in the blank with suitable tense.
They _____________ returned my bag.

A

are not

B

is not

C

has not

D

have not

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

have not

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " TURMOIL ".

A

Disorder

B

Calm

C

Bustle

D

Disturbance

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Calm

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
Once a kid becomes familiarized to chewing his nails, it’s tough to ___________________.

A

pie in the sky

B

kick the habit

C

Kick the bucket

D

hit the nail

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

kick the habit

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
Immersion in literature and the arts during childhood sows the seeds for ________ evolved, sensitive and critical society.

A

the

B

No article

C

an

D

a

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

an

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
You better _______________ while we are in the library, young lady!

A

hold your horses

B

mark my words

C

eat a horse

D

hold your tongue

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

hold your tongue

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Fill in the blank with suitable tense.
I __________ farming for living. What do you do?

A

does

B

have do

C

do

D

had done

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

do

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " INFIRM ".

A

Anemic

B

Strong

C

Faint

D

Fragile

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Strong

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Fill in the blanks with suitable pair of words.
The agents walked around the ____________ of the area as they discussed the ______________ of the case.

A

criterion, criteria

B

perimeter, parameters

C

criteria, criterion

D

parameter, perimeters

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

perimeter, parameters

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
The glass door had been broken by the little girl

A

The little girl broken the glass door

B

The little girl had broken the glass door

C

The little girl has broken the glass door

D

The little girl broke the glass door

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

The little girl had broken the glass door

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
Our Headmaster asked the chief guest __________ distribute the sweets.

A

to

B

until

C

since

D

for

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

to

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Fill in the blanks with suitable pair of words.
She hardly deserves a __________, nor did she show true caliber when she tried to __________ in our affairs.

A

piece, peace

B

peace, piece

C

meddle, medal

D

medal, meddle

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

medal, meddle

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P. to the people of all ages from
Q. physical activities along with the proper
R. any background and abilities
S. nutrition are really very beneficial

A

QSPR

B

SQPR

C

SQRP

D

QSRP

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

QSPR

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
Jhony cleaned the house

A

The house was being cleaned by Jhony

B

The house cleaned by Jhony

C

The house has being cleaned by Jhony

D

The house was cleaned by Jhony

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

The house was cleaned by Jhony

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. A. ________(A)_______ cannot judge a person in a single encounter. To understand a person, one has to know ______(B)_____ philosophy, his views, his behavior towards fellow beings, towards the environment. Both with him and with ourselves, don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest

A

Me

B

My

C

We

D

Us

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

We

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. B. ________(A)_______ cannot judge a person in a single encounter. To understand a person, one has to know ______(B)_____ philosophy, his views, his behavior towards fellow beings, towards the environment. Both with him and with ourselves, don’t let the pain of one season destroy the joy of all the rest

A

his

B

them

C

their

D

her

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

his

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P: the inauguration of the Republic of India is an
Q: a gesture of dedication of the entire nation’s talent
R: and resources to the realisation of worthy purposes
S: act of high faith in the people of this country,

A

SQRP

B

PQRS

C

SRQP

D

PSQR

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

PSQR

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
We had a good time ______________ the trip.

A

at

B

for

C

during

D

into

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

during

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " ERUDITE ".

A

Common

B

Ignorant

C

Support

D

Studious

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Studious

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
The Unicorn is _______ fabulous animal.

A

the

B

No article

C

a

D

an

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

a

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Who among the following founded the Rajamundry Social Reforms Association in 1878?

A

Pandita Ramabhai

B

Vishnu S Pandit

C

Ishwar C Vidyasagar

D

Veeresalingam Pantulu

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Veeresalingam Pantulu

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. In which Indian state is Ramgarh Gas Thermal Power Station located?

A

Andhra Pradesh

B

Himachal Pradesh

C

Rajasthan

D

Tripura

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Rajasthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Where is the headquarters of National Bureau of Animal Genetic Resources located?

A

Mumbai

B

Kanpur

C

Karnal

D

Coimbatore

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Karnal

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. In which year was Bachendri Pal, awarded the third highest civilian award by the Government of India?

A

2007

B

2019

C

2011

D

2015

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

2019

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Who among the following has the authority to remove the Chairman or a Member of a State Human Rights Commission?

A

Chief Justice of India

B

Advocate General of that Indian state

C

Attorney General of India

D

The President of India

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. With which Indian state is the Monpa Handmade Paper associated?

A

Haryana

B

Arunachal Pradesh

C

Sikkim

D

Karnataka

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Arunachal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. On whose memory was the Manav Seva Award instituted?

A

Vinoba Bhave

B

Indira Gandhi

C

Rajiv Gandhi

D

Rajendra Prasad

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Rajiv Gandhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. How many times has India won the World Cup of Cricket since its participation in 1975 to 2019?

A

Four times

B

One time

C

Three times

D

Two times

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Two times

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. In which among the following places did the Waghera Uprising take place in 1844?

A

Kashmir

B

Mangaluru

C

Baroda

D

Guwahati

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Baroda

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. In which year did the Bhopal Gas Tragedy occur?

A

1994

B

1984

C

1980

D

1988

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

1984

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which among the following countries is regarded as the Land of Thousand Lakes?

A

Norway

B

Latvia

C

Sweden

D

Finland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Finland

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which among the following countries ruled Diu as an European colony in the Indian territory till 1961?

A

France

B

United Kingdom

C

Netherlands

D

Portugal

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Portugal

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Who among the following was the author of Kitab - ur - Rehla?

A

Ibn - I - Batuta

B

Amir Timur

C

Khwaja Abdullah Isam

D

Maulana Ali Yazid

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Ibn - I - Batuta

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Charles de Gaulle was a famous Army Officer and the former President of which among the following nations?

A

Czech Republic

B

France

C

Estonia

D

Italy

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Charles de Gaulle led the Free French forces in resisting capitulation to Germany during World War II and became provisional president of France in the immediate aftermath of the war. Later he was an architect of the Fifth Republic and was president from 1958 to 1969.

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Where is the headquarters of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) located?

A

Paris, France

B

Rome, Italy

C

New York, USA

D

Geneva, Switzerland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Paris, France

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Who among the following was called the Father of German Reunification?

A

Mikhail Gorbachev

B

George Bush

C

Nelson Mandela

D

Helmut Kohl

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Helmut Kohl

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which among the following is the vector of Dengue Fever?

A

Culex tarsalis

B

Culex tritaeniorhynchus

C

Aedes aegypti

D

Aedes triseriatus

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Aedes aegypti

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which among the following is the longest tributary of river Ganga?

A

Alaknanda

B

Yamuna

C

Mahananda

D

Ramganga

Rivers Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Yamuna

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. _______ district in Jammu & Kashmir is the birth place of Basohli Art Paintings

A

Kathua

B

Srinagar

C

Baramulla

D

Budgam

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Kathua

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. In which year, Botanical Garden was set up in Srinagar?

A

1989 A.D.

B

2009 A.D

C

1969 A.D

D

1999 A.D.

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

1969 A.D

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. _________ in Jammu and Kashmir is known as "40 day intensive harsh Winter".

A

Chillai Mazai

B

Chillai Bachha

C

Chillai-Kalan

D

Chillai Khurd

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Chillai-Kalan

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. ____________ flows in between the Ladakh range and Zanskar range before crossing.

A

River Tapi

B

River Indus

C

River Narmadha

D

River Godavari

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

River Indus

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which of the following institutions will have the powers to make laws in relation to any matter for the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

National Green Tribunal

B

National Human Rights Commission

C

Parliament

D

Supreme Court of India

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Parliament

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. After 14th Century, the city of Srinagar came under the ____________ rulers.

A

Gupta

B

Karkota

C

Utpala

D

Mughal

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

After the 14th century, the city came under the Mughal rule and was ruled by the Muslim Kings. This city was made the capital during the rule of Yusuf Shah Chak who was then tricked to death by Akbar who set up his dominion on the city post the fall of Yusuf Shah Chak. It was in the year 1707 that the Mughal dominion came to en end with the death of their last King, Aurangzeb and then Srinagar came under the reign of the Durrani Empire. This empire was the leader of the Pasthun tribe and they ruled on Srinagar for multiple decades. Raja Sukh Jiwan Mal was a soldier in the Afghan Durrani army who became governor and, later, the king (1754–1762) of Kashmir.
SOURCE : https://srinagar.nic.in/history/

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. _______ is called the "Railhead" of the Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Ganderbal

B

Reasi

C

Jammu

D

Samba

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Which of the following National Parks in Jammu & Kashmir is famous for Hangul also called "Kashmiri Stag" is located in Srinagar?

A

Kishtwar National Park

B

Dachigam National Park

C

Hemis National Park

D

Kazinag National Park

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Dachigam National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Daksum (Rajparian) Wildlife Sanctuary is located in _____________ district of Jammu & Kashmir.

A

Budgam

B

Anantnag

C

Doda

D

Shopian

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Anantnag

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Who is popularly known as the ‘Grand Old Lady’ of the Independence Movement in India?

A

Sarojini Naidu

B

Aruna Asaf Ali

C

Mother Mary Teresa

D

Mother Mary Teresa

Modern History Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Aruna Asaf Ali

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. What is the Binomial name of Kashmir Musk Deer?

A

Vulpes vulpes

B

Cervus canadensis

C

Moschus cupreus

D

Ursusarctos

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Moschus cupreus

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. When the 74th Constitutional Amendment Act of 1992 came into force?

A

1993

B

1992

C

1995

D

1975

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

1993

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. The Eleventh Schedule of the Indian Constitution which deals with Panchayats has how many functional items?

A

Twenty Six

B

Eighteen

C

Twenty Nine

D

Fifteen

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Twenty Nine

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Since after which treaty, Jammu and Kashmir came into being a single political and Geographical Entity?

A

Treaty of Bengal

B

Treaty of Westphalia

C

Treaty of Amritsar

D

Treaty of Surat

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

The Union Territory of Jammu & Kashmir has been carved out of the Erstwhile state of Jammu and Kashmir that came into being as a single political and geographical entity following the Treaty of Amritsar between the British Government and Mahahraja Gulab Singh signed on March 16, 1846. The Treaty handed over the control of the Kashmir to the Dogra rulers of Jammu who were already controlling the Ladakh region. Thus, the new region comprising three distinct regions of Jammu, Kashmir and Ladakh was formed with Maharaja Gulab Singh as its founder ruler.

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Which of the following crops is referred to as Nikku Muth in Jammu and Kashmir?

A

Soya bean

B

Jowar

C

Peas

D

Green gram

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Soya bean

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. When is the South West Monsoon season in Jammu & Kashmir region?

A

June to September

B

October to December

C

January to March

D

October to March

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Monsoon in Jammu & Kashmir starts from June and lasts till September, with the maximum temperature dropping to 35 degrees Celsius. The Valley of Kashmir, however, receives little to moderate rain during the monsoon, which lasts from July to August.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which of the following lakes is situated in the Pir Panchal range at a height of 4000 meters above sea level to the south of Shopian District?

A

Vihar

B

Kousarnag

C

Lonar

D

Tansa

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

The Konsarnag or Vishno Pad Lake is situated in the Pir Panjal range at a height of 13124 feet (4000 meters) above sea level to the south of Shopian.

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which is the second largest Mughal Garden in the Kashmir Valley?

A

Abdullah Garden

B

Lodhi Garden

C

Nishat Garden

D

Hanging Garden

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Nishat Garden

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which of the following Union Territories is prone to seismic activity and comes under seismic zone V?

A

Union Territory of Delhi

B

Union Territory of Jammu & Kashmir

C

Union Territory of Chandigarh

D

Union Territory of Daman and Diu

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Union Territory of Jammu & Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. After passing through Srinagar, the river Jhelum flows into which of the following lakes?

A

Yarab Tso Lake

B

Tso Kar Lake

C

Dal Lake

D

Wular Lake

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Wular Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which of the following quantities has only magnitude?

A

Momentum

B

Speed

C

Velocity

D

Force

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Speed

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which of the following radiations has the highest penetrating power?

A

Infrared Radiation

B

Alpha Radiation

C

Gamma Radiation

D

Beta Radiation

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Gamma Radiation

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following vitamins is also known as Ascorbic Acid?

A

Vitamin C

B

Vitamin B1

C

Vitamin B2

D

Vitamin B6

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Vitamin C

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which type of energy source is tidal energy?

A

Non-Renewable

B

Conventional

C

Exhaustible

D

Non-Conventional

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Non-Conventional

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Which of the following quantities is conserved in Bernoulli`s theorem?

A

Linear Momentum

B

Weight

C

Energy

D

Angular Momentum

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Energy

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. What is the chemical symbol of Iron?

A

In

B

Cu

C

Ir

D

Fe

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Fe

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following states of matter has the strongest intermolecular forces?

A

Plasma

B

Gas

C

Liquid

D

Solid

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. In which layer of the earth`s atmosphere do precipitation occur?

A

Mesosphere

B

Exosphere

C

Stratosphere

D

Troposphere

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Troposphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. The process of removal of metabolic waste from the body is known as ______

A

Gastrulation

B

Excretion

C

Photosynthesis

D

Digestion

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Excretion

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following terms denotes the decomposed organic matter?

A

Humus

B

Litter

C

Explant

D

Callus

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Humus

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which of the following group of animals get nutrition by feeding on both plants and animals?

A

Carnivores

B

Omnivores

C

Autotrophs

D

Herbivores

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Omnivores

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Light year is the unit of measurement of ___

A

Time

B

Acceleration

C

Velocity

D

Distance

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Distance

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. The amount of electric current flowing per unit area is called ___

A

Current Density

B

Electrical Resistivity

C

Electrical Power

D

Electric Potential

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Current Density

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Which of the following is known as black gold?

A

Petroleum

B

Coal

C

Wood

D

Biofuel

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

The Petroleum is called black gold because when the crude oil is extracted from the soil below, it is black in colour.

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. On which quantum number does the orientation of atomic orbitals depend?

A

Principal Quantum Number

B

Azimuthal Quantum Number

C

Magnetic Quantum Number

D

Spin Quantum Number

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Magnetic Quantum Number

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. In which continent is ozone hole found for the first time?

A

South America

B

Africa

C

Antarctica

D

North America

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Antarctica

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. The relationship between which two gas variables are shown in Charles law?

A

Pressure - Temperature

B

Temperature - Volume

C

Pressure - Volume

D

Volume - Number of Gas Particles

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Temperature - Volume

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Mole is the SI unit of ____

A

Luminous Intensity

B

Electric Current

C

Thermodynamic Temperature

D

Amount of Substance

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Amount of Substance

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Which of the following vitamin deficiencies causes scurvy?

A

Vitamin C

B

Vitamin K

C

Vitamin E

D

Vitamin A

Vitamins Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Vitamin C

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Which of the following devices is used to measure potential difference between two points in a circuit?

A

Voltmeter

B

Galvanometer

C

Pycnometer

D

Ammeter

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Voltmeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Statements: All cats are rats. All rats are rabbits. All rabbits are bats.
Conclusions:
i) All cats are rabbits.
ii) All rats are bats.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If either conclusion i or conclusion ii follows

D

If both conclusions i and ii follow

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

If both conclusions i and ii follow

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Statements: Some Papers are notebooks. All notebooks are pens.
Conclusions:
i) Some Papers are pens.
ii) No Paper is pen.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If either conclusion i or conclusion ii follows

D

If neither conclusion i nor conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

If Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. If a boy who stands facing South turns 43 degrees clockwise , 88 degrees anti-clockwise and 90 degrees clockwise, then which direction will he face?

A

North-West

B

South-West

C

North-East

D

South-East

Direction Sense Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

South-West

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Statements: P < I ≤ A; O = N < A
Conclusions:
i) I < N
ii) A > P

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follows

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Only conclusion ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Directions: In a certain code language:
`blue is pale` is written as `tr mn jo`,
`red but blue` is written as `ce bd tr`,
`apple is red` is written as `bd gf mn`.
What is the code for `blue` in the given code language?

A

tr

B

mn

C

bd

D

jo

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

tr

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Directions: In a certain code language: `blue is pale` is written as `tr mn jo`,
`red but blue` is written as `ce bd tr`,
`apple is red` is written as `bd gf mn`.
What does the code `ce` stand for?

A

pale

B

red

C

but

D

blue

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

but

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Find the next number in the series.
55, 102, 161, 208, 267, ?

A

314

B

320

C

315

D

316

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

314

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. B is in the South of A and South-East of D. A is in the West of C who is in the East of D. Which direction of C is B?

A

North-West

B

South-West

C

North-East

D

South-East

Direction Sense Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

South-West

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Read the following statements and pick the correct option.
Statement A: The limitations imposed on women in the army was called out in a 54- page judgment.
Statement B: The Supreme Court read the government the riot act, asking it to abide by its own policy on granting permanent commission to women in the SSC.

A

Statement A is true and Statement B is false

B

Statement A is false and Statement B is true

C

Both the Statements are True

D

Both the Statements are False

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Both the Statements are True

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
I am going to commute with ___________ help of my friend.

A

an

B

the

C

No article

D

a

Article Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

the

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " SHALLOW ".

A

Deep

B

Sketchy

C

Superficial

D

Unthinking

Antonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Deep

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P: corporate earnings data released as of now
Q: for the January-March quarter suggest that
R: earnings might actually witness a significant fall
S: from what they were a year ago

A

PQRS

B

SQRP

C

PQSR

D

PRQS

Sentence Rearrangement Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

PQRS

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
The doll will be broken by the baby

A

The baby has broken the doll

B

The baby breaks the doll

C

The baby will be breaking the doll

D

The baby will break the doll

Active / Passive Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

The baby will break the doll

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. B. Kisa Gotami became weary and hopeless, and sat down at the wayside watching the lights of the city, as _____(A)______ flickered up and were extinguished again. At last the darkness of the night reigned everywhere. And she considered the fate of men, _______(B)________ their lives flicker up and are extinguished again.

A

some

B

such

C

them

D

that

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

that

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. A. Kisa Gotami became weary and hopeless, and sat down at the wayside watching the lights of the city, as _____(A)______ flickered up and were extinguished again. At last the darkness of the night reigned everywhere. And she considered the fate of men, _______(B)________ their lives flicker up and are extinguished again.

A

those

B

whose

C

they

D

them

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

they

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " AESTHETIC "

A

Deal

B

Unattractive

C

Calculated

D

Coherence

Antonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Unattractive

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
She committed herself to education and philosophy, ________________.

A

body and soul

B

body and soul

C

black and blue

D

rough and tough

Idiom/Phrases Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

body and soul

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
Would you take a cup of coffee?

A

Would a cup of coffee being taken by you?

B

Would a cup of coffee taken by you?

C

Would a cup of coffee be taken by you?

D

Would a cup of coffee been taken by you?

Active / Passive Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Would a cup of coffee be taken by you?

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Fill in the blank with suitable tense.
I _____________ confirmation of the information.

A

has received

B

receives

C

have received

D

have been receive

Tense Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

have received

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
Janu does not like ______ pet animals, but she likes her cousin`s parrot.

A

No article

B

a

C

an

D

the

Article Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

No article

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Fill in the blanks with suitable pair of words.
A picture of the criminal who was _______________ last month was ___________ on the wall.

A

reign, rein

B

hanged, hung

C

poured, poring

D

poured, poring

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

hanged, hung

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
She hates to be a ______________ at any cause inside the organization.

A

flushing glitch

B

sitting duck

C

fighting ghost

D

fast food

Idiom/Phrases Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

sitting duck

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
England skipper Joe Root is excited to bat __________ number three in the Ashes cricket series.

A

on

B

at

C

in

D

over

Preposition Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

at

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Fill in the blanks with suitable pair of words.
A ____________ rooftop was mounted on the fields of the most ____________ hotel in town.

A

latest, last

B

luxuriant, luxurious

C

formerly, formally

D

oral, aural

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

luxuriant, luxurious

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Fill in the blank with suitable tense.
Rehen ___________ an email to her teachers nearly every Monday morning.

A

has written

B

write

C

wrote

D

writes

Tense Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

writes

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " INTREPID ".

A

Courageous

B

Timid

C

Harmony

D

Afraid

Synonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Courageous

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
The tables were lined up ______________ the wall.

A

of

B

since

C

about

D

along

Preposition Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

along

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P: when the regime is under serious global,
Q: Iran has concluded the formal celebrations of the
R: regional and domestic pressure
S: 40th anniversary of the Islamic revolution at a time

A

PQRS

B

QSPR

C

QPRS

D

PQSR

Sentence Rearrangement Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

QSPR

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. With which among the following rivers is the TulBul Project associated?

A

Beas

B

Ganga

C

Indus

D

Jhelum

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Who among the following is regarded as the Flying Sikh of India?

A

Milkha Singh

B

Mohinder Singh

C

Joginder Singh

D

Ajit Pal Singh

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Milkha Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Which among the following games is associated with the William Jones Cup?

A

Badminton

B

Polo

C

Basketball

D

Rugby Football

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Basketball

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Where is the headquarters of United Nations Economic and Social Council located?

A

New York, USA

B

Paris, France

C

Vienna, Austria

D

Milan, Italy

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

New York, USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Where is the headquarters of the International Atomic Energy Agency located?

A

New York, USA

B

New York, USA

C

Paris, France

D

Vienna, Austria

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Vienna, Austria

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Who constitutes the Finance Commission of India?

A

The President of India

B

Chief Economic Advisor to Government of India

C

Finance Minister of India

D

NITI Aayog

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Who among the following was the first India born woman astronaut to had been the part of the space shuttle Columbia mission?

A

Kalpana Chawla

B

Janaki Ammal

C

Indira Hinduja

D

Indira Hinduja

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. The recently seen Starship is the rocket-ship of which among the following space organisations?

A

NASA

B

SpaceX

C

JAXA

D

ISRO

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

SpaceX

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. To which continent do the Andes Mountains belong?

A

Africa

B

Australia

C

Europe

D

South America

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

South America

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. What is the pre announced price for the crops declared by the government annually before the sowing season known as?

A

Buffer Stock Price

B

Market Issue Price

C

Minimum Support Price

D

Minimum Support Price

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Minimum Support Price

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. To which country does the World Chess Champion Magnus Carlsen belong?

A

Brazil

B

Australia

C

South Africa

D

Norway

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Norway

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Which among the following Indian cities is the major producer of Oranges?

A

Hyderabad

B

Dispur

C

Shimla

D

Nagpur

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Nagpur

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. What is the full form of SARS, a respiratory disease?

A

Simple Acute Respiratory Syndrome

B

Severe Acute Respiratory Syndrome

C

Simple Acute Regulatory Symptom

D

Severe Acute Regulatory Symptom

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Severe Acute Respiratory Syndrome

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. In which year was the Tenzing Norgay National Adventure Award, the highest adventure sports honour of India, instituted?

A

1992

B

1990

C

1996

D

1994

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

1994

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Who among the following was the first woman President of the Indian National Congress?

A

Pearl S Buck

B

Clara Barton

C

Annie Besant

D

Elizabeth Blackwell

Modern History Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Annie Besant

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. From which among the following Indian regions did Kunwar Singh fight the Revolt of 1857?

A

Mumbai

B

Kashmir

C

Punjab

D

Bihar

Modern History Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Bihar

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. What is the other name of Mucormycosis, an infectious disease that affects people who are immunocompromised?

A

Monkey Pox

B

Fusiform Rust

C

Rift Valley Fever

D

Black Fungus

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Black Fungus

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Which among the following Rock Cut Architecture of ancient India is associated with Bihar?

A

Barbara Caves

B

Kanheri Caves

C

Ajanta Caves

D

Ellora Caves

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

The Barabar Hill Caves are the oldest surviving rock-cut caves in India. It is located in Bihar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Who among the following introduced the concept of Doctrine of Lapse?

A

Warren Hastings

B

John Shore

C

John Adam

D

Lord Dalhousie

Modern History Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Lord Dalhousie

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Which of the following wood in Jammu & Kashmir is suitable for Woodcarving?

A

Rose Wood

B

Walnut Wood

C

Sandal Wood

D

Sandal Wood

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Walnut Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Who was considered as the Father of the Indian space program?

A

Jagadish Chandra Bose

B

S.S. Abhyankar

C

Vikram Ambalal Sarabhai

D

A.P.J. Abdul Kalam

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Vikram Ambalal Sarabhai

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Ajas Conservation Reserves is in which of the following districts of Jammu and Kashmir

A

Reasi

B

Bandipora

C

Poonch

D

Doda

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Bandipora

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Lake Gangabal is located in which of the following mountains?

A

Kolahoi

B

Brammah

C

Zoji La

D

Harmukh

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Harmukh

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. The Famous Shankri Devta Temple is located in _____________ District of Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Anantnag District

B

Poonch District

C

Udhampur District

D

Srinagar District

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Udhampur District

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. In which of the following places, one of the Buddhist councils took place during the Kanishka`s rule?

A

Sonampur

B

Uttarkhasi

C

Uttarakhand

D

Kashmir

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Who ruled Srinagar till the British Raj came into India?

A

Danish

B

French

C

Dutch

D

Sikhs

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

It was in 1814 that the rule of Sikhs was established and Maharaja Ranjit Singh ruled over Kashmir. It was ruled by the Sikhs till the British Raj came into India. Till the year 1947 Srinagar was considered as a princely state in the British India.
https://srinagar.nic.in/history/#:~:text=It%20was%20in%201814%20that,state%20in%20the%20British%20India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Which of the following travelers from China visited the town Rajapuri in 632 A.D?

A

Hiuen Tsang

B

Megasthenes

C

Fa Hien

D

Yijing

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Hiuen Tsang

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which of the following Hydroelectric Project is built on Jhelum river?

A

Nimoo Bazgo

B

Uri-II

C

Salal

D

Dulhasti

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Uri-II

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Which of the following seasons is refered to as vahrath in Jammu and Kashmir?

A

Summer season

B

Rainy season

C

Cold season

D

Autumn season

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Rainy season

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. _____________ Wild Life Sanctuary is located in Kathua district of Jammu & Kashmir.

A

Karkoram

B

Trikuta

C

Jasrota

D

Thajwas

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Jasrota

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. In which year, Surinsar - Mansar lakes was declared as a "Ramsar Site"?

A

2005

B

1999

C

1985

D

1965

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

2005

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. In which of the following Union Territories of India, the Moungri Cave shrine is located?

A

Union Territory of Puducherry

B

Union Territory of Andaman and Nicobar

C

Union Territory Daman and Diu

D

Union Territory of Jammu & Kashmir

JK Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Shiva Parvati Cave Shrines, Moungri Village, Udhampur District, Union Territory of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. In the absence of Chairman of the Block Development Council, who will preside over the meeting?

A

Vice - Chairman

B

Lieutenant Governor

C

Governor

D

Chief Minister

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Vice - Chairman

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. 73rd Amendment in the Constitution of India provides for:

A

Two tiers of Panchayati Raj institutions at the village and block levels

B

Two tiers of Panchayati Raj institutions at the village and district levels

C

Two tiers of Panchayati Raj institutions at the block and district levels

D

Three tiers of Panchayati Raj institutions at the village, block and district levels

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Three tiers of Panchayati Raj institutions at the village, block and district levels

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. As per section 71, of J&K Reorganisation Act, 2019 the accounts of the Union territory of Jammu and Kashmir shall be kept in such form as the Lieutenant Governor may, after obtaining the advice of ____________.

A

President of India

B

Chief Justice of India

C

Comptroller and Auditor General of India

D

Advocate-General

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Comptroller and Auditor General of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. In which year the district Kupwara was carved out from the District Baramulla?

A

1965

B

1979

C

1990

D

1950

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

1979

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Who among the following was the founder of the city Jammu?

A

Raja Mahavir Singh

B

Raja Satya Dev

C

Raja Jamboo Lochan

D

Raja Bir Dev

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Raja Jamboo Lochan

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Which of the following is an example of ferrous mineral?

A

Graphite

B

Manganese

C

Gold

D

Mica

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Manganese

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. In which of the following medium sound travels faster?

A

Solid

B

Fluid

C

Gas

D

Liquid

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. What is the second layer of the earth`s atmosphere?

A

Exosphere

B

Mesosphere

C

Troposphere

D

Stratosphere

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Which of the following laws states that for every action, there is an equal and opposite reaction?

A

Newton`s First Law of Motion

B

Newton`s Third Law of Motion

C

Newton`s Law of Cooling

D

Newton`s second Law of Motion

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Newton`s Third Law of Motion

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. What is the chemical symbol of Silver?

A

Au

B

K

C

Ag

D

Pb

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Ag

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. What is the scientific name of Vitamin B9?

A

Pyridoxine

B

Ascorbic Acid

C

Riboflavin

D

Folic Acid

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Folic Acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Which of the following type of solids are anisotropic in nature?

A

Amorphous Solid

B

Pseudo Solid

C

Super Cooled Liquid

D

Crystalline Solid

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Crystalline Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. What is the atomicity of nitrogen?

A

3

B

8

C

1

D

2

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Which of the following waves is an example of longitudinal waves?

A

Ultrasonic Waves

B

Micro Waves

C

Light Waves

D

Infrared Waves

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Ultrasonic Waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Which of the following pigments gives green colour to the leaves?

A

Nucleus

B

Cytoplasm

C

Chlorophyll

D

Mitochondria

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Chlorophyll

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. What is the SI unit of the thermodynamic temperature?

A

Ampere

B

Candela

C

Kelvin

D

Mole

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Kelvin

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which of the following states of matter has indefinite shape and indefinite volume?

A

Solid

B

Gas

C

Liquid

D

Plasma

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Gas

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Which of the following vitamin deficiencies causes rickets in children?

A

Vitamin K

B

Vitamin D

C

Vitamin C

D

Vitamin A

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Vitamin D

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Which of the following terms denotes the physical position and functional role of a species within the community?

A

Biomass

B

Ecological Pyramid

C

Ecological Niche

D

Ecotone

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Ecological Niche

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Which of the following helps to translocate a variety of organic and inorganic solutes from the leaves to other parts of the plants?

A

Cortex

B

Pith

C

Phloem

D

Xylem

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Phloem

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Which of the following protocols is related to ozone layer depletion?

A

Montreal Protocol

B

Kyoto Protocol

C

Cartagena Protocol

D

Nagoya Protocol

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Montreal Protocol

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Which Newton`s law gives the relationship between force, mass and acceleration?

A

Newton`s Law of Cooling

B

Newton`s Second Law of Motion

C

Newton`s Third Law of Motion

D

Newton`s First Law of Motion

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Newton`s Second Law of Motion

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Which of the following is an example of secondary electrical battery?

A

Leclanche cell

B

Nickel - Cadmium Battery

C

Dry Cell

D

Lithium Cell

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Nickel - Cadmium Battery

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Which of the following forms of energy is an example of a primary energy source?

A

Sun

B

Biofuels

C

Liquified Petroleum Gas (LPG)

D

Diesel

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

The Sun is the primary source of energy for Earth`s climate system is the first of seven Essential Principles of Climate Sciences. Principle 1 sets the stage for understanding Earth`s climate system and energy balance. The Sun warms the planet, drives the hydrologic cycle, and makes life on Earth possible. Each second, more than four million tonnes of matter are converted into energy within the Sun`s core, producing neutrinos and solar radiation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Which of the following devices converts mechanical energy into electrical energy?

A

Battery

B

Solar Energy

C

Generator

D

Electrical Fuse

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

The device which converts mechanical energy into electrical energy.is Electric generator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. If a boy who stands facing West turns 101 degrees clockwise , 15 degrees anticlockwise and 94 degrees clockwise, then which direction will he face?

A

South

B

West

C

East

D

North

Direction Sense Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

East

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. If a bus travels from city A to city B with a speed of 999 kmph and another bus travels from city B to city A with a speed of 909 kmph, find the relative speed when both the buses cross each other.(in m/s)

A

560

B

530

C

550

D

540

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

530

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Statement: Students who have scored more than 80 percent in the exams can skip the second round of interview and attend the final round. Britto is attending the final round.
Conclusions:
i) He skipped the second round of interview.
ii) He should have scored more than 80 percent in the exams.

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follows

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Neither i nor ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Statement: Acacia grow only in dry region. We could see a lot of them growing in Madagascar.
Conclusions:
i) Madagascar is a dry region.
ii) One can see Acacia in every dry region.

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion i follows

C

Either i or ii follows

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Directions: In a certain code language:
`come home early` is written as `mi ja ku`,
`till they come` is written as `rh be mi`,
`go home till` is written as `pl ku be`.
What is the code for `till` in the given code language?

A

be

B

rh

C

mi

D

ku

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

be

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Directions: In a certain code language:
`come home early` is written as `mi ja ku`,
`till they come` is written as `rh be mi`,
`go home till` is written as `pl ku be`.
What does the code `ku` stand for?

A

come

B

home

C

till

D

early

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

home

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Find the next number in the series.
1350, 900, 180, 120, 24, 16, ?

A

3.6

B

3

C

2.7

D

3.2

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

3.2

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Find the next number in the series.
6, 24, 30, 120, 150, 600, ?

A

751

B

750

C

749

D

747

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

750

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. In which of the following is the expression `H ≥ B` definitely true?

A

H > U = S < B < A < N

B

H > U ≥ S = B < A = N

C

H ≥ U ≥ S = B < A < N

D

H > U ≥ S > B < A < N

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

H ≥ U ≥ S = B < A < N

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Read the given details carefully and answer the question given below
A+B means A is the sister of B
A-B means A is the brother of B
A*B means A is the father of B
A/B means A is the mother of B
In the relation P/Q+R+S*T, how is P related to T?

A

Paternal Grandmother

B

Paternal Uncle

C

Paternal Aunt

D

Paternal Grandfather

Blood Relation Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Paternal Grandmother

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Find the next number in the series.
472, 449, 403, 334, 242, ?

A

128

B

130

C

127

D

129

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

127

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. M is in the West of E. A is in the South-East of M and E who is in the South of B. Which direction of M is B?

A

South-East

B

South-West

C

North-East

D

North-West

Direction Sense Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

North-East

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. A train passes a telegraph post in 95 seconds moving with a speed of 846 km per hour. Find the length of the train.(in metres)

A

21325

B

24325

C

23325

D

22325

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

22325

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Read the given details carefully and answer the question given below
A+B means A is the brother of B
A-B means A is the sister of B
A*B means A is the father of B
A/B means A is the mother of B
In the relation P-Q-R+S-T, how is R related to T?

A

Sister

B

Father

C

Cousin

D

Brother

Blood Relation Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Brother

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Statements: H < O ≤ U; E > S = U
Conclusions:
i) O < S
ii) H < E

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follows

D

Either i or ii follows

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Only conclusion ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. If a man covers first half of the journey at 418 kmph and the second half of the journey at 627 kmph, find the average speed of the total journey.(in kmph

A

505.6

B

501.6

C

503.6

D

507.6

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

501.6

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. In which of the following is the expression S < N probably false?

A

H > U = S < B < A < N

B

H > U ≥ S > B < A < N

C

H ≥ U ≥ S = B < A < N

D

H ≥ U ≥ S = B < A < N

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

H > U ≥ S > B < A < N

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Statements: All laptops are gadgets. All mobiles are laptops.
Conclusions:
i) All mobiles are gadgets.
ii) All gadgets are laptops.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If either conclusion i or conclusion ii follows

D

If neither conclusion i nor conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

If Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Statements: Some apples are oranges. All oranges are carrots. All apples are beans.
Conclusions:
i) Some apples are carrots.
ii) Some beans are oranges.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If Only conclusion ii follows

D

If Only conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

If Only conclusion ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Statements: Some stems are roots. Some roots are branches.
Conclusions:
i) Some stems are branches.
ii) Some roots are stems.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If Only conclusion ii follows

D

If Only conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

If Only conclusion ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. In Windows 10 Operating system, __________ key combination opens Cortana in text mode, so you can type in the search bar.

A

Windows+S

B

Windows+O

C

Windows+C

D

Windows+R

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Windows + S = opens Cortana in text mode
Widows + C = opens Cortana in speech mode

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. The level of detail in a printer image is called __________.

A

Print orientation

B

Print color

C

Print resolution

D

Print depth

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Print resolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. How will you move to the begining of the worksheet?

A

Ctrl+shift+Home

B

Shift+Home

C

Ctrl+Home

D

Alt+Home

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Ctrl+Home

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. In which layer of the OSI model , encryption is processed?

A

Physical

B

Presentation

C

Session

D

Application

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Presentation

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. The lowest level of computer programming language is __________.

A

High level language

B

Machine language

C

Artificial language

D

Low level language

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

The lowest level of the computer language is machine language or machine code, which includes binary code.

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Magnetic tape, CD and DVD are ________ type of storage devices.

A

Database

B

Tertiary

C

Network

D

Primary

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Tertiary

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. How will you edit the active cell in excel?

A

F4

B

F2

C

F3

D

F1

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

F2

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. ________ command helps you to includes all original recipients in the response also.

A

Reply all

B

Forward

C

Reply

D

Draft

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Reply all

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Where are the files stored permanently?

A

In the RAM

B

In the Monitor

C

In the Hard Disk

D

In the Scanner

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

In the Hard Disk

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. _________ is a standard network protocol used for the transfer of computer files between a client and server on a computer network.

A

SNPF

B

SMTP

C

UTP

D

FTP

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

FTP

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. What do you mean by the term Boot?

A

The process of getting the computer repaired.

B

The process of getting the computer shutdown.

C

The process of getting the computer started.

D

The process of getting the computer upgraded.

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

The process of getting the computer started.

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. ________ icon on the address bar indicates that the website is a secure site.

A

Lens

B

Padlock

C

Exclamation

D

Star

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Padlock

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. n outlook, to go to the beginning of the Calendar module and calendar items which short cut key is used?

A

Ctrl+Alt+F2

B

Shift+Tab

C

Alt+Home

D

Alt+Page Up

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Alt+Home

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. ___________ option in Microsoft Excel will let you pick from a list of rules to limit the type of data that can be entered in a cell.

A

Data import

B

Conditional formatting

C

Flash fill

D

Data validation

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Data validation

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. _______ feature in Microsoft Excel automatically adjusts the cell reference when the formula is copied and paste into the rest of the cell.

A

Absolute reference

B

Consistent reference

C

Relative reference

D

Linked reference

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Relative reference

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. _________ is any low-level programming language in which there is a very strong correspondence between the instructions in the language and the architecture`s machine code instructions.

A

Assembly Language

B

High level Language

C

Compiler Language

D

Machine Language

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

An assembly (or assembler) language, often abbreviated asm, is a low-level programming language for a computer, or other programmable device, in which there is a very strong (generally one to one) correspondence between the language and the architecture`s machine code instructions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. __________ alignment allows you to distribute your text evenly between the margins.

A

Justify

B

Right

C

Left

D

Center

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Justify

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. ___________ is firmware used to perform hardware initialization during the booting process (power-on startup), and to provide runtime services for operating systems and programs.

A

POST

B

MSDOS

C

BIOS

D

BASIC

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

BIOS

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. In Microsoft Excel, which short cut key will help you to enter a new line of text in the current cell location itself?

A

Ctrl key + N

B

Alt key + N

C

Ctrl key + Spacebar

D

Alt key + Enter key

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Alt key + Enter key

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. In Microsoft Excel, __________ key combination can be used to display the formulas entered in a cell.

A

Ctrl key + ` symbol

B

Ctrl key + " symbol

C

Ctrl key + * symbol

D

Ctrl key + ) symbol

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Ctrl key + ` symbol

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P. the programme at Asolpara and their vehicles
Q. the FIR added
R. the dancers managed to escape from
S. were also pelted with stones,

A

PQRS

B

RPQS

C

PQSR

D

RPSQ

Sentence Rearrangement Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

RPSQ

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Fill in the blanks with suitable pair of words.
______________, the teachers and parents met ____________ to discuss the complaints.

A

further, farther

B

Formally, formerly

C

farther, further

D

Formerly, formally

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Formerly, formally

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " ACCLAMATION ".

A

Cheers

B

Salutation

C

Silence

D

Applause

Antonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Silence

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " DILATE ".

A

Diminish

B

Enlarge

C

Condense

D

Curtail

Synonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Enlarge

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. A. The baker made his musical entry on the scene with the Jhang jhung sound of _____(A)______ specially made bamboo staff. One hand supported the basket on his head and the other banged the bamboo on the ground. He would greet the lady of the house with Good Morning and then place his basket on the vertical bamboo. _____(B)_______ kids would be pushed aside with a mild rebuke and the loaves would be delivered to the servant.

A

they

B

his

C

them

D

us

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

his

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. Fill in the blanks with suitable pair of words.
The _____________ of the web series passed away due to the overdose of ____________.

A

immigrant, emigrant

B

emigrant, immigrant

C

heroine, heroin

D

heroin, heroine

General English Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

heroine, heroin

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
Jijo looking for his lost phone may be on a ____________

A

seventh heaven

B

seventh heaven

C

wild goose chase

D

sleep tight

Idiom/Phrases Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

wild goose chase

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " DISDAIN ".

A

Approval

B

Sympathy

C

Hate

D

Admiration

Synonym Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Hate

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
Which dress is liked by you?

A

Which dress did you like?

B

Which dress does you like?

C

Which dress do you liked?

D

Which dress do you like?

Active / Passive Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Which dress do you like?

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. Fill in the blank with suitable tense.
My sister ____________ rice for me.

A

has cooked

B

cooking

C

have cooked

D

cook

Tense Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

has cooked

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Fill in the blank with suitable tense.
The air __________ strange

A

smells

B

has smell

C

smell

D

smell

Tense Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

smells

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. Rearrange the following to form a meaningful sentence and find the most logical order from the given options.
P. offer unlimited seats to six Indian metro
Q. In June 2018, India has signed an open sky agreement with
R. cities and various Australian cities.
S. Australia allowing airlines on either side to

A

QSPR

B

QSRP

C

RQSP

D

SPRQ

Sentence Rearrangement Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

QSPR

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
What is the time ________ your watch?

A

at

B

through

C

by

D

on

Preposition Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

by

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Find the correct active/ passive voice for the given sentence in passive/ active voice from the given alternatives.
The pen will not be stolen by him

A

He will not be steal the pen

B

He will not steal the pen

C

He will not steal the pen

D

He will not be stealing the pen

Active / Passive Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

He will not steal the pen

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Fill in the blanks with suitable Idiom/Phrase from the given alternatives.
This new education program is the _________________ if we want to save our institution

A

long wire

B

play by ear

C

way forward

D

way forward

Idiom/Phrases Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

way forward

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
Jasprit Bumrah has taken _____________ cricketing world by storm.

A

the

B

an

C

No Article

D

a

Article Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

the

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Fill in the blanks with suitable Article from the given alternatives.
In April last year, ________ Reserve Bank of India issued a directive on Storage of Payment System Data.

A

a

B

an

C

the

D

No Article

Article Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

the

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
She feels a lot more confident ___________ herself.

A

since

B

to

C

above

D

over

Preposition Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

to

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. Who among the following invented the Bakelite, the first fully synthetic plastic?

A

Charles Goodyear

B

Roy Plunkett

C

Albert Einstein

D

Leo H Baekeland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Leo H Baekeland

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. With which organisation is Covid - 19 Shri Shakti Challenge organised by MyGov collaboration?

A

World Economic Forum

B

Shanghai Cooperation Organisation

C

BRICS

D

UN Women

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

UN Women

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. What was the period of the first phase of National Lockdown was declared by the Government of India in 2020?

A

25th March to 14th April 2020

B

28th March to 17th April 2020

C

15th April to 20th May 2020

D

18th April to 23th May 2020

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

On March 24, 2020, Prime Minister Narendra Modi called for a complete lockdown of the entire nation for 21 days in an effort to contain the COVID-19 pandemic.

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. Luis Arce, has been elected as the new President of which among the following countries?

A

Argentina

B

Colombia

C

Bolivia

D

Kenya

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Bolivia

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The Asian Games, also called the Asiad, is a multi-sport event held every ______ years among the athletes belonging to the Asian continent.

A

6

B

2

C

4

D

3

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. Which of the following water bodies are connected by the Suez Canal?

A

Mediterranean Sea and Red Sea

B

Atlantic Ocean and Pacific Ocean

C

Arabian Sea and Indian Ocean

D

Black Sea and Mediterranean Sea

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Mediterranean Sea and Red Sea

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. Which Revolution was associated with the Operation Flood launched in January 1970?

A

Brown Revolution

B

Golden Revolution

C

Green Revolution

D

White Revolution

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

White Revolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. In which among the following events did Mary Kom win an Olympic Medal?

A

Badminton

B

Shooting

C

Weighlifting

D

Boxing

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Boxing

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. Who among the following was associated with the Gudem Rampa Rebellion?

A

Mangal Pandey

B

Alluri Sitaram Raju

C

Kushal Konwar

D

Birsa Munda

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Alluri Sitaram Raju

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Who among the following was the first Asian lady Swimmer to have crossed the English Channel?

A

Beula Choudhary

B

Priti Patel

C

Nilima Ghosh

D

Arati Saha

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Arati Saha

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. Who among the following was the first Female actor to receive the Padma Shri Award given by the Government of India?

A

Madhubhala

B

Smita Patil

C

Nargis Dutt

D

Meena Kumari

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Nargis Dutt

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. In which year was the National Hydroelectric Power Corporation established?

A

1973

B

1975

C

1971

D

1977

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

1975

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. Which among the following places was associated with the Dhar Rao Banda rebellion?

A

Jaipur

B

Madras

C

Satara

D

Naga Hills

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Satara

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. What does the Article 6 of the Universal Declaration of Human Rights deal with?

A

Right to Equality before the United Nations

B

Right to Recognition as a Person before the Law

C

Freedom from Arbitrary Arrest and Exile

D

Right to Remedy by Competent Tribunal

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Right to Recognition as a Person before the Law

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. Who was the first Indian woman President of the United Nations General Assembly?

A

Indira Gandhi

B

Vijaya Lakshmi Pandit

C

Margaret Thatcher

D

Mother Teresa

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Vijaya Lakshmi Pandit

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. In which among the following Indian states is the post harvest festival, Chakan GaanNgai celebrated?

A

Meghalaya

B

Sikkim

C

Manipur

D

Arunachal Pradesh

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Manipur

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Who among the following was the first Director General of the World Health Organisation?

A

Tedros Adhanom

B

Brock Chisholm

C

Lee Jong-wook

D

Margaret Chan

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Brock Chisholm

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. The meanders of the river Jhelum enter which of the following lakes?

A

Wular lake

B

Mamsar lake

C

Pangong lake

D

Dal lake

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

The Jhelum rises from a deep spring at Vernag, in western Jammu and Kashmir union territory, in the Indian-administered portion of the Kashmir region. The river meanders northwestward from the northern slope of the Pir Panjal Range through the Vale of Kashmir to Wular Lake at Srinagar, which controls its flow.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. ___________ part of the Union Territory of Jammu & Kashmir has a typical monsoon tropical climate.

A

Southern

B

Northern

C

Eastern

D

Western

Geography Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

The climate of Jammu and Kashmir varies with altitude and across regions. Southern and southwestern areas have a sub tropical climate, with hot summers and cool winters. This region receives most of its rainfall during the monsoon season. In the east and north, summers are usually pleasant. The effect of the monsoon diminishes in areas lying to the leeward side of the Pir Panjal, such as the Kashmir valley, and much of the rainfall happens in the spring season due to western disturbances. Winters are cold, with temperatures reaching sub-zero levels. Snowfall is common in the valley and the mountain areas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. Which of the following Kings entered the Valley via Pakhil spent a few days at Baramulla and according to “Tarikh-e-Hassan”, the city had been decorated like a bride?

A

Jahangir

B

Ali Adil Shah I

C

Akbar

D

Ratan Singh

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Akbar

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. Former Prime Minister of India Lal Bahadur Shastri is popularly called as ____________.

A

Frontier Gandhi

B

Man of steel

C

Man of Peace

D

Patriot of Patriots

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Man of Peace

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Which of the following acts provides for a Gram Sabha as the foundation of the panchayati raj system?

A

76th Amendment Act of 1994

B

73rd Amendment Act of 1992

C

78th Amendment Act of 1995

D

68th Amendment Act of 1991

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

73rd Amendment Act of 1992

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. Which of the following festivals is celebrated at Uttar Behni of the Jammu Region?

A

Baisakhi

B

Jihiri Mela

C

Bahu Mela

D

Chaitre Chaudash

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Chaitre Chaudash

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. Which of the following was the largest National Park in erstwhile Jammu and Kashmir state?

A

Kishtwar High Altitude National Park

B

Kazinag National Park

C

Salim Ali National Park

D

Hemis National Park

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Hemis National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Which of the following is a traditional dance performed at weddings in Kashmir?

A

Bacha Nagma

B

Rouf Dance

C

Bhand Jashan

D

Hafiza Dance

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Hafiza Dance
It is a dance that is performed at weddings and is a form of Kashmiri traditional dance. There is a special instrument used in this dance known as Santoor that contains almost hundred strings and is played with the help of sticks.
Source https://www.jktdc.co.in/dances-of-kashmir.aspx

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Which of the following Highway runs from Kashmir to Kanyakumari?

A

NH 52

B

NH 30

C

NH 44

D

NH 27

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

NH 44

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. In which year, the Overa - Aru Wildlife Sanctuary in Jammu and Kashmir was established?

A

1992

B

1981

C

1965

D

1972

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

1981

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Which of the following lakes are the two most significant lakes of Pulwama Districts?

A

Sheshnag and Gangbal Lakes

B

Sheshnag and Gangbal Lakes

C

Tarsar and Marsar Lakes

D

Nigeen and Sheshnag Lakes

Geography Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

The Tarsar and Marsar lakes are the two most significant lakes of Pulwama District. The Tarsar and Marsar lakes are situated 3km and 5km away, respectively, from the village of Nagberan. These two lakes are also closely associated with the folklore of Kashmir.
Source

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. ___________ is a near threatened species found in Jammu & Kashmir

A

Spotted Deer

B

Snow Leopard

C

Common Leopard

D

Black Bear

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Common Leopard

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. Which is the most important Muslim Shrine of Kashmir?

A

Khwaja Nasiruddin Chirag

B

Hazratbal Shrine

C

Ghaziuddin Khan Madrasa

D

Dargah of Qutubuddin

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Hazratbal Shrine

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. Which of the following districts will come under Union Territory of Ladakh after the "Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019"?

A

Kulgam and Kargil

B

Kulgam and Ganderbal

C

Ramban and Kulgam

D

Kargil and Leh Districts

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Kargil and Leh Districts

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. The Zojila Tunnel construction project is located on the Srinagar- Leh section of the _____________.

A

NH 44

B

NH 501

C

NH 1

D

NH 27

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

NH 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. Which of the following are the chief spring crops in the Jammu & Kashmir region?

A

Beans and Lentils

B

Peas and Beans

C

Cotton and Tobacco

D

Wheat and Barley

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Wheat and Barley

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. In which year the Samba District was annexed to J&K by Maharaja Gulab Singh making it an integral part of the state?

A

1900 A.D.

B

1886 A.D.

C

1846 A.D

D

1910 A.D.

JK History Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

1846 A.D

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. Which of the following acts of Indian Constitution aims at revitalizing and strengthening the urban government?

A

74th Constitutional Amendment Act

B

60th Constitutional Amendment Act

C

66th Constitutional Amendment Act

D

59th Constitutional Amendment Act

Polity Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

74th Constitutional Amendment Act

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. Autotrophic nutrition is found only in ________.

A

Fishes

B

Green Plants

C

Birds

D

Mammals

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Green Plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. The electrical instrument rheostat is used to control electric current by varying the _________.

A

Resistance

B

Frequency

C

Capacitance

D

Inductance

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Resistance

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. Which of the following gas laws shows the relationship of volume and number of gas particles?

A

Avogadro Law

B

Gay Lussac`s Law

C

Charles Law

D

Boyle`s Law

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Avogadro Law

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. Which of the following processes denotes water soluble inorganic nutrients go down into the soil horizon and gets precipitated as unavailable salts?

A

Eutrophication

B

Fragmentation

C

Leaching

D

Biomagnification

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Leaching

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. What is the chemical symbol of Sodium?

A

Au

B

Na

C

Pb

D

Ag

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Na

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Which of the following particles has no electrical charge?

A

Positron

B

Electron

C

Neutron

D

Proton

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Neutron

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. What is the SI unit of the wavelength?

A

Watt

B

Hertz

C

Metre

D

Second

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Wavelength is a distance so the meter is the SI unit, but wavelengths are small so are typically given in nano meters

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. Which of the following has the lowest frequency in an electromagnetic spectrum?

A

Gamma Rays

B

Micro Waves

C

Radio Waves

D

Alpha Waves

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Radio Waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Which of the following is an example of amorphous solid?

A

Mica

B

Quartz

C

Diamond

D

Rubber

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Rubber

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. What is the atomicity of Helium?

A

2

B

1

C

8

D

3

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Helium is a noble monoatomic gas and does not combine with other elements so it is a monoatomic gas and the atomicity is one

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. Which type of energy source is solar energy?

A

Conventional

B

Non-Renewable

C

Non-Conventional

D

Exhaustible

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Non-Conventional

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Which of the following is an example of mineral fuel?

A

Bauxite

B

Manganese

C

Mica

D

Coal

Chemistry Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Coal

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Which of the following vitamin deficiencies causes Xerophthalmia?

A

Vitamin A

B

Vitamin E

C

Vitamin K

D

Vitamin B12

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Vitamin A

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. Which of the following vitamins is also known as Thiamine?

A

Vitamin C

B

Vitamin B1

C

Vitamin B6

D

Vitamin B12

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Thiamin (thiamine), or vitamin B1, is a water-soluble vitamin found naturally in some foods, added to foods, and sold as a supplement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. In Ozone, which layer is termed as "good ozone"?

A

Mesosphere

B

Troposphere

C

Exosphere

D

Stratosphere

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Which of the following is an example of vector quantity?

A

Momentum

B

Mass

C

Volume

D

Speed

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Momentum

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. Which is the most abundant gas in earth`s atmosphere?

A

Oxygen

B

Hydrogen

C

Carbon Dioxide

D

Nitrogen

General Science Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Nitrogen

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. What is the SI unit of the electric current?

A

Candela

B

Pascal

C

Mole

D

Ampere

Physics Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Ampere

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. The process of breaking molecules in the absence of oxygen is called ___________.

A

Photosynthesis

B

Aerobic Respiration

C

Anaerobic Respiration

D

Evapotranspiration

Biology Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

Anaerobic Respiration

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. If a man covers first half of the journey at 386 kmph and the second half of the journey at 579 kmph, find the average speed of the total journey.(in kmph)

A

464.2

B

465.2

C

462.2

D

463.2

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

463.2

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Statements: Some lions are tigers. All tigers are goats. Some goats are animals.
Conclusions:
i) Some lions are goats.
ii) Some animals are tigers.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If either conclusion i or conclusion ii follows

D

If neither conclusion i nor conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

If Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. Statements: All Bats are balls. Some balls are Balloons.
Conclusions:
i) Some Bats are Balloons.
ii) Some balls are Bats.

A

If Only conclusion i follows

B

If Only conclusion ii follows

C

If either conclusion i or conclusion ii follows

D

If neither conclusion i nor conclusion ii follows

Syllogism Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

If Only conclusion ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. A train passes a telegraph post in 55 seconds moving with a speed of 486 km per hour. Find the length of the train.(in metres)

A

7725

B

7625

C

7425

D

7525

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

7425

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. Directions: In a certain code language:
`cool the cake` is written as `lu km ti`,
`dish is cool` is written as `ba cn lu`,
`eat the dish` is written as `cn jg km`.
What is the code for `cool` in the given code language?

A

lu

B

km

C

ti

D

ba

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

lu

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. Directions: In a certain code language:
`cool the cake` is written as `lu km ti`,
`dish is cool` is written as `ba cn lu`,
`eat the dish` is written as `cn jg km`.
What does the code `ba` stand for?

A

is

B

dish

C

the

D

cool

Coding Decoding Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

is

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. If a bus travels from city A to city B with a speed of 855 kmph and another bus travels from city B to city A with a speed of 765 kmph, find the relative speed when both the buses cross each other.(in m/s)

A

430

B

420

C

450

D

440

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

450

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. Statement: Mary`s teacher gifts a pilot pen whenever she scores centum in
Mathematics. Mary scored a centum.
Conclusion:
i) Mary received a gift from her teacher.
ii) Mathematics is the toughest subject.

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follow

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Neither i nor ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. Statement: Girls native to Seoul will definitely get married at the age of 23. Beni is a 24 years old girl.
Conclusion:
i) Beni, if native to Seoul, must have married.
ii) Beni, if not native to Seoul, must not have married.

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follows

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. Read the given details carefully and answer the question given below
A+B means A is the brother of B
A-B means A is the sister of B
A*B means A is the father of B
A/B means A is the mother of B
In the relation P+Q+R-S-T, how is R related to T?

A

Cousin

B

Sister

C

Father

D

Brother

Blood Relation Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

Sister

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. Find the next number in the series.
197, 216, 244, 281, 327, ?

A

386

B

382

C

385

D

380

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

382

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. In which of the following is the expression O > A definitely true?

A

T ≥ H = O ≥ U = S > A

B

T > H < O ≥ U = S ≥ A

C

T > H > O ≥ U = S ≥ A

D

T > H > O ≥ U = S < A

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

T ≥ H = O ≥ U = S > A

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. In which of the following is the expression T > U probably false?

A

T > H > O ≥ U = S ≥ A

B

T = H > O ≥ U = S > A

C

T > H < O ≥ U = S ≥ A

D

T > H > O ≥ U = S < A

General Aptitude Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

T > H < O ≥ U = S ≥ A

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. Read the given details carefully and answer the question given below
A+B means A is the sister of B
A-B means A is the brother of B
A*B means A is the father of B
A/B means A is the mother of B
In the relation P/Q+R-S/T, how is S related to P?

A

Mother

B

Son

C

Father

D

Daughter

Blood Relation Sub Auditor 2021
Correct Answer: D
Explanation

Daughter

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. Find the next number in the series.
5, 8, 40, 64, 320, 512, ?

A

2560

B

2575

C

2545

D

2567

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

2560

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. Find the next number in the series.
13500, 2250, 450, 75, 15, 2.5, ?

A

2

B

1

C

0.5

D

1.5

Number series Sub Auditor 2021
Correct Answer: C
Explanation

0.5

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. If a boy who stands facing West turns 123 degrees clockwise , 75 degrees anticlockwise and 90 degrees clockwise, then which direction will he face?

A

South-West

B

North-East

C

North-West

D

South-East

Direction Sense Sub Auditor 2021
Correct Answer: B
Explanation

North-East

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. Statements: A > N ≥ G; L < E = G
Conclusions:
i) N > L
ii) E ≤ A

A

Only conclusion i follows

B

Only conclusion ii follows

C

Either i or ii follows

D

Neither i nor ii follows

Statement Conclusion Sub Auditor 2021
Correct Answer: A
Explanation

Only conclusion i follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. ________ is a form of broadband communication, which may use phone lines and fibreoptic cables for accessing internet.

A

HOTSPOT

B

DSL

C

SMTP

D

POP3

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

DSL

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. Any information or data sent to a computer using mouse or keyboard, for further processing is considered as ________.

A

Output

B

Input

C

Store

D

Present

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Input

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. ___________ is a blue arrow that shows the relationships between cells used in formulas in Excel.

A

Formula tracker

B

Cell tracer

C

Number tracer

D

Relationship tracker

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Cell tracer

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. _______ is a multiple of the unit byte for digital information which is one billion bytes.

A

Petabyte

B

Kilobyte

C

Terabyte

D

Gigabyte

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Gigabyte

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. ________ function in Excel, allows you to replace existing text with the new text in a given text string.

A

Exact

B

Concat

C

Substitute

D

Substr

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Substitute

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Between receiving input and providing output, your computer will perform logical operation called ___________.

A

Memory Management

B

Processing

C

Storing

D

Programming

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Processing

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. ________ can be reprogrammed. To erase data from it, expose it to ultra violet light. To reprogram it, erase all the previous data.

A

PROM

B

ROM

C

SDRAM

D

EPROM

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

EPROM

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. The Watch Window menu is present in the __________ tab.

A

Formulas

B

Data

C

Review

D

View

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Formulas

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. To Shutdown Windows, you need to select _________ option from the Start menu and then select Shut down.

A

Power

B

Control Panel

C

Settings

D

Account

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Power

Correct Answered :

Wrong Answered :

303. ________ is an hand held device that acts like a mini computer which is used by Business professionals to access email and internet.

A

Barcode reader

B

PAGER

C

Mainframe

D

PDA

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

PDA

Correct Answered :

Wrong Answered :

304. _______ are special codes that instruct Word to insert information into a document.

A

Signature

B

Object

C

Blocks

D

Fields

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Fields

Correct Answered :

Wrong Answered :

305. Which of the following is an example for application software?

A

Windows XP

B

Unix

C

Ms Office

D

Windows Vista

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: C
Explanation

Ms Office

Correct Answered :

Wrong Answered :

306. What will Ctrl+A do?

A

Move all items

B

Deselect all items

C

Copy all items

D

Select all items

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Select all items

Correct Answered :

Wrong Answered :

307. Which short cut key is used to open the GO TO dialog box?

A

F2

B

F1

C

F8

D

F5

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Opens the Go To dialog box (same as Ctrl + G).

Correct Answered :

Wrong Answered :

308. Which memory is an intermediate between RAM and processor?

A

EPROM

B

Cache memory

C

PROM

D

ROM

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Cache memory

Correct Answered :

Wrong Answered :

309. __________ is an information storage and retrieval system that works on the same technologies as the Internet does, but is private inside a certain company.

A

Cloud

B

Data center

C

Sharepoint

D

Intranet

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Intranet

Correct Answered :

Wrong Answered :

310. ______ tool allows you to create standard calculations, formatting, and charts very quickly.

A

Formula trace tool

B

Quick analysis tool

C

Formula audit tool

D

Quick chart tool

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: B
Explanation

Quick analysis tool

Correct Answered :

Wrong Answered :

311. Which type of operating system is UNIX?

A

Single-tasking

B

Mobile OS

C

Single-user

D

Multitasking

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Multitasking

Correct Answered :

Wrong Answered :

312. _________ option in Microsoft word, allows you to select the formatting information of a text and apply the same to another text.

A

Paste special

B

Copy

C

Copy Format

D

Format painter

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

Format painter

Correct Answered :

Wrong Answered :

313. ___________ refers to the process of rearranging the files on disk so that all data is adjoined.

A

Defragmentation

B

Disksorting

C

Deserialization

D

Diskfiltering

Computer Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer: A
Explanation

Defragmentation

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 5 1 0
    Developed By : Azhar Rashid Teli