Statistical Assistant 2025 Examination MCQs with solutions

1. The class instructor calculated the correlation coefficient between the marks obtained by students in English and Hindi, and found it to be -0.5. Later, she realized that she had forgotten to include 1 grace mark for every student in the English scores. What will be the new correlation coefficient between the updated English marks and the Hindi marks?

A

0.5

B

-0.5

C

0.1

D

1

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

The new correlation coefficient will be B) -0.5.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Fishers Ideal Index Number not satisfies

A

Unit Test

B

Time Reversal Test

C

Circular Test

D

Factor Reversal Test

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

Fisher's Ideal Index Number does not satisfy the C) Circular Test.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. If the gross reproductive rate is 1.08 per woman and the proportion of male births is 60%, then total fertility rate per woman is (assuming no mortality)

A

2.5

B

2.7

C

1.8

D

2.2

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

The total fertility rate per woman is B) 2.7.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The population of a city is 12000. Ifthe population size after 3 generations is 768000, then the net reproductive rate is

A

3

B

2

C

8

D

4

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: D
Explanation

The net reproductive rate is D) 4.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. If Laspeyres' price index is 100, Fisher's index number is 120, then Bowley's index number is

A

122

B

144

C

110

D

100

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

The correct answer is A) 122.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The average height of male employees in a company is 68 inches and that of female employees is 63 inches. The average height of all the employees is 65 inches. The percentage of male employees in the company is

A

40%

B

60%

C

50%

D

55%

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

The percentage of male employees in the company is A) 40%.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. If x₀ = 5, x₁ = 6, x₂ = 9 and x₃, =11, and f(x₁) =12, f(x₁) =13, f(x₂) =14 and f(x₃)=16 then the approximate value of ƒ(10) using Lagrange's interpolation formula is

A

15

B

14.67

C

16

D

15.47

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

The approximate value of $f(10)$ using Lagrange's interpolation formula is B) 14.67.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which is a demographic indicator of health?

A

Oxygen level

B

Life expectancy

C

Literacy rate

D

Blood group

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: B
Explanation

The correct answer is B) Life expectancy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which of the following is a measure of mortality?

A

Crude death rate

B

Immunization rate

C

Literacy rate

D

Birth weight

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: A
Explanation

The correct answer is A) Crude death rate.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. "Do you own a vehicle? Yes No" is an example of what type of

A

question?

B

Loaded

C

Leading

D

Simple-dichotomy

Statistics Statistical Assistant 2025 REPORT
Correct Answer: C
Explanation

The question "Do you own a vehicle? Yes No" is an example of a C) Simple-dichotomy question.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 1 2 1 9 9 8 2
    Developed By : PrepMart