MCQs

JK Reorganization Act, 2019 Questions with solutions MCQs

1. Special address by Lieutenant Governor to Legislative Assembly is provided under which Section of the Jammu and Kashmir Reorganisation Act, 2019?

A

Section 16

B

Section 8

C

Section 21

D

Section 5

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

Section 21. Special address by Lieutenant Governor to Legislative Assembly

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Who among the following person may nominate two members to the Legislative Assembly of Jammu and Kashmir to give representation to women?

A

Minister of Foreign Affairs

B

Prime Minister

C

President

D

Lieutenant Governor

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

Lieutenant Governor

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. The Chief Minister of the Union Territory of Jammu and Kashmir should communicate all decisions of the Council of Ministers relating to the administration of the affairs of the Union territory and proposals for legislation to _____________.

A

the Lieutenant Governor

B

the Prime Minister

C

the Council of Ministers

D

the President

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

the Lieutenant Governor

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Without prejudice to sub-sections (3) of section 14 of J&K Reorganisation Act 2019, the number of seats in the Legislative Assembly of Union territory of Jammu and Kashmir shall be increased from 107 to ____________.

A

121

B

120

C

110

D

114

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : D
Explanation :

114

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The Legislative Assembly of Jammu and Kashmir may make laws for any part of the Union Territory of Jammu and Kashmir related to any matters specified in the State List of the Constitution, except _____

A

Public Order and Police

B

Trade and commerce

C

Land Tax and Estate Duty

D

Land Tax and Pilgrimages

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : A
Explanation :

Public Order and Police

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Under the J&K Reorganisation Act, 2019 the total number of seats in the Legislative Assembly of the Union territory of Jammu and Kashmir to be filled by persons chosen by direct election shall be ______

A

101

B

120

C

107

D

124

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

107

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Who shall not vote in the first instance in the Legislative Assembly, but shall have and exercise a casting vote in the case of an equality of votes, under the J&K Reorganisation Act, 2019?

A

Deputy Speaker or person acting as such

B

Speaker or person acting as such

C

Chief Minister

D

Lieutenant Governor

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021
Correct Answer : B
Explanation :

Speaker or person acting as such

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Who shall be collectively responsible to the Legislative Assembly of the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

Council of Ministers

B

Speaker of the Legislative Assembly

C

Deputy Speaker of the Legislative Assembly

D

Lieutenant Governor

JK Reorganization Act, 2019 Assistant Compiler/Caretaker
Correct Answer : A
Explanation :

Council of Ministers

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. According to the J&K Reorganisation Act, 2019, the union Territory created without Legislature is :

A

Ladakh

B

Jammu and Kashmir

C

Jammu

D

Kargil

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

The president of India appointed a lieutenant governor for the Union Territory of Jammu and Kashmir and a lieutenant governor for the Union Territory of Ladakh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. The Jammu and Kashmir Reoganisation Act, 2019 received assent from the President on

A

7th July, 2019

B

8th September, 2019

C

9th August, 2019

D

11th June, 2019

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : C
Explanation :

A bill for the act was introduced by the Minister of Home Affairs, Amit Shah, in the Rajya Sabha on 5 August 2019 and was passed on the same day. It was then passed by the Lok Sabha on 6 August 2019 and it received the president`s assent on 9 August 2019.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, how many women representatives can be nominated to the Legislative Assembly of the UT of J&K?

A

2

B

3

C

4

D

6

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

Lieutenant Governor may nominate two members to the Legislative Assembly to give representation to women, if they are not adequately represented.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, an Administrator will be appointed under Article 239 of the constitution of India for the UT of J&K and he/she shall be designated as

A

UT Administrator

B

Lieutenant Governor

C

Deputy Governor

D

Advocate General

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : B
Explanation :

Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir. A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. As per the provision of the J&K Reorganisation Act, 2019, which Article of Indian Constitution is applicable to the UT of J&K?

A

Article 238

B

Article 238A

C

Article 236

D

Article 239A

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

The act provides that the administration of the Jammu and Kashmir will be as per Article 239A of the Indian constitution. Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the UT of Ladakh comprises of which of the following territories of the State of J&K?

A

Kargil and Leh districts

B

Doda and Kathua districts

C

Ramban and Reasi districts

D

Leh and Poonch districts

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

The union territory of Ladakh will include the districts of Leh and Kargil, while all other districts will be accorded to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. As of 2021, the J&K Reorganisation Act, 2019, consists of

A

103 Sections and 5 Schedules

B

105 Sections and 7 Schedules

C

107 Sections and 7 Schedules

D

107 Sections and 5 Schedules

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

103 sections and 5 schedules.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the total number of members in the Legislative Assembly of UT of JK shall be

A

90

B

97

C

115

D

107

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. A list of all the Central laws made applicable to the UT of JK is provided under which schedule of the JK Reorganisation Act, 2019?

A

Second Schedule

B

Third Schedule

C

Fourth Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : D
Explanation :

Fifth Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The JK Reorganisation Act, 2019 has introduced certain changes in The States and UTs sections of Constitution. Accordingly, which of the following Schedules of the Constitution of India has been amended?

A

First Schedule

B

Second Schedule

C

Third Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer : A
Explanation :

First Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. What does Section 9 of the J&K Reorganisation Act 2019 deal with?

A

Allocation of sitting members

B

Amendment of Fourth Schedule to Constitution

C

Amendment of Second Schedule to Constitution

D

Saving powers of the Government of UT of J&K

JK Reorganization Act, 2019 JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : A
Explanation :

Allocation of sitting members

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which clause / section of the J&K Reorganisation Act 2019 deals with the inconsistency between laws made by the Parliament and the laws made by the Legislative Assembly of UT of JK?

A

35

B

34

C

36

D

38

JK Reorganization Act, 2019 JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

35

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. As per the provisions of Article 239 A, the UT of J&K will be administered by the President, through an administrator appointed by him. The administrator is designated as ____

A

Lieutnant Governor

B

Governor

C

State Counsellor

D

Vice Chancellor

JK Reorganization Act, 2019 JKPSI 2022 CBT
Correct Answer : A
Explanation :

Lieutnant Governor

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which clause/section of the J&K Reorganisation Act 2019 deals with Appropriation of Bils?

A

36

B

39

C

41

D

43

JK Reorganization Act, 2019 JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

43

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. According to section 47 of the J&K Reorganisation Act, 2019, in which language will the business of the Legislative Assembly of the UT NOT be conducted?

A

Kashmiri

B

English

C

Hindi

D

Kannada

JK Reorganization Act, 2019 JKPSI 2022 CBT VERIFIED
Correct Answer : D
Explanation :

Kannada

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 5 3 5
    Developed By : Azhar Rashid Teli