MCQs

Geography Questions with solutions MCQs

1. The Aravali Range passes through which of the following states in India?

A

Haryana

B

Bihar

C

Maharashtra

D

Madhya Pradesh

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

The Aravali Range is a range of mountains in western India running approximately 692 km (430 mi) in a northeastern direction across the Indian states of Gujarat, Rajasthan, and Haryana, ending in Delhi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Chambal river flows through which of the following plateaus of Peninsular India?

A

Malwa Plateau

B

Deccan Plateau

C

Chota Nagpur Plateau

D

North-Eastern Plateau

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

For the rest of its 529 kilometres (329 mi) run, the river passes through the flat terrain of the Malwa Plateau and later the Gangetic Plain with an average gradient of 0.21 m/km.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which Union Territory is also capital of two states in India?

A

Shimla

B

Chandigarh

C

Delhi

D

Pondicherry (or Puducherry)

Geography Geography
Correct Answer : B
Explanation :

When India`s Punjab was separated in 1966, the city of Chandigarh — on the border of Punjab and Haryana — became a union territory to serve as capital of both states.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The Point Calimere Wildlife Sanctuary was created in the year 1967 for the conservation of which endangered species of India?

A

Spotted Dear

B

Snow Leapord

C

Blackbuck

D

Black-naped Hare

Geography Geography
Correct Answer : C
Explanation :

Point Calimere Wildlife and Bird Sanctuary in Tamil Nadu, was created as a sanctuary in 1967, essentially for the conservation of the endangered blackbuck antelope, endemic to the Indian subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which type of drianage pattern develops where teh river flows along the slope of the terrain?

A

Trellis

B

Rectangular

C

Dendritic

D

Radial

Geography Geography
Correct Answer : C
Explanation :

Dendritic Drainage Pattern: When the river channel follows the slope of the terrain, it develops dendritic pattern. The stream and its tributaries resemble the branches of a tree. Hence, it is called dendritic pattern.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Who are eligible to receive the Dr. Salim Ali National Wildlife Fellowship Award?

A

Scholars engaged in research/experimental projects on Avian Wildlife

B

Scholars engaged in research/experimental projects on Mountain Ecosystem

C

Scholars engaged in research/experimental projects on Coastal Ecosystem

D

Scholars engaged in research/experimental projects on Mammalian Wildlife

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

Dr. Salim Ali National Wildlife Fellowship Award for Research/Experimental projects on avian wildlife was instituted by MoEF in 1995.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. In Which City of Rajasthan is the Central Arid Zone Research Institute (CAZRI) located?

A

Jodhpur

B

Jorhat

C

Jaipur

D

Jaisalmer

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

This was later expanded into Desert Afforestation and Soil Conservation Station in 1957, and finally upgraded to Central Arid Zone Research Institute (CAZRI) in 1959 under Indian Council of Agricultural Research, New Delhi. The CAZRI operates through Six Divisions, located at the headquarters in Jodhpur.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. In which state of India is the Agasthyamalai Biosphere Reserve ( ABR) located?

A

Karnataka and Tamil Nadu

B

Kerala and Karnataka

C

Kerala and Tamil Nadu

D

Tamil Nadu and Andhra Pradesh

Geography Geography
Correct Answer : C
Explanation :

The Agasthyamalai Biosphere Reserve was established in 2001 and is spread across the two states of Kerala and Tamil Nadu. India`s “unique” Agasthyamala Biosphere Reserve is among 20 new sites added by the UN`s top cultural body UNESCO to its World Network of Biosphere Reserves.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Identify the specialized body in India, established in 2010 which handles environmental disputes involving multi-disciplinary issues.

A

The Wildlife Tribunal

B

The National Green Tribunal

C

The National Environment Tribunal

D

The Forest Tribunal

Geography Geography
Correct Answer : B
Explanation :

The National Green Tribunal has been established on 18.10.2010 under the National Green Tribunal Act 2010 for effective and expeditious disposal of cases relating to environmental protection and conservation of forests and other natural resources including enforcement of any legal right relating to environment and giving relief and compensation for damages to persons and property and for matters connected therewith or incidental thereto. It is a specialized body equipped with the necessary expertise to handle environmental disputes involving multi-disciplinary issues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which one of the following cities is the capital of state of Nagaland?

A

Kohima

B

Itanagar

C

Dispur

D

Gangtok

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

The state capital is Kohima, located in the southern part of Nagaland.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. In which state of India is the Bandipur Tiger Reserve located?

A

Tamil Nadu

B

Karnataka

C

Madhya Pradesh

D

Rajasthan

Geography Geography
Correct Answer : B
Explanation :

Bandipur is the most prominent national park located in the south Indian state of Karnataka and is best known for its varied wildlife boasting different biomes in the dry deciduous forest. It is considered as one of the best managed parks of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The Sardar Sarovar Dam, a multi-purpose projectr is constructed on which of the following rivers of India?

A

Kaveri

B

Tapi

C

Narmada

D

Godavari

Geography Geography
Correct Answer : C
Explanation :

The Sardar Sarovar Dam is a concrete gravity dam built on the Narmada river in Navagam near Kevadiya, Narmada District , Gujarat in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. With which of the following countries India does NOT share its international border?

A

China

B

Afghanistan

C

Bhutan

D

Tajikistan

Geography Geography
Correct Answer : D
Explanation :

India shares borders with seven countries like pakistan, china, bhutan, bangladesh, myanmar, afghanistan and nepal. Tajikistan is the only country who does not share a border with India. It shares its border with Afghanistan, China, Kyrgyzstan and Uzbekistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which is the highest peak in peninsular India?

A

Anamudi

B

Meesapulimala

C

Doddabetta

D

Kolaribetta

Geography Geography
Correct Answer : A
Explanation :

Anai Peak, Hindi Anai Mudi, peak in eastern Kerala state, southwestern India. Located in the Western Ghats range, it rises to 8,842 feet (2,695 metres) and is peninsular India`s highest peak.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Among the following options identify the lake whose two thirds of the length falls in the people`s Republic of China and freezes even after being a Salt Lake.

A

Tso Moriri Lake

B

Pangong Tso Lake

C

Dal Lake

D

Shakti Lake

Geography Geography
Correct Answer : B
Explanation :

Pangong Tso Lake. During winter the lake freezes completely, despite being saline water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Hiuen-Tsang, a Chinese traveller visited India during the reign of

A

Chandragupta-I

B

Chandragupta-II

C

Harshavardhana

D

Rudradaman

Geography Geography
Correct Answer : C
Explanation :

Xuan Zang (Hiuen Tsang) visited India during Harsha Vardhana`s reign in the 7th Century AD, in search of Buddhist scriptures. His journey became part of traditional Chinese lore when narrated in a later period book called "A Journey to the West".

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Tawa irrigation project is in

A

Madhya Pradesh

B

Orissa

C

Maharashtra

D

Haryana

Geography General Science
Correct Answer : A
Explanation :

Tawa Reservoir is a reservoir on the Tawa River in central India. It is located in Itarsi of Hoshangabad District of Madhya Pradesh state, above Betul district.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The process in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash, is known as

A

Contour Cropping

B

Terrace Cropping

C

Crop rotation

D

Intercopping

Geography General Science
Correct Answer : D
Explanation :

The method of soil conservation in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash is called Intercropping. In inter cropping the agricultural field is utilised for growing two or more crops in a specific pattern.

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following helps in preventing floods?

A

Deforestation

B

Tilling the land

C

Afforestation

D

Removing the surface soil of the earth

Geography General Science
Correct Answer : C
Explanation :

Afforestation involves the planting of trees in a drainage basin to increase interception and storage while reducing surface runoff. ... When combined with floodplain zoning, afforestation can be very effective at reducing the risk of flooding. Planting trees help prevent erosion because the roots bind the soil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Sundarbans forest is located in the delta of _________ river.

A

Godavari

B

Mahanadi

C

Ganga

D

Krishna

Geography DHOBI
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which among the following is the longest peninsular rivers in India?

A

Mahanadi

B

Krishna

C

Cauvery

D

Godavari

Geography DHOBI
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. How many does the moon take to complete one revolution around the earth(Approximately)?

A

27 days

B

35 days

C

33 days

D

29 days

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

27 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Which of the following is constructed in Andhra Pradesh for water storage and irrigation?

A

Supa Dam

B

Linganamakki Dam

C

Amthane Nala

D

Polavaram dam

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Polavaram dam

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Where is Katarniaghat wildlife sanctuary located?

A

Uttar Pradesh

B

Rajasthan

C

Maharashtra

D

Haryana

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Uttar Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which of the following national parks is surrounded by Rinnay River in the North?

A

Kazinag National Park

B

Jasrota national park

C

Kishtwar National Park

D

Dachigam National Park

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Kishtwar National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following is the most abundant Green House Gas (GHG) in the earth’s atmosphere?

A

Carbon Dioxide

B

Nitrogen Dioxide

C

Sulphur Dioxide

D

Water Vapour

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Water Vapour

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. As per the scheme of classification by Forest Survey of India, the forest land with canopy density less than 10% comes under which of the following categories?

A

Very Dense Forest

B

Very Dense Forest

C

Open Forest

D

Scrub

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

1. Very dense Forest ---> All Lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density of 70% and above
2. Mod Dense forest ---> All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 40% and 70% above
3. Open forest ---> All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 10% and 40%
4. Scurb ---> All forest lands with poor tree growth mainly of small or stunted trees having canopy density less than 10 percent
5. Non Forest ---> Any area not included in the above classes

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Dry broadleaved coniferous forest comes under which of the following forest type groups in Jammu and Kashmir?

A

Subtropical Pine Forests

B

Tropical Dry Deciduous Forests

C

Tropical Dry Evergreen Forests

D

Himalayan Dry Temperate Forests

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Himalayan Dry Temperate Forests
For more details please click on the given link and open page number 10 http://jkenvis.org/pdf/newsletters/Forests_JK_Newsletter.pdf

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Forest type Group 16 in UTs of Jammu & Kashmir and Ladakh (combined) is represented by the:

A

Subtropical Dry Evergreen Forests

B

Tropical Dry Deciduous Forests

C

Dry Alpine Scrub

D

Tropical Evergreen Forests

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

GROUP 16 DRY ALPINE SCRUB
more details on given link , page number 11
http://jkenvis.org/pdf/newsletters/Forests_JK_Newsletter.pdf

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. The NH 701 connects which of the following two places?

A

Baramulla and Tangdhar

B

Uri and Leh

C

Chinani and Khanabal

D

Panchtarni and Khanaba

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Baramulla and Tangdhar

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. In which of the following methods, the rainwater is intercepted before it attains the erosive velocity?

A

Reservoir

B

Terai

C

Contour bund

D

Recharge trench

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Contour bund

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Ratle Hydroelectric Project is located on which of the following rivers?

A

Ravi

B

Chenab

C

Shyok

D

Jhelum

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Chenab

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Baglihar Hydroelectric project is located on which of the following rivers?

A

Jhelum

B

Chenab

C

Ravi

D

Beas

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Chenab

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. When does the sun`s rays fall directly on the tropic of cancer (approximately)?

A

December 22nd

B

June 21st

C

September 23rd

D

March 21st

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

June 21st

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. On which of the following rivers, is the artificial lake is constructed in Bhagwati nagar in Jammu and Kashmir ?

A

Kishanganga river

B

Suru river

C

Tawi river

D

Lohith rive

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Tawi river

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Kazinag National Park is situated in which of the following districts of UT of Jammu and Kashmir?

A

Baramulla

B

Srinagar

C

Budgam

D

Bandipora

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Baramulla

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which among the following Indian cities is the major producer of Oranges?

A

Hyderabad

B

Dispur

C

Shimla

D

Nagpur

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Nagpur

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which among the following Rock Cut Architecture of ancient India is associated with Bihar?

A

Barbara Caves

B

Kanheri Caves

C

Ajanta Caves

D

Ellora Caves

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

The Barabar Hill Caves are the oldest surviving rock-cut caves in India. It is located in Bihar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Ajas Conservation Reserves is in which of the following districts of Jammu and Kashmir

A

Reasi

B

Bandipora

C

Poonch

D

Doda

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Bandipora

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Lake Gangabal is located in which of the following mountains?

A

Kolahoi

B

Brammah

C

Zoji La

D

Harmukh

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Harmukh

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. On which of the following rivers is the Sardar Sarova Dam built?

A

Krishna

B

Banas

C

Narmada

D

Bhavani

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Narmada

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Where is the main Asteroid belt located?

A

Between Earth and Mars

B

Outside Neptune

C

Between Mars and Jupiter

D

Between Jupiter and Saturn

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Between Mars and Jupiter

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Where was the Appiko environmental movement started during the 1980s?

A

Assam

B

Uttarakhand

C

Karnataka

D

Rajasthan

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Karnataka

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. On which of the following rivers is the Bhakra Nangal Dam built?

A

Banas

B

Bhavani

C

Mahanadi

D

Sutlej

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Sutlej

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which plant is called the Red Planet?

A

Saturn

B

Mercury

C

Jupiter

D

Mars

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Mars

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Where is Jaldapara National Park located?

A

Rajasthan

B

Maharashtra

C

Haryana

D

West Bengal

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : D
Explanation :

West Bengal

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. IUCN stands for:

A

Indian Union for Conservation of National Parks

B

International Union for conservation of Nature

C

International Union for Conservation of National Parks

D

Indian Union for Conservation of Nature

Geography Assistant Compiler 2021
Correct Answer : B
Explanation :

International Union for conservation of Nature

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. During the winter solstice in Northern Hemisphere the sun is overhead at:

A

Equator

B

Tropic of capricorn

C

Arctic circle

D

Tropic of cancer

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Tropic of capricorn

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Where is the Indian Institute of Forest Management located?

A

Nagpur

B

Bhopal

C

Dehradun

D

New Delhi

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Bhopal

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Who among the following said dams as temples of modern India while inaugurating the Bhakra Nangal project?

A

Jawaharlal Nehru

B

Indira Gandhi

C

Mahatma Gandhi

D

Lal Bahadur Shastri

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Jawaharlal Nehru

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which of the following is known as "slash and burn agriculture"?

A

Reforestation

B

Social forestry

C

Afforestation

D

Jhum Cultivation

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Jhum Cultivation

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. When huge amount of sewage is dumped into a river, its B.O.D. will?

A

Remain unchanged

B

Slightly decreased

C

Rapidly Decreased

D

Increase

Geography Assistant Compiler/Caretaker VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

Degree of impurities of water due to organic matter is measured in terms of Biological Oxygen Demand (BOD). BOD is the oxygen required by microorganisms to metabolise organic wastes. When sewage is dumped into river the BOD increases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. The Zarkul canal takes the water from which of the following rivers?

A

Nallah Sind

B

Chenab

C

Lidder

D

Indus

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

The Zarkul Canal takes its water from the Nallah Sind at Prang and irrigates about 20000 acres of land. It is an old canal and was constructcd during the reign of Zain-ul-Abdin, Badshah. It irrigates upperland karewa on the Mansbal Lake, Manasbal, Lar, Asham and Ganderbal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. The point at which the Kishanganga joins the river Jhelum is known as:

A

Muzaffarabad

B

Lidderwat

C

Sumbal

D

Naranag

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Muzaffarabad

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. The name of Dachigam literally stands for how many villages?

A

12 villages

B

10 villages

C

20 villages

D

15villages

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

10 villages

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. What percentage of land area of India should be under forest or tree cover according to the National Forest Policy of 1988?

A

One-fourth

B

One-fifth

C

One-third

D

One-sixth

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

One-third

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. The Jawahar Tunnel was constructed under which of the following passes?

A

Khardungla Pass

B

Banihal Pass

C

Razdan Pass

D

Rohatang Pass

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Banihal Pass

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. As per the Jammu and Kashmir Digest of statistics 2018-2019, Which of the following districts in the Jammu and Kashmir has largest area under forest Cover?

A

Budgam

B

Kathua

C

Doda

D

Anantnag

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Doda

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which among the following is the only planet besides the earth that has features look like they were eroded by water flow?

A

Venus

B

Uranus

C

Mars

D

Jupiter

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Mars

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. In the hill and mountains region, people built diversion channels like the _____________ of the western Himalayas for agriculture.

A

Phalodi

B

Johads

C

Khadins

D

Kuls

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

In hill and mountainous regions, people built diversion channels like the "guls"or "kuls" of the Western Himalayas for agriculture.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. The Dachigam National Park is best known as the home of which of the following animals?

A

Elephant

B

Kashmir stag

C

Lion

D

Tiger

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : B
Explanation :

Kashmir stag

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which of the following is the nearest star to our sun?

A

Wolf 359

B

Barnard star

C

Dog star

D

Proxima centauri

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Proxima centauri

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Which of the following is the least concerned Species according to IUCN`s Red Data Book, found in Jammu & Kashmir?

A

Cheer Pheasant

B

Chiru

C

Golden Eagle

D

Wild Yak

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Golden Eagle

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Which of the following animals is found in Pir Panjal Range of Jammu and Kashmir?

A

Asiatic Lion

B

Elephant

C

Nilgiri Tahr

D

Markhor

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : D
Explanation :

Markhor

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following Union Territories is prone to seismic activity and comes under seismic zone V?

A

Union Territory of Delhi

B

Union Territory of Daman and Diu

C

Union Territory of Jammu & Kashmir

D

Union Territory of Chandigarh

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : C
Explanation :

Union Territory of Jammu & Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Which of the following rivers is formed after the two streams the Chandra and the Bhaga merge with each other?

A

Chenab

B

Godavari

C

Brahmaputra

D

Sutlej

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

The river Chenab (or Chandra Bhaga) is formed after the two streams the Chandra and the Bhaga merge with each other.

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. _____________ near Sonmarg is where a mountain river, red in colour, meets the mighty Indus River.

A

Nilagrad

B

Suru

C

Nubra

D

Stod

Geography Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Nilagrad

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. In which among the following Indian states is the post harvest festival, Chakan GaanNgai celebrated?

A

Meghalaya

B

Sikkim

C

Manipur

D

Arunachal Pradesh

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Manipur

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. The meanders of the river Jhelum enter which of the following lakes?

A

Wular lake

B

Mamsar lake

C

Pangong lake

D

Dal lake

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : A
Explanation :

The Jhelum rises from a deep spring at Vernag, in western Jammu and Kashmir union territory, in the Indian-administered portion of the Kashmir region. The river meanders northwestward from the northern slope of the Pir Panjal Range through the Vale of Kashmir to Wular Lake at Srinagar, which controls its flow.

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. ___________ part of the Union Territory of Jammu & Kashmir has a typical monsoon tropical climate.

A

Southern

B

Northern

C

Eastern

D

Western

Geography Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

The climate of Jammu and Kashmir varies with altitude and across regions. Southern and southwestern areas have a sub tropical climate, with hot summers and cool winters. This region receives most of its rainfall during the monsoon season. In the east and north, summers are usually pleasant. The effect of the monsoon diminishes in areas lying to the leeward side of the Pir Panjal, such as the Kashmir valley, and much of the rainfall happens in the spring season due to western disturbances. Winters are cold, with temperatures reaching sub-zero levels. Snowfall is common in the valley and the mountain areas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which of the following festivals is celebrated at Uttar Behni of the Jammu Region?

A

Baisakhi

B

Jihiri Mela

C

Bahu Mela

D

Chaitre Chaudash

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Chaitre Chaudash

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Which of the following was the largest National Park in erstwhile Jammu and Kashmir state?

A

Kishtwar High Altitude National Park

B

Kazinag National Park

C

Salim Ali National Park

D

Hemis National Park

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Hemis National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. In which year, the Overa - Aru Wildlife Sanctuary in Jammu and Kashmir was established?

A

1992

B

1981

C

1965

D

1972

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

1981

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which of the following lakes are the two most significant lakes of Pulwama Districts?

A

Sheshnag and Gangbal Lakes

B

Sheshnag and Gangbal Lakes

C

Tarsar and Marsar Lakes

D

Nigeen and Sheshnag Lakes

Geography Sub Auditor 2021 VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

The Tarsar and Marsar lakes are the two most significant lakes of Pulwama District. The Tarsar and Marsar lakes are situated 3km and 5km away, respectively, from the village of Nagberan. These two lakes are also closely associated with the folklore of Kashmir.
Source

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. ___________ is a near threatened species found in Jammu & Kashmir

A

Spotted Deer

B

Snow Leopard

C

Common Leopard

D

Black Bear

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Common Leopard

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Which is the most important Muslim Shrine of Kashmir?

A

Khwaja Nasiruddin Chirag

B

Hazratbal Shrine

C

Ghaziuddin Khan Madrasa

D

Dargah of Qutubuddin

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Hazratbal Shrine

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Which of the following districts will come under Union Territory of Ladakh after the "Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019"?

A

Kulgam and Kargil

B

Kulgam and Ganderbal

C

Ramban and Kulgam

D

Kargil and Leh Districts

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Kargil and Leh Districts

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. The Zojila Tunnel construction project is located on the Srinagar- Leh section of the _____________.

A

NH 44

B

NH 501

C

NH 1

D

NH 27

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : C
Explanation :

NH 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Which of the following are the chief spring crops in the Jammu & Kashmir region?

A

Beans and Lentils

B

Peas and Beans

C

Cotton and Tobacco

D

Wheat and Barley

Geography Sub Auditor 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Wheat and Barley

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which among the following is a major Bajra producing State in India?

A

Uttar Pradesh

B

Sikkim

C

Tamil Nadu

D

Karnataka

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Uttar Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. How are the barren hilly terrains, desert lands and ravines classified as?

A

Permanent pastures

B

Wastelands

C

Fallow lands

D

Culturable wastelands

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Wastelands

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. ___________ is a crop which is used both as food and fodder in India.

A

Maize

B

Rice

C

Wheat

D

Millets

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Maize

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Indira Sagar Dam is constructed on which of the following rivers?

A

Krishna

B

Narmada

C

Kallada

D

Teesta

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Narmada

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Which among the following is the longest right bank tributary of river Ganga?

A

Yamuna

B

Alaknanda

C

Mahananda

D

Ramganga

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Yamuna

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Which of the following is the shortest National Highway in India?

A

NH 26

B

NH 47A

C

NH 35

D

NH 31B

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

NH 47A

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which among the following rivers is a tributary of Brahmaputra in India?

A

Ravi

B

Manas

C

Beas

D

Sutlej

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Manas

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. In which year was the Wildlife Protection Act enacted by the Government of India?

A

1972

B

1970

C

1969

D

1974

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

1972

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. What is the pre announced price for the crops declared by the government annually before the sowing season known as?

A

Minimum Support Price

B

Market Issue Price

C

Market Buffer Price

D

Buffer Stock Price

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Minimum Support Price

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. India`s First Cryptogamic garden is inaugurated in which district of Uttarakhand?

A

Nainital

B

Dehradun

C

Chamoli

D

Pauri Garhwal

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Dehradun

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Narmada river, the fifth longest river in India, flows through the states of _________.

A

Madhya Pradesh, Maharashtra and Goa

B

Madhya Pradesh, Goa Maharashtra and Delhi

C

Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra and Goa

D

Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

The Narmada, the largest west flowing river of the Peninsula, rises near Amarkantak range of mountains in Madhya Pradesh. It is the fifth largest river in the country and the largest one in Gujarat. It traverses Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat and meets the Gulf of Cambay. The total length of the river from source to sea is 1312 kilometers (815 miles) while the length up to dam site is 1163 kilometers. (723 miles). The width of the river channel at dam site during high floods is 488 meter (1600 feet) and that during summer is 45.70 meter. (150 feet). The maximum recorded flood on 7th September 1994 was 70,847 cumecs (2.5 million cusecs) while minimum recorded flow in summer was 8.5 cumecs (300 cusecs). The dam is designed for 87,000 cumecs (3.07 million cusecs) flood.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Indravati River is one of the tributaries of river _________.

A

Godavari

B

Krishna

C

Mahanadi

D

Kaveri

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Godavari

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Which of the following is the Headquarters of Eastern Railway Zone in India?

A

Hajipur

B

Allahabad

C

Kolkata

D

Gorakhpur

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Kolkata

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which among the following lakes is India`s first and largest artificial sweet water lake?

A

Dhebar Lake

B

Umiam Lake

C

Dipor Bil

D

Shilloi Lake

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Dhebar Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Golden Quadrilateral connects which of the following cities in India?

A

Delhi-Mumbai-Hyderabad-Pune

B

Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata

C

Delhi-Mumbai-Bangaluru-Kolkata

D

Mumbai-Bangaluru-Chennai-Pune

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which among the following is an Impact Crater Lake of India?

A

Lonar Lake

B

Karakul

C

Chilika Lake

D

Rohtak Lake

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Lonar Lake, also known as Lonar crater, is a notified National Geo-heritage Monument, saline, soda lake, located at Lonar in Buldhana district, Maharashtra, India. Lonar Lake was created by a meteorite collision impact during the Pleistocene Epoch.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. What is the another name of Regur Soil in India?

A

Saline Soil

B

Black Cotton Soil

C

Arid Soil

D

Laterite Soil

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Black Cotton Soil

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Nathpa Jhakri Dam was constructed across the ________ River

A

Cauvery

B

Krishna

C

Tapti

D

Satluj

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Satluj

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following is one of the kharif crops cultivated in India?

A

Rice

B

Barley

C

Oats

D

Wheat

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Rice

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which of the following is one of the Desert Rivers in India which flow for some distance and are lost in the desert?

A

Sonai

B

Gandak

C

Macchu

D

Kosi

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Desert Rivers which flow for some distance and are lost in the desert. These are Luni and others such as, Machhu, Rupen, Saraswati, Banas, Ghaggar and others.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. River Bhagirathi and Alaknanda join to form which of the following rivers?

A

Brahmaputra

B

Mahanadi

C

Ganga

D

Indus

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Ganga

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Which among the following is a coral reef system in India?

A

Raja Ampat

B

Rainbow Reef

C

Netrani Island

D

Great Barrier Reef

Geography Junior Assistant 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Netrani Island

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Imagine your parents are planning to build a house. They ask you about the different landforms. In which landform, you would suggest them a house and why?

A

Mountain, because it is thinly populated and cold climate.

B

Plateau, because it is rich in minerals and at high altitudes

C

Desert, because it is very hot during the day and cold during the night

D

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Which of the following states is bisected by the Tropic of Cancer?

A

West Bengal

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Goa

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

The Tropic of Cancer passes through eight states in India: Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. River Godavari originates from which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Tamil Nadu

C

Andhra Pradesh

D

Telangana

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

The Godavari River rises in northwestern Maharashtra state in the Western Ghats range, only about 50 miles (80 km) from the Arabian Sea, and flows for most of its course generally eastward across the broad plateau of the Deccan (peninsular India).

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. In which range of Himalayas, the Mount Everest, the highest peak of the world is situated?

A

The Sivalik range

B

Nilgiris

C

The Great Himalayas

D

Aravalli Range

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Mount Everest Snowdrift. Mount Everest is the highest of the Himalayan mountains, and—at 8,849 meters (29,032 feet)—is considered the highest point on Earth. Mount Everest is a peak in the Himalaya mountain range. It is located between Nepal and Tibet, an autonomous region of China.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. The Himadri was formed by what type of rocks?

A

Igneous Rocks

B

Sedimentary Rocks

C

Metamorphic Rocks

D

Igneous Rocks and Sedimentary Rocks

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

Metamorphic Rocks

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Where is the Karakoram range located?

A

Arunachal Pradesh

B

Northern parts of Jammu and Kashmir

C

Uttar Pradesh

D

North eastern part of sikkim

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Northern parts of Jammu and Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. If you go to Northern part of Karnataka and Maharashtra, you will see lots of cotton plants. What is the reason for that?

A

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

B

The Deccan Plateau receives a lot of rainfall and requires a lot of labour

C

Maharashtra and Karnataka experience hot climate throughout the year, so most of the people need cotton clothes

D

Deccan plateau has more number of cotton factories

Geography JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Chose the CORRECT option for the given statements.
i) Bara lacha Pass is a high mountain pass in the Western Ghats mountain range.
ii) Bara lacha Pass connects Lahual district of HP to Leh district of Ladakh

A

i is true and ii is false

B

i is false ii is true

C

i and ii are true

D

i and ii are false

Geography JKP SI 2022 VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

Bara-lacha la also known as Bara-lacha Pass is a high mountain pass in Zanskar range, connecting Lahaul district in Himachal Pradesh to Leh district in Ladakh. The Leh–Manali Highway traverses the pass. The two headwaters of the Chenab River, Chandra and Bhaga, originate near the Baralacha Pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which of the following is known as "Dakshin Gangotri"?

A

Rivers from Gangotri Glacier

B

Amarkantak

C

Antarctica Research centre of India

D

None of These

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Dakshin Gangotri was the first scientific base station of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Programme. It is located at a distance of 2,500 kilometres (1,600 mi) from the South Pole. It is currently being used as a supply base and transit camp. The base is named after Dakshin Gangotri Glacier.

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Which of the following are correctly matched?
1. Epeirogeny -- Continental building process.
2. Orogeny -- Mountain building process.
3. Triastrophism -- orogenic and Epeirogenic process

A

1 and 3

B

2 and 3

C

1 and 2

D

1, 2 and 3

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

Orogeny and Epeirogeny are the process through which Diastrophism happens. All the processes that move, elevate or build up portions of the earth’s crust come under diastrophism. Earthquakes and plate tectonics involving horizontal movement of crustal plates also come under diastrophism.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. In which of the following stages of landform development, downward cutting is dominated?

A

Late mature stage

B

Early stage

C

Old stage

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Downward cutting is dominated in the youth stage / Early Stage of landform development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Which of the following is not a coral reef sites of India?

A

Andaman and Nicobar Islands

B

Gulf of Mannar

C

Lakshadweep Islands

D

Gulf of Khambat

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Gulf of Khambat

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. What is the intersection of networking latitude and longitude on the globe called?

A

Geological grid

B

Meridian

C

Graticule

D

None of the these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Graticules are a network of lines on a map that delineate the geographic coordinates (degrees of latitude and longitude.)

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Among the following where is Kolar gold field located in India?

A

Tamil Nadu

B

Andhra Pradesh

C

Karnataka

D

Madhya Pradesh

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Kolar Gold Fields (K.G.F.) is a mining region in K.G.F. taluk (township), Kolar district, Karnataka, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Which of the following is/are correctly matched?

A

Oxbow wetland -- Kanwar lake

B

Crater Wetland -- Lonar Lake

C

Lagoon Wetland -- Chilika Lake

D

All of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

All of theese

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. The Nilgiri Mountains span through which of the states?

A

Karnataka and Kerala

B

Kerala and Tamil Nadu

C

Karnataka, Kerala and Tamil Nadu

D

Karnataka and Tamil Nadu

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The Nilgiri Mountains form part of the Western Ghats in northwestern Tamil Nadu, Southern Karnataka, and eastern Kerala in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Kori Creek Lies in

A

Rann of Kutch

B

Gulf of Khambhat

C

Gulf of Mannar

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

The Kori Creek is a tidal creek in the Kutch region of the Indian state of Gujarat. It lies just to the west of the Great Rann of Kutch area of India. This region belonging to India is a part of the Indus River Delta, which lies across Gujarat state in India and Sindh in Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. What is true regarding the two types of Earthquakes waves?

A

Surface waves travel in all directions

B

Surface waves are P and Swaves

C

Body waves move in all directions

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The two main types of waves are body waves and surface waves. Body waves can travel through the Earth`s inner layers, but surface waves can only move along the surface of the planet like ripples on water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Which of the following tree is not eco-friendly?

A

Neem

B

Babul

C

Euclyptus

D

All of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Plants like Eucalyptus are allelopathic and deplete nutrient from soil faster than other slow growing plants. Hence, it can be said that Eucalyptus are not eco-friendly.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. In which of the following state of India, Golden Langur can be seen?

A

Kerala

B

Assam

C

sikkim

D

Tamil Nadu

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Gee`s golden langur (Trachypithecus geei), also known as simply the golden langur, is an Old World monkey found in a small region of Western Assam, India and in the neighboring foothills of the Black Mountains of Bhutan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Which of the following wildlife sanctuary has be upgraded to National Park?

A

Dehing Patkai

B

Chilika Lake Bird Sanctuary

C

Govind Wildlife Sanctuary

D

Madumalai Santuary

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Dehing Patkai National Park is located in the Dibrugarh and Tinsukia districts of Assam and covers an area of 231.65 km² rainforest. It was declared a wildlife sanctuary on 13 June 2004. On 13 December 2020 Government of Assam upgraded it into a national park.

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which of the following is not correctly matched?

A

Dudhsagar Fall - Goa

B

Jog Fall - Karnataka

C

Chitrakote Fall - Chattishgarh

D

Kempty Fall - Himanchal Pradesh

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Kempty Fall - Himanchal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Which of the following is true about "Khadar"
1. New Alluvium
2. Deposited by floods annually 3. Contain Kankars

A

1 and 2

B

2 and 3

C

1 and 3

D

1, 2 and 3

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Khadar:
1) It belongs to the category of new alluviam or new soil.
2) It contains fine soil particles.
3) It is light in colour.
4) It is a very fertile soil.
5) It is found along the banks, flood plains and delta regions.

Bhangar:
1) It belongs to the category of old alluviam or old soil.
2) It contains coarse soil particles.
3)It is dark in colour.
4) It often contains kankar nodules with calcium carbonate , so it is not so fertile.
5) It is found above the level of flood plains.

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Which one of the following mountains do not form the knot of Pamir mountain?

A

Tian Shan

B

Kunlun

C

Hindu Kush

D

Dawna range

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Dawna range

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Ladakh harvest festival is celebrated in which month of the year?

A

April

B

July

C

August

D

September

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

The Ladakh Harvest Festival is celebrated every year between 1st and 15th September. The festival takes off in Leh with a procession of cultural troupes through Leh Market. People wear bright traditional clothes and there is an array of musical and dance performances.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which of the following conversion for longitude and time, are correct?

1. 15o = one hour

2. 360o = 24 hour


A

Only 1

B

Only 2

C

1 and 2

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

1 and 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. In which of the following states of India is Gharana Wetland, located?

A

Himanchal Pradesh

B

Uttarakhand

C

Assam

D

Jammu and Kashmir

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

Gharana Wetland is located in the state of Jammu & Kashmir near India and Pakistan border. The total area of the wetland is 200 acres. It is covered with water plants like water hyacinth, Hydrilla, and Typha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Where is Kuno National Park in

A

Himachal pradesh

B

Madhya Pradesh

C

Gujarat

D

Maharashtra

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Kuno National Park is national park and Wildlife Sanctuary in Madhya Pradesh, India. It derives its name from Kuno River. It established in 1981 as a wildlife sanctuary with an initial area of 344.686 km² in the Sheopur and Morena districts. In 2018, it was given the status of a national park.

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Which of the following statements are true?

A

Transverse dunes are parallel to wind

B

Transverse dunes are perpendicular to wind

C

Longitudinal dunes are considerably high

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Transverse dunes are perpendicular to wind

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which is the biggest Salt Lake in the western hemisphere?

A

Dead Sea

B

Lake Urmia

C

Lake Assal

D

Great Salt Lake

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

The Great Salt Lake, located in the northern part of the U.S. state of Utah, is the largest salt water lake in the Western Hemisphere, and the eighth-largest terminal lake in the world.

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which of the following landform is not associated with glaciation?

A

Moraines

B

Playa

C

Cirque

D

Hanging Valley

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Playa

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. What is pedogenesis?

A

Study of Volcanic eruption

B

Process of Soil formation

C

Process of Lava formation

D

Study of Earthquakes

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Soil formation, also known as pedogenesis, is the process of soil genesis as regulated by the effects of place, environment, and history. Biogeochemical processes act to both create and destroy order within soils.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which of the following National Parks is a swamp with floating vegetation that supports a rich biodiversity?

A

Keibul Lamjao National Park

B

Sultanpur National Park

C

Jim Corbett National Park

D

Gir National Park

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Afloat on the waters of the Loktak Lake in Manipur, the Keibul Lamjao National Park is the world`s only floating wildlife sanctuary. Known for the patches and rings of biomass called phumdis, the park is a wetland ecosystem.

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Which country in Western Asia became the hottest on Earth, reaching 53.2 degree?

A

Oman

B

Kuwati

C

Chile

D

Yemen

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Kuwait reached a scorching temperature of 53.2 degrees Celsius (127.7 degrees Fahrenheit), making it among the hottest places on earth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which of the following country has the largest Freshwater withdrawal out of the countries in the world?

A

India

B

China

C

United States

D

Canada

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

India

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. World`s first comprehensive study repot Net Zero by 2050 aims at limiting the global temperature rise to

A

1.0 oC

B

1.2 oC

C

1.5 oC

D

1.6 oC

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Climate pledges by governments to date – even if fully achieved – would fall well short of what is required to bring global energy-related carbon dioxide (CO2) emissions to net zero by 2050 and give the world an even chance of limiting the global temperature rise to 1.5 °C, according to the new report, Net Zero by 2050

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which valley is between Pir Panjal and Himalayas range?

A

Kangra and Kulu valley

B

Kashmir valley

C

Dun valley

D

Chenab valley

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

The Kashmir Valley, also known as the Vale of Kashmir, is an intermontane valley. The valley is bounded on the southwest by the Pir Panjal Range and on the northeast by the main Himalayas range.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Where is the Ninety Mile Beach located?

A

England

B

California

C

Japan

D

New Zealand

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Ninety Mile Beach is a long beach (actually 58 miles or 93 km long) in the Far Far North of New Zealand. Legally a road, it is used for sightseeing trips to Cape Reinga, and the high dunes at Te Paki are used for sandboarding.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. What is the predominant soil of Malwa Plateau?

A

Red soil

B

Black soil

C

Laterite

D

Alluvial

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Black soils are derivatives of trapped lava. These are found mostly across Gujarat, Maharashtra, Karnataka, and Madhya Pradesh on the Deccan plateau and the Malwa Plateau, where there is both moderate rainfall and underlying basaltic rock. This soil is best suitable for growing cotton.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Integrated Farming systems are based on which of the following?

1. There is no waste.

2. Waste is only a misplaced resource.


A

Only 1

B

Only 2

C

Both 1 & 2

D

None

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

Both 1 & 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Read the short passage given below and answer the question from the following options, follow according to the passage only

The Chenab originates from the confluence of two rivers, the Chandra and the Bhaga, which themselves originate from either side of the Bara Lacha Pass in Lahul. It is also known as the Chandrabhaga in HP. It runs parallel to the Pir Panjal Range in the north westerly direction, and cuts through the range near Kishtwar. It enters the plains of Pun


A

the Chandra and the Bhaga

B

the Ravi and Sutlej

C

the Indus and the Brahmaputra

D

the Chandra and the Brahmaputra

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

the Chandra and the Bhaga

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which of the following is true about Regur Soil

1. Black Cotton Soil    

2. Clayey, deep and impermeable

3. Self ploughing


A

1 and 2

B

2 and 3

C

1 and 3

D

1, 2 and 3

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

1, 2 and 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Which of the following is used as a rocket fuel in space research?

A

Diesel

B

LPG

C

CNG

D

Hydrogen

Geography JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

The rocket`s main engines use a combination of liquid hydrogen and liquid oxygen. Hydrogen has the lowest molecular weight of any known substance, making it ideal for keeping the weight of a rocket relatively small. When combined with liquid oxygen, hydrogen creates the most efficient thrust of any rocket propellant.29

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Which of the following is true regarding Earthquake waves?

A

P waves vibrate Perpendicular to the direction of the wave

B

S waves vibrate perpendicular to the wave direction in the vertical plane

C

S waves is parallel to the wave direction

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

S waves vibrate perpendicular to the wave direction in the vertical plane

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. What does POP stand for with respect to crop management?

A

Payment of produce

B

Parcel of produce

C

Package of practices

D

none of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Package of practices

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Benioff zone with respect to Earthquakes is an

A

Horizontal zone

B

Inclined zone

C

Parallel zone

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

The Benioff Zone, sometimes referred to as the seismic zone or seismic plane, is a dipping planar concentration of earthquake hypocenters that extends up to 700 km into the earth. It is named after H. Benioff, who first described it in detail (Benioff, 1949).

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Which of the following is true for Indian rhinoceros?

1. It is listed as Vulnerable on the IUCN Red List.

2. Pobitora Wildlife Sanctuary has the highest density of Indian rhinos in the world.


A

only 1

B

only 2

C

Both 1 and 2

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Both 1 and 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Deccan Trap formations are caused by which type of volcanic eruptions?

A

Flood Basalt Provinces

B

Caldera Volcano

C

Shield Volcano

D

Composite Volcano

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

The Deccan Traps from India, presently covering most of the Maharashtra plateau, are a much larger flood basalt province. Flood Basalt volcanoes out-pour highly fluid lava that flows for long distances.

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. The World Bank (International Bank for Reconstruction and Development, IBRD) has issued the Wildlife Conservation Bond (WCB) for which African animal?

A

African Penguin

B

Cheetah

C

Blank Rhino

D

African Elephant

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The World Bank has announced that it has launched the world`s first wildlife conservation bond (WCB), generating 150 million dollars to boost initiatives to raise the endangered black rhino species in South Africa.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. What is Kayal?

A

Lagoon of Kerala

B

Ganges of delta

C

Terai plain

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Kerala`s lagoon lakes are known as kayals. A lagoon is a body of water separated from bigger bodies of water by the natural barrier. Lagoons are separated from bigger bodies of water by barrier reefs, sandbars, coral reefs, and other natural barriers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Which of the following factors does not cause variations in insolation at the surface of the Earth?

A

Gravity of the Earth

B

Configuration of land in terms of its aspect

C

Angle of inclination of the sun`s rays

D

The rotation of earth on its axis

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Gravity of the Earth

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Endangered species are listed in which of the following?

A

Live stock book

B

Red data book

C

National record

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Red Data Book or Red List Book contains the details of the endangered and threatened species of flora and fauna. It was published by I.U.W.C (International Union for Wildlife Conservation).

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which of the following soil is most suitable for tree crops like cashewnut?

A

Red Laterite soil

B

Black soil

C

Arid soil

D

Alluvial

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Red sandy loam, lateritic soils and coastal sands with slightly acidic pH are best for cashew. Cashew is a tropical plant and can thrive even at high temperatures.

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which is the largest desert of Asia?

A

Lop Desert

B

Kharan Desert

C

Arabian Desert

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The Arabian Desert is the largest desert in Asia and the fourth largest in the world. It encompasses most of the Arabian Peninsula and is found within nine individual countries, which is the second most out of any desert on this list.

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. The flying fox is a ____ in the context of India`s wild life

A

Fish

B

Lizard

C

Bat

D

Cat

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

The Indian flying fox is India`s largest bat, and one of the largest bats in the world, weighing up to 1.6 kg (3.5 lb).

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. In which state the Tsomgo Lake located?

A

Assam

B

Arunanchal Pradesh

C

Manipur

D

Sikkim

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Tsomgo Lake, also known as Tsongmo Lake or Changu Lake, is a glacial lake in the East Sikkim district of the Indian state of Sikkim, some 40 kilometres (25 mi) from the capital Gangtok. Located at an elevation of 3,753 m (12,313 ft), the lake remains frozen during the winter season.

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Gulf of Mannar Marine Biosphere Reserve is located in which state?

A

Kerala

B

Tamil Nadu

C

Orissa

D

Andhra Pradesh

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Gulf of Mannar Biosphere Reserve (GoMBR), extends between Toothukudi & Ramanathapuram districts; joint declaration of Government of India & Government of Tamil Nadu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Match the following Climate type with location
ClimateLocation
1. Tropical WetA. Northern Australia
2. Tropical MonsoonB. Eastern USA
3. Humid SubtropicalC. East Indies


A

1-A, 2-B, 3-C

B

1-B, 2-A, 3-C

C

1-C, 2-B, 3-A

D

1-C, 2-A, 3-B

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

1-C, 2-A, 3-B

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Hail generally forms within the

A

Cirrostratus

B

Stratocumulus

C

Altocumulus

D

Cumulonimbus

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Hail is associated with high, vertical cumulonimbus clouds, the kind of clouds that produce severe thunderstorms. Within a cumulonimbus cloud, ice particles develop from supercooled water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Rajmahal hills in the eastern India belongs to which of the following?

A

Gondwana

B

Dharwar System

C

Cuddappa System

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Gondwana

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. The tallest known living tree is which of the following?

A

Eucalyptus

B

Sequoia

C

Shesham

D

Deodar

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Sequoia is considered to be the tallest tree.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. In terms of exports, the agricultural commodity of India that gave largest value in 2020-2021 is ____

A

tea

B

sugar

C

Non Basmati Rice

D

cotton

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Huge growth has been seen in export of cereals with export of non-basmati rice growing by 136.04% to USD 4794.54 million; wheat by 774.17% to USD 549.16 million; and other cereals (Millets, Maize and other coarse gains) by 238.28% to USD 694.14 million.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Where is the Kalahari Desert located?

A

Western Africa

B

Northern Africa

C

Southern Africa

D

None of these

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Kalahari Desert, large basinlike plain of the interior plateau of Southern Africa. It occupies almost all of Botswana, the eastern third of Namibia, and the northernmost part of Northern Cape province in South Africa. In the southwest it merges with the Namib, the coastal desert of Namibia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Which country is the largest producer of coffee in the world?

A

India

B

Indonesia

C

Brazil

D

Vietnam

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

In January 2022, Brazil exported the highest volume of coffee worldwide. The volume stood at about 3.2 million 60-kilo sacks of coffee. Coffee is the second largest traded commodity (after oil) in the world. All coffee is grown in the global south of the world and is mostly consumed in the global north.

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Which of the following is the largest producer of rice in India?

A

West Bengal

B

Punjab

C

Madhya Pradesh

D

Uttar Pradesh

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

West Bengal is the largest producer of rice in India. Two crops of rice are raised in a year in this state.

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. In which region of Indian subcontinent, Dykes are most commonly found?

A

Western Ghats

B

Karnataka plateau

C

Western Maharashtra

D

Chota Nagpur plateau

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Western Maharashtra

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which seismic belt is termed as Ring of Fire?

A

Circum Pacific belt

B

Trans Eurasian belt

C

Oceanic Ridge belt

D

Alpide belt

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

The Ring of Fire, also referred to as the Circum-Pacific Belt, is a path along the Pacific Ocean characterized by active volcanoes and frequent earthquakes. Its length is approximately 40,000 kilometers (24,900 miles).

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Match the following



A

1-C, 2-B, 3-A

B

1-B, 2-A, 3-C

C

1-A, 2-C, 3-B

D

1-B, 2-C, 3-A

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

1-B, 2-C, 3-A

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Thunderstorms originates from

A

Stratocumulus Clouds

B

Cumulonimbus Clouds

C

Altocumulus Clouds

D

Nimbostratus Clouds

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Cumulonimbus

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. The largest sacred groves of India are in which of the following states of India?

A

Uttarakhand and Himanchal Pradesh

B

Kerala and Tamil Nadu

C

Kerala and Andhra Pradesh

D

Maharashtra and Madhya Pradesh

Geography JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Among the largest sacred groves of India are the ones in Hariyali, near Gauchar in Chamoli District of Uttarakhand, and the Deodar grove in Shipin near Shimla in Himachal Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 5 1 2
    Developed By : Azhar Rashid Teli