MCQs

Rivers Questions with solutions MCQs

1. Manas river is a tributary of which of the following rivers ?

A

Narmada

B

Ganga

C

Indus

D

Brahmaputra River

Rivers Geography
Correct Answer : D
Explanation :

The Manas River is a major tributary of the Brahmaputra River flowing through Assam. It is named after Manasa, the serpent god in Hindu mythology.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. On which of the following rivers is the Nagarjuna Sagar Dam situated?

A

Godavari

B

Krishna

C

Pennar

D

Mahanadi

Rivers Health Educator set 1
Correct Answer : B
Explanation :

World`s largest masonry dam protected with 26 gates measuring 124.663m in height , Nagarjunasagar Dam located in Nalgonda District is built across River Krishna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Where is the Hirakud hydroelectric power plant located?

A

Odisha

B

Karnataka

C

Maharashtra

D

Andhra Pradesh

Rivers Health Educator set 1
Correct Answer : A
Explanation :

Hirakud Hydro Electric Project, The dam is built across river Mahanadi at about 15 km upstream of Sambalpur town in the state of Odisha. This is one of the oldest hydel projects of India, being the first post-independence major multi purpose river valley project in the country.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which among the following rivers in Jammu and Kashmir is one of the tributaries of Indus river?

A

Rambiara

B

Shyok

C

Vishav

D

Dudhganga

Rivers Health Educator set 1
Correct Answer : B
Explanation :

Shyok

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. On which of the following rivers is the Hirakud Dam situated?

A

Brahmaputra

B

Indus

C

Mahanadi

D

Krishna

Rivers Health Educator Set 2
Correct Answer : C
Explanation :

Only 15 kms. north of Sambalpur, the longest earthen dam of the world stands in its lone majesty across the great river Mahanadi, which drains an area of 1,33,090 Sq.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which of the following Rivers flows through Jammu and Kashmir?

A

Teesta river

B

Haldi river

C

Rupnarayan river

D

Tawi river

Rivers JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Tawi river

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which of the following Rivers originates from Haramukh Mount and the true head waters emerges near Zogila and Amarnath peaks?

A

Pohru

B

Narmada

C

Dudhganga

D

Nallah Sindh

Rivers JSA 2021 VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

The Sind River or the Nallah Sindh is a river in the Ganderbal district of Jammu and Kashmir state of India. It is a major tributary of the Jehlum River and is 108 kilometres long. The Sind River forms the Sind Valley. The source of the river lies in Machoi Glacier at an elevation of 4800 metres, east of Amarnath temple south of Zojila pass. It flows through Panjtarni (a camping site of Amarnath yatra) southwards up to Domail where it joins a tributary which doubles its flow from Kolhoi Glacier. It flows mostly westwards along with NH 1D and is fed by many glacial streams on its way to Ganderbal town. At Kichpora Preng it is fed by Wngath river which flows down from the Gangabal Lake.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Sindh Nallah / Nallah Sindh is one of the tributaries of which river?

A

Jhelum

B

Chenab

C

Ravi

D

Tons

Rivers JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which among the following is the longest tributary of river Ganga?

A

Alaknanda

B

Yamuna

C

Mahananda

D

Ramganga

Rivers Sub Auditor 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Yamuna

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 8 1
    Developed By : Azhar Rashid Teli