Political Science Examination MCQs with solutions

1. Which of the following is not a part of the Parliament of India?

A

Vidhan Sabha

B

Lok Sabha

C

Rajya Sabha

D

President

Parliament Political Science
Correct Answer: A
Explanation

Vidhan Sabha is related to state assemblies.
lok sabha lower house parliamnet
rajya sabha upper house of parliament

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Under Sec 91 (2) of the Constitution of Jammu & Kashmir, 1956, the ordinance promulgated by the Governor of the State Shall be laid before the Houses of Legislature and shall cease to operate at the expiration of

A

One month from the re-assembly of the legislature

B

One week from the re-assembly of the legislature

C

Six months from the re-assembly of the legislature

D

Six weeks from the re-assembly of the legislature

JK Constitution Political Science
Correct Answer: D
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. In which part of the Constitution, India is declared as "Sovereign Socialist Secular Democratic Republic?

A

Fundamental Rights

B

Directive Principles of State Policy

C

Preamble

D

Fundamental Duties

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Preamble declares India to be a sovereign, socialist, secular and democratic republic. 3. The objectives stated by the Preamble are to secure justice, liberty, equality to all citizens and promote fraternity to maintain unity and integrity of the nation

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of the following is NOT a function of the United Nation`s Security Council?

A

It maintains international peace and security

B

It elects the non-permanent members

C

It takes military action against an aggressor

D

It formulates plans for the establishment of a system to regulate armaments

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

The objectives of the United Nations are i) To maintain international peace and security ii) To develop friendly relations among nations iii) To create a healthy atmosphere for world peace by avoiding discrimination of strongest and weakest nations and increasing friendly relations, co-operation and co-ordination. iv) To be a centre for harmonising the actions of nations in the attainment of these common ends. Disarm, decolonise and develop are the three new objectives set by the UN.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The Economic and Social Council (ECOSOC) consists of how many members of the United Nations elected by the General Assembly?

A

51

B

53

C

54

D

59

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

It consists of 54 Members of the United Nations elected by the General Assembly.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What is the meaning of the word Quorum?

A

Minimum numbers of members required to be present in the House before it can transact any type of business

B

Maximum number of members allowed in any given session, to enable it to transact for only foreign business

C

The discipline of maintaining the decorum in the House

D

Quorum means approval of the majority members present during the sitting

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

the minimum number of members of an assembly or society that must be present at any of its meetings to make the proceedings of that meeting valid.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. According to Article 53 in the Constitution of India, the executive power of the Union shall be vested in

A

The President

B

The Prime Minister

C

The Chief Justice of India

D

The Council of Ministers

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The executive power of the Union shall be vested in the President and shall be exercised by him either directly or through officers subordinate to him in accordance with this Constitution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. From which fund the salaries and other expenses of the supreme court are drawn?

A

Public Accounts

B

Grants

C

Consolidated Funds

D

Emergency funds

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Supreme court judges are entitled to salary and allowances during the term of their office and pension after their retirement. These are determined by the Parliament and charged upon the Consolidated Fund of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Act of 31st Dec, 2017, what is the age of retirement of Supreme Court judge?

A

55 years

B

65 years

C

60 years

D

No age limit

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Act of 31st Dec, 2017, what is the age of retirement of Supreme Court judge?

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which part of the Indian Constitution deals with Fundamental Duties?

A

Part 3

B

Part 4

C

Part 4A

D

Part 5

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India. These duties set out in Part IV–A of the Constitution, concern individuals and the nation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which article of Indian Constitution provides, Right to Minorities to establish educational institutions?

A

Article 29

B

Article 30

C

Article 31

D

Article 31A

pol Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Article 30 Right of minorities to establish and administer educational institutions.
1. All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.
1A. In making any law providing for the compulsory acquisition of any property of an educational institution established and administered by a minority, referred to in clause (1), the State shall ensure that the amount fixed by or determined under such law for the acquisition of such property is such as would not restrict or abrogate the right guaranteed under that clause.
2. The State shall not, in granting aid to educational institutions, discriminate against any educational institution on the ground that it is under the management of a minority, whether based on religion or language.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which article of the indian constitution deals with the, Continuance of the rights of citizenship?

A

Article 7

B

Article 8

C

Article 9

D

Article 10

Polity Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Article 10: Continuance of the rights of citizenship.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The election commission was established in accordance with the indian constitution in the year

A

1948

B

1949

C

1950

D

1951

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The commission was established in 1950 and originally only had a Chief Election Commissioner. Two additional Commissioners were appointed to the commission for the first time on 16 October 1989 (on the eve of the 1989 General Election), but they had a very short tenure, ending on 1 January 1990.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which one of the following falls under the state list?

A

Bankruptcy and insolvency

B

Public health and sanitation, hospitals and dispensaries

C

Insurance

D

Population control and family planning

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Public health and sanitation, hospitals and dispensaries falls under state list

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which article empowers the supreme court of india to review any judgement pronounced or made by it earlier?

A

Article 137

B

Article 138

C

Article 139

D

Article 139A

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

Article 137 empowers the Supreme Court to review any judgment pronounced or made, subject, of course, to the provisions of any law made by Parliament or any rule made under Article 145 of the Constitution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Article 370 of the indian constitution is related to which of the following states?

A

Assam

B

Meghalaya

C

Jammu and Kashmir

D

Mizoram

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 370 of the Indian constitution gave special status to Jammu and Kashmir — a state in India, located in the northern part of the Indian subcontinent, and a part of the larger region of Kashmir, which has been the subject of dispute between India, Pakistan and China.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Code of criminal procedure falls in which of the following lists?

A

Union List

B

State List

C

Concurrent List

D

Not related to constitution

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Criminal law and criminal procedure fall under the Concurrent List while matters relating to Police and Prisons fall under the State List. The laws that govern criminal law in India are the Indian Penal Code, 1860 (IPC) and the Criminal Procedure Code, 1974 (CrPC).

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Which of the following articles of indian constitution deals with the rights of citizenship of persons who migrated to india from pakistan?

A

Article 5

B

Article 6

C

Article 8

D

Article 9

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Article 6: Rights of citizenship of certain persons who have migrated to India from Pakistan. ... Provided that no person shall be so registered unless he has been resident in the territory of India for at least six months immediately preceding the date of his application.

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which age group has Right to education according to article 21 A of indian constitution?

A

3 to 16 years

B

4 to 14 years

C

5 to 13 years

D

6 to 14 years

Polity Political Science
Correct Answer: D
Explanation

The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following is dealt under Article 325 of indian constitution?

A

Bar to interference by courts in electoral matters

B

Elections to the house of the people

C

No discrimination of the grounds of religion, race, caste or sex

D

Power of parliament to make provisions for elections to legislators

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 325: No person to be ineligible for inclusion in, or to claim to be included in a special electoral roll on ground of religion, race, caste or sex.

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which of the following articles of indian constitution deals with the right to freedom of religion?

A

Articles 14 to 18

B

Articles 19 to 22

C

Articles 23 to 24

D

Articles 25 to 28

Polity Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Article 25 of the Constitution guarantees freedom of religion to all persons in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Based on whose recommendations fundamental duties were included in the Indian Constituion?

A

Swaran Singh Committee

B

Kher Committee

C

Pant Committee

D

Amitabh Kant Committee

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. To protect the sovereignty, unity and integrity of india is established under which of the following sections of the Indian Constitution?

A

Fundamental rights

B

Fundamental duties

C

Directive principles of state policy

D

Preamble of constituion

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Fundamental duties

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which schedule of indian constitution deals with centre-state-concurrent list?

A

Sixth schedule

B

Seventh schedule

C

Eighth schedule

D

Ninth schedule

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

One such provision is the Seventh Schedule of the Indian Constitution. The Seventh Schedule contains a three-fold distribution of legislative subjects between the Centre and the states, viz., List-I (the Union List), List-II (the State List) and List-III (the Concurrent List).

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which article of indian constitution empowers the parliament to make provisions for elections to legistatures?

A

Article 324

B

Article 325

C

Article 327

D

Article 329

Polity Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 327 states that the empowers of the parliament to make provisions for elections to legislatures.

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. In which part of the constitution is state enjoined to establish Panchayat Raj Institutions?

A

Preamble

B

Directive Principles

C

Fundamental Rights

D

Fundamental Duties

General Political Science
Correct Answer: B
Explanation

In Directive Principles part of the Constitution Is the State enjoined to establish Panchayati Raj institutions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Where is the headquarters of International Monetary Fund located?

A

Washington D.C

B

Hague

C

Rome

D

New York

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The International Monetary Fund (IMF) is a international financial institution, headquartered in Washington, D.C., consisting of 190 countries working to foster global monetary cooperation, secure financial stability, facilitate international trade, promote high employment and sustainable economic growth, and reduce poverty around the world while periodically depending on the World Bank for its resources. Formed in 1944, started in 27 December 1945, at the Bretton Woods Conference primarily by the ideas of Harry Dexter White and John Maynard Keynes.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. According to Article 10 of Indian Constitution, who is authorized to make changes in continuance of the rights of citizenship?

A

President of India

B

Parliament

C

Supreme Court

D

State High Court

# Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Every person who is or is deemed to be a citizen of India under any of the foregoing provisions of this Part shall, subject to the provisions of any law that may be made by Parliament, continue to be such citizen.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. How many votes does each member states have in the UN General Assembly?

A

1

B

2

C

7

D

10

# Political Science
Correct Answer: A
Explanation

Each of the 193 Member States in the Assembly has one vote.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. As per Indian Constitution, who among the following is empowered to remove the Judges of Supreme Court?

A

The Chief Justice of India

B

The Prime Minister on request from the Parliament

C

The President on request from the Parliament

D

The Chief Minister of any concerned state

# Political Science
Correct Answer: C
Explanation

A Judge of the Supreme Court can be removed only from the office by the President of India on the basis of a resolution passed by both the Houses of Parliament (Lok Sabha and Rajya Sabha) with a majority of the total membership and a majority of not less than two-thirds of the members present and voting in each House

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. According to Article 59 in the Constitution of India, the salary and allowances of the President are fixed by the

A

Attorney General

B

Parliament of India

C

Supreme Court of India

D

Chief Justice of India

# Political Science
Correct Answer: B
Explanation

The President shall have an official residence and there shall be paid to the President such emoluments and allowances as may be determined by Parliament by law and, until provision in that behalf is so made, such emoluments and allowances as are specified in the Second Schedule.

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Where is the Headquarters of the SAARC Secretariat located?

A

Colombo

B

Peshawar

C

Kathmandu

D

Islamabad

# Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Headquarter of SAARC is in Kathmandu, Nepal. His Excellency Mr. Arjun Bahadur Thapa of Bhutan is the present Secretary General of the organization (From March 1, 2014 to present).

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Election of the President is mentioned under which Article of Indian Constitution?

A

Article 52

B

Article 53

C

Article 54

D

Article 56

# Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 54 of Constitution of India "Election of President" The President shall be elected by the members of an electoral college consisting of the elected members of both Houses of Parliament; and the elected members of the Legislative Assemblies of the States.

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. The Indian Parliament is composed of three parts. First being President, What are the other two?

A

Prime Minister, Leader of Opposition

B

Chief Justice, Governor

C

Member of Parliament, Justice of High Courts

D

Rajya Sabha, Lok Sabha

# Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Parliament of India consists of the President and two Houses—the Council of States (Rajya Sabha) and the House of the People (Lok Sabha).

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Which of the following committees recommended constitutional status for local bodies?

A

B R Mehta Committee

B

L M Singhvi Committee

C

Ashok Mehta Committee

D

Swaran Singh Committee

Polity Political Science
Correct Answer: B
Explanation

L M Singhvi Committee

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. The civil Disobedience Movement in India was in the year

A

1920

B

1930

C

1922

D

1942

General Political Science
Correct Answer: B
Explanation

On March 12, 1930, Indian independence leader Mohandas Gandhi begins a defiant march to the sea in protest of the British monopoly on salt, his boldest act of civil disobedience yet against British rule in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. The ideas of liberty, equality and fraternity enshrined in the preamble of the constitution of india were inspired by

A

The French Revolution

B

The Chinese Revolution

C

The Russian Revolution

D

The American Declaration of Independence

General Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The concept of Liberty, Equality, and Fraternity in our Preamble was adopted from the French Motto of the French Revolution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. An emergency under Article 352 of the Indian Constitution can be declared only during

A

Failure of constitutional machinery in a state

B

Financial instability

C

War, external aggression or internal disturbance

D

War, external aggression or armed rebellion

General Political Science
Correct Answer: D
Explanation

After 44th amendment act 1978, National Emergency can only be declared on grounds of "External aggression or war", also called as External Emergency & on the ground of "armed rebellion", also called as Internal Emergency.

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The provision of indian constitution that most clearly expresses the power of Judicial review is

A

Article 21

B

Article 14

C

Article 24

D

Article 32

General Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Article 32 and Article 226.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. The provision of the Fifth and Sixth Schedules of the Indian Constitution have been made in order to

A

Protect the interests of Scheduled Tribes

B

Protect the interests of Minority communities

C

Protect the interests of scheduled castes

D

Protect the interests of women and children

General Political Science
Correct Answer: A
Explanation

protect the interests of Scheduled Tribes

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The vice President of India is elected by an electoral college consisting of

A

Members of the both the Houses of Parliament

B

Members of Rajya Sabha only

C

Members of Lok Sabha only

D

Members of the both the Houses of Parliament and the members of Legislative Assemblies of all the states

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The Vice-President of India is elected by the members of an electoral college consisting of the members of both the Houses of Parliament in accordance with the system of proportional representation by means of a single transferable vote. The Deputy Chairman of the Rajya Sabha is, however, elected by the members of the Rajya Sabha from amongst themselves.

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Which part of the indian constitution enshrines the idea of welfare state?

A

Preamble

B

Fundamental Rights

C

Directive Principles of State Policy

D

Fundamental Duties

General Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Directive Principles of State Policy

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Normally, the Parliament can legislate on subjects enumerated in the

A

Union List

B

State List

C

Financial List

D

Both Union and State List

Polity Political Science
Correct Answer: A
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. What is the age of retirement of Supreme Court Judges?

A

55

B

65

C

60

D

no age limit

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

At present, the retirement age is 65 years for Supreme Court judges and 62 years for high court judges.

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which Government of India (GOI) Act was referred under article 6 of Indian Constitution:

A

GOI Act 1848

B

GOI Act 1909

C

GOI Act 1819

D

GOI Act 1935

Constitution of India Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Article 6 Constitution of India: Rights of citizenship of certain persons.................defined in the Government of India Act, 1935.

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Code of Criminal Procedure falls in which of the following lists:

A

Union List

B

State List

C

Concurrence List

D

Not related to Constitution

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Concurrent List or List-III (Seventh Schedule) is a list of 52 items (though the last subjects is numbered 47) given in the Seventh Schedule to the Constitution of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. To protect the sovereignty, Unity and Integrity of India is established under which of the following parts of the Indian Constitution:

A

Fundamental Rights

B

Fundamental Duties

C

Directive Principles of State Policy

D

Preamble of Constituion

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

"To uphold and protect the Sovereignty, Unity, and Integrity of India" is a provision mentioned in Article 51-A of the Constitution i.e Fundamental Duties.

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. The Election Commission was established in accordance with the Indian Constitution in the year:

A

1948

B

1949

C

1950

D

1951

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The commission was established in 1950 and originally only had a Chief Election Commissioner. Two additional Commissioners were appointed to the commission for the first time on 16 October 1989 (on the eve of the 1989 General Election), but they had a very short tenure, ending on 1 January 1990.

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Article 370 of Indian Constitution is related to which of the following states:

A

Assam

B

Meghalaya

C

J&K

D

Mizoram

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 370 of the Constitution of India is described as a “temporary provision” that grants the state of Jammu and Kashmir a special autonomous status within the Indian union. On 5 August 2019, the Parliament of India voted in favour of a resolution tabled by Home Minister Amit Shah to revoke the special status, or autonomy, granted under Article 370 of the Indian Constitution to Jammu and Kashmir—a region administered by India as a state which consists of the larger part of Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which of the following articles of Indian Constitution deals with the right to freedom of religion:

A

Article 14 to 18

B

Article 19 to 22

C

Article 23 to 24

D

Article 25 to 28

Constitution of India Political Science
Correct Answer: D
Explanation

Article 25 of the Constitution guarantees freedom of religion to all persons in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. From which date did Article 370 become operative:

A

01 March 1948

B

05 September 1950

C

17 November 1952

D

25 December 1954

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

3 November 1952 became operative as Article 370

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Which part of the Indian Constitution deals with the fundamental duties :

A

Part 3

B

Part 4

C

Part 4A

D

Part 5

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Fundamental Duties are defined as the moral obligations of all citizens to help promote a spirit of patriotism and to uphold the unity of India. These duties set out in Part IV–A of the Constitution, concern individuals and the nation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Which age group has right to Education according to Article 21A of the Indian Constitution:

A

3 to 16 Years

B

4 to 14 years

C

5 to 13 Years

D

6 to 14 Years

Constitution of India Political Science
Correct Answer: D
Explanation

The Constitution (Eighty-sixth Amendment) Act, 2002 inserted Article 21-A in the Constitution of India to provide free and compulsory education of all children in the age group of six to fourteen years as a Fundamental Right in such a manner as the State may, by law, determine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Which of the Following Articles of Indian Constitution deals with the rights of Citizenship of persons who migrated to India to Pakistan

A

Article 5

B

Article 6

C

Article 8

D

Article 9

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Article Six: Rights of Citizenship of Certain Persons who have Migrated to India Territory from Territory of Pakistan. The sixth citizenship article of the Indian constitution provides citizenship rights to migrants from Pakistan to India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which schedule of Indian Constitution deals with Centre -state Concurrent list:

A

Sixth Schedule

B

Seventh Schedule

C

Eighth Schedule

D

Ninth Schedule

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

The Seventh Schedule to the Constitution of India defines and specifies allocation of powers and functions between Union & States.

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which of the following falls under state list:

A

Bankruptcy and Insolvency

B

Public Health and Sanitation, Hospitals and Dispensaries

C

Insurance

D

Population control and family planning

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Public Health and Sanitation, Hospitals and Dispensaries comes under sanitation list.

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which Article of Indian constitution empowers the Parliament to make provisions for elections to legislatures:

A

Article 324

B

Article 325

C

Article 327

D

Article 329

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 327 states that the empowers of the parliament to make provisions for elections to legislatures.

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Which article of Indian Constitution provides "right to minorities" to establish Educational Institutions:

A

Article 29

B

Article 30

C

Article 31

D

Article 31 A

Constitution of India Political Science
Correct Answer: B
Explanation

Article 30 , It says: “All minorities, whether based on religion or language, shall have the right to establish and administer educational institutions of their choice.”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which Article empow ers the Supreme Court to review any judgement pronounced or made it by earlier:

A

Article 137

B

Article 138

C

Article 139

D

Article 139 A

Constitution of India Political Science
Correct Answer: A
Explanation

Article 137 of the Constitution of India grants the Supreme Court the power to review any of its judgments or orders.

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. From Which fund the salaries and other expenses of Supreme Court are drawn:

A

Public Accounts

B

Grants

C

Consolidated Funds

D

Emergency Funds

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

The Supreme court judges are entitled to salary and allowances during the term of their office and pension after their retirement. These are determined by the Parliament and charged upon the Consolidated Fund of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Based on whose recommendations Fundamental Duties were included in the Indian Constitution?

A

Swaran Singh Committee

B

Kher Cmmittee

C

Pant Committee

D

Amitabh Kant Committee

Constitution of India Political Science
Correct Answer: A
Explanation

The Fundamental Duties of citizens were added to the Constitution by the 42nd Amendment in 1976, upon the recommendations of the Swaran Singh Committee that was constituted by the Government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which of the following is dealt under Article 325 of Indian Constitution:

A

Bar to interference by courts in electoral matters

B

Elections to the House of the people

C

No discrimination on the grounds of religion , race caste or sex

D

Power of Parliament to make provisions for elections to Legislatures

Constitution of India Political Science
Correct Answer: C
Explanation

Article 325: No person to be ineligible for inclusion in, or to claim to be included in a special electoral roll on ground of religion, race, caste or sex.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 7 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli