MCQs

English Questions with solutions MCQs

1. In the following question, select the word from the given alternative which can be formed using the letters of the given word.
DEMOCRACY

A

SECRECY

B

MICRO

C

DEMON

D

READY

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

READY

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Choose the correctly spelt word from the following options.

A

pronunciation

B

pronouncition

C

pronunsiation

D

pronounscition

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

pronunciation

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Read the sentence to find out whether there is grammattical error in it. The error, if any will be in one part of the sentence. The letter of that part is the answer. If there is No error, the anser is 4 (Ignore the errors of punctuation, if any).
We`are going in holiday tommorow.

A

We`are going

B

In holiday

C

Tommorrow

D

No error

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

In holiday

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Fill in the blank by using the correct appropriate word from the following given option
i have a ____ desk.

A

mean

B

messy

C

sad

D

slower

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

messy

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Choose the correct meaning of the word Reference from the following options.

A

the act of mentioning someone or something in speech or writing

B

a recipe

C

a part of the bank

D

multiple preparations

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

the act of mentioning someone or something in speech or writing

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Choose the correct word from the following given options :
Exercise : Fitness :: Treatment : ____

A

Hobby

B

Recovery

C

War

D

Institute

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

Recovery

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which among the following words is not Plural?

A

babies

B

cities

C

nucleus

D

boats

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

nucleus

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which word among the followig will come in the third place if all of them are arranged alphabetically as in a dictionary?
1. Pillow 2. Pilgrim 3. Pigment 4. Pile 5. Pike

A

35421

B

35412

C

35142

D

35415

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

35421

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Complete the given sentence using the appropriate Simile from the following given options:
I think my grandfather is ____ these hills!

A

as full as

B

as clean as

C

as old as

D

as wise as

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

as old as

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Choose from the following an appropriate option to complete the analogy.

Human : Kind :: Questionable : ?


A

Ambiguous

B

Cruel

C

Nurse

D

Respect

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

"Human : Kind" is an analogy that compares the relationship between two words: "Human" and "Kind". In this analogy, "Human" is the first word and "Kind" is the second word. "Kind" is being used to describe a characteristic of "Human".

Similarly, "Questionable : Ambiguous" is another analogy that compares the relationship between two words: "Questionable" and "Ambiguous". In this analogy, "Questionable" is the first word and "Ambiguous" is the second word. "Ambiguous" is being used to describe a characteristic of "Questionable".

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Choose from the following given options the form of tense of the below sentence :

Sania`s sister sang a beautiful song at the party.


A

Present simple tense

B

Present perfect continuous

C

Past continuous tense

D

Simple past tense

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Simple past tense

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which among the following is the correct One Word Substitution for Government / Systems :

A system for controlling or managing a country, company, or organization that is operated by a large number of officials employed to follow rules carefully.


A

Bureaucracy

B

Autonomy

C

Autocracy

D

Monarchy

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

a system of government in which most of the important decisions are taken by state officials rather than by elected representatives.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Choose the part (A/B/C) of the given sentence that contains an error. If the given sentence does not contain any error, mark No Error as the answer. Ignore the punctuation error (if any)

I has been working (A) /  on my essays right (B) / before and i was tired. (C) / No Error (D)


A

A

B

B

C

D

D

C

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

I has been working - wrong

I have been working - correct 

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following words can not be formed by using only and only the letters available in the word FANTASTIC?

A

CAST

B

FAINT

C

CASTIC

D

FANTA

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

CASTIC

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. The phase Spring Forward - Fall Back is used for which of the following?

A

Summer season

B

Winter season

C

Seasonal reversal of wind

D

Daylight Saving Time

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

Daylight saving time

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which among the following words is an Adjective?

A

angry

B

cake

C

saucer

D

boy

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

angry

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Choose the appropriate option to complete the given sentence

We just made ___ big bowl of rice.


A

a

B

the

C

an

D

is

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

a

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Arrange the given words in the sequence in which they occur in the dictionary

i. Accomplish.

ii. Accustom.

iii. Accumulation.

iv. Accompany.


A

4132

B

3241

C

4321

D

2413

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

4132

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Fill in the blank by using the appropriate word from the following given options

Mili hasn`t registered for class____


A

for

B

yet

C

or

D

because

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

yet

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Choose the appropriate option to complete the given sentence

I got late for the flight ____ there were so much of traffic on the road.


A

because

B

more

C

until

D

after

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

because

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which word among the following will come in the third place if all of them are arranged alphabetically as in dictionary?

A

Apologize

B

Antigen

C

Antique

D

Antipathy

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

Antique

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Choose the correctly spelt word from the following options

A

vacuum

B

vaccum

C

vaccuum

D

vacume

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Vacuum

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Fill in the blank by using the correct appropriate word from the following given options

There is a purple flower ____ the weeds.


A

at

B

among

C

opposite

D

off

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

we use among to talk about objects which are not clearly separated as they belong to same group or crowd 

here Weeds 

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which among the following is the correct One Word Substitution for

A person who is skilled at producing beautiful writing


A

Calligrapher

B

Curator

C

Alchemy

D

Anchor

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Calligrapher

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Choose the part (A/B/C) of the given sentence that contains an error. If the given sentence does not contain any error. No error as the answer. Ignore the Punctuation error (if any)

I do  lot of (A) / travelling when (B) / I was younger. (C) / No error (D)


A

A

B

B

C

D

D

C

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Complete the given phrase using the appropriate from the following.

A ____ of Navy jets


A

litter

B

swarm

C

squadron

D

dwell

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

squardon

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Choose the correct word from the following options to complete the given sentence

Zarin ____ out when i arrived in the office.


A

gone

B

go

C

had gone

D

has going

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

had gone

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Choose one word which cannot be formed from the letter of the given word.

TOURNAMENT


A

TORN

B

ORNAMENT

C

MANNER

D

MENTAL

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

MENTAL

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Choose the option from the following, which best expresses the meaning of bold and underlined idiom / phrase in the given sentence

I`ve got a busy day tomorrow, so I think i`ll hit the sack.


A

Trust what someone says

B

To go to bed in order to sleep

C

Wake up until morning

D

Don`t give up

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

To go to bed in order to sleep

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Fill in the blank with the appropriate conjunction from the given options to make it a meaningful sentence

The Americans have won three gold medals ____ two silvers in the swimming events. 


A

because

B

and

C

so

D

neither

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

and

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Complete the given sentence with the right form of verb from the following given options

She ____ at the office around nine o`clock most days


A

had arrives

B

arrived

C

has arriving

D

will arrive

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

arrived

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Choose from the following options, the appropriate active / passive form of the given passive / active sentence

The housekeeper vacuums and dusts the office every night.


A

Every night, the office was vacuum and dust by the housekeeper.

B

Every night, the office is vacuumed and dusted by the housekeeper.

C

Every night, the office vacuumed and dusts by the housekeeper.

D

None of these

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Every night, the office is vacuumed and dusted by the housekeeper.

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Fill in the blank by using the correct appropriate word from the from the following given options

Walk ____ the garage and then turn left.


A

off

B

towards

C

during

D

since

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : B
Explanation :

towards

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Choose from the following options, one word substitution for the given phrase

That which cannot be seen


A

Eye catching

B

Invisible

C

Apparent

D

Patent

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

Invisible

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Arranged alphabetically as in a dictionary?

1. Rigour 2. Remove 3. Retrospect 4. Revive 5. Rumour


A

23415

B

2345`

C

23541

D

21435

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

23415

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which one word from the following given alternatives be formed from the letters given below?

a a b c i l l n o o o r t


A

collapsible

B

colourfull

C

notarize

D

collaboration

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

collaboration

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Choose the option which best expresses the meaning of bold and underline idiom / phrase in the given sentence :

Don`t beat around the bush get to the point


A

Trust what someone says

B

To avoid talking about what is important

C

Start over

D

Don`t give up

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : B
Explanation :

To avoid talking about what is important

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Choose the correctly spelt word from the following options

A

guarantee

B

guarntee

C

garentee

D

garanty

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

guarantee

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Fill in the blank by using the correct appropriate word from the following given options

Nihar ____ maneuvered the components of the machine into their proper positions.


A

uneasily

B

firmly

C

badly

D

expertly

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : D
Explanation :

expertly

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. How many consonants are present between the first and third vowel in the sequence of English alphabet?

A

3

B

5

C

6

D

7

English JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : C
Explanation :

 A E I O U

We have to tell consonants between A and I

a b c d e f g h i, total alphabets from a to i is 9

exclude vowels

so, total consonants between a and i is 6

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Complete the given sentence using the appropriate Simile from the given options

During the house fire, my dad was ____.


A

As Dry as The Shahara Desert

B

As Clean as Whistle

C

As Brave as a Lion

D

Like and Angel

English JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : C
Explanation :

As Brave as a Lion

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 2 8 4 4 4
    Developed By : Azhar Rashid Teli