General Knowledge MCQs For JKSSB

1. EVMs are used in Indian General and State Elections by voters to cast their vote. EVM is an acronym for

A

Electrical Voting Mechanism

B

Election Voting Machine

C

Elected Voting Member

D

Electronic Voting Machine

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Electronic Voting Machine

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following political parties belong to Kerala?

A

United Democratic Front

B

United Capitalist Front

C

United Socialist Front

D

United Progressive Front

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The United Democratic Front (UDF) is an alliance of Centre to centre-left political parties in the Indian state of Kerala. It is one of the two major political alliances in Kerala, the other being CPI(M)-led LDF, each of which has been in power alternately for the last four decades.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following is NOT amongst a three pronged strategy adopted by Govt. of India to ensure removal of disparities, elimination of exploitation and to provide protection to disadvantaged groups?

A

Rural Development

B

Social Empowerment

C

Economic Empowerment

D

Social Justice

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rural Development

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Who among the following became the Prime Minister of India, after the 16th Lok Sabha elections?

A

Atal Bihari Vajpayee

B

Man Mohan Singh

C

H D Devegowda

D

Narendra Modi

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Narendra Modi

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The object of SDG is to link together different dimensions know as Triple Bottom Line combining 3Ps. Which of the following are three Ps in Triple Bottom Line of SDGs?

A

Place, Person, Position

B

Progress, Possibilities, Profit

C

Place, Pricing, Product

D

Planet, Profit, People

SDG JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The concept behind the triple bottom line is that companies should focus as much on social and environmental issues as they do on profits. The TBL consists of three elements: profit, people, and the planet.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. The new SARS-CoV-2 variant, B.1.1.529 first reported in South Africa classified as a variant of concern by the WHO is name as

A

Delta plus

B

Gamma

C

Omicron

D

Alpha

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Based on the evidence presented indicative of a detrimental change in COVID-19 epidemiology, the TAG-VE has advised WHO that this variant should be designated as a VOC, and the WHO has designated B. 1.1. 529 as a VOC, named Omicron.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Different countries are classified at different levels of development. On which of the following criteria are countries classified as developed countries?

A

Higher per capita income

B

High level of unemployment

C

High incidence rate of poverty

D

Low standard of living

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Higher per capita income

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which of the following document was submitted by Government of India before COP21 in Paris?

A

Intended Nationally Determined Contribution

B

Climate Change and Determined Nation

C

Collective Contribution and Rejuvenate Nature

D

Nation`s Intention and purpose for Revitalization

GK JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

INDCs were voluntary pledges that countries made to cut carbon pollution at the 2015 United Nations Climate Change Conference held in Paris before COP21.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. In 2021, the Supreme Court of India launched an Artificial Intelligence based portal through which it intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filling of cases. Identify the name of this portal

A

AIRAWAT

B

SUPACE

C

RAISE

D

UDAAN

GK JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Supreme Court of India launched its Artificial Intelligence portal: SUPACE (Supreme Court Portal for Assistance in Courts Efficiency). Through this portal, the SC intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filing of cases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. In August 2021, India`s first Smong Tower, and experimental set up to purify air in a 1 km radius around the structure, at a rate of around 1,000 cubic meters of air per second was installed in which of the following cities?

A

Mumbai

B

Pune

C

Chennai

D

Delhi

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chief Minister Arvind Kejriwal inaugurated the country`s first smog tower, an experimental set up worth Rs 20 crore to purify air in a 1-km radius around the structure, at a rate of around 1,000 cubic metres of air per second.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. In October 2021, who became the first woman to reach the finals and win the Silver medal at the 2021 World Wrestling Championships in the 57kg category?

A

Sakshi Malik

B

Vinesh Phogat

C

Anshu Malik

D

Babita Kumari

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Anshu Malik fell to Olympic champion Helen Maroulis in the women`s 57kg final. She is the first Indian woman to win a world wrestling championship silver medal. India`s Anshu Malik won the silver medal in the women`s 57kg category at the World Wrestling Championships 2021 in Oslo, Norway

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The Ministry of Labour & Employment launched India`s first centralised database of unorganised workers in 2021 which will be helpful in delivering various social security schemes being implemented by the Central and State Governments. Identify the name of this portal.

A

ePARISHRAM

B

eUDYAM

C

eSHRAM

D

ePRAYAS

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The system is aimed at helping migrant workers by making the benefits they are entitled to more portable. The Union Ministry of Labour and Employment launched a national database to register unorganised workers, called the e-Shram portal on August 26.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The Wing Commander Abhinandam Varthaman was accorded with which of the following gallantry awards (2021), for shooting down a Pakistani F-16 fighter aircraft during serial combat in February, 2019?

A

Kirti Chakra

B

Ashoka Chakra

C

Vir Chakra

D

Param Vir chakra

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Abhinandan who shot down Pak F-16 awarded Vir Chakra

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. In October 2021, Prime Minister Modi launched the second phase of Swachh Bharat Mission Urban and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation, missions. These have been designed to realise the aspiration of making the cities of India

A

Pollution Free and Home Secure

B

Slum Free and Food Secure

C

Garbage Free and Water Secure

D

Crime Free and Food Secure

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In a landmark initiative, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation 2.0 at 11 AM on 1st October 2021, at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. In line with the vision of the Prime Minister, SBM-U 2.0 and AMRUT 2.0 have been designed to realize the aspiration to make all our cities Garbage Free and Water Secure. These flagship Missions signify a step forward in our march towards effectively addressing the challenges of rapidly urbanizing India and will also help contribute towards achievement of the Sustainable Development Goals 2030.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. In September 2021, the government has set up an asset management company that will work in tandem with the National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) to clean up bad loans. Identify the name of this bank.

A

India Infrastructure Finance Company Limited

B

National Debt Reconstruction Corporation Limited

C

India Debt Resolution Company Limited

D

State Debt Resolution Company Limited

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

India Debt Resolution Company Limited

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. The World’s first 3D-printed steel bridge opened to public in:

A

Paris

B

London

C

Amsterdam

D

Copenhagen

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Amsterdam

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which of the following crops were cropped by using high yielding seeds in India during Green Revolution?

A

Sugrcane

B

Oilseeds

C

Rice

D

Coffee

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rice

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Who has been re-elected as the Prime Minister of Ethiopia in July 2021?

A

Lemma Megersa

B

Abiy Ahmed

C

Jawar Mohammed

D

Zinash Tayachew

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Abiy Ahmed

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. ______________ is one of the lakes which is surrounded by Pir Panjal and Zanskar Ranges of Jammu & Kashmir.

A

Lonar Lake

B

Tansa Lake

C

Vihar lake

D

Tulian Lake

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Tulian Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which Revolution was associated with the "Operation Flood" launched in January 1970?

A

Green Revolution

B

White Revolution

C

Golden Revolution

D

Brown Revolution

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

White Revolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Who has been recently appointed as 23rd Chief Minister of Karnataka?

A

B. S. Yediyurappa

B

Basavaraj S Bommai

C

D. V. Sadananda Gowda

D

Jagadish Shettar

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Basavaraj S Bommai

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Deendayal Port Trust is located in which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Odisha

C

Andhra Pradesh

D

Gujarat

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gujarat

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. KVIC and BSF launched a Project BOLD on 4th July from a tribal village in ____________.

A

Puri, Odisha

B

Bhopal, Madhya Pradesh

C

Udaipur, Rajasthan

D

Mysore, Karnataka

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Udaipur, Rajasthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. In August 2021, the Reserve Bank of India cancelled the license of which of the following banks?

A

The Karad Janata Sahakari Bank Ltd

B

Bahart Nagari Sahakari Bank Ltd

C

Shivaji Rao Bhosale Sahakari Bank Ltd

D

Karnala Nagari Sahakari Bank Ltd

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Karnala Nagari Sahakari Bank Ltd

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which is the only Indian city selected for the International Clean Air Catalyst Programme of USAID?

A

Hyderabad

B

Indore

C

Mumbai

D

Mysore

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Indore

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Who is called the "Grand Old Man of India"?

A

Badruddin Tyabji

B

E V Ramsamy

C

Anandha Charlu

D

Dadabhai Naoroji

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Dadabhai Naoroji

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which among the following lakes was previously known as the Dhakuria Lake?

A

Santragachi Jheel

B

Senchal lake

C

Saheb Bandh

D

Rabindra Sarobar

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following is the major ragi producing state in India?

A

Uttar Pradesh

B

Haryana

C

Rajasthan

D

Tamil Nadu

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Karnataka is the leading producer of ragi in the country followed by Tamil Nadu, Uttarakhand, Maharashtra and Andhra Pradesh. Ragi or buckwheat is an important millet which is grown in drier parts of south India and in some parts of north India. It is one of the hardiest crops. It can withstand a very severe drought. Ragi is very popular due to its high content of proteins, minerals, and fats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. What is the name of the cultivation that involves the crops such as Wheat, Oats and Rye?

A

Extensive Commercial Grain cultivation

B

Plantation Agriculture

C

Dairy Farming

D

Mediterranean Agriculture

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Extensive Commercial Grain cultivation

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Krishna River originates at __________ in Maharashtra.

A

Mahabaleswar

B

Bhimashankar hills

C

Verinag

D

Amarkantak Plateau

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. In which year the Border Road Organisation (BRO) was established in India?

A

1960

B

1985

C

1956

D

1970

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which of the following departments implements NIPUN Bharat Programme at national level?

A

Department of financial services

B

Department of Health Research

C

Department of economic affairs

D

Department of School Education and Literacy

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Which state has registered the highest coal production in FY 2020-21?

A

Jharkhand

B

Chhattisgarh

C

West Bengal

D

Odisha

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chhattisgarh

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Who among the following is regarded as the Father of Cosmology?

A

Acharya Kapila

B

Edwin Hubble

C

Copernicus

D

Aryabhatta

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. India hosted the International Climate Summit 2021 (ICS) on 3rd September in which city?

A

Ahmedabad

B

Bhopal

C

Mumbai

D

New Delhi

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Digital Payments Index 2021 is published by:

A

NABARD

B

Reserve Bank of India

C

ICICI Bank

D

State Bank of India

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Reserve Bank of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which city was recently declared as India`s 40th World Heritage Site by UNESCO?

A

Jaipur

B

Dholavira

C

Surat

D

Banaras

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dholavira

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Where is the National Remote Sensing Centre (NRSC), located?

A

Hyderabad

B

Shimla

C

Patna

D

Allahabad

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hyderabad

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Where was the headquarters of the Theosophical Society established in 1886?

A

Madras

B

Surat

C

Calcutta

D

Bombay

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Madras

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which of the following are the chief spring crops in the Jammu & Kashmir region?

A

Beans and Lentils

B

Peas and Beans

C

Cotton and Tobacco

D

Wheat and Barley

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Wheat and Barley

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The Zojila Tunnel construction project is located on the Srinagar- Leh section of the _____________.

A

NH 44

B

NH 501

C

NH 1

D

NH 27

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

NH 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Which of the following districts will come under Union Territory of Ladakh after the "Jammu and Kashmir Reorganization Act, 2019"?

A

Kulgam and Kargil

B

Kulgam and Ganderbal

C

Ramban and Kulgam

D

Kargil and Leh Districts

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kargil and Leh Districts

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which is the most important Muslim Shrine of Kashmir?

A

Khwaja Nasiruddin Chirag

B

Hazratbal Shrine

C

Ghaziuddin Khan Madrasa

D

Dargah of Qutubuddin

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hazratbal Shrine

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. ___________ is a near threatened species found in Jammu & Kashmir

A

Spotted Deer

B

Snow Leopard

C

Common Leopard

D

Black Bear

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Common Leopard

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which of the following lakes are the two most significant lakes of Pulwama Districts?

A

Sheshnag and Gangbal Lakes

B

Sheshnag and Gangbal Lakes

C

Tarsar and Marsar Lakes

D

Nigeen and Sheshnag Lakes

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tarsar and Marsar Lakes

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. In which year, the Overa - Aru Wildlife Sanctuary in Jammu and Kashmir was established?

A

1992

B

1981

C

1965

D

1972

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1981

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Former Prime Minister of India Lal Bahadur Shastri is popularly called as ____________.

A

Frontier Gandhi

B

Man of steel

C

Man of Peace

D

Patriot of Patriots

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Man of Peace

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Who among the following was the first Director General of the World Health Organisation?

A

Tedros Adhanom

B

Brock Chisholm

C

Lee Jong-wook

D

Margaret Chan

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Brock Chisholm

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Who was the first Indian woman President of the United Nations General Assembly?

A

Indira Gandhi

B

Vijaya Lakshmi Pandit

C

Margaret Thatcher

D

Mother Teresa

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vijaya Lakshmi Pandit

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which among the following places was associated with the Dhar Rao Banda rebellion?

A

Jaipur

B

Madras

C

Satara

D

Naga Hills

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Satara

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. In which year was the National Hydroelectric Power Corporation established?

A

1973

B

1975

C

1971

D

1977

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1975

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Who among the following was the first Female actor to receive the Padma Shri Award given by the Government of India?

A

Madhubhala

B

Smita Patil

C

Nargis Dutt

D

Meena Kumari

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nargis Dutt

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Who among the following was the first Asian lady Swimmer to have crossed the English Channel?

A

Beula Choudhary

B

Priti Patel

C

Nilima Ghosh

D

Arati Saha

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Arati Saha

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Who among the following was associated with the Gudem Rampa Rebellion?

A

Mangal Pandey

B

Alluri Sitaram Raju

C

Kushal Konwar

D

Birsa Munda

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Alluri Sitaram Raju

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. In which among the following events did Mary Kom win an Olympic Medal?

A

Badminton

B

Shooting

C

Weighlifting

D

Boxing

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Boxing

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which Revolution was associated with the Operation Flood launched in January 1970?

A

Brown Revolution

B

Golden Revolution

C

Green Revolution

D

White Revolution

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

White Revolution

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which of the following water bodies are connected by the Suez Canal?

A

Mediterranean Sea and Red Sea

B

Atlantic Ocean and Pacific Ocean

C

Arabian Sea and Indian Ocean

D

Black Sea and Mediterranean Sea

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mediterranean Sea and Red Sea

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. The Asian Games, also called the Asiad, is a multi-sport event held every ______ years among the athletes belonging to the Asian continent.

A

6

B

2

C

4

D

3

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Luis Arce, has been elected as the new President of which among the following countries?

A

Argentina

B

Colombia

C

Bolivia

D

Kenya

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bolivia

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. What was the period of the first phase of National Lockdown was declared by the Government of India in 2020?

A

25th March to 14th April 2020

B

28th March to 17th April 2020

C

15th April to 20th May 2020

D

18th April to 23th May 2020

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

On March 24, 2020, Prime Minister Narendra Modi called for a complete lockdown of the entire nation for 21 days in an effort to contain the COVID-19 pandemic.

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. With which organisation is Covid - 19 Shri Shakti Challenge organised by MyGov collaboration?

A

World Economic Forum

B

Shanghai Cooperation Organisation

C

BRICS

D

UN Women

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

UN Women

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Who among the following invented the Bakelite, the first fully synthetic plastic?

A

Charles Goodyear

B

Roy Plunkett

C

Albert Einstein

D

Leo H Baekeland

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Leo H Baekeland

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Who is the father of Indian Nuclear Programme?

A

Har Gobind Khorana

B

Srinivasa Ramanujan

C

Vikram Sarabhai

D

Homi J. Bhabha

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Homi J. Bhabha

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Who is the Chief Executive Officer of "Microsoft" as on November 2021?

A

Indra Nooyi

B

Satya Nadella

C

Sundar Pichai

D

Surya Narayanan

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Satya Nadella

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Avani Lekhara, who won Major Dhyan Chand Khel Ratna Award 2021, is a distinguished personality in which of the following disciplines?

A

Para Badminton

B

Para Shooting

C

Para Table Tennis

D

Para Archery

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Para Shooting

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. What is the full form of ATM, a machine which facilitates financial transactions?

A

Automated Teller Machine

B

Automated Transfer Machine

C

Automated Transaction Machine

D

Automated Trading Machine

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Automated Teller Machine

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. What is the official currency of Nepal?

A

Dirham

B

Krone

C

Dollar

D

Rupee

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rupee

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. What is the full form of IUCN?

A

International Union for Conservation of Natural Resource

B

International Union for Conservation of National Resource

C

International Union for Conservation of Nature

D

International Union for Conservation of Nation

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

International Union for Conservation of Nature

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which of the following is the official language of Nagaland?

A

Hindi

B

Nepali

C

Lepcha

D

English

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

English

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which of the following institutes won Maulana Abul Kalam Azad (MAKA) Trophy 2021?

A

Guru Nanak Dev University

B

Bombay University

C

Delhi University

D

Panjab University

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Panjab University

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which of the following organisations creates the international reserve asset Special Drawing Rights (SDR)?

A

New Development Bank

B

International Monetary Fund

C

World Bank Group

D

Asian Development Bank

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

International Monetary Fund

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Rakesh Sharma is a distinguished person in which of the following fields?

A

Medicine

B

Space

C

Pop Music

D

Acting

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Space

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Where is the headquarters of United Nations Organization (UNO) situated?

A

Nairobi

B

New York

C

London

D

Geneva

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Who was the first recorded explorer to discover river Niger?

A

Mungo Park

B

Roald Engelbregt Gravning Amundsen

C

Charles Darwin

D

Robert Edwin Peary

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mungo Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Which of the following group is an initiative of littoral and adjacent areas of the Bay of Bengal constituting a contiguous regional unity?

A

BIMSTEC

B

SAARC

C

BRICS

D

OPEC

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

BIMSTEC

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Where is the Gandhi Sagar hydro power station located?

A

Rajasthan

B

Maharashtra

C

Madhya Pradesh

D

Gujarat

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Madhya Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. What is the authorised capital of New Development Bank?

A

100 billion US Dollars

B

10 billion US Dollars

C

1 billion US Dollars

D

1000 billion US Dollars

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

100 billion US Dollars

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Balance of invisible trade is equal to _______.

A

Export of Goods - Import of Services

B

Export of Goods - Import of Goods

C

Export of Services - Import of Goods

D

Export of Services - Import of Services

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Export of Services - Import of Services

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Who is the present ex-officio chairman of Department of Atomic Energy as on Nov 2021?

A

Ajit Kumar Doval

B

Pramod Kumar Mishra

C

Rajiv Gauba

D

Kamlesh Nilkanth Vyas

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kamlesh Nilkanth Vyas

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Who is the first Indian born female astronaut to enter into space?

A

Yogita Shah

B

Swati Mohan

C

Kalpana Chawla

D

Sunitha Williams

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Who was the first Indian woman to climb the Mount Everest?

A

Arunima Sinha

B

Bachendri Pal

C

Anshu Jamsenpa

D

Santosh Yadav

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bachendri Pal

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. GDP deflator is equal to _________.

A

Nominal GDP/Real GDP

B

Real GDP/Nominal GDP

C

Nominal NNP/Real GNP

D

Real NNP/Nominal GNP

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nominal GDP/Real GDP

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. In 2024, which of the following countries will host the Summer Olympic Games?

A

Canada

B

England

C

France

D

Japan

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

France

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Which of the following is the capital city of Indonesia?

A

Manila

B

Jakarta

C

Bangkok

D

Hanoi

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jakarta

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Who among the following was the first Indian woman to win a medal at the Olympic games?

A

Mary Kom

B

Saina Nehwal

C

Karnam Malleswari

D

Karnam Malleswari

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Karnam Malleswari

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. The famous Sports person Milkha Singh is related to which of the following sports?

A

Badminton

B

Field Hockey

C

Tennis

D

Track and Field Athletics

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Track and Field Athletics

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Who is known as Father of White Revolution in India?

A

Shalihotra

B

M. S. Swaminathan

C

Hiralal Chaudhari

D

Verghese Kurien

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Verghese Kurien

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Which of the following is an interest-bearing international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement other reserve assets of member countries?

A

Real Effective Exchange Rate

B

Special Drawing Right

C

IMF loans

D

Nominal Effective Exchange Rate

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Special Drawing Right (SDR) is an interest-bearing international reserve asset created by the IMF in 1969 to supplement other reserve assets of member countries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. IAEA stands for:

A

International Aviation Energy Agency

B

International Atomic Energy Agency

C

International Atomic Energy Agreement

D

International Agricultural Education Agency

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

International Atomic Energy Agency

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Where is the Headquarters of the International Fund for Agricultural Development(IFAD) located?

A

Rome

B

Bangkok

C

Manila

D

Hanoi

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rome

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. What is the capital of Ireland?

A

Dublin

B

Berlin

C

Edinburgh

D

Helsinki

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dublin

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Who among the following was the first to complete the circumnavigation of Earth

A

Francis Drake

B

Ferdinand Magellan

C

Vascoda Gama

D

John Wells

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ferdinand Magellan

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. _______ means joining lighter nuclei to make a heavier nucleus.

A

Electrostatic

B

Nuclear Fusion

C

Nuclear Fusion

D

Adiabatic

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Nuclear Fusion

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which of the following is basically called the transaction of the residents of the country with the rest of the world?

A

Balance of Payments

B

Deposits

C

Remittance

D

Shares

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Balance of Payments

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. The birth anniversary of which leader is celebrated as Parakram Diwas?

A

Jawaharlal Nehru

B

Netaji Subhash Chandra Bose

C

Sardar Vallabhbhai Patel

D

Bhagat Singh

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Netaji Subhash Chandra Bose

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. What is the total number of Scheduled languages in Indian constitution?

A

18 Languages

B

22 Languages

C

15 Languages

D

10 Languages

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

22 Languages

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Who among the following was the first Indian to have been nominated for the Laureus World Sports Awards?

A

Babitha Kumari

B

Sakshi Malik

C

Kavita Devi

D

Vinesh Phogat

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Vinesh Phogat

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. In which of the following cities Bhabha Atomic Research Centre (BARC) is situated?

A

Bangalore

B

Mumbai

C

Delhi

D

Chennai

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mumbai

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Renminbi is the official currency of which of the following countries

A

North Korea

B

Japan

C

China

D

Myanmar

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

China

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. In which year the International Trade Centre(ITC) was established?

A

1964

B

1978

C

1965

D

1961

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1964

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Who was the first explorer to discover Australia?

A

Marco Polo

B

James Cook

C

Bartolomeu Dias

D

Christopher Columbus

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

James Cook

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. The acronym AIIB stands for:

A

ASEAN Infrastructure Investment Bank

B

Asian Infrastructure Institute Board

C

Asian Infrastructure Investment Bank

D

Asian Infrastructure Investment Board

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Asian Infrastructure Investment Bank

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Who is known as the Father of White Revolution?

A

P C Mahalanobis

B

M.S. Swaminathan

C

Sam Pitroda

D

Verghese Kurien

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Verghese Kurien

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which of the following awards is the "Highest Civilian Award of India"?

A

Ashoka Chakra

B

Vir Chakra

C

Bharat Ratna

D

Bharat Ratna

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bharat Ratna

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. When did India become the full time member of Financial Action Task Force?

A

2006

B

2004

C

2000

D

2010

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

2010

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Where is the headquarters of ISRO?

A

Delhi

B

Mumbai

C

Bangalore

D

Chennai

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bangalore

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Which of the following countries is a member of the G7 group ?

A

Russia

B

China

C

India

D

Italy

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Italy

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Who was considered as the Father of the Indian space program?

A

Jagadish Chandra Bose

B

S.S. Abhyankar

C

Vikram Ambalal Sarabhai

D

A.P.J. Abdul Kalam

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Vikram Ambalal Sarabhai

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. What is the other name of Mucormycosis, an infectious disease that affects people who are immunocompromised?

A

Monkey Pox

B

Fusiform Rust

C

Rift Valley Fever

D

Black Fungus

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Black Fungus

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. In which year was the Tenzing Norgay National Adventure Award, the highest adventure sports honour of India, instituted?

A

1992

B

1990

C

1996

D

1994

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1994

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. What is the full form of SARS, a respiratory disease?

A

Simple Acute Respiratory Syndrome

B

Severe Acute Respiratory Syndrome

C

Simple Acute Regulatory Symptom

D

Severe Acute Regulatory Symptom

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Severe Acute Respiratory Syndrome

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. To which country does the World Chess Champion Magnus Carlsen belong?

A

Brazil

B

Australia

C

South Africa

D

Norway

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Norway

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. What is the pre announced price for the crops declared by the government annually before the sowing season known as?

A

Buffer Stock Price

B

Market Issue Price

C

Minimum Support Price

D

Minimum Support Price

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Minimum Support Price

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. To which continent do the Andes Mountains belong?

A

Africa

B

Australia

C

Europe

D

South America

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

South America

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. The recently seen Starship is the rocket-ship of which among the following space organisations?

A

NASA

B

SpaceX

C

JAXA

D

ISRO

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

SpaceX

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Who among the following was the first India born woman astronaut to had been the part of the space shuttle Columbia mission?

A

Kalpana Chawla

B

Janaki Ammal

C

Indira Hinduja

D

Indira Hinduja

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Who constitutes the Finance Commission of India?

A

The President of India

B

Chief Economic Advisor to Government of India

C

Finance Minister of India

D

NITI Aayog

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Where is the headquarters of the International Atomic Energy Agency located?

A

New York, USA

B

New York, USA

C

Paris, France

D

Vienna, Austria

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Vienna, Austria

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. Where is the headquarters of United Nations Economic and Social Council located?

A

New York, USA

B

Paris, France

C

Vienna, Austria

D

Milan, Italy

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

New York, USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Which among the following games is associated with the William Jones Cup?

A

Badminton

B

Polo

C

Basketball

D

Rugby Football

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Basketball

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Who among the following is regarded as the Flying Sikh of India?

A

Milkha Singh

B

Mohinder Singh

C

Joginder Singh

D

Ajit Pal Singh

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Milkha Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Who among the following Indian Mathematician have made substantial contributions to the analytical theory of numbers?

A

C. R. Rao

B

Satyendra Nath Bose

C

PC Mahalanobis

D

Srinivasa Ramanujan

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Srinivasa Ramanujan

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Who is known as Father of Green Revolution in India?

A

Verghese Kurien

B

Arun Krishnan

C

M. S. Swaminathan

D

Shalihotra

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

M. S. Swaminathan

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Who among the following was an American educator, advocate for the blind and deaf and co-founder of the American Civil Liberties Union?

A

Rosa Parks

B

Anne Frank

C

Helen Keller

D

Eleanor Roosevelt

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Helen Keller

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Where is the Headquarters of Financial Action Task Force (FATF) located?

A

Bonn

B

Paris

C

Vienna

D

Geneva

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Paris

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Who was the first woman born in India to go into space?

A

Kalpana Chawla

B

Bachandri Pal

C

Sunitha

D

Gita Gopinath

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kalpana Chawla

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Where is the Headquarters of United Nations World Tourism Organization(UNWTO) located?

A

Lisbon

B

Madrid

C

Quebec

D

Paris

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Madrid

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Who came to be known as the Frontier Gandhi?

A

Khan Abdul Ghaffar Khan

B

Zakir Husain

C

Vinoba Bhave

D

J.C. Kumarappa

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Khan Abdul Ghaffar Khan

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. The FATF`s decision making body, the FATF Plenary, meets _______ times per year.

A

Four

B

Two

C

Three

D

Five

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Three

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Which is the most spoken language in the State of Maharashtra?

A

Punjabi

B

Sindhi

C

Marathi

D

Dogri

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Marathi

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. What is the full form of AD, a notation system used in calendar?

A

Anno Domini

B

Anno Domin

C

Anno Death

D

After Domini

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Anno Domin

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Who is nicknamed as the Parrot of India?

A

Mirabai

B

Amir Khusrau

C

Kabir

D

Andal

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Amir Khusrau

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. In which of the following power plants, fossil fuel is burnt to produce heat energy which is then converted into electrical energy?

A

Thermal power plant

B

Blast furnance

C

Hydropower plant

D

Nuclear power plant

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Thermal power plant

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Who is the first Indian woman to win two medals in Paralympic Games in shooting?

A

Ekta Bhyan

B

Avani Lekhara

C

Bhavina Patel

D

Bhavina Patel

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Avani Lekhara

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. What is the full form of PMJDY, which is the National Mission on Financial Inclusion?

A

Pradhan Mantri Jyoti Dhan Yojana

B

Pradhan Mantri Jeevan Dhan Yojana

C

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

D

Pradhan Mantri Janaushadhi Dayal Yojana

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Pradhan Mantri Jan Dhan Yojana

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which of the following is obtained from the reprocessing of the discharged fuel from the reactors?

A

Cadmium

B

Beryllium

C

Plutonium - 239

D

Plutonium - 239

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Plutonium - 239

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which of the following is the most optimistic scenario in which the economy quickly rises after an economic crash?

A

W shaped recovery

B

V shaped recovery

C

Z shaped recovery

D

U shaped recovery

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Z shaped recovery

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. The UNFCCC Secretariat (UN Climate Change) was established in:

A

1990

B

1994

C

1992

D

1886

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1992

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. The reserve bank sells foreign exchange when there is a deficit. This is called _________.

A

Official reserve sale

B

Balance of payment surplus

C

Balance of payment surplus

D

Balance of payment surplus

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Official reserve sale

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Thimphu is the capital of which country?

A

Indonesia

B

Maldives

C

Malaysia

D

Bhutan

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bhutan

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. The “Cape of Storms” named by Bartholomew Diaz was renamed as __________.

A

Cape of Good Hope

B

Cape Leeuwin

C

Cape Leeuwin

D

Cape Horn

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Cape of Good Hope

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. The Prince Henry of Portugal was also called ________.

A

Cartographer

B

Dragon

C

Navigator

D

Snake Charmer

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Navigator

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. In which year Sachin Tendulkar received the Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

A

2000-2001

B

2000-2001

C

2000-2001

D

1997-1998

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1997-1998

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. What was the reason given by the army in response to the Supreme Court?

A

“Physiological limitations” of women officers were a great challenge to meet the immediate call for action

B

Women are not equal to men

C

Women officers are not sincere

D

Women officers have hatred towards men

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

“Physiological limitations” of women officers were a great challenge to meet the immediate call for action

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Which country among the following have allowed women in active combat?

A

The UK

B

China

C

The USA

D

Japan

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Which among the following is the vector of Dengue Fever?

A

Culex tarsalis

B

Culex tritaeniorhynchus

C

Aedes aegypti

D

Aedes triseriatus

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Aedes aegypti

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Who among the following was called the Father of German Reunification?

A

Mikhail Gorbachev

B

George Bush

C

Nelson Mandela

D

Helmut Kohl

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Helmut Kohl

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Where is the headquarters of UNESCO (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organisation) located?

A

Paris, France

B

Rome, Italy

C

New York, USA

D

Geneva, Switzerland

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Paris, France

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Charles de Gaulle was a famous Army Officer and the former President of which among the following nations?

A

Czech Republic

B

France

C

Estonia

D

Italy

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Charles de Gaulle led the Free French forces in resisting capitulation to Germany during World War II and became provisional president of France in the immediate aftermath of the war. Later he was an architect of the Fifth Republic and was president from 1958 to 1969.

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Who among the following was the author of Kitab - ur - Rehla?

A

Ibn - I - Batuta

B

Amir Timur

C

Khwaja Abdullah Isam

D

Maulana Ali Yazid

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ibn - I - Batuta

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Which among the following countries ruled Diu as an European colony in the Indian territory till 1961?

A

France

B

United Kingdom

C

Netherlands

D

Portugal

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Portugal

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Which among the following countries is regarded as the Land of Thousand Lakes?

A

Norway

B

Latvia

C

Sweden

D

Finland

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Finland

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. In which year did the Bhopal Gas Tragedy occur?

A

1994

B

1984

C

1980

D

1988

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1984

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. In which among the following places did the Waghera Uprising take place in 1844?

A

Kashmir

B

Mangaluru

C

Baroda

D

Guwahati

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Baroda

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. How many times has India won the World Cup of Cricket since its participation in 1975 to 2019?

A

Four times

B

One time

C

Three times

D

Two times

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Two times

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. On whose memory was the Manav Seva Award instituted?

A

Vinoba Bhave

B

Indira Gandhi

C

Rajiv Gandhi

D

Rajendra Prasad

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rajiv Gandhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. With which Indian state is the Monpa Handmade Paper associated?

A

Haryana

B

Arunachal Pradesh

C

Sikkim

D

Karnataka

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Arunachal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Who among the following has the authority to remove the Chairman or a Member of a State Human Rights Commission?

A

Chief Justice of India

B

Advocate General of that Indian state

C

Attorney General of India

D

The President of India

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The President of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. In which year was Bachendri Pal, awarded the third highest civilian award by the Government of India?

A

2007

B

2019

C

2011

D

2015

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2019

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Where is the headquarters of National Bureau of Animal Genetic Resources located?

A

Mumbai

B

Kanpur

C

Karnal

D

Coimbatore

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Karnal

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. In which Indian state is Ramgarh Gas Thermal Power Station located?

A

Andhra Pradesh

B

Himachal Pradesh

C

Rajasthan

D

Tripura

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rajasthan

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Who among the following founded the Rajamundry Social Reforms Association in 1878?

A

Pandita Ramabhai

B

Vishnu S Pandit

C

Ishwar C Vidyasagar

D

Veeresalingam Pantulu

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Veeresalingam Pantulu

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Which of the following cities presently serves as the capital of two Indian states?

A

Yanam

B

Chandigarh

C

Mahe

D

Daman

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Which of the following is related to Basel Convention?

A

Global Warning

B

CFC

C

HFC

D

Hazardous Wastes

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Where was the Men`s Hockey World Cup 2018 held?

A

Rajasthan

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Tamil Nadu

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Odisha

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. What was the new capital built by Akbar?

A

Delhi

B

Hyderabad

C

Fatehpur Sikri

D

Prayagraj (Allahabad)

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following cities serves as the executive capital of Andhra Pradesh?

A

Kurnool

B

Amaravti

C

Guntur

D

Visakhapatnam

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which of the following cities is the capital of Sikkim?

A

Namchi

B

managan

C

Gangtok

D

Gyalshing

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Itanagar is the capital city of which of the following north eastern states of India?

A

Assam

B

Mizoram

C

Arunachal Pardesh

D

Nagaland

GK Dhobi Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. The shadow puppetry of Odisha is called _________.

A

Togalu Gombeyatta

B

Kundhei

C

Tholu Bommalat

D

Ravana Chhaya

GS DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Which state has Launched Millet Mission to Become Millet Hub of India?

A

Odisha

B

Madhya Pradesh

C

Telangana

D

Chhattisgarh

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chhattisgarh

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Which regional group constitutes a bridge between South and South East Asia?

A

SCO

B

BIMSTEC

C

BRICS

D

SAARC

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

BIMSTEC

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Which of the following is an indirect tax?

A

Corporate Tax

B

Property Tax

C

Income Tax

D

GST

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. What is the name of the rover used in Chandrayaan 2?

A

Vikram

B

Bhaskara

C

Rohini

D

Pragyan

GK Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Pragyan

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Which state/UT implements “Business Blasters” programme in all its Government Schools?

A

Chandigarh

B

Maharashtra

C

Delhi

D

Tamil Nadu

GK Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Delhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. What is the full form of IEC in the context of Indian foreign trade?

A

Indian Export Code

B

Internal External Code

C

Import Export Code

D

International Export Code

GK Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Import Export Code

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Which of the following ministries launched CHAMPIONS portal to provide guidance to grab the new business opportunities?

A

Ministry of MSME

B

Ministry of Urban Affairs

C

Ministry of Education

D

Ministry of Rural Development

GK DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Which National Park in Jammu and Kashmir is home to 17 Species of Butterflies?

A

Salim Ali National Park

B

Dachigam National Park

C

Kishtwar High Altitude National Park

D

Kazinag National Park

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kazinag National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. Which of the following is one of the Rabi crops cultivated in India?

A

Cotton

B

Wheat

C

Millets

D

Maize

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Wheat

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. The Association of Southeast Asian Nations(ASEAN) was established in which of the following places?

A

Bangkok

B

Yangoon

C

Kuala Lumpur

D

Singapore

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bangkok

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Young boys perform a special type of dance on Lohri festival is called ______

A

Bangra Dance

B

Kuchipudi Dance

C

Chajja Dance

D

Kathak Dance

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chajja Dance

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Who has taken over as first-ever women head of Steel Authority of India Limited.?

A

Soma Mondal

B

Dipali Goenka

C

Indra Nooyi

D

Chanda Kochhar

GK Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Which is the most spoken language in the State of Tamil Nadu.

A

Kannada

B

Tamil

C

Telugu

D

Malayalam

GK Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Tamil

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. The Dachigam National Park has been a protected area since which year?

A

1942

B

1972

C

1925

D

1910

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1910

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. The first Village Panchayat Regulation No. 1 in Jammu and Kashmir, was promulgated by ____________.

A

Maharaja Pratap Singh

B

Maharaja Gulab Singh

C

Maharaja Hari Singh

D

Maharaja Ranbir Singh

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Maharaja Hari Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Who among the following persons may nominate two members to the Legislative Assembly to give representation to women, in the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

Defence Minister

B

Lieutenant Governor

C

Finance Minister

D

Prime Minister

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Lieutenant Governor

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. In which year Doda District of UT of Jammu and Kashmir was conquered by Maharaja Gulab Singh?

A

1822 A.D.

B

1812 A.D.

C

1800 A.D.

D

1820 A.D

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1822 A.D.

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. _______________ is the second most important crops that grown in Jammu & Kashmir

A

Tobacco

B

Beans

C

Maize

D

Cotton

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Maize

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. River Zanskar, which cuts across the Zanskar Range to join which of the following rivers?

A

Chenab

B

Jhelum

C

Indus

D

Shyok

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Indus

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Shiv Khori Festival is celebrated in which district in Jammu and Kashmir?

A

Budgam

B

Poonch

C

Kulgam

D

Reasi

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Reasi

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. Which of the following Kings changed the name of Rajouri to Rampur?

A

Raja Aggar Ullah Khan

B

Maharaja Gulab Singh

C

Raja Noor-Ud-Din

D

Maharaja Ranjit Singh

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Maharaja Gulab Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Thajwas Wildlife Sanctuary is also known as _____________.

A

Trikuta Wildlife Sanctuary

B

Nandi Wildlife Sanctuary

C

Daksum Wildlife Sanctuary

D

Baltal Wildlife Sanctuary

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Baltal Wildlife Sanctuary

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. Which of the following Tunnels constructed in Jammu and Kashmir will be Asia`s longest road tunnel?

A

Dharanga Tunnel

B

Pir ki Gali Tunnel

C

Vailoo La Tunnel

D

The Zojila Tunnel

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Zojila Tunnel

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. Which of the following "Conservation Reserves" is located in Pulwama District of Jammu & Kashmir?

A

Brain Nishat and Khimber

B

Boodh Karbu and Kanji

C

Bahu and Sabu

D

Khrew and Khonmoh

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Khrew and Khonmoh

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. The name Manasbal is said to be a derivative of which of the following lakes?

A

Lake Superior

B

Lake Victoria

C

Lake Manasarovar

D

Lake Baikal

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lake Manasarovar

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. Which among the following is a traditional folk theatre style combination of play and dance in a satirical style practiced in Jammu & Kashmir?

A

Kuchipudi

B

Bharatanatyam

C

Bhand Pather

D

Kathak

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bhand Pather

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. Which ancient town of Kashmir was earlier named as "Shin-van" means "Snow Forest"?

A

Jammu

B

Shopian

C

Gulmarg

D

Srinagar

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Shopian

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Who among the following is called `God of Cricket`?

A

Sachin Tendulkar

B

Virender Sehwag

C

Sourav Ganguly

D

Kapil Dev

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sachin Tendulkar

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. In which of the following cities, the muslim shrine Khanqah-e-Molla or Shah-e-Hamdan is located?

A

Pahalgam

B

Srinagar

C

Gulmarg

D

Achabal

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Srinagar

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. Which of the following is one of the functional items under the Twelfth Schedule of Constitution of India

A

Water supply for domestic, industrial and commercial purposes

B

Non-conventional energy sources

C

Family Welfare

D

Fisheries

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Water supply for domestic, industrial and commercial purposes

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. The highway starting from its junction with NH- 1 near Baramulla and terminating at Gulmarg in J&K is ____________.

A

501

B

244

C

701 A

D

144

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

701 A

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Which of the following Tulip Gardens is situated on the foothills of Zabarwan Range with the view on Dal Lake?

A

Rock Garden

B

Lal Bagh

C

Indira Gandhi Memorial Tulip Garden

D

Lodhi Garden

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Indira Gandhi Memorial Tulip Garden

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. In which of the following Indian states did the Gadkari Uprising of 1844 take place?

A

Punjab

B

Andhra Pradesh

C

Maharashtra

D

West Bengal

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Maharashtra

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Which among the following organizations is considered to be the second largest intergovernmental organisation next to the United Nations?

A

South Asian Association for Regional Cooperation

B

Organisation of Petroleum Exporting Countries

C

Shanghai Cooperation Organisation

D

Organisation of Islamic Cooperation

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Organisation of Islamic Cooperation

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Who among the following was the first Indian to win the Pulitzer Prize in the year 1937?

A

HJ Bhabha

B

Virchand Gandhi

C

AK Sen

D

Gobind Behari Lal

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gobind Behari Lal

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. In which among the following paintings is the Gesso paste (a paste made of Zinc Oxide and Arabic Gum) used?

A

Tanjore painting

B

Madhubani painting

C

Mysore painting

D

Pattachitra painting

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mysore painting

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. Which Indian state is the leading producer of Coffee in India?

A

Telangana

B

Tamil Nadu

C

Kerala

D

Karnataka

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Karnataka

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. In which year was the Suez Canal opened to navigation?

A

1869

B

1789

C

1889

D

1769

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1869

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. In which year was the Kalpakkam Mini Reactor, a Uranium - 233 fuelled nuclear research reactor, commissioned?

A

2009

B

1999

C

1989

D

1979

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1989

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Who among the following invented an incandescent bulb that could burn for a long time?

A

Samuel Morse

B

Thomas A Edison

C

John L Baird

D

Alexander G Bell

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Thomas A Edison

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Which among the following organisations has commenced the Crude Oil production from Bengal Basin?

A

HPCL

B

ONGC

C

GAIL

D

IOC

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

ONGC

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Who among the following was the first to complete the circumnavigation of Earth?

A

Ferdinand Magellan

B

Vascoda Gama

C

Francis Drake

D

John Wells

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ferdinand Magellan

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. With which one of the following is Jwala Gutta associated?

A

Swimming

B

Long Jump

C

Badminton

D

Hockey

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Badminton

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Who among the following was the founder of the Young Bengal Movement?

A

David Harey

B

Prasanna K Sen

C

Dwaraknath Tagore

D

Henry V Derozio

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Henry V Derozio

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. Which among the following organisations releases the Index of Economic Freedom?

A

Fraser Institute

B

Heritage Foundation

C

Asian Development Bank

D

World Bank

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Heritage Foundation

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. India supported the candidature of the External Affairs Minister of which country for the UNGA Presidency in 2021?

A

UAE

B

Israel

C

Sri Lanka

D

Maldives

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Maldives

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Which among the following lakes is regarded as the highest in India?

A

Belasagar Lake

B

Gurudongmar Lake

C

Brahma Sarovar

D

Shivsagar Lake

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gurudongmar Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Who initiated the Bhoodan Gramdan movement, also known as the Blood-less Revolution?

A

Mahatma Gandhi

B

MS Swaminathan

C

Vinobha Bhave

D

Verghese Kurien

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Vinobha Bhave

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. In which year was English recommended as the medium of instruction for higher education in India by Macaulay?

A

1833

B

1837

C

1835

D

1831

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1835

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Who among the following was the first Indian to receive the Magsaysay Award?

A

Kiran Bedi

B

Vinoba Bhave

C

Indira Gandhi

D

TN Sheshan

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vinoba Bhave

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. At what position did India finish at the 18th Asian Games of 2018 that was held in Indonesia?

A

Fifth position

B

Eighth position

C

Second position

D

Tenth position

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Eighth position

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. Who among the following set up India`s first Rocket Launching Facility at Thumba, Thiruvananthapuram?

A

Homi J Bhabha

B

APJ Abdul Kalam

C

Vikram Sarabhai

D

Raja Ramanna

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Vikram Sarabhai

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. Where is the Headquarters of `UNICEF` located?

A

Vienna

B

Geneva

C

Brussels

D

New York

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. The sustainable development goals include a list of ___ associated targets.

A

151

B

269

C

169

D

196

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

169

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. Which is the longest river in Asia?

A

Indus

B

Yangtze

C

Ganges

D

Brahmaputra

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Yangtze

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. Where was the first Hockey World Cup held in 1971?

A

Jaipur, India

B

Karachi, Pakistan

C

Barcelona, Spain

D

Hague, Netherlands

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Barcelona, Spain

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. World Health Organisation is a specialized agency of which of the following organizations?

A

World Bank

B

European Commission

C

United Nations

D

European Union

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

United Nations

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. Who among the following is a Portuguese professional footballer?

A

Cristiano Ronaldo

B

Leo Messi

C

Mohamed Salah Hamed Mahrous Ghaly

D

Neymar da Silva Santos Júnior

Sports JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Cristiano Ronaldo

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. Oscar Award is associated with which of the following fields?

A

Mathematics

B

Architecture

C

Medicine

D

Film industry

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Film industry

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. Who among the following organised the Young Bengal Movement in 1831?

A

Raja Rammohan Roy

B

Akshay Kumat Dutt

C

Kashi Prasad Ghosh

D

Henry Vivian Derozio

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Henry Vivian Derozio

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Which state has launched the Swechha programme to ensure affordable access to health and menstrual hygiene products among adolescent girls and women?

A

Kerala

B

West Bengal

C

Tamil Nadu

D

Andhra Pradesh

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Andhra Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. The Theosophical Society was first founded in which of the following countries?

A

Canada

B

USA

C

India

D

Great Britain

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. In which year was the World Health Organisation founded?

A

1945

B

1948

C

1958

D

1954

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1948

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. Bharatanatyam is a classical dance form of ______

A

Tamil Nadu

B

Manipur

C

Himachal Pradesh

D

Rajasthan

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Tamil Nadu

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. With which of the following sports is the Ryder Cup associated?

A

Chess

B

Golf

C

Tennis

D

Badminton

Sports JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Golf

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. In which year, United Nations Environment Programme (UNEP) was established?

A

1964

B

1972

C

1967

D

1978

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1972

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. What is the causative organism for Dengue?

A

Bacteria

B

Virus

C

Protozoa

D

Fungus

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Virus

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Who among the following is the largest shareholder of Asian Development Bank(ADB)?

A

Japan

B

China

C

India

D

South Korea

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Japan

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. The Sustainable Development Goals (SDGs) adopted are envisioned to be completed by _____

A

2035

B

2040

C

2030

D

2025

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2030

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Which of the following is a viral vector vaccine for Coronavirus disease (COVID-19) approved in India?

A

ZyCoV-D

B

COVAXIN

C

COVISHIELD

D

WIBP-CorV

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

COVISHIELD

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. Who among the following Prime Ministers of India is referred as "Father of Indian Economic Reforms"?

A

Atal Bihari Vajpayee

B

P V Narasimha Rao

C

Narendra Modi

D

Dr. Manmohan Singh

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

P V Narasimha Rao

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. "My Country My Life" is an autobiographical book by _____

A

L. K. Advani

B

Pratibha Advani

C

Arun Jaitley

D

Atal Bihari Vajpayee

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

L. K. Advani

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Which communicable disease among these is caused by Virus?

A

Kala Azar

B

Malaria

C

Cholera

D

Influenza

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Influenza

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. Which Country is the second largest shareholder in Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB)?

A

India

B

South Korea

C

Russia

D

Japan

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

India

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. When did the Sustainable Development Goals (SDGs) come into force?

A

2020

B

2016

C

2015

D

2018

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2016

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Where is the Headquarters of United Nations Population Fund(UNFPA) located?

A

Geneva

B

New York

C

Paris

D

Stockholm

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Where did Kunwar Singh, a discontented zamindar, organize the Revolt in 1857?

A

Jhansi

B

Bihar

C

Kanpur

D

Awadh

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bihar

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. In which of the following years, Abel prize was established by the Norwegian Government?

A

1993

B

2009

C

2017

D

2002

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

2002

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Who is the Chief Administrative Officer of the UN?

A

President of UNSC

B

President of UNHCR

C

President of UNGA

D

United Nations Secretary-General

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

United Nations Secretary-General

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. Where was the First Round Table Conference held in 1930-31?

A

Berlin

B

Paris

C

London

D

Lahore

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

London

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. Who has won the bid to acquire national carrier "Air India"?

A

Aditya Birla Group

B

Hinduja Group

C

Reliance Industries Ltd

D

Tata group

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Tata group

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. With which of the following sports is the Uber Cup associated?

A

Golf

B

Badminton

C

Chess

D

Tennis

Sports JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Badminton

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. Which is a DNA plasmid-based COVID-19 vaccine developed indigenously in India?

A

EpiVacCorona

B

ZyCoV-D

C

Soberana 02

D

MVC-COV1901

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

ZyCoV-D

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. The COVISHIELD vaccine used against Coronavirus disease (COVID-19) is a ___________ vaccine

A

Nucleic acid vaccine

B

Viral vector vaccine

C

Live-attenuated vaccine

D

Inactivated vaccine

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Viral vector vaccine

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. Who founded the Tattvabodhini Sabha in 1839?

A

Rabindranath Tagore=

B

Anandnath Tagore

C

Debendranath Tagore

D

Surendranath Tagore

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Debendranath Tagore

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. When was the Nuclear Suppliers Group(NSG) created?

A

1989

B

1974

C

1984

D

1965

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1974

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. In which year was the Widow Remarriage Act passed by the British East India Company?

A

1854

B

1858

C

1852

D

1856

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1856

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. Who has been named as the "Sportswoman of the Year" at the 2021 Laureus World Sports Awards?

A

Simone Biles

B

Jessica Ennis

C

Naomi Osaka

D

Serena Williams

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Naomi Osaka

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. In which among the following Indian states do we find the Bharachukki Falls?

A

Tamil Nadu

B

Karnataka

C

Odisha

D

Telangana

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Karnataka

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. Which of the following soil types is also known as Usara Soil?

A

Peaty Soil

B

Regur Soil

C

Montane Soil

D

Saline Soil

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Saline Soil

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. What is the causative organism for Typhoid?

A

Bacteria

B

Protozoa

C

Fungus

D

Virus

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bacteria

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Which of the following folk dance forms is originated in the State of Gujarat?

A

Khongjom

B

Bhavageete

C

Kolattam

D

Dandiya

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Dandiya

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. Man Booker Prize is a prestigious award given annually to a full-length novel in which language?

A

English

B

French

C

Latin

D

German

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

English

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. Which of the following is the first goal in the list of the 17 Sustainable Development Goals (SDGs)?

A

Zero Hunger (B) (C) (D)

B

Quality Education

C

Climate Action

D

No poverty

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

No poverty

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Where is the Headquarters of World Health Organisation located?

A

Washington, D.C.

B

Vienna

C

Geneva

D

New York

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Geneva

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. Which Indian social activist has been named by Biden administration for newly-instituted Anti-corruption Champions Award?

A

Anjali Bharadwaj

B

Sumitra Mahajan

C

Sardar Tarlochan Singh

D

Ram Vilas Paswan

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Anjali Bharadwaj

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. The World Famous Personality, Lebron James is associated with which of the following sports?

A

Shooting

B

Volleyball

C

Football

D

Basketball

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Basketball

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. In which of the following mountain ranges is the Bhor Ghat situated?

A

Eastern Ghats

B

Western Ghats

C

Vindhya Range

D

Satpura Range

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Western Ghats

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Where was the Mohammedan Anglo-Oriental College founded in 1875?

A

Aligarh

B

Delhi

C

Calcutta

D

Bombay

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Aligarh

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. Who was the Political Guru of Mahatma Gandhi?

A

Mahadev Govind Ranade

B

Gopala Krishna Gokhale

C

Motilal Nehru

D

Bal Gangadhar Tilak

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gopala Krishna Gokhale

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. Where is the Headquarters of United Nations Development Programme(UNDP) located?

A

New York

B

Geneva

C

Stockholm

D

Paris

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Which of the following is the second goal in the list of the Sustainable Development Goals (SDGs)?

A

Quality Education

B

Climate Action

C

Zero Hunger

D

No poverty

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Zero Hunger

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. What is the name of India`s first mRNA-based COVID-19 vaccine developed by Pune based biotechnology company Gennova Biopharmaceuticals Ltd?

A

HGCO19

B

Gam-COVID-Vac

C

ZIFIVAX

D

BBIBP-CorV

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

HGCO19

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. What is the mode of transmission for Tuberculosis?

A

Contact with soil

B

Surface contact

C

Inoculation into skin

D

Droplet infection

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Droplet infection

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. The Ramon Magsaysay Award was established in memory of which country president?

A

Norway

B

Philippines

C

Thailand

D

Sweden

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Philippines

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. The world`s third and India`s first public transport ropeway is proposed to be constructed in which city?

A

Dehradun

B

Varanasi

C

Kolkata

D

Darjeeling

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Varanasi

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Who is the only female boxer in the world to become World Amateur Boxing Champion for a record six times?

A

Adriana Salles

B

Mary Kom

C

Esther Phiri

D

Lucia Rijker

Sports JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mary Kom

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. Where is the Headquarters of the United Nations Industrial Development Organization(UNIDO) located?

A

Vienna

B

Paris

C

Geneva

D

Montreal

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vienna

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. Where was the first World Health Assembly held in 1948?

A

Vienna

B

Washington, D.C

C

Geneva

D

New York

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Geneva

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. Ashokan rock-cut inscription deciphered by James Prinsep was written in which script?

A

Brahmi

B

Kadamba

C

Indus

D

Vatteluttu

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Brahmi

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. When was the North Atlantic Treaty Organization founded?

A

1944

B

1947

C

1949

D

1952

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1949

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. Who is known as the Father of the Local Self-Government?

A

Warren Hastings

B

Lord Ripon

C

The Earl Cornwallis

D

Lord Mountbatten

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Lord Ripon

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. Who among the following persons wrote the famous book named "War and Peace"?

A

Christoper Marlowe

B

Oscar Wilde

C

Charles Dickens

D

Leo Tolstoy

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Leo Tolstoy

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. The United Nations Secretary-General is appointed by the General Assembly on the recommendation of the

A

United Nations Economic and Social Council

B

United Nations Security Council

C

United Nations Secretariat

D

United Nations Trusteeship Council

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

United Nations Security Council

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. With which of the following sports is the Walker Cup associated?

A

Chess

B

Tennis

C

Golf

D

Badminton

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Golf

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. Where is the Headquarters of World Food Programme located?

A

Rome

B

Berlin

C

Jakarta

D

Manila

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rome

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. _________ is the Sikkimese New Year which marks the end of harvest season

A

Losoong

B

Onam

C

Pongal

D

Sarhul

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Losoong

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. Which communicable disease among these is caused by Bacteria?

A

Scurvy

B

Kala Azar

C

Malaria

D

Cholera

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Cholera

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. Which Country is the largest shareholder in Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB)?

A

South Korea

B

Japan

C

China

D

India

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

China

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. When and where did the Revolt of 1857 began?

A

10th May at Meerut

B

10th May at Bombay

C

10th March at Lahore

D

10th March at Delhi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

10th May at Meerut

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. Which of the following were replaced by the Sustainable Development Goals (SDGs) ?

A

National Development Goals

B

Millennium Development Goals

C

Century Development Goals

D

Aiche Targets

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Millennium Development Goals

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. Whose Birthday was declared as Tribal Pride Day?

A

Birsa Munda

B

Rupchand Konwar

C

Tilka Majhi

D

Kanhu Murmu

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Birsa Munda

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. Which is the recommended site for administration of Coronavirus disease (COVID-19) vaccine?

A

Deltoid muscle

B

Achilles tendon

C

Pectoralis major

D

Sartorius muscle

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Deltoid muscle

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. Who was the Governor-General of India during the Great Revolt of 1857

A

Lord Dalhousie

B

Lord Canning

C

Lord Wellesley

D

William Bentinck

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Lord Canning

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. Abel Prize was established by the which of the following Governments?

A

French Government

B

Norwegian Government

C

German Government

D

Swedish Government

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Norwegian Government

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. Jack Ma is the co-founder of ________

A

Wipro

B

Amazon

C

SpaceX

D

Alibaba Group

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Alibaba Group

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. Who is the first African American president in the history of the United States?

A

Calvin Coolidge

B

Barack Obama

C

Ronald Wilson Reagan

D

Gerald Rudolph Ford

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Barack Obama

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. In which language was the newspaper Kesari published by Bal Gangadhar Tilak?

A

Bengali

B

Marathi

C

Punjabi

D

Telugu

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Marathi

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Which of the following is an initiative of Board of Cricket Council of India (BCCI)?

A

Fed Cup Heart Award

B

Thomas Cup

C

Polly Umrigar Award

D

Ryder Cup

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Polly Umrigar Award

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. In which year was the Quit India Movement launched by the Indian National Congress?

A

1947

B

1945

C

1942

D

1940

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1942

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. The Sustainable Development Goals (SDGs) were born at the United Nations Conference on Sustainable Development in Rio de Janeiro in the Year:

A

2010

B

2012

C

2005

D

1999

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2012

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. Pritzker Prize, international award given annually to recognize the contribution of a living _____________.

A

Sports Person

B

Doctor

C

Economist

D

Architect

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Architect

Correct Answered :

Wrong Answered :

303. Which of the following states has declared Kaiser-i-Hind as state Butterfly?

A

Uttarakhand

B

Karnataka

C

Arunachal Pradesh

D

Maharashtra

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Arunachal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

304. The Strait of Gibraltar connects the Mediterranean sea with which ocean?

A

Atlantic Ocean

B

Indian Ocean

C

Pacific Ocean

D

Arctic Ocean

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Atlantic Ocean

Correct Answered :

Wrong Answered :

305. Where is the Headquarters of UN-HABITAT located?

A

Berlin

B

Vienna

C

Bonn

D

Nairobi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nairobi

Correct Answered :

Wrong Answered :

306. Buddhacharita was a book written by Ashvaghosha in ___________ language.

A

Magadhi

B

Prakrit

C

Sanskrit

D

Hindi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Sanskrit

Correct Answered :

Wrong Answered :

307. Which is the first Covid vaccine cleared by India`s drug regulator for inoculation of those aged 12 years and above?

A

Sinovac

B

Zycov-D

C

ZIFIVAX

D

Sputnik V

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Zycov-D

Correct Answered :

Wrong Answered :

308. Among the following, which is a communicable disease?

A

Ebola

B

Cardio Vascular Diseases

C

Diabetes

D

Cancer

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ebola

Correct Answered :

Wrong Answered :

309. Which of the following soil types is also known as Black Cotton Soil?

A

Peaty Soil

B

Montane Soil

C

Regur Soil

D

Laterite Soil

Soils JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Regur Soil

Correct Answered :

Wrong Answered :

310. Asian Infrastructure Investment Bank(AIIB) began operations in the year

A

2017 January

B

2016 January

C

2019 January

D

2018 January

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2016 January

Correct Answered :

Wrong Answered :

311. How many member states are there in United Nations at present?

A

193

B

178

C

184

D

199

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

193

Correct Answered :

Wrong Answered :

312. Sir Ernest Henry Shackleton is famous/known for which of the following?

A

Pop Music

B

Antarctic Exploration

C

Sports

D

Novels

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Antarctic Exploration

Correct Answered :

Wrong Answered :

313. Which of the following personality is a Professional Boxer and also won a Gold Medal at the 1960 Rome Olympics?

A

Tiger Woods

B

Magic Johnson

C

Michael Jordan

D

Muhammad Ali

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Muhammad Ali

Correct Answered :

Wrong Answered :

314. The progress on Sustainable Development Goals (SDGs) is monitored by NITI Aayog using which Index?

A

SDG Development Index

B

SDG NITI Index

C

SDG India Index

D

SDG Progress Index

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

SDG India Index

Correct Answered :

Wrong Answered :

315. When was the first World Health Assembly held in Geneva?

A

1944

B

1946

C

1943

D

1948

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1948

Correct Answered :

Wrong Answered :

316. Where is the Headquarters of Food and Agriculture Organization(FAO) located?

A

Jakarta

B

Berlin

C

Rome

D

Manila

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rome

Correct Answered :

Wrong Answered :

317. Who has recently released State Energy Efficiency Index 2020 (SEEI)?

A

Ministry of Petroleum and Natural Gas

B

Ministry of Environment, Forest and Climate Change

C

Ministry of New and Renewable Energy

D

Ministry of Power

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ministry of Power

Correct Answered :

Wrong Answered :

318. In which year was the All India Women`s Conference founded?

A

1927

B

1931

C

1925

D

1929

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1927

Correct Answered :

Wrong Answered :

319. Who was the first Indian recipient of the Ramon Magsaysay Award for Community Leadership in 1958?

A

Arvind Kejriwal

B

Bindeshwar Pathak

C

Acharya Vinoba Bhave

D

Kiran Bedi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Acharya Vinoba Bhave

Correct Answered :

Wrong Answered :

320. Who founded the Ramakrishna Mission in 1897?

A

Swami Vivekananda

B

Gopal Hari Deshmukh

C

Ramakrishna Parmahamsa

D

Devendranath Tagore

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Swami Vivekananda

Correct Answered :

Wrong Answered :

321. Karuppur kalamkari paintings and Kallakurichi wood carvings have recently received the Geographical Indication (GI) tags belongs to which state?

A

Telangana

B

Andhra Pradesh

C

Tamil Nadu

D

Kerala

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tamil Nadu

Correct Answered :

Wrong Answered :

322. Which of the following folk dances associated with the State of Rajasthan?

A

Gaur Maria

B

Kalbelia

C

Bihu

D

Theyyam

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kalbelia

Correct Answered :

Wrong Answered :

323. Which of the following is an Indian COVID–19 "contact tracing, syndromic mapping and self-assessment" digital service platform developed by the National Informatics Centre?

A

UMANG

B

BHIM

C

Aarogya Setu

D

CoWIN

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Aarogya Setu

Correct Answered :

Wrong Answered :

324. North Atlantic Treaty Organization founding treaty was signed in

A

Brussels

B

Washington

C

Paris

D

London

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The North Atlantic Treaty, also referred to as the Washington Treaty, is the treaty that forms the legal basis of, and is implemented by, the North Atlantic Treaty Organization (NATO). The treaty was signed in Washington, D.C., on 4 April 1949.

Correct Answered :

Wrong Answered :

325. Which of the following is the capital of the Union Territory Lakshadweep?

A

Kavaratti Island

B

Minicoy Island

C

Agatti Island

D

Kadmat Island

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kavaratti Island

Correct Answered :

Wrong Answered :

326. Who among the following is the Chief Designer of SpaceX

A

Elon Musk

B

Ralph R. Roe

C

Hermann Oberth

D

Robert H. Goddard

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

SpaceX (Space Exploration Technologies Corporation) is a privately-owned aerospace manufacturer founded by Elon Musk.

Correct Answered :

Wrong Answered :

327. Who is known as Loknayak in India?

A

Karpuri Thakur

B

Jai Prakash Narayan

C

KV Puttappa

D

Amir Khushro

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jai Prakash Narayan

Correct Answered :

Wrong Answered :

328. Among the following , which is a non-communicable disease?

A

2019-nCoV

B

Hepatitis A

C

Ebola

D

Cancer

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Cancer

Correct Answered :

Wrong Answered :

329. Raslila is a popular dance form in which of the following states?

A

Uttar Pradesh

B

Tamil Nadu

C

Karnataka

D

Andhra Pradesh

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

rāslīlā, folk dance drama of northern India, mainly Uttar Pradesh, based on scenes from the life of Krishna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

330. Where is the Headquarters of UNICEF located?

A

Vienna

B

New York

C

Geneva

D

Brussels

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

New York

Correct Answered :

Wrong Answered :

331. When was the Asian Development Bank(ADB) founded?

A

1954

B

1968

C

1966

D

1962

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Asian Development Bank (ADB) is a regional development bank established on 19 December 1966, which is headquartered in the Ortigas Center located in the city of Mandaluyong, Metro Manila, Philippines. The company also maintains 31 field offices around the world to promote social and economic development in Asia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

332. In 2012, Sustainable Development Goals (SDGs) were born at UN Conference on Sustainable Development held in _______.

A

Seoul

B

Delhi

C

Tokyo

D

Rio de Janeiro

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

United Nations Conference on Sustainable Development, 20-22 June 2012, Rio de Janeiro.

Correct Answered :

Wrong Answered :

333. Abel Prize is associated with which of the following fields?

A

Medicine

B

Mathematics

C

Music

D

Architecture

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Abel Prize, award granted annually for research in mathematics, in commemoration of the brilliant 19th-century Norwegian mathematician Niels Henrik Abel.

Correct Answered :

Wrong Answered :

334. When Janjatiya Gaurav Divas (Tribal Pride Day) was observed?

A

10th October

B

15th November

C

7 th November

D

28th September

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Honouring the sacrifices and contributions of tribals, Government of India has declared 15th November as the Janajatiya Gourav Divas. This date happens to be the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda.

Correct Answered :

Wrong Answered :

335. What is the name of First Covid-19 nasal vaccine developed by Bharat Biotech?

A

BBV154

B

Vaxzevria

C

ZyCoV-D

D

Convidecia

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

BBV154 is an intranasal replication-deficient chimpanzee adenovirus SARS-CoV-2 vectored vaccine. BBIL has in-licensed technology from Washington University in St Louis, USA.

Correct Answered :

Wrong Answered :

336. What is the term of United Nations Secretary-General?

A

5 Years

B

4 Years

C

3 Years

D

2 Years

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The current term of the Secretary-General is five years, with a possibility to be re-appointed for a second five year term. In accordance with Article 97 of the Charter, the appointment is made by the General Assembly, upon the recommendation of the Security Council.

Correct Answered :

Wrong Answered :

337. Who was the Mughal ruler at the time of the Revolt of 1857?

A

Bahadur Shah II

B

Jahangir

C

Aurangazeb

D

Nana Sahib

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bahadur Shah Zafar II was the titular ruler of Delhi, during the 1857 rebellion

Correct Answered :

Wrong Answered :

338. In which year was Mahatma Gandhi assassinated?

A

1948

B

1947

C

1949

D

1950

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mahatma Gandhi was assassinated on 30 January 1948 at age 78 in the compound of Birla House, a large mansion in central New Delhi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

339. Which is the deepest trench in the world?

A

Puerto Rico Trench

B

Mariana Trench

C

Java Trench

D

South Sandwich Trench

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mariana Trench

Correct Answered :

Wrong Answered :

340. "Dreams from My Father" is a memoir written by

A

Benazir Bhutto

B

Inder Kumar Gujral

C

Barack Obama

D

A.P.J. Abdul Kalam

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dreams from My Father: A Story of Race and Inheritance (1995) is a memoir by Barack Obama that explores the events of his early years in Honolulu and Chicago until his entry into Harvard Law School in 1988. Obama originally published his memoir in 1995, when he was starting his political campaign for the Illinois Senate.

Correct Answered :

Wrong Answered :

341. Who among is the following is the world-renowned British theoretical physicist, known for his contributions to the fields of cosmology?

A

Simon Bolivar

B

Cristiano Ronaldo

C

Stephen Hawking

D

Emile Zatopek

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Stephen Hawking is a world-renowned British theoretical physicist, known for his contributions to the fields of cosmology, general relativity and quantum gravity, especially in the context of black holes.

Correct Answered :

Wrong Answered :

342. In which year was the French East India Company founded?

A

1662

B

1660

C

1664

D

1668

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The French East India Company was a colonial commercial enterprise, founded on 1 September 1664 to compete with the English and Dutch trading companies in the East Indies. Planned by Jean-Baptiste Colbert, it was chartered by King Louis XIV for the purpose of trading in the Eastern Hemisphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

343. Where is the Headquarters of UN Secretariat located?

A

Vienna

B

Geneva

C

New York

D

Washington, D.C.

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Much of the UN Secretariat is located in New York City, USA. The UN also has three major Offices outside of its Headquarters and five Regional Economic Commissions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

344. Where is the Headquarters of United Nations Environment Programme (UNEP) located?

A

Geneva

B

Vienna

C

Oslo

D

Nairobi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A/RES/3004(XXVII) decided that the United Nations Environmental Programme (UNEP) is to be located in Nairobi, Kenya.

Correct Answered :

Wrong Answered :

345. Who attended the Congress of Oppressed Nationalities at Brussels in 1927 on behalf of the INC?

A

Subash Chandra Bose

B

JP Narayan

C

Acharya Narendra Dev

D

Jawaharlal Nehru

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Among those present in Brussels were emissaries of the Chinese Guomindang Party in Europe, Jawaharlal Nehru of the Indian National Congress, accompanied by Virendranath Chattopadhyaya, J.T.

Correct Answered :

Wrong Answered :

346. How many goals are listed under the Sustainable Development Goals (SDGs) ?

A

19

B

13

C

17

D

15

SDG JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The United Nations Sustainable Development Goals (UN SDGs, also known as the Global Goals) are 17 goals with 169 targets that all UN Member States have agreed to work towards achieving by the year 2030. They set out a vision for a world free from poverty, hunger and disease.

Correct Answered :

Wrong Answered :

347. Which of the following languages is a scheduled language as per the eighth schedule of the Indian Constitution?

A

Tamil

B

English

C

Chinese

D

Rajasthani

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The scheduled languages of according to the Constitution: Assamese, Bengali, Bodo, Dogri, Gujarati, Hindi, Kannada, Kashmiri, Konkani, Maithili, Malayalam, Manipuri, Marathi, Nepali, Oriya, Punjabi, Sanskrit, Santhali, Sindhi, Tamil, Telegu, Urdu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

348. What is the genetic material present in the SARS-CoV-2 virus?

A

Deoxyribonucleic acid (DNA)

B

Genetic materials are absent in SARS-CoV-2

C

Ribonucleic acid (RNA)

D

Deoxyribonucleic acid (DNA) and Ribonucleic acid (RNA)

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ribonucleic acid (RNA)

Correct Answered :

Wrong Answered :

349. Who is the biggest shareholder of European Bank for Reconstruction & Development?

A

United Kingdom

B

Germany

C

USA

D

France

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

USA

Correct Answered :

Wrong Answered :

350. India`s first state government-owned Wildlife DNA analysis laboratory has been inaugurated at:

A

Dehradun

B

Hyderabad

C

Nagpur

D

Kochi

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Uddhav Thackeray, Chief Minister of Maharashtra, inaugurated India`s 1st State government-owned Wildlife DNA testing analysis laboratory at Regional Forensic Science Laboratory (RFSL) in Nagpur, Maharashtra.

Correct Answered :

Wrong Answered :

351. The OSCAR Awards were first presented in

A

1934

B

1901

C

1929

D

1917

Awards JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

On May 16, 1929, the Academy of Motion Picture Arts and Sciences hands out its first awards, at a dinner party for around 250 people held in the Blossom Room of the Roosevelt Hotel in Hollywood, California.

Correct Answered :

Wrong Answered :

352. With which of the following sports is the Thomas Cup associated?

A

Chess

B

Golf

C

Tennis

D

Badminton

Sports JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Thomas Cup, trophy signifying world supremacy in the sport of badminton. The cup was donated in 1939 by Sir George Thomas for a series of men`s international team competitions to be managed by the International Badminton Federation (IBF), of which Thomas was then president.

Correct Answered :

Wrong Answered :

353. Which Union Ministry formulated the draft national strategy for rural development and rural tourism?

A

Ministry of Rural Development

B

Ministry of Tourism

C

Ministry of Agriculture

D

Ministry of Home Affairs

General Awareness Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ministry of Tourism

Correct Answered :

Wrong Answered :

354. Pahchan Initiative is an initiative of which of the following Ministries:

A

Ministry of Education