JK GK MCQs For JKSSB

1. The JK Reorganisation Act, 2019 has introduced certain changes in The States and UTs sections of Constitution. Accordingly, which of the following Schedules of the Constitution of India has been amended?

A

First Schedule

B

Second Schedule

C

Third Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

First Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. A list of all the Central laws made applicable to the UT of JK is provided under which schedule of the JK Reorganisation Act, 2019?

A

Second Schedule

B

Third Schedule

C

Fourth Schedule

D

Fifth Schedule

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Fifth Schedule

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the total number of members in the Legislative Assembly of UT of JK shall be

A

90

B

97

C

115

D

107

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. As of 2021, the J&K Reorganisation Act, 2019, consists of

A

103 Sections and 5 Schedules

B

105 Sections and 7 Schedules

C

107 Sections and 7 Schedules

D

107 Sections and 5 Schedules

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

103 sections and 5 schedules.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, the UT of Ladakh comprises of which of the following territories of the State of J&K?

A

Kargil and Leh districts

B

Doda and Kathua districts

C

Ramban and Reasi districts

D

Leh and Poonch districts

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The union territory of Ladakh will include the districts of Leh and Kargil, while all other districts will be accorded to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. As per the provision of the J&K Reorganisation Act, 2019, which Article of Indian Constitution is applicable to the UT of J&K?

A

Article 238

B

Article 238A

C

Article 236

D

Article 239A

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The act provides that the administration of the Jammu and Kashmir will be as per Article 239A of the Indian constitution. Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, an Administrator will be appointed under Article 239 of the constitution of India for the UT of J&K and he/she shall be designated as

A

UT Administrator

B

Lieutenant Governor

C

Deputy Governor

D

Advocate General

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Article 239A, originally formulated for the union territory of Puducherry, will also be applicable to Jammu and Kashmir. A lieutenant governor appointed by the president will administer the union territory of Jammu and Kashmir, which will have a legislative assembly of 107 to 114 members.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. As per the J&K Reorganisation Act, 2019, how many women representatives can be nominated to the Legislative Assembly of the UT of J&K?

A

2

B

3

C

4

D

6

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lieutenant Governor may nominate two members to the Legislative Assembly to give representation to women, if they are not adequately represented.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The Jammu and Kashmir Reoganisation Act, 2019 received assent from the President on

A

7th July, 2019

B

8th September, 2019

C

9th August, 2019

D

11th June, 2019

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A bill for the act was introduced by the Minister of Home Affairs, Amit Shah, in the Rajya Sabha on 5 August 2019 and was passed on the same day. It was then passed by the Lok Sabha on 6 August 2019 and it received the president`s assent on 9 August 2019.

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. According to the J&K Reorganisation Act, 2019, the union Territory created without Legislature is :

A

Ladakh

B

Jammu and Kashmir

C

Jammu

D

Kargil

JK Reorganization Act, 2019 JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The president of India appointed a lieutenant governor for the Union Territory of Jammu and Kashmir and a lieutenant governor for the Union Territory of Ladakh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. The Shrine of Baba Chamliyal is located in the _________ district of Jammu and Kashmir.

A

Ramban

B

Reasi

C

Doda

D

Samba

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Samba

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. In which year a Botanical Garden was set up in memory of India`s first prime minister in Jammu & Kashmir?

A

1999

B

1979

C

1969

D

1988

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1969

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. ___________ is the Everlasting Green Valley lying on the North East of Bhadarwah town of Doda District

A

Jai Valley

B

Nubra Valley

C

Sharavathi Valley

D

Silent Valley

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Jai Valley

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. _________ is the popular form of folk music in Jammu & Kashmir

A

Baul

B

Chakri

C

Zeilang

D

Maand

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chakri

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. The holy place of Baba Dhansar is located at ___________ district of Jammu & Kashmir.

A

Ramban

B

Doda

C

Reasi

D

Shopian

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The holy place of Baba Dhansar is located at Karua Jheel near village Karua, 17 km from Reasi towards Katra in Reasi district of Jammu & Kashmir State, India. The approach involves a walk of 200 metres from the road.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following districts is a part of Kashmir valley?

A

Poonch

B

Reasi

C

Kathua

D

Baramulla

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Baramulla

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which Indian territory is known as Khapa - chan (the land of snow)?

A

Ladakh

B

Shimla

C

Gangtok

D

Dehradun

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Khapa - Chan is also known as Ladakh.
Khapa-chan means land of snow. Ladakh is a cold desert lying in the Great Himalayas, on the eastern side of Jammu and Kashmir. The altitude in Ladakh varies from about 3000m in Kargil to more than 8,000m in the Karakoram.

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The book “The Valley of Kashmir” is written by:

A

Alan Moorehead

B

Swaleh Reshi

C

Walter Roper

D

Prem Nath Bazaz

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Walter Roper

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. _____________ in Kashmir is famous for its hilltop Muslim shrine.

A

Haji Ali

B

Ajmer Sharif

C

Dargah Qutub Sahib

D

Watlab

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Watlab

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Who built the Rajouri Fort at Dhannidhar village?

A

Noor-Ud-Din

B

Albaurni

C

Mian Hathu

D

Raja Prithvi Paul

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. ____________ waterfalls is located in the Poonch district of UT Jammu & Kashmir.

A

Jog

B

Chitrakote

C

Magod

D

Nandishool

JK GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which of the following festivals is celebrated on April 13th of every year in Jammu & Kashmir?

A

Tulip Festival

B

Baisakhi Festival

C

Gurez Festival

D

Shikara Festival

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Baisakhi Festival

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. In which of the following districts of Jammu and Kashmir is the Gulmarg meteorological observatory located?

A

Reasi

B

Bandipora

C

Baramulla

D

Kulgam

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which is the hottest month in Kashmir valley?

A

July

B

August

C

March

D

September

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Amarnathji cave is a holy place for __________ pilgrims.

A

Sikh

B

Buddhist

C

Jain

D

Hindu

GK Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hindu

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Who shall be collectively responsible to the Legislative Assembly of the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

Council of Ministers

B

Speaker of the Legislative Assembly

C

Deputy Speaker of the Legislative Assembly

D

Lieutenant Governor

JK Reorganization Act, 2019 Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Council of Ministers

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Which of the following wood in Jammu & Kashmir is suitable for Woodcarving?

A

Rose Wood

B

Walnut Wood

C

Sandal Wood

D

Sandal Wood

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Walnut Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. With which among the following rivers is the TulBul Project associated?

A

Beas

B

Ganga

C

Indus

D

Jhelum

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Since after which treaty, Jammu and Kashmir came into being a single political and Geographical Entity?

A

Treaty of Bengal

B

Treaty of Westphalia

C

Treaty of Amritsar

D

Treaty of Surat

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Union Territory of Jammu & Kashmir has been carved out of the Erstwhile state of Jammu and Kashmir that came into being as a single political and geographical entity following the Treaty of Amritsar between the British Government and Mahahraja Gulab Singh signed on March 16, 1846. The Treaty handed over the control of the Kashmir to the Dogra rulers of Jammu who were already controlling the Ladakh region. Thus, the new region comprising three distinct regions of Jammu, Kashmir and Ladakh was formed with Maharaja Gulab Singh as its founder ruler.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. _______ is called the "Railhead" of the Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Ganderbal

B

Reasi

C

Jammu

D

Samba

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. After 14th Century, the city of Srinagar came under the ____________ rulers.

A

Gupta

B

Karkota

C

Utpala

D

Mughal

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

After the 14th century, the city came under the Mughal rule and was ruled by the Muslim Kings. This city was made the capital during the rule of Yusuf Shah Chak who was then tricked to death by Akbar who set up his dominion on the city post the fall of Yusuf Shah Chak. It was in the year 1707 that the Mughal dominion came to en end with the death of their last King, Aurangzeb and then Srinagar came under the reign of the Durrani Empire. This empire was the leader of the Pasthun tribe and they ruled on Srinagar for multiple decades. Raja Sukh Jiwan Mal was a soldier in the Afghan Durrani army who became governor and, later, the king (1754–1762) of Kashmir.
SOURCE : https://srinagar.nic.in/history/

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which of the following institutions will have the powers to make laws in relation to any matter for the Union Territory of Jammu and Kashmir?

A

National Green Tribunal

B

National Human Rights Commission

C

Parliament

D

Supreme Court of India

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Parliament

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. ____________ flows in between the Ladakh range and Zanskar range before crossing.

A

River Tapi

B

River Indus

C

River Narmadha

D

River Godavari

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

River Indus

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. _________ in Jammu and Kashmir is known as "40 day intensive harsh Winter".

A

Chillai Mazai

B

Chillai Bachha

C

Chillai-Kalan

D

Chillai Khurd

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chillai-Kalan

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. In which year, Botanical Garden was set up in Srinagar?

A

1989 A.D.

B

2009 A.D

C

1969 A.D

D

1999 A.D.

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

1969 A.D

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. _______ district in Jammu & Kashmir is the birth place of Basohli Art Paintings

A

Kathua

B

Srinagar

C

Baramulla

D

Budgam

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kathua

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. One of the problems of building large dams is that it can lead to

A

Deforestation

B

Soil erosion

C

Flooding in nearby areas

D

Water pollution

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. The Halqa Panchayat is constituted under which section of the Jammu & Kashmir Panchayati Raj Act, 1989?

A

section 5

B

section 4

C

section 3

D

section 6

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Which is the correct statement about Sahitya Academy awards 2019 in Kashmiri Literature?

A

It was conferred to Kali Charan Hembram for a short story named `Sisirjali`

B

It was conferred to Kirpal Kazak for a short story named `Antheen`

C

It was conferred to Abdul Ahad Hajini for a short story named `Akh Yaad Akh Qayamat`

D

It was conferred to Ishwar Murjali for a short story named `Jeejal`.

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which of the following statement/s is/are true concerning Mehbooba Mufti?
I. She is the first woman who served as the Chief Minister of J & K during 2016-2018.
II. She headed Bharatiya Janata Party in Jammu & Kashmir.
III. She succeeded her father, Mufti Mohammad Sayeed.
IV. She contested 2019 elections from Srinagar Constituency.

A

Only III and IV

B

Only II

C

Only I and III

D

Only I

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which of the following statement(s) are true about the effect of the scrapping of article 370 on Jammu & Kashmir?
I. It will boost travel and tourism in JK.
II. It will provide greater power to the legislature of the Union Territory of Jammu & Kashmir.
III. It will allow the residents of any part of the country to purchase a piece of land in Jammu & Kashmir.
IV. It will allow better use of the central government schemes for the people of Jammu & Kashmir.

A

Only II and IV

B

Only III

C

Only I, III and IV

D

Only IV

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. What is the minimum age limit to get a membership of Panchayat?

A

25 Years

B

21 years

C

30 years

D

18 years

General Knowledge laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which of the following is/are the roles and responsibilities of the Halqa Panchayat?
I. Conduction of Central Government projects like building highways in the Halqa.
II. Collection of taxes, duties, and fees from local people.
III. Granting funds for public work.
IV. Providing regulations for buildings and shops in a rural area.

A

Only II

B

Only II and III

C

Only I and IV

D

Only II, III and IV

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Fill in the blank with the correct option:
The Grand Mosque of Jamia Masjid at Srinagar was built by _____.

A

Sultan Qutabuddin

B

Akbar

C

Ahmad Shah Abdali

D

Sultan Sikander

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which is the primary crop of Jammu & Kashmir?

A

rice

B

jute

C

sugarcane

D

cotton

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Which of the following statement(s) is/are true about the ancient Buddhist site-Ambaran?
I. Historians have found Buddist Stupas, walls, pots, etc. monuments of the Buddist age.
II. It was built at the time of the famous ruler Ashoka.
III. It is located on the banks of the river Chenab.
IV. Historians believe that it was a trade town.

A

Only I, III and IV

B

Only I

C

Only I, II and IV

D

Only III

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Which are the statements based on the climate of the Union territory of Jammu and Kashmir?
I. It varies with the forms of land, hills, and mountains.
II. May is the hottest month with the highest temperature recorded as 45 degrees.
III. January is the coldest month in Jammu & Kashmir.
IV. Climate is mostly dry in Jammu & Kashmir.

A

Only II and IV

B

Only I and II

C

Only II and III

D

Only I and III

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which of the following fact(s) are correct about the Wular lake in Jammu & Kashmir?
I. It is not a freshwater lake.
II. It acts as a drainage for a few rivers and lakes.
III. The lake basin was formed as a result of the tectonic activity.
IV. It connects the Chenab river.

A

Only II

B

Only I, II and IV

C

Only II and III

D

Only I

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following was previously a national park which has since been converted into a golf course?

A

Salim Ali National Park

B

Kazinag National Park

C

Dachigam National Park

D

Hemis National Park

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Which of the following rivers flows through the union territory of Jammu and Kashmir?

A

Jhelum

B

Krishna

C

Mahanadi

D

Godavari

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which of the following statements are true about the Tulip garden?
I.The Tulip garden is the garden of herbal plants.
II. The Tulip festival is celebrated annually in the Tulip garden.
III. The Tulip garden is opened only during the spring season.
IV. View of Dal lake is visible from the Tulip garden

A

Only III and IV

B

Only II and IV

C

Only II

D

Only I and III

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. Which of the following constitutional articles were abrogated by the central government to remove the special status of Jammu & Kashmir?

A

Article 35A and Article 370

B

Article 35B and Article 371

C

Article 37A and Article 379

D

Article 35A and Article 379

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Fill in the blank with the correct option:
________ at Srinagar is the main attraction of tourists visiting Kashmir.

A

The Nilang Lake

B

The Dal Lake

C

The Hokarsar Lake

D

The Gangabal Lake

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. As of March 2021, which of the following states in India has the highest Gross Domestic Product?

A

Kerala

B

Maharashtra

C

Madhya Pradesh

D

Uttar Pradesh

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Who was the first woman recipient of Rajiv Gandhi Khel Ratna Award?

A

Valentina Tereshkova

B

Neerja Bhanot

C

Aparna Ghosh

D

Karnam Malleswari

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Where is the permanent secretariat of BIMSTEC located?

A

Bangladesh

B

Nepal

C

Bhutan

D

India

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Where is the headquarter of UNESCO located?

A

Moscow

B

Paris

C

Berne

D

Ontario

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Which of the following is NOT an international trade law theory?

A

Mercantilism

B

Gilbert`s theory

C

Hecksher 0hlin Theory

D

Comparative Cost Advantage Theory

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Who becomes the first Indian woman cricketer to score 10,000 international runs across all formats?

A

Harmanpreet Kaur

B

Poonam Yadav

C

Mithali Raj

D

Smriti Mandhana

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which country has become the first country to get free covid-19 vaccine through the COVAX scheme?

A

Myanmar

B

Ghana

C

Croatia

D

Nepal

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following was NOT a reason for introducing new economic reforms in the year 1991?

A

Poor performance of the public sector

B

Strengthening of the Indian Currency

C

Huge debts on government

D

Trade imbalance

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. In which year was Bhagat Singh martyred?

A

1926

B

1928

C

1931

D

1941

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Manganiyars can be found in which of the following states?

A

Rajasthan

B

Kerala

C

Jammu and Kashmir

D

Tamil Nadu

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. World`s first commercial bio-fueled rocket Stardust 1.0 was launched by which of the following countries?

A

China

B

United States

C

India

D

Germany

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following is the youngest person to receive Noble Prize?

A

Malala Yousafzai

B

Lawrence Bragg

C

Tsung-Dao Lee

D

Carl D. Anderson

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Which year is a benchmark to achieve the Sustainable Development Goals as per the United Nations?

A

2035

B

2030

C

2040

D

2025

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Which of the following scientists discovered the Dynamite?

A

Alfred Nobel

B

Elisha Otis

C

Richard Jordan Gatling

D

George Westinghouse

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following team won the first FIFA women`s world cup?

A

Argentina

B

Brazil

C

United States

D

Uruguay

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. In which of the following states is the river Tapti originated from?

A

Maharashtra

B

Telangana

C

Gujarat

D

Madhya Pradesh

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which one the following is NOT an Indirect Tax?

A

Income tax

B

VAT

C

sales tax

D

Excise duty

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which of the following is NOT a zaid crop?

A

cucumber

B

Pumpkin

C

Watermelon

D

Wheat

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. World`s first Iron Pillar is located in which of the following countries?

A

China

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

India

General Knowledge Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. The Flood Spill Channel to relieve the strain on the Jhelum river in Jammu and Kashmir was constructed in which year?

A

1945

B

1925

C

1904

D

1900

JK GS DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which of the following handloom products from Jammu and Kashmir has been given the GI tag by the Geographical Indications Registry of India?

A

Patan Patola

B

Kinnauri Shawl

C

Tangaliya Shawl

D

Kani Shawl

JK GS DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Who was the eighth Sultan of Kashmir, who ruled from 1420 to 1470?

A

Zain-ul-Abidin

B

Shamas-ud-din

C

Ali Shah

D

Sultan Sikander

JK GS DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. As per the J&K Reorganisation Act, the total number of seats in the Legislative Assembly of the Union territory of Jammu and Kashmir to be filled by persons chosen by direct election shall be _____

A

111

B

110

C

107

D

112

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

107

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. There shall be an Administrator appointed under ____________ of the Constitution of India for the Union territory of Jammu and Kashmir and shall be designated as Lieutenant Governor

A

Article 215

B

Article 239

C

Article 230

D

Article 219

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Article 239

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. The full-fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir State was established in __

A

1828

B

1928

C

1916

D

1895

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1928

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Which festival in Jammu is also known as Makar Sankranti?

A

Shiv Khori

B

Jhiri Mela

C

Mela Bahu

D

Lohri

JK GS DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which among the following rivers in erstwhile Jammu and Kashmir state is one of the tributaries of Indus river.

A

Dudhganga

B

Vishav

C

Shyok

D

Rambiara

JK GS Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Shyok River a tributary of the Indus River that flows through northern Ladakh and enters Gilgit–Baltistan, spanning some 550 km. The Shyok River originates at the Rimo Glacier, one of the tongues of Siachen Glacier.

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. How is saffron, a cash crop locally called in Kashmiri Language?

A

Kapus/Kaapus

B

Tael/Taal

C

Koung/Kong

D

Dhan/dhaan

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Koung/Kong

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. ____________ of Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act, 1989 deals with the Powers and Functions of Halqa Panchayat.

A

Chapter VI

B

Chapter III

C

Chapter XII

D

Chapter VIII

Panchayati Raj Act JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chapter III

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Who among the following person may nominate two members to the Legislative Assembly of Jammu and Kashmir to give representation to women?

A

Minister of Foreign Affairs

B

Prime Minister

C

President

D

Lieutenant Governor

JK Reorganization Act, 2019 JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Lieutenant Governor

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Which of the following Mughal King nominated Siraj-ud-din of village Kahuta as Raja of Poonch?

A

Jehangir

B

Humayun

C

Akbar

D

Aurangzeb

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In 1596 A.D. Mughal King Jehangir nominated Siraj-ud-din of village Kahuta as Raja of Poonch .

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Which of the following Tourist Places in Jammu & Kashmir is also called "Meadow of Gold"?

A

Sonamarg

B

Srinagar

C

Doda

D

Kishtwar

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sonamarg

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. __________ is also known as Koh-e-Maran lies on the West of Dal Lake in Srinagar, in the UT of Jammu & Kashmir.

A

Gwalior Fort

B

Golconda Fort

C

Hari Parbat Fort

D

Red Fort

JK General Awareness Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Hari Parbat Fort

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. During which month Tulip Festival is celebrated in Indira Gandhi Memorial Tulip Garden in Srinagar?

A

April

B

October

C

September

D

December

JK General Awareness Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

April

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Which of the following gardens is located in the Zabarwan Range of Srinagar District?

A

Nehru Gardens

B

Shalimar Gardens

C

Besant Gardens

D

Chashma Shahi

JK General Awareness Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chashma Shahi or Chashma i Shahi (translation: the royal spring), also called Chashma Shahi, is one of the Mughal gardens built in 1632 AD around a spring by Ali Mardan Khan, a governor of Mughal emperor Shah Jahan as per the orders of the Emperor, as a gift for his elder son Prince Dara Shikoh. The garden is located in the Zabarwan Range, near Raj Bhawan (Governor`s house) overlooking Dal Lake in Srinagar, Kashmir
Source : https://srinagar.nic.in/tourist-place/chashma-shahi/

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. When was the J&K Industries Ltd., a public sector undertaking came into existence?

A

1977

B

1985

C

1963

D

1999

JK General Awareness Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

J&K Industries Limited, a State Owned Company incorporated in October, 1963

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Who founded the city of Jammu?

A

Raja Jamboo Lochan

B

Raja Rana Singh

C

Raja Hari Singh

D

Raja Gulab Singh

JK General Awareness Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

It is believed that the city was originally founded by Raja Jamboo Lochan who lived in fourteenth century B.C. The Raja had gone out one day for hunting when he happened to witness a tiger and a goat drinking water from one and the same pond.

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Who among the following will aid and advise the Lieutenant Governor on Matters that the assembly has powers to make laws in the UT of Jammu & Kashmir?

A

Finance Minister

B

Prime Minister

C

President

D

Council of Ministers

JK General Awareness Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Council will aide and advise the Lieutenant Governor on matters that the Assembly has powers to make laws. The Chief Minister will communicate all decisions of the Council to the Lieutenant Governor.

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Which of the following rivers is also known as Vyeth in Kashmir?

A

River indus

B

The Shyok

C

The Chenab

D

River Jhelum

JK General Awareness Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Jhelum (Vyeth in Kashmiri, Vetesta in Sanskrit and Hydaspes in Greek) is the main waterway of the Kashmir valley. Jhelum river originates from a magnificent spring called “Chashma Verinag”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which of the following food crops is referred as "Makai" in Kashmir?

A

Maize

B

Apple

C

Star Fruit

D

Beans

JK General Awareness Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Maize

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Dolomite is found in large quantities in Rajouri, Udhampur, Reasi districts of J&K. it is mainly used in manfacture of :

A

Refractory Bricks

B

Cement

C

Crucibles

D

Decorative Stones

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Decorative Stones

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which of the following languages is widely spoken amongst the Gujjars and Bakerwal tribes of J&K region?

A

Garo

B

Gojri

C

Kinnauri

D

Kangri

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gurjari - also known as Gujari, Gujri, Gojari, or Gojri - is a variety of Indo-Aryan spoken by the Gurjars and other tribes of India, Pakistan, and Afghanistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Which Architectural structure of J&K is also known as "Lhachen Palkhar"?

A

Thiksey Monastrey

B

Kathi Darwaza

C

Jama Masjid

D

Leh Palace

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Leh Palace Located on the top of the deserted Tsemo Hill, Leh palace is also known as Lhachen Palkhar. The former palace of the royal family of Leh, it was erected in the 17th century. The place was one of the tallest structures with 9 storyes during its heydays.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which of the following is the summer capital of J&K:

A

Srinagar

B

Jammu

C

Ladakh

D

Chandigarh

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

rinagar, city, summer capital of Jammu and Kashmir union territory (Jammu is the winter capital), northern India, situated in the Kashmir region of the Indian subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following is located on Gopadari Hill in the south -east of Srinagar and lies at a height of 1100 feet above the surface level of the city?

A

Venkateshwara temple

B

Somnath Temple

C

Jagannath Temple

D

Shankaracharya Temple

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Shankaracharya Temple is also known as the Jyeshteshwara Temple. It is situated on top of the Shankaracharya Hill on the Zabarwan Range in Srinagar

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. A revival of Jammu and Kashmirs first hydroelectric project constructed in the 1905, is on the state governments radar: This was constructed as run of river scheme back in 1905, with the initial installed capacity of 04 Megawatts. What is the name of this project:

A

Kiru

B

Kirthai

C

Salal

D

Mohra

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The 112 years old Mohra hydroelectric project in the state of Jammu and Kashmir can be revived as a heritage project by the J&K State Power Development Corporation (JKSPDC) soon. Constructed back in 1905, this project was the states first hydroelectric project and it is now on the radar of the J&K government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. The temperature in Jammu dips during the rainy season, however, the humidity remains high. The average temperature in this region during peak summer is approximately in the range:

A

35-39 Degree Celsius

B

42- 46 Degree Celsius

C

20-24 Degree Celsius

D

44-48 Degree Celsius

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The average temperature during peak summer may go up to 38°C.

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. River Jhelum is the main waterways of the Kashmir Valley. This river is also known by the name:

A

Sagarmati

B

Vyeth

C

Vipasa

D

Kishan Ganga

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Other name for River Jhelum is Vyeth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Jammu, the winter capital of the Maharjas and second largest city in the state was historically the seat of which dynasty?

A

Maurya

B

Dogra

C

Aryan

D

Agadha

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jammu, winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the union territory, was historically the seat of the Dogra dynasty.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. To protect themselves from the severe winter cold, the kashmiri people wear long gown which is known as:

A

Mundu

B

Puamchei

C

Pheran

D

Dhotar

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Pheran is the traditional outfit for both males and females of the Kashmir Valley in India

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. As on August 2021, who amongst the following is the Managing Director of Jammu and Kashmir State Power Development Corporation Limited:

A

Sh. Raja Yaqoob Farooq

B

Dr Shah Faisal

C

Shri Asgar Samoon

D

None of these

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sh. Raja Yaqoob Farooq, IRS, Managing Director, JKSPDC

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. This is one of the Indias most scenically beautiful wildlife reserves. it is located 22 kilometers from Srinagar and forms almost half of the Dal Lakes catchment area. Which of the following is this:

A

Dachigam

B

Jasrota

C

Coorg

D

Tadoba

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dachigam is one of the Indias most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometres from Srinagar and forms almost half of the Dal Lakes catchment area.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. A fort built by Raja Bahulochan 3000 years ago and remains to be the oldest and the most iconic of all monumental marvels in Jammu. this forte is known as:

A

Bag-e-Bahu Fort

B

Dhanidhar Fort

C

Hari Parbat fort

D

Pari Mahal

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Bahu Fort is a historic fort in the city of Jammu, Jammu and Kashmir. Constructed on the banks on Tawi River, the ancient fort is believed to be constructed by Rajput Raja Bahulochan around 3,000 years ago. ...

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. A permanent Indus Commission was set up as bilateral commission to implement and manage the Treaty. The commission solves disputes arising over:

A

Water Logging

B

Water Clearnig

C

Water Sharing

D

Water distributing

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A permanent Indus Commission was set up To solve disputes arising over water sharing. To arrange technical visits to projects sites and critical river head works. To undertake, once in every five years, a general tour of inspection of the Rivers for ascertaining the facts. To take necessary steps for the implementation of the provisions of the treaty.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Which of the following places of J&K is known as "Anglers Paradise"

A

Baramulla

B

Kupwara

C

Anantang

D

Pahalgam

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Pahalgam offers great scope for sport fisheries. That is the reason why a lot of Anglers from all over the world come over here every year to enjoy the thrill of angling in the snow-fed streams and lakes of this valley. Kashmir is often dubbed as the anglers paradise.

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. According to the department of Geology and Mining, Magnesite is used as refractory bricks for furnaces and has a wide range of usage in pharmaceuticals. The magnesite reserves have its prominence in:

A

Udhampur

B

Puga Valley

C

Rajouri

D

Baramulla

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Udhampur has rich and wide variety of Megnesite.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which Wildlife sanctuary is bounded to the north by Gumsar Lake, east by Rupri, south by Saransar adn to the west by the Pir Panjal pass and is located in Shopian district of Kashmir?

A

Lachipora Wildlife Sanctuary

B

Karokoram Wildlife Sanctuary

C

Changthang Wildlife Sanctuary

D

Hirpora Wildlife Sanctuary

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hirpora Wildlife Sanctuary: It is bounded to the north by Lake Gumsar, northeast by Hirpora village, east by Rupri, south by Saransar and to the west by the Pir Panjal pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Gulmarg is Kashmirs most popular tourist, it is famously known as:

A

Mountain Queen

B

Meadow of flowers

C

The Crown of Kashmir

D

Gods own Country

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gulmarg is amongst one of the most prominent meadows of Kashmir, also widely called as the Meadows of Flowers. The place is visited every year by a large number of tourists from around the globe.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Which of the following regions is the major producer of saffron in the state of J&K?

A

Leh District

B

Kashmir Valley

C

Jammu District

D

Suru Valley

GK ABOUT J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Saffron in J&K is primarily cultivated in four districts (Pulwama, Budgam, Srinagar, Kishtwar) with 86% saffron farming system in heritage site of Pampore over 3200 hectares.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. As per section 99 under part VII of Constitution, a Judge of the High Court may resign office by writing under his hand addressed to:

A

The chief Justice of India

B

The Governor of the State

C

The President of India

D

The Prime Minister of India

Constitution of J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The President of India is the right answer

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. According to State Judiciary of J&K, a person who is an advocate or pleader shall be eligible to be appointed as a district judge if he has been for:

A

not less than five years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

B

not less than seven years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

C

not less than ten years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

D

not less than one years an advocate or pleader and is recommended by the High Court for appointment.

Constitution of J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A person not already in the service of the Union or of the State shall only be eligible to be appointed a district judge if he has been for not less than seven years an advocate or a pleader and is recommended by the High Court for appointment

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. The first full fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir state was established in the year:

A

1928

B

1929

C

1935

D

1947

Constitution of J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Ruler of the State (Maharaja) was the final authority in the administration of justice. The full-fledged High Court of Judicature for the Jammu and Kashmir State was established in the year 1928.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Who appoints the Governor of Jammu and Kashmir?

A

CHIEF MINSITER OF J&K

B

PRIME MINISTER of India

C

Chief Justice of High Court of J&K

D

President of India

Constitution of J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Executive. The head of state of Jammu and Kashmir is a Lieutenant Governor, appointed by the President of India on the advice of the central government. His or her post is largely ceremonial.

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. The Zojila tunnel planned to be constructed under Zojila pass will be

A

The world`s longest bidirectional tunnel

B

Asia`s Longest bidirectional tunnel

C

India`s Longest bidirectional tunnel

D

the world`s highest tunnel

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. National Institute of Rural Development and Panchyat Raj(NIRDPR) has recently partnered with which global organization to establish a "Communication Resourced Unit"

A

World Bank

B

UNICEF

C

UNESCO

D

International Monetary Fund (IMF)

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

National Institute of Rural Development and Panchayati Raj (NIRDPR), an autonomous organisation under the Union Ministry of Rural Development, has recently partnered with UNICEF (United Nations International Childrens Emergency Fund) to establish a "Communication Resource Unit"

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. Jogi Lankar built by Zain -ul - Abideen was a:

A

Royal Palace

B

Royal Garden

C

Royal Museum

D

Royal kitchen

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

It is recorded in Tohfatu 1-Ahbab that Zain-ul-Abideen built Royal Kitchen for Yogis on the Dal lake which gave name to the locality of Jogi Lankar (now caled Zooj Lankar or Zooj Lank) in present-day Srinagar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Allah Rakha is related to which instrument?

A

Tabla Player

B

Santoor Player

C

Flute Player

D

Piano Player

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ustad Allarakha Qureshi (29 April 1919 – 3 February 2000), popularly known as Alla Rakha, was an Indian tabla player who specialized in Hindustani classical music. He was a frequent accompanist of sitar player Pandit Ravi Shankar and was largely responsible for introducing Tabla to the western audience.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. The Second Tejas Express, connects Mumbai with which city?

A

Pune

B

Hyderabad

C

Ahmedabad

D

Nagpur

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The second Tejas Express connects Mumbai with Ahmedabad. The coaches of first Tejas Express of India runs between Chhatrapati Shivaji Maharaj Terminus (CSMT), Mumbai and Karmali.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Article 370 is drafted in the part of .............of the Indian Constitution?

A

XXI

B

XIX

C

XII

D

XX

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Article 370 was drafted in Part XXI of the Indian constitution titled "Temporary, Transitional and Special Provisions".

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. How many tiers are in the Panchyat Raj System of India?

A

one

B

two

C

three

D

four

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The system has three levels: Gram Panchayat (village level), Mandal Parishad or Block Samiti or Panchayat Samiti (block level), and Zila Parishad (district level). It was formalized in 1992 by the 73rd amendment to the Indian Constitution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Which of the following Committee recommended for Panchyat Raj System in India?

A

Punchhi Samiti

B

Balwantrai Mehta Committee

C

Signhvi Committee

D

None of these

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Balwant Rai Mehta Committee was made for Panchayati Raj system in India; which submitted its report in 1957

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Which place is known as "Moon Land"?

A

Ladakh

B

Srinagar

C

Rajouri

D

Jammu

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Moon like landscape of Lamayuru village is famously known as moon land amongst tourist. Moonland is located at 112KM from Kargil on Kargil – Leh NH1-D just after you cross Fotula pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. The famous Tulip garden is Situated in?

A

Gulmarg

B

Srinagar

C

Pampore

D

Anantnag

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dubbed the largest tulip garden in Asia, the Indira Gandhi Memorial Tulip Garden is one of the must-visit places in Srinagar that sits at the foothills of Zabarwan Mountain. A seven-terraced garden is known for its 48 varieties of tulip flowers which not only interest the adult members of the family but the kids too.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which place in J&K is known as "Chhota Kashi"?

A

Gulmarg

B

Vaishno Devi

C

Purmandal

D

Sonamarg

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Purmandal (also called Chhota Kashi) is a village located on the Devika River in Samba district, Jammu and Kashmir, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. Which River is known as Suryaputri?

A

Tawi

B

Chenab

C

Ravi

D

Jhelum

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Tawi River is known as Suryaputri.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Name the point at Which Kishangnaga joins Jhelum?

A

Domel

B

Sumbal

C

Narang

D

Nubra Valley

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The water of Kishen Ganga River joins Jhelum at Domel Point

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Which River is known as "Vistasta" in Sanskrit?

A

Jhelum

B

Indus

C

Chenab

D

Tawi

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Vistasta river is known as "Jehlum". In Kashmir it is called the Veth river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which of the following lakes of India is located in J&K:

A

Phulijhar Lake

B

Kolleru Lake

C

Anchar Lake

D

Hamirsar Lake

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The correct answer is Anchar lake. Anchar Lake is a lake in highly deteriorated condition located near the Soura area in Srinagar of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which of the following terms is used to denote Animal Species of a particular region or period:

A

Fern

B

Flora

C

fauna

D

None of these

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Explanation: The term flora is used to denote plants of a particular region or period. Similarly, the species of animals are referred to as fauna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. The Yak (OX) and the Bharal found in:

A

Uttarakhand

B

Himachal Pradesh

C

J&K

D

Ladakh

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ladakhs freezing high altitudes are a home to yak, the shaggy homed wild ox, the Tibetan antelope, the bharal, wild sheep, and the kiang.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. When was the Project Tiger Launched?

A

1973

B

1974

C

1975

D

1976

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Govt. of India had launched “Project Tiger” on 1st April 1973 to promote conservation of the tiger.

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Who built the World famous Sun Temple (Martand) built on Mattan Karewa?

A

Harsh

B

Biksha Char

C

Lalitaditya

D

Sangramadeva

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The temple was built by King Lalitaditya during the 8th century and is considered to be a mirror of the art and skill of Kashmiri Hindus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. The old City of Srinagar, Pandrethan was founded by?

A

Hari Singh

B

Ashoka

C

Samudra Gupta

D

Harsha

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pandrethan is about 4 miles from Srinagar. It was originally an old capital of Kashmir, founded by Emperor Ashoka.

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. The Period of rule of famous Sultan Zain-ul-Abdeen is?

A

1400 to 1430

B

1420 to 1470

C

1410 to 1440

D

1430 to 1480

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Zain-ul-Abideen, Budshah of Shahmir dynasty who ruled for 52 years.(1420 to 1470) He died on 12th of May, 1470.

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which of the following places of Kashmir is famous for Saffron?

A

Srinagar

B

Pampore

C

Anantnag

D

Shopian

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pulwama districts Pampore has earned the title of Kashmirs “saffron town” for growing the best quality saffron

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Which of the following place has never got the vertical rays of the Sun?

A

Srinagar

B

Mumbai

C

Chennai

D

Thiruvananthapuram

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Srinagar: Srinagar is located in the Union Territory of Jammu and Kashmir which is one of the northernmost Union Territories in India. Since India is located on both sides of the Tropic of Cancer, Srinagar will never be in the Tropical Zone. So, it will never get the vertical rays of the Sun.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Which of the following countries are divided by the Radcliffe Line?

A

India and Pakistan

B

India and China

C

India and Bangladesh

D

India and Nepal

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The boundary demarcation line between India and Pakistan known as the Radcliffe Line came into force on 17 August 1947.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Kangaroo is a symbol of which Country?

A

France

B

Germany

C

Australia

D

Cuba

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The kangaroo is accepted as the national animal emblem of Australia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. Which of the following is Kharif Crops?

A

Groundnut

B

Maize

C

Paddy

D

All of the above

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Examples of Kharif Crops Rice. Maize. Sorghum. Bajra. Soybean. Cotton. Paddy, Groundnut.

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which of the following is Rabi Crops?

A

Cotton

B

Maize

C

Arhar

D

Mustard

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Crops that are grown in the winter season, from November to April are called Rabi Crops. Some of the important Rabi crops are Wheat, Barley, Peas, Gram and Mustard.

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. The Rabi crops are sown in which months?

A

March -April

B

June -July

C

October- NOvember

D

January -Febraury

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rabi – or winter season – crops are sown around mid-November, and harvesting begins in April-May.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Jammu and Kashmir Rifles is

A

an infantry of the Indian Army

B

a battalion of the Rashtriya Rifles

C

the name of the Armed Police of the State of Jammu and Kashmir

D

a paramilitary force under the Ministry of Home Affairs

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Jammu and Kashmir Rifles is an infantry regiment of the Indian Army. Its origins lay in the Jammu and Kashmir State Forces of the princely state of Jammu and Kashmir. After the accession of the state to the Indian Union in October 1947, the State Forces came under the command of the Indian Army.

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. The purpose of which scheme is to provide funding to the non corporate small business sector?

A

Jhan Dhan Yojna

B

Skill India

C

Indra Awaas Yojana

D

MUDRA Yojana

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The purpose of MUDRA is to provide funding to the non-corporate small business sector through various Last Mile Financial Institutions like Banks, NBFCs and MFIs.

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. Where was the first earth Summit held?

A

Washington DC

B

Rio De Janeiro

C

Kathmandu

D

London

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

In 1992, more than 100 heads of state met in Rio de Janeiro, Brazil for the first international Earth Summit convened to address urgent problems of environmental protection and socio-economic development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Pradhan Mantri Van Dhan Yojna is the flagship scheme of which Union Ministry?

A

Ministry of Environment, Forest and Climate change

B

Ministry of Tribal Affairs

C

Ministry of Earth Sciences

D

Ministry of Animal Husbandry , Dairying and Fisheries

General Knowledge with reference to J&K JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Ministry of Tribal Affairs launched the Pradhan Mantri Van Dhan Yojana in 2019, through TRIFED(Nodal Agency). It aims at creating livelihood for tribal people by using the forest produce.

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Pari Mahal located on top of Mountain Zabarwan in the state of Jammu and Kashmir was established by which of the following historical figures?

A

Aurangzeb

B

Shahjahan

C

Dara Shikoh

D

Akbar

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Pari Mahal was built by Mughal Prince Dara Shikoh in the mid-1600s. It served as a library and an abode for him

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Which of the following historical places is located on the banks of Tawi in the state of Jammu and Kashmir?

A

Bhimgarh Fort

B

Mughal Gardens

C

Bahu Fort

D

Raghunath Temple

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bahu Fort, Jammu, is one of the most beautiful historical places situated on the banks of the Tawi river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. The source of which of the following rivers is the Kailash Kund spring at Soej hills in Bhaderwah town of the Jammu and Kashmir state?

A

Kishan Ganga

B

Indus

C

Tawi

D

Jehlum

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The source of Tawi is the Kailash Kund Spring at Soej hills in Bhaderwah. After flowing through the Chennani and Udhampur, Tawi passes through Jammu and joins the Chenab in Ranbir Singh Pora and then enters Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. The Chillai Kalan, the Chillai Khurd, and the Challai Bache are related to which of the following aspects of the Jammu and Kashmir state?

A

Roaring winds from Srinagar and Ladakh

B

Division of the most severe parts of winter in Kashmir

C

Local sweet dishes prepared during festival season in Kashmir

D

Three phases of 1000 MW power station situated at Ganderbal

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Division of the most severe parts of winter in Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. It is printed register with patwari, separately maintained for each village consisting of normally 100 leaves. Each leaf has a foil and counterfoil and is duly numbered. The little page depicts the name of the village, tehsil , district and date of issue etc. What is being referred here?

A

Register Booklet

B

Parat Sarkar

C

Parat Patwar

D

Mutation Register

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mutation Register
It is printed register with Patwari, separately maintained for each village consisting of normally 100 leaves. Each leaf has a foil and counterfoil and is duly numbered.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which of the following languages is widely spoken amongst the Gujjars and Bakarwal tribes of Jammu and Kashmir region?

A

Garo

B

Gojri

C

Kinnauri

D

Kangri

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gojri

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which architectural structure of Jammu and Kashmir is also known as Lhachen Palkhar?

A

Thicksey Monsastery

B

Kathi Darwaza

C

Jama Masjid

D

Leh Palace

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Located on the top of the deserted Tsemo Hill, Leh palace is also known as Lhachen Palkhar. The former palace of the royal family of Leh, it was erected in the 17th century. The place was one of the tallest structures with 9 storyes during its heydays.

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Which of the following is a major tributary of the ravi river and its source is located in the kailash mountains at an elevation of 14,100 ft close to Bhaderwah mountains of the state?

A

Chenab

B

Ujh

C

Jhelum

D

Tawi

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A major tributary that joins Ravi is Siawa near Basholi in the State. Ujh River is another major tributary of Ravi and its source is located in the Kailash Mountains at an elevation of 14,100 ft close to Bhaderwah Mountains of the State. After flowing for 100 kms stretch, it joins Ravi at Nainkot in Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Which of the following places of Jammu and Kashmir is also known as Anglers Paradise

A

Baramulla

B

Kupwara

C

Anantnag

D

Pahalgam

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Pahalgam

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. A permanent indus commission was set up as a bilateral commission to implement and manage the Treaty. The commission solves disputes arising over

A

Water logging

B

Water cleaning

C

Water sharing

D

Water distributing

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Permanent Indus Commission
The functions of the Commission are: to study and report to the two Governments on any problem relating to the development on the waters of the rivers. to solve disputes arising over water sharing. to arrange technical visits to projects sites and critical river head works.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. The six rivers of the indus basin flow across the himalayan ranges to end in the arabian sea south of karachi. They originate from

A

Tibet

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

Jammu and Kashmir

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The six rivers of the Indus basin originate in Tibet and flow across the Himalayan ranges to end in the Arabian sea south of Karachi. ... The three western rivers (Jhelum, Chenab and Indus) were allocated to Pakistan while India was given control over the three eastern rivers (Ravi, Beas and Sutlej).

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Gulmarg is kashmir`s most popular tourist resort. It is famously known as

A

Mountain queen

B

Meadow of flowers

C

The crown of kashmir

D

Gods own country

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gulmarg is amongst one of the most prominent meadows of Kashmir, also widely called as the Meadows of Flowers. The place is visited every year by a large number of tourists from around the globe. Tourists can indulge in many enthralling activities during their visit here.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. Jammu, the winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the state, was historically the seat of which dynasty?

A

Morya

B

Dogra

C

Aryan

D

Agadha

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jammu, winter capital of the maharajas (the former Hindu rulers of the region) and second largest city in the union territory, was historically the seat of the Dogra dynasty. More than two-thirds of the region`s residents are classified as Hindu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. The temperature is kashmir in winters may go down to 15 degrees in the hilly areas , while the plains have a comparatively better temperature at -5 to -8 degree. The local people wear woollen clothes and a long gown to save them from the chill . The gown is called

A

Mundu

B

Puanchei

C

Pheran

D

Dhotar

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Pheran

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. A revival of Jammu and Kashmir`s first hydroelectric project constructed in 1905, is on the state government`s radar. This was constructed as run-of-river scheme back in 1905, with initial installed capacity of 4 Megawatts. What is the name of this project?

A

Kiru

B

Krithal

C

Salal

D

Mohra

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Mohra HEP, was constructed as run-of-river scheme back in 1905, with the initial installed capacity of 4 megawatt (MW).

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. River Jhelum is the main waterway of the Kashmir valley. This river is also known by the name

A

Sagarmati

B

Vyeth

C

Vipasa

D

Kishan Ganga

General JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Jhelum (Vyeth in Kashmiri, Vetesta in Sanskrit and Hydaspes in Greek) is the main waterway of the Kashmir valley. Jhelum river originates from a magnificent spring called “Chashma Verinag”

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Identify the CORRECT option with reference to the popular cuisine of Jammu and Kashmir region.
i) Kahwah - A green tea prepared with different spices walnuts or almonds and saffron.
ii) Gushtaba - A preparation of spicy yogurt gravy containing meatballs
iii) Nadru Yakhni - Banana stems with mild aromatic spies and yogurt

A

only i and iii

B

only i and ii

C

only ii

D

only iii

art JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Given below is a sequence of districts of the union territory of J & K arranged in the North to South direction. Identify the CORRECT option.

A

Gandarbal-Anantnag-Ramban-Jammu

B

Jammu-Anantnag-Ramban-Gandarbal

C

Anantnag-Ramban-Jammu-Gandarbal

D

Gandarbal-Anantnag-Jammu-Ramban

JKgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Gandarbal-Anantnag-Ramban-Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following options is/are INCORRECT with the reference to passes found in the Pir Panjal Range?
i) Hajipir Pass
ii) Banihal pass
iii) Khardungla pass

A

only i

B

only ii

C

only ii and iii

D

only iii

JKgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Khardungla pass is located in leh district of ladakh range.
It is also known as gateway to Nubra and Shayok Valleys

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which of the following statements is FALSE with reference to Bahu Fort?

A

It was originally constructed by Raja Bahulochan

B

It houses a temple dedicated to the Hindu goddess Kali within its premises

C

It is a historical fort situated on the banks of river Chenab

D

It houses a royal garden called Bagh-e-Bahu

Tourist Destinations JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

It is a historical fort situated on the banks of river Tawi

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Read the following statements and choose the CORRECT option
i) Kashmiri language spoken in the Union Territory of Jammu and Kashmir is also known as Koshur
ii) Kashmiri language is not included in the Eight Schedule of the Indian Constitution

A

i is True and ii is True

B

i is True and ii is False

C

i is False and ii is True

D

i is False and ii is False

JKgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kashmiri language spoken in the Union Territory of Jammu and Kashmir is also known as Koshur
Kashmiri language is included in the Eight Schedule of the Indian Constitution

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. As per NITI Aayog`s 2019-20 SDG india report, j & k leads in which of the two categories of Sustainable Development Goals?

A

No poverty and gender equality

B

Sustainable cities and Communities

C

Sustainable consumption and production

D

Zero hunger and reduced inequality

Jkgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. This is one the Mughal Gardens in Srinagar, built by Emperor Jahangir and is well known for its chini khanas (arced niches) behind garden waterfalls. Identify the garden.

A

Chashma Shahi Graden

B

Pari Mahal

C

Gulab Bhawan

D

Shalimar Bagh

Tourist Destinations JK General Awareness Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Shalimar Bagh is well known for chini khanas, or arched niches, behind garden waterfalls. They are a unique feature in the Bagh. These niches were lighted at night with oil lamps, which gave a fairy tale appearance to the water falls.

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. With effect from 1st April 2020. Oriental Bank of Commerce and United Bank of India have been merged into which of the following banks?

A

Canara Bank

B

Punjab National Bank

C

Union Bank Of India

D

State Bank of India

JKgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Punjab National Bank

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Who among the following personalities served as the last time Prime Minister and the first Chief Minister of Jammu and Kashmir?

A

Bakshi Ghulam Mohammad

B

Syed Mir Qasim

C

Ghulam Mohammed Sadiq

D

Sheikh Mohammad Abdullah

Jkgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The post of prime minister was established after the 6th amendment to the state`s constitution (effective 6 June 1965) abolished the title of Prime Minister of Jammu and Kashmir. Subsequently, the ruling prime minister, Ghulam Mohammed Sadiq, was sworn in as the first Chief Minister of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Under the National Saffron Mission, a india international kashmir saffron trade centre (IIKSTC) has been set up to ensure saffron produced in the state is sold, graded and exported to various countries in a transparent and hassie free manner. This centre is located at:

A

Mandji in Sopore

B

Dusso in Pampore

C

Kathsu in Pahalgam

D

Bali in Udhampur

Jkgeneral JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

It is located in Dusso Pampore

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. A traditional Gondola type lightweight rowing boat ride which is famous of the pristine Dal Lake in kashmir is referred to as :

A

Gandola ride

B

Tonga ride

C

Shikara ride

D

coracle ride

Tourist Destinations JK General Awareness Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which of the following places is the favourite destination of the trained skiers of Gulmarg?

A

Betaab Valley

B

Apharwat range

C

Chandanwari

D

Panchtarni

Tourist destinations JK General Awareness Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 5 7 0