JKP SI 2022 MCQs with solutions

1. Which of the following refers to a web address which uniquely identifies an object over the Internet?

A

DNS

B

URL

C

HOST

D

IP Address

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

A URL (Uniform Resource Locator) is a unique identifier used to locate a resource on the Internet. It is also referred to as a web address.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. In formatting an e-mail, care should be taken that ____ .

A

the reference number is mentioned

B

the original message is attached

C

the entire message is not written in capital letters

D

there are no attachements

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

the entire message is not written in capital letters

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following is an online discussion group where people can join a group and post messages in that group?

A

Exit polls

B

Photos and films

C

Forums

D

Editorials

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

A forum is a place, situation, or group in which people exchange ideas and discuss issues, especially important public issues. Members of the council agreed that it still had an important role as a forum for discussion

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. What is the number of bits of an IP address in IPV6 version?

A

32

B

64

C

128

D

256

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

All IPv6 addresses are 128 bits long, written as 8 sections of 16 bits each.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which device is used to perform the traffic directing functions on the Internet?

A

Bridge

B

Firewall

C

Router

D

Hub

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

A router is a networking device that forwards data packets between computer networks. Routers perform the traffic directing functions on the Internet.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. What will happen to data in RAM when power goes off and computer shuts down?

A

Data is stored permanently in RAM and the data will not get erased from the memory

B

Data is retrieved from backup registers when power is restored and activity resumes normally

C

Data stored in RAM is lost when power goes off and it will have to be recreated

D

Data is recovered from Disaster Recovery Site and operation is continued with little disturbance

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

RAM stands for Random Access Memory and it is volatile. When you shut down your computer, RAM clears out and there is no data stored in it.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which of the following markup language is used to add effects to a web page?

A

XML

B

DHTML

C

C++

D

C Langauge

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Dynamic HTML, or DHTML, is a term which was used by some browser vendors to describe the combination of HTML, style sheets and client-side scripts (JavaScript, VBScript, or any other supported scripts) that enabled creation of interactive and animated documents.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. To control operations of a computer which of the following software is designed?

A

Application

B

System

C

Utility

D

User

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

System software is designed for controlling the operations of a computer system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which one of the following is a standard mail protocol used to receive emails from a remote server to a local email client?

A

SMI

B

POP3

C

SNMP

D

UDP

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Post Office Protocol version 3 (POP - 3) is a standard mail protocol used to receive emails from a remote server to a local email client.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. What is the term Soft indicates in Software?

A

All the computer languages are very soft in nature and product created using these languages are called as Software

B

Programs doesn`t create any noise during execution, unlike disk drives which is part of Hardware. So it is Software

C

Computer software can be changed easily by users as per their requirement and hence the term soft appearing in it

D

Most of the developers are soft in nature. Due to this reason the term soft is tagged in the product developed

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Computer software can be changed easily by users as per their requirement and hence the term soft appearing in it

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. According to the J&K Reorganisation Act, 2019, the union Territory created without Legislature is :

A

Ladakh

B

Jammu and Kashmir

C

Jammu

D

Kargil

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The president of India appointed a lieutenant governor for the Union Territory of Jammu and Kashmir and a lieutenant governor for the Union Territory of Ladakh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The Jammu and Kashmir Reoganisation Act, 2019 received assent from the President on

A

7th July, 2019

B

8th September, 2019

C

9th August, 2019

D

11th June, 2019

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

A bill for the act was introduced by the Minister of Home Affairs, Amit Shah, in the Rajya Sabha on 5 August 2019 and was passed on the same day. It was then passed by the Lok Sabha on 6 August 2019 and it received the president`s assent on 9 August 2019.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, how many women representatives can be nominated to the Legislative Assembly of the UT of J&K?

A

2

B

3

C

4

D

6

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Lieutenant Governor may nominate two members to the Legislative Assembly to give representation to women, if they are not adequately represented.

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, an Administrator will be appointed under Article 239 of the constitution of India for the UT of J&K and he/she shall be designated as

A

UT Administrator

B

Lieutenant Governor

C

Deputy Governor

D

Advocate General

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir. A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. As per the provision of the J&K Reorganisation Act, 2019, which Article of Indian Constitution is applicable to the UT of J&K?

A

Article 238

B

Article 238A

C

Article 236

D

Article 239A

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

The act provides that the administration of the Jammu and Kashmir will be as per Article 239A of the Indian constitution. Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the UT of Ladakh comprises of which of the following territories of the State of J&K?

A

Kargil and Leh districts

B

Doda and Kathua districts

C

Ramban and Reasi districts

D

Leh and Poonch districts

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The union territory of Ladakh will include the districts of Leh and Kargil, while all other districts will be accorded to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. As of 2021, the J&K Reorganisation Act, 2019, consists of

A

103 Sections and 5 Schedules

B

105 Sections and 7 Schedules

C

107 Sections and 7 Schedules

D

107 Sections and 5 Schedules

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

103 sections and 5 schedules.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Imagine your parents are planning to build a house. They ask you about the different landforms. In which landform, you would suggest them a house and why?

A

Mountain, because it is thinly populated and cold climate.

B

Plateau, because it is rich in minerals and at high altitudes

C

Desert, because it is very hot during the day and cold during the night

D

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. In September 2021, the government has set up an asset management company that will work in tandem with the National Asset Reconstruction Company Ltd (NARCL) to clean up bad loans. Identify the name of this bank.

A

India Infrastructure Finance Company Limited

B

National Debt Reconstruction Corporation Limited

C

India Debt Resolution Company Limited

D

State Debt Resolution Company Limited

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

India Debt Resolution Company Limited

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following states is bisected by the Tropic of Cancer?

A

West Bengal

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Goa

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The Tropic of Cancer passes through eight states in India: Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Whom would you choose as the recipient of a message?

A

Those who should not have access to the information

B

Those who will be affected by the message or its results

C

Those who have no say or interest in the matter

D

Those who have no responsibility or capability of understanding

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Those who will be affected by the message or its results

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. The term Biomagnification refers to

A

Increase in the concentration of non degradable pollutant as they pass through food chain

B

Group of individuals of the same species within a community

C

Number of births during a given time period

D

Interspecific interaction between members in which one population adversely affects the other

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Increase in the concentration of non-degradable pollutants as they pass through the food chain. An increase in the concentration of toxic materials at each trophic level of a food chain is called biomagnification or biological magnification.

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In October 2021, Prime Minister Modi launched the second phase of Swachh Bharat Mission Urban and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation, missions. These have been designed to realise the aspiration of making the cities of India

A

Pollution Free and Home Secure

B

Slum Free and Food Secure

C

Garbage Free and Water Secure

D

Crime Free and Food Secure

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

In a landmark initiative, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch Swachh Bharat Mission-Urban 2.0 and Atal Mission for Rejuvenation and Urban Transformation 2.0 at 11 AM on 1st October 2021, at Dr. Ambedkar International Centre, New Delhi. In line with the vision of the Prime Minister, SBM-U 2.0 and AMRUT 2.0 have been designed to realize the aspiration to make all our cities Garbage Free and Water Secure. These flagship Missions signify a step forward in our march towards effectively addressing the challenges of rapidly urbanizing India and will also help contribute towards achievement of the Sustainable Development Goals 2030.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. If Rs 306 is 5/9 % of the price of a sofa, then the price of the sofa is

A

Rs 55080

B

Rs 64560

C

Rs 5580

D

Rs 75840

Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Rs 55080

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. The Wing Commander Abhinandam Varthaman was accorded with which of the following gallantry awards (2021), for shooting down a Pakistani F-16 fighter aircraft during serial combat in February, 2019?

A

Kirti Chakra

B

Ashoka Chakra

C

Vir Chakra

D

Param Vir chakra

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Abhinandan who shot down Pak F-16 awarded Vir Chakra

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Complete the sentence with the correct option
The sender should choose his words very carefully in order to ____

A

confuse the receiver

B

create a vague message

C

avoid ambiguity

D

complicate the message

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

avoid ambiguity

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. The branch of Physics concerned with the properties of sound.

A

Rhythm

B

Resonance

C

Acoustics

D

Announce

Physics JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Acoustics is a branch of physics that deals with the study of mechanical waves in gases, liquids, and solids including topics such as vibration, sound, ultrasound and infrasound.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. The period of transition from childhood and adulthood is known as

A

Maturity

B

Courtship

C

Adulthood

D

Adolescence

Biology JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Adolescence is the period of transition between childhood and adulthood. Children who are entering adolescence are going through many changes (physical, intellectual, personality and social developmental). Adolescence begins at puberty, which now occurs earlier, on average, than in the past.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which of the following options is NOT an example of Abiotic component of an ecosystem?

A

Air

B

Soil

C

Sunlight

D

Fungi

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

abiotic components or abiotic factors are non-living chemical and physical parts of the environment that affect living organisms and the functioning of ecosystems

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Ozone is a gas made up of

A

four oxygen atoms

B

two oxygen atoms

C

three oxygen atoms

D

five oxygen atoms

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Ozone is a molecule made up of three oxygen atoms, often referenced as O3. Ozone is formed when heat and sunlight cause chemical reactions between oxides of nitrogen (NOX ) and Volatile Organic Compounds (VOC), which are also known as Hydrocarbons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which of the following is NOT a cause for the lose of biodiversity in general?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Over exploitation

D

Reforestation

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Reforestation

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which of the following when added to pure water usually increases its surface tension?

A

Detergent

B

Sodium Chloride

C

Kerosene oil

D

Phenyl

Chemistry JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

The surface tension of water is increased when salt is added to it. Although the strong interactions between sodium cations and partial negative oxygen, and chloride anions and partial positive hydrogens disrupt some hydrogen bonding between water molecules, they actually strengthen the surface tension of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. The indigenous catfishes in Indian rivers facing a threat of extinction because of which reason among the following options?

A

Co-extinction

B

Alien species invasions

C

Habitat loss

D

Over exploitation

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Clarias gariepinus, the African catfish has been illegally introduced for aquaculture purposes and is posing a threat to the indigenous catfishes of Indian rivers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. A forest of trees and undergrowth plants inhabitated by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi is an example of

A

Hybrids

B

Biomass

C

Endangered species

D

Biological community

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

community, also called biological community, in biology, an interacting group of various species in a common location. For example, a forest of trees and undergrowth plants, inhabited by animals and rooted in soil containing bacteria and fungi, constitutes a biological community.

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. The Montreal Protocol is an international treaty designed to fulfill which of the following objectives?

A

Narcotics Control

B

Hazardous Waste Disposal

C

Ozone Layer Protection

D

Wild Life Protection

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

The Montreal Protocol on Substances that Deplete the Ozone Layer (the Montreal Protocol) is an international agreement made in 1987. It was designed to stop the production and import of ozone depleting substances and reduce their concentration in the atmosphere to help protect the earth`s ozone layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. What type of food chain exhibits the following way of transfer of energy in an ecology?
Dead organism --> Fungi --> Bacteria

A

Producer food chain

B

Parasitic food chain

C

Saprophytic food chain

D

Predator food chain

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Fungi and bacteria are known as saprophytes. Saprophytes are decay organisms and are responsible for getting dead animals and plants to rot (decompose). They break down the remains into simple chemicals, e.g., nitrates, which contain nitrogen, an important element needed by plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which of the following types of rainfall occurs when the saturated air mass encounters a mountain and the air is forced to rise?

A

Frontal rainfall

B

Conventional rainfall

C

Cyclonic rainfall

D

Orographic rainfall

E-Science JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

orographic precipitation, rain, snow, or other precipitation produced when moist air is lifted as it moves over a mountain range. As the air rises and cools, orographic clouds form and serve as the source of the precipitation, most of which falls upwind of the mountain ridge.

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which of the following options is a web browser to access internet?

A

Microsoft Word

B

Google Chrome

C

Adobe Reader

D

Team Viewer

Computer JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Google Chrome

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the total number of members in the Legislative Assembly of UT of JK shall be

A

90

B

97

C

115

D

107

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which of the following assumptions is implicit in the statement given below?
Statement : The dietician advised - "Eat healthy & avoid junk food to stay fit"
Assumption(I): Junk food isn`t healthy.
Assumption(II): Healthy food habits prevent a person from many diseases.

A

Only Assumption I is implicit

B

Only Assumption II is implicit

C

Neither I not II is implicit

D

Both I & II are implicit

Statement Conclusion JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Only Assumption I is implicit

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Mohan saves Rs 30 by getting 5% discount on a article. What is the amount of money paid by him?

A

Rs 580

B

Rs 560

C

Rs 570

D

Rs 550

General Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Rs 570

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Alex who was facing the West direction turn 135 degrees in the clockwise direction and then turns 45 degrees in the anti-clockwise direction. Which direction is he facing now?

A

North

B

South

C

North-East

D

South-West

Direction Sense JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

North

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which of the following substances is usually used in cold countries to melt ice accumulated on the roads during winter?

A

Salt

B

Urea

C

Boric Acid

D

Hydrogen Peroxide

Chemistry JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Rock salt or halite is the form of sodium chloride. Brine is a solution of water and salt has a lower freezing point than pure water putting salt or saltwater on ice that is near 0oC will cause it to melt. It is called as de-icing done after snowstorm to improve traction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. if x:y = 1:3, then the ratio (7x2 + 3xy):(2xy + y2) is

A

10:3

B

16:5

C

16:7

D

16:15

General Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

16:15

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Priya leaves her house at 20 minutes to 6 in the evening and takes 20 minutes to reach Anjali`s hosue. They finish their breakfast in another 10 minutes and leave for their office which takes another 40 minutes. At what time does she reach her office?

A

6:50 PM

B

7:00 PM

C

7:10 PM

D

7:20 PM

General Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Priya left her house 20 min to 6, i.e, 5:40PM
It takes 20 min to reach Anjali`s house, that brings to 6:00PM They`ll finish their breakfast in another 10 min, i.e, 6:10 Another 40 min to reach the office. Summing up we get 6:50PM

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The number which bears the same ratio to (7/43) that (9/22) does to (5/11) is

A

61/430

B

63/430

C

63/431

D

61/431

General Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

63/430

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The average weight of 25 kids is 24 kg. If the weight of a man is included, then the average weight increases by 2 kg. The weight of the man is

A

50 kg

B

75 kg

C

76 kg

D

84 kg

General Aptitude JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

76 kg

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. In the Indian parliamentary system, a member who is elected for a full term of the Rajya Sabha serves for a period of

A

4 years

B

5 years

C

6 years

D

2 years

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Members sit for staggered terms lasting six years, with about a third of the 233 designates up for election every two years, in even-numbered years. The Rajya Sabha meets in continuous sessions, and unlike the Lok Sabha, being the lower house of the Parliament, the Rajya Sabha is not subjected to dissolution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Identify the part of the sentence that has an error:
The dog pounced in the thief when he tried to run away.

A

The dog pounced

B

in the thief

C

when he tried

D

tried to run way

Error Reporting JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

in the thief

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Identify the synonym for the word - imminent

A

Important

B

expedient

C

impending

D

unlikely

Synonym JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

impending

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. The Ministry of Labour & Employment launched India`s first centralised database of unorganised workers in 2021 which will be helpful in delivering various social security schemes being implemented by the Central and State Governments. Identify the name of this portal.

A

ePARISHRAM

B

eUDYAM

C

eSHRAM

D

ePRAYAS

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

The system is aimed at helping migrant workers by making the benefits they are entitled to more portable. The Union Ministry of Labour and Employment launched a national database to register unorganised workers, called the e-Shram portal on August 26.

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. In October 2021, who became the first woman to reach the finals and win the Silver medal at the 2021 World Wrestling Championships in the 57kg category?

A

Sakshi Malik

B

Vinesh Phogat

C

Anshu Malik

D

Babita Kumari

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Anshu Malik fell to Olympic champion Helen Maroulis in the women`s 57kg final. She is the first Indian woman to win a world wrestling championship silver medal. India`s Anshu Malik won the silver medal in the women`s 57kg category at the World Wrestling Championships 2021 in Oslo, Norway

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. What is the coded number for WNCSZV from the following codes?
Codes:
LETTER: CZNVRSWFD
CODE DIGIT: 8 6 4 7 2 9 3 5 1

A

348267

B

318267

C

348957

D

348967

Coding Decoding JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

348967

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Read the following statements and answer the questions given below
A is Father of B, but B is not his son, C is the daughter of B, D is the wife of A. E is the brother of B, H is the son of E, F is the wife of E, G is the father of F.
Question: Who is the Sister in law of B?

A

H

B

F

C

D

D

C

Blood Relation JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

F

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. How can barriers created by refutations and arguments be resolved?

A

listening to the views of the other

B

trying to prove one`s own views are correct

C

setting up the sender or receiver at a higher position

D

stating the contradictions

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

listening to the views of the other

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which of these can be a barrier to communication?

A

clear diction

B

unbiased opinion

C

use of high souding words

D

good network connection

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

use of high souding words

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Choose the best option to complete the sentence
Most of the communication methods used today are ____.

A

technology based

B

manually operated

C

centralized

D

time sensitive

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

technology based

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. What would be a barrier to communication in a foreign country?

A

not knowing the language

B

unfamiliar surroundings

C

not having the right currency

D

not knowing what to order in a restaurant

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

not knowing the language

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Listening is ____

A

an accurate perception of what is being communicated

B

hearing sounds

C

responding to a message

D

soundwaves reaching the ear

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

an accurate perception of what is being communicated

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. What is the meaning of miscommunication?

A

using the wrong medium to communicate

B

using the wrong language

C

disturbance in the channel of communcation

D

the receiver not perceiving the intended meaning of the message

Communication Skills JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

the receiver not perceiving the intended meaning of the message

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. River Godavari originates from which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Tamil Nadu

C

Andhra Pradesh

D

Telangana

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The Godavari River rises in northwestern Maharashtra state in the Western Ghats range, only about 50 miles (80 km) from the Arabian Sea, and flows for most of its course generally eastward across the broad plateau of the Deccan (peninsular India).

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. In which range of Himalayas, the Mount Everest, the highest peak of the world is situated?

A

The Sivalik range

B

Nilgiris

C

The Great Himalayas

D

Aravalli Range

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Mount Everest Snowdrift. Mount Everest is the highest of the Himalayan mountains, and—at 8,849 meters (29,032 feet)—is considered the highest point on Earth. Mount Everest is a peak in the Himalaya mountain range. It is located between Nepal and Tibet, an autonomous region of China.

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. The Himadri was formed by what type of rocks?

A

Igneous Rocks

B

Sedimentary Rocks

C

Metamorphic Rocks

D

Igneous Rocks and Sedimentary Rocks

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Metamorphic Rocks

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Where is the Karakoram range located?

A

Arunachal Pradesh

B

Northern parts of Jammu and Kashmir

C

Uttar Pradesh

D

North eastern part of sikkim

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Northern parts of Jammu and Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. If you go to Northern part of Karnataka and Maharashtra, you will see lots of cotton plants. What is the reason for that?

A

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

B

The Deccan Plateau receives a lot of rainfall and requires a lot of labour

C

Maharashtra and Karnataka experience hot climate throughout the year, so most of the people need cotton clothes

D

Deccan plateau has more number of cotton factories

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. As per Article 55(3) of the Constitution of India, the President of India is elected through which of the following processes?

A

Territorial representation

B

Functional representation

C

Proportional representation

D

Minority representation

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

The election of the President shall be held in accordance with the system of proportional representation by means of the single transferable vote and the voting at such election shall be by secret ballot.

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. In August 2021, India`s first Smong Tower, and experimental set up to purify air in a 1 km radius around the structure, at a rate of around 1,000 cubic meters of air per second was installed in which of the following cities?

A

Mumbai

B

Pune

C

Chennai

D

Delhi

General JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Chief Minister Arvind Kejriwal inaugurated the country`s first smog tower, an experimental set up worth Rs 20 crore to purify air in a 1-km radius around the structure, at a rate of around 1,000 cubic metres of air per second.

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following options includes machinery, work plants, equipment, new technology, factories, buildings and goods that are designed to increase the economy`s potential?

A

Fixed Capital

B

Working Capital

C

Capital Productivity

D

Infrastructure

Economics JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Fixed Capital

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. On invitation of which of the following freedom fighters did Mahatma Gandhi visit Odisha for the first time in 1921, at cuttack?

A

Chandra Sekhar Behera

B

Laxmi Narayan Mishra

C

Gopalbandhu Das

D

Biswaksen Mishra

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Gopalbandhu Das

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Who among the following social reformers preached the doctrine of One Caste, One Religion and One God?

A

Narayan Guru

B

Jyotiba Phule

C

Naoroji Furdunji

D

Balak Singh

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Sree Narayana Guru brought back to the minds of the people the real message of “Advaitha” which he formulated into a powerful practical philosophy of life as “One Caste, One Religion, One God for Man”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Statements:
All lions are cats.
All cats are hunters
Conclusions:
i) All hunters are lions
ii) Some hunters are lions
iii) All lions are hunters

A

only ii follows

B

only iii follows

C

Both i and iii follow

D

Both ii and iii follow

Syllogism JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Both ii and iii follow

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Given below is a question followed by 2 statements numbered i and ii. Choose the statement(s) required to answer the question by selecting a relevant option.
Question : What is the length of the line segment AC?
Statements:
i). Length of line segment AB is 10 cms
ii) Length of line segment BC is 10 cms

A

i alone is sufficient, but statement ii alone is not sufficient

B

Statement ii alone is sufficient, but statement i alone is not sufficient

C

Both statements together are sufficient, but neither statement alone is sufficient

D

Statements i and ii together are not sufficient

Statement Conclusion JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Statements i and ii together are not sufficient

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Select one of the following four options that will make the 2nd pair analogous to the 1st pair given.
345 : 12 :: 179 : ?

A

14

B

15

C

16

D

17

Number series JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

17

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Statements:
some fruits are vegetables
some vegetables are leafy vegetables
No leafy vegetable is a fruit
Conclusions:
i) All fruits are leafy vegetables
ii) No fruit is a leafy vegetable

A

only ii follows

B

only i follows

C

Both i and ii follows

D

None of the conclusions follow

Statement Conclusion JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

only ii follows

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. The constitution of India was adopted by the constituent Assembly of India on which of the following dates?

A

Nov 26, 1949

B

Dec 26, 1950

C

Jan 26, 1949

D

Nov 26, 1947

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The Constitution of India was adopted on 26 November, 1949 and the hon`ble members appended their signatures to it on 24 January, 1950.

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Identify the synonym for the word- acrimony

A

rancor

B

civility

C

matrimony

D

obstinacy

Synonym JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

rancor

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Kalinga war changed the life of King Ashoka. In which modern state of India is Kalinga located?

A

Odisha

B

Rajasthan

C

Punjab

D

Haryana

General JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The Kalinga War (ended c. 261 BCE) was fought in ancient India between the Maurya Empire under Ashoka and the state of Kalinga, an independent feudal kingdom located on the east coast, in the present-day state of Odisha and northern parts of Andhra Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Which of the following options is an example for chemical change?

A

Crystallization of salt

B

Evaporation

C

Burning of coal

D

Melting of ice

Chemistry JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Burning of coal is a chemical change. When coal is burnt, the chief component, carbon is changed to carbon dioxide. This process cannot be reversed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. What is the full form of MSG, a chief flavor enhancer used in the food industry?

A

Monosodium glycinate

B

Monosodium glutamate

C

Monosodium glutamine

D

Monosulphur glycerol

Chemistry JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Monosodium glutamate (MSG) is a flavor enhancer commonly added to Chinese food, canned vegetables, soups and processed meats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which of the following instruments is used to measure the blood pressure of the Human body?

A

Endoscope

B

Thermometer

C

Stethoscope

D

Sphygmomanometer

Biology JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

To measure blood pressure, your doctor uses an instrument call a sphygmomanometer, which is more often referred to as a blood pressure cuff. The cuff is wrapped around your upper arm and inflated to stop the flow of blood in your artery.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. CNG is a fuel gas which is mainly composed of methane that is used for vehicles in general. Here CNG stands for

A

Complex nitrous gas

B

certified national gas

C

compressed natural gas

D

coal and nucleotide gas

Chemistry JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

compressed natural gas

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Choose the correct word substitute for the following sentence:
one who engages in an art, science, study, or sport for pleasure rather than payment

A

amateur

B

dramatist

C

provocateur

D

professional

General English JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Amateurish. One who engages in an art, science, study, or athletic activity as a pastime rather than as a profession. Of or performed by an amateur.

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. In a certain code 731 means study very hard. 953 means hard work pays and 145 means study and work.
Which of the following is the code for very?

A

7

B

1

C

4

D

9

Coding Decoding JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

7

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Identify the Antonym for the word - disparity

A

visibility

B

vulgarity

C

humility

D

similarity

Antonym JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

similarity

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. What kind of a phrase is the underlined part of the sentence?
The diamond is shining brightly, that everyone is mesmerized by it.

A

Adverb phrase

B

Adjective phrase

C

Noun phrase

D

Verb phrase

Phrase JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Adverb phrase

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Identify the antonym for the word - jeopardy

A

escapade

B

revelry

C

peril

D

safety

Antonym JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

safety

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. What kind of a phrase is the underlined part of the sentence?
The glass full of water when it slipped from his hands.

A

Verb phrase

B

Adverb phrase

C

Prepositional phrase

D

Adjective phrase

Phrase JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Adjective phrase

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Gandhara school of art was one of the major schools of art in the history of ancient india. It flourished and developed during the rule of which of the following dynasties in india?

A

Kushana dynasty

B

Satavahana dynasty

C

Maurya dynasty

D

Gupta dynasty

General JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The Gandhara School of Art was developed during the reign of Kushanas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Who among the following leaders was associated with the papers Commonweal and New India which were used to popularise the idea of achieving self government for India?

A

Mrs. Annie Basant

B

Bal Gangadhar tilak

C

Gopalkrishna Gokhale

D

Bipin chandra pal

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

By early 1915, Annie Besant had launched a campaign to demand self-government for India after the war on the lines of white colonies. She campaigned through her newspapers, New India and Commonweal, and through public meetings and conferences.

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. The British Parliament took away the power to govern India from East India Company after the Revolt of 1857. The title of the Empress of India was assumed by

A

Queen Margaret

B

Queen Elizabeth

C

Queen Isabella

D

Queen Victoria

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

After the Revolt of 1857, the British Parliament took away the power to govern India from East India Company and the title of Empress of India was assumed by Queen Victoria.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. In 2021, the Supreme Court of India launched an Artificial Intelligence based portal through which it intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filling of cases. Identify the name of this portal

A

AIRAWAT

B

SUPACE

C

RAISE

D

UDAAN

GK JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

The Supreme Court of India launched its Artificial Intelligence portal: SUPACE (Supreme Court Portal for Assistance in Courts Efficiency). Through this portal, the SC intends to leverage machine learning to deal with the vast amounts of data received at the time of filing of cases.

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Which of the following document was submitted by Government of India before COP21 in Paris?

A

Intended Nationally Determined Contribution

B

Climate Change and Determined Nation

C

Collective Contribution and Rejuvenate Nature

D

Nation`s Intention and purpose for Revitalization

GK JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

INDCs were voluntary pledges that countries made to cut carbon pollution at the 2015 United Nations Climate Change Conference held in Paris before COP21.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which of the following statements is FALSE in relation to the Non-Cooperation Movements?

A

People were asked to boycott foreign goods and use only Indian made goods

B

Charkhas were popularized on a large scale and khadi was promoted

C

Abolition of Salt tax and reduction in land revenue rate

D

Promotion of harmony between the Hindus and Muslims

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Abolition of Salt tax and reduction in land revenue rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Different countries are classified at different levels of development. On which of the following criteria are countries classified as developed countries?

A

Higher per capita income

B

High level of unemployment

C

High incidence rate of poverty

D

Low standard of living

General JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Higher per capita income

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. The new SARS-CoV-2 variant, B.1.1.529 first reported in South Africa classified as a variant of concern by the WHO is name as

A

Delta plus

B

Gamma

C

Omicron

D

Alpha

General JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

Based on the evidence presented indicative of a detrimental change in COVID-19 epidemiology, the TAG-VE has advised WHO that this variant should be designated as a VOC, and the WHO has designated B. 1.1. 529 as a VOC, named Omicron.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The object of SDG is to link together different dimensions know as Triple Bottom Line combining 3Ps. Which of the following are three Ps in Triple Bottom Line of SDGs?

A

Place, Person, Position

B

Progress, Possibilities, Profit

C

Place, Pricing, Product

D

Planet, Profit, People

SDG JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

The concept behind the triple bottom line is that companies should focus as much on social and environmental issues as they do on profits. The TBL consists of three elements: profit, people, and the planet.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Who among the following became the Prime Minister of India, after the 16th Lok Sabha elections?

A

Atal Bihari Vajpayee

B

Man Mohan Singh

C

H D Devegowda

D

Narendra Modi

General JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Narendra Modi

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following is NOT amongst a three pronged strategy adopted by Govt. of India to ensure removal of disparities, elimination of exploitation and to provide protection to disadvantaged groups?

A

Rural Development

B

Social Empowerment

C

Economic Empowerment

D

Social Justice

General JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

Rural Development

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which of the following political parties belong to Kerala?

A

United Democratic Front

B

United Capitalist Front

C

United Socialist Front

D

United Progressive Front

General JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The United Democratic Front (UDF) is an alliance of Centre to centre-left political parties in the Indian state of Kerala. It is one of the two major political alliances in Kerala, the other being CPI(M)-led LDF, each of which has been in power alternately for the last four decades.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Read the following statements and choose the CORRECT answer
i) GDP is a specific measure of economic welfare that does NOT include aspects like leisure time, environmental quality, freedom, social justice or gender equality.
ii) Per Capita Income includes and also indicates the level of income equality among people.

A

i is true and ii is false

B

i is false ii is true

C

i is true and ii is true

D

i is false and ii is false

Economics JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

i is true and ii is false

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. The Human Development Index (HDI) includes which of one of the following components?

A

Ratio of Medical Doctors per 100 people in an area

B

The Birth and Life Expectancy

C

The Students graduating from Pre Primary School

D

The Infant mortality rate due to Pneumonia and Diarrhea

Economics JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

The Birth and Life Expectancy

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. EVMs are used in Indian General and State Elections by voters to cast their vote. EVM is an acronym for

A

Electrical Voting Mechanism

B

Election Voting Machine

C

Elected Voting Member

D

Electronic Voting Machine

General JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Electronic Voting Machine

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Identify the national leader who tried to arouse political consciousness in the general population through the newspapers like Kesari and Maratha during India`s freedom stuggle.

A

Gopal Krishna Gokhale

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Aurobindo Ghosh

D

Subash Chandra Bose

Modern History JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Bal Gangadhar Tilak
In 1881, he established two newspapers, the Marathi Kesari (Lion), and The Mahratta, published in English, to arouse political consciousness in the general population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. A list of all the Central laws made applicable to the UT of JK is provided under which schedule of the JK Reorganisation Act, 2019?

A

Second Schedule

B

Third Schedule

C

Fourth Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

Fifth Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Chose the CORRECT option for the given statements.<br /> i) Bara lacha Pass is a high mountain pass in the Western Ghats mountain range.<br /> ii) Bara lacha Pass connects Lahual district of HP to Leh district of Ladakh

A

i is true and ii is false

B

i is false ii is true

C

i and ii are true

D

i and ii are false

Geography JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

Bara-lacha la also known as Bara-lacha Pass is a high mountain pass in Zanskar range, connecting Lahaul district in Himachal Pradesh to Leh district in Ladakh. The Leh–Manali Highway traverses the pass. The two headwaters of the Chenab River, Chandra and Bhaga, originate near the Baralacha Pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. The final authority for making laws of India, that can make new laws, change existing laws or abolish them is, the

A

Supreme Court

B

President

C

Prime Minister

D

Parliament

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: D
Explanation

For making laws in India, Parliament is the final authority. These assemblies are called legislature, as the task of legislation or law making is very crucial. Parliaments across the globe have the power to abolish old or existing laws and create a new law, or change the existing laws.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. As a result of the partition under the Mountbatten Plan of 3rd June, 1947, the membership of the Constituent Assembly was reduced to

A

255 members

B

387 members

C

299 members

D

490 members

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: C
Explanation

As a result of the partition under the Mountbatten Plan of 3 June, 1947, a separate Constituent Assembly was set up for Pakistan and representatives of some Provinces ceased to be members of the Assembly. As a result, the membership of the Assembly was reduced to 299.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. The Constitution of India guarantees protection from social injustice and all different forms of exploitation. Which of the following is an INCORRECT option pertaining to the protective legislations acted by respective governments?

A

ST and other Traditional Forest Dwellers Act, 2006

B

SC and ST (Prevention of Economic offenses against tribal people) Act, 2005

C

The Protection of Civil Rights Act, 1995

D

SC and ST (Prevention of Atrocities) Act, 1989

Polity JKP SI 2022
Correct Answer: B
Explanation

SC and ST (Prevention of Economic offenses against tribal people) Act, 2005

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. The JK Reorganisation Act, 2019 has introduced certain changes in The States and UTs sections of Constitution. Accordingly, which of the following Schedules of the Constitution of India has been amended?

A

First Schedule

B

Second Schedule

C

Third Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

First Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Identify the part of the sentence that has an error:
The college offer al the courses of arts and humanity but not courses of science.

A

The college offer

B

the courses

C

of arts and humanity

D

but no courses of science

Error Reporting JKP SI 2022
Correct Answer: A
Explanation

The college offer

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 7 0 1