DHOBI Examination MCQs with solutions

1. In a certain code language, if BABY is coded as YZYB, then how is HAND coded in that language?

A

JCPF

B

KCQF

C

KDQG

D

SZMW

General Aptitude DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. ________ soil looks yellow in colour when it occurs in a hydrated form.

A

Laterite Soil

B

Black Soil

C

Red Soil

D

Alluvial Soil

JK Geography DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Sundarbans forest is located in the delta of _________ river.

A

Godavari

B

Mahanadi

C

Ganga

D

Krishna

Geography DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which festival in Jammu is also known as Makar Sankranti?

A

Shiv Khori

B

Jhiri Mela

C

Mela Bahu

D

Lohri

JK GS DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Find the next number in the series.
390, 465, 560,675, 810?

A

960

B

906

C

965

D

956

Aptitude DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Choose the word which expresses nearly the opposite meaning of the given word " PREVAIL ".

A

Dominate

B

Overcome

C

Follow

D

Prove

General English DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Find the word which is correctly spelt from the given options.

A

Excomunicate

B

Constently

C

Vigilant

D

Disolution

General English DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Use the appropriate the article.
Dhruv is _______ kind hearted person.

A

an

B

a

C

the

D

No article

General English DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Replace the underlined phrase grammatically and conceptually with the help of the given options. If the given sentence is correct then select the option "The given sentence is correct".
Severe gum diseases may also increases the risk for pre-term delivery and premature birth.

A

may also increases the risk of

B

The given sentence is correct.

C

may also increase the risk of

D

can also increase the risk of

General English DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following ministries launched CHAMPIONS portal to provide guidance to grab the new business opportunities?

A

Ministry of MSME

B

Ministry of Urban Affairs

C

Ministry of Education

D

Ministry of Rural Development

GK DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. If three numbers are in the ratio 21:22:23 and the value of the lowest number is 399, find the sum of all three numbers.

A

1354

B

1254

C

1154

D

1054

Aptitude DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. A Man Walks 40km towards South and then turns right to walk 9km. What is the shortest distance between starting point and ending point?

A

41 km

B

31 km

C

50 km

D

49km

Aptitude DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. If two numbers are in the ratio 11:12 and their sum is 207. Find the value of the greater number.

A

118

B

138

C

108

D

128

Aptitude DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

Let the numbers be 11x,12x then their sum = 11x+12x = 207
⇒ 23x = 207
∴ x =207/23 = 9
∴ the numbers are 11x=11×9 = 99 and 12x=12×9 = 108

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. A woman`s father`s only sister is man`s mother. How is the man related to the woman?

A

Cousin

B

Son

C

Aunt

D

Uncle

Reasoning DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which of the following is an indirect tax?

A

Corporate Tax

B

Property Tax

C

Income Tax

D

GST

GK DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Choose the word which best expresses the similar meaning of the given word " RELINQUISH "

A

Abandon

B

Allow

C

Keep

D

Honeslty

General English DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. If a : b = 3:4 and b : c = 5:6, then find a:b:c

A

15:20:26

B

15:2024

C

15:21:24

D

17:20:24

Aptitude DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Who was the eighth Sultan of Kashmir, who ruled from 1420 to 1470?

A

Zain-ul-Abidin

B

Shamas-ud-din

C

Ali Shah

D

Sultan Sikander

JK GS DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Find the greatest number of three digits which is divisible by 12, 24, 32 and 30.

A

970

B

990

C

980

D

960

Mathematics DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. The shadow puppetry of Odisha is called _________.

A

Togalu Gombeyatta

B

Kundhei

C

Tholu Bommalat

D

Ravana Chhaya

GS DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
Accomplish, Achieve, Fulfil, Attain, Collapse

A

Fulfil

B

Collapse

C

Attain

D

Accomplish

General English DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which of the following handloom products from Jammu and Kashmir has been given the GI tag by the Geographical Indications Registry of India?

A

Patan Patola

B

Kinnauri Shawl

C

Tangaliya Shawl

D

Kani Shawl

JK GS DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Pipe A can empty a tank in 24 hours, Pipe B can fill the same tank in 36 hours and Pipe C can fill the same tank in 48 hours. If all three pipes are open together, find the time taken to fill the empty tank. (In hours)

A

144

B

154

C

134

D

164

Aptitude Dhobi
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. What is the source of formic acid?

A

Ant

B

Tomato

C

Ginger

D

Apple

General Science DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Find the area of the square whose side is 235 cm. (In cm2

A

54225

B

56225

C

53225

D

55225

Mathematics DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following Indian kings patronaged and converted to Jainism?

A

Chandragupta Maurya

B

Ashoka

C

Harsha

D

Kanishka

Hsitory DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Find the area of trapezium whose parallel sides are 24 cm and 20 cm long, and the distance between them is 17 cm. (In cm2 )

A

354

B

364

C

374

D

344

Mathematics DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Itanagar is the capital city of which of the following north eastern states of India?

A

Assam

B

Mizoram

C

Arunachal Pardesh

D

Nagaland

GK Dhobi
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Fill in the blank with suitable verb from the given options.
My evening workout plan ___________ of running for fifteen consecutive minutes without stopping to rest.

A

consists

B

controls

C

produces

D

contains

General English DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. What is the average of first five multiples of 13?

A

39

B

37

C

35

D

41

Mathematics DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which of the following cities is the capital of Sikkim?

A

Namchi

B

managan

C

Gangtok

D

Gyalshing

GK DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Fill in the blanks with suitable Preposition from the given alternatives.
I fell asleep ____________ the drama.

A

for

B

during

C

since

D

on

General English DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In which year Kashmir was annexed by Ranjit Singh?

A

1819

B

1760

C

1852

D

1720

JK GS DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which among the following is the longest peninsular rivers in India?

A

Mahanadi

B

Krishna

C

Cauvery

D

Godavari

Geography DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Fill in the blanks with suitable determiners from the given alternatives. Sanjay always keeps _____ money in his wallet for emergencies.

A

each

B

any

C

some

D

every

General English DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. In a certain code language, if YIELDER is coded as RIDLEEY, then how is ENGLAND coded in that language?

A

GENLDNA

B

DNLAGNE

C

DNALGNE

D

GNELDAN

Reasoning DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Ammeter is used to measure _______ flow in the device.

A

Force

B

Voltage

C

Current

D

Resistance

General Science DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Find the next number in the series.
0.5, 3, 12, 52, 265, ?

A

1596

B

1590

C

1595

D

1569

Aptitude DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The sum of ages of X and Y is 54 years, after 9 years the age of Y is twice the age of X. Find the present age of Y. (In years)

A

35

B

37

C

39

D

33

Aptitude DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which of the following cities serves as the executive capital of Andhra Pradesh?

A

Kurnool

B

Amaravti

C

Guntur

D

Visakhapatnam

GK DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Replace the question mark with an option that follows the same logic applied in the first pair
Yell : Shout :: Childish : ??

A

Sensible

B

Adult

C

Immature

D

Manly

General English DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. What was the new capital built by Akbar?

A

Delhi

B

Hyderabad

C

Fatehpur Sikri

D

Prayagraj (Allahabad)

GK DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Where was the Men`s Hockey World Cup 2018 held?

A

Rajasthan

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Tamil Nadu

GK DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

Odisha

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Fill in the blank with suitable verb from the given options.
Because the mangoes haven`t ____________ fully, they won`t be able to pick them from the garden/

A

matured

B

cultured

C

evolved

D

completed

General English DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. K is the nephew of P who is the only brother of V. M is the father of A who is the only brother of K. V is the mother of K. How is V related to M`s father?

A

Grandfather

B

Grandmother

C

Daughter-in-law

D

Son-in-law

GS DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. In MS Word, to view multiple pages which of the following steps are followed

A

View ->Show/Hide group -> Document Map->select page->click ok

B

View->Arrange Page->Page dialog box -> select no of pages-> click ok

C

View tab>Windows group> group dialog->Many pages >select page->click ok

D

View >zoom > Zoom dialog box> Many pages option> select the no.of pages>click ok

Computer Dhobi VERIFIED
Correct Answer: D
Explanation

View >zoom > Zoom dialog box> Many pages option> select the no.of pages>click ok

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Which of the following is related to Basel Convention?

A

Global Warning

B

CFC

C

HFC

D

Hazardous Wastes

GK DHOBI
Correct Answer: D
Explanation

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. The Flood Spill Channel to relieve the strain on the Jhelum river in Jammu and Kashmir was constructed in which year?

A

1945

B

1925

C

1904

D

1900

JK GS DHOBI
Correct Answer: C
Explanation

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. 81 is what of54?

A

160

B

150

C

165

D

155

Aptitude DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. The hormone released by the pineal gland that regulates the sleep-wake cycle is called _______.

A

Melatonin

B

Serotonin

C

Morphine

D

Oxytocin

General Science DHOBI
Correct Answer: A
Explanation

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which of the following cities presently serves as the capital of two Indian states?

A

Yanam

B

Chandigarh

C

Mahe

D

Daman

GK DHOBI
Correct Answer: B
Explanation

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 4 6 7
    Developed By : Azhar Rashid Teli