Statistics Questions with solutions MCQs

1. Which of the following is an interviewer administered questionnaire?

A

Telephone questionnaire

B

Postal questionnaire

C

Delivery and collection questionnaire

D

Online questionnaire

Statistics Statistics
Correct Answer : A
Explanation :

Telephone questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Leading questions should be avoided because

A

They suggest ways of answering and so may bias the results

B

They create a mismatch between the question and its possible answers

C

They involve negative terms and unnecessary jargon

D

They ask about several different things at the same time

Statistics Statistics
Correct Answer : A
Explanation :

They suggest ways of answering and so may bias the results

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. You should avoid using double barrelled questions in a survey

A

They rely too much a respondent`s memory

B

They make questions too long, so respondents lose interest

C

They are too abstract and general in scope

D

They confuse respondents by asking about two different things

Statistics Statistics
Correct Answer : D
Explanation :

They confuse respondents by asking about two different things

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The value of piloting a questionnaire is that it helps you to

A

Test out your questions on some of the people who will be in final sample

B

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

C

Find out what a trained pilot would think of the subject matter

D

All of the above

Statistics Statistics
Correct Answer : B
Explanation :

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Mid-point of class is equal to ______.

A

(upper limit – lower limit)/2

B

(upper limit + lower limit)/2

C

upper limit + lower limit

D

upper limit – lower limit

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

(upper limit + lower limit)/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which of the following rate completely ignores the age and sex distribution of the population?

A

Standardised Death Rate

B

Specific Death Rate

C

Crude Death Rate

D

Infant Death Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Crude Death Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Primary data is collected from ______.

A

newspaper

B

first hand investigation

C

magazines

D

internet

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

first hand investigation

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. If an attribute possesses more than two categories which cannot be arranged in any order, then it is termed as ______.

A

nominal data

B

ordinal data

C

binary data

D

ratio data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Qualitative data can be classified into three groups:
1. Binary Data:
If any quality is measured in terms of its presence or absence then it is termed as Binary data. In other words if an attribute posses only two category then it is called as Binary data. 2. Nominal Data:
If an attribute posses more than two categories which cannot be arranged in any order then it is termed as Nominal data. 3. Ordinal Data:
If an attribute posses more than two categories which can be arranged in ascending/descending order then it is termed as Ordinal data.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which of the following is a method of gathering information from individuals?

A

Survey

B

Testing

C

Sampling

D

Investigation

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Survey

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The ______ achieves condensation of data by blurring the value of the data.

A

discrete variable

B

class mark

C

frequency distribution

D

class frequency

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

frequency distribution

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. ______ can be measured in terms of presence or absence of certain characteristic or level of the quality present.

A

Avoidable data

B

Qualitative data

C

Quantitative data

D

Relevant data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Qualitative data

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Death rate computed for a particular specified section of the population is termed as ______.

A

standardised death rates

B

infant death rates

C

crude death rates

D

specific death rates

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

specific death rates

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. In a pyramid representation, female bars are usually on the ______.

A

upward direction

B

right side

C

downward direction

D

left side

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

right side

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Bowley`s Index is an average of Laspeyre`s Index and ______.

A

Kelly`s Index

B

Fisher`s Index

C

Marshall-Edgeworth`s Index

D

Paosche`s Index

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Paosche`s Index

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that both are queens?

A

1/221

B

1/13

C

2/13

D

1/28

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

1/221

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following scales is the highest level of scale?

A

internal scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

nominal scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

ratio scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. The pre-test should be done by the ______ regardless of the actual mode of administration that will be used.

A

telephonic interview

B

mailing

C

observation

D

personal interview

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

personal interview

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. In which of the following scales, we conclude that one category is superior to the other?

A

Ratio scale

B

Ordinal scale

C

Interval scale

D

Nominal scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Ordinal scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following is an advantage of general fertility rate?

A

It give a heterogeneous figure

B

It is simple

C

It is comparable

D

It is a probability rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

It is a probability rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. What is the value of P(3) corresponding to polynomial P(x) passing through the points (0, 5), (1, 6) and (2, 8)?

A

10

B

15

C

11

D

8

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

With 3 points we can describe a polynomial of degree 2 .

so our desired polynomial is of the form y=ax+ bx + c.

plugging the above given values in the above quadratic equation we get

5 = a x 0 + b x 0 + c 

=> c = 5.

6 = a x 1 x 1 + b x 1 +c

=> 6 = a+ b + c

but c = 5

so a + b = 1

also

8 = a x 2 x 2 + b x 2 +c

8 = 4a + 2b + 5

but a+b = 1 using this we get

b = 1/2 , a = 1/2, also c = 5

using these values we get value for P(3) as:

(1/2) x 3 x 3 + (1/2) x 3 +5 

9/2 + 3/2 +5 = 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. If there were 1,96,413 students in the final year of a secondary school in 2020, then the number of that cohort of students that started first year of secondary school was 2,62,960. Calculate retention rate.

A

47.7 percent

B

74.7 percent

C

44.7 percent

D

77.4 percent

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

74.7 percent

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Binary type qualitative data is also termed as ______ classified.

A

contingent

B

manifold

C

dichotomous

D

cross-sectional

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

dichotomous

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. ______ leads to fallacious conclusion as it inflates the number of potential mothers.

A

General Fertility Rate

B

Gross Reproduction Rate

C

Specific Fertility Rate

D

Net Reproduction Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Gross Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Under primary data, ______ enquiries have to be conducted to gather the data.

A

old

B

confidential

C

irrelevant

D

fresh

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

fresh

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. ______ is broadly thought of as the movement by individuals, groups or populations seeking to make relatively permanent changes of residence.

A

Fertility

B

Migration

C

Mortality

D

Transfer

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Migration

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. If the mean of 3, 5, 6, 10, 12 and x is 7, then calculate the value of x.

A

7

B

8

C

6

D

9

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

6

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Time and motion study is the example of ______.

A

observation

B

interview

C

mailing

D

questionnaire

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

observation

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. ______ include such sources that belong to the organization with which the decision maker is associated.

A

External sources

B

Internal sources

C

International organisation

D

National organisations

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Internal sources

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. The number of observations corresponding to a particular class is known as the ______.

A

class marks

B

class frequency

C

class intervals

D

class limits

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

class frequency

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Fisher`s ideal index is ______.

A

median of laspeyre`s and paasche`s index

B

average of laspeyre`s and paasche`s index

C

geometric mean of laspeyre`s and paasche`s index

D

harmonic mean of laspeyre`s and paasche`s index

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

geometric mean of laspeyre`s and paasche`s index

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which of the following tests is satisfied when Pab × Pbc × Pca = 1?

A

Factor reversal test

B

Unit test

C

Circular test

D

Time reversal test

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Circular test

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. The ______ is that value in a series of observation which occurs with greatest frequency.

A

mode

B

geometric mean

C

median

D

arithmetic mean

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

mode

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. ______ refers to a set of printed questions along-with space for answers.

A

Personal interview

B

Observation

C

Telephonic interview

D

Questionnaire

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. If the measurements are taken over two different attributes for same set of individuals, then to represent the data ______ are used.

A

distributive tables

B

compiled tables

C

contingency tables

D

dependent tables

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

contingency tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Data, which were collected earlier for purposes other than the present investigation, are known as ______.

A

confidential data

B

nominal data

C

secondary data

D

primary data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. In a ______, two or more characteristics are shown

A

simple table

B

special purpose table

C

general purpose table

D

complex table

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

complex table

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. ______ questionnaire is the one in which the purpose of the research is obvious from the questions posed.

A

Close-ended

B

Open

C

Disguised

D

Undisguised

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Undisguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which of the following tables serve as repository of information and are arranged for easy reference?

A

Simple tables

B

Complex tables

C

General purpose tables

D

Specific purpose tables

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

General purpose tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Given the zero growth of the life table, population is also known as a ______ population.

A

moving

B

dispersed

C

stationary

D

skewed

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

stationary

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. When the data to be collected are very large in volume, then it is possible to draw reasonably accurate conclusions from the study of a small portion of the group. This is called as ______.

A

questionnaire

B

observation

C

population

D

sample

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

sample

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. ______ consists in relating the total number of live births to the number of females in the reproductive or child bearing ages.

A

Crude Fertility Rate

B

General Fertility Rate

C

Total Fertility Rate

D

Specific Fertility Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

General Fertility Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Which of the following scale is used for qualitative phenomena?

A

Ordinal scale

B

Nominal scale

C

Interval scale

D

Ratio scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

The ordinal scale places events in order, but there is no attempt to make the intervals of the scale equal in terms of some rule. Rank orders represent ordinal scales and are frequently used in research relating to qualitative phenomena. A student`s rank in his graduation class involves the use of an ordinal scale. One has to be very careful in making statement about scores based on ordinal scales.

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. What is the polynomial passing through the points (1, 0), (2, 5) and (3, 8)?

A

–2x2 + 7x + 8

B

–2x2 + 8x + 10

C

–x2 + 4x + 9

D

–x2 + 8x – 7

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

–x2 + 8x – 7

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. In which method, sampling frame is required to collect data?

A

Judgemental sampling

B

Simple random sampling

C

Quota sampling

D

Snow ball sampling

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Simple random sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Closed-ended questions are also known as ______ questions.

A

structured

B

unstructured

C

appropriate

D

one-way

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

structured

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The necessary and sufficient condition for the consistency of a set of independent class frequencies is that no ultimate class frequency is ______.

A

zero

B

infinite

C

positive

D

negative

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The purchasing power of money is the reciprocal of the ______.

A

link relative

B

money wage

C

price index

D

price relative

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

price index

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Calculate median from the following data: 230, 876, 980, 458, 566, 349, 735 and 682

A

566

B

624

C

349

D

876

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

624

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. The coefficient of determination is denoted by ______.

A

√r

B

r2

C

r3

D

r

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

r2

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. (AB), (AY) etc, are class frequencies of ______.

A

two-order

B

three-order

C

zero-order

D

one-order

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

two-order

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. If r = 0.6, σx = 4 and bxy = 0.8, then Calculate σy .

A

4

B

3

C

2

D

1

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

3

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. The child-woman ratio relates the number of children aged ______ to woman in their reproductive period at a given point of time.

A

more than 20 years

B

not more than 3 year

C

less than 5 years

D

more than 35 years

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

less than 5 years

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Female crude death rate generally ______ male crude death rate.

A

is more than

B

is less than

C

does not affect

D

affects

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

is less than

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. ______ refers to the degree of standardisation imposed on the questionnaire.

A

Undisguised

B

Unstructured

C

Disguised

D

Structure

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Structure

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which data type is used to measure the temperature of the city?

A

Interval scale

B

Ordinal Scale

C

Nominal scale

D

Ratio scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Interval scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Special purpose tables are also known as ______.

A

pilot tables

B

two-way tables

C

one-way tables

D

summary tables

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

summary tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. What is the value of P(0) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (1, 2) and (2, 4)?

A

zero

B

1

C

2

D

3

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. The mean marks of 100 students were found to be 40. Later on, it was discovered that a score of 53 was misread as 83. Calculate correct mean corresponding to correct score.

A

38.7

B

37.7

C

39.7

D

40.7

Statistics JSA 2021 VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

Mean score = 40
mean=sum of observation /no of observations
sum of observations = mean * no of observations
that is 40 x 100 = 4000
after replacement, sum of new observation = 4000 - 83 + 53 = 3970
mean of new observation = 3970 / 100 = 39.7

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. The categories of the attributes are termed as class and their frequencies are termed as ______.

A

distributive frequencies

B

average frequencies

C

total frequencies

D

class frequencies

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

class frequencies

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which of the following approaches would follow the fertility rates diagonally?

A

Progression approach

B

Cross-sectional approach

C

Standardized approach

D

Longitudinal approach

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Longitudinal approach

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Calculate the rank score of 5 with the following data: 8, 2, 5, 11, 9, 5, 8, 7, 2, 4

A

4

B

4.5

C

2

D

2.5

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

4.5

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. ______ of data constitutes the first step in a statistical investigation

A

Organization

B

Collection

C

Presentation

D

Interpretation

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Collection

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. ______ is/are those in which an interviewer obtains information from respondents in face-to-face meetings.

A

Questionnaire

B

Mails

C

Telephonic call

D

Personal interview

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Personal interview

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Persons who are enumerated at a place other than their birth place are termed as ______.

A

movers

B

transferers

C

lifetime migrants

D

shifters

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

lifetime migrants

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Calculate the value of mode from the following data. 3, 5, 8, 5, 4, 5, 9, 3, 9, 4

A

3

B

5

C

9

D

4

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. If a particular question needs clarification, then it should be marked or lettered and the explanation should be provided in ______

A

subject

B

headnotes

C

footnotes

D

covering letter

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

footnotes

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Data collected originally for the present investigation are referred to as ______

A

confidential data

B

primary data

C

secondary data

D

present data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

primary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. ______ questionnaire refers to the degree of standardisation imposed on the questionnaire

A

Unstructured

B

Structured

C

Balanced

D

Unbalanced

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Structured

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. In ______, data are arranged on the basis of their ranks or quality.

A

nominal scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

interval scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

ordinal scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. ______ measures the extent to which mothers produce female infants who survive to replace them.

A

Net Reproduction Rate

B

General Fertility Rate

C

Total Fertility Rate

D

Gross Reproduction Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Net Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. ______ classification refers to the classification of data according to some characteristics that can be quantified or measured.

A

Cross-sectional

B

Qualitative

C

Uni-variate

D

Quantitative

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Quantitative

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. ______ refers to the middle value in a distribution

A

Median

B

Harmonic mean

C

Mode

D

Arithmetic mean

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Median

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Time reversal test is satisfied when ______.

A

P01 × P20 > 0

B

P02 × P10 < 1

C

P01 × P10 = 1

D

P01 × P10 = 0

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

P01 × P10 = 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. What is the value of P(1) corresponding to polynomial P(x) passing through the points (0, 3) and (1, 5)?

A

5

B

3

C

8

D

6

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. ______ is/are the lowest and the highest values that can be included in the class

A

Class intervals

B

Class mark

C

Class limits

D

Class frequency

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Class limits

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Theoretically, the best average in the construction of index number is _____

A

harmonic mean

B

median

C

mode

D

geometric mean

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

geometric mean

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. If an attribute possesses more than two categories which can be arranged in ascending/descending order, then it is termed as ____

A

nominal data

B

internal data

C

ordinal data

D

binary data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

ordinal data

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. In chronological classification, data are classified on the basis of ____

A

time

B

location

C

attributes

D

class-interval

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

time

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Regression line of Y on X is Y = 11.9 – 0.65X. Calculate the value of Y, when X = 2

A

–5.4

B

10.6

C

5.4

D

–10.6

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

10.6

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Schedules contain questions which are asked by enumerators from respondents but the answers are filled in by the ____

A

respondents

B

enumerators

C

government

D

employees

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

enumerators

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. If the data have been collected and processed by some other agency, then it is called ___

A

secondary data

B

ordinary data

C

primary data

D

nominal data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. _____ are the designations of the rows or row headings

A

Captions

B

Footnotes

C

Headnotes

D

Stubs

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Stubs

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Which of the following questionnaires are simple to administer and easy to tabulate and analyse?

A

Unstructured undisguised

B

Unstructured disguised

C

Structured disguised

D

Structured undisguised

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Structured undisguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. To measure the strength of relationship among two attributes, the measures of ______ are used.

A

correlation

B

deviations

C

regression

D

associations

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

associations

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Marshall Edgeworth`s method satisfied the ___

A

unit test

B

circular test

C

time reversal test

D

complex test

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

time reversal test

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Telephonic interviews are used for ____

A

Complex interviews

B

Large interviews

C

Observing gestures and body language

D

Small or repetitive interviews

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Small or repetitive interviews

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Which of the following is a source of primary data?

A

National organisation

B

External source

C

Observation

D

Internal source

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Observation

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Laspeyre`s index gives a/an ______ bias

A

downward

B

horizontal

C

upward

D

diagonal

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

upward

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. In which type of questionnaire, questions are answered in one of the two options?

A

Dichotomous

B

Multiple choice

C

Open-ended

D

Close-ended

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Dichotomous

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. If r = 0.6, then r2 will be __

A

0.306

B

0.36

C

0.036

D

0.06

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

0.36

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. In a moderately asymmetrical distribution, the mode and mean are 32.1 and 35.4 respectively. Calculate median.

A

32.1

B

31.4

C

34.3

D

33.2

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Mean – Mode = 3 (Mean – Median)
35.4 - 32.1 = 3(35.4 - Median)
3.3/3 = 35.4 - Median
Median = 35.4 - 1.1
Median = 34.3

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. In a pyramid representation, male bars are usually on the __

A

upward direction

B

right side

C

left side

D

downward direction

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

left side

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. ___ refers to the sum of all variables divided by the number of variables

A

Mode

B

Median

C

Geometric mean

D

Arithmetic mean

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Arithmetic mean

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. If Birth rate > Death rate, then there is a/an ______ trend

A

constant

B

horizontal

C

decreasing

D

increasing

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

increasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. If Birth rate is greater than Death rate, then there is a/an ______ trend

A

constant

B

horizontal

C

decreasing

D

increasing

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

increasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The nominal and ordinal type of qualitative data are also termed as ______ classified

A

manifold

B

contingent

C

dichotomous

D

associative

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

manifold

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. A survey, which includes every element of the population is known as the method of ______.

A

partial enumeration

B

non-random sampling

C

random sampling

D

complete enumeration

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

complete enumeration

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. The person conducting the survey must introduce himself and state the objectives of the survey at ____

A

headnote

B

footnote

C

covering letter

D

instructions

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

covering letter

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. In which method, each observation in population has unequal chance of selection?

A

Probability sampling

B

Non probability sampling

C

Census method

D

Attribute sampling

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Non probability sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. ______ result from a certain segment of the population being missed from the data collection

A

Processing errors

B

Sampling errors

C

Coverage errors

D

Response errors

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Coverage errors

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. If both the data sets move in the same direction, then it is a case of __

A

negative correlation

B

positive correlation

C

balanced correlation

D

unbalanced correlation

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

positive correlation

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. In a moderately skewed distribution, the average monthly income from interest for a housewife is Rs. 810/- and the related median is Rs. 795/-. Calculate modal interest income.

A

Rs. 804

B

Rs. 765

C

Rs. 756

D

Rs. 840

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Rs. 765

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. A box contains 3 footballs, 4 cricket balls and 5 volley balls. Three balls are drawn in succession with replacement. What is the probability that all are volley balls?

A

225/1331

B

125/1728

C

5/12

D

25/144

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

125/1728

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. In collection and tabulation of data, common sense is the ___

A

chief requisite

B

pilot requisite

C

pilot teacher

D

chief teacher

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

chief requisite

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. A contractor employs three type of workers – A, B and C. To A he pays Rs. 300/- per day, to B Rs. 250/- per day and to C Rs. 140/- per day. Calculate the average wage per day paid by the contractor.

A

Rs. 345/- per day

B

Rs. 435/- per day

C

Rs. 320/- per day

D

Rs. 230/- per day

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Rs. 230/- per day

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. If a researcher studies the association between religion, then the data collected for this study will be ____

A

quantitative data

B

qualitative data

C

cross-sectional data

D

continuous data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

qualitative data

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. The given set of class frequencies is said to be consistent if none of them is ___

A

positive

B

one

C

negative

D

zero

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. The death rate specific to age and sex overcomes the drawback of __

A

Total Mortality Rate

B

Crude Death Rate

C

Standardised Mortality Rate

D

Infant Mortality Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Crude Death Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. The method of weighted relatives is also known as ___

A

chain index method

B

aggregate expenditure method

C

circular test method

D

family budget method

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

family budget method

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Simple table is also known as __

A

two-way table

B

three-way table

C

one-way table

D

high order table

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

one-way table

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. In ratio scale, zero is also mentioned and it has a meaning indicating ___

A

positive

B

negative

C

infinity

D

nil

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Nil

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Population ______ refer(s) to how the population is dispersed in geographic space at a given point of time.

A

distribution

B

composition

C

determinants

D

size

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

distribution

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. What is the polynomial passing through the points (1, 3), (2, 5) and (3, 6)?

A

2X2 – 3.5X

B

–0.5X2 + 3.5X

C

0.5X2 – 3.5X

D

X2 – 0.5X

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

–0.5X2 + 3.5X

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Calculate the value of correlation with the help of following data: ∑xy = –283.84, ∑x2 = 152.48 and ∑y2 = 617.56

A

–0.925

B

0.925

C

–0.238

D

0.238

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

–0.925

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following divide(s) the distribution into four parts?

A

Deciles

B

Median

C

Percentiles

D

Quartiles

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Quartiles

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. A/An ______ questionnaire contains questions with multiple answers

A

Open-ended

B

Dichotomous

C

Close-ended

D

Multiple-choice

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Multiple-choice

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. (ABC), (XBC) etc., are the frequencies of ____

A

second-order

B

zero-order

C

third-order

D

one-order

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

third-order

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. The ______ is defined as the sum of age-specific fertility rates calculated from female births for each year of reproductive period.

A

net reproduction rate

B

general fertility rate

C

gross reproduction rate

D

specific fertility rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

gross reproduction rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. ______ is a modified form of total fertility rate.

A

Net Reproduction Rate

B

Crude Birth Rate

C

General Fertility Rate

D

Gross Reproduction Rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Gross Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. The out-migrants are also known as ______.

A

emigrants

B

de facto

C

de jure

D

immigrants

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

emigrants

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. If with a rise of 10 percent in prices the wages are increased by 20 percent, then the real wage increase is ______.

A

more than 20 percen

B

less than 10 percent

C

by 10 percent

D

by 20 percent

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

less than 10 percent

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. When data are observed over a period of time, then this type of classification is known as ______ classification.

A

time-series

B

qualitative

C

cross-sectional

D

chronological

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

chronological

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. The mean of 200 items was 50. Later on, it was discovered that two items were misread as 92 and 8 instead of 192 and 88. Calculate correct mean.

A

50.8

B

50.9

C

50.7

D

50.6

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

50.9

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. The arithmetic mean of two numbers is 10 and geometric mean is 8. Find the numbers.

A

12 and 6

B

8 and 10

C

4 and 16

D

10 and 12

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

4 and 16

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Gopal wants to visit five cities P, Q, R, S and T on a trip. What is the probability that he visits P just before T?

A

4/5

B

1/5

C

3/5

D

2/5

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

1/5

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. The class-frequencies of higher order are called ______.

A

hard class frequency

B

superior class frequency

C

ultimate class frequency

D

level class frequency

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

ultimate class frequency

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. The formula for crude migration rate is equal to ______.

A

(number of immigrants during the same period/average population during the period)

B

(net migration rate/gross migration rate)

C

(average population during the period/number of immigrants during the same period)

D

(gross migration rate/net migration rate)

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

(number of immigrants during the same period/average population during the period)

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. There are fifteen numbers: 6, 7, 10, 8, 7, 3, 5, 6, 8, 9, 6, 10, 7, 11 and 2. Calculate their median.

A

7

B

10

C

11

D

6

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

7

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. For India, Statistical year book of united nation is a/an ______ source of secondary data

A

other

B

primary

C

external

D

internal

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

external

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. A card is drawn at random from a well shuffled pack of 52 cards. What is the probability that it is either a spade or a king?

A

1/52

B

4/13

C

1/13

D

17/52

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

4/13

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which of the following helps in assessing the suitability of questions, clarity of instructions, performance of enumerators and the cost and time involved in the actual survey?

A

Technical survey

B

Pilot survey

C

Post survey

D

Unit survey

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Pilot survey

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. What is the value of P(2) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (0, 2) and (1, 5)?

A

9

B

4

C

5

D

8

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. What is the polynomial passing through the points (0, 3), (1, 4) and (2, 5)?

A

x + 3

B

2x2 + x + 3

C

2.5x2 + 2x + 4

D

5x + 4

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

x + 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. The ______ should be clearly defined and placed at the middle of the column.

A

headnote

B

footnote

C

caption

D

stub

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

caption

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. The ______ is defined as the chance of dying of a newly born infant within a year of its life, under the given mortality conditions.

A

standardised death rate

B

specific death rate

C

crude death rate

D

infant mortality rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

infant mortality rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. If the order of recording is not chronological, then data set is ______.

A

Time series

B

Uni-variate

C

Cross sectional

D

Bi-variate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Cross sectional

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which method results in biasness because of researcher perception?

A

Simple random sampling

B

Stratified sampling

C

Snow ball sampling

D

Judgemental sampling

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Judgemental sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. While preparing questionnaire, questions should be ______.

A

complex

B

long

C

logically arranged

D

sensitive in nature

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

logically arranged

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. ___ are conventional numerical records of marriages, births, sickness and deaths by which the health and growth of a community may be studied

A

Vital statistics

B

Business statistics

C

Analytical statistics

D

Economic statistics

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Vital Statistics is a branch of Demography, which is the science applied to the analysis and interpretation of numerical facts regarding vital events occurring in human population such as births, deaths, marriages, divorces, migration etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. The circular test will be satisfied if ______.

A

P01× P12 × P20 = 1

B

P01× P21 × P02 = 1

C

P01× P12 × P20 = 0

D

P01× P21 × P02 = 0

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

P01× P12 × P20 = 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Regression analysis reveals average relationship between ______ variables

A

one

B

Three

C

zero

D

two

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

two

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. The median of 36, 72, 49, 45, 60, 33, 61, 72, 52 is __

A

52

B

60

C

45

D

33

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

The median is the middle number in a sorted, ascending or descending, list of numbers
Arrange the given sequence in ascending order
33, 36, 45, 49, 52, 60, 61, 72, 72
Therefore median is 52

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. If somebody uses the data collected by you for a similar study, then it becomes __

A

Territory data

B

Secondary data

C

Primary data

D

Irrelevant data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. _____ relates a geographical area to the population living in it

A

Population survey

B

Population census

C

Population density

D

Population redistribution

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Population density

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. The mean of 99 items is 55. The value of 100th item is 99 more than the mean of 100 items. What is the value of 100th item?

A

155

B

99

C

100

D

56

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Mean = Total sum/Number of observations
Total = 99 x 55 = 5445
Let the mean of the 100th item be y, then according to question
(((99 x 55) + y) / 100) + 99 = y
5445 + y + 9900 = 100y
15345 = 99y
y = 15345 / 99
y = 155

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Age, marriage and migration affects __

A

crude fertility rate

B

general fertility rate

C

total fertility rate

D

specific fertility rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

specific fertility rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. In dichotomous type of questionnaire __

A

respondent can use any style of the language

B

there are option like yes/no or good/bad

C

respondent has full freedom

D

question contain multiple answer

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

there are option like yes/no or good/bad

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. While preparing questionnaire, words and language used in questions should be ___

A

Confidential and simple

B

Complex and confidential

C

Complex and clear

D

Simple and clear

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Simple and clear

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. In a series of values if one value is zero, then geometric mean is ____

A

infinite

B

one

C

two

D

zero

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. In ______ data, attribute under study cannot be measured

A

Bi-variate

B

Uni-variate

C

Quantitative

D

Qualitative

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Qualitative

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Which method is based on homogeneous and heterogeneous categorization of items?

A

Stratified sampling

B

Quota sampling

C

snow ball sampling

D

Simple random sampling

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Stratified sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. What is the polynomial passing through points (1, 5) and (2, 7)?

A

2x + 3

B

x + 8

C

8x + 9

D

3x + 5

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

2x + 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. The coefficient of correlation is independent of change of scale and __

A

origin

B

multiple

C

linear

D

error

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

origin

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which of the following is a disadvantage of secondary data?

A

it is complicated, difficult to collect

B

It may not be always as latest as the decision maker wishes them to be

C

It is not economical in nature

D

It take more efforts

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

It may not be always as latest as the decision maker wishes them to be

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. A patient in a hospital may have 102o Celsius fever, this is an example of ______.

A

interval scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

nominal scale

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

interval scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. For dichotomous attributes the presence of attribute is termed as the ____

A

Positive class

B

Negative class

C

Pleural class

D

Singular class

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Positive class

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. The ______ is defined as the chance of dying of a newly born infant within a year of its life, under the given mortality conditions

A

infant death rate

B

standardised death rate

C

specific death rate

D

crude death rate

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

infant death rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. In statistics, the term ______ is used to represent the data which is measured in terms of some quality or qualities.

A

regression

B

demography

C

attribute

D

correlation

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

attribute

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. If any quality is measured in terms of its presence or absence, then it is termed as

A

manifold data

B

nominal data

C

ordinal data

D

binary data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

binary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Gross reproduction rate is approximately ______ the total fertility rate

A

twice

B

equal

C

half

D

thrice

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

half

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Census is conducted at regular intervals of time, usually ______ years.

A

15

B

10

C

12

D

18

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

10

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Financial and manufacturing records are the ______ source of secondary data.

A

internal

B

external

C

primary

D

other

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

internal

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Anything in a table which the reader may find difficult to understand from the title, captions and stubs should be explained in ______

A

title of the bottle

B

caption

C

footnotes

D

headnotes

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

footnotes

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Which of the following tests holds that the product of a price index and the quantity index should be equal to the corresponding value index?

A

Circular test

B

Unit test

C

Factor reversal test

D

Time reversal test

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Factor reversal test

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. The non probability sampling method is used in case of ______.

A

Exploratory research

B

Conclusive research

C

Productive research

D

Census research

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Exploratory research

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Calculate harmonic mean of numbers 10, 20, 25, 40 and 50

A

21.3

B

47

C

74

D

28.21

Statistics JSA 2021 VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

21.3

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. When data is collected from report on currency and finance, then this is a ______ source of secondary data

A

international organisations

B

internal

C

national organisations

D

external

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

national organisations

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Accounting statements are the ______ of secondary data.

A

external source

B

international source

C

internal source

D

other source

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

internal source

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. The variable we are trying to predict is called the ___

A

Positive variable

B

Negative variable

C

Dependent variable

D

independent variable

Statistics JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Dependent variable

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. If median is 145.35 and mean is 144.917, then calculate the value of mode

A

140.50

B

146.69

C

147.91

D

146.216

Statistics JSA 2021 VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

Mode = 3 x Median - 2 x Mean
Mode = 3 x 145.35 - 2 x 144.917
Mode = 146.216

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. If the data values are recorded in chronological order, then data is called _

A

cross sectional data

B

time series data

C

uni-variate data

D

bi-variate data

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

time series data

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. A/An ______ questionnaire attempts to hide the purpose of the study

A

undisguised

B

disguised

C

unbalanced

D

balanced

Statistics JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

disguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Calculate crude marriage rate when the marriages registered were 1,74,062 and the estimated population in the mid-year were 4,59,29,000

A

0.0038

B

263.86

C

0.038

D

236.68

Statistics JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

0.0038

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Which among the following is NOT involved in analyzing the gathered information data?

A

Use of statistical methods for analysis

B

Sorting of data / information

C

Examining the information for accuracy and gaps

D

Fabricating data to arrive at the desired conclusion

Statistics JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Fabricating data to arrive at the desired conclusion

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 4 7 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli