Statistics Examination MCQs with solutions

1. Which of the following is true about the sampling error?

A

it decreases as sample size increases

B

it does not depend on population size under study

C

it cannot be reduced by an appropriate sampling size

D

it cannot be measured and controlled in probability sample suvey

Sampling Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Sampling error is indirectly proportional to sample size

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following is a method used for collecting secondary data?

A

Experiments

B

Personal interview

C

Questionnaire

D

Government Publications

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: D
Explanation

Government Publications

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. What happens to the shape of a frequency polygon when the number of observations and classes increase?

A

Tends to become jagged

B

Remains the same

C

Trends to become increasingly smooth

D

Varies if data becomes more reliable

General Statistics
Correct Answer: C
Explanation

#As the number of observations and classes increases the shape of frequency polygon tends to become increasingly smooth. Explanation: A frequency polygon is a graphical method of representation of information. It is utilized to represent the shape of the data and to picture the trends.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. One of the options given below represents a state with the highest negative decadal population growth based on the census data of india 2011. Which of the options is correct?

A

Kerela

B

Goa

C

Nagaland

D

Tamil Nadu

Census Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Nagaland has recorded a negative decadal growth of population with the new Census data showing the state`s population at 19,80,602 against the 2001 figure of 19,88,636.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. As per the 2011 Census data, in which of the following union territories the female population outnumbers the male population?

A

Chandigarh

B

Lakshadweep

C

Andaman and Nicobar

D

Puducherry

Census Statistics
Correct Answer: D
Explanation

In the Population Census of 2011 it was revealed that the population ratio in India 2011 is 943 females per 1000 males. Haryana has the lowest sex ratio (877) in Indian states while in union territory Daman Diu has lowest sex ratio of 618. Kerala has the highest sex ratio of 1084 in the all Indian states. Among UTs Puducherry has highest sex ratio of 1038.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What stage of demographic transition theory depicts the onset of Industrialization?

A

Stage 1

B

Stage 2

C

Stage 3

D

Stage 4

Demography Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Around the mid-1700s, global populations began to grow ten times faster than in the past for two reasons: The Industrial Revolution and increased wealth. The Industrial Revolution brought with it a variety of technological improvements in agricultural production and food supply.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. The number of degree of freedom for a 4X5 contingency table in a chi square test is

A

3

B

6

C

9

D

12

# Statistics
Correct Answer: D
Explanation

The significance test is conducted by computing Chi Square as follows. The degrees of freedom is equal to (r-1)(c-1), where r is the number of rows and c is the number of columns. For this example, the degrees of freedom is (4-1)(5-1) = 12.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The Crude birth rate is

A

The average number of child in a society

B

Based on the women between the age of 14 to 40(Child bearing age?)

C

The average number of live births in a year on 1000 women population

D

The average number of live births in a year on 1000 People of total population

# Statistics
Correct Answer: D
Explanation

The crude birth rate is the annual number of live births per 1,000 population. The crude birth rate is generally computed as a ratio.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The level of reproduction in the society is known as

A

Mortality

B

Fertility

C

Migration

D

Morbidity

# Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Fertility

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. How many methods are employed to measure the seasonal variations?

A

1

B

2

C

3

D

4

# Statistics
Correct Answer: D
Explanation

The following methods use seasonal indices to measure seasonal variations of a time-series data.
Method of simple averages.
Ratio to trend method.
Ratio-to-moving-average method.
Link relatives method.
Method of simple averages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. According to whom population increase in Geometric progression while food production increase in arithmetic progression

A

Malthus

B

Keynes

C

Robbins

D

Bowley

# Statistics
Correct Answer: A
Explanation

The relationship between food production and food supply was first expressed by an English Economist called Thomas Robert Malthus (1798 -1823). Malthus stated that population increased in a geometric progression (ie., 2, 4, 16, 132…) while food production increased in arithmetic progression (ie., 2, 4, 6, 8…).

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The geometric mean of L and P indices is:

A

Fisher ideal index

B

Bowley Index

C

Marshall & Edgeworth Index

D

Kelly Index

# Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Fisher ideal index

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The number of live births per thousand population in a given yea

A

Crude birth rate

B

Total Fertility Rate

C

Mortality rate

D

Morbidity rate

# Statistics
Correct Answer: A
Explanation

The crude birth rate is the annual number of live births per 1,000 population. The crude birth rate is generally computed as a ratio.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Counting of population is referred as

A

Growth rate

B

A census

C

Total Fertility rate

D

Total mortality rate

# Statistics
Correct Answer: B
Explanation

The population census is the official counting of a population in the territory of a country and the collection of information on selected demographic and socioeconomic characteristics of the population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. What is sampling error? It is

A

Population parameter

B

Sample statistic

C

Population parameter=Sample Statistic

D

The difference between population parameter and sample statistic

# Statistics
Correct Answer: A
Explanation

A sampling error is a statistical error that occurs when an analyst does not select a sample that represents the entire population of data. As a result, the results found in the sample do not represent the results that would be obtained from the entire population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. How many types of hypothesis are there?

A

One

B

Two

C

Three

D

Four

# Statistics
Correct Answer: B
Explanation

A hypothesis is an approximate explanation that relates to the set of facts that can be tested by certain further investigations. There are basically two types, namely, null hypothesis and alternative hypothesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Demographers use the crude birth rate as a indicator of

A

Crude Birth rate

B

Crude Death rate

C

Fertility Rate

D

Mortality rate

# Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Demographers use several measures of fertility. One measure is the crude birth rateThe number of live births for every 1,000 people in a population in a given year., or the number of live births for every 1,000 people in a population in a given year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The process of presenting data in the form of a table is called

A

Organisation

B

Classification

C

Presentation

D

Tabulation

Tabulation Statistics
Correct Answer: D
Explanation

The process of presenting data in form of table is called Tabulation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. The principal component of table is

A

Table number

B

Title

C

Head note

D

All of these

Tabulation Statistics
Correct Answer: D
Explanation

The principal components of table are:
1. Table number
2. Title and Head notetable

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following is a basis of classification of a table?

A

Purpose

B

Construction

C

Originality

D

All of these

Tabulation Statistics
Correct Answer: D
Explanation

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which of the following are the titles of the rows of a table?

A

Title

B

Stub

C

Caption

D

None of the above

Tabulation Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Stub

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Complex table may be classified as

A

General and special purpose

B

Original and derived

C

Double, treble and manifold

D

None of these

Tabulation Statistics
Correct Answer: C
Explanation

A complex table is one which shows more than one characteristic of the data. They are further classified as:
(i) Double or Two-way Table,
(ii) Treble Table, and
(iii) Manifold table

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In temporal classification data are classified on the basis of

A

Locality

B

Time

C

Originality

D

Purpose

Classification of data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Temporal classification of data refers to categorization of data on the basis of varying time-periods of which the data has been collected. This classification is thus useful for classification of time-series data according to time.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Table is consequence of

A

Classification

B

Organization

C

Presentation

D

Tabulation

Tabulation Statistics
Correct Answer: D
Explanation

consequence table is a summary matrix illustrating the performance of each alternative on each objective. It can take a variety of forms depending on the complexity of the problem and the depth of analysis that is possible with the resources available.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which of the following completes the information in the title of table

A

Head Note

B

Caption

C

Stub

D

Body

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Head note

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Zero should be used only to indicate the

A

Non availability of data

B

Quantity of variable

C

Quality of variable

D

All of these

Tabulation Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Quantity of variable

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Heading should generally be written in the ____ form

A

Plural

B

Singular

C

Tabulation

D

All of the above

Tabulation Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Heading should be generally written in the singlular form.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following is called reference table

A

General Purpose Table

B

Special Purpose Table

C

Complex Table

D

All of the above

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

General Purpose Table

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. In spatial classification ____ becomes the classifying factor

A

Quantity

B

Time

C

Place

D

Quality

Classification of Data Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Spatial classification assigns an object to a class from a given set of classes based on the attribute values of the object. It mainly considers the distance, direction, or connectivity relationships among spatial objects.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. In ____ tablet data are converted into ratios then presented

A

Original

B

Derived

C

Complex

D

Simple Table

Tabulation Statistics
Correct Answer: B
Explanation

In derived table data are first converted into ratios and then presented.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. When the quantitative and qualitative data are arranged according to a single feature, then tabulation is known as

A

One way

B

Bivariate

C

Manifold division

D

Dichotomy

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

One way

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which function does the tabulation origin spot specify?

A

The list of integers

B

The list of max terms

C

The list of min terms

D

None of the above

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

The list of integers

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In table, unchecked term is known as

A

Prime Implications

B

Old Implications

C

Even implicant

D

None of the above

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Prime implications

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Tabulation form exercises

A

Gates

B

Demorgan`s postulates

C

Matching process cycle

D

Venn Diagram

Tabulation Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Matching process cycle

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. The table where the variables are subdivided with interrelated features are known as

A

two way table

B

one way table

C

subparts of table

D

order level table

Tabulation Statistics
Correct Answer: A
Explanation

two way table

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. In a tabular presentation, the summary and presentation of data with different non-overlapping classes are defined as

A

Frequency Distribution

B

Ordinal Distribution

C

Chronological Distribution

D

Nominal Distribution

Distribution Statistics
Correct Answer: A
Explanation

The summary and presentation of data in tabular form with several non-overlapping classes is referred as Frequency Distribution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. General tables of data used to show data in an orderly manner are called as

A

Double characteristic tables

B

Manifold tables

C

Repository tables

D

Single characteristics table

Tabulation Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Repository tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Data that are collected by anybody for some specific purpose and use are called

A

Qualitative Data

B

Primary Data

C

Secondary Data

D

Continuous Data

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Primary data: Data collected by the investigator himself/ herself for a specific purpose.
Secondary data: Data collected by someone else for some other purpose (but being utilized by the investigator for another purpose).

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Data in the population census reports are

A

Ungrouped

B

Secondary Data

C

Primary Data

D

Arrayed Data

Census Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Census data is the primary data used by planners to understand the social, economic, and demographic conditions locally and nationally.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Wrong questionnaire is an example of

A

Primary data collection problem

B

Secondary collection problem

C

both a & b

D

None of the above

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Primary data collection problem

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. A primary data collection method that involves tracking behavior over a period of time is called

A

Browsing

B

Observation

C

Sampling

D

Testing

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

A primary data collection method that involves tracking behaviour over a period of time is called: Observation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Mystery shopping is a form of

A

Questionnaire

B

Observation

C

Analysis

D

Postal Survey

General Statistics Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Mystery shopping is a market research technique that for measuring, and monitoring on an on-going basis if necessary, the interactions between a customer and a company or organisation during a pre-defined scenario.

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which one of the following methods is the fastest way to collect data?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Online

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Which of the following the most expensive method for collecting data, per respondant?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Personal

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which of the following methods has highest response rate?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Personal

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Which of these is not method of data collection

A

Questionnaire

B

Interviews

C

Experiments

D

Observations

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Experiment is not a method of data collection. Experiment is a procedure which can be repeated for indefinite times. It is also known as trial

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Secondary/existing data may include which of the following

A

Official documents

B

Personal documents

C

Archived research data

D

All of the above

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: D
Explanation

Data collected by someone else for some other purpose but being utilized by the investigator for another purpose is called secondary data. They are collected from published data by the state or central government, articles by local bodies, census data, magazines, periodicals, journals, publications by CSO, etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which of the following is true concerning observations?

A

It takes less time than self report approaches

B

It cost less money than self report approaches

C

It is often not possible to determine exactly why the people behave as they do

D

All of the above

General Statistics Statistics
Correct Answer: C
Explanation

It is often not possible to determine exactly why the people behave as they do

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Secondary data are least helpful to

A

Interpret tables

B

Formulate hypotheses

C

Evaluate new products

D

Develop questionnaire

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Evaluate new products

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Secondary data cannot help

A

To create research instruments

B

To decide on sampling

C

To give direction to primary data collection

D

To observe retail behaviour

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: D
Explanation

To observe retail behaviour

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. The mistake when using secondary data effectively is

A

To evaluate its usefulness

B

To assume it is right

C

To locate it via people

D

To combine it with other data

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: B
Explanation

To assume it is right

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Which one is the advantage of secondary data?

A

May be outdated

B

Expensive

C

Already Exist

D

May not be accurate

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Already Exist

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Main drawback of primary data is?

A

Biasness

B

Sample Design

C

Research Problem

D

All of the above

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Biasness

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Interview is an example of which data?

A

Primary

B

Secondary

C

Both a and b

D

None of the above

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Primary

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. A researcher is interested in studying the prospects of a particular political party in an urban area. So, what tool should he prefer for study?

A

Rating Scale

B

Interview

C

Questionnaire

D

Schedule

Methods of collecting Data Statistics
Correct Answer: C
Explanation

Questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which of the following is an interviewer administered questionnaire?

A

Telephone questionnaire

B

Postal questionnaire

C

Delivery and collection questionnaire

D

Online questionnaire

Statistics Statistics
Correct Answer: A
Explanation

Telephone questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Leading questions should be avoided because

A

They suggest ways of answering and so may bias the results

B

They create a mismatch between the question and its possible answers

C

They involve negative terms and unnecessary jargon

D

They ask about several different things at the same time

Statistics Statistics
Correct Answer: A
Explanation

They suggest ways of answering and so may bias the results

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. You should avoid using double barrelled questions in a survey

A

They rely too much a respondent`s memory

B

They make questions too long, so respondents lose interest

C

They are too abstract and general in scope

D

They confuse respondents by asking about two different things

Statistics Statistics
Correct Answer: D
Explanation

They confuse respondents by asking about two different things

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. The value of piloting a questionnaire is that it helps you to

A

Test out your questions on some of the people who will be in final sample

B

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

C

Find out what a trained pilot would think of the subject matter

D

All of the above

Statistics Statistics
Correct Answer: B
Explanation

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 3 8 9
    Developed By : Azhar Rashid Teli