Indian History MCQs For JKSSB

1. Identify the national leader who tried to arouse political consciousness in the general population through the newspapers like Kesari and Maratha during India`s freedom stuggle.

A

Gopal Krishna Gokhale

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Aurobindo Ghosh

D

Subash Chandra Bose

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bal Gangadhar Tilak
In 1881, he established two newspapers, the Marathi Kesari (Lion), and The Mahratta, published in English, to arouse political consciousness in the general population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following statements is FALSE in relation to the Non-Cooperation Movements?

A

People were asked to boycott foreign goods and use only Indian made goods

B

Charkhas were popularized on a large scale and khadi was promoted

C

Abolition of Salt tax and reduction in land revenue rate

D

Promotion of harmony between the Hindus and Muslims

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Abolition of Salt tax and reduction in land revenue rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. The British Parliament took away the power to govern India from East India Company after the Revolt of 1857. The title of the Empress of India was assumed by

A

Queen Margaret

B

Queen Elizabeth

C

Queen Isabella

D

Queen Victoria

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

After the Revolt of 1857, the British Parliament took away the power to govern India from East India Company and the title of Empress of India was assumed by Queen Victoria.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Who among the following leaders was associated with the papers Commonweal and New India which were used to popularise the idea of achieving self government for India?

A

Mrs. Annie Basant

B

Bal Gangadhar tilak

C

Gopalkrishna Gokhale

D

Bipin chandra pal

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

By early 1915, Annie Besant had launched a campaign to demand self-government for India after the war on the lines of white colonies. She campaigned through her newspapers, New India and Commonweal, and through public meetings and conferences.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Gandhara school of art was one of the major schools of art in the history of ancient india. It flourished and developed during the rule of which of the following dynasties in india?

A

Kushana dynasty

B

Satavahana dynasty

C

Maurya dynasty

D

Gupta dynasty

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Gandhara School of Art was developed during the reign of Kushanas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Kalinga war changed the life of King Ashoka. In which modern state of India is Kalinga located?

A

Odisha

B

Rajasthan

C

Punjab

D

Haryana

General JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Kalinga War (ended c. 261 BCE) was fought in ancient India between the Maurya Empire under Ashoka and the state of Kalinga, an independent feudal kingdom located on the east coast, in the present-day state of Odisha and northern parts of Andhra Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Who among the following social reformers preached the doctrine of One Caste, One Religion and One God?

A

Narayan Guru

B

Jyotiba Phule

C

Naoroji Furdunji

D

Balak Singh

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sree Narayana Guru brought back to the minds of the people the real message of “Advaitha” which he formulated into a powerful practical philosophy of life as “One Caste, One Religion, One God for Man”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. On invitation of which of the following freedom fighters did Mahatma Gandhi visit Odisha for the first time in 1921, at cuttack?

A

Chandra Sekhar Behera

B

Laxmi Narayan Mishra

C

Gopalbandhu Das

D

Biswaksen Mishra

Modern History JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gopalbandhu Das

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Who was popularly called "Lokamanya"?

A

Bal Gangadhar Tilak

B

E V Ramsamy

C

Anandha Charlu

D

Dadabhai Naoroji

Hsitory Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bal Gangadhar Tilak

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Who led the Champaran Satyagraha?

A

Mahatma Gandhi

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Anandha Charlu

D

E V Ramsamy

Hsitory Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mahatma Gandhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Who was the last Muslim Ruler of the Rajouri region?

A

Raja SardarKhan

B

Noor-Ud-Din

C

Raja Anwar Khan

D

Raja Raheem Ullah Khan

JK History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Raja Raheem Ullah Khan

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Where did the Champaran Satyagraha originate?

A

West Bengal

B

Madhya Pradesh

C

Bihar

D

Assam

Modern History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bihar

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. What was the Nagpur Plan drawn in 1943 related to?

A

Road transportation

B

Telecommunication

C

Inland waterways

D

Space exploration

Modern History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Road transportation

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Where did the Kheda Satyagraha originate?

A

Bihar

B

Gujarat

C

West Bengal

D

Madhya Pradesh

Modern History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gujarat

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Who led the Bardoli Satyagraha?

A

Sadar Vallabhai Patel

B

Mahatma Gandhi

C

Jawaharlal Nehru

D

M N Roy

Modern History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sadar Vallabhai Patel

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Where did the Congress Split of 1907 happen?

A

Surat

B

Calcutta

C

Bombay

D

Madras

History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Mian Hathu governed Rajouri from 1846 to ___________ A.D.

A

1848

B

1856

C

1850

D

1852

History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Who issued the Partition of Bengal in 1905?

A

Lord Rippon

B

Lord Curzon

C

Lord Lytton

D

Lord Minto

Hsitory Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. What is the other name of the Indian Councils Act, 1909?

A

Morley Minto Reforms, 1909

B

Montego Chemsford Reforms, 1909

C

Morley Montego Reforms, 1909

D

Government of British Raj Act, 1909

Modern History Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Morley Minto Reforms, 1909

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. _____________ was called as "Father of Indian Unrest" by British Authorities.

A

Pandit Jawaharlal Nehru

B

B.R.Ambedkar

C

Mahatma Gandhi

D

Bal Gangadhar Tilak

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bal Gangadhar Tilak

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which Viceroy partitioned Bengal in 1905?

A

Lord Curzon

B

Lord Lytton

C

Lord Wavell

D

Lord Ripon

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lord Curzon

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Where was Bahadur Shah II sent into asylum by the British after the Revolt of 1857?

A

Rangoon

B

Kashmir

C

Lahore

D

Dacca

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rangoon

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Who among the following was one of the foremost leaders of Khilafat agitation?

A

Shaukat Ali

B

Tilak

C

Gokhale

D

Gokhale

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Shaukat Ali

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Who among the following is a woman freedom fighter from Karnataka, who organized "Prabhat Pheris" at prison?

A

Sarojini Naidu

B

Ambabai

C

Kadambini Ganguly

D

Annie Besant

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ambabai

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Who was the foster son of Peshwa Baji Rao II?

A

Nana Saheb

B

Birjis Qadr

C

Tantia Tope

D

Mir Qasim

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nana Saheb

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Who established "Shantiniketan"?

A

Dadabhai Naoroji

B

Maulana Muhammad Ali

C

Rabindranath Tagore

D

Jawaharlal Nehru

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rabindranath Tagore

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of the following organizations was set up by Lal Chand?

A

Forward Bloc

B

Punjab Hindu Sabha

C

All India Muslim League

D

Congress

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Punjab Hindu Sabha

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Who among the following was a revolutionary nationalist from Maharashtra who wished to overthrow the British by means of armed rebellion?

A

Mangal Pandey

B

Vasudev Balwant Phadke

C

Bhagat Singh

D

Aurobindo Ghosh

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vasudev Balwant Phadke

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. In which year was the Madras Mahajan Sabha established?

A

1871

B

1855

C

1884

D

1823

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1884

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. In which of the following years, an Interim Government under Nehru was sworn in?

A

1946

B

1885

C

1900

D

1909

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1946

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Name the prominent social reformer and educationist from Bengal, who was born in the year 1820.

A

Ishwar Chandra Vidyasagar

B

Rabindranath Tagore

C

Kabir

D

Bipin Chandra Pal

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ishwar Chandra Vidyasagar

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. When did the British Government announce elections to the Indian Provincial Legislatures?

A

1927

B

1907

C

1937

D

1917

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1937

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In which year did a mutiny break out on the ships of Royal Indian Navy?

A

1927

B

1946

C

1940

D

1935

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1946

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which among the following was the slogan that was raised by the Indian National Congress to protest against the Indian Council Act of 1892?

A

Inquilab Zindabad

B

Inquilab Zindabad

C

Quit India

D

No Taxation Without Representation

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

No Taxation Without Representation

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Name the treaty that was signed after the First Anglo Burmese war.

A

Treaty of Yandaboo

B

Treaty of Surat

C

Treaty of Gwalior

D

Treaty of Allahabad

Modern History Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Treaty of Yandaboo

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Who said the following, "It takes a loud voice to make the deaf hear. Inquilab Zindabad!"?

A

Tilak

B

Dadabhai Naoroji

C

B R Ambedkar

D

Bhagat Singh

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bhagat Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. During which Congress session did Mahatma Gandhi appeared on the Congress platform for the first time?

A

Madras session of 1903

B

Surat session of 1907

C

Karachi session of 1913

D

Calcutta Session of 1901

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Calcutta Session of 1901

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Who among the following had boycotted the Quit India movement ?

A

Indian National Congress

B

Congress Socialist Party

C

Trade Unions

D

Hindu Mahasabha

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hindu Mahasabha

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Which famous Indian thinker and social reformer said " So long as millions live in hunger and ignorance, I hold every

A

Dayanand Saraswati

B

Raja Ram Mohan Roy

C

Dadabhai Naoroji

D

Swami Vivekananda

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Swami Vivekananda

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. In which year was Atmiya Sabha founded by Raja Ram Mohan Roy?

A

1814

B

1836

C

1866

D

1855

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1814

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Who renounced his "Knighthood" after the Jallianwala Bagh massacre?

A

Dadabhai Naoroji

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Rabindranath Tagore

D

Lala Lajpat Rai

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rabindranath Tagore

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. In which year did the first Carnatic War begin?

A

1754

B

1857

C

1746

D

1799

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1746

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Who among the following was the wife of Bahadur Shah Zafar ?

A

Begum Hazrat Mahal

B

Rani Lakshmi Bai

C

Begum Zinat Mahal

D

Mumtaz Mahal

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Begum Zinat Mahal

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. In which language was the Bande Mataram newspaper published?

A

English

B

Telugu

C

Hindi

D

Bengali

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

English

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which among the following is an organization that was formed in Madras before the formation of Indian National Congress?

A

Madras Native Association

B

Satyashodhak Samaj

C

Swadeshi Steam Navigation Company

D

Justice Party

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Madras Native Association

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. When did the Santhal Rebellion occur?

A

1890-91

B

1844-45

C

1870-71

D

1855-56

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1855-56

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Name the British Commander who led the forces that attacked and besieged the fort of Jhansi during the Revolt of 1857.

A

Robert Clive

B

Hugh Rose

C

Hector Munroe

D

Hector Munroe

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hugh Rose

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Who was the External Affairs Minister for the 1946 Interim Government?

A

B.R. Ambedkar

B

C. Rajagopalachari

C

Annie Besant

D

Jawaharlal Nehru

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jawaharlal Nehru

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. In which of the following Indian provinces/presidencies, Ahmadiyya Movement was founded in 1889?

A

Bengal

B

Bombay

C

Madras

D

Punjab

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Punjab

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Who proposed Quit India resolution in the Congress Session?

A

Annie Besant

B

Muhammad Ali Jinnah

C

Muhammad Ali Jawhar

D

Jawaharlal Nehru

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jawaharlal Nehru

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Who among the following introduced the concept of Doctrine of Lapse?

A

Warren Hastings

B

John Shore

C

John Adam

D

Lord Dalhousie

Modern History Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Lord Dalhousie

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. From which among the following Indian regions did Kunwar Singh fight the Revolt of 1857?

A

Mumbai

B

Kashmir

C

Punjab

D

Bihar

Modern History Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bihar

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Who among the following was the first woman President of the Indian National Congress?

A

Pearl S Buck

B

Clara Barton

C

Annie Besant

D

Elizabeth Blackwell

Modern History Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Annie Besant

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Who formed the first division of INA(Indian National Army) on 1st September 1942?

A

Subhas Chandra Bose

B

Bhagat Ram

C

Captain Mohan Singh

D

Bhagat Ram

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Captain Mohan Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which one of the following proposed 20% reserved seats for minorities?

A

Lucknow Pact

B

Desai-Liaquat pact

C

Poona Pact

D

Poona Pact

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Desai-Liaquat pact

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Who among the following was Swami Vivekananda`s disciple?

A

Ishwar Chandra Vidyasagar

B

Sister Nivedita

C

Jyotiba Phule

D

Vishnu Shastri

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Sister Nivedita

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Where was HSRA founded?

A

Bombay

B

Madras

C

Nagpur

D

Delhi

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Delhi

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Who among the following is a social reformer from eastern Bengal, who strived for the upliftment of Chandala cultivators ?

A

Ghasidas

B

Haridas Thakur

C

Keshav Chandra Sen

D

Iswar Chandra Vidyasagar

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Haridas Thakur

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Who among the following was the editor of the newspaper Bande Mataram ?

A

Aurobindo Ghosh

B

Rabindranath Tagore

C

Henry Vivian Derozio

D

B.G Tilak

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Aurobindo Ghosh

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Who was chosen by Gandhi as his political successor?

A

Bipin Chandra Pal

B

Jawaharlal Nehru

C

Lala Lajpat Rai

D

Subhas Chandra Bose

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jawaharlal Nehru

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. In which of the following days, Jallianwala bagh massacre happened?

A

Dussehra

B

Ganesh Chaturthi

C

Baisakhi day

D

Shivratri

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Baisakhi day

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which among the following denotes a deputation of Muslims led by Aga Khan to Lord Minto to discuss political organisation for muslims, later came out as All India Muslim League?

A

Communal Award

B

Lucknow Pact

C

Simla Deputation

D

Poona Pact

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Simla Deputation

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Name the Governor General of India who did away with the dual system of administration

A

Lord Lytton

B

Lord Dalhousie

C

Lord Cornwallis

D

Warren Hastings

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Warren Hastings

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Who was the Governor General of India when the Kingdom of Jhansi was annexed using the Doctrine of Lapse ?

A

Lord irwin

B

Lord Hastings

C

Lord Cornwallis

D

Lord Dalhousie

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Lord Dalhousie

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Who among the following was a member of the Cabinet Mission ?

A

Lord Wavell

B

Pethick Lawrence

C

Lord Mountbatten

D

John Simon

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pethick Lawrence

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Which among the following is campaign that was organised by the nationalists before the formation of Indian National Congress ?

A

Campaign against Simon Commission

B

Campaign in favor of Ilbert Bill

C

Campaign against Partition of Bengal

D

Campaign against Rowlatt Act

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Campaign in favor of Ilbert Bill

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Who founded the Indian Home Rule League of America in 1917?

A

Bal Gangadhar Tilak

B

Lala Lajpat Rai

C

Jawaharlal Nehru

D

Dadabhai naoroji

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Lajpat Rai was born on 28th Jan, 1865 at a village named Dhudike in Ferozpur District of Punjab. his father, Munshi Radha Krishan was a great Scholar of Persian and Urdu. Lalaji`s mother, Gulab Devi, was a great source of inspiration. Lalaji was brought up in a family background that allowed freedom of having different faiths and beliefs.
Since childhood he had a desire to serve his country and its people, and therefore took a pledge to free it from foreign rule.
His activities were multifarious. He was an ardent social reformer. He founded the Indian Home Rule League of America in October 1917, in New York and, a year later, he also set up, with himself as Director, the "Indian Information Bureau" in New York to serve as a Publicity Organisation for India. Lala Lajpat Rai returned to India on Feb.20, 1920 as a great hero.

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Rani Lakshmi Bai of Jhansi was the queen of _____

A

Raja Gangadhar Rao

B

Scindia of Gwalior

C

Nana Saheb

D

Tantia Tope

Modern History Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Raja Gangadhar Rao

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Who is popularly known as the ‘Grand Old Lady’ of the Independence Movement in India?

A

Sarojini Naidu

B

Aruna Asaf Ali

C

Mother Mary Teresa

D

Mother Mary Teresa

Modern History Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Aruna Asaf Ali

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which of the following Indian kings patronaged and converted to Jainism?

A

Chandragupta Maurya

B

Ashoka

C

Harsha

D

Kanishka

Hsitory DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. M. A. Jinnah, in his early political life–

A

supported two nation theory

B

initiated Hindu-Muslim unity

C

imagined Pakistan as an independent State

D

was a communalist

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jinnah rose to prominence in the Indian National Congress (Congress) in the first two decades of the 20th century, initially advocating Hindu-Muslim unity and helping to shape the 1916 Lucknow Pact between the Muslim League and the Indian National Congress. Jinnah also became a key leader in the All India Home Rule League, and proposed a fourteen-point constitutional reform plan to safeguard the political rights of Muslims should a united British India become independent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. During colonial period, British capital was mainly invested in :

A

Infra structure

B

Industry

C

Agriculture

D

Services

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Company rule in India brought a major change in the taxation and agricultural policies, which tended to promote commercialisation of agriculture with a focus on trade, resulting in decreased production of food crops, mass impoverishment and destitution of farmers, and in the short term, led to numerous famines. After the removal of international restrictions by the Charter of 1813, Indian trade expanded substantially and over the long term showed an upward trend. The result was a significant transfer of capital from India to England, which, due to the colonial policies of the British, led to a massive drain of revenue rather than any systematic effort at modernisation of the domestic economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Which among the following regulations made English as a medium of education compulsory in government aided schools and colleges ?

A

Pitts India Act, 1784

B

Educational Despatch, 1854

C

Macaulay Minute, 1835

D

Regulating Act, 1773

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Macaulay was Secretary to the Board of Control under Lord Grey from 1832 until 1833. After the passing of the Government of India Act 1833, he was appointed as the first Law Member of the GovernorGeneral’s Council. He went to India in 1834. He served on the Supreme Council of India between 1834 and 1838. He introduced English education in India through his famous minute of February 1835.

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. In which session of Indian National Congress the tricolour flag was unfurled for the first time ?

A

Calcutta Session, 1920

B

Annual Session of Congress at Nagpur, 1920

C

Lahore Congress, 1929

D

Haripura Congress Conference, 1938

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

On December 31, 1929, the newly adopted tricolour flag was unfurled at the Lahore session of the Indian National Congress. At this session, Pandit Jawaharlal Nehru as the newly elected president spoke the following inspiring words: I have just unfurled the National Flag of Hindustan. What is the meaning of this flag? It is symbol of India`s unity. The flag under which you stand today and which you have just saluted does not belong to any particular section of society or community. It is the flag of the country. All those who stand today under this flag are Indians, not Hindus, not Muslims, but Indians. Re-member once again, now that this flag is unfurled, it must not be lowered so long as a single Indian, man, woman, or child lives in India.”

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Which of the following European Colonisers did not have a settlement on the Eastern Coast of India ?

A

French

B

Portuguese

C

Dutch

D

Danish

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Eastern Coastal Plains refer to a wide stretch of landmass of India, lying between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal. These plains are wider and level as compared to the western coastal plains. It stretches from Tamil Nadu in the south to West Bengal in the north. Of all the foreigners who established themselves on the Malabar Coast the Danes were the least successful. There were several factors which brought to pass this eventuality. The limited resources of Denmark, with its inadequate manpower, were no match for those of their fellow traders like the Portuguese, the Dutch and the English.

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Who designed the national flag of Independent India ?

A

Bankim Chandra Chatterjee

B

Rabindranath Tagore

C

Mahatma Gandhi

D

Pingali Venkaiah

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The National flag of India is a horizontal rectangular tricolor flag, of India saffron, white and India green; with the Ashok Chakra, a 24-spoke wheel, in navy blue at its centre. It was adopted in its present form during a meeting of the Constituent Assembly held on 22 July 1947, when it became the official flag of the Dominion of India. The flag is based on the Swaraj flag, a flag of the Indian National Congress designed by Pingali Venkayya. During the National conference of Indian National Congress at Kakinada, Venkayya suggested that India should have a national flag of its own and Mahatma Gandhi liked this proposal. He suggested that Venkayya could come up with a design

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. When was the first passenger train run in India ?

A

January 1848

B

April 1853

C

May 1857

D

April 1852

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The first train in India had become operational on 22 December 1851 for localized hauling of canal construction material in Roorkee. A year and a half later, on 16 April 1853, the first passenger train service was inaugurated between Bori Bunder in Bombay and Thane. Covering a distance of 34 kilometres, it was hauled by three locomotives, Sahib, Sindh, and Sultan. This was soon followed by opening of the first passenger railway line in North India between Allahabad and Kanpur on March 3, 1859.

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Who introduced the perma-nent settlement in Bengal ?

A

Lord Cornwallis

B

Lord Dalhousie

C

William Bentinck

D

Lord Curzon

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Permanent Settlement was an agreement between the East India Company and Bengali landlords to fix revenues to be raised from land, with far-reaching consequences for both agricultural methods and productivity in the entire Empire and the political realities of the Indian countryside. It was concluded in 1793, by the Company administration headed by Charles, Earl Cornwallis. It formed one part of a larger body of legislation enacted known as the Cornwallis Code

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Who was the first Indian to be elected to the British Parliament?

A

Dadabhai Naoroji

B

Gopala Krishna Gokhale

C

Bipin Chandra Pal

D

Lala Lajpat Rai

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dadabhai Naoroji, known as the Grand Old Man of India, was a Parsi intellectual, educator, cotton trader, and an early Indian political and social leader. His book Poverty and Un-British Rule in India brought attention to the draining of India’s wealth into Britain. He was a Member of Parliament (MP) in the United Kingdom House of Commons between 1892 and 1895, and the first Asian to be a British Member of Parliament. He is also credited with the founding of the Indian National Congress, along with A.O. Hume and Dinshaw Edulji Wacha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. The 19th Century reawak-ening in India was confined to the

A

Priestly class

B

Upper middle class

C

Rich peasantry

D

Urban landlords

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The 19th century awakening in India was on the hand led by the very presence of the British rule in India and the education of the middle classes. The soil for the growth of Indian nationalism and political awakening was prepared by the socio-religious reform movements of the 19th century. Although the English educated class was a minority of the whole population of India but its influence and leadership could mould public opinion as the newspapers, educational institutions and the advocates of the legal courts were all greatly influenced by the opinion of this group.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. . The Swadeshi Movement was launched

A

as a protest against division of Bengal

B

with a view to improve the economic condition of the people by encouraging consumption of Indian goods

C

as a protest against the massacre of Indian people at Jallianwala Bagh

D

due to the failure of the British Government to introduce responsible Government in India

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Swadeshi movement, part of the Indian independence movement and the developing Indian nationalism, was an economic strategy aimed at removing the British Empire from power and improving economic conditions in India by following the principles of swadeshi (self-sufficiency), which had some success. Strategies of the Swadeshi movement involved boycotting British products and the revival of domestic products and production processes. The Swadeshi Movement started with the partition of Bengal by the Viceroy of India, Lord Curzon, 1905 and continued up to 1908.

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. The original name of Swami Dayananda Saraswati was

A

Abhi Shankar

B

Gowri Shankar

C

Daya Shankar

D

Mula Shankar

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Dayananda Saraswati was an important Hindu religious scholar, reformer, and founder of the Arya Samaj, a Hindu reform movement. He was the first to give the call for Swarajya– “India for Indians” – in 1876, later taken up by Lokmanya Tilak. Since he was born under Mul Nakshatra, he was named “Moolshankar”, and led a comfortable early life, studying Sanskrit, the Vedas and other religious texts to prepare himself for a future as a Hindu priest.

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. The first telegraph line between Calcutta and Agra was opened in

A

1852

B

1853

C

1854

D

1855

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The history of Indian telecom can be started with the introduction of telegraph. The Indian postal and telecom sectors are one of the world`s oldest. In 1850, the first experimental electric telegraph line was started between Kolkata and Diamond Harbour. In 1851, it was opened for the use of the British East India Company. Subsequently, the construction of 4,000 miles (6,400 km) of telegraph lines connecting Kolkata (then Calcutta) and Peshawar in the north along with Agra, Mumbai (then Bombay) through Sindwa Ghats, and Chennai (then Madras) in the south, as well as Ootacamund and Bangalore was started in November 1853. William O`Shaughnessy, who pioneered the telegraph and telephone in India, belonged to the Public Works Department, and worked towards the development of telecom throughout this period. A separate department was opened in 1854 when telegraph facilities were opened to the public.

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Which British Governor General introduced Postage Stamp in India ?

A

Lord Dalhousie

B

Lord Auckland

C

Lord Canning

D

Lord William Bentinck

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Although the Indian Post Office was established in 1837, Asia`s first adhesive stamp, the Scinde Dawk, was introduced in 1852 by Sir Bartle Frere, the British East India Company`s administrator of the province of Sind. The first stamps valid for postage throughout India were placed on sale in October, 1854 with four values: 1/2 anna, 1 anna, 2 annas, and 4 annas. These stamps were issued following a Commission of Inquiry which had carefully studied the postal systems of Europe and America. The new system was recommended by the Governor-General, Lord Dalhousie and adopted by the East India Company`s Court of Directors. It introduced “low and uniform” rates for sending mail efficiently throughout the country within the jurisdiction of the East India Company.

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. From where did Acharya Vinoba Bhave start the Individual Satyagraha in 1940?

A

Nadiad in Gujarat

B

Pavnar in Maharashtra

C

Adyar in Tamil Nadu

D

Guntur in Andhra Pradesh

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

In October, 1940, Gandhi selected Vinoba Bhave as the first Satyagrahi-civil resister-for the individual Satyagraha against the British, and Jawaharlal Nehru was the second. Gandhi personally went to Pavnar Ashram to seek his consent. After obtaining Vinoba’s consent, Gandhi issued a comprehensive statement on 5 October, 1940.

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Who was the Chairman of the Union Powers Committee of the Constituent Assembly of India?

A

Sardar Vallabhbahi Patel

B

Dr. B.R. Ambedkar

C

Sir Alladi Krishnaswami Ayyar

D

Pt. Jawaharlal Nehru

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

On the 14 August, 1947 meeting of the Assembly, a proposal for forming various committees was presented. Such committees included a Committee on Fundamental Rights, the Union Powers Committee and Union Constitution Committee. The Union Powers Committee and the Union Constitution Committee was headed by Jawaharlal Nehru.

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. What did the Hunter Commission appointed by the Viceroy probe ?

A

Bardoli Satayagraha

B

Khilafat Agitation

C

Jallianwala Bagh tragedy

D

Chauri Chaura incident

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

On 14 October, 1919, after orders issued by the Secretary of State for India, Edwin Montagu, the Government of India announced the formation of a committee of inquiry into the Jallianwala Bagh massacre. Referred to as the Disorders Inquiry Committee, it was later more widely known as the Hunter Commission. It was named after the name of chairman, Lord William Hunter, former Solicitor-General for Scotland and Senator of the College of Justice in Scotland. The stated purpose of the commission was to “investigate the recent disturbances in Bombay, Delhi and Punjab, about their causes, and the measures taken to cope with them”

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. When did the British Govt. start ruling India directly ?

A

After the Battle of Plassey

B

After the Battle of Panipat

C

After the War of Mysore

D

After Sepoy Mutiny

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The British-administered territories in India were expanded in three successive waves. The first wave (A.D. 1757-66) brought under direct British rule Bengal, Bihar, and the Northern Circars along the north-west shore of the Bay of Bengal; the second (A.D. 1790-1818) brought the Carnatic, the Upper Ganges Basin, and the Western Deccan; the third (A.D. 1843-9) brought the Indus Basin. In the Battle of Plassey, a British army of 2800 British soldiers and sepoys routed a Bengali army of 100,000 men. Clive`s victories over the Bengalis and French made the British East Indies Company a major power in India, able to install its own candidate on the Mughal throne and claim the wealthy province of Bengal for itself. British power, plus the fact that their “honorable masters” in England were 7000 miles and nine months travel away, left India wide open to exploitation by the company and its employees

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. The Home Rule Leagu was started by

A

Mahatma Gandhi

B

Bal Gangadhar Tilak

C

Jawahar Lal Nehru

D

Rajendra Prasad

Modern History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The All India Home Rule League was a national political organization founded in 1916 to lead the national demand for self-government, termed Home Rule, and to obtain the status of a Dominion within the British Empire as enjoyed by Australia, Canada, South Africa, New Zealand and Newfoundland at the time. Between 1916 and 1918, when the war was closing, prominent Indians like Joseph Baptista, Bal Gangadhar Tilak, G. S. Khaparde, Sir S. Subramania Iyer and the leader of the Theosophical Society, Annie Besant decided to organize a national alliance of leagues across India, specifically to demand Home Rule, or self-government within the British Empire for all of India. Tilak founded the first League in the city of Pune, Maharashtra

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. When was first telegraph line started in India ?

A

1851

B

1875

C

1884

D

1900

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In 1850, the first experimental electric telegraph line was started between Kolkata and Diamond Harbour. In 1851, it was opened for the use of the British East India Company. Subsequently, the construction of 6,400 km of telegraph lines connecting Kolkata (then Calcutta) and Peshawar in the north along with Agra, Mumbai (then Bombay) through Sindwa Ghats, and Chennai (then Madras) in the south, as well as Ootacamund and Bangalore was started in November 1853. William O’Shaughnessy, who pioneered the telegraph and telephone in India, belonged to the Public Works Department, and worked towards the development of telecom throughout this period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Which of the following pairs contributed significantly to integrate the princely states into Indian Union ?

A

Sardar Patel and Jawaharlal Nehru

B

Sardar Patel and V.P. Menon

C

Sardar Patel and Mahatma Gandhi

D

Sardar Patel and K.M. Munsi

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

At the time of Indian independence, India was divided into two sets of territories, the first being the territories of “British India,” which were under the direct control of the India Office in London and the Governor-General of India, and the second being the “Princely states,” the territories over which the Crown had suzerainty, but which were under the control of their hereditary rulers. In addition, there were several colonial enclaves controlled by France and Portugal. The integration of these territories into Dominion of India, created by the Indian Independence Act 1947 by the British parliament, was a declared objective of the Indian National Congress, which the Government of India pursued over the years 1947 to 1949. Through a combination of tactics, Sardar Vallabhbhai Patel and V. P. Menon in the months immediately preceding and following the independence convinced the rulers of almost all of the hundreds of princely states to accede to India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. In which of the following systems of land settlement adopted by the English did provide more protection to the interests of farmers ?

A

Permanent Settlement of Bengal

B

Ryotwari Settlement of Madras

C

Zamindari Settlement of Central States

D

Malgujari (land revenue) Setternent of United State

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Ryotwari system, instituted in some parts of British India, was one of the two main systems used to collect revenues from the cultivators of agricultural land. These revenues included undifferentiated land taxes and rents, which were collected simultaneously. Under the Ryotwari system, settlement of land revenue settlement was directly made between the government and the ryot, i.e., the cultivators or tenants. Moreover, in the ryotwari settlement the revenue was fixed for a period of thirty years, and not on a permanent basis as was in the case of the Permanent Settlement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which one of the following libraries has the largest collection of manuscripts of historical value?

A

Khuda Baksh Oriental Public Library

B

Tanjavur Maharaja Serfoji Saraswati Mahal Library

C

Asiatic Society Library

D

Rampur Raza Library

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Khuda Bakhsh Oriental Library was opened to public in October, 1891 by Khan Bahadur Khuda Bakhsh with 4,000 manuscripts, of which he inherited 1,400 from his father Maulvi Mohammed Bakhsh. It is an autonomous organization under Ministry of Culture, Government of India, and is governed by a Board with the Governor of Bihar as its ex-officio Chairman. It is known for its rare collection of Persian and Arabic manuscripts. It also hosts paintings made during the Rajput and Mughal eras of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. When was the first train steamed off in India ?

A

1848

B

1853

C

1875

D

1880

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Two new railway companies, Great Indian Peninsular Railway (GIPR) and East Indian Railway (EIR), were created in 1853-54 to construct and operate two experimental lines near Bombay and Calcutta respectively. The first train in India had become operational on 22 December, 1851 for localized hauling of canal construction material in Roorkee. A year and a half later, on 16 April, 1853, the first passenger train service was inaugurated between Bori Bunder in Bombay and Thane. Covering a distance of 34 kilometres, it was hauled by three locomotives, Sahib, Sindh, and Sultan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. The Simon Commission was formed to review

A

legislatures in India

B

fitness of India for further reforms

C

the position of the viceroy

D

a Constitution for India

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Indian Statutory Commission was a group of seven British Members of Parliament that had been dispatched to India in 1927 to study constitutional reform in Britain’s most important colonial dependency. It was commonly referred to as the Simon Commission after its chairman, Sir John Simon. The Indian national leaders had been continuously demanding constitutional reforms since 1919 when the Montague-Chelmsford Reform (1919) was introduced by the British government. Under the circumstances, in 1927 the British government in England formally constituted an enquiry commission to recommend further constitutional reform that may be introduced in India. It was meant to review constitutional progress so far and decide upon the future course.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Sati was prohibited by

A

Warren Hastings

B

Lord Wellesley

C

Lord William Bentinck

D

Lord Dalhousie

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Historically, efforts to prevent Sati by formal means were extent even before the Mughal rulers came to power. Under the Delhi Sultanates (circa 1325) permission had to be sought prior to any Sati. In their own sphere of influence the Portuguese, Dutch and French banned Sati but efforts to stamp out Sati were formalised only under Lord William Bentinck after 1829. William Cavendish Bentinck succeeded Lord Amherst as the Governor General of India. He took over the charge of Indian administration in the year 1828. Bentinck took effective steps to root out social evils like Sati and infanticide.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Who led the Salt Satyagraha Movement with Gandhi?

A

Annie Besant

B

Mridula Sarabhai

C

Muthu Lakshmi

D

Sarojini Naidu

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Dandi march was undertaken by Gandhiji and about 78 of his followers, starting from Sabarmati Ashram near Ahmedabad. The Satyagrahis set out on foot, for the coastal village of Dandi, Gujarat, about 240 miles away. The walk lasted for 23 days and passed through 48 villages. The marchers were received with great enthusiasm and the support from the masses was very evident. During the course of the journey, thousands of Satyagrahis joined the walk, including leaders like Sarojini Naidu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. In which of the following movements did Mahatma Gandhi make the first use of Hunger Strike as a weapon?

A

Non-Cooperation Movement, 1920-22

B

Rowlatt Satyagraha, 1919

C

Ahmedabad Strike, 1918

D

Bardoli Satyagraha

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In 1918, Mahatma Gandhi intervened in a dispute between the workers and mill-owners of Ahmedabad. He advised the workers to go on strike and to demand a 35 per cent increase in wages. But he insisted that the workers should not use violence against the employers during the strike. He undertook a fast unto death (first among the 17 such fasts) to strengthen the worker`s resolve to continue the strike. But his fast also put pressure on the mill-owners who relented on the fourth day and agreed to give the workers a 35 per cent increase in wages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. What did Jyotiba Phule`s Satyashodhak Samaj attempt in the last century?

A

Saving the lower castes from hypocritical Brahmans and their opportunistic scriptures

B

Attacking the caste system

C

Led an anti-landlord and antimahajan upsurge in Satara

D

Separate representation for untouchables

Modern History Indian Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Satya Shodhak Samaj was a religion established by Mahatma Jotirao Phule on September 24, 1873. This was started as a group whose main aim was to liberate the social Shudra and Untouchable castes from exploitation and oppression. While condemning the prevalent religion, Phule established Satya Shodhak Samaj with the ideals of human well being in broader aspects, human happiness, unity, equality, and easy religious principles and rituals.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. The first attempt to introduce a representative and popular element in the governance of India was made through :

A

Indian Council Act, 1861

B

Indian Council Act, 1892

C

Indian Council Act, 1909

D

Government of India Act, 1919

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Indian Council act of 1909 also known as the Morley-Minto reforms named after the then Secretary of State for India, Lord Morley and the Viceroy Lord Minto. Its provisions were incorporated into the Indian Councils act of 1909 and were perhaps the first attempt at introducing a popular representative element in the government. In the provincial legislative councils, the number of non official members was increased, thereby reducing the official members to a minority. At the central legislative council however the official members still maintained their majority. The councils were given a little more power in the administration and could influence decisions on certain matters of the state.

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. One time associate of Mahatma Gandhi, broke off from him and launched a radical movement called self-respect movement. Who was he ?

A

P. Thyagaraja Shetti

B

Chhatrapati Maharaj

C

E.V. Ramaswamy Naicker

D

Jyotirao Govindrao Phule

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Self-Respect Movement is a movement with the aim of achieving a society where backward castes have equal human rights, and encouraging backward castes to have self-respect in the context of a caste based society that considered them to be a lower end of the hierarchy. It was founded in 1925 by Periyar E. V. Ramasamy (also known as Periyar) in Tamil Nadu, India. Periyar was convinced that if man developed self respect, he would automatically develop individuality and would refuse to be led by the nose by schemers. One of his most known quotes on Self-Respect was, “we are fit to think of self-respect only when the notion of superior and inferior caste is banished from our land”

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. In 1939, for the first time, Gandhiji tried out his specific techniques of controlled mass struggle in a native state. He allowed a close associate of his to lead a satyagraha. Who was he?

A

K. T. Bhashyam in Mysore

B

Jamnalal Bajaj in Jaipur

C

Vallabh Bhai Patel in Rajkot

D

Nebakrushna Chaudhri in Dhenkanal

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gandhi was against Congress intervention in the affairs of Princely states. He at first showed “exceptional rigidity” (some very limited attempts at “controlled mass struggle”) in Rajkot, where there was little danger of agrarian radicalism.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. On September 20, 1932 Mahatma Gandhi began a fast unto death in Yervada Jail against :

A

British repression of the Satyagrahis.

B

Violation of the Gandhi-Irwin Pact.

C

Communal award of Ramsay MacDonald.

D

Communal riots in Calcutta.

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In 1932, a round table conference was organized and Ambedkar, an eminent lawyer and a Dalit leader was invited to attend the same. Through his campaigning, the government granted untouchables separate electorates under the new constitution. In protest Gandhi began a fast-unto-death while imprisoned in the Yerwada Central Jail of Pune in 1932 against the separate electorate for untouchables only. Ambedkar agreed under massive coercion from the supporters of Gandhi for an agreement, which saw Gandhi end his fast, while dropping the demand for separate electorates that was promised through the British Communal Award prior to Ambedkar`s meeting with Gandhi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Who persuaded the ratings of the RIN (Royal India Navy) to surrender on the 23rd February 1946?

A

Mahatma Gandhi

B

Jawaharlal Nehru and Maulana Abul Kalam Azad

C

Vallabh Bhai Patel and M.A. Jinnah

D

Morarji Desai and J.B. Kripalani

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In February 1946, the Royal Indian Navy (RIN) experienced a major mutiny, on a magnitude rare among modern navies. The Second Battalion of the Black watch was called from their barracks in Karachi to deal with this mutiny on Manora Island. Both Muhammad Ali Jinnah and Sardar Patel successfully persuaded the ratings to surrender. Patel wrote, “Discipline in the army cannot be tampered with. We will want the army even in free India”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. What was the ultimate goal of Mahatma Gandhi`s Salt Satyagraha?

A

repeal of Salt laws

B

curtailment of the Government`s power

C

economic relief to the common people

D

Purna Swaraj for India

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Salt Satyagraha started on March 12, 1930, with the undertaking of the Dandi Yatra (Dandi March). The triggering factor for this movement was the British monopoly of salt trade in India and the imposition of a salt tax. According to the contemporary British laws, the sale or production of salt by anyone but the British government was a criminal offense. The goals of the movement were to end the British monopoly on salt, decrease dependence on foreign cloth, reduce land revenue assessments, build unity among Hindus and Muslims of all economic and social classes, and ultimately end British colonial rule over India and declare Purna Swaraj (complete independence).

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Who represented India in the Second Round Table Conference?

A

Aruna Asaf Ali

B

Sucheta Kripalani

C

Sarojini Naidu

D

Kalpana Joshi

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Gandhi-Irwin Pact opened the way for Congress participation in this conference. Mahatma Gandhi was invited from India and attended as the sole official Congress representative accompanied by Sarojini Naidu and also Madan Mohan Malaviya, Ghanshyam Das Birla, Muhammad Iqbal, Sir Mirza Ismail Diwan of Mysore, S.K. Dutta and Sir Syed Ali Imam. Gandhi claimed that the Congress alone represented political India; that the Untouchables were Hindus and should not be treated as a “minority”; and that there should be no separate electorates or special safeguards for Muslims or other minorities. These claims were rejected by the other Indian participants.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. The system of communal electorate in India was first introduced by :

A

Indian Council Act of 1892.

B

Minto-Morley reforms of 1909

C

Montagu-Chelmsford reforms of 1919

D

Government of India of 1935

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Indian Councils Act 1909, commonly known as the Morley-Minto Reforms, introduced the system of communal electorate in India. It provided that Indian Muslims be allotted reserved seats in the Municipal and District Boards, in the Provincial Councils and in the Imperial Legislature; that the number of reserved seats be in excess of their relative population (25 percent of the Indian population); and, that only Muslims should vote for candidates for the Muslim seats (‘separate electorates’). These concessions were a constant source of strife during 1909-47.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Mahatma Gandhi got his inspiration for Civil Disobedience from :

A

Tuoreau

B

Ruskin

C

Confucius

D

Tolstoy

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mahatma Gandhi got inspiration of Civil Disobedience by reading a book of David Thoreau who was an American author, poet, philosopher, abolitionist, naturalist, tax resister, development critic, surveyor, historian, and leading transcendentalist. He is best known for his book Walden, a reflection upon simple living in natural surroundings, and his essay Civil Disobedience, an argument for individual resistance to civil government in moral opposition to an unjust state. Thoreau`s philosophy of civil disobedience later influenced the political thoughts and actions of such notable figures as Leo Tolstoy, Mohandas Gandhi, and Martin Luther King, Jr

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Through which principle or device did Gandhiji strive to bridge economic inequalities?

A

Abolition of machinery

B

Establishment of village industries

C

Trusteeship theory

D

None of the above

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Trusteeship is a socio-economic philosophy that was propounded by Mahatma Gandhi. It provides a means by which the wealthy people would be the trustees of trusts that looked after the welfare of the people in general. This concept was condemned by socialists as being in favor of the landlords, feudal princes and the capitalists. Gandhi believed that the rich people could be persuaded to part with their wealth to help the poor. The founder of the Tata group, JRD Tata was influenced by Gandhi’s idea of trusteeship. He developed his personal and professional life based on this idea.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. The father of extremist movement in India is :

A

Motilal Nehru

B

Gopal Krishna Gokhale

C

Vallabhbhai Patel

D

Bal Gangadhar Tilak

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Lokmanya Tilak, born as Keshav Gangadhar Tilak (23 July 1856 – 1 August 1920), was an Indian nationalist, journalist, teacher, social reformer, lawyer and independence fighter who was the first popular leader of the Indian Independence Movement. The British colonial authorities derogatorily called him “Father of the Indian unrest”. Tilak professed a different ethics from that of Gandhi and followed a trend of extremism and violence, which earned him the appellation of the father of Indian unrest. He advocated violence as the higher duty based on his interpretation of the Bhagavad-Gita (Song of the Lord).

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Permanent Revenue settlement of Bengal was introduced by :

A

Clive

B

Hastings

C

Wellesley

D

Cornwallis

Modern History SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Permanent Settlement — also known as the Permanent Settlement of Bengal— was an agreement between the East India Company and Bengali landlords to fix revenues to be raised from land, with farreaching consequences for both agricultural methods and productivity in the entire Empire and the political realities of the Indian countryside. It was concluded in 1793, by the Company administration headed by Charles, Earl Cornwallis. It formed one part of a larger body of legislation enacted known as the Cornwallis Code.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. What was the basis of transfer of power to India on 15th August by ?

A

Congress had demanded “Poorna Swaraj”.

B

On this day Mahatma Gandhi started Quit India Movement.

C

Anniversary of formation of Interim Government

D

Anniversary of the surrender of Japanese army before Admiral Mountbatten

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In Lord Mountbatten`s words, as told to Larry Collins and Dominique Lapierre: “The date I chose came out of the blue. I chose it in reply to a question. I was determined to show I was master of the whole event. When they asked had we set a date, I knew it had to be soon. I hadn`t worked it out exactly then — I thought it had to be about August or September and I then went out to the 15th August. Why? Because it was the second anniversary of Japan`s surrender.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Mahatma Gandhi was first arrested during Satyagrah in the year—

A

1906

B

1908

C

1913

D

1917

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gandhi went to South Africa in 1893 but he was shocked to see racism, prejudice and inequality against Indian citizens in South Africa and he established the Natal Indian Congress in 1894 and formed an Indian community in South Africa. In 1906, the Transvaal government of South Africa promulgated a new Act compelling registration of the colony`s Indian population. At a mass protest meeting held in Johannesburg on 11 September that year, Gandhi adopted his still evolving methodology of Satyagraha (devotion to the truth), or non-violent protest, for the first time. In June 1907, he organized Satyagraha against compulsory registration of Asiatics (The Black Act). In 1908, Gandhiji had to stand trial for instigating the Satyagraha. He was sentenced to two months in jail (the first time), however after a compromise with General Smuts he was released.

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Naokhali is situated in—

A

West Bengal

B

Bangladesh

C

Tripura

D

Bihar

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Noakhali is a district in South-eastern Bangladesh. It is located in the Chittagong Division. This place is remembered for the genocide in form of a series of massacres, rapes, abductions and forced conversions of Hindus and looting and arson of Hindu properties, perpetrated by the Muslim community in the districts of Noakhali and Tipperah in the Chittagong Division of Bengal in October–November 1946, a year before India’s independence from British rule. Gandhi camped in Noakhali for four months and toured the district in a mission to restore peace and communal harmony.

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. “Go back to Vedas.” This call given by

A

Ramakrishna Paramah-amsa

B

Vivekananda

C

Jyotiba Phule

D

Daynand Saraswati

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

One of the main messages of Swami Dayanand Saraswati was for Hindus to go back to the roots of their religion, which are the Vedas. By doing this, he felt that Hindus would be able to improve the depressive religious, social, political, and economic conditions prevailing in India in his times.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Who was the leader of the Bardoli Satyagraha ?

A

Dr. Rajendra Prasad

B

Pandit Jawaharlal Nehru

C

Sardar Vallabh Bhai Patel

D

Acharya J. B. Kripalani

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Bardoli Satyagraha of 1928, in the state of Gujarat, India during the period of the British Raj, was a major episode of civil disobedience and revolt in the Indian Independence Movement. Its success gave rise to Vallabhbhai Patel as one of the greatest leaders of the independence struggle. The background to this movement was provided in 1925 when the taluka of Bardoli in Gujarat suffered from floods and famine, causing crop production to suffer and leaving farmers facing great financial troubles. However, the Government of the Bombay Presidency had raised the tax rate by 30% that year, and despite petitions from civic groups, refused to cancel the rise in the face of the calamities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. In which session of Congress the demand of “Poorna Swaraj” was accepted as the aim of the Congress ?

A

Calcutta

B

Madras

C

Nagpur

D

Lahore

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Purna Swaraj declaration, or Declaration of the Independence of India was promulgated by the Indian National Congress on January 26, 1930, resolving the Congress and Indian nationalists to fight for Purna Swaraj, or complete self-rule independent of the British Empire. A very large number of Congress volunteers and delegates, members of other political parties and an especially large public gathering attended the session convened in Lahore. At midnight on New Year`s Eve, President Jawaharlal Nehru hoisted the tri-colour flag of India upon the banks of the Ravi river in Lahore, which later became part of Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. When Mahatma Gandhi was arrested who among the following took over the leadership of Salt Satyagraha ?

A

Vinoba Bhave

B

Sardar Vallabh Bhai Patel

C

Abbas Tyabji

D

Maulana Abdul Kalam Azad

Modern History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Abbas Tyabji was an Indian freedom fighter from Gujarat, who once served as the Chief Justice of the (Baroda) Gujarat High Court. Mahatma Gandhi appointed Tyabji, at age seventy-six, to replace him as leader of the Salt Satyagraha in May 1930 after Gandhi’s arrest. Tyabji was arrested soon afterward and imprisoned by the British Indian Government. Gandhi and others respectfully called Tyabji the “Grand Old Man of Gujarat”

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. The largest standing army of the Sultanate, directly paid by the State, was created by

A

Iltutmish

B

Alauddin Khalji

C

Muhammad bin Tughluq

D

Sikander Lodi

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Indian Army under Delhi Sultanate was heavily influenced by the foreign invasions. It was on the basis of such military strength that Alauddin Khalji twice repelled the Mongols successfully. His military success was because of the creation of a large standing army directly recruited and paid by the state. He revoked all grants made by previous sultans, introduced price control covering almost the entire market and rationed the grain.

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. The Sultan who described himself as The Second Alexander (Sikander -i- Sani) was

A

Balban

B

Alauddin Khilji

C

Muhammad bin Tughluq

D

Sikander Lodi

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ala-ud-din Khilji described himself as the Second Alexander on his own. He dreamt of founding a worldwide empire, which is depicted in his era`s coinage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Which one is not situated at Fatehpur Sikri ?

A

The Panch Mahal

B

Moti Masjid

C

Tomb of Salim Chishti

D

The Mariam Palace

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Moti Masjid in Agra was built by Shah Jahan. The other Moti Masjid is a large white marble mosque built by the Mughal emperor Aurangzeb at the Red Fort complex in Delhi, India, from 1659-1660.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. A renowned Jain scholar who was greatly honoured by Akbar was

A

Hemachandra

B

Harivijaya

C

Vastupala

D

Bhadrabahu

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

During the rule of Akbar Jainism flourished to a great extent. Delhi became a centre of the Digambara Kashtha Sangha. Akbar deeply revered the Jain dharma Acharya, Muni Padmasunder. On being invited by Akbar, most renowned Bhattarak Harivijay Suri of Tapagachcha of Gujarat came to Agra. Akbar bestowed upon Harivijay Suri with the epithet "Jagadguru".

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which is the tallest of all Medieval Indian temples ?

A

Kailasa Temple at Ellora

B

Sun Temple at Konark

C

Nilakantheswara Temple at Udaipur

D

Brihadeswara Temple at Tanjor

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Brihadeeswara Temple at Thanjavur in the Indian state of Tamil Nadu, is a Hindu temple dedicated to Shiva and a brilliant example of the major heights achieved by Cholas in Tamil architecture. The vimana or (temple tower) is 216 ft (66 m) high and is among the tallest of its kind in the world. Built in 1010 AD by Raja Raja Chola I in Thanjavur, Brihadeeswarar Temple, also popularly known as the Big Temple, turned 1000 years old in 2010.

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Name the king who invaded Delhi and plundered the Kohinoor Diamond

A

Nadir Shah

B

Firuz Shah

C

Mohammed Shah

D

Mohammed Ghori

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nadir Shah of Iran invaded India in 1739 and sacked Agra and Delhi. Along with the Peacock Throne, he also carried off the Koh-i Noor to Persia in 1739. It was allegedly Nadir Shah who exclaimed Koh-i Noor! when he finally managed to obtain the famous stone, and this is how the stone gained its present name. There is no reference to this name before 1739.

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Razia Sultan, the first woman to sit on the throne of Delhi, was the daughter of Sultan

A

Mohammed Ghori

B

Mohammed of Ghazni

C

Iltutmish

D

Alauddin Khilji

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In 1236 Iltutmish, on his death-bed, nominated his daughter Raziya as his heiress. But the nobles of the court were too proud to bow their heads before a woman, and disregarding the deceased Sultan`s wishes, raised to the throne his eldest surviving son, Ruknud-din Firuz.

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. The court language of the Delhi Sultanate was

A

Urdu

B

Persian

C

Hindi

D

Arabic

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

During the Delhi Sultanate, the rise of Persian speaking people to the throne naturally resulted in the spread of the Persian language in India. It was the official language and soon literary works in the language began to appear. Amir Khusrav was a noted writer of the period, who was one of the first writers to write Persian literature about events concerning India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Prithvirajraso was written by

A

Bhavabhuti

B

Jaideva

C

Chand Bardai

D

Banabhatta

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Prithviraj Raso is an epic poem composed by court poet, Chand Bardai, on the life of Prithviraj III, a Chauhan king who ruled Ajmer and Delhi between 1165 and 1192. Chand Bardai claimed to be contemporary of Prithviraj Chauhan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Chand Bibi the famous Muslim ruler belonged to which kingdom?

A

Bijapur

B

Golconda

C

Ahmednagar

D

Berar

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chand Bibi, also known as Chand Khatun or Chand Sultana, was an Indian Muslim woman warrior. She acted as the Regent of Bijapur and Regent of Ahmednagar. Chand Bibi is best known for defending Ahmednagar against the Mughal forces of Emperor Akbar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. The famous city of Bhopal was founded by the Rajput ruler

A

Prithviraj Chauhan

B

Dharmapala

C

Raja Bhoja

D

Jaichand

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

According to folklore, Bhopal is said to have been founded by the king Bhoja of the Paramara dynasty (1000–1055 CE), who ruled from his capital at Dhar. This theory states that Bhopal was originally known as Bhojpal after the king and the dam ("pal") constructed by him. No available archaeological evidence, inscriptions or historical texts support the claim about an earlier settlement founded by Bhoja at the same place, although a temple complex constructed by him exists at Bhojpur, which is located 28 km from Bhopal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. To take care of the conquered lands, Mohmmad Ghori left behind his trusted General

A

Nasiruddin

B

Iltutmish

C

Qutbuddin Aibak

D

Malik Kafur

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

After the Second Battle of Tarain and the foundation of Muslim rule in India, Muhammad Ghori returned west to Ghazni to deal with the threat to his western frontiers from the unrest in Iran, but he appointed Qutb-ud-din Aybak as his regional governor for northern India. His armies, mostly under Turkic generals, continued to advance through northern India, raiding as far east as Bengal. Aibak ransacked Ayodhya temples in 1193, followed by his conquest of Delhi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Where is Gol Gumbaz, the largest dome in the world, situated?

A

Damascus

B

Istanbul

C

Cairo

D

Bijapur

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gol Gumbaz s the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. The tomb, located in Bijapur, Karnataka in India, was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul. Although "impressively simple in design", it is the "structural triumph of Deccan architecture".

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. The remains of the Great Vijayanagar Empire can be found in

A

Bijapur

B

Golconda

C

Hampi

D

Baroda

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Hampi is located within the ruins of Vijayanagara, the former capital of the Vijayanagara Empire. Predating the city of Vijayanagara, it continues to be an important religious centre, housing the Virupaksha Temple, as well as several other monuments belonging to the old city. The ruins are a UNESCO World Heritage Site, listed as the Group of Monuments at Hampi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Who was the founder of the city of Agra ?

A

Firoz Tughlaq

B

Mohammed-bin-Tughlaq

C

Alauddin Khilji

D

Sikandar Lodi

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

It is generally accepted that Sultan Sikandar Lodi, the Ruler of the Delhi Sultanate founded Agra in the year 1504. He moved his capital from Delhi to Agra in 1506. After the Sultan`s death the city passed on to his son Sultan Ibrahim Lodi who remained in power there for nine more years, finally being defeated at the Battle of Panipat in 1526.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. The Sufi saint who maintained that devotional music was one way of moving closer to God was

A

Muin-ud-din-Chisti

B

Baba Farid

C

Saiyid Muhammed

D

Shah Alam Bukhari

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Farid-ud din Mas ud (1175-1265 AD), better known as Sheikh Farid, or Baba Farid, is one of the most revered and distinguished of medieval Sufi Mystics. He found music as a way of reaching God. Baba Farid’s mystic songs were intended to break the strain of his emotions, to quicken his emotional response, and to attune his heart to the infinite and the eternal. Sometimes he would himself recite couplets and supply fuel to his burning emotions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. The second Battle of Panipat was fought between

A

Akbar and Hemu

B

Rajputs and Mughals

C

Babur and Ibrahim Lodi

D

Sikander and Adilshah

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Second Battle of Panipat was fought between the forces of Samrat Hem Chandra Vikramaditya, popularly called Hemu, the Hindu king who was ruling North India from Delhi, and the army of Akbar, on November 5, 1556. It was a decisive victory for Akbar`s generals Khan Zaman I and Bairam Khan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Krishnadevaraya main-tained friendly relations with the

A

French

B

British

C

Portuguese

D

Dutch

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Krishna Deva Raya established friendly relations with the Portuguese, who set up the Portuguese Dominion of India in Goa in 1510. The Emperor obtained guns and Arabian horses from the Portuguese merchants. He also utilized Portuguese expertise in improving water supply to Vijayanagara City

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. The guerilla warfare was pioneered by

A

Aurangzeb

B

Akbar

C

Shivaji

D

Balaji Rao

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

One of the earliest examples of guerrilla warfare, is Shivaji, the Maratha king. He fought several battles in which he used guerrilla tactics to overcome superior forces. He innovated rules of military engagement, pioneering the "Shiva sutra" or ganimi kava (guerrilla tactics), which leveraged strategic factors like geography, speed, surprise and focused pinpoint attacks to defeat his larger and more powerful enemies.

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. The city of Dhillika (Delhi) was founded by

A

Chauhans

B

Tomars

C

Pawars

D

Pratiharas

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dhilika is the ancient name for the city of Delhi. It was believed to be the capital of Pandavas and later Dhilli was founded by Tomars in AD 736.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Under the administration of Shivaji, “Peshwa” was referred to as

A

Minister of Religious Affairs

B

Minister of Justice

C

Minister of Defence

D

Chief Minister

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A Peshwa is the titular equivalent of a modern Prime Minister. Emperor Shivaji created the Peshwa designation in order to more effectively delegate administrative duties during the growth of the Maratha Empire.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. The capital of the Bahamani Kings was

A

Gulbarga

B

Bijapur

C

Belgaum

D

Raichur

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The city of Gulbarga was founded by the Bahmani Sultans in the 14th century as their capital. It remained the capital of the Bahamani Saltanate from 1347 to 1425 when Bidar was made the capital. Bidar continued as the capital till 1527.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. “Din-i-Ilahi” was the new religion started by

A

Humayun

B

Jahangir

C

Akbar

D

Shahjahan

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Din-i-Ilahi was a syncretic religious doctrine propounded by the emperor Jalalu d-Din Muhammad Akbar in year 1582 A.D., who ruled the Mughal Empire from 1556 to 1605, intending to merge the best elements of the religions of his empire, and thereby reconcile the differences that divided his subjects. The elements were primarily drawn from Islam and Hinduism, but some others were also taken from Christianity, Jainism and Zoroastrianism.

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Name the river on the banks of which the city of Vijayanagar is located.

A

Kaveri

B

Krishna

C

Wainganga

D

Tungabhadra

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Most of the city lies on the south bank of the Tungabhadra River. The city was built around the original religious centre of the Virupaksha temple at Hampi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Who issued a token currency in copper coins between AD 1329 and 1330?

A

Alauddin Khilzi

B

Ghiyas-ud-din Tughlaq

C

Muhammad-bin-Tughlaq

D

Feroz Tughlaq

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Muhammad Bin Tughlaq introduced beautiful and various types of coins during his reign and fixed up their relative values. . The remarkable feature of the coinage system was the introduction of token currency and issue of copper and brass coins. The Sultan made these token coins legal tenders and kept their value at par with gold and silver coins. He launched the coins without taking any precaution against forgery.

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Who built the Gol Gumbaj at Bijapur, famous for the world`s second largest dome and the whispering gallery?

A

Mahmud Gawan

B

Yusuf Adil Shah

C

Ismail Adil Shah

D

Muhammad Adil Shah

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gol Gumbaz is the mausoleum of Mohammed Adil Shah, Sultan of Bijapur. The tomb, located in Bijapur, Karnataka in India, was completed in 1656 by the architect Yaqut of Dabul. With an area of 1,700 square meters, the mausoleum has one of the biggest single chamber spaces in the world.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Where is the Bada Imambara located?

A

Agra

B

Lucknow

C

Patna

D

Allahabad

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bara Imambara is an imambara complex in Lucknow, India, built by Asaf-ud-Daulah, Nawab of Lucknow, in 1784. It is also called the Asafi Imambara. Bara means big, and an imambara is a shrine built by Shia Muslims for the purpose of Azadari

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Who among the following was the last Mughal emperor?

A

Alamgir II

B

Shah Alam II

C

Bahadur Shah II

D

Akbar II

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bahadur Shah II was the last Mughal emperor. Due to his participation in the 1857 Revolt, he was exiled to Rangoon, Burma in 1858. His departure as Emperor marked the end of more than three centuries of Mughal rule in India. He died in exile on 7 November, 1862 in Rangoon.

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Shivaji ceded the forts to the Mughals by the treaty of—

A

Chittor

B

Pune

C

Purandar

D

Torna

Indian History SSC CML Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Treaty of Purandar was signed on June 11, 1665, between the Rajput ruler Jai Singh-I, who was commander of the Mughal Empire, and Maratha Chhatrapati Shivaji Maharaj. According to this treaty, Shivaji kept twelve forts, along with an area worth an income of one lakh hun, while rest of his forts were ceded to the Mughals. Along with these requirements, Shivaji agreed to visit Agra to meet Aurangzeb for further political talks.

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. The first muslim women who ruled Northern India was

A

Razia Sultana

B

Mumtaz

C

Nurjahan

D

None of the above

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Razia Sultana was the Sultana of Delhi in India from 1236 to May 1240. She succeeded her father Shams-ud-din Iltutmish to the Sultanate of Delhi in 1236. Iltutmish became the first sultan to appoint a woman as his successor when he designated his daughter Razia as his heir apparent. Razia was the first and last women ruler of Delhi Sultanate.

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. The famous Bhakti Saint who belonged to the royal family of Mewar was

A

Chaitanya

B

Andal

C

Meerabai

D

Ramabai

Indian History FCI Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Meerabai was an aristocratic Hindu mystical singer and devotee of Lord Krishna from Rajasthan and one of the most significant figures of the Sant tradition of the Vaishnava bhakti movement. Some 1,200– 1,300 prayerful songs or bhajans attributed to her are popular throughout India and have been published in several translations worldwide

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. The Battle of Haldighati was fought between

A

Akbar and Rana Sangram Singh

B

Akbar and Medini Rai

C

Akbar and Rana Pratap Singh

D

Akbar and Uday Singh

Indian History FCI Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Battle of Haldighati was fought between the Mughal Empire and the forces of Mewar on June 21, 1576 at Haldighati. Remembered as the most important event in Rajput history, the battle of Haldighati was an “Indecisive Battle”. It was fought between Akbar (Ruler of Mughals) and Maharana Pratap Singh I (Ruler of Rajputs). It was a short-span battle that lasted for only 4 hours. Abdul Qadir Badayuni was present at the Battle of Haldighati.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Who translated Ramayana into Persian ?

A

Abul Fazl

B

Badauni

C

Abdul Latif

D

Isar Das

Indian History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mullah Abd-ul-Qadir Bada`uni was an Indo-Persian historian and translator living during the Mughal period in India. Jalaluddin Muhammad Akbar appointed him to the religious office in the royal courts in 1574 where he spent much of his career. He translated the Hindu works, the Ramayana and the Mahabharata. The most notable work of Bada`uni is Muntakhab-ut-Tawarikh (Selection of Chronicles) or Tarikh-i-Bada`uni (Bada`uni`s History) which is a general History of the Muslims of India

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. The Muslim adventurer who destroyed the Nalanda University was

A

Alla-ud-din Khilji

B

Muhammad-bin-Tughlak

C

Muhammad-bin-Bhaktiyar

D

Muhammad-bin-Quasim

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Muhammad bin Bakhtiyar Khilji was a Turkic military general of Qutb-ud-din Aybak. It is alleged by some writers that he was responsible for the destruction of Nalanda, which was an ancient Buddhist University in Bihar, India, nearby to the stronghold of Bihar. The main Persian source for this explains Khalji attacked the fortress unaware that it was a University.

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. After the death of Rajaram in 1700 A.D., Marathas continued the war against the Mughals under his brave wife

A

Tarabai

B

Lakshmibai

C

Ramabai

D

Jijabai

Indian History SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Tarabai was skilled in cavalry movement, and made strategic movements herself during wars. She personally led the war and continued the insurgency against the Mughals. A truce was offered to the Mughals in such way that it was promptly rejected by the Mughal emperor, and Tarabai continued the Maratha resistance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. The Upanishads were translated by Dara Shikoh in Persian under the title of

A

Mayma-ul-Bahrain

B

Sirr-i-Akbar

C

Al-Fihrist

D

Kitabul Bayan

Indian History SSC SAS Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dara Shikoh, Emperor Shah Jahan`s son and brother of Aurangzeb, tranlsated the Upanishads into Persian, with the help of several pundits of Banaras. His translation of the Upanishads is appropriately called Sirr-i-Akbar, The Greatest Secret. Before Sirr-i-Akbar he had written several other books, the most famous of which is Majma ul-Bahrain The Mingling of Two Oceans, an independent work devoted to discovering the affinities between Vedantic and Sufi perceptions of the Ultimate Truth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. The first Indian Hindi Scholar of the Mughal period was

A

Malik Muhammed Jayasi

B

Abdur Rahim

C

Mulla Wajhi

D

Chand Barda

Indian History SSC SAS Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Malik Muhammad Jayasi was an Indian poet who wrote in the Avadhi dialect of Hindi. His most famous work is Padmavat (1540), a poem describing the story of the historic siege of Chittor by Alauddin Khilji in AD 1303, who attacked Chittor after hearing of the beauty of Queen Rani Padmini, the wife of King Rawal Ratan Singh. His other important works are Akhrawat and Akhiri Kalaam.

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. The Lodi dynasty was founded by

A

Ibrahim Lodi

B

Sikandar Lodi

C

Bahlol Lodi

D

Khizr Khan

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lodi Dynasty was a Pashtun dynasty that was the last dynasty to rule the Delhi Sultanate. The dynasty founded by Bahlul Lodi ruled from 1451 to 1526. The last ruler of this dynasty, Ibrahim Lodi was defeated and killed by Babur in the first Battle of Panipat on April 20, 1526.

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. The Khilji Sultans of Delhi were

A

Mongols

B

Afghans

C

Turks

D

A Jat tribe

Indian History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Khilji dynasty was a Muslim dynasty of Turkic Khalaj origin. The Khiljis ruled large parts of South Asia between 1290 and 1320. They were the second dynasty to rule the Delhi Sultanate of India. Led by their ruler, Ala-ud-din Khilji, they are noted for having repeatedly defended India against the Mongol invasions of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. The medieval city of Vijayanagar is now known as

A

Chandragiri

B

Halebidu

C

Hampi

D

Kondavidu

Indian History SSC TAX ASSISTANT Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Vijayanagara is in Bellary District, northern Karnataka. It is the name of the now-ruined capital city that surrounds modern-day Hampi, of the historic Vijayanagara empire which extended over the southern part of India. The name translates as City of Victory, from vijaya (victory) and nagara (city). As the prosperous capital of the largest and most powerful kingdom of its time in all of India, Vijayanagara attracted people from all around the world.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. The famous Kohinoor diamond was produced from one of the mines in

A

Orissa

B

Chhota Nagpur

C

Bijapur

D

Golconda

Indian History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Koh-i-Noor, meaning “Mountain of Light” in Persian language, also spelled Koh-i-noor, Kuh-e Nur or Koh-i-Nur, is a 105.6 metric carats diamond, weighing 21.6 grammes in the most recent cut state, and once the largest known diamond. The Koh-i Nur is believed by some to have originated in the state of Andhra Pradesh in India together with its double, the Darya-ye Noor (the “Sea of Light”). The diamond came from the Kollur mines, near the village Kollur in the present-day Guntur district of Andhra Pradesh in India

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Who was the Guru of Shivaji ?

A

Namdev

B

Ramdas

C

Eknath

D

Tukaram

Indian History SSC TAX ASSISTANT Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Samarth Ramdas was a prominent Marathi saint and religious poet in the Hindu tradition in Maharashtra, India. Samarth Ramdas was a devotee of Lord Hanuman and Lord Rama. His birth name was Narayan Suryajipant Kulkarni Thosar. Ramdas was the political strategist and spiritual guru of Shivaji. It is said that Shivaji Maharaj requested Shri Ramdas swami to move his residence to a fort named Parali & establish his permanent monastery there. The fort was subsequently renamed Sajjangad - Fort of the sacred.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Goa was captured by the Portuguese in the year—

A

1508

B

1608

C

1510

D

1610

Indian History SSC TAX ASSISTANT Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Portuguese State of India was established in 1505 as a viceroyalty of the Kingdom of Portugal, six years after the discovery of a sea route between Portugal and India, to serve as the plenipotentiary governing body of a string of Portuguese fortresses and colonies overseas. In the year 1509, Alfonso de Albuquerque was appointed the second governor of the Portuguese possessions in the East. In 1510, Alfonso de Albuquerque defeated the Bijapur sultans with the help of Timayya, on behalf of the Hindu Vijayanagara Empire, leading to the establishment of a permanent settlement in Velha Goa (or Old Goa).

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. The foreign traveller who visited India during the Mughal period and who left us an expert`s description of the Peacock Throne, was

A

Geronimo Verroneo

B

Omrah Danishmand Kha

C

Travernier

D

Austin of Bordeaux

Indian History SSC TAX ASSISTANT Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tavernier gives a detailed and vivid description of the “Peacock Throne” in his book Le Six Voyages de J. B. Tavernier- The Six Voyages of J. B. Tavernier. It was during Tavernier`s sixth voyage to India, which he undertook between 1663 and 1668, he had the privilege of visiting the court of the great Mughal Emperor Aurangzeb, at Jahanabad, at the invitation of the Emperor himself. The main purpose of Tavernier`s invitation to the Emperor`s court, was for the Emperor to inspect whatever jewels Tavernier had brought from the west, with a view of purchasing them. The description of the throne appears in Chapter VIII of Volume II of his book, which concerns about preparations for the Emperor`s annual birthday festival, during which he is solemnly weighed every year, and also about the splendor of his thrones and the magnificence of his court. Tavernier`s account of the Peacock Throne is the most comprehensive account of the throne available to modern historians.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. The battle that led to the foundation of Muslim power in India was

A

The first battle of Tarain

B

The second battle of Tarain

C

The first battle of Panipat

D

The second battle of Panipat

Indian History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Battles of Tarain, also known as the Battles of Taraori, were fought in 1191 and 1192 near the town of Tarain, near Thanesar in present-day Haryana, between the Muslim Ghurid army led by Sultan Shahabuddin Muhammad Ghauri and the Hindu Rajput army led by Prithviraj Chauhan. Prithviraj Chauhan was defeated in the Second Battle of Tarain which led the foundation of the Sultanate of Delhi. Delhi remained under Muslim rule for over six centuries till 1857.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Who was the architect who designed Taj Mahal ?

A

Mohammad Hussain

B

Ustad-Isa

C

Shah Abbas

D

Ismail

Indian History SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Isa Muhammad Effendi or Ustad Isa was a Persian architect from Iran he and his colleague Ismail Effendi entered the service of the Mughal Emperor Shah Jahan after the Ottoman Sultan Murad IV and the Mughals exchanged ambassadors. Isa Muhammad Effendi is often described as the chief architect of the Taj Mahal. Recent research suggests the Persian architect, Ustad Ahmad Lahauri was the most likely candidate as the chief architect of the Taj, an assertion based on a claim made in writings by Lahauri’s son Lutfullah Muhandis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Which Sufi`s dargah is at Ajmer?

A

Baba Farid

B

Qutb-din Bakhtiyar Kaki

C

Moinuddin Chisti

D

Khwaja Bahuddin

Indian History SSC CPO Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Moinuddin Chishti, also known as Gharib Nawaz “Benefactor of the Poor” was the most famous Sufi saint of the Chishti Order of the Indian Subcontinent who introduced and established the order in South Asia. Dargah Sharif or Ajmer Sharif is a sufi shrine of sufi saint, Moinuddin Chishti located at Ajmer, Rajasthan, India. The shrine has the grave (Maqbara) of the revered saint, Moinuddin Chisti. It is said that the brass candlesticks taken from the Kalika temple after its destruction were given to the Dargah Sharif shrine of Moinuddin Chishti is in Ajmer, a shrine that Akbar vowed to rebuild after his victory.

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. The writer of Ram Charit Manas, Tulsidas, was related to which ruler ?

A

Chandragupta Maurya

B

Nawab Vajid Ali Sah

C

Harsha

D

Akbar

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Akbar and Tulsidas were contemporary. It was because of the close friendship between the two that Akbar ordered a firman that followers of Rama, Hanuman & other Hindus, should not be harassed in his kingdom. Abdur Rahim Khankhana, famous Muslim poet who was one of the Navaratnas (nine-gems) in the court of the Mughal emperor Akbar, was a personal friend of Tulsidas. The historian Vincent Smith, the author of a biography of Tulsida`s contemporary Akbar, called Tulsidas as the greatest man of his age in India and greater than even Akbar himself.

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following languages was in vogue during Mughal period in the courts of India ?

A

French

B

Persian

C

Portugese

D

Arabic

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Although early Mughals spoke the Chagatai language and maintained some Turko-Mongol practices, they became essentially Persianized and transferred the Persian literary and high culture to India, thus forming the base for the Indo-Persian culture. Persian language became the lingua franca of the court and empire.

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Where did the traveller Ibn Batuta come from ?

A

Morocco

B

Persia

C

Turkey

D

Central Asia

Indian History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ibn Batuta was a Berber Muslim Moroccan explorer, known for his extensive travels, accounts of which were published in the Rihla (“Journey”). Over a period of thirty years, he visited most of the known Islamic world as well as many non-Muslim lands; his journeys including trips to North Africa, the Horn of Africa, West Africa, Southern Europe and Eastern Europe in the West, and to the Middle East, South Asia, Central Asia, Southeast Asia and China in the East, a distance surpassing threefold his near-contemporary Marco Polo. Ibn Batuta is considered one of the greatest travellers of all time.

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. The Dilwara temple at Mount Abu in Rajasthan were built by the followers of

A

Buddhism

B

Jainism

C

Hinduism

D

Sikhism

Indian History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Jain Dilwara temples of India are located about 2½ kilometers from Mount Abu, Rajasthan`s only hill station. These temples built by Chalukya between the 11th and 13th centuries AD are world famous for their stunning use of marble. The five legendary marble temples of Dilwara are a sacred pilgrimage place of the Jains. Some consider them to be one of the most beautiful Jain pilgrimage sites in the world

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Which is the correct chronolo-gical order of following Acharyas?

A

S h an k a r a – R a m a n u j a – Madhav–Chaitanya

B

Chaitanya–Ramanuj a– Madhav–Shankara

C

Ramanjua–Shankara–Chaitanya–Madhav

D

Madhav–Chaitanya–Ramanuja–Shankara

Indian History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Shankara (9th century)– Ramanuja (AD 1017-1137) Madhavacharya (AD 1238-1317)– Chaitanya (AD 1486- 1533) Adi Shankara was a 9th century reformer of Hinduism who is honored as Jagadguru, a title that was used earlier only to Lord Krishna. Ramanuja (traditionally 1017–1137) was a theologian, philosopher, and scriptural exegete. He is seen by Hindus in general as the leading expounder of Vishishtadvaita, one of the classical interpretations of the dominant Vedanta school of Hindu philosophy. Madhavacharya (1238– 1317), also known as Purna Prajna and Ananda Tirtha, was the chief proponent of Tattvavada “Philosophy of Reality”, popularly known as the Dvaita (dualism) school of Hindu philosophy. It is one of the three most influential Vedanta philosophies. Chaitanya Mahaprabhu (AD 1486-1533) was a Vaishnava saint and social reformer in eastern India in the 16th century, worshipped by followers of Gaudiya Vaishnavism as the full incarnation of Lord Krishna

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Where is Muslim mosque situated where a hair of pagamber Mohammad Saheb has been preserved ?

A

Ajmer

B

Ahmedabad

C

Srinagar

D

Mecca

Indian History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Hazratbal Shrine is a Muslim shrine in Srinagar, Jammu & Kashmir, India. It contains a relic believed by many Muslims of Kashmir to be a hair of the Islamic prophet Muhammad. The name of the shrine comes from the Arabic word Hazrat, meaning holy or majestic, and the Kashmiri word bal, (bal is a corrupted form of Sanskrit Vala which means an enclosure) meaning place

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Ashoka called the Third Buddhist Council at

A

Pataliputra

B

Magadha

C

Kalinga

D

Sarnath

Ancient History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Third Buddhist council was convened in about 250 BCE at Asokarama in Pataliputra, supposedly under the patronage of Emperor Asoka. The traditional reason for convening the Third Buddhist Council is reported to have been to rid the Sangha of corruption and bogus monks who held heretical views. It was presided over by the Elder Moggaliputta Tissa and one thousand monks participated in the Council.

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Who was the first known Gupta ruler ?

A

Sri Gupta

B

Chandragupta I

C

Ghatotkacha

D

Kumaragupta I

Ancient History SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sri Gupta (240–280) was a pre-imperial Gupta king in northern India and start of the Gupta dynasty. The first evidence of Sri Gupta comes from the writings of I-tsing around 690 CE who describes that the Poona copper inscription of Prabhavati Gupta, a daughter of Chandra Gupta, describes “Maharaja Sri-Gupta” as the founder of the Gupta dynasty

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Prince Ellara conquered Sri Lanka in the second century BC. With which of the following dynasties of Dravida ruler was he associated ?

A

Chera

B

Chola

C

Pandya

D

Pallava

Ancient History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

After the Kannauj Assembly was concluded, Hiuen-Tsang was making preparations to go to his home, but Harsha invited him to attend another Assembly at Prayag which he used to hold after ever five years on the confluence of Ganga and Yamuna. Five such assemblies had already taken place and this was the sixth Assembly in which Hiuen-Tsang was invited. This ceremony was attended by the kings of eighteen kingdoms and about 5, 00,000 people including Sramanas. Hercetics, Nigranthas, the poor, the orphans etc, attended this assembly. The Prayag Assembly is a glorious example of the generosity of Harshavardhana as he gave all his personal wealth and belongings in charity during the assembly.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Upto where did Chandragupta Maurya`s empire extend in the north-west ?

A

Beas river

B

Ravi river

C

Satluj river

D

Hindukush range

Ancient History SSC Statistical Investigator Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Prior to Chandragupta`s consolidation of power, small regional kingdoms dominated the northwestern subcontinent, while the Nanda Dynasty dominated the middle and lower basin of the Ganges. After Chandragupta`s conquests, the Maurya Empire extended from Bengal and Assam in the east, to Afghanistan and Balochistan, some part of the eastern and southeast Iran in the west, to Kashmir and Nepal in the north, and to the Deccan Plateau in the south. The vast empire extended from the Bay of Bengal in the east, to the Indus River in the west.

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which dynasty succeeded the Chalukyas in the Western India?

A

Cholas

B

Kakatiyas

C

Pallavas

D

Rashtrakutas

Ancient History SSC Statistical Investigator Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Chalukya dynasty was an Indian royal dynasty that ruled large parts of southern and central India between the 6th and the 12th centuries. The earliest dynasty, known as the “Badami Chalukyas”, ruled from Vatapi (modern Badami) from the middle of the 6th century. The Badami Chalukyas began to assert their independence at the decline of the Kadamba kingdom of Banavasi and rapidly rose to prominence during the reign of Pulakesin II. After the death of Pulakesin II, the Eastern Chalukyas became an independent kingdom in the eastern Deccan. They ruled from Vengi until about the 11th century. In the western Deccan, the rise of the Rashtrakutas in the middle of the 8th century eclipsed the Chalukyas of Badami before being revived by their descendants, the Western Chalukyas, in the late 10th century.

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Which was the only Indus site with an artificial brick dockyard?

A

Lothal

B

Kalibangan

C

Harappa

D

Mohenjo Daro

Ancient History SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lothal was one of the most prominent cities of the ancient Indus valley civilization. Located in Bhal region of the modern state of Gujarat and dating from 2400 BCE, it was discovered in 1954. Lothal was excavated from February 13, 1955 to May 19, 1960 by the Archaeological Survey of India (ASI). Lothal`s dock—the world’s earliest known, connected the city to an ancient course of the Sabarmati river on the trade route between Harappan cities in Sindh and the peninsula of Saurashtra when the surrounding Kutch desert of today was a part of the Arabian Sea.It was a vital and thriving trade centre in ancient times, with its trade of beads, gems and valuable orname

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. In the third Carnatic war, the British East India Company defeated which of the following forces at the Battle of Wandiwash?

A

Chinese

B

French

C

Portuguese

D

Dutch

Modern History Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The French, under Count de Lally, captured Fort St. George and attacked the English to acquire Madras. But he was defeated by English forces under Sir Eyre Coote in the Battle of Wandiwash in 1760.

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. Who is hailed as the “God of Medicine” by the practitioners of Ayurveda ?

A

Susruta

B

Chyavana

C

Dhanwantari

D

Charaka

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dhanvantri is an Avatar of Vishnu from the Hindu tradition. He appears in the Vedas and Puranas as the physician of the gods (devas), and the god of Ayurvedic medicine. It is common practice in Hinduism for worshipers to pray to Dhanvantri seeking his blessings for sound health for themselves and/or others. Dhanvantri is depicted as Vishnu with four hands, holding medical herbs in one hand and a pot containing rejuvenating nectar called amrita in another. The Puranas state that Dhanvantri emerged from the Ocean of Milk and appeared with the pot of nectar during the story of the Samudra or Sagar manthan whilst the ocean was being churned by the devas and asuras, using the Mandara mountain and the serpent Vasuki.

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. The Rathas of Mahabalipuram was built during the reign of the

A

Palas

B

Cholas

C

Rashtrakutas

D

Pallavas

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The city of Mahabalipuram was largely developed by the Pallava king Narasimhavarman I in the 7th century AD. The mandapa or pavilions and the rathas or shrines shaped as temple chariots are hewn from the granite rock face, while the famed Shore Temple, erected half a century later, is built from dressed stone. The Pancha Rathas shrines were carved during the reign of King Mahendravarman I and his son Narasimhavarman I. The purpose of their construction is not known, structures are not completed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Nalanda University was a great centre of learning, especially in

A

Buddhism

B

Jainism

C

Vaishnavism

D

Tantra

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nalanda was an ancient centre of higher learning in Bihar, India. It was a Buddhist centre of learning from the fifth or sixth century CE to 1197 CE. Nalanda flourished between the reign of the Sakraditya (whose identity is uncertain and who might have been either Kumara Gupta-I or Kumara Gupta-II) and 1197 CE, supported by patronage from the Hindu Gupta rulers as well as Buddhist emperors like Harsha and later emperors from the Pala Empire.

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. With whom is Junagarh Rock Inscription associated ?

A

Rudradaman

B

Bimbisara

C

Chandragupta II

D

Gautamiputra Satakarni

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Junagadh rock inscription, found in Junagadh, was carved under the orders of King Rudradaman, who had obtained the title of Mahakshatrapa. He was the grandson of the famous Mahakshatrapa Chastana and was a Saka ruler from the Western Kshatrapa dynasty. The inscription is a chronicle about the rebuilding of a dam named Urjayat around the lake Sudarshana. The dam lay in the region of Saurashtra and the closest town appears to have been a place called Girinagar. It was fed by the rivers Suvarnasikata and Palasini, along with other smaller streams. The dam was originally built by Vaishya Pushyagupta who was the governor of the region under Chandragupta Maurya. Conduits from the dam were later built under orders of his grandson; Emperor Asoka

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. How was Burma (now Myanmar) known to ancient Indians ?

A

Malayamandalam

B

Yavadwipa

C

Suvarnabhumi

D

Suvarnadwipa

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Suvarnabhumi is a Sanskrit term meaning the “Golden Land” or “Land of Gold”, coined by the ancient Indians which refers broadly to Southeast Asian region across Gulf of Bengal and Eastern Indian Ocean; Lower Burma, Lower Thailand, Lower Malay Peninsula, and Sumatra. Although it seems to cover vast region in Southeast Asia, it is generally accepted that the name Suvarnabhumi was first used to refer more specifically to Lower Burma. Another term which was used by the ancient Indians is Suvarnadvipa which means the “Golden Peninsula/Island”. Suvarnabhumi may have been used primarily as a vague general designation of an extensive region in Southeast Asia, but, over time, different parts of it came to be designated by the additional epithets of island, peninsula or city

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. The organic relationship between the ancient culture of the indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of

A

Pashupati, Indra and the Mother Goddess

B

Stones, trees and animals

C

Vishnu and Lakshmi

D

Siva and Sakti

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

There has been evidence that the people of the Indus Valley Civilization believed in some form of animal and nature worship. The figure of deities on the seals indicates that they worshipped gods and goddesses in the human form. No major sculpture survives but for a bust thought to be of a major priest and the stunning bronze dancing girl. The Divine Mother appears to have been an important goddess, due to the countless terra-cotta statues of her that were found. It follows a school of thought that would become prevalent later as well, of the female energy being regarded as the source of all creation. What is most interesting is the existence of a male god which has been identified as a proto-type of an important God of the religion of Hinduism, lord Shiv. The fact that the same God is still worshipped today, and has been for the last five thousand years is one of the remarkable features of Indian culture. Even evidence of the Bhakti cult (loving devotion to a personal God) has been found at Indus Valley Civilization sites, and the Bhakti cult also has a large following even today. It can therefore be concluded that there is a close relationship between the beliefs of the Indus Valley Civilization and that of modern Hinduism.

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. The Ajivikas were a

A

sect contemporary to the Buddha

B

breakaway branch of the Buddhists

C

sect founded by Charvaka

D

sect founded by Shankaracharya

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ajivika (“living” in Sanskrit) was a system of ancient Indian philosophy and an ascetic movement of the Mahajanapada period in the Indian subcontinent. Ajivika was primarily a heterodox Hindu (Nastika) or atheistic system. The Ajivikas may simply have been a more loosely-organized group of wandering ascetics (shramanas or sannyasins). One of their prominent leaders was Makkhali Gosal. Ajivikas are is thought to be contemporaneous to other early Hindu nastika philosophical schools of thought, such as Charvaka, Jainism and Buddhism, and may have preceded the latter two systems.

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. The title Indian Napolean has been attached to

A

Chandra Gupta Maurya

B

Samudragupta

C

Chandragupta-I

D

Harshavardhana

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Samudragupta (335-375 AD) of the Gupta dynasty is known as the Napoleon of India. Historian A V Smith called him so because of his great military conquests known from the Prayag Prashati written by his courtier and poet Harisena, who also describes him as the hero of a hundred battles. But some leading Indian historians criticise Smith and feel that Samudragupta was a far greater warrior than Napoleon, as the former never lost any battle.

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. The Harappan Civilisation was discovered in the year :

A

1935

B

1942

C

1901

D

1922

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In 1872–75 Alexander Cunningham published the first Harappan seal (with an erroneous identification as Brahmi letters). It was half a century later, in 1912, that more Harappan seals were discovered by J. Fleet, prompting an excavation campaign under Sir John Hubert Marshall in 1921–22 and resulting in the discovery of the civilization at Harappa by Sir John Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats, and at Mohenjo-daro by Rakhal Das Banerjee, E. J. H. MacKay, and Sir John Marshall.

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. Where has the world`s largest monolithic statue of Buddha been installed ?

A

Bamiyan

B

Hyderabad

C

Kandy

D

Lhasa

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Buddhas of Bamiyan were two 6th century monumental statues of standing buddha carved into the side of a cliff in the Bamyan valley in the Hazarajat region of central Afghanistan. They were dynamited and destroyed in March 2001 by the Taliban, on orders from leader Mullah Mohammed Omar, after the Taliban government declared that they were idols. On 8 September 2008 archeologists searching for a legendary 300-metre statue at the site of the already dynamited Buddhas announced the discovery of an unknown 19-metre (62-foot) reclining Buddha, a pose representing Buddha`s passage into nirvana

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Which among the following MATH is related with Buddhism?

A

Dakhma

B

Chaitya

C

Khangah

D

Angeri

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A chaitya is a Buddhist or Jain shrine including a stupa. In modern texts on Indian architecture, the term chaitya-griha is often used to denote assembly or prayer hall that houses a stupa. Chaityas were probably constructed to hold large numbers of devotees and to provide shelter for them.

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Which among the following has not been found in the excavation of Harappan sites ?

A

Drains and well

B

Fort

C

Reservoirs

D

Temple with Shikhar

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Sikhara, a Sanskrit word translating literally to “mountain peak”, refers to the rising tower in the Hindu temple architecture of North India. Sikhara over the sanctum sanctorum where the presiding deity is enshrined is the most prominent and visible part of a Hindu temple of North India. Sikhara was a major feature of the medieval times.

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. Epigraphy means

A

The study of coins

B

The study of inscriptions

C

The study of epics

D

The study of geography

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Epigraphy is the study of inscriptions on rocks, pillars, temple walls, copper plates and other writing material. It is the study of inscriptions or epigraphs as writing; it is the science of identifying graphemes, clarifying their meanings, classifying their uses according to dates and cultural contexts, and drawing conclusions about the writing and the writers. It serves as primary documentary evidence to establish legal, socio-cultural, literary, archaeological, and historical antiquity on the basis of engravings.

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. The famous rock-cut temple of Kailasa is at

A

Ajanta

B

Badami

C

Mahabalipuram

D

Ellora

Ancient History NONE Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kailashnath Temple is a famous temple, one of the 34 monasteries and temples, extending over more than 2 km, that were dug side by side in the wall of a high basalt cliff in the complex located at Ellora, Maharashtra, India. Of these 34 monasteries and temples, the Kailasa (cave 16) is a remarkable example of Dravidian architecture on account of its striking proportion; elaborate workmanship architectural content and sculptural ornamentation of rock-cut architecture. It is designed to recall Mount Kailash, the abode of Lord Shiva. It is a megalith carved out of one single rock. It was built in the 8th century by the Rashtrakuta king Krishna I.

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. The earliest city discovered in India was

A

Harappa

B

Punjab

C

Mohenjo Daro

D

Sindh

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The ruins of Harrappa were first described in 1842 by Charles Masson in his Narrative of Various Journeys in Balochistan, Afghanistan, and the Punjab, where locals talked of an ancient city extending “thirteen cosses” (about 25 miles), but no archaeological interest would attach to this for nearly a century. In 1856, General Alexander Cunningham, later director general of the archeological survey of northern India, visited Harappa where the British engineers John and William Brunton were laying the East Indian Railway Company line connecting the cities of Karachi and Lahore. In 1872–75 Alexander Cunningham published the first Harappan seal (with an erroneous identification as Brahmi letters). It was half a century later, in 1912, that more Harappan seals were discovered by J. Fleet, prompting an excavation campaign under Sir John Hubert Marshall in 1921–22 and resulting in the discovery of the civilization at Harappa by Sir John Marshall, Rai Bahadur Daya Ram Sahni and Madho Sarup Vats, and at Mohenjo-daro by Rakhal Das Banerjee, E. J. H. MacKay, and Sir John Marshall

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. The words “Satyameva Jayate” in the State Emblem of India were taken from

A

Upanishads

B

Sama Veda

C

Rig Veda

D

Ramayana

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

“Satyameva Jayate” (Truth Alone Triumphs) is a mantra from the ancient Indian scripture Mundaka Upanishad. Upon independence of India, it was adopted as the national motto of India. It is inscribed in Devanagari script at the base of the national emblem. The emblem and words Satyameva Jayate are inscribed on one side of all Indian currency. The emblem is an adaptation of the Lion Capital of Asoka which was erected around 250 BC at Sarnath, near Varanasi in the north Indian state of Uttar Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Mohammed-bin-Qasim conquered Sind in the year

A

712 A.D.

B

812 A.D.

C

912 A.D.

D

1012 A.D.

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Arab conquest of Sindh by Muhammad Bin Qasim in 712 AD gave the Muslims a firm foothold on the sub-continent. Qasim`s conquest of Sindh and Punjab laid the foundations of Islamic rule in the Indian subcontinent. The description of Hiuen Tsang, a Chinese historian, leaves no doubt that the social and economic restrictions inherent in the caste differentiations of Hindu society had however, gradually sapped the inner vitality of the social system and Sindh fell without much resistance before the Muslim armies.

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. Which of the following Craftsmanship was not practised by the Aryans ?

A

Pottery

B

Jewellery

C

Carpentry

D

Blacksmith

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Iron was a metal unknown to the Aryans during the early Vedic age. The advent of iron is generally associated with the late or post-Vedic ages. So blacksmith did not exist during this period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. The subject-matter of Ajanta Paintings pertains to

A

Jainism

B

Buddhism

C

Vaishnavism

D

Shaivism

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Ajanta Caves are the treasure house of delicate paintings that portray scenes from Jataka tales and from the life of Lord Buddha. Celebrated for its archaic wonder and laced with the series of carved artistry, Ajanta Cave paintings echo the quality of Indian creativity in perhaps the subtlest way. In the Ajanta wall-paintings, there is a profound modification from the art of early Buddhism. The Ajanta paintings stresses on religious romanticism with lyric quality, a reflection of the view that every aspect of life has an equal value in the spiritual sense and as an aspect of the divine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Who amongst the following also had the name ‘Devanama Piyadassi’?

A

Mauryan King Ashoka

B

Mauryan King Chandra-gupta Maurya

C

Gautam Buddha

D

Bhagwan Mahavira

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Edicts of Ashoka are a collection of 33 inscriptions on the Pillars of Ashoka, as well as boulders and cave walls, made by the Emperor Ashoka of the Mauryan dynasty during his reign from 269 BCE to 231 BCE. These inscriptions are dispersed throughout the areas of modern-day Bangladesh, India, Nepal and Pakistan and represent the first tangible evidence of Buddhism. In these inscriptions, Ashoka refers to himself as “Beloved of the Gods” and “King Priya-darshi.” The identification of King Priya-darshi with Ashoka was confirmed by an inscription discovered in 1915 by C. Beadon at Maski, the village in Raichur district of Karnataka. Another minor rock edict is found at the village Gujarra in Datia district of Madhya Pradesh. This also shows the Name “Asoka” in addition to usual “Devanam Piyadasi”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. Who among the following were contemporaries of Kanishka ?

A

Kamban, Banabhatta, Asvagosha

B

Nagarjuna, Asvagosha, Vasumitra

C

Asvagosha, Kalidasa, Banabhatta

D

Kalidasa, Kamban, Va-sumitra

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The eminent Buddhist writers Nagarjuna, Asvaghosha, Parsva and Vasumitra flourished at the court of Kanishka. Nagarjuna was the great exponent of Mahayana doctrine and Asvaghosha, a multifaceted personality, was known as a poet, musician, scholar and zealous Buddhist monk. Charaka, the most celebrated authority on Ayurveda was the court physician of Kanishka and Mathara, a politician of rare merit, was his minister. Vasumitra presided over the fourth Buddhist Council

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. Who, according to the Buddhists, is believed to be the next incarnation of Gautam Buddha ?

A

Atreya

B

Maitreya

C

Nagarjuna

D

Kalki

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Maitreya is foretold as a future Buddha of this world in Buddhist eschatology. In some Buddhist literature, such as the Amitabha Sutra and the Lotus Sutra, he or she is referred to as Ajita Bodhisattva. Maitreya is a bodhisattva who in the Buddhist tradition is to appear on Earth, achieve complete enlightenment, and teach the pure dharma. According to scriptures, Maitreya will be a successor of the historic Sakyamuni Buddha

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. Out of the following remains excavated in Indus Valley, which one indicates the commercial and economic development ?

A

The Pottery

B

Seals

C

The boats

D

The houses

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The seals of the Indus Valley Civilization have been one of the major sources for information about the period. Apart from giving plethora of informations about the social and religious life of the period, they give insight into the economic activities. The economy of the Indus civilization was based on a highly organized agriculture, supplemented by an active commerce, probably connected to that of the ancient civilizations of Mesopotamia. Trade amongst the civilizations is suggested by the finding of hundreds of small seals, supposedly produced by the Indus peoples, at the excavation sites of ancient Mesopotamian cities that were existent around the same time. Some of the seals mention the rulers of different countries

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Ganhadra school of art came into existence in

A

Hinayana sect

B

Mahayana sect

C

Vaishnava sect

D

Shaiva sect

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Gandhara school of art is mainly related to Mahayana Buddhism which encouraged image worship. The Kushan kings, particularly Kanishka, encouraged the Gandhara artists. The Gandhara sculptures have been found in the ruins of Taxila and in various ancient sites in Afghanistan and in West Pakistan. They consist mostly of the images of the Buddha and relief sculptures presenting scenes from Buddhist texts. A number of Bodhisattva figures were carved out. A figure of Gandhara shows the first sermon in the deer park and the death of the Buddha. In all these figures there is a realistic treatment of the body although it is draped. In these sculptures there is a tendency to mould the human body in a realistic manner paying great attention to accuracy and physical details particularly in the presentation of muscles, moustaches, etc. Also the representation of the thick bold fold lines forms a distinct characteristic. Thus the Gandhara sculptures offer a striking contrast to what has been discovered elsewhere in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. The Saka era commencing from A.D. 78, was founded by

A

Kanishka

B

Asoka

C

Chandragupta

D

Vikramaditya

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The date of Kanishka`s accession is disputed, ranging from 78 to 248. The generally accepted date of 78 is also the basis for an era presumably started by the Shakas and used in addition to the Gregorian calendar by the present-day Indian government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Who established Mahabalipuram?

A

Pallava

B

Pandya

C

Chola

D

Chalukya

Ancient History 0 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mahabalipuram, derived from Mamallapuram is the prior and colloquial name of a town in Kancheepuram district in the Indian state of Tamil Nadu, now officially called Mamallapuram. Mahabalipuram was a 7th century port city of the South Indian dynasty of the Pallavas near the city of Chennai in Tamil Nadu. The name Mamallapuram is believed to have been given after the Pallava king Narasimhavarman I, who took on the epithet Maha-malla (great wrestler), as the favourite sport of the Pallavas was wrestling. It has various historic monuments built largely between the 7th and the 9th centuries, and has been classified as a UNESCO World Heritage Site.

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Who among the following leaders was the political mentor of Gandhiji?

A

Gopal Krishna Gokhale

B

Rajendra Prasad

C

Lala Lajpat Rai

D

Bal Gangadhar Tilak

Modern History Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Gopal Krishna Gokhale is considered as the political guru of Mahatma Gandhi. After Mahatama Gandhi`s return from South Africa, he was personally guided by Gopal Krishna Gokhale. He had enormous knowledge and understanding of India and the issues confronting common Indians.

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. When did the Swadeshi Movement start?

A

1915

B

1920

C

1983

D

1905

Modern History Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Swadeshi Movement, now known as Make in India campaign was officially proclaimed on August 7, 1905 at the Calcutta Town Hall, in Bengal. Boycott movement was also launched along with the Swadeshi movement. The movements included using goods produced in India and burning British-made goods..

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. In 1907, where was the historic session of Indian National Congress held?

A

Lahore

B

Nagpur

C

Surat

D

Bombay

Modern History Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Surat Split was the splitting of the Indian National Congress into two groups - the Extremists and the Moderates - at the Surat session in 1907.

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. In Tamil literature the glorious books Shilppadikaram and Manimekhalai are related to

A

Jainism

B

Buddhism

C

Hindusim

D

Christianity

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

shilppadikaram is one of the five Great Epics according to later Tamil literary tradition, the others being Manimegalai, Civaka Cintamani, Valayapathi and Kundalakesi. The poet prince Ilango Adigal is credited with this work. He is reputed to be the brother of Senguttuvan from Chera dynasty. Ilango Adigal was a Buddhist monk and Silappadhikaram and Manimekalai are Buddhist epics. Manimekalai, a purely Buddhist work of the 3rd Sangam period in Tamil literature is the most supreme and famous among the Buddhist work done in Tamil. It is a work expounding the doctrines and propagating the values of Buddhism.It also talks about the Tamil Buddhists in the island. (Source: L. Basam Page No. 475)

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. Where is Brihadeshwar Temple situated ?

A

Kanchi

B

Madurai

C

Shri Shailan

D

Tanjore

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Brihadeshwar Temple at Thanjavur (Tanjore) in the Indian state of Tamil Nadu, is a Hindu temple dedicated to Shiva and a brilliant example of the major heights achieved by Cholas in Tamil architecture. It is a tribute and a reflection of the power of its patron Raja Raja Chola I. It remains India’s largest temple and is one of the greatest glories of Indian architecture. The temple is part of the UNESCO World Heritage Site “Great Living Chola Temples”

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Which rulers built the Ellora temples?

A

Chalukya

B

Sunga

C

Rashtrakuta

D

Pallava

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

These religious establishments could have received royal patronage from various dynasties, even though inscriptional evidences are lacking for most of them. The only definite inscriptional evidence is that of Rashtrakuta Dantidurga (c. 753-57 A.D.) The majority of the Brahmanical establishments and the remaining Buddhist ones can be attributed to the Rashtrakuta times which indicate the religious tolerance of the contemporary period. The Jaina caves definitely postdate the Rashtrakutas as indicated by the style of execution and fragmentary inscriptions. This region was under the control of Kalyani Chalukyas and Yadavas of Deogiri (Daulatabad) during this period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Who were the first kings to issue gold coins in India?

A

Mauryas

B

Indo-Greeks

C

Guptas

D

Kushans

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Indo-Greek kings were the first to issue gold coins in India and their coins were special in the sense that each king had his own distinctive coins by which he could be definitely identified. The names of at least thirty Bactrian kings are known with the help of numerous coins, and they help in the reconstruction of the history of the kings. The coins carry legends in Greek and also in Kharosthi and Brahmi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Where did Lord Buddha breathe his last?

A

Rajgir

B

Bodh Gaya

C

Sarnath

D

Kushinagar

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kushinagar is a town and a nagar panchayat in Kushinagar district in the Indian state of Uttar Pradesh. It is an important Buddhist pilgrimage site, where Gautama Buddha is thought to have attained Parinirvana after his death. It is one of the most important four holy sites for Buddhists. At this location, near the Hiranyavati River, Gautama Buddha attained Parinirvana (or Final Nirvana) after falling ill from eating a meal of a species of mushroom, or possibly pork.

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. With which of the following is the classic “Jivaka Chintamani” in Tamil associated ?

A

Jainism

B

Buddhism

C

Hinduism

D

Christianity

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Jivaka Chintamani (fabulous gem) is a classical epic poem, considered one of the five great Tamil epics according to later Tamil literary tradition, the thers being Manimegalai, Silappadikaram, Valayapathi and Kundalakesi. It was composed during the 10th century CE by Thiruthakka Thevar, a Jain monk. It narrates the romantic exploits of Jeevaka and throws light on arts of music and dance of the era. It is reputed to have been the model for Kamba Ramayanam. The epic is based on Sanskrit original and contains the exposition of Jain doctrines and beliefs.

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Which among the following is the oldest dynasty ?

A

Maurya

B

Gupta

C

Kushan

D

Kanva

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Maurya Empire was a geographically extensive Iron Age historical power in ancient India, ruled by the Mauryan dynasty from 321 to 185 BC. Originating from the kingdom of Magadha in the IndoGangetic plains (modern Bihar, eastern Uttar Pradesh and Bengal) in the eastern side of the Indian subcontinent, the empire had its capital city at Pataliputra (modern Patna). The Empire was founded in 322 BC by Chandragupta Maurya. The Gupta Empire was an ancient Indian empire which existed from approximately 320 to 550 CE and covered much of the Indian Subcontinent. The Kushan Empire was originally formed in the early 1st century AD under Kujula Kadphises in the territories of ancient Bactria around the Oxus River (Amu Darya), and later based near Kabul, Afghanistan. The Kanva dynasty was a Brahman dynasty founded by Vasudeva Kanva, the minister of Devabhuti, the last Sunga king in 75 BCE 19.

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. Who among the following was the first to invade India ?

A

Xerxes

B

Alexander

C

Darius-I

D

Seleucus

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In about 518 BCE, the Persians invaded India. They were led by King Darius I, who conquered the Indus Valley and the area that is now the state of Punjab. Darius-I was successful in maintaining power, and his descendants continued to rule the area when he died. Darius-I also began to collect a tribute tax, and spread news of India`s many natural resources to Europe.

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. What inspired the paintings of Ajanta ?

A

Compassionate Buddha

B

Radha-Krishan Leela

C

Jain Thirthankaras

D

Mahabharata encounters

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Ajanta Caves in Aurangabad district of Maharashtra, India are 30 rock-cut cave monuments which date from the 2nd century BCE to the 600 CE. The caves include paintings and sculptures considered to be masterpieces of Buddhist religious art (which depict the Jataka tales) as well as frescos which are reminiscent of the Sigiriya paintings in Sri Lanka. The Ajanta cave paintings depict the life of Gautam Buddha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Who started the Saka Era which is still used by the Government of India?

A

Kanishka

B

Vikramaditya

C

Samudra Gupta

D

Asoka

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The mightiest of the Kushan rulers in India was Kanishka. He was in power from 78 AD to 120 AD. It was Kanishka who initiated the Saka Era in 78 AD. Through inheritance and conquest, Kanishka’s kingdom covered an area extending from Bukhara (now in Uzbekistan) in the west to Patna in the Ganges Valley in the east, and from the Pamirs (now in Tajikistan) in the north to central India in the south. His capital was Purushpura (Peshawar).

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Yavanika or curtain was introduced in Indian theatre by which of the following?

A

Shakas

B

Parthians

C

Greeks

D

Kushans

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The most interesting term in Indian drama with Greek connotation is yavanika, which means a stage curtain. For the first time in Panini`s grammar, there is a reference to Yavana and Yavanani writing. However, the theory is not only erroneous but ridiculous because there is no curtain in the Greek drama and also there is no word “yavanika” in Sanskrit language. There is Yavani meaning Greek woman

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. The most important text of vedic mathematics is :

A

Satapatha Brahman

B

Atharva Veda

C

Sulva Sutras

D

Chhandogya Upanishad

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Shulba Sutras are sutra texts belonging to the Strauta ritual and containing geometry related to firealtar construction. They are part of the larger corpus of texts called the Shrauta Sutras, considered to be appendices to the Vedas. They are the only sources of knowledge of Indian mathematics from the Vedic period. The four major Shulba Sutras, which are mathematically the most significant, are those composed by Baudhayana, Manava, Apastamba and Katyayana

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. The rulers of which dynasty started the practice of granting tax-free villages to Brahmanas and Buddhist Monks?

A

Satavahanas

B

Mauryas

C

Guptas

D

Cholas

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Land grants formed an important feature of the Satavahana rural administration. Inscriptions show that the Satavahanas started the practice of granting fiscal and administrative immunities to Brahmins and Buddhist monks. Earlier, the grants to individuals were temporary but later grants to religious beneficiaries were permanent. Perhaps the earliest epigraphic grant of land is found in the Nanaghat Cave Inscription of naganika, who bestowed villages (grama) on priests for officiating at Vedic sacrifices, but it does not speak of any concessions in this context. These appear first in grants made by Gautamiputra Satakarni in the first quarter of the second century A.D.

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. The great silk-route to the Indians was opened by :

A

Kanishka

B

Ashoka

C

Harsha

D

Fa-Hien

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Silk Road or Silk Route is a modern term referring to a historical network of interlinking trade routes across the Afro-Eurasian landmass that connected East, South, and Western Asia with the Mediterranean and European world, as well as parts of North and East Africa. Extending 6,500 km, the Silk Road gets its name from the lucrative Chinese silk trade along it, which began during the Han Dynasty (206 BC – 220 AD). The Kushan empire incorporated Samarkand, Bokhara and Fergana, bordering on the Silk Road towns of Kashgar, Yarkand and Khotan. The main route from Central Asia into India, connecting India with the Silk Roads and the Mediterranean, ran through Gandhara. Kanishka sought to promote the thriving trade with the Silk Road centres like Kashgar and beyond, sending an envoy to Ttajan in Rome.

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. The First Tirthankara of the Jains was :

A

Arishtanemi

B

Parshvanath

C

Ajitanath

D

Rishabha

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In Jainism, Rishabh was the first of the 24 Tirthankaras who founded the Ikshavaku dynasty and was the first Tirthankara of the present age. Because of this, he was called Adinath. He is mentioned in the Hindu text of the Bhagavata Purana as an avatar of Vishnu. In Jainism, a Tirthankara is a human being who helps in achieving liberation and enlightenment as an “Arihant” by destroying all of their soul constraining (ghati) karmas, became a role-model and leader for those seeking spiritual guidance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. which statement on the Harappan Civilization is correct?

A

Horse sacrifice was known to them.

B

Cow was sacred to them.

C

Pashupati was venerated by them.

D

The culture was not generally static.

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Potteries of the Harappan Civilization bring out the gradual evolutionary trend in the culture. It is on the basis of different types of potteries and ceramic art from found over the different stages of the civilization, it can be said that Harappan culture was not static and did not disappear suddenly. While showing signs of decay, in course of time it rejuvenated itself by reviving some of the earlier ceramic traditions and evolving new ones in the transitional phase

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. The first Indian ruler, who established the supremacy of Indian Navy in the Arabian Sea was :

A

Rajaraja I

B

Rajendra I

C

Rajadhiraja I

D

Kulottunga I

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rajaraja Chola I created a powerful standing army and a considerable navy, which achieved even greater success under his son Rajendra Chola I. One of the last conquests of Rajaraja was the naval conquest of the old islands of the sea numbering 12,000, the Maldives. Chola Navy also had played a major role in the invasion of Lanka.

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. Banabhatta was the court poet of which emperor ?

A

Vikramaditya

B

Kumaragupta

C

Harshavardhana

D

Kanishka

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Banabhatta was a Sanskrit scholar and poet of India. He was the Asthana Kavi in the court of King Harshavardhana, who reigned in the years 606–647 CE in north India. Bana`s principal works include a biography of Harsha, the Harshacharita and one of the world`s earliest novels, Kadambari. The other works attributed to him is the Parvatiparinaya

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The university which became famous in the post-Gupta Era was :

A

Kanchi

B

Taxila

C

Nalanda

D

Vallabhi

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nalanda was an ancient centre of higher learning in Bihar, which was a Buddhist centre of learning from the fifth or sixth century A.D. to 1197 CE. Nalanda flourished between the reign of the Sakraditya (whose identity is uncertain and who might have been either Kumara Gupta I or Kumara Gupta II) and 1197 A.D, supported by patronage from the Hindu Gupta rulers as well as Buddhist emperors like Harsha and later emperors from the Pala Empire

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. which of the following Vedas provides information about the civilization of the Early Vedic Age?

A

Rig-veda

B

Yajur-veda

C

Atharva-veda

D

Sama-veda

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Vedic period (or Vedic age) was a period in history during which the Vedas, the oldest scriptures of Hinduism, were composed. The time span of the period is uncertain. Philological and linguistic evidence indicates that the Rig Veda, the oldest of the Vedas, was composed roughly between 1700 and 1100 BCE, also referred to as the early Vedic period. It is an important source of information on the Vedic religion and their Gods as well as presents a detailed account of the life of the people at that time

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. Social System of the Harrapans was :

A

Fairly egalitarian

B

Slave-Labour based

C

Colour (Varna) based

D

Caste based

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The archaeological record of the Indus civilization provides practically no evidence of armies, kings, slaves, social conflict, prisons, and other oft-negative traits that we traditionally associated with early civilizations. If there were neither slaves nor kings, a more egalitarian system of governance may have been practiced. Besides, compared to other ancient civilizations the houses were of nearly equal size indicating a more egalitarian social structure i.e. The Social System of the Harappans was fairly egalitarian.

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. Which area of India was known as Avantika in ancient times

A

Avadh

B

Ruhelkhand

C

Bundelkhand

D

Malwa

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ujjain (Avanti, Avantikapuri), is an ancient city of Malwa region in central India, on the eastern bank of the Kshipra River, today part of the state of Madhya Pradesh. Avanti with its capital at Ujjaini, is mentioned in Buddhist literature as one of the four great powers along with Vatsa, Kosala and Magadha

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. The home of Gargi, Maitrey, and Kapila was at

A

Vidisha

B

Ujjain

C

Pataliputra

D

Mithila

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The name Mithila goes back to Puranic times. It occurs in the Mahabharata and in Pali literature. According to the Puranic tradition the name has been derived from that of Mithi (son of Nimi) King of Ayodhya and grandson of Manu who founded a kingdom which was called Mithila after him. It is associated with Valmiki, Ashtavakra, Yajnavalkya, Udayana, Mahavira, Kanada, Jaimini and Kapila as well as the women philosophers, such as, Gargi, Maitreyi, Bharati and Katyayani. After the era of the Ramayana it is said that the three seats of culture in Vedic period - Kosala, Kasi and Videha - merged to form the Vajjians confederacy and the centre of political gravity shifted from Mithila to Vaishali.

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Of which significant event of the freedom struggle was the 100th anniversary recently commemorated?

A

Swadeshi Movement

B

Champaran Satyagraha

C

Non-Cooperation Movement

D

Civil Disobedience Movement

Hsitory Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. Who among the following was associated with the Hindustan Socialist Republican Association?

A

Subhash Chandra Bose

B

Mahatma Gandhi

C

Laxmi Sehgal

D

Chandrasekar Azad

Hsitory Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hindustan Socialist Republican Association before 1928 was known as the Hindustan Republican Association. It is reckoned as one amongst the Indian independence associations during the time of freedom struggle. Bhagat Singh, Yogendra Shukla and Chandrasekar Azad were the key functionaries of Hindustan Socialist Republican Association.

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. With reference to Simon Commission`s recommendations, which one of the following statements is correct?

A

It recommended the replacement of diarchy with responsible government in the provinces.

B

It proposed the setting up of interprovincial council under the Home Department.

C

It recommended the creation of Indian Police Service with a provision for increased pay and allowances for British recruits as compared to Indian recruits.

D

It suggested the abolition of bicameral legislature at the Centre.

Hsitory NONE Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Simon Commission came in 1927. Diarchy was proposed in the Government of India Act, 1919. It was replaced with the Provincial Autonomy in the Government of India Act, 1935.

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. Which of the following Indus Valley Civilization sites are located in India?

A

Mohen-jo-daro and Dholavira

B

Harappa and Babar Kot

C

Babar Kot and Dholavira

D

Dholavira

Hsitory Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Babar Kot is located in Saurashtra, Gujarat and Dholavira is located Kutch District, Gujarat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. Who among the following described the Indian National Congress as a representation of only a microscopic minority of the vast population of India in the year 1888?

A

Lord Dufferin

B

Aurobindo Ghosh

C

Bipin Chandrapal

D

Lord Curzon

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lord Dufferin initially did not take Congress much seriously. He initially called Congress as representative of “microscopic minority of India” but later in the fourth session of Allahabad, the Government servants were disallowed to take part in the proceedings of the Congress.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. Who among the following was NOT immediately arrested on brake fo Quit India Movement and contiued the freedom struggle till the end of 1943 being underground?

A

Ram Manohar Lohia

B

Moulana Abdul Kalam Azad

C

Jawahar Lal Nehru

D

Sarojini Naidu

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

With the emergence in 1942 of the Quit India movement—a campaign initiated by Mohandas K. Gandhi to urge the withdrawal of British authorities from India— Ram Manohar Lohia and other CSP leaders (such as Jaya Prakash Narayan) mobilized support from the underground.

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. The first session of the Indian National Congress was held on 28th December 1885. Who was elected as the president of this session?

A

Raja Rammohan Roy

B

Rabindranath Tagore

C

Womesh Chandra Banerjee

D

Girish Chandra Gosh

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

After the party`s foundation in December 1885, Womesh Chunder Bonnerjee became its first president.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Wood`s despatch was introduced in India in the year 1854. Identify its significance among the following.

A

It was an act to eradicate corruption from India

B

It was a scheme of future education in India

C

It was a divide and rule policy of British

D

It was a scheme for the formations of new nations

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

It recommended that the existing Board of Control for Education be abolished and the office of the Director of Public Instructions should be established in the states. The result was Education Departments were established in every province and universities were opened at Calcutta, Bombay and Madras.

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. During which Gupta King`s reign did the Chinese pilgrim Fa-Hien visit India?

A

Chandragupta-I

B

Samudragupta

C

Chandragupta-II

D

Kumaragupta

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Fa-hien, a Chinese pilgrim, visited India during the reign of Chandra Gupta II. His primary aim was to visit the Buddhist religious places and to take with him the copies of the Buddhist religious texts.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Who among the following gave the slogan "DO or DIE" during the Quit India Movement?

A

Mahatma Gandhi

B

Jawahar Lal Nehru

C

Bal Gangadhar Tilak

D

Sardar VBallabhai Patel

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

At August Kranti Maidan, Mahatma Gandhi delivered his famous "do or die" speech, which marked the beginning of Quit India Movement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. The British Prime Minister Attlee announced to withdraw from India by the end of

A

August 1947

B

June 1948

C

August 1949

D

June 1950

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Prime Minister of Britain Clement Atlee declared on February 20, 1947 in the House of Commons that the British would quit India after transferring power into the responsible hand not later than June 1948.

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. Which places among following was NOT involved in the revolt of 1857?

A

Indore

B

Gwalior

C

Nagpur

D

Kochi

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Kunwar Singh led the revolt of 1857 from which of the following places in India?

A

Utter Pradesh

B

Bihar

C

Rajasthan

D

Delhi

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Singh led the Indian Rebellion of 1857 in Bihar. He was nearly eighty and in failing health when he was called upon to take up arms. He was assisted by both his brother, Babu Amar Singh and his commander-in-chief, Hare Krishna Singh

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. The "Direct action Day" was announced by the Muslim League for the demand of Pakistan on

A

August, 16, 1946

B

August, 10, 1945

C

Jan 10, 1949

D

Sep 15, 1948

History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Direct Action Day (16 August 1946), also known as the 1946 Calcutta Killings, was a day of nationwide protest by the Indian Muslim community announced by Jinnah.

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. Giddha is a popular folk dance performed only by the ladies. This dance is part of the culture of which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Gujarat

C

Punjab

D

Uttarakhand

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Giddha, also spelled Giḍḍa, traditional pastoral dance performed by women of the Punjab, India, and Pakistan at festival times and at the sowing and reaping of the harvest.

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. The state was carved out of Madhya Pradesh in the year 2000. Identify the state and its capital from the following options.

A

Jharkhand --- Ranchi

B

Chhattisgarh --- Raipur

C

Uttarakhand --- Dehradun

D

Telangana --- Hyderabad

Capitals Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chhattisgarh, carved out of Madhya Pradesh came into being on 1 November 2000 as the 26th State of the Union. And its capital is Raipur

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Kavaratii is the capital of which of the following Union Territories in India?

A

Andaman and Nicobar

B

Puducherry

C

Lakshadweep

D

Dadra and Nagar Havelli

Capitals Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Kavaratti is the capital of the Union Territory Lakshadweep in India. The Island of Kavaratti lies 360Km of the coast of the State of Kerala at 10.57°N 72.64°E. is the closest major city on the Indian mainland at a distance of 404 km (218 nmi).

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. Originally called The Bombay Times and Journal of Commerce , this paper was founded in 1838 in Mumbai to serve the British residents of western india. Identify the newspaper

A

The Tribune

B

The Times of India

C

The Hindu

D

The New Indian Express

Newspapers Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Originally called The Bombay Times and Journal of Commerce, the paper was founded in 1838 to serve the British residents of western India. At first published twice weekly, the paper became a daily in 1851 and changed its name to The Times of India in 1861.

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Which of the following communities celebrate the Hemis festival in honour of Guru Padmasambhava`s birth anniversary?

A

Buddhists

B

Sikhs

C

Christians

D

Parsis

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The festival is organized in Hemis Gompa, which is one of the largest and richest Buddhist monasteries in the world. The Buddhist festival is held by the Lama Head to celebrate the birth anniversary of Guru Padmasambhava, the Tibetan Buddhism founder.

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. Which of the following classical dance forms originated in Nothern India?

A

Kathak

B

Bharatanatyam

C

Mohiniyattam

D

Kuchipudi

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kathak is one of the 10 major classical dance forms of India. It is a classical dance from Northern India. One who performs Kathak are known as Kathakas. They communicated stories from the great epics and ancient mythology through dance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. After the Revolt of 1857, the British Parliament took away the power to govern India from East India Company and the title Empress of India was assumed by

A

Queen Charlotte

B

Queen Elizabeth

C

Queen Isabella

D

Queen Victoria

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Indian Rebellion of 1857 forced the British Government to pass the Act. The Act was followed a few months later by Queen Victoria`s proclamation to the "Princes, Chiefs, and People of India", which, among other things, stated, "We hold ourselves bound to the natives of our Indian territories by the same obligation of duty which bind us to all our other subjects."

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. Which dance form has MATKA as its most important element in which the dancer dances on a bronze plate?

A

Kathakali

B

Kalbelia

C

Kuchipudi

D

Bahratnatyam

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The most popular form of Kuchipudi dance is Matka (pot) dance, in which a dancer fills the pot with water & keeps it on her head and hops by placing her feet on a brass plate.

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. Which of the following features of Nagara Style of temple means Womb Chamber?

A

Shikharas

B

Garbhagriha

C

Mandapa

D

None of the above

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Garbhgriha

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. Which style of painting is done on the cloth using vegetable colors?

A

Phad Painting

B

Warli Painting

C

Madhubani Painting

D

All of the above

Art and Culture Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Phad paintings are very detailed. Every inch of the canvas is used. Since the ancient stories are depicted in the paintings, Phads have a lot of human figures in them. The size and color of which depends upon the role and position they had. These paintings are done on clothes. A thick fine paste of wheat/rice flour, prepared by boiling the mixture in water, is applied on the cloth which is then dried in sunlight. The cloth is then rubbed with Mohra|(a stone device) to bring out the smoothness and shine in it. Now the cloth is ready to be painted. The colors used in Phad are all-natural, obtained from various plants and vegetable extracts. Earthen colors are used to bring the acrylic effect.

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. The Quit India Movement was launched by Mahatma Gandhi in the year

A

1941

B

1942

C

1945

D

1946

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

In August 1942, Gandhiji started the Quit India Movement and decided to launch a mass civil disobedience movement Do or Die call to force the British to leave India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. The Non Cooperation movement started in

A

1930

B

1920

C

1921

D

1942

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Non-Cooperation Movement was pitched in under leadership of Mahatma Gandhi and the Indian National Congress from September 1920 to February 1922, marking a new awakening in the Indian Independence Movement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. Which revolutionary took his own life?

A

Khudiram Bose

B

Rash Behari Bose

C

Bhagat Singh

D

Chandrashekhar Azad

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

On February 27, 1931, when Azad found himself surrounded by policemen faithful to the colonial government in Alfred Park – now known as Chandrashekhar Azad Park – and took his own life rather than surrender, it is said the whole of Allahabad overflowed with emotions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. The Indian National Congress was formed during the Governor generalship of

A

Lord Mayo

B

Lord Ripon

C

Lord Dufferin

D

Lord Curzon

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lord Dufferin (1826-1902) was the Governor General and Viceroy of India from 1884 to 1888). He had succeeded Lord Ripon in December 1884 and was known as one of the most successful diplomats of his time. Foundation of Indian National Congress by A O Hume in 1885 and Third Anglo-Burmese War of 1885 are two important events of his period. The Third Anglo-Burmese War resulted in the annexation of upper Burma. As a result, his tenure saw the final extinction of Burma as an independent power.

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. Who is considered as the Father of the Modern Indian Renaissance?

A

Mahatma Gandhi

B

Sardar Vallabhbhai Patel

C

Vinoba Bhave

D

Raja Ram Mohan Roy

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Raja Ram Mohan Roy is considered to be the father of modern Indian renaissance. He was born in an orthodox and well-to-do Brahmana family in a village in the Burdwan district of West Bengal in 1772, and died in 1833. Besides English and Bengali, Ram Mohan Roy acquired knowledge of Sanskrit, Persian and Arabic.

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. who is the author of the book Poverty and Un-British rule in India?

A

RC Dutt

B

WC Banerjee

C

Dadabhai Naoroji

D

None of the above

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Poverty and Un- British in India book is written by Dadabhai Naoroji. He was born in the year 1825 . He was Co- founder of Indian National Congress.

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. The Rowlatt Act was passed in which year?

A

1919

B

1921

C

1923

D

1916

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rowlatt Acts, (February 1919), legislation passed by the Imperial Legislative Council, the legislature of British India. The acts allowed certain political cases to be tried without juries and permitted internment of suspects without trial. Their object was to replace the repressive provisions of the wartime Defence of India Act (1915) by a permanent law.

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Who advocated the introduction of Western Education and English language in India?

A

Bal Gangadhar Tilak

B

Raja Ram Mohan Roy

C

Dadabhai Naoroji

D

Gopal Krishna Gokhale

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Raja Ram Mohan Roy advocated the introduction of western education and English Language in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. During India`s freedom struggle the newspaper Young India was published by

A

BR Ambedkar

B

Subhash Chandra Bose

C

Mahatma Gandhi

D

Muhammad Ali Jinnah

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Young India was a weekly paper or journal in English published by Mohandas Karamchand Gandhi from 1919 to 1931. Gandhi wrote various quotations in this journal that inspired many.

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. Who started the Servants of India Society?

A

Bal Gangadhar Tilak

B

Gopal Krishana Gokhale

C

Surendranath Banerjee

D

Dadabhai Naoroji

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Servants of India Society was founded in 1905 by Gopal Krishna Gokhale, considered as a the leader of the "moderate" faction of the pre-independence Congress from whom Gandhi drew inspiration.

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Who was the British Commander at Delhi during 1857 Revolt?

A

Colin Campbell

B

John Nicolson

C

Hugh Rose

D

William Taylor

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

John Nicolson

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. Which of the following statements best explains the nature of Revolt of 1857?

A

The last effort of the old political order to regain power

B

Munity of a section of sepoys of the British Army

C

A struggle of the common of people to overthrow common rule

D

An effort to establish a limited Indian Nation

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Munity of a section of sepoys of the British Army

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. The Revolt of 1857 was started by

A

The Sepoys

B

The Zamindars

C

The Peasants

D

The Plantation Workers

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Indian Mutiny, also called Sepoy Mutiny or First War of Independence, widespread but unsuccessful rebellion against British rule in India in 1857–59. Begun in Meerut by Indian troops (sepoys) in the service of the British East India Company, it spread to Delhi, Agra, Kanpur, and Lucknow.

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Treaty of Allahabad is associated with

A

Battle of Plassey

B

Battle of Buxar

C

Anglo-Sikh War

D

Third Ango-Mysore War

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Treaty of Allahabad was signed on 12 August 1765, between the Mughal Emperor Shah Alam II, son of the late Emperor Alamgir II, and Robert Clive, of the East India Company, in the aftermath of the Battle of Buxar of 23 October 1764.

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. The battle of Plassey was fought between

A

East India company and Shah Alam

B

East India company and Suja-ud-daula

C

East India company and siraj-ud-daula

D

East India company and Arwar-ud-din

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Battle of Plassey was fought in north-eastern India on 23 June 1757. Troops of the British East India Company, led by Robert Clive, came up against the forces of Siraj-ud-Daulah, the last Nawab of Bengal, and his French allies.

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. When did the Vasco da Gama land in India?

A

1492

B

1498

C

1948

D

1857

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

His initial voyage to India (1497–1499) was the first to link Europe and Asia by an ocean route, connecting the Atlantic and the Indian oceans and therefore, the West and the Orient. This is widely considered a milestone in world history, as it marked the beginning of a sea-based phase of global multiculturalism

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. The first country which discovered sea route to India was

A

Portugal

B

Dutch

C

French

D

Britian

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Portuguese discovery of the sea route to India was the first recorded trip directly from Europe to India, via the Cape of Good Hope. Under the command of Portuguese explorer Vasco da Gama, it was undertaken during the reign of King Manuel I in 1495–1499.

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Bijapur is known for its

A

Severe drought conditions

B

Gol Gumbaz

C

Heavy Rainfall

D

Statue of Gomateswara

Medieval Period Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bijapur, officially known as Vijayapura, is the district headquarters of Bijapur District of Karnataka state of India. It is also the headquarters for Bijapur Taluka. Bijapur city is well known for its historical monuments of architectural importance built during the rule of the Adil Shahi dynasty.
It is the tomb of Mohammed Adil Shah. This is the most famous monument in Bijapur.
It is the largest dome ever built in India.
A particular attraction in this monument is the central chamber, where every sound is echoed seven times.
Another attraction at the Gol Gumbaz is the Whispering Gallery, where even minute sounds can be heard clearly 37 metres away.

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. The first Muslim woman ruler of India was

A

Chand Bibi

B

Begum Hazarat Mahal

C

Raziya sultana

D

Noorjahan

Medieval Period Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Razia Sultana was the first woman Sultanate of India, and ruled the court of Delhi from the end of 1236 to 1240. The only ever woman to do so, she defied all odds to occupy the throne, including overcoming conflicts over her gender and her slave ancestry.

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. The term Aryans denote

A

an ethic group

B

a nomadic group

C

a speech group

D

a superior race

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The term Aryan denotes a linguistic group and not a race. Their language Vedic Sanskrit has definite relationship with major languages of Europe and Asia. Scholars call this group of languages as Indo-European and the people speaking these languages as Indo-Europeans or Indo-Aryans.

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. The dockyard has been found from which Indus city

A

Lothal

B

Harappa

C

Rakhigarhi

D

Chanhudaro

Ancient History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The excavated site of Lothal is the only port-town of the Indus Valley Civilisation. A metropolis with an upper and a lower town had in on its northern side a basin with vertical wall, inlet and outlet channels which has been identified as a tidal dockyard.

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Window Remarriage Act was passed in 1856 because of the ceaseless efforts made by

A

Swami Vivekananda

B

Ishwar Chandra Vidyasagar

C

Gopal Krishana Gokhale

D

Ram Mohan Roy

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ishwar Chandra Vidyasagar was the most prominent campaigner. He petitioned the Legislative council,but there was a counter petition against the proposal with nearly four times more signatures by Radhakanta Deb and the Dharma Sabha. But Lord Dalhousie personally finalised the bill despite the opposition and it being considered a flagrant breach of Hindu customs as prevalent then.

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Gadar Party was founded in 1913 at

A

Bombay

B

Lahore

C

London

D

San Francisco

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Ghadar Party, initially the Pacific Coast Hindustan Association, was formed on 15 July 1913 in the United States but before a decision to create headquarter at Yugantar Ashram in San Francisco was taken at a meeting in the town of Astoria in the state of Oregon in USA under the leadership of Har Dayal, Sant Baba Wasakha Singh Dadehar, Baba Jawala Singh, Santokh Singh and Sohan Singh Bhakna as its president. The members of the party were Indian immigrants, largely from Punjab. Many of its members were students at University of California at Berkeley including Dayal, Tarak Nath Das, Maulavi Barkatullah, Harnam Singh Tundilat, Kartar Singh Sarabha and V.G. Pingle. The party quickly gained support from Indian expatriates, especially in the United States, Canada, East Africa, and Asia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. Red shirt movement was launched by

A

M N Roy

B

S A Dange

C

Shaukat Ali

D

Khan Abdul Gaffar Khan

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Red Shirt movement, byname of Khudai Khitmatgar (Persian: “Servants of God”), in support of the Indian National Congress, an action started by Abdul Ghaffar Khan of the North-West Frontier Province of India in 1930.

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. Begum Hazrat Mahal led the great revolt of 1857 at

A

Delhi

B

Lucknow

C

Meerut

D

Bareilly

Modern History Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

During the Indian Rebellion of 1857, Begum Hazrat Mahal`s band of supporters rebelled against the forces of the British under the leadership of Raja Jalal Singh; they seized control of Lucknow, and she took power as the guardian of her minor son, Prince Birjis Qadr, whom she had declared as the ruler (Wali) of Awadh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. Which of following option is correctly matched?

A

Battle of buxar ........ 1769

B

Pit`s india act ....... 1784

C

Battle of Plassey -........ 1754

D

Permanent settlement of Bengal ...... 1798

Modern Ancient and Modern History Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

East india company act also known as pit`s act
Commencement : 13 August 1784

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 6 5 5