MCQs

GK Questions with solutions MCQs

1. Which is the most spoken language in the State of Tamil Nadu.

A

Kannada

B

Tamil

C

Telugu

D

Malayalam

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Tamil

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Who has taken over as first-ever women head of Steel Authority of India Limited.?

A

Soma Mondal

B

Dipali Goenka

C

Indra Nooyi

D

Chanda Kochhar

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following ministries launched CHAMPIONS portal to provide guidance to grab the new business opportunities?

A

Ministry of MSME

B

Ministry of Urban Affairs

C

Ministry of Education

D

Ministry of Rural Development

GK DHOBI
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. What is the full form of IEC in the context of Indian foreign trade?

A

Indian Export Code

B

Internal External Code

C

Import Export Code

D

International Export Code

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Import Export Code

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which state/UT implements “Business Blasters” programme in all its Government Schools?

A

Chandigarh

B

Maharashtra

C

Delhi

D

Tamil Nadu

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Delhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What is the name of the rover used in Chandrayaan 2?

A

Vikram

B

Bhaskara

C

Rohini

D

Pragyan

GK Laboratory Attendant 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Pragyan

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which of the following is an indirect tax?

A

Corporate Tax

B

Property Tax

C

Income Tax

D

GST

GK DHOBI
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Itanagar is the capital city of which of the following north eastern states of India?

A

Assam

B

Mizoram

C

Arunachal Pardesh

D

Nagaland

GK Dhobi
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which of the following cities is the capital of Sikkim?

A

Namchi

B

managan

C

Gangtok

D

Gyalshing

GK DHOBI
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following cities serves as the executive capital of Andhra Pradesh?

A

Kurnool

B

Amaravti

C

Guntur

D

Visakhapatnam

GK DHOBI
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. What was the new capital built by Akbar?

A

Delhi

B

Hyderabad

C

Fatehpur Sikri

D

Prayagraj (Allahabad)

GK DHOBI
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Where was the Men`s Hockey World Cup 2018 held?

A

Rajasthan

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Tamil Nadu

GK DHOBI
Correct Answer : B
Explanation :

Odisha

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Which of the following is related to Basel Convention?

A

Global Warning

B

CFC

C

HFC

D

Hazardous Wastes

GK DHOBI
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following cities presently serves as the capital of two Indian states?

A

Yanam

B

Chandigarh

C

Mahe

D

Daman

GK DHOBI
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Who among the following founded the Rajamundry Social Reforms Association in 1878?

A

Pandita Ramabhai

B

Vishnu S Pandit

C

Ishwar C Vidyasagar

D

Veeresalingam Pantulu

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Veeresalingam Pantulu

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. In which Indian state is Ramgarh Gas Thermal Power Station located?

A

Andhra Pradesh

B

Himachal Pradesh

C

Rajasthan

D

Tripura

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Rajasthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Where is the headquarters of National Bureau of Animal Genetic Resources located?

A

Mumbai

B

Kanpur

C

Karnal

D

Coimbatore

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Karnal

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. In which year was Bachendri Pal, awarded the third highest civilian award by the Government of India?

A

2007

B

2019

C

2011

D

2015

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

2019

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Who among the following has the authority to remove the Chairman or a Member of a State Human Rights Commission?

A

Chief Justice of India

B

Advocate General of that Indian state

C

Attorney General of India

D

The President of India

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. With which Indian state is the Monpa Handmade Paper associated?

A

Haryana

B

Arunachal Pradesh

C

Sikkim

D

Karnataka

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Arunachal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. On whose memory was the Manav Seva Award instituted?

A

Vinoba Bhave

B

Indira Gandhi

C

Rajiv Gandhi

D

Rajendra Prasad

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Rajiv Gandhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. How many times has India won the World Cup of Cricket since its participation in 1975 to 2019?

A

Four times

B

One time

C

Three times

D

Two times

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Two times

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In which among the following places did the Waghera Uprising take place in 1844?

A

Kashmir

B

Mangaluru

C

Baroda

D

Guwahati

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Baroda

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. In which year did the Bhopal Gas Tragedy occur?

A

1994

B

1984

C

1980

D

1988

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

1984

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which among the following countries is regarded as the Land of Thousand Lakes?

A

Norway

B

Latvia

C

Sweden

D

Finland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Finland

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which among the following countries ruled Diu as an European colony in the Indian territory till 1961?

A

France

B

United Kingdom

C

Netherlands

D

Portugal

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Portugal

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Who among the following was the author of Kitab - ur - Rehla?

A

Ibn - I - Batuta

B

Amir Timur

C

Khwaja Abdullah Isam

D

Maulana Ali Yazid

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Ibn - I - Batuta

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Charles de Gaulle was a famous Army Officer and the former President of which among the following nations?

A

Czech Republic

B

France

C

Estonia

D

Italy

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Charles de Gaulle led the Free French forces in resisting capitulation to Germany during World War II and became provisional president of France in the immediate aftermath of the war. Later he was an architect of the Fifth Republic and was president from 1958 to 1969.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Where is the headquarters of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) located?

A

Paris, France

B

Rome, Italy

C

New York, USA

D

Geneva, Switzerland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Paris, France

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Who among the following was called the Father of German Reunification?

A

Mikhail Gorbachev

B

George Bush

C

Nelson Mandela

D

Helmut Kohl

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Helmut Kohl

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which among the following is the vector of Dengue Fever?

A

Culex tarsalis

B

Culex tritaeniorhynchus

C

Aedes aegypti

D

Aedes triseriatus

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Aedes aegypti

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. _______ district in Jammu & Kashmir is the birth place of Basohli Art Paintings

A

Kathua

B

Srinagar

C

Baramulla

D

Budgam

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Kathua

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In which year, Botanical Garden was set up in Srinagar?

A

1989 A.D.

B

2009 A.D

C

1969 A.D

D

1999 A.D.

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

1969 A.D

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. _________ in Jammu and Kashmir is known as "40 day intensive harsh Winter".

A

Chillai Mazai

B

Chillai Bachha

C

Chillai-Kalan

D

Chillai Khurd

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Chillai-Kalan

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. ____________ flows in between the Ladakh range and Zanskar range before crossing.

A

River Tapi

B

River Indus

C

River Narmadha

D

River Godavari

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

River Indus

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which of the following institutions will have the powers to make laws in relation to any matter for the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

National Green Tribunal

B

National Human Rights Commission

C

Parliament

D

Supreme Court of India

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Parliament

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. After 14th Century, the city of Srinagar came under the ____________ rulers.

A

Gupta

B

Karkota

C

Utpala

D

Mughal

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

After the 14th century, the city came under the Mughal rule and was ruled by the Muslim Kings. This city was made the capital during the rule of Yusuf Shah Chak who was then tricked to death by Akbar who set up his dominion on the city post the fall of Yusuf Shah Chak. It was in the year 1707 that the Mughal dominion came to en end with the death of their last King, Aurangzeb and then Srinagar came under the reign of the Durrani Empire. This empire was the leader of the Pasthun tribe and they ruled on Srinagar for multiple decades. Raja Sukh Jiwan Mal was a soldier in the Afghan Durrani army who became governor and, later, the king (1754–1762) of Kashmir.
SOURCE : https://srinagar.nic.in/history/

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. _______ is called the "Railhead" of the Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Ganderbal

B

Reasi

C

Jammu

D

Samba

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Since after which treaty, Jammu and Kashmir came into being a single political and Geographical Entity?

A

Treaty of Bengal

B

Treaty of Westphalia

C

Treaty of Amritsar

D

Treaty of Surat

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

The Union Territory of Jammu & Kashmir has been carved out of the Erstwhile state of Jammu and Kashmir that came into being as a single political and geographical entity following the Treaty of Amritsar between the British Government and Mahahraja Gulab Singh signed on March 16, 1846. The Treaty handed over the control of the Kashmir to the Dogra rulers of Jammu who were already controlling the Ladakh region. Thus, the new region comprising three distinct regions of Jammu, Kashmir and Ladakh was formed with Maharaja Gulab Singh as its founder ruler.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which country among the following have allowed women in active combat?

A

The UK

B

China

C

The USA

D

Japan

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

The USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. What was the reason given by the army in response to the Supreme Court?

A

“Physiological limitations” of women officers were a great challenge to meet the immediate call for action

B

Women are not equal to men

C

Women officers are not sincere

D

Women officers have hatred towards men

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

“Physiological limitations” of women officers were a great challenge to meet the immediate call for action

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. In which year Sachin Tendulkar received the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

A

2000-2001

B

2000-2001

C

2000-2001

D

1997-1998

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

1997-1998

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. The Prince Henry of Portugal was also called ________.

A

Cartographer

B

Dragon

C

Navigator

D

Snake Charmer

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Navigator

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. The “Cape of Storms” named by Bartholomew Diaz was renamed as __________.

A

Cape of Good Hope

B

Cape Leeuwin

C

Cape Leeuwin

D

Cape Horn

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Cape of Good Hope

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Thimphu is the capital of which country?

A

Indonesia

B

Maldives

C

Malaysia

D

Bhutan

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Bhutan

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The reserve bank sells foreign exchange when there is a deficit. This is called _________.

A

Official reserve sale

B

Balance of payment surplus

C

Balance of payment surplus

D

Balance of payment surplus

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Official reserve sale

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The UNFCCC Secretariat (UN Climate Change) was established in:

A

1990

B

1994

C

1992

D

1886

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

1992

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which of the following is the most optimistic scenario in which the economy quickly rises after an economic crash?

A

W shaped recovery

B

V shaped recovery

C

Z shaped recovery

D

U shaped recovery

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Z shaped recovery

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following is obtained from the reprocessing of the discharged fuel from the reactors?

A

Cadmium

B

Beryllium

C

Plutonium - 239

D

Plutonium - 239

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Plutonium - 239

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. What is the full form of PMJDY, which is the National Mission on Financial Inclusion?

A

Pradhan Mantri Jyoti Dhan Yojana

B

Pradhan Mantri Jeevan Dhan Yojana

C

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

D

Pradhan Mantri Janaushadhi Dayal Yojana

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Who is the first Indian woman to win two medals in Paralympic Games in shooting?

A

Ekta Bhyan

B

Avani Lekhara

C

Bhavina Patel

D

Bhavina Patel

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Avani Lekhara

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. In which of the following power plants, fossil fuel is burnt to produce heat energy which is then converted into electrical energy?

A

Thermal power plant

B

Blast furnance

C

Hydropower plant

D

Nuclear power plant

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Thermal power plant

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Who is nicknamed as the Parrot of India?

A

Mirabai

B

Amir Khusrau

C

Kabir

D

Andal

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Amir Khusrau

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. What is the full form of AD, a notation system used in calendar?

A

Anno Domini

B

Anno Domin

C

Anno Death

D

After Domini

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Anno Domin

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which is the most spoken language in the State of Maharashtra?

A

Punjabi

B

Sindhi

C

Marathi

D

Dogri

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Marathi

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. The FATF`s decision making body, the FATF Plenary, meets _______ times per year.

A

Four

B

Two

C

Three

D

Five

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Three

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Who came to be known as the Frontier Gandhi?

A

Khan Abdul Ghaffar Khan

B

Zakir Husain

C

Vinoba Bhave

D

J.C. Kumarappa

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Khan Abdul Ghaffar Khan

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Where is the Headquarters of United Nations World Tourism Organization(UNWTO) located?

A

Lisbon

B

Madrid

C

Quebec

D

Paris

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Madrid

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Who was the first woman born in India to go into space?

A

Kalpana Chawla

B

Bachandri Pal

C

Sunitha

D

Gita Gopinath

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Where is the Headquarters of Financial Action Task Force (FATF) located?

A

Bonn

B

Paris

C

Vienna

D

Geneva

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Paris

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Who among the following was an American educator, advocate for the blind and deaf and co-founder of the American Civil Liberties Union?

A

Rosa Parks

B

Anne Frank

C

Helen Keller

D

Eleanor Roosevelt

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Helen Keller

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Who is known as Father of Green Revolution in India?

A

Verghese Kurien

B

Arun Krishnan

C

M. S. Swaminathan

D

Shalihotra

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

M. S. Swaminathan

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Who among the following Indian Mathematician have made substantial contributions to the analytical theory of numbers?

A

C. R. Rao

B

Satyendra Nath Bose

C

PC Mahalanobis

D

Srinivasa Ramanujan

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Srinivasa Ramanujan

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Duration of Legislative Assembly of J&K is given under which section of Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019?

A

Section 9

B

Section 11

C

Section 12

D

Section 17

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Section 17

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. The Akhnoor Fort was built by ___________ in 1802.

A

Maharaja Gulab Singh

B

Raja Alam Singh

C

Raja Amar Singh

D

Raja Bhim Dev

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Raja Alam Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Salal hydro Electric project on Chenab river is located in which district?

A

Ramban

B

Reasi

C

Kathua

D

Udhampur

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Reasi

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. In which of the following Forts is the “Bawe Wali Mata temple” located in Jammu and Kashmir?

A

Akhnoor Fort

B

Bhimgarh Fort

C

Hari Parbat Fort

D

Bahu Fort

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Bahu Fort

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Beurre Hardy is a variety of __________ fruit cultivated in Jammu and Kashmir.

A

Apple

B

Pear

C

Apricot

D

Cherry

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Pear

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which Article of the Indian Constitution talks about disqualifications for being chosen as and form being a member of a Panchayat?

A

243

B

243N

C

243D

D

243F

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Article 243F – Part 9 of the Indian Constitution states the disqualifications for Membership of Gram Panchayat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which of the following Chapters of Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act, 1989 deals with the Powers and functions of Halqa Panchayat?

A

Chapter VI

B

Chapter III

C

Chapter IV

D

Chapter XI

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

CHAPTER III Powers and Functions 12. Powers and functions of Halqa Panchayat. CHAPTER IV Property 13.

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Golden Eagle which is one of the bird species of Jammu & Kashmir is in _____________ status as per IUCN Red Data Book.

A

Near Threatened

B

Endangered

C

Vulnerable

D

Least Concern

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Least Concern

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Himalayan Tahr found in the region of Jammu & Kashmir is in _____________ Status as per IUCN Red List of Threatened Species.

A

Least Concern

B

Endangered

C

Near Threatened

D

Vulnerable

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Near Threatened

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. The Rup Lank island is in which lake of Jammu and Kashmir?

A

Manasbal Lake

B

Wular Lake

C

Dal Lake

D

Anchar Lake

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Dal Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. The river Lidder in Jammu and Kashmir originates from __________.

A

Kailash Kund glacier

B

Kolahoi glacier

C

Kaunsarnag lake

D

Verinag spring

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Kolahoi glacier

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. With which among the following rivers is the TulBul Project associated?

A

Beas

B

Ganga

C

Indus

D

Jhelum

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Who among the following is regarded as the Flying Sikh of India?

A

Milkha Singh

B

Mohinder Singh

C

Joginder Singh

D

Ajit Pal Singh

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Milkha Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Which among the following games is associated with the William Jones Cup?

A

Badminton

B

Polo

C

Basketball

D

Rugby Football

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Basketball

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Where is the headquarters of United Nations Economic and Social Council located?

A

New York, USA

B

Paris, France

C

Vienna, Austria

D

Milan, Italy

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

New York, USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Where is the headquarters of the International Atomic Energy Agency located?

A

New York, USA

B

New York, USA

C

Paris, France

D

Vienna, Austria

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Vienna, Austria

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Who constitutes the Finance Commission of India?

A

The President of India

B

Chief Economic Advisor to Government of India

C

Finance Minister of India

D

NITI Aayog

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Who among the following was the first India born woman astronaut to had been the part of the space shuttle Columbia mission?

A

Kalpana Chawla

B

Janaki Ammal

C

Indira Hinduja

D

Indira Hinduja

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. The recently seen Starship is the rocket-ship of which among the following space organisations?

A

NASA

B

SpaceX

C

JAXA

D

ISRO

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

SpaceX

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. To which continent do the Andes Mountains belong?

A

Africa

B

Australia

C

Europe

D

South America

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

South America

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. What is the pre announced price for the crops declared by the government annually before the sowing season known as?

A

Buffer Stock Price

B

Market Issue Price

C

Minimum Support Price

D

Minimum Support Price

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Minimum Support Price

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. To which country does the World Chess Champion Magnus Carlsen belong?

A

Brazil

B

Australia

C

South Africa

D

Norway

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Norway

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. What is the full form of SARS, a respiratory disease?

A

Simple Acute Respiratory Syndrome

B

Severe Acute Respiratory Syndrome

C

Simple Acute Regulatory Symptom

D

Severe Acute Regulatory Symptom

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Severe Acute Respiratory Syndrome

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. In which year was the Tenzing Norgay National Adventure Award, the highest adventure sports honour of India, instituted?

A

1992

B

1990

C

1996

D

1994

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

1994

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. What is the other name of Mucormycosis, an infectious disease that affects people who are immunocompromised?

A

Monkey Pox

B

Fusiform Rust

C

Rift Valley Fever

D

Black Fungus

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Black Fungus

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Which of the following wood in Jammu & Kashmir is suitable for Woodcarving?

A

Rose Wood

B

Walnut Wood

C

Sandal Wood

D

Sandal Wood

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Walnut Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Who was considered as the Father of the Indian space program?

A

Jagadish Chandra Bose

B

S.S. Abhyankar

C

Vikram Ambalal Sarabhai

D

A.P.J. Abdul Kalam

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Vikram Ambalal Sarabhai

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Which of the following countries is a member of the G7 group ?

A

Russia

B

China

C

India

D

Italy

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Italy

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Where is the headquarters of ISRO?

A

Delhi

B

Mumbai

C

Bangalore

D

Chennai

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Bangalore

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. When did India become the full time member of Financial Action Task Force?

A

2006

B

2004

C

2000

D

2010

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

2010

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which of the following awards is the "Highest Civilian Award of India"?

A

Ashoka Chakra

B

Vir Chakra

C

Bharat Ratna

D

Bharat Ratna

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Bharat Ratna

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Who is known as the Father of White Revolution?

A

P C Mahalanobis

B

M.S. Swaminathan

C

Sam Pitroda

D

Verghese Kurien

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Verghese Kurien

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The acronym AIIB stands for:

A

ASEAN Infrastructure Investment Bank

B

Asian Infrastructure Institute Board

C

Asian Infrastructure Investment Bank

D

Asian Infrastructure Investment Board

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Asian Infrastructure Investment Bank

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Who was the first explorer to discover Australia?

A

Marco Polo

B

James Cook

C

Bartolomeu Dias

D

Christopher Columbus

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

James Cook

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. In which year the International Trade Centre(ITC) was established?

A

1964

B

1978

C

1965

D

1961

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

1964

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Renminbi is the official currency of which of the following countries

A

North Korea

B

Japan

C

China

D

Myanmar

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

China

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. In which of the following cities Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is situated?

A

Bangalore

B

Mumbai

C

Delhi

D

Chennai

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Mumbai

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Who among the following was the first Indian to have been nominated for the Laureus World Sports Awards?

A

Babitha Kumari

B

Sakshi Malik

C

Kavita Devi

D

Vinesh Phogat

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Vinesh Phogat

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. What is the total number of Scheduled languages in Indian constitution?

A

18 Languages

B

22 Languages

C

15 Languages

D

10 Languages

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

22 Languages

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. The birth anniversary of which leader is celebrated as Parakram Diwas?

A

Jawaharlal Nehru

B

Netaji Subhash Chandra Bose

C

Sardar Vallabhbhai Patel

D

Bhagat Singh

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Netaji Subhash Chandra Bose

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which of the following is basically called the transaction of the residents of the country with the rest of the world?

A

Balance of Payments

B

Deposits

C

Remittance

D

Shares

GK Assistant Compiler 2021 VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

According to Kindle Berger, "The balance of payments of a country is a systematic record of all economic transactions between the residents of the reporting country and residents of foreign countries during a given period of time".
It is a double entry system of record of all economic transactions between the residents of the country and the rest of the world carried out in a specific period of time
when we say “a country’s balance of payments” we are referring to the transactions of its citizens and government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. _______ means joining lighter nuclei to make a heavier nucleus.

A

Electrostatic

B

Nuclear Fusion

C

Nuclear Fusion

D

Adiabatic

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Nuclear Fusion

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Who among the following was the first to complete the circumnavigation of Earth

A

Francis Drake

B

Ferdinand Magellan

C

Vascoda Gama

D

John Wells

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Ferdinand Magellan

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. What is the capital of Ireland?

A

Dublin

B

Berlin

C

Edinburgh

D

Helsinki

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Dublin

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Where is the Headquarters of the International Fund for Agricultural Development(IFAD) located?

A

Rome

B

Bangkok

C

Manila

D

Hanoi

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Rome

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. IAEA stands for:

A

International Aviation Energy Agency

B

International Atomic Energy Agency

C

International Atomic Energy Agreement

D

International Agricultural Education Agency

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

International Atomic Energy Agency

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which of the following is an interest-bearing international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement other reserve assets of member countries?

A

Real Effective Exchange Rate

B

Special Drawing Right

C

IMF loans

D

Nominal Effective Exchange Rate

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

The Special Drawing Right (SDR) is an interest-bearing international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement other reserve assets of member countries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Who is known as Father of White Revolution in India?

A

Shalihotra

B

M. S. Swaminathan

C

Hiralal Chaudhari

D

Verghese Kurien

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Verghese Kurien

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. The famous Sports person Milkha Singh is related to which of the following sports?

A

Badminton

B

Field Hockey

C

Tennis

D

Track and Field Athletics

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Track and Field Athletics

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Who among the following was the first Indian woman to win a medal at the Olympic games?

A

Mary Kom

B

Saina Nehwal

C

Karnam Malleswari

D

Karnam Malleswari

GK Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Karnam Malleswari

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Which of the following is the capital city of Indonesia?

A

Manila

B

Jakarta

C

Bangkok

D

Hanoi

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Jakarta

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. In 2024, which of the following countries will host the Summer Olympic Games?

A

Canada

B

England

C

France

D

Japan

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

France

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. GDP deflator is equal to _________.

A

Nominal GDP/Real GDP

B

Real GDP/Nominal GDP

C

Nominal NNP/Real GNP

D

Real NNP/Nominal GNP

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Nominal GDP/Real GDP

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Who was the first Indian woman to climb the Mount Everest?

A

Arunima Sinha

B

Bachendri Pal

C

Anshu Jamsenpa

D

Santosh Yadav

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Bachendri Pal

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Who is the first Indian born female astronaut to enter into space?

A

Yogita Shah

B

Swati Mohan

C

Kalpana Chawla

D

Sunitha Williams

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. Who is the present ex-officio chairman of Department of Atomic Energy as on Nov 2021?

A

Ajit Kumar Doval

B

Pramod Kumar Mishra

C

Rajiv Gauba

D

Kamlesh Nilkanth Vyas

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Kamlesh Nilkanth Vyas

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Balance of invisible trade is equal to _______.

A

Export of Goods - Import of Services

B

Export of Goods - Import of Goods

C

Export of Services - Import of Goods

D

Export of Services - Import of Services

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Export of Services - Import of Services

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. What is the authorised capital of New Development Bank?

A

100 billion US Dollars

B

10 billion US Dollars

C

1 billion US Dollars

D

1000 billion US Dollars

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

100 billion US Dollars

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Where is the Gandhi Sagar hydro power station located?

A

Rajasthan

B

Maharashtra

C

Madhya Pradesh

D

Gujarat

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Madhya Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which of the following group is an initiative of littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity?

A

BIMSTEC

B

SAARC

C

BRICS

D

OPEC

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

BIMSTEC

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Who was the first recorded explorer to discover river Niger?

A

Mungo Park

B

Roald Engelbregt Gravning Amundsen

C

Charles Darwin

D

Robert Edwin Peary

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Mungo Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Where is the headquarters of United Nations Organization (UNO) situated?

A

Nairobi

B

New York

C

London

D

Geneva

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Rakesh Sharma is a distinguished person in which of the following fields?

A

Medicine

B

Space

C

Pop Music

D

Acting

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Space

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which of the following organisations creates the international reserve asset Special Drawing Rights (SDR)?

A

New Development Bank

B

International Monetary Fund

C

World Bank Group

D

Asian Development Bank

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

International Monetary Fund

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Which of the following institutes won Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021?

A

Guru Nanak Dev University

B

Bombay University

C

Delhi University

D

Panjab University

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Panjab University

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Which of the following is the official language of Nagaland?

A

Hindi

B

Nepali

C

Lepcha

D

English

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

English

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. What is the full form of IUCN?

A

International Union for Conservation of Natural Resource

B

International Union for Conservation of National Revenues

C

International Union for Conservation of Nature

D

International Union for Conservation of Nation

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

International Union for Conservation of Nature

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. What is the official currency of Nepal?

A

Dirham

B

Krone

C

Dollar

D

Rupee

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Rupee

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. What is the full form of ATM, a machine which facilitates financial transactions?

A

Automated Teller Machine

B

Automated Transfer Machine

C

Automated Transaction Machine

D

Automated Trading Machine

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Automated Teller Machine

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Avani Lekhara, who won Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021, is a distinguished personality in which of the following disciplines?

A

Para Badminton

B

Para Shooting

C

Para Table Tennis

D

Para Archery

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Para Shooting

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Who is the Chief Executive Officer of "Microsoft" as on November 2021?

A

Indra Nooyi

B

Satya Nadella

C

Sundar Pichai

D

Surya Narayanan

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Satya Nadella

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Who is the father of Indian Nuclear Programme?

A

Har Gobind Khorana

B

Srinivasa Ramanujan

C

Vikram Sarabhai

D

Homi J. Bhabha

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Homi J. Bhabha

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. The ancient Greeks had referred which of the following river in Jammu and Kashmir as the Hydaspes?

A

Jhelum

B

Indus

C

Tawi

D

Chenab

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. What is the time period of Chillai-Bachha in Jammu and Kashmir?

A

48 days

B

20 days

C

10 days

D

28 days

GK Assistant Compiler/Caretaker VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

Chilai kalan for 40 days , chilai Khurd for 20 days and  Chilai bacha for 10 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which Constitutional Amendment Act envisages the Gram Sabha as the foundation of Panchayat Raj System?

A

78th Amendment Act of 1995

B

73rd Amendment Act of 1992

C

68th Amendment Act of 1991

D

76th Amendment Act of 1994

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

73rd Amendment Act of 1992

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. The name Reasi which is a district in Jammu and Kashmir is derived from the town`s old name _________.

A

Rayal

B

Resyali

C

Rasyal

D

Rayyal

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Rasyal

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. In which year the English Traveller G.T. Vigne, visited Doda district of Jammu and kashmir?

A

1910

B

1829

C

1790

D

1814

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

1829

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Which Chapter of Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act, 1989 deals with the establishment and constitution of Halqa Panchayat?

A

Chapter II

B

Chapter VI

C

Chapter XI

D

Chapter IV

GK Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Chapter II

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Who among the following invented the Bakelite, the first fully synthetic plastic?

A

Charles Goodyear

B

Roy Plunkett

C

Albert Einstein

D

Leo H Baekeland

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Leo H Baekeland

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. With which organisation is Covid - 19 Shri Shakti Challenge organised by MyGov collaboration?

A

World Economic Forum

B

Shanghai Cooperation Organisation

C

BRICS

D

UN Women

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

UN Women

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. What was the period of the first phase of National Lockdown was declared by the Government of India in 2020?

A

25th March to 14th April 2020

B

28th March to 17th April 2020

C

15th April to 20th May 2020

D

18th April to 23th May 2020

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

On March 24, 2020, Prime Minister Narendra Modi called for a complete lockdown of the entire nation for 21 days in an effort to contain the COVID-19 pandemic.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Luis Arce, has been elected as the new President of which among the following countries?

A

Argentina

B

Colombia

C

Bolivia

D

Kenya

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Bolivia

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. The Asian Games, also called the Asiad, is a multi-sport event held every ______ years among the athletes belonging to the Asian continent.

A

6

B

2

C

4

D

3

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Which of the following water bodies are connected by the Suez Canal?

A

Mediterranean Sea and Red Sea

B

Atlantic Ocean and Pacific Ocean

C

Arabian Sea and Indian Ocean

D

Black Sea and Mediterranean Sea

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Mediterranean Sea and Red Sea

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Which Revolution was associated with the Operation Flood launched in January 1970?

A

Brown Revolution

B

Golden Revolution

C

Green Revolution

D

White Revolution

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

White Revolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. In which among the following events did Mary Kom win an Olympic Medal?

A

Badminton

B

Shooting

C

Weighlifting

D

Boxing

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Boxing

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Who among the following was associated with the Gudem Rampa Rebellion?

A

Mangal Pandey

B

Alluri Sitaram Raju

C

Kushal Konwar

D

Birsa Munda

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Alluri Sitaram Raju

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Who among the following was the first Asian lady Swimmer to have crossed the English Channel?

A

Beula Choudhary

B

Priti Patel

C

Nilima Ghosh

D

Arati Saha

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Arati Saha

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Who among the following was the first Female actor to receive the Padma Shri Award given by the Government of India?

A

Madhubhala

B

Smita Patil

C

Nargis Dutt

D

Meena Kumari

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Nargis Dutt

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. In which year was the National Hydroelectric Power Corporation established?

A

1973

B

1975

C

1971

D

1977

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

1975

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which among the following places was associated with the Dhar Rao Banda rebellion?

A

Jaipur

B

Madras

C

Satara

D

Naga Hills

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Satara

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Who was the first Indian woman President of the United Nations General Assembly?

A

Indira Gandhi

B

Vijaya Lakshmi Pandit

C

Margaret Thatcher

D

Mother Teresa

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Vijaya Lakshmi Pandit

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Who among the following was the first Director General of the World Health Organisation?

A

Tedros Adhanom

B

Brock Chisholm

C

Lee Jong-wook

D

Margaret Chan

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Brock Chisholm

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Former Prime Minister of India Lal Bahadur Shastri is popularly called as ____________.

A

Frontier Gandhi

B

Man of steel

C

Man of Peace

D

Patriot of Patriots

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Man of Peace

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Which of the following Highway runs from Kashmir to Kanyakumari?

A

NH 52

B

NH 30

C

NH 44

D

NH 27

GK Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

NH 44

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Where was the headquarters of the Theosophical Society established in 1886?

A

Madras

B

Surat

C

Calcutta

D

Bombay

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Madras

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Where is the National Remote Sensing Centre (NRSC), located?

A

Hyderabad

B

Shimla

C

Patna

D

Allahabad

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Hyderabad

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Amarnathji cave is a holy place for __________ pilgrims.

A

Sikh

B

Buddhist

C

Jain

D

Hindu

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Hindu

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Which city was recently declared as India`s 40th World Heritage Site by UNESCO?

A

Jaipur

B

Dholavira

C

Surat

D

Banaras

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Dholavira

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Digital Payments Index 2021 is published by:

A

NABARD

B

Reserve Bank of India

C

ICICI Bank

D

State Bank of India

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Reserve Bank of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Which is the hottest month in Kashmir valley?

A

July

B

August

C

March

D

September

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. In which of the following districts of Jammu and Kashmir is the Gulmarg meteorological observatory located?

A

Reasi

B

Bandipora

C

Baramulla

D

Kulgam

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. India hosted the International Climate Summit 2021 (ICS) on 3rd September in which city?

A

Ahmedabad

B

Bhopal

C

Mumbai

D

New Delhi

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following festivals is celebrated on April 13th of every year in Jammu & Kashmir?

A

Tulip Festival

B

Baisakhi Festival

C

Gurez Festival

D

Shikara Festival

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Baisakhi Festival

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Who among the following is regarded as the Father of Cosmology?

A

Acharya Kapila

B

Edwin Hubble

C

Copernicus

D

Aryabhatta

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Which state has registered the highest coal production in FY 2020-21?

A

Jharkhand

B

Chhattisgarh

C

West Bengal

D

Odisha

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Chhattisgarh

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Which of the following departments implements NIPUN Bharat Programme at national level?

A

Department of financial services

B

Department of Health Research

C

Department of economic affairs

D

Department of School Education and Literacy

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. In which year the Border Road Organisation (BRO) was established in India?

A

1960

B

1985

C

1956

D

1970

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Krishna River originates at __________ in Maharashtra.

A

Mahabaleswar

B

Bhimashankar hills

C

Verinag

D

Amarkantak Plateau

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. What is the name of the cultivation that involves the crops such as Wheat, Oats and Rye?

A

Extensive Commercial Grain cultivation

B

Plantation Agriculture

C

Dairy Farming

D

Mediterranean Agriculture

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Extensive Commercial Grain cultivation

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Which of the following is the major ragi producing state in India?

A

Uttar Pradesh

B

Haryana

C

Rajasthan

D

Tamil Nadu

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Karnataka is the leading producer of ragi in the country followed by Tamil Nadu, Uttarakhand, Maharashtra and Andhra Pradesh. Ragi or buckwheat is an important millet which is grown in drier parts of south India and in some parts of north India. It is one of the hardiest crops. It can withstand a very severe drought. Ragi is very popular due to its high content of proteins, minerals, and fats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. _____________ in Kashmir is famous for its hilltop Muslim shrine.

A

Haji Ali

B

Ajmer Sharif

C

Dargah Qutub Sahib

D

Watlab

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Watlab

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which among the following lakes was previously known as the Dhakuria Lake?

A

Santragachi Jheel

B

Senchal lake

C

Saheb Bandh

D

Rabindra Sarobar

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Who is called the "Grand Old Man of India"?

A

Badruddin Tyabji

B

E V Ramsamy

C

Anandha Charlu

D

Dadabhai Naoroji

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Dadabhai Naoroji

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Which is the only Indian city selected for the International Clean Air Catalyst Programme of USAID?

A

Hyderabad

B

Indore

C

Mumbai

D

Mysore

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Indore

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. The book “The Valley of Kashmir” is written by:

A

Alan Moorehead

B

Swaleh Reshi

C

Walter Roper Lawrence

D

Prem Nath Bazaz

GK Junior Assistant 2022 VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

Walter Roper Lawrence

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. In August 2021, the Reserve Bank of India cancelled the license of which of the following banks?

A

The Karad Janata Sahakari Bank Ltd

B

Bahart Nagari Sahakari Bank Ltd

C

Shivaji Rao Bhosale Sahakari Bank Ltd

D

Karnala Nagari Sahakari Bank Ltd

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Karnala Nagari Sahakari Bank Ltd

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. KVIC and BSF launched a Project BOLD on 4th July from a tribal village in ____________.

A

Puri, Odisha

B

Bhopal, Madhya Pradesh

C

Udaipur, Rajasthan

D

Mysore, Karnataka

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Udaipur, Rajasthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Deendayal Port Trust is located in which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Odisha

C

Andhra Pradesh

D

Gujarat

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Gujarat

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Who has been recently appointed as 23rd Chief Minister of Karnataka?

A

B. S. Yediyurappa

B

Basavaraj S Bommai

C

D. V. Sadananda Gowda

D

Jagadish Shettar

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Basavaraj S Bommai

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Which Revolution was associated with the "Operation Flood" launched in January 1970?

A

Green Revolution

B

White Revolution

C

Golden Revolution

D

Brown Revolution

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

White Revolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. Who has been re-elected as the Prime Minister of Ethiopia in July 2021?

A

Lemma Megersa

B

Abiy Ahmed

C

Jawar Mohammed

D

Zinash Tayachew

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Abiy Ahmed

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Which of the following crops were cropped by using high yielding seeds in India during Green Revolution?

A

Sugrcane

B

Oilseeds

C

Rice

D

Coffee

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Rice

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. The World’s first 3D-printed steel bridge opened to public in:

A

Paris

B

London

C

Amsterdam

D

Copenhagen

GK Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Amsterdam

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. In 2021, the Supreme Court of India launched an Artificial Intelligence based portal through which it intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filling of cases. Identify the name of this portal

A

AIRAWAT

B

SUPACE

C

RAISE

D

UDAAN

GK JKP SI 2022
Correct Answer : B
Explanation :

The Supreme Court of India launched its Artificial Intelligence portal: SUPACE (Supreme Court Portal for Assistance in Courts Efficiency). Through this portal, the SC intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filing of cases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Which of the following document was submitted by Government of India before COP21 in Paris?

A

Intended Nationally Determined Contribution

B

Climate Change and Determined Nation

C

Collective Contribution and Rejuvenate Nature

D

Nation`s Intention and purpose for Revitalization

GK JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

INDCs were voluntary pledges that countries made to cut carbon pollution at the 2015 United Nations Climate Change Conference held in Paris before COP21.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 3 8 7
    Developed By : Azhar Rashid Teli