Environmental Science MCQs For JKSSB

1. Which of the following types of rainfall occurs when the saturated air mass encounters a mountain and the air is forced to rise?

A

Frontal rainfall

B

Conventional rainfall

C

Cyclonic rainfall

D

Orographic rainfall

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

orographic precipitation, rain, snow, or other precipitation produced when moist air is lifted as it moves over a mountain range. As the air rises and cools, orographic clouds form and serve as the source of the precipitation, most of which falls upwind of the mountain ridge.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. What type of food chain exhibits the following way of transfer of energy in an ecology?
Dead organism --> Fungi --> Bacteria

A

Producer food chain

B

Parasitic food chain

C

Saprophytic food chain

D

Predator food chain

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Fungi and bacteria are known as saprophytes. Saprophytes are decay organisms and are responsible for getting dead animals and plants to rot (decompose). They break down the remains into simple chemicals, e.g., nitrates, which contain nitrogen, an important element needed by plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. The Montreal Protocol is an international treaty designed to fulfill which of the following objectives?

A

Narcotics Control

B

Hazardous Waste Disposal

C

Ozone Layer Protection

D

Wild Life Protection

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (the Montreal Protocol) is an international agreement made in 1987. It was designed to stop the production and import of ozone depleting substances and reduce their concentration in the atmosphere to help protect the earth`s ozone layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. A forest of trees and undergrowth plants inhabitated by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi is an example of

A

Hybrids

B

Biomass

C

Endangered species

D

Biological community

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

community, also called biological community, in biology, an interacting group of various species in a common location. For example, a forest of trees and undergrowth plants, inhabited by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi, constitutes a biological community.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The indigenous catfishes in Indian rivers facing a threat of extinction because of which reason among the following options?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Habitat loss

D

Over exploitation

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Clarias gariepinus, the African catfish has been illegally introduced for aquaculture purposes and is posing a threat to the indigenous catfishes of Indian rivers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which of the following is NOT a cause for the lose of biodiversity in general?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Over exploitation

D

Reforestation

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Reforestation

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Ozone is a gas made up of

A

four oxygen atoms

B

two oxygen atoms

C

three oxygen atoms

D

five oxygen atoms

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ozone is a molecule made up of three oxygen atoms, often referenced as O3. Ozone is formed when heat and sunlight cause chemical reactions between oxides of nitrogen (NOX ) and Volatile Organic Compounds (VOC), which are also known as Hydrocarbons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which of the following options is NOT an example of Abiotic component of an ecosystem?

A

Air

B

Soil

C

Sunlight

D

Fungi

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

abiotic components or abiotic factors are non-living chemical and physical parts of the environment that affect living organisms and the functioning of ecosystems

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The term Biomagnification refers to

A

Increase in the concentration of non degradable pollutant as they pass through food chain

B

Group of individuals of the same species within a community

C

Number of births during a given time period

D

Interspecific interaction between members in which one population adversely affects the other

E-Science JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Increase in the concentration of non-degradable pollutants as they pass through the food chain. An increase in the concentration of toxic materials at each trophic level of a food chain is called biomagnification or biological magnification.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Environmental studies aims at developing

A

Understanding local environment/environmental issues

B

Understanding global environment/environmental issues

C

To develop positive attitude towards environment

D

All of the above

E-Science NONE Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

All of the above

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 5 7 0