MCQs

E-Science Questions with solutions MCQs

1. Environmental studies aims at developing

A

Understanding local environment/environmental issues

B

Understanding global environment/environmental issues

C

To develop positive attitude towards environment

D

All of the above

E-Science NONE
Correct Answer : D
Explanation :

All of the above

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. The term Biomagnification refers to

A

Increase in the concentration of non degradable pollutant as they pass through food chain

B

Group of individuals of the same species within a community

C

Number of births during a given time period

D

Interspecific interaction between members in which one population adversely affects the other

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Increase in the concentration of non-degradable pollutants as they pass through the food chain. An increase in the concentration of toxic materials at each trophic level of a food chain is called biomagnification or biological magnification.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following options is NOT an example of Abiotic component of an ecosystem?

A

Air

B

Soil

C

Sunlight

D

Fungi

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

abiotic components or abiotic factors are non-living chemical and physical parts of the environment that affect living organisms and the functioning of ecosystems

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Ozone is a gas made up of

A

four oxygen atoms

B

two oxygen atoms

C

three oxygen atoms

D

five oxygen atoms

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Ozone is a molecule made up of three oxygen atoms, often referenced as O3. Ozone is formed when heat and sunlight cause chemical reactions between oxides of nitrogen (NOX ) and Volatile Organic Compounds (VOC), which are also known as Hydrocarbons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which of the following is NOT a cause for the lose of biodiversity in general?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Over exploitation

D

Reforestation

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Reforestation

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The indigenous catfishes in Indian rivers facing a threat of extinction because of which reason among the following options?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Habitat loss

D

Over exploitation

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Clarias gariepinus, the African catfish has been illegally introduced for aquaculture purposes and is posing a threat to the indigenous catfishes of Indian rivers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. A forest of trees and undergrowth plants inhabitated by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi is an example of

A

Hybrids

B

Biomass

C

Endangered species

D

Biological community

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

community, also called biological community, in biology, an interacting group of various species in a common location. For example, a forest of trees and undergrowth plants, inhabited by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi, constitutes a biological community.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The Montreal Protocol is an international treaty designed to fulfill which of the following objectives?

A

Narcotics Control

B

Hazardous Waste Disposal

C

Ozone Layer Protection

D

Wild Life Protection

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (the Montreal Protocol) is an international agreement made in 1987. It was designed to stop the production and import of ozone depleting substances and reduce their concentration in the atmosphere to help protect the earth`s ozone layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. What type of food chain exhibits the following way of transfer of energy in an ecology?
Dead organism --> Fungi --> Bacteria

A

Producer food chain

B

Parasitic food chain

C

Saprophytic food chain

D

Predator food chain

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Fungi and bacteria are known as saprophytes. Saprophytes are decay organisms and are responsible for getting dead animals and plants to rot (decompose). They break down the remains into simple chemicals, e.g., nitrates, which contain nitrogen, an important element needed by plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following types of rainfall occurs when the saturated air mass encounters a mountain and the air is forced to rise?

A

Frontal rainfall

B

Conventional rainfall

C

Cyclonic rainfall

D

Orographic rainfall

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

orographic precipitation, rain, snow, or other precipitation produced when moist air is lifted as it moves over a mountain range. As the air rises and cools, orographic clouds form and serve as the source of the precipitation, most of which falls upwind of the mountain ridge.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Destruction of Biodiversity is due to which of the following?

A

Deforestation

B

Pollution

C

Reducing natural habitat

D

All of these

E-Science JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

CAUSES OF BIODIVERSITY LOSS
  • Climate change.
  • Pollution.
  • Destruction of habitats.
  • Invasive alien species.
  • Overexploitation of the natural environment.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. In ecology, the term "niche" describes

A

Size of community

B

Impact of community on climate

C

Role an organism plays in community

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

In ecology, the term “niche” describes the role an organism plays in a community. A species niche encompasses both the physical and environmental conditions it requires (like temperature or terrain) and the interactions it has with other species (like predation or competition).

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Environment Protection Act of India was enacted in which of the following year?

A

1980

B

1986

C

1990

D

1992

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

The Environment (Protection) Act was enacted in 1986 with the objective of providing for the protection and improvement of the environment

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which among the following is the largest system, both climatically and goegraphically?

A

Biome

B

Community

C

Ecosystem

D

Population

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Biomes are both climatically and geographically defined. Biomes are regions of Earth that have similar climates and other abiotic (non-living) factors such as elevation, humidity, and soil type. No matter where they occur on the planet, biomes have similar types of vegetation and animal life, or ecological communities. In this lab, you will study the major types of terrestrial (land) biomes around the world and present one biome type to your classmates. You will also become familiar with a simple way to organize biomes by precipitation and temperature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which of the following is true for Global warming
1. Short-term phenomenon
2. Lowers planet`s overall temperature
3. Release of greenhouse gases into atmosphere

A

1 and 2

B

2 and 3

C

1 and 3

D

only 3

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Only 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following are true for Microplastics

1. Less than 5 mm in length

2. Secondary microplastics caused by exposure to sun`s radiation and ocean waves


A

only 1

B

only 2

C

1 and 2

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

1 and 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Biomass pyramid is reversed in which of the following ecosystem?

A

Drylands

B

Ponds

C

Forest

D

Grassland

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Ponds

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Which of the following animals have the ability of Echolocation?

A

Rabbit

B

Bat

C

Koala

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Echolocation is an acoustical process which is used to locate and identify a target by sending sound pulses and receiving the echoes reflected back from the target. Echolocation is used by several mammals including dolphins, whales, and bats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. What is the name of socio biologist who popularized the term Biodiversity?

A

Stephen Jay Gould

B

Edward Wilson

C

Sir Arthur Tansley

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

The term biodiversity was popularised by the sociobiologist Edward Wilson to describe the combined diversity at all the levels of biological organisation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. UV radiation from sunlight causes the reaction with atmospheric oxygen to produce which of the following?

A

Oxygen Molecule

B

Carbon Monoxide

C

Ozone Molecule

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Ultraviolet radiation causes the splitting of oxygen molecules into the stratosphere through a photochemical reaction. The nascent oxygen combines with the molecular oxygen to produce ozone(O3).

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Exploring molecular, genetic and species level diversity for products of economic importance is called

A

Bioprospecting

B

Biopiracy

C

Ecopiracy

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Bioprospecting is the exploring molecular, genetic and species level diversity for products of economic importance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. In which of the following year India passed the Air (Prevention and Control of Pollution) Act?

A

1976

B

1981

C

1986

D

1991

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Air (Prevention and Control of Pollution) Act, 1981.

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In the context pf PM2.5, what does 2.5 mean

A

Particulate matter of size 2.5 μm.

B

Particulate matter of average size 2.5 μm

C

Particulate matter of size 2.5 μm and less

D

None of these

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The term fine particles, or particulate matter 2.5 (PM2.5), refers to tiny particles or droplets in the air that are two and one half microns or less in width.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. What is full form of GIS?

A

Geothermal information system

B

Global information system

C

Geologic information system

D

Geographic information system

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

A Geographic Information System (GIS) is a computer system that analyzes and displays geographically referenced information. It uses data that is attached to a unique location.

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Order the following ecosystems on the basis of decreasing productivity

1. Open ocean

2. Swamps and Marshes

3. Coral reefs

4. Temperate forests


A

2134

B

2341

C

3421

D

4321

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

2341

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following organism is likely to show the highest concentration of DDT, once it has been introduced into the ecosystem?

A

Toad

B

Snake

C

Insect

D

Owl

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

The higher an animal is on the food chain (e.g. tertiary consumer such as seals), the greater the concentration of DDT in their body as a result of a process called biomagnification.

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of the following is not an abiotic resource?

A

Soil

B

Atmosphere

C

Fish

D

Fresh water

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Fish

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following is an important strategy for the conservation of biodiversity?

A

Wildlife santuary

B

National parks

C

Botanical gardens

D

Biosphere reserves

E-Science JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

The most important strategy for the conservation of biodiversity together with traditional human life is the establishment of biosphere reserves.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 4 4 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli