Communication Skills Questions with solutions MCQs

1. Whom would you choose as the recipient of a message?

A

Those who should not have access to the information

B

Those who will be affected by the message or its results

C

Those who have no say or interest in the matter

D

Those who have no responsibility or capability of understanding

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Those who will be affected by the message or its results

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Complete the sentence with the correct option
The sender should choose his words very carefully in order to ____

A

confuse the receiver

B

create a vague message

C

avoid ambiguity

D

complicate the message

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

avoid ambiguity

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. How can barriers created by refutations and arguments be resolved?

A

listening to the views of the other

B

trying to prove one`s own views are correct

C

setting up the sender or receiver at a higher position

D

stating the contradictions

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

listening to the views of the other

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of these can be a barrier to communication?

A

clear diction

B

unbiased opinion

C

use of high souding words

D

good network connection

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

use of high souding words

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Choose the best option to complete the sentence
Most of the communication methods used today are ____.

A

technology based

B

manually operated

C

centralized

D

time sensitive

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

technology based

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What would be a barrier to communication in a foreign country?

A

not knowing the language

B

unfamiliar surroundings

C

not having the right currency

D

not knowing what to order in a restaurant

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

not knowing the language

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Listening is ____

A

an accurate perception of what is being communicated

B

hearing sounds

C

responding to a message

D

soundwaves reaching the ear

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

an accurate perception of what is being communicated

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. What is the meaning of miscommunication?

A

using the wrong medium to communicate

B

using the wrong language

C

disturbance in the channel of communcation

D

the receiver not perceiving the intended meaning of the message

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

the receiver not perceiving the intended meaning of the message

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Fill in the blank with the correct :

____ is a communication between two or more persons wherein the intended message is successfully delivered, received and understood


A

Effective Communication

B

Non-verbal Communication

C

Closed Communication

D

None of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Effective Communication

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Choose the correct option
Unstructured interview is also called _____

A

directive interview

B

non directive interview

C

collaborative approach interview

D

approach interview

Communication Skills JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

non directive interview

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which among the following is not a common time management problem area?

A

Too many meetings

B

Being too self sufficient

C

Over Planning

D

Procrastination

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Being too self sufficient

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Fill in the blank with correct option :

_____ is a type of oral communication wherein the message is transmitted through spoken words.


A

Verbal Communication

B

Non verbal Communication

C

Written Communication

D

None of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Verbal Communication

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Which one of the following must NOT be done to deal with angry people?

A

Practice good listening skills (remain silent if necessary)

B

Pick up fight with angry people

C

Do not lecture or yell or blame the person

D

Be responsive by verifying the person`s message

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Pick up fight with angry people

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which type of dress should be worn while appearing for an interview

A

formal

B

casual

C

traditional

D

none of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

formal

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. For men, the colour of the socks should match with the ____.

A

trousers

B

shirts

C

shoes

D

tie

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

trousers

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Among the following types of communication, which one elicits immediate feedback?

A

Oral Communication

B

Non verbal Communication

C

Written Communication

D

None of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Oral Communication

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Choose the correct option

____ is defied as the process that initiates, guides and maintains goal oriented behaviour


A

Motivation

B

Attitude

C

Aptitude

D

All of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Motivation

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Choose the correct option

Tone in a business letter is important. The letter must always be ___ and ___.


A

courteous and confident

B

elaborate and dictatorial

C

rude and verbose

D

brief and curt

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

courteous and confident

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Choose the correct option

The earliest model of communication is said to have been propounded by ____


A

Aristotle

B

Plato

C

Kalidasa

D

Socrates

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Aristotle`s Model. This is the oldest communication model that dates back to 300 BC.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. What should an interviewee do during interviews?

A

make eye contact with interviewer

B

bed neat and clean

C

be punctual and reach before time

D

all of these

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

all of these

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Choose the correct option

Verbal communication is the use of oral, unwritten ____, and is an essential part of interacting with others.


A

word

B

sounds

C

mannerisms

D

code of conduct

Communication Skills JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

words

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 3 8 0
    Developed By : Azhar Rashid Teli