JE Civil MCQs For JKSSB

1. Which of the following methods is used for measuring turbidity when it is more than 25 ppm and preferably when it is more than 100 ppm?

A

Turbidity rod

B

Broken Capillary thermometer

C

Jackson`s Turbidimeter

D

Baylis Turbidimeter

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jackson`s Turbidimeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Recommended value of camber for cement concrete road in heavy rainfall area is _______.

A

2.5%

B

1.7%

C

2%

D

3%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2%

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. A steel wire of 8 mm diameter is bent in to a circular arc of 16 m radius. The maximum stress induced in it will be ________. Given E = 2 x105 N/mm2

A

50000 N/mm2

B

5000 N/mm2

C

50 N/mm2

D

500 N/mm2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

50 N/mm2

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Aggrading rivers are:

A

Scouring rivers

B

Rivers in regime

C

Meandering rivers

D

Silting rivers

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Silting rivers

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Thickness of plastering is generally ______.

A

40 mm

B

25 mm

C

6 mm

D

12 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

12 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. In a simply supported beam, temperature variation produces:

A

Zero stresses

B

Large stresses

C

Small stresses

D

No effect

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Zero stresses

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. If the total stress and effective stress of the sample is 22.4 kN/m2 & 13.4 kN/m2 respectively, the neutral stress is equal to __________.

A

7.4 kN/m2

B

12.0 kN/m2

C

9.0 kN/m2

D

11.4 kN/m2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

9.0 kN/m2

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Bitumen penetration test is widely used for:

A

Determining the softening point of Bitumen

B

Grading the Bitumen

C

Determining the elastic property of Bitumen

D

Determining the ductility of Bitumen

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Grading the Bitumen

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The width of narrow gauge in India is

A

1.0 m

B

1.676 m

C

0.610 m

D

1.762 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

0.610 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The following should be arranged in ascending order based on their safety factor in the working stress method: (i) Connections, (ii) Short column, (iii) Long column, (iv) Tension members

A

iv = ii < iii < i

B

i < ii < iii < iv

C

i < iv < ii < iii

D

iv = i < iii < ii

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

iv = ii < iii < i

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. The ratio of volume of water drained by gravity to total volume is known as:

A

Specific retention

B

Specific yield

C

Storage coefficient

D

Coefficient of transmissibility

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Specific yield

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Velocity increases then loss of head:

A

Decreases

B

Remain constant

C

Increases

D

Become zero

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Increases

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. CBR value is used for the design of:

A

Sight distance

B

Pavement thickness

C

Super elevation

D

Transition curves

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pavement thickness

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. In relation to subgrade compaction, what is OMC and MDD?

A

Optimum Measure Content of soil and Maximum Dry Density

B

Optimum Moisture Content and Maximum Dry Density

C

Optimum Mineral Content and Maximum Dry Density

D

Optimum and Maximum Content of soil and Maximum Dry Density

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Optimum Moisture Content and Maximum Dry Density

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Determine the load carrying capacity of column size 450 × 600 mm casted with M30 grade of concrete and reinforcement with 4-20 mm dia bars of Fe415 steel. Effective length is 3.5 m

A

2403.89 kN

B

3977.44 kN

C

2576.12 kN

D

2067.97 kN

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

3977.44 kN

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following is NOT ballast material?

A

Clay

B

Moorum

C

Gravel

D

Broken stone

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Clay

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. An impulse is a characterized by a change of sound pressure of at least _______within 0.5 seconds with a duration of less than 1 second.

A

40 dB

B

90 dB

C

20 dB

D

70 dB

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

40 dB

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. What is the most important unit in modern distribution system?

A

Break down storage

B

Balancing storage

C

Head Loss due to friction

D

Storage and distribution Reserviors

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Storage and distribution Reserviors

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. n lanes weighted creep theory, weightage factor for horizontal creep is given as:

A

½

B

2/3

C

1/3

D

3/2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1/3

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. In surveyor`s compass, the graduations are shown as:

A

0o at NS and 180o at EW

B

0 o at NS and 90o at EW

C

0o at EW and 180o at NS

D

0 o at EW and 90o at NS

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

0o at NS and 90o at EW

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. The equation used to determine discharge using Darcy`s law is:

A

q = k / i A

B

q = k i A2

C

q= k i A

D

q= i / k A

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

q= k i A

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Calculate bending moment at the fixed end of cantilever beam having span of 2 m carries uniformly distributed load of 1 kN/m run over the length of 1.5 m from the free end.

A

1.5 kNm

B

1.125 Nm

C

-1.125 Nm

D

-1.875 Nm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

-1.875 Nm

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. The width of carriageway for two-lane road with raised Kerb is _________.

A

7.5 m

B

7.0 m

C

3.75 m

D

5.5 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

7.5 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Fixed plate bearings are suitable for the span up to ___________.

A

12 m

B

13 m

C

22 m

D

less than 4 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

12 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Rankine`s formula is an empirical formula which is used for _____________ column.

A

Only long

B

Only short

C

Both long and short

D

Stub

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Both long and short

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. What is the minimum time period required for soffit formworks to slabs when props are to be refixed?

A

14 days

B

7 days

C

3 days

D

24 hours

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

3 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. For all the qualities of the concrete, the strain at maximum stress is nearly:

A

0.002

B

0.004

C

0.04

D

0.02

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.002

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which grade of concrete should be used when reinforced concrete is exposed to rain or remain continuously under water?

A

M25

B

M40

C

M20

D

M30

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

M25

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. The length of each link in an Engineer`s chain is:

A

1.5 foot

B

0.5 foot

C

0.75 foot

D

1.0 foot

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1.0 foot

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Where are the stall or slab type urinals which are basically cheaper and generally used?

A

Private house or buildings

B

Cinema hall, restaurant, municipal toilets

C

Specially used in ladies toilets

D

Handicapped and specially challenged people

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Cinema hall, restaurant, municipal toilets

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. The waste outlet of the bathtub is connected to the sullage pipe through _________.

A

sanitary fittings

B

chambers

C

trap

D

pipes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

trap

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. For a rectangular beam of size 350 × 750 mm which is acted upon by torsion of 100 kNm in combination with working negative moment of 200 kNm and working shear force of 120 kN. What will be the equivalent shear force?

A

180.73 kN

B

577.143 kN

C

500.3 kN

D

126.33 kN

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

577.143 kN

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Which of the following does NOT represent a type of culvert?

A

Slab culvert

B

Box culvert

C

Through culvert

D

Pipe culvert

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Through culvert

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. The force exerted by a static fluid on a surface either plane or curved, when the fluid comes in the contact with surface is called:

A

Pressure density

B

Normal pressure

C

Centre of pressure

D

Total pressure

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Total pressure

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. The degree of static indeterminacy up to which column analogy method can be used is ________.

A

5

B

2

C

3

D

4

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

3

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Dangling error occurs in:

A

Resource Calculation

B

Quality measurement

C

Safety Assessment

D

Project Network Diagram

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Project Network Diagram

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. At which yards, the trains are sorted out:

A

Marshalling Yards

B

Goods Yards

C

Locomotive Yards

D

Station Yards

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Marshalling Yards

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. The Cadastral survey is used for:

A

Determining boundaries of fields

B

Determining quantities

C

Determining natural features of a country

D

Laying out plots

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Determining boundaries of fields

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The flow is in the space between the ________ eccentric circular cylinder called eccentric annulus.

A

ten

B

five

C

two

D

three

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

two

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. For a sandy soil, the ultimate bearing capacity of 30 cm plate is found to be 120 kN/m2 cm during plate load test. Then the ultimate bearing capacity of a square footing of 80 cm side under same loading conditions is _________.

A

240 kN/m2

B

320 kN/m2

C

180 kN/m2

D

120 kN/2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

320 kN/m2

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which type of cracks develops due to torsion in an RCC member?

A

Vertical cracks

B

Spiral cracks

C

Diagonal cracks

D

Inclined cracks

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Spiral cracks

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. The river is divided into ____ stages to find the proper location for the head works on the river.

A

2

B

4

C

3

D

5

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Thin cylinders are designed on the basis of:

A

Shear Stress

B

Longitudinal Stress

C

Bending Stress

D

Hoop Stress

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hoop Stress

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. For a triangular channel with slopes M:1(H:V), the Froude number F is:

A

v sqrt 2 / g sqrt y

B

m / sqrt of gy

C

v sqrt 2 / sqrt gy

D

v / sqrt 2gy

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

v sqrt 2 / sqrt gy

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. In solving three point problem by trial and error process, the fix strength is good when:

A

The station occupied by the plane table lies within the triangle formed by the three points

B

The station occupied by the plane table lies on the circle passing through the three points

C

The station occupied by the plane table lies near the circle passing through the three points

D

The angle subtended by the two lines obtained by joining the three points is very small

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The station occupied by the plane table lies within the triangle formed by the three points

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. A seamless pipe is to carry a fluid under a pressure of 2 N/mm2. The thickness of the cylinder is 10 mm. Calculate the diameter of the pipe if the maximum stress allowed is 100 N/mm2.

A

0.8 m

B

1.1 m

C

1 m

D

0.9 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Control limits are defined as:

A

Limits driven by the natural variability of the process

B

Statistical limits

C

Limits defined by customers

D

Limits driven by the inherent variability of the process

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Limits driven by the natural variability of the process

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. The size of test plates used in plate load test usually ranges from ________ mm to _____.

A

30, 75

B

75, 150

C

300, 750

D

100, 300

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

300, 750

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. When was the first metro system operated in Kolkata, India?

A

1987

B

1986

C

1984

D

1985

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1984

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. In a fluid flow when two points have the same velocity, the line passing through that two points is called:

A

Line of piezometric head

B

Line of equilibrium

C

Streamlines

D

Equipotential line

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Line of piezometric head

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Find the depth of a point below the water surface in the sea where pressure intensity is 1.886 MN/m2. (The specific gravity of seawater is 1.03)

A

1.9 x109 m

B

186.65 m

C

100 m

D

286.65 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

186.65 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. The expansion of Portland Pozzolana cement should NOT be more than _____ mm.

A

3

B

15

C

5

D

10

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

10

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. The materials used in construction of Water Bound Macadam are:

A

Coarse aggregates, screenings and binding material

B

Coarse aggregates, emulsion, cutback, screenings and binding material

C

Coarse aggregates, tar and binding material

D

Bitumen, tar and binding material

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Coarse aggregates, screenings and binding material

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Aggregate impact test and abrasion test measure:

A

Hardness only

B

Toughness only

C

Resistance to weathering action

D

Toughness and Hardness

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Toughness and Hardness

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. The distance between two pegs P and Q is chained. Before reaching peg Q, the back man has used 10 chains and also, he has counted 15 links from last arrow to peg Q. If the length of chain is 20 m and length of one link is 0.2 m, the total distance between pegs P and Q is:

A

200 m

B

3 m

C

203 m

D

303 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

203 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. A deficit of sediments in flowing water may cause a river:

A

Sub-critical type

B

Degrading type

C

Meandering type

D

Aggrading type

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Degrading type

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. The motion of a particle is given by x = t3 – 12t + 6. Find the distance travelled and acceleration when the velocity becomes zero.

A

10m, 12m/s2

B

10m, -12m/s2

C

-10m, 12m/s2

D

-10m, -12m/s2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

10m, 12m/s2

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. On what does the thickness of slab primarily depend?

A

Deflection criteria

B

Shear force

C

Bending moment

D

Cracking

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Deflection criteria

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. What do you mean by the term `Procedure`?

A

Method of performing a task

B

Enforces discipline

C

Essence of management

D

Includes the process of test and interview

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Method of performing a task

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which one of the following is a statically indeterminate structure?

A

Two hinged arches

B

Simply Supported beam

C

Three hinged arches

D

Cantilever beam

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Two hinged arches

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. How can the efficiency of skimming tank be increased considerably by 3 to 4 times?

A

By chemical precipitation

B

By passing chlorine gas along with the compressed air

C

By mean of scrapper mechanism

D

By vaccum floatation method

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

By passing chlorine gas along with the compressed air

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. A revised estimate is required to be prepared when the original sanctioned estimate exceeds more than:

A

2.5%

B

7.5%

C

10%

D

5%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

5%

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Which among the following is a scalar quantity?

A

Force

B

Weight

C

Momentum

D

Volume

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Volume

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. In a rectangular channel 8 m wide and 4 m deep having a velocity of 1 m/sec, the bed slope of the semester is 1 in 4000. The energy line is having a slope of 0.00004, find the rate of change of depth of water.

A

0.2

B

0.02

C

0.00002

D

0.0002

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.0002

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. ABC inventory control focuses on:

A

Items that have more demand

B

Items not readily available

C

Items that are very significant to inventory control

D

Items that consume less money

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Items that are very significant to inventory control

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. The slope of water surface in any uniform flow is always equal to _________.

A

negative

B

zero

C

infinity

D

one

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Capillary fringe water is also called:

A

Vadose water

B

Repulsive water

C

Stored water

D

Added water

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vadose water

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following is the most accurate and common method of measuring distance?

A

Pedometer

B

Chaining

C

Speedometer

D

Passometer

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chaining

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. A pipe of 200 mm diameter is carrying water. If the velocities at the pipe center and 30 mm from the pipe center are 2.5 m/s and 1.5 m/s respectively and flow in the pipe is turbulent, calculate shearing stress

A

T0 = 20 N/m

B

T0= 205 N/m2

C

T0= 105.83 N/m2

D

T0= 100 N/mm2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

T0= 105.83 N/m2

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which of the following areas is NOT included in building`s plinth area?

A

Internal shafts for sanitary installations upto 2 sq.m. in area

B

Area of the walls at the floor levels

C

Lift and Wall including landing

D

Area of Cantilevered porch

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Area of Cantilevered porch

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. The efficiency of hydraulic crane which is supply water under pressure 80 N/cm2 for lifting weight through a height 10m, is 60%. If the diameter of the ram is 150 mm and velocity ration is 1/6.Find Weight of lift (W) and Volume of water required (V).

A

W = 140KN, V = 0.94mm3

B

W = 1408KN, V = 0.094mm3

C

W = 1500N, V = 0.084m3

D

W = 1408N, V = 0.0945m3

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

W = 1408N, V = 0.0945m3

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. In a spirally reinforced axially loaded short column the concrete inside the core is subjected to:

A

Axial compression and uniaxial bending

B

Axial tension

C

Triaxial compression

D

Axial compression and biaxial bending

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Triaxial compression

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. The water content(w) of a soil sample is defined as the ratio of weight of water to the ___________.

A

total volume

B

weight of voids

C

weight of the solids

D

total weight

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

weight of the solids

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which condition in the following defines a wall ( y=0) in a boundary layer?

A

Shear stress = 0

B

u= U

C

ð2u/ ðy2 = 0

D

U=0 , V=0

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

U=0 , V=0

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. A prestressed rectangular concrete beam of size 150 × 450 mm is prestressed by wires of area 150 mm2 at an eccentricity of 50 mm. The initial pre stress in the wires is 1300N/mm2. What is the loss of stress in steel due to creep of concrete? Take Es 210KN/mm2, Ec 35KN/mm2, ultimate creep strain is 41×10-6 mm/mm per N/mm2.

A

12.15 N/mm2

B

3.31 N/mm2

C

20 N/mm2

D

28.49 N/mm2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

28.49 N/mm2

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Scrap value of the property may be:

A

Positive only

B

Negative only

C

Constant

D

Both negative and positive

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Both negative and positive

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. As per Rankine`s Analysis, the minimum depth of the foundation for a soil having intensity of loading 150 kN/m2, unit weight 16.2kN/m3 and angle of internal friction 28o is ________.

A

1.20 m

B

1.00 m

C

1.75 m

D

1.80 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1.20 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Statistical quality control of concrete is defined as the:

A

Application of the theory of probability to inspect the concrete samples

B

Reducing the cost of removal of defects in concrete

C

Testing of the strength of concrete samples

D

Measuring of risks to prevent the failures in concrete

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Application of the theory of probability to inspect the concrete samples

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. The permissible range of inside clearance for the sampler to collect undisturbed soil sample is ___________ percentage.

A

2.5 to 4.5

B

0.5 to 3

C

3 to 5

D

0 to 2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

0.5 to 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Upto ______ cm thick brick walls, IS 1200-III allows the measurement of brick walls in sq. meters.

A

14

B

8

C

12

D

10

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

10

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Recommended value of slump of concrete for road construction is:

A

20 to 40 mm

B

90 to 100 mm

C

70 to 80 mm

D

40 to 50 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

20 to 40 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. The shear strength of concrete depends on:

A

Width of beam

B

Grade of concrete

C

Effective depth of beam

D

Grade of steel

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Grade of concrete

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Application of Stokes`s law is:

A

Air Flow

B

Building Flow

C

Submerge Flow

D

Separating the coolant from metal chips in machining operation

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Separating the coolant from metal chips in machining operation

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. When the speed of outlet discharge equals to rate of change of channel discharge it is called ________.

A

sensitivity

B

flexibility

C

proportionality

D

setting

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

proportionality

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. According to Indian railway guidelines, the major bridges having a span of more than ________ of total waterways.

A

6 m

B

12 m

C

10 m

D

18 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

18 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. EMD stands for:

A

Earnest money deposit

B

Extra money deposit

C

Earliest money deposit

D

Essential money deposit

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Earnest money deposit

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. When shear stresses are present in a fluid, the pressure at a point is:

A

Equal in all directions

B

Zero at any point

C

Not equal in all directions

D

No changes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Equal in all directions

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. A vehicle is moving on two lane National Highway on a horizontal curve of radius 150 m at a design speed of 80 kmph, what is the extra widening required to negotiate this curve? Consider length of wheel base as 6 m.

A

0.92 m

B

1.0 m

C

0.82 m

D

0.72 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.92 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. As per IS, the internal diameter and height of the steel dolly used in core cutter test are __________ respectively.

A

10 cm and 3 cm

B

11.7 cm and 1.5 cm

C

10 cm and 2.73 cm

D

10 cm and 2.5 cm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

10 cm and 2.5 cm

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. The fore bearing of a line measured is 60o, the back bearing of the same line is:

A

120o

B

240o

C

180o

D

60o

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

240o

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. The vertical upward earthquake acceleration av = 0.2g performing on a gravity dam will:

A

Increase the weight of the dam by 20%

B

Decrease the weight of the dam by 20%

C

Increase the uplift by 20%

D

Decrease the uplift by 10%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Increase the weight of the dam by 20%

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. A reservoir with controlled outlets is known as:

A

Detention basins

B

Retarding Reservoir

C

Extending basin

D

Control reservoirs

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A reservoir with gate-controlled outlets wherein surface water retained for a considerable time and released for use at the time when normal flow of the stream is insufficient to satisfy the requirements. It is also called as the Retarding Reservoir

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. If a beam supports two concentrated loads, then the shape of profile followed by cable is:

A

Triangular

B

Square

C

Trapezoidal

D

Parabolic

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Trapezoidal

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. The drag force Fo on soccer ball is thought to depend on the velocity of the ball “V” diameter “D”, air density “G”, and viscosity “µ”. Determine the number of Pi group that can be formed from these five parameters.

A

Pi = 5

B

Pi = 2

C

Pi = 9

D

Pi = 3

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pi = 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. The main function of the road median is:

A

To prevent head on collision between vehicles moving in opposite directions on adjacent directions

B

To provide structural stability and support to the edges

C

Act as service lanes

D

To serve as emergency lanes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

To prevent head on collision between vehicles moving in opposite directions on adjacent directions

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The Motor Vehicles Act was established in the year ________.

A

1934

B

1939

C

1947

D

1940

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1939

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Compaction of soil is defined as the process of _________ by mechanical means.

A

addition of solid grains

B

addition of air voids

C

removal of air voids

D

removal of water voids

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

removal of air voids

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following is NOT a technique of inventory control?

A

ABC analysis

B

GOLF analysis

C

FSN analysis

D

PERT analysis

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

PERT analysis

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Deep cast bearings are suitable for the span of:

A

25 to 30 m

B

12 to 20 m

C

20 to 25 m

D

3 to 8 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

12 to 20 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. For a specific strata , porosity (n) is 0.45, specific yield (Sy) is 25% ,specific retention (Sr) in % is:

A

2.25

B

20

C

0.2

D

65

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

20

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Milestone chart is an improvement over:

A

CPM

B

Bar chart

C

Abacus chart

D

PERT

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bar chart

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. The age factor for a 6 month of a member full load or stress is ____.

A

1.10

B

1.0

C

1.20

D

1.15

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1.15

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. The magnetic bearing of a line is 44o35`. If the magnetic declination is 4o14` East, the true bearing is:

A

40o21`

B

48o49`

C

139o39`

D

131o11`

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

48o49`

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which one has the world`s longest railway platform in India?

A

Kollam railway station

B

Gorakhpur railway station

C

Kharagpur railway station

D

Delhi railway station

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gorakhpur railway station

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Slack time is related to:

A

An event

B

Cost

C

Event and activity both

D

An activity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

An event

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. In general, the percentage amount of security money is _______ of the total project cost.

A

10%

B

0.5%

C

1%

D

2%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

10%

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. The Nagpur Road plan formula were prepared assuming:

A

Star and Circular Pattern

B

Star and Grid Pattern

C

Rectangular or Block Pattern

D

Star and Block Pattern

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Star and Grid Pattern

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. For factories and workshops, storage capacity request for Wc and urinal are:

A

800 lt. per Wc and 150 lt. per urinal seat

B

1200 lt. per Wc and 200 lt. per urinal seat

C

900 lt. per Wc and 120 lt. per urinal seat

D

900 lt. per Wc and 180 lt. per urinal seat

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

900 lt. per Wc and 180 lt. per urinal seat

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Which of the following shapes are NOT used in R.C.C. piers

A

T shapes

B

Trestle bent

C

Dumb bell type

D

Rectangular

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

T shapes

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which location absorbs the least radiation and transmits the most during a radiography test?

A

Low-density region

B

Extremely high-density region

C

High-density region

D

The same quantity of radiation is absorbed and transmitted in low and high density areas

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Low-density region

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. When is the neutral axis critical according to the limit state method?

A

Both steel and concrete strains reach their maximum value at the same time.

B

Steel strain reaches its maximum value earlier than concrete strain.

C

Concrete strain reaches its maximum value earlier than steel strain.

D

Both steel and concrete strains reach their minimum value at the same time.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Both steel and concrete strains reach their maximum value at the same time.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Engineering survey in which Centre line of the road is transferred on the ground in:

A

Preliminary survey

B

Final location and detailed surveys

C

Reconnaissance Survey

D

Map survey

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Final location and detailed surveys

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. A 20 m length chain got out of the correct line by a perpendicular distance of 1 m, then the associated error in meters is:

A

1/40

B

1/10

C

1/20

D

1/30

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/40

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. During plate load test, the settlement of a 35 cm plate is found to be 2 cm in a cohesive soil, then the settlement of a square footing of 85 cm side under same loading conditions is _________.

A

2.00 cm

B

3.89 cm

C

3.75 cm

D

4.85 cm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

4.85 cm

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. The longest chain line used in making a survey is called __________ line.

A

check

B

tie

C

base

D

proof

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

base

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. In India, the standard chord length used in curves is:

A

60 m

B

45 m

C

30 m

D

90 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

30 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. As per IS 2131-1981, the drive weight used in standard penetration test (SPT) is _____ KG

A

42.5

B

50

C

63.5

D

75

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

63.5

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Better drag coefficient will be achieved when aspect ratio becomes:

A

L/D > 4

B

L/D < 4

C

L/D > 6

D

L/D = 4

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

L/D > 6

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. If speed of the vehicle, v = 60 kmph, design friction coefficient = 0.36 and driver reaction time is 2.5 second, then the stopping distance is:

A

81 m

B

91 m

C

78 m

D

98 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

81 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. ________ are sometimes used in river training work to close a particular flow , so that river flow may be directed in some other desired direction.

A

Closing dykes

B

Submerged dykes

C

Attracting groynes

D

Pitched islands

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Closing dykes

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Which of the following is wrong about the CPM method?

A

Used for the repetitive type of project

B

Deterministic in nature

C

One time estimate is made in CPM

D

Event oriented approach

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Event oriented approach

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Identify the CORRECT statement.

A

Forces causing the motion are not considered in kinematics

B

Forces causing the motion are considered in kinematics

C

Kinetics and kinematics are not the branches of dynamics

D

Statics and dynamics are not the branches of rigid body mechanics

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Forces causing the motion are not considered in kinematics (

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which one of the following is CORRECT statement about Simple machines?

A

It reduces the force required

B

t increases the amount of work required

C

It reduces the amount of work required

D

It increases the force required

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

It reduces the force required

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. In India, Metros use:

A

Standard gauge

B

Metre gauge

C

Narrow gauge

D

Broad gauge

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Standard gauge

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. The sight distance visible to a driver during night under the illumination of vehicle headlights is called:

A

Intermediate Sight Distance

B

Passing Sight Distance

C

Head-light sight distance

D

Safe overtaking Sight distance

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Head-light sight distance

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Which of the following activities is NOT included in cash flow?

A

Estimating and costing activities

B

Investment activity

C

Operating activity

D

Financial activity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Estimating and costing activities

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Select the expenses which do not affect the cash book.

A

Telephone expenses

B

Cash receipts

C

Cash payments

D

Depreciation

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Depreciation

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Wet Mix Macadam (WMM) base course consist of:

A

Well graded hard crushed aggregates and adequate proportion of cutback mixed thoroughly in a mixing plant

B

Well graded hard crushed aggregates and adequate proportion of bitumen mixed thoroughly in a mixing plant

C

Well graded hard crushed aggregates and adequate proportion of water mixed thoroughly in a mixing plant

D

Well graded hard crushed aggregates and adequate proportion of emulsion mixed thoroughly in a mixing plant

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Well graded hard crushed aggregates and adequate proportion of water mixed thoroughly in a mixing plant

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Which of the following IRC codes is used for Composite Structure?

A

IRC 75

B

IRC 78

C

IRC 22

D

IRC 21

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

IRC 22

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. In RCC beam, the actual shear stress distribution above the neutral axis is ________, however, it is considered as _________ for design purpose.

A

parabolic, parabolic

B

rectangular, parabolic

C

rectangular, rectangular

D

parabolic, rectangular

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

parabolic, rectangular

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which of the following options shows the component of the Adjoining structure only?

A

Beams, Girders, Arches

B

Piers, Abutments, Wingwalls

C

Approaches, Guard Stones, Bearings

D

Parapet Walls, Foundations, Hand Rails

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Approaches, Guard Stones, Bearings

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which one of the formula is correct for estimation of RL of intermediate point?

A

RL of BM -BS+IS

B

RL of BM-BS-IS

C

RL of BM+BS-IS

D

RL of BM+BS+IS

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

RL of BM+BS-IS

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Which of the following are the total linear errors of closure in the compass traverse?

A

1 in 600

B

1 in 25000

C

1 in 5000

D

1 in 10000

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1 in 600

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. ABC analysis is related to:

A

Analysis of process chart

B

Ordering schedule of job

C

Flow of Metals

D

Controlling the inventory costs money

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Controlling the inventory costs money

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. When the section is subjected to an axial load and a moment, the ratio of the moment to the load is called:

A

Bending stress

B

Eccentricity

C

Combined stress

D

Direct Stress

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Eccentricity

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. In which state, the temperature inversion represents a highly stable environment?

A

Descending parcel of heavier air cooler than the surrounding air

B

Warmer air lies over the colder air

C

Warmer air lies below the colder air

D

Rising parcel of air warmer than the surrounding environment

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Warmer air lies over the colder air

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. What is the maximum area of compression reinforcement in beams?

A

4% of effective area of beam

B

4% of gross area of beam

C

6% of gross area of beam

D

6% of effective area of beam

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4% of gross area of beam

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. In a constant head permeability test, the quantity of water collected is 380 ml in 12 minutes under an effective constant head of 45 cm. If the length and area of cross section of the sample are 6.5 cm and 50 cm2/sec respectively, then coefficient of permeability is __________.

A

1.24 x 10-4cm/sec

B

1.52 x 10-3cm/sec

C

1.84 x 10-5cm/sec

D

1.10 x 10-2cm/sec

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1.52 x 10-3cm/sec

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. A well 3 meters in diameter has its normal water level 3 meters below the ground level. By pumping water level in the well is depressed to 10 meters below the ground level. In 4 hours the water rises by 5 meters. Calculate the specific yield of the well.

A

2.213 m3/hr

B

3.224 m3/hr

C

1.242 m3/hr

D

5 m3/hr

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2.213 m3/hr

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. If a curve is designated as a 3 degree curve on a 40 m arc, the radius of the curve is:

A

76.363 m

B

763.63 m

C

381.81 m

D

190.90 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

763.63 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. For a given water-cement ratio, how the size of aggregate affects workability of concrete?

A

May or may not depend

B

Does not depend

C

Larger size of aggregate higher will be workability

D

Larger size of aggregate lower will be workability

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Larger size of aggregate higher will be workability

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. As per the Indian standards the standard temperature for reporting specific gravity is ___________.

A

27oC

B

23oC

C

25oC

D

21oC

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

27oC

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which of the following population forecasting methods is used to calculate the population forecasting for old city?

A

Geometric increase method

B

Arithmetic increase method

C

Decreasing growth rate method

D

Incremental increase method

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Arithmetic increase method

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Which of the following does NOT come under the non-destructive testing techniques?

A

Ultrasonic testing

B

Compression Testing

C

Eddy current testing

D

Visual testing

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Compression Testing

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. If the coefficient of uniformity and coefficient of curvature of a sand is found to be 7.5 and 2.5 respectively. As per IS, the sand is classified as:

A

SW

B

GP

C

SP

D

GW

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

SW

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Coefficient of drag value for sphere is:

A

26.0/Re

B

28.0/Re

C

30.0/Re

D

24.0/Re

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

24.0/Re

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Low lift centrifugal pump is used for:

A

Work against up to 200 m

B

Work against up to 15 m

C

Work against up to 40 m

D

Work against up to 100 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Work against up to 15 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. For normal RCC work, the recommended slump should be ___________.

A

20 to 40 mm

B

50 to 70 mm

C

80 to 150 mm

D

10 to 15 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

80 to 150 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. For a culvert, the most suitable foundation is:

A

Well foundation

B

Caisson foundation

C

Pile foundation

D

Spread foundation

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Spread foundation

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Which of the following is NOT the error due to manipulation and sighting in plane table survey?

A

Defective orientation

B

Inaccurate centering

C

Error of plotting

D

Defective sighting

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Error of plotting

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Total domestic daily demand for water in India according to IS code 1172 is:

A

135 l/h/d

B

240 l/h/d

C

260 l/h/d

D

220 l/h/d

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

135 l/h/d

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. From the below given, identify the softest grade and hardest grade of bitumen.

A

VG30 and VG20

B

VG40 and VG20

C

VG40 and VG30

D

VG10 and VG40

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

VG10 and VG40

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Dummy activity is used to:

A

Determine Optimum time

B

Determine the critical path

C

Determine the project completion time

D

Maintain the required network

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Maintain the required network

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which of the following pre-stressing systems employs high tensile bars with thread at ends?

A

Gifford-Udall system

B

Magnel-Blaton System

C

Lee-McCall system

D

Freyssinet system

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lee-McCall system

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. The relative positions of the points to be surveyed should be located by measurement from at least:

A

3 points of reference

B

2 points of reference

C

4 points of reference

D

1 point of reference

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2 points of reference

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. What is the testing time for color of sample water?

A

Within 24 hours

B

Within 72 hours

C

Within 12 hours

D

Within 7 days

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Within 72 hours

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Which one of the following is NOT a project management technique?

A

Bar Chart

B

PERT

C

ABC analysis

D

CPM

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

ABC analysis

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Shallow tube wells up to 70 meter depth in alluvial soils are usually not drilled by:

A

Cable tool drills

B

Light rigs

C

Water jet methods

D

Air pressure drills

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Air pressure drills

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Find the quantity of cement for 1 m3 of concrete. The void ratio in cement is 55%, fine aggregate 40%, in coarse aggregate 45%.The material properties of mix is 1 : 1.5 : 3 by weight with water cement ratio 0.50. One bag of cement weigh 50 kg and density of cement is 1440 kg/m3, of fine aggregate is 1780 kg/m3 and coarse aggregate is 1650 kg/m3. Volume of one bag of cement is 34.7 L. Assume volume of air in concrete as 4% per m3 of concrete

A

514 kg

B

343 kg

C

170 kg

D

1029 kg

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

343 kg

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The cube compressive strength of concrete in compressive testing machine is more than cylindrical compressive strength by ____ times.

A

1.1

B

1.5

C

1.25

D

0.8

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1.25

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. The pipes which are NOT suitable for water carrying but quite suitable for sewage and drain or sewage disposal is:

A

Vitrified Clay pipes

B

Cost Iron pipes

C

Hume Steel pipes

D

R.C.C pipes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vitrified Clay pipes

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Maximum shear stress by Mohr`s circle method, is _____to the radius of the Mohr`s circle.

A

unequal

B

lesser than

C

greater than

D

equal

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

equal

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. The nomogram of Hazen–Williams formula is valid for a value of roughness coefficient CH equal to 100. For any other value of roughness coefficient CH, the head loss obtained from the nomogram is multiplied by the factor:

A

CH/30

B

CH/25

C

CH/100

D

CH*100

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

CH/100

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. For pure bending, identify the WRONG statement.

A

Shear force along the length of the member is zero

B

The beam is bent into a circular arc of radius R

C

The beam is subjected to pure moments or couple

D

Bending moment along the length of the member is zero

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bending moment along the length of the member is zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. The hoop stress in case of thick cylinders is reduced by _______ one cylinder over another cylinder.

A

adding

B

shrinking

C

compressing

D

wire winding

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

shrinking

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. The centre of pressure for a plane vertical surface lies at a depth of _________ of the immersed surface.

A

double the height

B

one- half the height

C

one-third the height

D

two-third the height

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

two-third the height

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. One cubic metre of marble chips weights about:

A

4 tonnes

B

3.3 tonnes

C

1 tonnes

D

2.711 tonnes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

2.711 tonnes

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. The typical co-efficient of permeability value of clay is ________ cm/sec.

A

1 x 10-6 and smaller

B

2 x 10-3 to 1 x 10-4

C

1 x 10-2to 5 x 10-2

D

1.0 and greater

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1 x 10-6 and smaller

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. The ratio of direct stress to the volumetric strain is known as:

A

Modulus of rigidity

B

Bulk modulus

C

Modulus of elasticity

D

Young`s modulus

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bulk modulus

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Volume of voids to total volume of soil expressed in percentage is called:

A

Void ratio

B

Air Content

C

Water Content

D

Porosity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Porosity

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Cost of production equals prime costs and:

A

Factory and administration overheads

B

Factory, administration, sales, overheads and profits

C

Factory, administration and sales overheads

D

Factory Overheads

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Factory Overheads

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. The time estimate of activities and probability of their occurrence follows:

A

Normal distribution curve

B

Binomial distribution curve

C

Poisson`s distribution curve

D

Beta distribution curve

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Beta distribution curve

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. A vehicle is moving on a two-lane highway with design speed of 65 kmph on a horizontal curve of radius 250 m. What is the required length of transition curve based on rate of change of centrifugal acceleration?

A

41.4 m

B

61.4 m

C

31.4 m

D

51.4 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

41.4 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. ________ is a method of surface drainage which makes use of dead furrows.

A

Surface outlet

B

Outlet drains

C

Bedding

D

French drain

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bedding

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Which size (diameter) of theodolite is generally preferred for triangulation work?

A

14 to 25 cm

B

8 to 12 cm

C

< 8 cm but > 4cm

D

> 25 cm but < 30 cm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

14 to 25 cm

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. If the dilution factor is above 500, what is the standard of purification required?

A

No treatment is required.

B

Primary treatment such as plain sedimentation should be given to the sewage

C

Treatment such as chemical precipitation are required

D

Complete through treatment should be given to sewage.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

No treatment is required.

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Dimension analysis is a method to find _________.

A

properties

B

dimensions

C

acceleration

D

quantity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

dimensions

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Castigliano`s theorem 2 falls under ___________ method.

A

stiffness

B

force

C

displacement

D

moment of distribution

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

force

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. The essential requirements of soil properties considered suitable for the construction of subgrade are:

A

Liquid Limit to less than 70% and Plasticity Index to be less than 15%.

B

Liquid Limit to less than 50% and Plasticity Index to be less than 25.

C

Liquid Limit to less than 60% and Plasticity Index to be less than 2%.

D

Liquid Limit to less than 80% and Plasticity Index to be less than 10.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Liquid Limit to less than 50% and Plasticity Index to be less than 25.

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. The saturated unit weight of the soil sample having specific gravity = 2.66, void ratio=0.63 and unit weight of water=9.81 kN/m3 is:

A

17.8 kN/m3

B

21.6 kN/m3

C

19.8 kN/m3

D

15.6 kN/m3

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

19.8 kN/m3

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Estimate the speed of sound in water and methanol.

A

Speed of sound in water = 1500 m/s, speed sound methanol = 1700 m/s

B

Speed of sound in water = 1480 m/s, speed sound methanol = 1023 m/s

C

Speed of sound in water = 1800 m/s, speed sound methanol = 1000 m/s

D

Speed of sound in water = 1450 m/s, speed sound methanol = 1340 m/s

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Speed of sound in water = 1480 m/s, speed sound methanol = 1023 m/s

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. What is the limit to the spacing of longitudinal bars on the column perimeter?

A

16 × diameter of main bar

B

450 mm

C

200 mm

D

300 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

300 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Which of the following methods is NOT adopted to remove silt from canals?

A

Iron rakes

B

Improved agonic practice

C

Flushing

D

Excavation

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Improved agonic practice

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Effect of both bucking and crushing is considered in:

A

Euler`s theory

B

Bernoulli`s Equation

C

Rankine`s Formula

D

Darcy`s formula

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rankine`s Formula

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. For a standing crop, the consumptive use of water is equal to the depth of water:

A

Used by the crop in transpiration, evaporation and also the quantity of water evaporated from adjacent soil

B

Transpired and evaporated by the crop

C

Evaporated by the crop

D

Transpired by the crop

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Used by the crop in transpiration, evaporation and also the quantity of water evaporated from adjacent soil

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. The dimensions of storage coefficients is:

A

MoL2T-1

B

MoL3T2

C

Dimensionless

D

MoL1T1

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dimensionless

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. What is the most common shape of the transition curve?

A

Cubic parabola

B

Elliptical

C

Parabola

D

Square

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Cubic parabola

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. Time required by pressure wave to travel from tank to valve is _______.

A

t = 3L/C

B

t = 6L/C

C

t = 5L/C

D

t = 2L/C

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

t = 2L/C

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Which one of the given statements is WRONG about torsion?

A

Force required for torsion is normal to the longitudinal axis and exactly at the centroid.

B

Torsion is the twisting of a structural member subjected to a couple that produces rotation about longitudinal axis

C

It causes rotation of all the fibres about longitudinal axis

D

Radii remain straight after rotation

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Force required for torsion is normal to the longitudinal axis and exactly at the centroid.

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. The internal water pressure develops circumferential tensile stress called:

A

Longitudinal stress

B

Water hammer pressure

C

The compressive stress of the pipe material

D

Hoop stress in the pipe wall

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hoop stress in the pipe wall

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. O3 is formed due to the photochemical reaction between ___________.

A

SO2and H2O

B

Hydrocarbon(HC) and NItrogen Oxide(NO)

C

Nitrogen oxide combine with atmospheric Oxygen

D

Oxidation of Hydrocarbons

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hydrocarbon(HC) and NItrogen Oxide(NO)

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Which one of the following is NOT a material property?

A

Fatigue

B

Stress

C

Creep

D

Toughness

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Stress

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. The permanent railway track is regarded to be:

A

Semi elastic in nature

B

Semi-rigid in nature

C

Elastic in nature

D

Rigid in nature

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Semi elastic in nature

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. What is the permissible limit of chlorides in water used in plain concrete work?

A

2000 mg/l

B

1000 mg/l

C

200 mg/l

D

500 mg/l

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2000 mg/l

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Cone is having angle of 75o. Drag coefficient value becomes:

A

0.55

B

1.15

C

1.40

D

1.05

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.55

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. The maximum torque that can be safely applied to a shaft of 100 mm diameter if the permissible angle of twist is 1 degree in a length of 3 m and the permissible shear stress is 30 N/mm2. Take N = 0.8 x 105 N/mm2 .

A

4.82 kNm

B

4.57 kNm

C

5.89 kNm

D

5.5 kNm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

5.89 kNm

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. Analytical and graphical methods are used for finding the _____ on an oblique section.

A

torsion

B

stresses

C

strains

D

moments

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

stresses

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Which of the following options is NOT a representation of an activity?

A

The Invitations are being sent

B

The office area is being cleaned

C

Site located

D

Foundation is being laid

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Site located

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. For what value of Froude number, the jump is steady jump?

A

F1 = 1.7 to 4.5

B

F1 = 9

C

F1 = 1 to 4

D

F1 = 4.5 to 9

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

F1 = 4.5 to 9

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. If the inside diameters of the cutting edge and sample tube are 68 mm & 70 mm respectively and 76 mm &74 mm are the outside diameters of the cutting edge and sample tube respectively, then outside clearance of the sampler is ______.

A

4.9%

B

1.08%

C

2.7%

D

1.98%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2.7%

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. Which types of aggregates are best suitable for concrete strength and durability?

A

Uniformly graded aggregates

B

Poorly graded aggregates

C

Gap graded aggregates

D

Well graded aggregates

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Well graded aggregates

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. A continuous slab of clear span 5 m and effective depth is 150 mm and supported on 300 mm. What is the value of effective span?

A

5000 mm

B

5300 mm

C

5150 mm

D

5075 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

5150 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. Velocity Potential Ø is a constant along _______.

A

non Stream Function

B

equipotential line

C

non equipotential line

D

stream line

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

equipotential line

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. _______ may be used for all discharge when drop is more than 1.5 meters.

A

Non meter fall

B

Inglis fall

C

Vertical drop

D

Well type

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Inglis fall

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Which of the following is NOT a type of contract?

A

Open tender

B

Lump-sum contract

C

Item rate contract

D

BOT

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Open tender

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. The water content corresponding to maximum dry density is called ________.

A

Moisture content

B

Optimum water content

C

Critical water content

D

Zero air void

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Optimum water content

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. The point of contraflexure definitely occurs in _______ beams.

A

overhanging

B

continuous

C

cantilever

D

simply supported

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

overhanging

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. The type of road pattern adopted by city roads of Chandigarh is:

A

Radial or star and block pattern

B

Radial or star and grid pattern

C

Hexagonal pattern

D

Rectangle or block pattern

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rectangle or block pattern

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. Design the rate of superelevation for horizontal curve of radius 400 m for a mixed traffic condition, having a speed of 80 Kmph.

A

1

B

0.05

C

0.07

D

0.08

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

0.07

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. What is the usual height of the bridge above the high flood level (HFL)?

A

6 to 7 m

B

4.5 to 6 m

C

3 to 3.3 m

D

1.2 to 1.5 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1.2 to 1.5 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Which type of soil is benefited by using tile drainage?

A

Black Soils

B

Dry Soils

C

Red Soils

D

Wet Soils

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Wet Soils

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. The length of a line measured with a 30 m chain is 800.64 m. Afterwards it is found that the chain is 0.05 m too long. The true length of the line is:

A

799.307

B

799.305 m

C

801.974 m

D

801.976 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

801.974 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. Component of the bridge above the level of bearing is known as:

A

Superstructure

B

Sub-structure

C

Adjoining structure

D

Masonry structure

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Superstructure

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Which of following contracts has contractor and government`s share as 60% and 40% of total project`s cost respectively?

A

EPC contract

B

BOT contract

C

HAM contract

D

Item rate contract

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

HAM contract

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. What is the magnetic declination if the sum of the magnetic bearing at a place at known in southern hemisphere is 167o?

A

13oE

B

77oN

C

23oS

D

13oW

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

13oE

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Difference in elevation between two successive contour lines is called:

A

Contour map

B

Horizontal equivalent

C

Contour line

D

Contour interval

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Contour interval

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Which of the following cash books has only one account that is a cash account?

A

Triple column cash book

B

Petty cash book

C

Simple cash book

D

Double column cash book

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Simple cash book

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. The time related to minimum total project cost is:

A

Crash time

B

Between normal time and crash time

C

Normal time

D

Optimistic time

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Between normal time and crash time

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. The drainage water is sometimes allowed to join the canal water to augment canal supplies through a hydraulic structure called:

A

Canal outlet

B

Level crossings

C

Module

D

Canal inlet

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Canal inlet

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Coefficient of friction μ is the ratio of:

A

Applied Force and Normal Reaction

B

Frictional Force and Normal Reaction

C

Resultant and normal reaction

D

Frictional Force and Resultant

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Frictional Force and Normal Reaction

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. What is the acceptable outdoor noise level for industrial areas, as per the IS-code 4954- 1968?

A

50-60 dBA

B

25-35 dBA

C

35-45 dBA

D

40-50 dBA

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

50-60 dBA

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. A narrow track is made along the alignment of the hill road to enable access for inspection, collection of data called:

A

Open cut

B

Open tunnel

C

Close Conduit

D

Trace cut

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Trace cut

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. How much track is covered by B.G in India?

A

70 - 80 %

B

More than 90%

C

85 to 90 %

D

50-60%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

More than 90%

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. Find the compaction factor of concrete using the following data: Weight of empty cylinder (W1) = 10 Kg Weight of empty cylinder + Weight of free fall concrete (W2) = 15 Kg Weight of empty cylinder + Weight of hand compacted concrete (W3) = 17 Kg

A

0.78

B

0.81

C

0.68

D

0.71

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.71

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. According to von –karman equation quantity of hydrodynamic force (P) acting on dam is:

A

P = 0.655 Kh Ƴw H2

B

P = 0.75 Kh Ƴw H2

C

P = 0.5 Kh Ƴw H

D

P = 0.555 Kh Ƴw H2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

P = 0.555 Kh Ƴw H2

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The whole circle bearing of a line measured is 135o.The reduced bearing of line is:

A

45oNE

B

45oSE

C

135oSE

D

135oNE

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

45oSE

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. The expression used to calculate water hammer pressure pw is:

A

N0e -kt

B

CDAp ρv2 /2

C

(fLU2 )/(2gd)

D

V*Ew/Es

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

V*Ew/Es

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. One-way slabs are supported by ________ across the entire width.

A

footing

B

column

C

bearing walls

D

props

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

bearing walls

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. The torsional reinforcement required when both the meeting edges of slab are continuous is:

A

No reinforcement is required

B

Same as area of flexural steel required

C

0.375 times of flexural steel required

D

0.75 times of area of flexural steel required

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

No reinforcement is required

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. The chart which is used to monitor the variable is:

A

Q-chart

B

C-chart

C

P-chart

D

Range chart

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Range chart

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Unit of Strain is:

A

N/mm2

B

N-mm

C

No unit

D

N

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

No unit

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. A cantilever of length (l) carries a uniformly distributed load w N per unit length for the whole length. The shear force at the free end will be ___.

A

wl

B

wl/2

C

wl/4

D

zero

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. Which among the following claims about the ultrasonic test is/are right?

A

The created waves are detrimental to one`s health, and intricate shapes may be easily scanned.

B

Complex shapes can be detected quickly

C

Ultrasonic testing equipment is lightweight and portable.

D

The created waves are detrimental to one`s health.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ultrasonic testing equipment is lightweight and portable.

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. As per IS 456:2000, the equivalent shear in torsion can be calculated as:

A

Ve = V + 1.6 × (T/B)

B

Ve= T + 1.6 × (V/B)

C

Ve= B + 1.6 × (T/V)

D

Ve= V + 1.8 × (T/B)

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ve= V + 1.6 × (T/B)

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. The constant head permeability test is most suitable for ______ type of soil.

A

coarse grained

B

silty

C

clayey

D

organic

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

coarse grained

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. The minimum width of the narrow gauge is:

A

700 mm

B

610 mm

C

800 mm

D

900 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

610 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. The type of soil sample collected using wash boring technique is __________.

A

zero disturbed

B

representative

C

zero-representative

D

undisturbed

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

undisturbed

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. The period after which the entire area will start contributing to run-off is called the ______________.

A

time of concentration

B

gutter flow time

C

time of equilibrium

D

dispersion factor

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

time of concentration

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. Froude model law is based on:

A

Weber number

B

Reyonld`s number

C

Froude number

D

Euler number

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Froude number

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Line joining equal rain fall readings on map is called _________.

A

isobar

B

isochrones

C

isosceles

D

isohytal

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

isohytal

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. Dimension of specific heat is:

A

L2 t-2T3

B

L-2 t2T1

C

L2 t-2T1

D

L2 t-2T-1

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

L2 t-2T-1

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. The ratio of increase in length to the original length is known as:

A

Tensile stress

B

Tensile strain

C

Compressive strain

D

Compressive stress

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Tensile strain

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. The ratio of change of volume of body to the original volume is known as ___________.

A

strain

B

stress

C

volumetric strain

D

elastic strain

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

volumetric strain

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. If N is the number sides of the traverse, the sum of measured interior angles should be equal to:

A

(2N-6) right angles

B

(2N-4) right angles

C

(2N-8) right angles

D

(2N-2) right angles

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

(2N-4) right angles

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. The cost associated with defective products produced is called:

A

Cost of appraisal

B

Cost of scrap

C

Internal and external failure cost

D

Cost of prevention

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Internal and external failure cost

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Navier – stokes equation applies to:

A

Laminar flow in pipe

B

Laminar directional flow between stationary parallel plates

C

Laminar flow in sperical pipe

D

Laminar flow between concentric rotating cylinders

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Laminar flow in pipe

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Which of the following is INCORRECT for the characteristics and quality of a good Trap?

A

It should be made of some non-absorbent material

B

It provide sufficient water seal with large surface area

C

It should posses self-cleaning property

D

The internal and external surface should be Hard

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The internal and external surface should be Hard

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. When a solid body is immersed in a flowing fluid, there is a narrow region of the fluid in the neighbourhood of the solid, where the velocity of fluid varies from zero to free stream velocity is known as:

A

Displacement thickness

B

Boundary layer

C

Laminar boundary layer

D

Boundary layer thickness

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Boundary layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Which of the following is the first metro system of India?

A

Mumbai metro

B

Chennai metro

C

Delhi metro

D

Kolkata metro

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kolkata metro

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. The protoplasm of most living cells contains _____ of water.

A

50%

B

30%

C

80%

D

40%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

80%

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. The principle involved in movable hair tacheometry is:

A

Distance can be estimated by measuring two vertical angles.

B

By moving the stadia wires a constant intercept on the staff can be obtained.

C

Trigonometry is used for measurement of distance.

D

Distance is proportional to the intercepts on a stadia rod.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

By moving the stadia wires a constant intercept on the staff can be obtained.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. The odour of the water or the waste-water can be measured by a term called:

A

B.O.D

B

Turbidity

C

Threshold Odour Number

D

C.O.D

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Threshold Odour Number

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. A binding legal agreement is a mutual arrangement between two or more persons that is enforceable by law is called __________.

A

contract

B

mutual fund

C

job

D

loan

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

contract

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. The base width of a solid gravity dam is 35 m and the specific gravity of dam material is 2.45. What is the approximate allowable height of the dam having an elementary profile without considering the uplift?

A

54.80 m

B

80 m

C

164 m

D

64.68 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

54.80 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. R-charts are used for:

A

Maintainability

B

Reliability

C

Variables

D

Attributes

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Variables

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. In compression, as per IS 456:2000, the average bond stress in the reinforcing bar should be increased by _______%.

A

40

B

60

C

20

D

25

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

25

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. Which is the most preferable alignment of the bridge?

A

Curved

B

Square

C

Parabola

D

Skew

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Square

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. In setting up of plane table at a point P, the corresponding point on the plan was not accurately centered above the point P. If the displacement of P was 20 cm in a direction at right angles to the ray, how much on the plan would be the consequent displacement of a point from its true position, if scale is 1 cm = 100 m?

A

0.02 mm

B

0.002 mm

C

0.2 mm

D

2 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.02 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. _________ cable properly counter balances the uniformly distributed load (UDL).

A

Eccentric

B

Parabolic

C

Concentric

D

Elliptic

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Parabolic

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. What characteristic strength of concrete is taken in limit state method?

A

0.67 fck

B

0.45fck

C

0.22fck

D

0.36fck

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.67 fck

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. If the liquid limit and plastic limit of the soil sample is 58% and 28% respectively then its plasticity index is _____.

A

30%

B

33.5%

C

47.5%

D

20%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

30%

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. The gauge of a railway track is defined as:

A

The distance between two outer faces of two-track rails

B

The distance between sleepers.

C

The clear distance between inner faces of two-track rails

D

The distance between inner face of one rail and outer face of another rail of the track

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The clear distance between inner faces of two-track rails

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. As per Indian standards, the height and mass of the rammer used in core cutter test is ______ and_______ respectively.

A

7.5 kg, 510 mm

B

4.89 kg, 450 mm

C

9 kg, 900 mm

D

2.5 kg, 310 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

9 kg, 900 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. The Reynold number is less than 0.2, then flow pattern is:

A

Reduce

B

Symmetrical

C

Unsymmetrical

D

Nearly different

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Symmetrical

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. If B = thickness of aquifer , K = coefficient of permeability then coefficient of transmissibility (T) is given as:

A

T = 2B/K

B

T = B.K

C

T= K/B

D

T = B/K

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

T = B.K

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. The study of a body in motion, when the forces which cause the motion are NOT considered is called:

A

Torque

B

Kinematics

C

Kinetics

D

Statics

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kinematics

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. In which year coagulation of water with sulphate of alumina was adapted practically?

A

1876

B

1854

C

1881

D

1830

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1881

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. A two-lane highway with design speed of 80 kmph has horizontal curve of radius 460 m. What is the rate of superelevation considering mixed traffic condition or 75% of design speed?

A

0.05

B

0.03

C

0.04

D

0.06

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.06

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. In flat collar bearing, why is the number of collars provided to carry a fixed axial load?

A

To decrease frictional torque

B

To increase frictional torque

C

To decrease intensity of pressure

D

To increase intensity of pressure

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

To decrease intensity of pressure

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. A contour map which has higher elevations inside is the example of:

A

Steep slope

B

Hillock

C

Valley

D

Pond

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hillock

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. Movable bridges are constructed across _____________.

A

dry valley

B

Highway

C

channels

D

streams

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

channels

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. The primary system of road classification includes:

A

State Highways and Major District Roads

B

Other District Roads and Village Roads

C

Expressways and National Highways

D

Village roads and Other District Roads

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Expressways and National Highways

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. What is the name given to the drains used in depressions?

A

Shallow Surface Drains

B

Open Drains

C

Drains

D

Deep Surface Drains

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Shallow Surface Drains

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. If L is the length measured along the curve from the tangent point and R is the radius of curvature at the point as per the fundamental requirement of a transition curve the relation between these two is:

A

L/R = constant

B

L = 2R

C

LR = constant

D

R/L = constant

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

LR = constant

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. The standard loads used for calculation of CBR are:

A

1870 kg at 2.5 mm penetration and 2555 kg at 5.0 mm penetration

B

1370 kg at 2.5 mm penetration and 2055 kg at 5.0 mm penetration

C

1470 kg at 2.5 mm penetration and 2855 kg at 5.0 mm penetration

D

1570 kg at 2.5 mm penetration and 2655 kg at 5.0 mm penetration

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1370 kg at 2.5 mm penetration and 2055 kg at 5.0 mm penetration

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Find the ruling minimum radius of horizontal curve for a design speed of 80 Kmph. (assuming e=0.07 and f=0.15)

A

250 m

B

339 m

C

439 m

D

229 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

229 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Shear Stress induced in a shaft varies:

A

Linearly with maximum at the centre to Zero at extreme fibre of the shaft

B

Linearly with zero at the centre to maximum at extreme fibre of the shaft

C

Linear with non-zero at centre and max at the extreme fibre

D

Non-linear with zero at centre and max at the extreme fibre

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Linearly with zero at the centre to maximum at extreme fibre of the shaft

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. The bitumen emulsion is classified as:

A

Rapid curing

B

Anionic and cationic

C

Medium curing

D

Slow curing

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Anionic and cationic

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. The rate of rise or fall along the length of road with respect to the horizontal is called:

A

Superelevation

B

Grade compensation

C

Gradient

D

Camber

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gradient

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. A bar is subjected to a uniform tensile stress of 100N/mm2. Find the intensity of normal stress on a plane the normal to which is inclined 30o to the axis of the bar:

A

60 N/mm2

B

80 N/mm2

C

100 N/mm2

D

75 N/mm2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

75 N/mm2

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. Which one of the following operations is not done by the theodolite?

A

Setting line between given lines

B

Prolonging a line

C

Finding intersection of points

D

Measuring only horizontal angles

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Measuring only horizontal angles

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. Choose the INCORRECT statement.

A

Design mix is used for M25 and above concrete grades.

B

Concrete is a brittle material.

C

Aggregates are inactive materials that increase the volume of concrete.

D

Nominal mix considers the properties of different materials used.

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nominal mix considers the properties of different materials used.

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. The possibility of formation of voids in concrete can be reduced by using water-cement ratio as:

A

Steady

B

Minimum

C

Uniform

D

Maximum

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Minimum

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. Identify the CORRECT statement about Simply Supported beam.

A

BM – Zero at supports, SF – Max at supports

B

BM – Max at supports, SF – Zero at supports

C

BM – Max at supports, SF – Max at supports

D

BM – Zero at supports, SF – Zero at supports

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

BM – Zero at supports, SF – Max at supports

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. Lacey`s silt theory is not applicable when:

A

Discharge is constant

B

The canal is lined

C

Silt grade consists of pure sand

D

Silt amount is of the order 500 ppm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The canal is lined

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. If a foundation of size 18 m x 36 m, exerts a uniform pressure of 180kN/mm2 on the soil mass with E value as 45MN/m2. Influence value 1, Poisson`s ratio 0.5, then the immediate settlement is:

A

28 mm

B

220 mm

C

120 mm

D

54 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

54 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. Shear stress at the centre of beam is:

A

Dependent on concrete grade

B

Practically zero

C

Theoretically zero but practically not

D

Non-zero

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Practically zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. Which of the following structures is temporary for bridge construction?

A

Cofferdam

B

Soffit

C

Deck

D

Cables

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Cofferdam

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. What is the size of "Soil Pipe and Vent Pipe" commonly adopted for house drains in average conditions?

A

400 mm, 20 mm

B

70 mm, 32 mm

C

100 mm, 50 mm

D

210 mm, 75 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

100 mm, 50 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. According to the boundary layer theory, the flow of fluid in the neighbourhood of the solid boundary may be divided into _______.

A

four

B

two

C

one

D

three

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

two

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. Which of the following organization structures requires high degree of specialization?

A

Functional structure

B

Coordinated structure

C

Divisional structure

D

Harmony structure

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Functional structure

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. The resultant stress on an oblique plane at an angle θ to the cross section of a body which is subjected to a direct tensile stress is:

A

σ cos2θ

B

σ cos θ

C

σ cos 2θ

D

cos2θ

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

σ cos θ

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. In RCC design, which of the following loads is NOT considered with earthquake load?

A

Imposed load

B

Wind load

C

Snow load

D

Live load

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Wind load

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. The ratio of the rate of change of discharge of an outlet and parent channel is known as _________.

A

modular limit

B

flexibility

C

efficiency

D

sensitivity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

flexibility

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. Which instrument moves at same speed in extension and retracting operation?

A

Piston

B

Suction

C

Shaft

D

Chamber

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Piston

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. Capitalized value of property is the product of:

A

Annual income and sinking fund

B

Annual income and year`s purchase

C

Annual income and interest

D

Annual income and annuity

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Annual income and year`s purchase

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. Controlling and planning are:

A

Interdependent

B

Interrelated

C

Interdependent and interrelated

D

Interesting

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Interdependent and interrelated

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. For a static equilibrium in a space structure, the number of independent equations to be satisfied is:

A

6

B

4

C

2

D

3

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

6

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. The given soil sample is having porosity value of 30% and degree of saturation 78%, then the percentage air voids is _____.

A

6.6%

B

8.3%

C

3.2%

D

11.6%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

6.6%

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. AOA and AON are:

A

Network Techniques

B

Quality measurement techniques

C

Safety assessment techniques

D

Cost estimation techniques

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Network Techniques

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. As Error increases, aspect ratio:

A

L increases

B

L/D increases

C

D decreases

D

L/D decreases

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

L/D decreases

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. Determine ultimate BOD for sewage having 5-day BOD at 20oC as 180 ppm. Assume the de-oxygenation constant as 0.8 per day.

A

L0= 220 ppm

B

L0=195 mg/l

C

L0= 180 ppm

D

L0= 200 mg/l

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

L0= 180 ppm

Correct Answered :

Wrong Answered :

303. The optimistic time, most likely time and pessimistic time estimates for an activity are 6 days, 7 days and 8 days respectively. The expected completion time of this given activity is:

A

12 days

B

7 days

C

6 days

D

9 days

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

7 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

304. Shear strength of RCC beam can be increased by providing:

A

flaky aggregates

B

TMT bars

C

stirrups

D

Compression reinforcements

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

stirrups

Correct Answered :

Wrong Answered :

305. If the soil sample is having void ratio of 0.71, the porosity of the given sample is _______.

A

50%

B

30%

C

20%

D

40%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

40%

Correct Answered :

Wrong Answered :

306. The elevation of plane of sight with respect to assumed datum is called:

A

Back sight

B

Height of instrument

C

Fore sight

D

Height of station

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Height of instrument

Correct Answered :

Wrong Answered :

307. Force can be transmitted from one point to another along the same line of action such that the effects produced by the force remains the same is the:

A

Principle of Superposition of forces

B

Resolution of forces

C

Principle of Physical Independence of forces

D

Principle of Transmissibility of forces

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Principle of Transmissibility of forces

Correct Answered :

Wrong Answered :

308. What is the expression for external load per unit length of flexible pipes buried in a narrow trench and thoroughly compacted side fills?

A

Pt= 3.H3 .P/2π.Z5

B

W= Cp .γ.B2

C

W= C.γ.B2

D

W= C.γ.B.D

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

W= C.γ.B.D

Correct Answered :

Wrong Answered :

309. The purpose of geological survey is:

A

Unearthing relics of antiquity

B

Determining points of strategic importance

C

Determining different strata

D

Exploring mineral wealth

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Determining different strata

Correct Answered :

Wrong Answered :

310. When pipes are connected in series, then:

A

Pressure will be medium

B

Pressure will be low

C

Discharge will be constant and pressure will be high

D

Discharge will be more

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Discharge will be constant and pressure will be high

Correct Answered :

Wrong Answered :

311. Total cost of construction in addition to cost of land is known as:

A

Capital Cost

B

Book Value

C

Market Value

D

Rateable value

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Capital Cost

Correct Answered :

Wrong Answered :

312. When a bridge gets breaks due to tension, it is called

A

Girder

B

Decking

C

Snapping

D

Buckling

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Snapping

Correct Answered :

Wrong Answered :

313. What is the least requirement of velocity in sanitary sewers to prevent any deposition of sewage solids in sewers?

A

30 cm/sec

B

60 cm/sec

C

100 cm/sec

D

20 cm/sec

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

60 cm/sec

Correct Answered :

Wrong Answered :

314. ___________ is/are used where the ground water is highly corrosive to steel pipes.

A

G.I Pipes

B

Polythene Tubes

C

Lead pipes

D

Copper tubing

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Copper tubing

Correct Answered :

Wrong Answered :

315. Which of the following methods is NOT used to prepare the approximate estimates?

A

Critical Path method

B

Unit base method

C

Plinth area method

D

Cubical contents method

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Critical Path method

Correct Answered :

Wrong Answered :

316. __________ bricks per cubic meter are to be taken into account while doing the analysis of rate.

A

50

B

500

C

1000

D

2000

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

500

Correct Answered :

Wrong Answered :

317. While submitting a tender; the contractor is required to deposit some amount with the department, as guarantee of the tender is called:

A

Caution money

B

Bank guarantee

C

Security

D

Earnest money

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Earnest money

Correct Answered :

Wrong Answered :

318. Ringe Imann`s scale is used in which one of the following?

A

grade density of smoke

B

measure CO

C

grade automobile exhaust gas

D

measure SO2

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

grade density of smoke

Correct Answered :

Wrong Answered :

319. Which one of the following is CORRECT example of vector quantity?

A

Distance and displacement

B

Speed and velocity

C

Displacement and velocity

D

Distance and speed

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Displacement and velocity

Correct Answered :

Wrong Answered :

320. All the stresses in both concrete and steel must be _____________.

A

lower

B

equal to strain

C

proportional to strain

D

higher

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

proportional to strain

Correct Answered :

Wrong Answered :

321. Which one of the following is not the errors due to natural cause in the theodolite?

A

High temperature

B

Settlement of tripod due to soft soil

C

Wind associated vibrations

D

Slip

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Slip

Correct Answered :

Wrong Answered :

322. A perfectly lined canal is a:

A

Open canal

B

Mobile boundary canal

C

Closed canal

D

Rigid boundary canal

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rigid boundary canal

Correct Answered :

Wrong Answered :

323. The time by which the starting or finishing of an activity can be delayed without affecting the succeeding, as well as preceding activities is called __________ float.

A

total

B

free

C

interfering

D

independent

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

independent

Correct Answered :

Wrong Answered :

324. For Reinforced Concrete Pipes, the longitudinal reinforcement is equals to ____________ of the cross-sectional area of concrete and mix use of ___________ ratio.

A

0.45%, 1 : 1.5 : 3

B

0.25%, 1 : 2 : 2

C

0.65%, 1 : 3 : 6

D

0.25% ,1 : 2 : 4

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

0.25%, 1 : 2 : 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

325. The ________ is equal to the product of the force applied and radius of the shaft.

A

resilience

B

force

C

moment

D

torsion

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

torsion

Correct Answered :

Wrong Answered :

326. Below the permanent wilting point the soil contains ________ water.

A

hygroscopic

B

gravitational

C

capillary

D

available

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

hygroscopic

Correct Answered :

Wrong Answered :

327. Calculate the effective depth of beam required for effective span 6 m and width of the beam is 300 mm.The beam is subjected to live load of 30 KN/m and it self-weight is 6 KN/m. Use M25 concrete and steel Fe500. Use WSM.

A

800 mm

B

700 mm

C

850 mm

D

750 mm

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

800 mm

Correct Answered :

Wrong Answered :

328. The stresses introduced by bending moment are known as:

A

Tensile stress

B

Compressive stress

C

Bearing stress

D

Bending stress

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bending stress

Correct Answered :

Wrong Answered :

329. In a slab, what is the sum of the nodal forces at any yield line intersection?

A

Indeterminate

B

Determinate

C

Infinity

D

Zero

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

330. The recommended camber value for thin bituminous surface for heavy rainfall area is:

A

2%

B

2.5%

C

3%

D

1.5%

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2.5%

Correct Answered :

Wrong Answered :

331. Vande Bharat Express runs on:

A

Metre gauge

B

Narrow gauge

C

Standard gauge

D

Broad gauge

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Broad gauge

Correct Answered :

Wrong Answered :

332. Side slope canals are arranged _______ to counters

A

at right angle

B

Parallel

C

at 65 degree angle

D

at 45 degree angle

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

at right angle

Correct Answered :

Wrong Answered :

333. A catchment has 5 rain gauge stations, for a 6% error in estimation of mean rainfall and coefficient of variation of rainfall values of existing stations is 20. Determine additional no. of stations needed

A

8

B

9

C

12

D

7

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

7

Correct Answered :

Wrong Answered :

334. Which of the following shapes is/are NOT used in R.C.C. piers?

A

T shapes

B

Trestle bent

C

Dumb bell type

D

Rectangular

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

T shapes

Correct Answered :

Wrong Answered :

335. As per IRC empirical formula, the length of transition curve for a given speed of 65 Kmph and radius of curve is 220 m is __________.

A

41.9 m

B

71.9 m

C

61.9 m

D

51.9 m

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

51.9 m

Correct Answered :

Wrong Answered :

336. Major projects of irrigation are those which have irrigation potential of more than:

A

300 hectares

B

20,0000 hectares

C

10,000 hectares

D

5,000 hectares

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

10,000 hectares

Correct Answered :

Wrong Answered :

337. What is the ratio of ultimate stress to the working stress?

A

Shear modulus

B

Young`s modulus

C

Bulk modulus

D

Factor of safety

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Factor of safety

Correct Answered :

Wrong Answered :

338. The device used for measuring distances by attaching it to the wheel of a vehicle is called ___________.

A

odometer

B

passometer

C

pedometer

D

perambulator

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

odometer

Correct Answered :

Wrong Answered :

339. The specific energy for a 4 m wide channel is 5 Nm/N. Determine the maximum discharge.

A

76.13 m3/sec

B

76.1 m2/sec

C

76 m3/sec

D

70 m3/sec

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

76.13 m3/sec

Correct Answered :

Wrong Answered :

340. Who is the person known as the metro man in India?

A

Ekdantaya Sreedharan

B

Elattuvalapil Sreedharan

C

Ellilarasanaya Sreedharan

D

Elilvendan Sreedharan

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Elattuvalapil Sreedharan

Correct Answered :

Wrong Answered :

341. What is the compression force of concrete if stress in the outer most compression fiber is taken as 0.67fck?

A

0.23fckBxu

B

0.36fckBxu

C

0.54fckBxu

D

0.67fckBxu

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

0.54fckBxu

Correct Answered :

Wrong Answered :

342. Which of the following cash books has two accounts namely cash account and discount account?

A

Simple cash book

B

Double column cash book

C

Triple column cash book

D

Petty cash book

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Double column cash book

Correct Answered :

Wrong Answered :

343. What is the minimum percentage of steel required in tension reinforcement in a beam where Fe415 steel is used?

A

0.34% of Gross area of beam

B

4% of gross area of beam

C

0.205% of gross area of beam

D

0.205% of effective area of beam

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.205% of effective area of beam

Correct Answered :

Wrong Answered :

344. Name the apparatus used to find the heat of hydration of concrete.

A

Osmoscope

B

Tintometer

C

Potentiometer

D

Calorimeter

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Calorimeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

345. The core cutter method cannot be used in case of ___________.

A

clay with silty sand

B

gravelly soils

C

clayey soils

D

red soils

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

gravelly soils

Correct Answered :

Wrong Answered :

346. The total station is the one which is the combination of:

A

EDM and dumpy level

B

Plane table and theodolite

C

Electronic Theodolite and EDM

D

Plane table and dumpy level

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Electronic Theodolite and EDM

Correct Answered :

Wrong Answered :

347. Which of the following tests is carried out to assess the strength of coarse aggregates in case of gradual compressive loading?

A

Crushing test

B

Sound test

C

Impact test

D

Stripping value test

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Crushing test

Correct Answered :

Wrong Answered :

348. During the process of soil formation, soils transported by gravitational forces are termed as _____________.

A

lacustrine

B

cumulose soils

C

aeoline deposits

D

colluvial soils

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

colluvial soils

Correct Answered :

Wrong Answered :

349. The depth of water required to bring the soil moisture content of a given soil up to its field capacity is called:

A

Equivalent moisture

B

Soil moisture deficiency

C

Pellicular water

D

Hygroscopic water

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Soil moisture deficiency

Correct Answered :

Wrong Answered :

350. CPM stands for:

A

Critical Project Management

B

Controlling Planning and Maintenance

C

Critical Path Method

D

Computer Programme Network

Core JE Civil 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Critical Path Method

Correct Answered :

Wrong Answered :

351. Which of the following surveys is done to produce plans of property boundaries for legal purposes?

A

Hydrographic Survey

B

Engineering Survey

C

Topographical Survey

D

Cadastral Survey