Mathematics MCQs For JKSSB

1. √x × 125 = (24646-22771)×11

A

27225

B

29225

C

28225

D

30225

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

27225

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Find the rate of interest when:(%) Principal = Rs.11000, SI = Rs.7040 and time = 8 years

A

10

B

4

C

8

D

6

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. What is the average of first five multiples of 13?

A

39

B

37

C

35

D

41

Mathematics DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Henry lended a sum of Rs.4950 for 20% per annum at compound interest then the sum of the amount will be Rs.7128 is obtained. After how many years he will get that amount?

A

2

B

1

C

3

D

4

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. If p(A) = 0.3, p(B) = 0.8 and p(A and B) = 0.7, find p(A or B)

A

0.3

B

0.5

C

0.6

D

0.4

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.4

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Find the length of the largest pole that can be placed in a room of dimensions 36 m × 12 m × 9 m

A

43

B

41

C

39

D

45

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

39

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. √((68÷17×9)÷16) = ? - 0.5

A

1

B

4

C

2

D

3

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Find the area of trapezium whose parallel sides are 24 cm and 20 cm long, and the distance between them is 17 cm. (In cm2 )

A

354

B

364

C

374

D

344

Mathematics DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Find the area of the square whose side is 235 cm. (In cm2

A

54225

B

56225

C

53225

D

55225

Mathematics DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Find the greatest number of three digits which is divisible by 12, 24, 32 and 30.

A

970

B

990

C

980

D

960

Mathematics DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. If a line passing through the points (k, 3k) and (2, 3) is perpendicular to the line 3x + 4y + 5 = 0, then what is the value of k?

A

4/5

B

2/5

C

3/5

D

1/5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1/5

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which of the following sets is finite?

A

Set of lines perpendicular to x-axis

B

The set of numbers which are multiple of 5

C

Set of letters in English alphabet

D

Set of lines parallel to x-axis

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Set of letters in English alphabet

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. If f(x) = x2 – 8x + 7, then what is the value of f`(4) + 3f`(2)?

A

–18

B

–16

C

–12

D

–20

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

–12

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. If f(x) = kx3 + px + 10 and f`(3) = 15 and f`(1) = 10, then what is the value of (k + p)?

A

109/12

B

113/12

C

119/12

D

115/12

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

115/12

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. What is the equation of a line passing through (3, 5) and inclined at an angle of 135 degree with the positive direction of x-axis?

A

x + y = 8

B

x – y = –8

C

x + y = –8

D

x – y = 8

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

x + y = 8

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. The set builder form of the set A = {3, 9, 27, 81, 243} is ____

A

{x : x = 3n, n ∈ N and 1 < n < 5}

B

{x : x = 3n, n ∈ N and 1 < n ≤ 5}

C

{x : x = 3n, n ∈ N and 1 ≤ n ≤ 5}

D

{x : x = 3n, n ∈ N and 1 ≤ n < 5}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

{x : x = 3n, n ∈ N and 1 ≤ n ≤ 5}

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which of the following is correct roaster form of set A = {x : x is an integer and –1 ≤ x < 3}?

A

A = {–1, 0, 1, 2}

B

A = {–1, 0, 1, 2, 3}

C

A = {0, 1, 2}

D

A = {0, 1, 2, 3}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A = {–1, 0, 1, 2}

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The length of the latus-rectum of the ellipse x2 + 4y2 + 2x + 16y + 13 = 0 is __

A

2

B

3

C

4

D

1

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following is correct form of De-Morgan`s Law?

A

(A ⋂ B )` = A` ∪ B`

B

(A ⋂ B)` = A` ⋂ B`

C

A ∪ B) = A ⋂ B

D

(A ⋂ B) = A` ⋂ B`

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

(A ⋂ B )` = A` ∪ B`

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. What is the equation of the line which is parallel to 2x – 3y + 10 = 0 and passes through the point (2, 3)?

A

2x – 3y + 5 = 0

B

2x + 3y + 10 = 0

C

2x – 3y + 10 = 0

D

2x + 3y + 5 = 0

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2x – 3y + 5 = 0

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Differentiation of sin(4x + 5) with respect to x is ___

A

4sin(4x + 5)

B

4cos(4x + 5)

C

5cos(4x + 5)

D

5sin(4x + 5)

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4cos(4x + 5)

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. What is the slope of the tangent to the curve f(x) = 2x5 + x3 – 2 at x = 1?

A

13

B

11

C

14

D

12

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

f`(x) =10x4 + 3x2 So at x=1 f`(1)= 10 + 3 = 13

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. If A and B are two sets such that n(A)= 50, n(B) = 15 and n(A ∪ B) = 60, then what is the value of n(A ∩ B)?

A

5

B

15

C

8

D

10

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Two vertices of a triangle are (3, 2) and (7, 4). If the centroid of the triangle is (8, 9), then what is the coordinates of the third vertex of that triangle?

A

(14, 21)

B

(21, 23)

C

(16, 19)

D

(15, 23)

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

(14, 21)

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. What is the value of the eccentricity of the ellipse 25x2 + 9y2 – 150x – 90y + 225 = 0?

A

2/5

B

3/4

C

3/5

D

4/5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

4/5

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following is a finite set?

A

The set of numbers which are multiple of 3

B

The set of even numbers

C

The set of whole number less than 1

D

The set of negative integers

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The set of whole number less than 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. If y = ex cosx, then what is the value of (dy/dx) at x = 0?

A

zero

B

2

C

-1

D

1

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Differentiation of cotx with respect to x is ___

A

–tan2x

B

tan2x

C

cosec2x

D

-cosec2x

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

-cosec2x

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. ϕ, {1}, {2}, {1, 2} are the subsets of ___

A

{1, 2}

B

{0, 1, 2}

C

{1}, {2}

D

{1, 3}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

{1, 2}

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. If the angle between two lines is π/4 and slope of one of the lines is 1/3, then what is the slope of the other line?

A

3

B

1

C

2

D

4

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. If y = x2sinx, then what is the value of (dy/dx) at x = π/2?

A

π

B

π/4

C

π/6

D

π/2

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

π

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. If 5p – 7q + r = 11, 6p – 8q – r = 15 and 3p + 2q – 6r = 7, then what is the value of (p + q + r)?

A

–2

B

–3

C

zero

D

–1

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

–1

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. What is the equation of the parabola whose focus is (2, 0) and the directrix is x + 5 = 0?

A

y2 = 21x – 14

B

y2 = 14x – 21

C

y2 = 14x + 21

D

y2 = 21x + 14

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

y2 = 14x + 21

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Differentiation of 4x + x5 + 31 with respect to x is ___

A

4x log2 + 5x5

B

5x log4 + 5x4

C

4x log4 + 5x4

D

4x log2 + 4x5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4x log4 + 5x4

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Set builder form of the set {1, 8, 27, 64, 125} is ___

A

{x : x = n3 and 1 ≤ n ≤ 15}

B

{x : x = n3 and 1 ≤ n ≤ 5}

C

{x : x = 3n and 1 < n ≤ 15}

D

{x : x = 3n and 1 ≤ n ≤ 505}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

{x : x = n3 and 1 ≤ n ≤ 5}

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which of the following states that A = B?

A

A = {2, 7, 9} and B = {7, 9, 2}

B

A = {a, e, f} and B = {f, e}

C

A = {2, 4, 6, 8} and B = {4, 8}

D

A = {a, b, c, d, e} and B = {e, c, b, a}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A = {2, 7, 9} and B = {7, 9, 2}

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. A circle of radius 2 units touches the coordinate axes in the first quadrant. What is the equation of its image in the line y = 0?

A

x2 + y2 – 4x + 4y + 4 = 0

B

x2 + y2 + 4x – 4y + 8 = 0

C

x2 + y2 + 4x + 4y + 8 = 0

D

x2 + y2 + 4x – 4y + 4 = 0

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

x2 + y2 – 4x + 4y + 4 = 0

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. If A = {1, 2, 3, 4, 5, 6}, then which of the following statements is correct?

A

{1, 2, 3} ∈ A

B

{3, 4} ∈ A

C

{3, 4} ⊂ A

D

1 ⊂ A

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

{3, 4} ⊂ A

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The roster form of the set of all letters in the word “MATHEMATICS” is ___

A

{M, A, T, H, E, M, A, T, C, S}

B

{M, A, T, H, E, I, S}

C

{M, A, T, E, H, I}

D

{M, A, T, H, E, I, C, S}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

{M, A, T, H, E, I, C, S}

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. A rod having length of √5 metre slides with its ends on two perpendicular lines. What is the locus of the mid-point of rod?

A

4x2 + 4y2 = √5

B

4x2 – 4y2 = 5

C

4x2 + 4y2 = 5

D

4x2 – 4y2 = √5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4x2 + 4y2 = 5

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. What is the equation of the circle whose coordinates of centre is (2, 3) and radius is 4?

A

x2 + y2 – 4x – 6y – 3 = 0

B

x2 + y2 + 4x – 6y – 3 = 0

C

x2 + y2 – 4x + 6y + 3 = 0

D

x2 + y2 – 4x – 6y + 3 = 0

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

x2 + y2 – 4x – 6y – 3 = 0

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Differentiation of logtanx with respect to x is ___

A

2cosec2x

B

2sec2x

C

2sin2x

D

2cos2x

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2cosec2x

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. If the coordinates of the mid-points of the sides of a triangle are (1, 2), (2, 4) and (3, 5), then what is the value of coordinates of its centroid?

A

2, (11/3)

B

5, (11/6)

C

3, (11/4)

D

4, (9/4)

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2, (11/3)

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. If P and Q are the two sets containing 3 and 6 elements respectively, then what can be the maximum number of elements in P ⋃ Q?

A

10

B

9

C

12

D

11

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

9

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. If the circles x2+ y2 = K and x2 + y2 – 8x – 6y + 9 = 0 touches externally, then what is the value of K?

A

1

B

2

C

3

D

4

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The equation of the directrix of the parabola y2 = 4x + 4y is ______.

A

x + 6 = 0

B

x + 3 = 0

C

x + 5 = 0

D

x + 2 = 0

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

x + 2 = 0

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The roster form of the set P = {x : x is an integer and x2 – 81 = 0} is ______.

A

{49, –81}

B

{9, –9}

C

{81, –81}

D

{8, –8}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

{9, –9}

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Differentiation of e-x with respect to x is ______.

A

-e-x

B

-ex

C

ex

D

e-x

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

-e-x

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following pairs of sets are equal?

A

A = {1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8}, B = {x : x is a natural number and x < 8}

B

A = {3, 6, 9, 12}, B = {x : x = 3n and 1 ≤ n ≤ 4}

C

A = {2, 4, 6, 8}, B = {8, 6, 4, 1}

D

A = {a, e, i, o, v}, B = {e, a, u, i, o}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A = {3, 6, 9, 12}, B = {x : x = 3n and 1 ≤ n ≤ 4}

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. What is the length of latus-rectum of the parabola y2 = 16x?

A

16

B

12

C

20

D

8

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

16

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. If A = {1, 2, 3, 4, 5, 6} and B = {2, 4, 6}, then what is the value of A ∩ B?

A

{1, 2, 3, 4, 5, 6}

B

{2, 4, 6}

C

{2, 4}

D

ϕ

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

{2, 4, 6}

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. If f(x) = 5x4 – 7 and f(0) = 5, then what is the anti-derivative of f(x)?

A

x4 – 7x + 2

B

x5 – 7x + 6

C

x4 – 7x + 5

D

x5 – 7x + 5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

x5 – 7x + 5

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. The radius of the circle having centre at (3, –4) and touching the line 3x + 4y – 8 = 0 is

A

3

B

2

C

4

D

5

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

3

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. In a school 40 percent of the students travels by bus, 30 percent travels by car and 5 percent travels by both bus and car. What percent of total students travel by bus or car?

A

65 percent

B

70 percent

C

60 percent

D

55 percent

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

65 percent

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Differentiation of x3 + cosx + (1/x3 ) with respect to x is ______.

A

3x2 – sinx – (3/x4 )

B

3x2 – sinx + (2/x3 )

C

3x2 + sinx + (2/x3 )

D

3x2 + sinx – (2/x3 )

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

3x2 – sinx – (3/x4 )

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. If P = {1, 2, 4, 5, 6}, then the number of subset of P is ______.

A

64

B

32

C

8

D

16

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

32

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. If f(x) = xn+2 and f`(1) = 14, then what is the value of n?

A

14

B

12

C

11

D

10

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

12

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. What is the distance between the points (4, 5) (7, 9)?

A

6

B

5

C

4

D

3

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which of the following is an example of equivalent set?

A

P = {3, 6, 9, 12, 15} and Q = {x : x = 3n and 1 ≤ x < 6}

B

P = {5, 25, 125, 625} and Q = {x : x = 5n and 1 ≤ x ≤ 3}

C

P = {a, b, c, d} and Q = {d, c, a, b, e}

D

P = {2, e, 4, 5, g} and Q = {g, 1, 2, 4, 5, 6}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

P = {3, 6, 9, 12, 15} and Q = {x : x = 3n and 1 ≤ x < 6}

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. If f(x) = [(x + 3)/(x2 + 1)], then what is the value of f`(1)?

A

–3/2

B

5/2

C

–5/2

D

3/2

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

–3/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following includes all the subsets of set {a, b}?

A

ϕ, {a}, {b}, {a, b}

B

ϕ, {a}, {b}

C

{a}, {b}, {a, b}

D

{a}, {b}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

ϕ, {a}, {b}, {a, b}

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. For what value of K, the points (K, 2), (3, 5) and (9, 8) are collinear?

A

3

B

-3

C

-6

D

6

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

-3

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. If the equation of the base of an equilateral triangle is x + y – 6 = 0 and the coordinates of its opposite vertex is (1, 3), then what is the area of the triangle?

A

2/√3

B

1/√3

C

5/√3

D

4/√3

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2/√3

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. If p + 2q + r = 7, p + 3r = 11 and 2p – 3q = 1, then what is the value of (p2 + q2 + r2 )?

A

11

B

9

C

14

D

10

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

14

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following includes all the elements of set B = {x : x is an integer, x2 ≤ 4}?

A

{–1, 0, 1, 2, 3}

B

{0, 1, 2, 3, 4}

C

{–2, –1, 0, –1}

D

{–2, –1, 0, 1, 2}

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

{–2, –1, 0, 1, 2}

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. The coordinates of the vertex of the parabola y = x2 – 2x + 3 is ______

A

(2, 4)

B

(1, 3)

C

(2, 3)

D

(1, 2)

Mathematics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

(1, 2)

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. The objects in a set are called:

A

Numbers

B

Terms

C

Elements

D

None of these

Set Theory Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Elements

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following sets has only one subset:

A

{x,y}

B

{x}

C

{y}

D

{ }

Set Theory Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

{ }

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which of the following statement is correct:

A

The inverse of the inverse is the original matrix itself

B

The inverse of the inverse is always null matrix

C

The inverse of the inverse is not possible

D

None of the above

Matrices Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The inverse of the inverse is the original matrix itself

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. What is the probability of at least two heads on three tosses of a fair coin:

A

0.125

B

0.5

C

1

D

0.25

Probability Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

0.5

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Revised probability is also know as:

A

Prior Probability

B

Posterior probability

C

Joint probability

D

None of the above

Probability Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A posterior probability, in Bayesian statistics, is the revised or updated probability of an event occurring after taking into consideration new information. The posterior probability is calculated by updating the prior probability using Baye`s theorem.

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Determine the probability of drawing either an ace or a heart from a standard deck of 52 cards:

A

16/52

B

17/52

C

4/52

D

13/52

Probability Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

16/52

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. If A and B be two matrices of the same order, then

A

A + B ≠ A + B

B

A = B

C

A + B = B + A

D

none of the above

Matrices Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A + B = B + A

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. A sum of money doubles itself at compound interest in 15 years. It will become 8 times in

A

60 years

B

45 years

C

40 years

D

30 years

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

45

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. What sum of money lent out at compound interest will amount to Rs. 968 in 2 years at 10% per annum, interest being charged annually?

A

900

B

800

C

825

D

780

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

800

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. A sum of Rs. 1600 lent at simple interest at 12.5% per annum will become double in

A

7.5 years

B

6 years

C

8 years

D

9 1/4years

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

8 years

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. The simple interest on a certain sum of money for 4 years at 4 percent per annum exceeds the compound interest on the same sum for 3 years at 5 percent per annum by Rs. 57. Find the sum.

A

26700

B

12500

C

23050

D

24000

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

24000

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. A man borrows Rs. 4,000 from a bank at 7 1 2 % interest. At the end of every year, he pays Rs. 1,500 as part repayment of loan and interest. How much does he still owe to the Bank after 3 such annual payments?

A

123.25

B

25

C

124.25

D

125

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

123.25

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. The value of mobile phone which was purchased 2 years ago depreciates at 12% p.a.. If its present value is Rs 9680, for how much was it purchased?

A

12000

B

11500

C

12500

D

10000

sim Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

12500

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Find the compound interest on Rs. 8000 for 3 year at 5% per annum.

A

1261

B

1381

C

1451

D

1151

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1261

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. S.I. on Rs. 1500 at 7% per annum for a certain time is Rs. 210. Find the time.

A

3 years

B

1.5 years

C

2 years

D

2.8 years

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2 years

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. The cost of a machine is estimated to be decreasing at the rate of 15% every year. If it costs Rs. 6,000 now, what will be the estimated value of the machine after 2 years?

A

4335

B

3225

C

3750

D

5000

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

4335

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. A sum was put at simple interest at a certain rate for 2 years. Had it been put at 3% higher rate, it would have fetched Rs. 72 more find the sum:

A

1500

B

1000

C

1200

D

1300

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1200

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. A sum was put at simple interest at a certain rate for 2 years. Had it been put at 1% higher rate, it would have fetched Rs. 24 more. Find the sum.

A

2000

B

1200

C

2400

D

1600

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1200

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Find the sum of money which increases 1/10 of itself every year and amounts to Rs. 450 in 5 years at S.I ___

A

250

B

300

C

400

D

350

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rs. 300

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. A sum fetched a total simple interest of Rs. 4016.25 at the rate of 9 p.c.p.a. in 5 years. What is the sum?

A

8925

B

8259

C

8529

D

8952

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

8925

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. The difference in simple interest at 13% and 12% p.a. of a sum in one year is Rs. 110. Then the sum is

A

Rs. 10,000

B

Rs. 15000

C

Rs. 11000

D

Rs. 13000

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rs. 11000

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Simple interest on a certain amount is 9/16 of the principal. If the number representing the rate of interest in percent and time in years be equal, then time, for which the principal is lent out, is:

A

5 ½ years

B

6 ½ years

C

7 years

D

7 ½ years

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

7 ½ years

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. If the compound interest on a certain sum of money for 2 ½ years at 5% per annum be Rs. 104.05, what would be the simple interest?

A

Rs. 100

B

Rs. 200

C

Rs. 150

D

Rs. 190

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rs. 100

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Ram borrowed Rs. 5,000 from Sanjay with simple interest. After 2 years, Sanjay got Rs. 1,000 more than what he had given to Ram. What was the percentage of interest per annum?

A

15

B

10

C

20

D

5

Simple Interest / Compound Interest Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

10

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Let us assume that a student is chosen from a random sample of 80 students, out of which 30 have opted for Maths, 20 opted for physics and 10 have opted for both Maths and Physics. Find the probability that the student has opted for either Maths or Physics.

A

1/2

B

3/2

C

5/2

D

7/2

Probability Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Let us assume set A = {1,2,3,4} and set B = {3,4,5,6,7} find the symmetric difference of set A and Set B?

A

{1,2,3,4,5,6,7}

B

{5,6,7}

C

{1,2,3,4}

D

{1,2,5,6,7}

Set Theory Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

{1,2,5,6,7}

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which of the following is an answer for the length of the line segment, given that the coordinates of A is (2,2) and B is (9,11).

A

9.4

B

11.4

C

13.4

D

15.4

C G Secondary Mathematics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Distance = ((11-2) ^ 2 + (9 - 2) ^ 2) ^ 1/2
= (81 + 49)^ 1/2
=130^1/2
=11.4

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 5 6 8