Statistics MCQs For JKSSB

1. What is the polynomial passing through (1, 2) and (4, 5)?

A

X + 1

B

X – 1

C

2X + 3

D

X + 2

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

X + 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Calculate crude marriage rate when the marriages registered were 1,74,062 and the estimated population in the mid-year were 4,59,29,000

A

0.0038

B

263.86

C

0.038

D

236.68

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

0.0038

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Three coins are tossed together. What is the probability of getting neither 3 heads nor 2 tails?

A

5/8

B

1/4

C

1/2

D

3/8

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. If the probability of rain on any given day in Delhi is 1/2, then what is the probability that it rains on exactly 4 days in a six-day period?

A

5/32

B

15/64

C

5/64

D

15/32

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

15/64

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. A/An ______ questionnaire attempts to hide the purpose of the study

A

undisguised

B

disguised

C

unbalanced

D

balanced

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

disguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. If the data values are recorded in chronological order, then data is called _

A

cross sectional data

B

time series data

C

uni-variate data

D

bi-variate data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

time series data

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. What is the value of P(3) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (1, 2) and (2, 5)?

A

7

B

6

C

5

D

8

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. If mean is 145.35 and median is 144.917, then calculate the value of mode

A

140.50

B

146.69

C

147.91

D

144.051

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

144.051

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The variable we are trying to predict is called the ___

A

Positive variable

B

Negative variable

C

Dependent variable

D

independent variable

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dependent variable

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Accounting statements are the ______ of secondary data.

A

external source

B

international source

C

internal source

D

other source

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

internal source

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. When data is collected from report on currency and finance, then this is a ______ source of secondary data

A

international organisations

B

internal

C

national organisations

D

external

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

national organisations

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Calculate harmonic mean of numbers 10, 20, 25, 40 and 50

A

21.28

B

47

C

74

D

28.21

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

21.28

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. The non probability sampling method is used in case of ______.

A

Exploratory research

B

Conclusive research

C

Productive research

D

Census research

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Exploratory research

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following tests holds that the product of a price index and the quantity index should be equal to the corresponding value index?

A

Circular test

B

Unit test

C

Factor reversal test

D

Time reversal test

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Factor reversal test

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Anything in a table which the reader may find difficult to understand from the title, captions and stubs should be explained in ______

A

title of the bottle

B

caption

C

footnotes

D

headnotes

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

footnotes

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Financial and manufacturing records are the ______ source of secondary data.

A

internal

B

external

C

primary

D

other

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

internal

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Census is conducted at regular intervals of time, usually ______ years.

A

15

B

10

C

12

D

18

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

10

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Gross reproduction rate is approximately ______ the total fertility rate

A

twice

B

equal

C

half

D

thrice

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

half

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. If any quality is measured in terms of its presence or absence, then it is termed as

A

manifold data

B

nominal data

C

ordinal data

D

binary data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

binary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. In statistics, the term ______ is used to represent the data which is measured in terms of some quality or qualities.

A

regression

B

demography

C

attribute

D

correlation

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

attribute

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. The ______ is defined as the chance of dying of a newly born infant within a year of its life, under the given mortality conditions

A

infant death rate

B

standardised death rate

C

specific death rate

D

crude death rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

infant death rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. For dichotomous attributes the presence of attribute is termed as the ____

A

Positive class

B

Negative class

C

Pleural class

D

Singular class

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Positive class

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. A patient in a hospital may have 102o Celsius fever, this is an example of ______.

A

interval scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

nominal scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

interval scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which of the following is a disadvantage of secondary data?

A

it is complicated, difficult to collect

B

It may not be always as latest as the decision maker wishes them to be

C

It is not economical in nature

D

It take more efforts

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

It may not be always as latest as the decision maker wishes them to be

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. The coefficient of correlation is independent of change of scale and __

A

origin

B

multiple

C

linear

D

error

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

origin

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Two dices are thrown together, what is the probability of getting a sum 6?

A

1/9

B

1/6

C

7/36

D

5/36

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

5/36

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Two cards are drawn from a well shuffled pack of 52 cards without replacement. What is the probability that one card is a club and other card is a king of red colour?

A

1/26

B

1/52

C

2/51

D

1/102

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

There are total 13 cards of club, so probability that one card is spade is 13/52
According to the questions cards are drawn without replacement. So only 51 cards are left.
Again there are 26 red cards and only two among them are kings
So probability of red king is 2/51
Probability that one card is a club and other card is king of red colour is 13/52 * 2/51 = 1/102

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. What is the polynomial passing through points (1, 5) and (2, 7)?

A

2x + 3

B

x + 8

C

8x + 9

D

3x + 5

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2x + 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which method is based on homogeneous and heterogeneous categorization of items?

A

Stratified sampling

B

Quota sampling

C

snow ball sampling

D

Simple random sampling

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Stratified sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. In ______ data, attribute under study cannot be measured

A

Bi-variate

B

Uni-variate

C

Quantitative

D

Qualitative

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Qualitative

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. In a series of values if one value is zero, then geometric mean is ____

A

infinite

B

one

C

two

D

zero

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. While preparing questionnaire, words and language used in questions should be ___

A

Confidential and simple

B

Complex and confidential

C

Complex and clear

D

Simple and clear

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Simple and clear

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In dichotomous type of questionnaire __

A

respondent can use any style of the language

B

there are option like yes/no or good/bad

C

respondent has full freedom

D

question contain multiple answer

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

there are option like yes/no or good/bad

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Age, marriage and migration affects __

A

crude fertility rate

B

general fertility rate

C

total fertility rate

D

specific fertility rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

specific fertility rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Geographical classification means classification of data according to ___

A

location

B

attributes

C

time

D

class-intervals

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

location

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. The mean of 99 items is 55. The value of 100th item is 99 more than the mean of 100 items. What is the value of 100th item?

A

155

B

99

C

100

D

56

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mean = Total sum/Number of observations
Total = 99 x 55 = 5445
Let the mean of the 100th item be y, then according to question
(((99 x 55) + y) / 100) + 99 = y
5445 + y + 9900 = 100y
15345 = 99y
y = 15345 / 99
y = 155

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. _____ relates a geographical area to the population living in it

A

Population survey

B

Population census

C

Population density

D

Population redistribution

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Population density

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. If somebody uses the data collected by you for a similar study, then it becomes __

A

Territory data

B

Secondary data

C

Primary data

D

Irrelevant data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The median of 36, 72, 49, 45, 60, 33, 61, 72, 52 is __

A

52

B

60

C

45

D

33

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The median is the middle number in a sorted, ascending or descending, list of numbers
Arrange the given sequence in ascending order
33, 36, 45, 49, 52, 60, 61, 72, 72
Therefore median is 52

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Regression analysis reveals average relationship between ______ variables

A

one

B

Three

C

zero

D

two

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

two

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The circular test will be satisfied if ______.

A

P01× P12 × P20 = 1

B

P01× P21 × P02 = 1

C

P01× P12 × P20 = 0

D

P01× P21 × P02 = 0

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

P01× P12 × P20 = 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. ___ are conventional numerical records of marriages, births, sickness and deaths by which the health and growth of a community may be studied

A

Vital statistics

B

Business statistics

C

Analytical statistics

D

Economic statistics

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vital Statistics is a branch of Demography, which is the science applied to the analysis and interpretation of numerical facts regarding vital events occurring in human population such as births, deaths, marriages, divorces, migration etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. While preparing questionnaire, questions should be ______.

A

complex

B

long

C

logically arranged

D

sensitive in nature

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

logically arranged

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Which method results in biasness because of researcher perception?

A

Simple random sampling

B

Stratified sampling

C

Snow ball sampling

D

Judgemental sampling

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Judgemental sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. If the order of recording is not chronological, then data set is ______.

A

Time series

B

Uni-variate

C

Cross sectional

D

Bi-variate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Cross sectional

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. The ______ is defined as the chance of dying of a newly born infant within a year of its life, under the given mortality conditions.

A

standardised death rate

B

specific death rate

C

crude death rate

D

infant mortality rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

infant mortality rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. The ______ should be clearly defined and placed at the middle of the column.

A

headnote

B

footnote

C

caption

D

stub

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

caption

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. What is the polynomial passing through the points (0, 3), (1, 4) and (2, 5)?

A

x + 3

B

2x2 + x + 3

C

2.5x2 + 2x + 4

D

5x + 4

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

x + 3

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. What is the value of P(2) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (0, 2) and (1, 5)?

A

9

B

4

C

5

D

8

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which of the following helps in assessing the suitability of questions, clarity of instructions, performance of enumerators and the cost and time involved in the actual survey?

A

Technical survey

B

Pilot survey

C

Post survey

D

Unit survey

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pilot survey

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. A card is drawn at random from a well shuffled pack of 52 cards. What is the probability that it is either a spade or a king?

A

1/52

B

4/13

C

1/13

D

17/52

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4/13

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. For India, Statistical year book of united nation is a/an ______ source of secondary data

A

other

B

primary

C

external

D

internal

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

external

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. There are fifteen numbers: 6, 7, 10, 8, 7, 3, 5, 6, 8, 9, 6, 10, 7, 11 and 2. Calculate their median.

A

7

B

10

C

11

D

6

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

7

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. The formula for crude migration rate is equal to ______.

A

(number of immigrants during the same period/average population during the period)

B

(net migration rate/gross migration rate)

C

(average population during the period/number of immigrants during the same period)

D

(gross migration rate/net migration rate)

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

(number of immigrants during the same period/average population during the period)

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. The class-frequencies of higher order are called ______.

A

hard class frequency

B

superior class frequency

C

ultimate class frequency

D

level class frequency

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

ultimate class frequency

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Gopal wants to visit five cities P, Q, R, S and T on a trip. What is the probability that he visits P just before T?

A

4/5

B

1/5

C

3/5

D

2/5

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1/5

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. The arithmetic mean of two numbers is 10 and geometric mean is 8. Find the numbers.

A

12 and 6

B

8 and 10

C

4 and 16

D

10 and 12

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4 and 16

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. The mean of 200 items was 50. Later on, it was discovered that two items were misread as 92 and 8 instead of 192 and 88. Calculate correct mean.

A

50.8

B

50.9

C

50.7

D

50.6

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

50.9

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. When data are observed over a period of time, then this type of classification is known as ______ classification.

A

time-series

B

qualitative

C

cross-sectional

D

chronological

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

chronological

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. If with a rise of 10 percent in prices the wages are increased by 20 percent, then the real wage increase is ______.

A

more than 20 percen

B

less than 10 percent

C

by 10 percent

D

by 20 percent

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

less than 10 percent

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. The out-migrants are also known as ______.

A

emigrants

B

de facto

C

de jure

D

immigrants

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

emigrants

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. ______ is a modified form of total fertility rate.

A

Net Reproduction Rate

B

Crude Birth Rate

C

General Fertility Rate

D

Gross Reproduction Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gross Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. The ______ is defined as the sum of age-specific fertility rates calculated from female births for each year of reproductive period.

A

net reproduction rate

B

general fertility rate

C

gross reproduction rate

D

specific fertility rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

gross reproduction rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. (ABC), (XBC) etc., are the frequencies of ____

A

second-order

B

zero-order

C

third-order

D

one-order

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

third-order

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. A/An ______ questionnaire contains questions with multiple answers

A

Open-ended

B

Dichotomous

C

Close-ended

D

Multiple-choice

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Multiple-choice

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. A fair coin is tossed repeatedly. If tail appears on the first three tosses, then what is the probability of appearance of tail on the fourth toss?

A

1/5

B

1/2

C

1/6

D

1/3

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Which of the following divide(s) the distribution into four parts?

A

Deciles

B

Median

C

Percentiles

D

Quartiles

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Quartiles

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Calculate the value of correlation with the help of following data: ∑xy = –283.84, ∑x2 = 152.48 and ∑y2 = 617.56

A

–0.925

B

0.925

C

–0.238

D

0.238

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

–0.925

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. What is the polynomial passing through the points (1, 3), (2, 5) and (3, 6)?

A

2X2 – 3.5X

B

–0.5X2 + 3.5X

C

0.5X2 – 3.5X

D

X2 – 0.5X

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

–0.5X2 + 3.5X

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Population ______ refer(s) to how the population is dispersed in geographic space at a given point of time.

A

distribution

B

composition

C

determinants

D

size

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

distribution

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. In ratio scale, zero is also mentioned and it has a meaning indicating ___

A

positive

B

negative

C

infinity

D

nil

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nil

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Simple table is also known as __

A

two-way table

B

three-way table

C

one-way table

D

high order table

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

one-way table

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. The method of weighted relatives is also known as ___

A

chain index method

B

aggregate expenditure method

C

circular test method

D

family budget method

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

family budget method

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. What is the value of P(1) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (2, 4) and (3, 5)?

A

2

B

4

C

3

D

6

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

3

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. The death rate specific to age and sex overcomes the drawback of __

A

Total Mortality Rate

B

Crude Death Rate

C

Standardised Mortality Rate

D

Infant Mortality Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Crude Death Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. The given set of class frequencies is said to be consistent if none of them is ___

A

positive

B

one

C

negative

D

zero

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. If a researcher studies the association between religion, then the data collected for this study will be ____

A

quantitative data

B

qualitative data

C

cross-sectional data

D

continuous data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

qualitative data

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. A contractor employs three type of workers – A, B and C. To A he pays Rs. 300/- per day, to B Rs. 250/- per day and to C Rs. 140/- per day. Calculate the average wage per day paid by the contractor.

A

Rs. 345/- per day

B

Rs. 435/- per day

C

Rs. 320/- per day

D

Rs. 230/- per day

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rs. 230/- per day

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. In collection and tabulation of data, common sense is the ___

A

chief requisite

B

pilot requisite

C

pilot teacher

D

chief teacher

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

chief requisite

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. A box contains 3 footballs, 4 cricket balls and 5 volley balls. Three balls are drawn in succession with replacement. What is the probability that all are volley balls?

A

225/1331

B

125/1728

C

5/12

D

25/144

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

125/1728

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. In a moderately skewed distribution, the average monthly income from interest for a housewife is Rs. 810/- and the related median is Rs. 795/-. Calculate modal interest income.

A

Rs. 804

B

Rs. 765

C

Rs. 756

D

Rs. 840

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rs. 765

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. If both the data sets move in the same direction, then it is a case of __

A

negative correlation

B

positive correlation

C

balanced correlation

D

unbalanced correlation

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

positive correlation

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. ______ result from a certain segment of the population being missed from the data collection

A

Processing errors

B

Sampling errors

C

Coverage errors

D

Response errors

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Coverage errors

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. In which method, each observation in population has unequal chance of selection?

A

Probability sampling

B

Non probability sampling

C

Census method

D

Attribute sampling

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Non probability sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. The person conducting the survey must introduce himself and state the objectives of the survey at ____

A

headnote

B

footnote

C

covering letter

D

instructions

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

covering letter

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. A survey, which includes every element of the population is known as the method of ______.

A

partial enumeration

B

non-random sampling

C

random sampling

D

complete enumeration

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

complete enumeration

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. The nominal and ordinal type of qualitative data are also termed as ______ classified

A

manifold

B

contingent

C

dichotomous

D

associative

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

manifold

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. If Birth rate is greater than Death rate, then there is a/an ______ trend

A

constant

B

horizontal

C

decreasing

D

increasing

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

increasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. If Birth rate > Death rate, then there is a/an ______ trend

A

constant

B

horizontal

C

decreasing

D

increasing

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

increasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. ___ refers to the sum of all variables divided by the number of variables

A

Mode

B

Median

C

Geometric mean

D

Arithmetic mean

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Arithmetic mean

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. In a pyramid representation, male bars are usually on the __

A

upward direction

B

right side

C

left side

D

downward direction

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

left side

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. X can hit a target 3 times in 4 shots. Y, 2 times in 3 shots and Z, 5 times in 6 shots. What is the probability that none of them will hit the target?

A

1/72

B

5/12

C

5/24

D

1/36

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/72

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. In a moderately asymmetrical distribution, the mode and mean are 32.1 and 35.4 respectively. Calculate median.

A

32.1

B

31.4

C

34.3

D

33.2

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mean – Mode = 3 (Mean – Median)
35.4 - 32.1 = 3(35.4 - Median)
3.3/3 = 35.4 - Median
Median = 35.4 - 1.1
Median = 34.3

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. If r = 0.6, then r2 will be __

A

0.306

B

0.36

C

0.036

D

0.06

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

0.36

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. In which type of questionnaire, questions are answered in one of the two options?

A

Dichotomous

B

Multiple choice

C

Open-ended

D

Close-ended

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dichotomous

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Laspeyre`s index gives a/an ______ bias

A

downward

B

horizontal

C

upward

D

diagonal

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

upward

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which of the following is a source of primary data?

A

National organisation

B

External source

C

Observation

D

Internal source

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Observation

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Telephonic interviews are used for ____

A

Complex interviews

B

Large interviews

C

Observing gestures and body language

D

Small or repetitive interviews

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Small or repetitive interviews

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Marshall Edgeworth`s method satisfied the ___

A

unit test

B

circular test

C

time reversal test

D

complex test

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

time reversal test

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. To measure the strength of relationship among two attributes, the measures of ______ are used.

A

correlation

B

deviations

C

regression

D

associations

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

associations

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Which of the following questionnaires are simple to administer and easy to tabulate and analyse?

A

Unstructured undisguised

B

Unstructured disguised

C

Structured disguised

D

Structured undisguised

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Structured undisguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. _____ are the designations of the rows or row headings

A

Captions

B

Footnotes

C

Headnotes

D

Stubs

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Stubs

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. If the data have been collected and processed by some other agency, then it is called ___

A

secondary data

B

ordinary data

C

primary data

D

nominal data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. What is the value of P(0) corresponding to polynomial P(x) passing through (0, 1) and (1, 5)?

A

1

B

32

C

2

D

4

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. The letters K, L, B, C and A are rearranged to form the word BLACK. What is its probability?

A

1/120

B

1/5

C

1/180

D

1/30

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/120

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Schedules contain questions which are asked by enumerators from respondents but the answers are filled in by the ____

A

respondents

B

enumerators

C

government

D

employees

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

enumerators

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Regression line of Y on X is Y = 11.9 – 0.65X. Calculate the value of Y, when X = 2

A

–5.4

B

10.6

C

5.4

D

–10.6

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

10.6

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. In chronological classification, data are classified on the basis of ____

A

time

B

location

C

attributes

D

class-interval

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

time

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. If an attribute possesses more than two categories which can be arranged in ascending/descending order, then it is termed as ____

A

nominal data

B

internal data

C

ordinal data

D

binary data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

ordinal data

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Theoretically, the best average in the construction of index number is _____

A

harmonic mean

B

median

C

mode

D

geometric mean

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

geometric mean

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. ______ is/are the lowest and the highest values that can be included in the class

A

Class intervals

B

Class mark

C

Class limits

D

Class frequency

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Class limits

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. What is the value of P(1) corresponding to polynomial P(x) passing through the points (0, 3) and (1, 5)?

A

5

B

3

C

8

D

6

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Both the regression coefficients cannot exceed ______.

A

two

B

three

C

one

D

zero

Regression JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

one

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Time reversal test is satisfied when ______.

A

P01 × P20 > 0

B

P02 × P10 < 1

C

P01 × P10 = 1

D

P01 × P10 = 0

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

P01 × P10 = 1

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. ______ refers to the middle value in a distribution

A

Median

B

Harmonic mean

C

Mode

D

Arithmetic mean

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Median

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. If five coins are tossed together, then what is the probability of getting at least one head?

A

31/32

B

1/64

C

1/32

D

63/64

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

First find the probability that NO heads turn up i.e., five tails.
That would be (1/2)5 = 1/32.
For at least one heads to occur is the complement of all tails. It`s probability is 1 - 1/32 = 31/32

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Four balls are drawn at random from a bag containing 5 white and 4 black balls. What is the probability that 2 black and 2 white balls are drawn?

A

5/21

B

10/21

C

10/19

D

5/7

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

10/21

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. ______ classification refers to the classification of data according to some characteristics that can be quantified or measured.

A

Cross-sectional

B

Qualitative

C

Uni-variate

D

Quantitative

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Quantitative

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. ______ measures the extent to which mothers produce female infants who survive to replace them.

A

Net Reproduction Rate

B

General Fertility Rate

C

Total Fertility Rate

D

Gross Reproduction Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Net Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. In ______, data are arranged on the basis of their ranks or quality.

A

nominal scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

interval scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

ordinal scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. ______ questionnaire refers to the degree of standardisation imposed on the questionnaire

A

Unstructured

B

Structured

C

Balanced

D

Unbalanced

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Structured

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Data collected originally for the present investigation are referred to as ______

A

confidential data

B

primary data

C

secondary data

D

present data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

primary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. If a particular question needs clarification, then it should be marked or lettered and the explanation should be provided in ______

A

subject

B

headnotes

C

footnotes

D

covering letter

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

footnotes

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Calculate the value of mode from the following data. 3, 5, 8, 5, 4, 5, 9, 3, 9, 4

A

3

B

5

C

9

D

4

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Persons who are enumerated at a place other than their birth place are termed as ______.

A

movers

B

transferers

C

lifetime migrants

D

shifters

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

lifetime migrants

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. ______ is/are those in which an interviewer obtains information from respondents in face-to-face meetings.

A

Questionnaire

B

Mails

C

Telephonic call

D

Personal interview

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Personal interview

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. ______ of data constitutes the first step in a statistical investigation

A

Organization

B

Collection

C

Presentation

D

Interpretation

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Collection

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Calculate the rank score of 5 with the following data: 8, 2, 5, 11, 9, 5, 8, 7, 2, 4

A

4

B

4.5

C

2

D

2.5

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

4.5

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Which of the following approaches would follow the fertility rates diagonally?

A

Progression approach

B

Cross-sectional approach

C

Standardized approach

D

Longitudinal approach

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Longitudinal approach

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. The categories of the attributes are termed as class and their frequencies are termed as ______.

A

distributive frequencies

B

average frequencies

C

total frequencies

D

class frequencies

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

class frequencies

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. The mean marks of 100 students were found to be 40. Later on, it was discovered that a score of 53 was misread as 83. Calculate correct mean corresponding to correct score.

A

38.7

B

37.7

C

39.7

D

40.7

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

39.7

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. What is the value of P(0) corresponding to the polynomial P(x) passing through the points (1, 2) and (2, 4)?

A

zero

B

1

C

2

D

3

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Special purpose tables are also known as ______.

A

pilot tables

B

two-way tables

C

one-way tables

D

summary tables

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

summary tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which data type is used to measure the temperature of the city?

A

Interval scale

B

Ordinal Scale

C

Nominal scale

D

Ratio scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Interval scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. ______ refers to the degree of standardisation imposed on the questionnaire.

A

Undisguised

B

Unstructured

C

Disguised

D

Structure

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Structure

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Female crude death rate generally ______ male crude death rate.

A

is more than

B

is less than

C

does not affect

D

affects

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

is less than

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. The child-woman ratio relates the number of children aged ______ to woman in their reproductive period at a given point of time.

A

more than 20 years

B

not more than 3 year

C

less than 5 years

D

more than 35 years

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

less than 5 years

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. If r = 0.6, σx = 4 and bxy = 0.8, then Calculate σy .

A

4

B

3

C

2

D

1

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

3

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. (AB), (AY) etc, are class frequencies of ______.

A

two-order

B

three-order

C

zero-order

D

one-order

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

two-order

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. The coefficient of determination is denoted by ______.

A

√r

B

r2

C

r3

D

r

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

r2

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Calculate median from the following data: 230, 876, 980, 458, 566, 349, 735 and 682

A

566

B

624

C

349

D

876

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

624

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. The purchasing power of money is the reciprocal of the ______.

A

link relative

B

money wage

C

price index

D

price relative

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

price index

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. The necessary and sufficient condition for the consistency of a set of independent class frequencies is that no ultimate class frequency is ______.

A

zero

B

infinite

C

positive

D

negative

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. A card is drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that it is a club?

A

1/4

B

1/13

C

1/52

D

1/2

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/4

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Closed-ended questions are also known as ______ questions.

A

structured

B

unstructured

C

appropriate

D

one-way

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

structured

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. In which method, sampling frame is required to collect data?

A

Judgemental sampling

B

Simple random sampling

C

Quota sampling

D

Snow ball sampling

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Simple random sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. What is the polynomial passing through the points (1, 0), (2, 5) and (3, 8)?

A

–2x2 + 7x + 8

B

–2x2 + 8x + 10

C

–x2 + 4x + 9

D

–x2 + 8x – 7

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

–x2 + 8x – 7

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Which of the following scale is used for qualitative phenomena?

A

Ordinal scale

B

Nominal scale

C

Interval scale

D

Ratio scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The ordinal scale places events in order, but there is no attempt to make the intervals of the scale equal in terms of some rule. Rank orders represent ordinal scales and are frequently used in research relating to qualitative phenomena. A student`s rank in his graduation class involves the use of an ordinal scale. One has to be very careful in making statement about scores based on ordinal scales.

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. ______ consists in relating the total number of live births to the number of females in the reproductive or child bearing ages.

A

Crude Fertility Rate

B

General Fertility Rate

C

Total Fertility Rate

D

Specific Fertility Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

General Fertility Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. When the data to be collected are very large in volume, then it is possible to draw reasonably accurate conclusions from the study of a small portion of the group. This is called as ______.

A

questionnaire

B

observation

C

population

D

sample

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

sample

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. Given the zero growth of the life table, population is also known as a ______ population.

A

moving

B

dispersed

C

stationary

D

skewed

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

stationary

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Which of the following tables serve as repository of information and are arranged for easy reference?

A

Simple tables

B

Complex tables

C

General purpose tables

D

Specific purpose tables

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

General purpose tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. A boy is known to speak truth 2 out of 3 times. He throws a dice and reports that it is a three. What is the probability that it is actually a three?

A

1/7

B

1/5

C

2/7

D

2/5

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

2/7

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which of the following reveals average relationship between two variables?

A

Regression analysis

B

Measures of dispersion

C

Correlation analysis

D

Measures of central tendency

Regression JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Regression analysis

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. ______ questionnaire is the one in which the purpose of the research is obvious from the questions posed.

A

Close-ended

B

Open

C

Disguised

D

Undisguised

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Undisguised

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. In a ______, two or more characteristics are shown

A

simple table

B

special purpose table

C

general purpose table

D

complex table

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

complex table

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Data, which were collected earlier for purposes other than the present investigation, are known as ______.

A

confidential data

B

nominal data

C

secondary data

D

primary data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. If the measurements are taken over two different attributes for same set of individuals, then to represent the data ______ are used.

A

distributive tables

B

compiled tables

C

contingency tables

D

dependent tables

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

contingency tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. ______ refers to a set of printed questions along-with space for answers.

A

Personal interview

B

Observation

C

Telephonic interview

D

Questionnaire

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The ______ is that value in a series of observation which occurs with greatest frequency.

A

mode

B

geometric mean

C

median

D

arithmetic mean

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

mode

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. What is the polynomial passing through the points (0, 2) and (1, 6)?

A

3x + 5

B

2x + 8

C

4x + 2

D

8x + 3

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4x + 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Which of the following tests is satisfied when Pab × Pbc × Pca = 1?

A

Factor reversal test

B

Unit test

C

Circular test

D

Time reversal test

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Circular test

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. In correlation analysis, coefficient of determination is defined as ______.

A

r2

B

1 – r3

C

1 – r2

D

r3

Correlation JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

r2

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Fisher`s ideal index is ______.

A

median of laspeyre`s and paasche`s index

B

average of laspeyre`s and paasche`s index

C

geometric mean of laspeyre`s and paasche`s index

D

harmonic mean of laspeyre`s and paasche`s index

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

geometric mean of laspeyre`s and paasche`s index

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. The number of observations corresponding to a particular class is known as the ______.

A

class marks

B

class frequency

C

class intervals

D

class limits

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

class frequency

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. ______ include such sources that belong to the organization with which the decision maker is associated.

A

External sources

B

Internal sources

C

International organisation

D

National organisations

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Internal sources

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Time and motion study is the example of ______.

A

observation

B

interview

C

mailing

D

questionnaire

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

observation

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. If the mean of 3, 5, 6, 10, 12 and x is 7, then calculate the value of x.

A

7

B

8

C

6

D

9

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

6

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. ______ is broadly thought of as the movement by individuals, groups or populations seeking to make relatively permanent changes of residence.

A

Fertility

B

Migration

C

Mortality

D

Transfer

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Migration

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Under primary data, ______ enquiries have to be conducted to gather the data.

A

old

B

confidential

C

irrelevant

D

fresh

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

fresh

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. ______ leads to fallacious conclusion as it inflates the number of potential mothers.

A

General Fertility Rate

B

Gross Reproduction Rate

C

Specific Fertility Rate

D

Net Reproduction Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gross Reproduction Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. X and Y are independent events such that P (Y) = 0.3 and P (X∪Y) = 0.6, then what is the value of P (X)?

A

2/7

B

1/3

C

1/6

D

3/7

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

3/7

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Binary type qualitative data is also termed as ______ classified.

A

contingent

B

manifold

C

dichotomous

D

cross-sectional

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

dichotomous

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. If there were 1,96,413 students in the final year of a secondary school in 2020, then the number of that cohort of students that started first year of secondary school was 2,62,960. Calculate retention rate.

A

47.7 percent

B

74.7 percent

C

44.7 percent

D

77.4 percent

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

74.7 percent

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. What is the value of P(3) corresponding to polynomial P(x) passing through the points (0, 5), (1, 6) and (2, 8)?

A

10

B

15

C

11

D

8

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

11

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which of the following is an advantage of general fertility rate?

A

It give a heterogeneous figure

B

It is simple

C

It is comparable

D

It is a probability rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

It is a probability rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. In which of the following scales, we conclude that one category is superior to the other?

A

Ratio scale

B

Ordinal scale

C

Interval scale

D

Nominal scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ordinal scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Calculate mode for the following data. 1, 3, 5, 9, 11, 5, 13, 5, 11, 9, 12, 5, 3, 1, 8

A

9

B

5

C

11

D

3

Mode JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

5

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. The regression line of Y on X passes through the plotted points in such a manner that ______.

A

∑(XC – X) = 0

B

∑(YC – Y) = 0

C

∑(Y – YC) = 0

D

∑(X – XC) = 0

Regression JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

∑(Y – YC) = 0

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. The pre-test should be done by the ______ regardless of the actual mode of administration that will be used.

A

telephonic interview

B

mailing

C

observation

D

personal interview

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

personal interview

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Which of the following scales is the highest level of scale?

A

internal scale

B

ratio scale

C

ordinal scale

D

nominal scale

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

ratio scale

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. What is the polynomial passing through the points (1, 3) and (2, 4)?

A

2X + 3

B

X + 2

C

X + 5

D

3X + 2

Polynomial JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

X + 2

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Two cards are drawn at random from a pack of 52 cards. What is the probability that both are queens?

A

1/221

B

1/13

C

2/13

D

1/28

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1/221

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Bowley`s Index is an average of Laspeyre`s Index and ______.

A

Kelly`s Index

B

Fisher`s Index

C

Marshall-Edgeworth`s Index

D

Paosche`s Index

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Paosche`s Index

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. In a pyramid representation, female bars are usually on the ______.

A

upward direction

B

right side

C

downward direction

D

left side

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

right side

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Death rate computed for a particular specified section of the population is termed as ______.

A

standardised death rates

B

infant death rates

C

crude death rates

D

specific death rates

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

specific death rates

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. ______ can be measured in terms of presence or absence of certain characteristic or level of the quality present.

A

Avoidable data

B

Qualitative data

C

Quantitative data

D

Relevant data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Qualitative data

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. The ______ achieves condensation of data by blurring the value of the data.

A

discrete variable

B

class mark

C

frequency distribution

D

class frequency

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

frequency distribution

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Which of the following is a method of gathering information from individuals?

A

Survey

B

Testing

C

Sampling

D

Investigation

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Survey

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. In a moderately asymmetrical distribution, the mode and mean are 32.1 and 35.4 respectively. Calculate the median.

A

33.4

B

34.3

C

44.3

D

43.4

Median JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

34.3

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. The relationship between three or more variables is studied with the help of ______ correlation.

A

Single

B

Zero

C

Multiple

D

Double

Correlation JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Multiple

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. A single letter is selected at random from the word RELATION. What is the probability that it is a vowel?

A

4/9

B

3/7

C

1/2

D

1/3

Probability JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

4/8 = 1/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. If an attribute possesses more than two categories which cannot be arranged in any order, then it is termed as ______.

A

nominal data

B

ordinal data

C

binary data

D

ratio data

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Qualitative data can be classified into three groups:
1. Binary Data:
If any quality is measured in terms of its presence or absence then it is termed as Binary data. In other words if an attribute posses only two category then it is called as Binary data. 2. Nominal Data:
If an attribute posses more than two categories which cannot be arranged in any order then it is termed as Nominal data. 3. Ordinal Data:
If an attribute posses more than two categories which can be arranged in ascending/descending order then it is termed as Ordinal data.

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. Primary data is collected from ______.

A

newspaper

B

first hand investigation

C

magazines

D

internet

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

first hand investigation

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which of the following rate completely ignores the age and sex distribution of the population?

A

Standardised Death Rate

B

Specific Death Rate

C

Crude Death Rate

D

Infant Death Rate

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Crude Death Rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. Mid-point of class is equal to ______.

A

(upper limit – lower limit)/2

B

(upper limit + lower limit)/2

C

upper limit + lower limit

D

upper limit – lower limit

Statistics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

(upper limit + lower limit)/2

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. In questionnaire, respondents do not like a/an ______ question.

A

easy

B

lengthy

C

simple

D

short

Questionnaire JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

lengthy

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. What is the Maternal Mortality Rate:

A

Women`s death occurred before 9th month of pregnancy

B

The annual number of female deaths per 100,000 live births due to pregnancy

C

The death of women occurred within 2 year of childbirth

D

None of the above

MMR Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The annual number of female deaths per 100,000 live births due to pregnancy

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. The rise and fall of a time series over periods longer than one year is called:

A

Secular trend

B

Seasonal Movement

C

Cyclical variation

D

Irregular variations

Time Series Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Cyclical variation

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. A Time Series has:

A

Two Components

B

Three Components

C

Four Components

D

Five Components

Time Series Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Four Components

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. Which of the following terms best describes data that were originally collected at an earlier time by a different person for a different purpose:

A

Primary data

B

Secondary data

C

Experimental data

D

Field notes

Methods of collecting Data Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Secondary data

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Open-ended questions provide primarily ______ data:

A

Confirmatory data

B

Qualitative data

C

Predictive data

D

None of the above

General Statistics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Qualitative data

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. When a random sample is drawn from each stratum, it is known as:

A

Simple random sampling

B

Stratified random sampling

C

Probability sampling

D

Purposive sampling

Sampling Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Stratified random sampling

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Sampling error can be reduced by:

A

Non-probability sampling

B

Probability sampling

C

Decreasing the sample size

D

Increasing the sample size

Sampling Error Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Increasing the sample size

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. The value of piloting a questionnaire is that it helps you to

A

Test out your questions on some of the people who will be in final sample

B

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

C

Find out what a trained pilot would think of the subject matter

D

All of the above

Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Identify and amend any problems in the question wording, order and format

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. You should avoid using double barrelled questions in a survey

A

They rely too much a respondent`s memory

B

They make questions too long, so respondents lose interest

C

They are too abstract and general in scope

D

They confuse respondents by asking about two different things

Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

They confuse respondents by asking about two different things

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. Leading questions should be avoided because

A

They suggest ways of answering and so may bias the results

B

They create a mismatch between the question and its possible answers

C

They involve negative terms and unnecessary jargon

D

They ask about several different things at the same time

Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

They suggest ways of answering and so may bias the results

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. Which of the following is an interviewer administered questionnaire?

A

Telephone questionnaire

B

Postal questionnaire

C

Delivery and collection questionnaire

D

Online questionnaire

Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Telephone questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. A researcher is interested in studying the prospects of a particular political party in an urban area. So, what tool should he prefer for study?

A

Rating Scale

B

Interview

C

Questionnaire

D

Schedule

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Questionnaire

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Interview is an example of which data?

A

Primary

B

Secondary

C

Both a and b

D

None of the above

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Primary

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Main drawback of primary data is?

A

Biasness

B

Sample Design

C

Research Problem

D

All of the above

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Biasness

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Which one is the advantage of secondary data?

A

May be outdated

B

Expensive

C

Already Exist

D

May not be accurate

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Already Exist

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. The mistake when using secondary data effectively is

A

To evaluate its usefulness

B

To assume it is right

C

To locate it via people

D

To combine it with other data

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

To assume it is right

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. Secondary data cannot help

A

To create research instruments

B

To decide on sampling

C

To give direction to primary data collection

D

To observe retail behaviour

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

To observe retail behaviour

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. Secondary data are least helpful to

A

Interpret tables

B

Formulate hypotheses

C

Evaluate new products

D

Develop questionnaire

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Evaluate new products

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Which of the following is true concerning observations?

A

It takes less time than self report approaches

B

It cost less money than self report approaches

C

It is often not possible to determine exactly why the people behave as they do

D

All of the above

General Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

It is often not possible to determine exactly why the people behave as they do

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Secondary/existing data may include which of the following

A

Official documents

B

Personal documents

C

Archived research data

D

All of the above

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Data collected by someone else for some other purpose but being utilized by the investigator for another purpose is called secondary data. They are collected from published data by the state or central government, articles by local bodies, census data, magazines, periodicals, journals, publications by CSO, etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Which of these is not method of data collection

A

Questionnaire

B

Interviews

C

Experiments

D

Observations

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Experiment is not a method of data collection. Experiment is a procedure which can be repeated for indefinite times. It is also known as trial

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. Which of the following methods has highest response rate?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Personal

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Which of the following the most expensive method for collecting data, per respondant?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Personal

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. Which one of the following methods is the fastest way to collect data?

A

Online

B

Personal

C

Phone

D

Postal

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Online

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. Mystery shopping is a form of

A

Questionnaire

B

Observation

C

Analysis

D

Postal Survey

General Statistics Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mystery shopping is a market research technique that for measuring, and monitoring on an on-going basis if necessary, the interactions between a customer and a company or organisation during a pre-defined scenario.

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. A primary data collection method that involves tracking behavior over a period of time is called

A

Browsing

B

Observation

C

Sampling

D

Testing

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A primary data collection method that involves tracking behaviour over a period of time is called: Observation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. Wrong questionnaire is an example of

A

Primary data collection problem

B

Secondary collection problem

C

both a & b

D

None of the above

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Primary data collection problem

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. Data in the population census reports are

A

Ungrouped

B

Secondary Data

C

Primary Data

D

Arrayed Data

Census Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Census data is the primary data used by planners to understand the social, economic, and demographic conditions locally and nationally.

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. Data that are collected by anybody for some specific purpose and use are called

A

Qualitative Data

B

Primary Data

C

Secondary Data

D

Continuous Data

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Primary data: Data collected by the investigator himself/ herself for a specific purpose.
Secondary data: Data collected by someone else for some other purpose (but being utilized by the investigator for another purpose).

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. General tables of data used to show data in an orderly manner are called as

A

Double characteristic tables

B

Manifold tables

C

Repository tables

D

Single characteristics table

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Repository tables

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. In a tabular presentation, the summary and presentation of data with different non-overlapping classes are defined as

A

Frequency Distribution

B

Ordinal Distribution

C

Chronological Distribution

D

Nominal Distribution

Distribution Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The summary and presentation of data in tabular form with several non-overlapping classes is referred as Frequency Distribution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. The table where the variables are subdivided with interrelated features are known as

A

two way table

B

one way table

C

subparts of table

D

order level table

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

two way table

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. Tabulation form exercises

A

Gates

B

Demorgan`s postulates

C

Matching process cycle

D

Venn Diagram

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Matching process cycle

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. In table, unchecked term is known as

A

Prime Implications

B

Old Implications

C

Even implicant

D

None of the above

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Prime implications

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. Which function does the tabulation origin spot specify?

A

The list of integers

B

The list of max terms

C

The list of min terms

D

None of the above

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The list of integers

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. When the quantitative and qualitative data are arranged according to a single feature, then tabulation is known as

A

One way

B

Bivariate

C

Manifold division

D

Dichotomy

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

One way

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. In ____ tablet data are converted into ratios then presented

A

Original

B

Derived

C

Complex

D

Simple Table

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

In derived table data are first converted into ratios and then presented.

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. In spatial classification ____ becomes the classifying factor

A

Quantity

B

Time

C

Place

D

Quality

Classification of Data Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Spatial classification assigns an object to a class from a given set of classes based on the attribute values of the object. It mainly considers the distance, direction, or connectivity relationships among spatial objects.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. Which of the following is called reference table

A

General Purpose Table

B

Special Purpose Table

C

Complex Table

D

All of the above

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

General Purpose Table

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. Heading should generally be written in the ____ form

A

Plural

B

Singular

C

Tabulation

D

All of the above

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Heading should be generally written in the singlular form.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Zero should be used only to indicate the

A

Non availability of data

B

Quantity of variable

C

Quality of variable

D

All of these

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Quantity of variable

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. Which of the following completes the information in the title of table

A

Head Note

B

Caption

C

Stub

D

Body

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Head note

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Table is consequence of

A

Classification

B

Organization

C

Presentation

D

Tabulation

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

consequence table is a summary matrix illustrating the performance of each alternative on each objective. It can take a variety of forms depending on the complexity of the problem and the depth of analysis that is possible with the resources available.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. In temporal classification data are classified on the basis of

A

Locality

B

Time

C

Originality

D

Purpose

Classification of data Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Temporal classification of data refers to categorization of data on the basis of varying time-periods of which the data has been collected. This classification is thus useful for classification of time-series data according to time.

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. Complex table may be classified as

A

General and special purpose

B

Original and derived

C

Double, treble and manifold

D

None of these

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A complex table is one which shows more than one characteristic of the data. They are further classified as:
(i) Double or Two-way Table,
(ii) Treble Table, and
(iii) Manifold table

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Which of the following are the titles of the rows of a table?

A

Title

B

Stub

C

Caption

D

None of the above

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Stub

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. Which of the following is a basis of classification of a table?

A

Purpose

B

Construction

C

Originality

D

All of these

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. The principal component of table is

A

Table number

B

Title

C

Head note

D

All of these

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The principal components of table are:
1. Table number
2. Title and Head notetable

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. The process of presenting data in the form of a table is called

A

Organisation

B

Classification

C

Presentation

D

Tabulation

Tabulation Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The process of presenting data in form of table is called Tabulation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Demographers use the crude birth rate as a indicator of

A

Crude Birth rate

B

Crude Death rate

C

Fertility Rate

D

Mortality rate

# Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Demographers use several measures of fertility. One measure is the crude birth rateThe number of live births for every 1,000 people in a population in a given year., or the number of live births for every 1,000 people in a population in a given year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. How many types of hypothesis are there?

A

One

B

Two

C

Three

D

Four

# Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A hypothesis is an approximate explanation that relates to the set of facts that can be tested by certain further investigations. There are basically two types, namely, null hypothesis and alternative hypothesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. What is sampling error? It is

A

Population parameter

B

Sample statistic

C

Population parameter=Sample Statistic

D

The difference between population parameter and sample statistic

# Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A sampling error is a statistical error that occurs when an analyst does not select a sample that represents the entire population of data. As a result, the results found in the sample do not represent the results that would be obtained from the entire population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. Counting of population is referred as

A

Growth rate

B

A census

C

Total Fertility rate

D

Total mortality rate

# Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The population census is the official counting of a population in the territory of a country and the collection of information on selected demographic and socioeconomic characteristics of the population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. The number of live births per thousand population in a given yea

A

Crude birth rate

B

Total Fertility Rate

C

Mortality rate

D

Morbidity rate

# Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The crude birth rate is the annual number of live births per 1,000 population. The crude birth rate is generally computed as a ratio.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. The geometric mean of L and P indices is:

A

Fisher ideal index

B

Bowley Index

C

Marshall & Edgeworth Index

D

Kelly Index

# Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Fisher ideal index

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. According to whom population increase in Geometric progression while food production increase in arithmetic progression

A

Malthus

B

Keynes

C

Robbins

D

Bowley

# Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The relationship between food production and food supply was first expressed by an English Economist called Thomas Robert Malthus (1798 -1823). Malthus stated that population increased in a geometric progression (ie., 2, 4, 16, 132…) while food production increased in arithmetic progression (ie., 2, 4, 6, 8…).

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. How many methods are employed to measure the seasonal variations?

A

1

B

2

C

3

D

4

# Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The following methods use seasonal indices to measure seasonal variations of a time-series data.
Method of simple averages.
Ratio to trend method.
Ratio-to-moving-average method.
Link relatives method.
Method of simple averages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. The level of reproduction in the society is known as

A

Mortality

B

Fertility

C

Migration

D

Morbidity

# Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Fertility

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. The Crude birth rate is

A

The average number of child in a society

B

Based on the women between the age of 14 to 40(Child bearing age?)

C

The average number of live births in a year on 1000 women population

D

The average number of live births in a year on 1000 People of total population

# Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The crude birth rate is the annual number of live births per 1,000 population. The crude birth rate is generally computed as a ratio.

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. The number of degree of freedom for a 4X5 contingency table in a chi square test is

A

3

B

6

C

9

D

12

# Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The significance test is conducted by computing Chi Square as follows. The degrees of freedom is equal to (r-1)(c-1), where r is the number of rows and c is the number of columns. For this example, the degrees of freedom is (4-1)(5-1) = 12.

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. What stage of demographic transition theory depicts the onset of Industrialization?

A

Stage 1

B

Stage 2

C

Stage 3

D

Stage 4

Demography Statistics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Around the mid-1700s, global populations began to grow ten times faster than in the past for two reasons: The Industrial Revolution and increased wealth. The Industrial Revolution brought with it a variety of technological improvements in agricultural production and food supply.

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. As per the 2011 Census data, in which of the following union territories the female population outnumbers the male population?

A

Chandigarh

B

Lakshadweep

C

Andaman and Nicobar

D

Puducherry

Census Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In the Population Census of 2011 it was revealed that the population ratio in India 2011 is 943 females per 1000 males. Haryana has the lowest sex ratio (877) in Indian states while in union territory Daman Diu has lowest sex ratio of 618. Kerala has the highest sex ratio of 1084 in the all Indian states. Among UTs Puducherry has highest sex ratio of 1038.

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. One of the options given below represents a state with the highest negative decadal population growth based on the census data of india 2011. Which of the options is correct?

A

Kerela

B

Goa

C

Nagaland

D

Tamil Nadu

Census Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nagaland has recorded a negative decadal growth of population with the new Census data showing the state`s population at 19,80,602 against the 2001 figure of 19,88,636.

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. What happens to the shape of a frequency polygon when the number of observations and classes increase?

A

Tends to become jagged

B

Remains the same

C

Trends to become increasingly smooth

D

Varies if data becomes more reliable

General Statistics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#As the number of observations and classes increases the shape of frequency polygon tends to become increasingly smooth. Explanation: A frequency polygon is a graphical method of representation of information. It is utilized to represent the shape of the data and to picture the trends.

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Which of the following is a method used for collecting secondary data?

A

Experiments

B

Personal interview

C

Questionnaire

D

Government Publications

Methods of collecting Data Statistics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Government Publications

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. Which of the following is true about the sampling error?

A

it decreases as sample size increases

B

it does not depend on population size under study

C

it cannot be reduced by an appropriate sampling size

D

it cannot be measured and controlled in probability sample suvey

Sampling Statistics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sampling error is indirectly proportional to sample size

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 5 6 3