JK Geography MCQs For JKSSB

1. Where was the first session of the Indian National Congress held?

A

Surat

B

Madras

C

Bombay

D

Lucknow

Hsitory Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bomboy

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following is one of the Desert Rivers in India which flow for some distance and are lost in the desert?

A

Sonai

B

Gandak

C

Macchu

D

Kosi

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Desert Rivers which flow for some distance and are lost in the desert. These are Luni and others such as, Machhu, Rupen, Saraswati, Banas, Ghaggar and others.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. In which of the following districts of Jammu and Kashmir is the Pahalgam meteorological observatory located?

A

Reasi

B

Anantnag

C

Kulgam

D

Doda

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Anantnag

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of the following is an example of Kharif crop of Jammu and Kashmir?

A

Mustard

B

Groundnut

C

Linseed

D

Pea

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Groundnut

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. In which of the following districts of Jammu and Kashmir is the Bhaderwah meteorological observatory located?

A

Doda

B

Kulgam

C

Poonch

D

Reasi

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Doda

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which is the hottest month in Jammu region?

A

September

B

June

C

August

D

March

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

June

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which is the coldest month in Jammu region?

A

June

B

March

C

December

D

January

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

January

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Which of the following Highway runs from Kashmir to Kanyakumari?

A

NH 52

B

NH 30

C

NH 44

D

NH 27

GK Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

NH 44

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which of the following was the largest National Park in erstwhile Jammu and Kashmir state?

A

Kishtwar High Altitude National Park

B

Kazinag National Park

C

Salim Ali National Park

D

Hemis National Park

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hemis National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. Which of the following festivals is celebrated at Uttar Behni of the Jammu Region?

A

Baisakhi

B

Jihiri Mela

C

Bahu Mela

D

Chaitre Chaudash

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chaitre Chaudash

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. ___________ part of the Union Territory of Jammu & Kashmir has a typical monsoon tropical climate.

A

Southern

B

Northern

C

Eastern

D

Western

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Southern

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. The meanders of the river Jhelum enter which of the following lakes?

A

Wular lake

B

Mamsar lake

C

Pangong lake

D

Dal lake

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Jhelum rises from a deep spring at Vernag, in western Jammu and Kashmir union territory, in the Indian-administered portion of the Kashmir region. The river meanders northwestward from the northern slope of the Pir Panjal Range through the Vale of Kashmir to Wular Lake at Srinagar, which controls its flow.

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. _____________ near Sonmarg is where a mountain river, red in colour, meets the mighty Indus River.

A

Nilagrad

B

Suru

C

Nubra

D

Stod

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nilagrad

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following rivers is formed after the two streams the Chandra and the Bhaga merge with each other?

A

Chenab

B

Godavari

C

Brahmaputra

D

Sutlej

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The river Chenab (or Chandra Bhaga) is formed after the two streams the Chandra and the Bhaga merge with each other.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which of the following Union Territories is prone to seismic activity and comes under seismic zone V?

A

Union Territory of Delhi

B

Union Territory of Daman and Diu

C

Union Territory of Jammu & Kashmir

D

Union Territory of Chandigarh

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Union Territory of Jammu & Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following animals is found in Pir Panjal Range of Jammu and Kashmir?

A

Asiatic Lion

B

Elephant

C

Nilgiri Tahr

D

Markhor

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Markhor

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which of the following is the least concerned Species according to IUCN`s Red Data Book, found in Jammu & Kashmir?

A

Cheer Pheasant

B

Chiru

C

Golden Eagle

D

Wild Yak

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Golden Eagle

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. What is the time period of Chillai-Bachha in Jammu and Kashmir?

A

48 days

B

20 days

C

10 days

D

28 days

GK Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

10 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which among the following is the local name of the mild cold period of Kashmir valley that lasts for 10 days?

A

Kuth-Kush

B

Chillai Kalan

C

Chillai Khorud

D

Chillai Bachha

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kashmir`s winter pans out in three stages starting with a 40-day intense period from December 21 (locally called Chillai Kalan) followed by 20 more days which are less intense (called Chillai Khurd) and lastly 10 days of mild cold (Chille Bache).

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following gardens in Jammu and Kashmir is the largest tulip garden in Asia?

A

Jawaharlal Nehru Memorial Botanical Garden

B

Harwan Garden

C

Pari Mahal Garden

D

Indira Gandhi Memorial Garden

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Indira Gandhi Memorial Garden

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Hydaspes, Vetesta and Vyeth are the different names of which river?

A

Indus

B

Kishen Ganga

C

Jhelum

D

Chenab

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Brown Bear found in the region of Jammu & Kashmir is in _____________ Status as per IUCN Red List of Threatened Species.

A

Endangered

B

Near Threatened

C

Vulnerable

D

Least Concern

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Least Concern

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Himalayan sub-tropical scrub comes under which of the following forest type groups in Jammu and Kashmir?

A

Himalayan Dry Temperate Forests

B

Tropical Dry Deciduous Forests

C

Sub-Tropical Pine Forests

D

Sub-Tropical Evergreen Forests

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Sub-Tropical Pine Forests

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Pohu Scrub, Dry deodar forest, Neoza pine comes under which of the following forest type groups in Jammu and Kashmir?

A

Tropical Dry Deciduous Forests

B

Tropical Dry Forests

C

Subtropical Pine Forests

D

Himalayan Dry Temperate Forests

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

GROUP 13 HIMALAYAN DRY TEMPERATE For details visit
http://jkenvis.org/pdf/newsletters/Forests_JK_Newsletter.pdf

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. What are Ahars, Bhundhis and Khadins?

A

Architectural styles

B

Traditional food of Northeast India

C

Water harvesting methods

D

Traders in Kashmir valley

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Water harvesting methods

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which of the following national parks is situated in the north bank of Jhelum close to Line of Control in Baramulla district?

A

Kazinag National park

B

Kishtwar National park

C

Hemis National Park

D

Dachigam National park

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kazinag National park

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Kishanganga is an important tributary of which of the following rivers?

A

Chenab

B

Chandra

C

Jhelum

D

Bhaga

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Dal Lake is situated in which district?

A

Doda

B

Srinagar

C

Baramulla

D

Mirpur

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Srinagar

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which of the following is the under construction tunnel that will provide all-weather connectivity between Srinagar valley and Leh?

A

Zojila tunnel

B

Jelep La tunnel

C

Atal Tunnel

D

Dr. Shama Prasad Mukherji Tunnel

JK Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Zojila main tunnel is going to be Asia`s longest bidirectional tunnel and will provide all-weather connectivity from Kashmir valley to Ladakh. Presently, the road from Srinagar to Leh is open for only five months in a year owing to extreme snowfall during winters.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. In which of the following Union Territories of India, the Moungri Cave shrine is located?

A

Union Territory of Puducherry

B

Union Territory of Andaman and Nicobar

C

Union Territory Daman and Diu

D

Union Territory of Jammu & Kashmir

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Shiva Parvati Cave Shrines, Moungri Village, Udhampur District, Union Territory of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. In which year, Surinsar - Mansar lakes was declared as a "Ramsar Site"?

A

2005

B

1999

C

1985

D

1965

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

2005

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. _____________ Wild Life Sanctuary is located in Kathua district of Jammu & Kashmir.

A

Karkoram

B

Trikuta

C

Jasrota

D

Thajwas

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jasrota

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Which of the following seasons is refered to as vahrath in Jammu and Kashmir?

A

Summer season

B

Rainy season

C

Cold season

D

Autumn season

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rainy season

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which of the following Hydroelectric Project is built on Jhelum river?

A

Nimoo Bazgo

B

Uri-II

C

Salal

D

Dulhasti

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Uri-II

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Lake Gangabal is located in which of the following mountains?

A

Kolahoi

B

Brammah

C

Zoji La

D

Harmukh

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Harmukh

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Ajas Conservation Reserves is in which of the following districts of Jammu and Kashmir

A

Reasi

B

Bandipora

C

Poonch

D

Doda

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bandipora

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. The river Lidder in Jammu and Kashmir originates from __________.

A

Kailash Kund glacier

B

Kolahoi glacier

C

Kaunsarnag lake

D

Verinag spring

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kolahoi glacier

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. The Rup Lank island is in which lake of Jammu and Kashmir?

A

Manasbal Lake

B

Wular Lake

C

Dal Lake

D

Anchar Lake

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Dal Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Himalayan Tahr found in the region of Jammu & Kashmir is in _____________ Status as per IUCN Red List of Threatened Species.

A

Least Concern

B

Endangered

C

Near Threatened

D

Vulnerable

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Near Threatened

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Golden Eagle which is one of the bird species of Jammu & Kashmir is in _____________ status as per IUCN Red Data Book.

A

Near Threatened

B

Endangered

C

Vulnerable

D

Least Concern

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Least Concern

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which of the following Chapters of Jammu and Kashmir Panchayati Raj Act, 1989 deals with the Powers and functions of Halqa Panchayat?

A

Chapter VI

B

Chapter III

C

Chapter IV

D

Chapter XI

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

CHAPTER III Powers and Functions 12. Powers and functions of Halqa Panchayat. CHAPTER IV Property 13.

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. Which Article of the Indian Constitution talks about disqualifications for being chosen as and form being a member of a Panchayat?

A

243

B

243N

C

243D

D

243F

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Article 243F – Part 9 of the Indian Constitution states the disqualifications for Membership of Gram Panchayat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Beurre Hardy is a variety of __________ fruit cultivated in Jammu and Kashmir.

A

Apple

B

Pear

C

Apricot

D

Cherry

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Pear

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. In which of the following Forts is the “Bawe Wali Mata temple” located in Jammu and Kashmir?

A

Akhnoor Fort

B

Bhimgarh Fort

C

Hari Parbat Fort

D

Bahu Fort

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bahu Fort

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Salal hydro Electric project on Chenab river is located in which district?

A

Ramban

B

Reasi

C

Kathua

D

Udhampur

GK Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Reasi

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. After passing through Srinagar, the river Jhelum flows into which of the following lakes?

A

Yarab Tso Lake

B

Tso Kar Lake

C

Dal Lake

D

Wular Lake

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Wular Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Which of the following Union Territories is prone to seismic activity and comes under seismic zone V?

A

Union Territory of Delhi

B

Union Territory of Jammu & Kashmir

C

Union Territory of Chandigarh

D

Union Territory of Daman and Diu

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Union Territory of Jammu & Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which is the second largest Mughal Garden in the Kashmir Valley?

A

Abdullah Garden

B

Lodhi Garden

C

Nishat Garden

D

Hanging Garden

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nishat Garden

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following lakes is situated in the Pir Panchal range at a height of 4000 meters above sea level to the south of Shopian District?

A

Vihar

B

Kousarnag

C

Lonar

D

Tansa

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Konsarnag or Vishno Pad Lake is situated in the Pir Panjal range at a height of 13124 feet (4000 meters) above sea level to the south of Shopian.

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. When is the South West Monsoon season in Jammu & Kashmir region?

A

June to September

B

October to December

C

January to March

D

October to March

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Monsoon in Jammu & Kashmir starts from June and lasts till September, with the maximum temperature dropping to 35 degrees Celsius. The Valley of Kashmir, however, receives little to moderate rain during the monsoon, which lasts from July to August.

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which of the following crops is referred to as Nikku Muth in Jammu and Kashmir?

A

Soya bean

B

Jowar

C

Peas

D

Green gram

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Soya bean

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. What is the Binomial name of Kashmir Musk Deer?

A

Vulpes vulpes

B

Cervus canadensis

C

Moschus cupreus

D

Ursusarctos

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Moschus cupreus

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Daksum (Rajparian) Wildlife Sanctuary is located in _____________ district of Jammu & Kashmir.

A

Budgam

B

Anantnag

C

Doda

D

Shopian

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Anantnag

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Which of the following National Parks in Jammu & Kashmir is famous for Hangul also called "Kashmiri Stag" is located in Srinagar?

A

Kishtwar National Park

B

Dachigam National Park

C

Hemis National Park

D

Kazinag National Park

JK Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dachigam National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Which of the following woods found in the regions of Jammu & Kashmir is suitable for Wood Carving?

A

Deodar wood

B

Chinar wood

C

Kail wood

D

Walnut Wood

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Walnut Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. During ___________ months, Jhiri Mela will be held in Jammu & Kashmir.

A

April/May

B

October/November

C

June/July

D

February/March

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

October/November

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which of the following Wetland Reserves is in the Jammu district of Jammu and Kashmir?

A

Gharana

B

Pampur

C

Shallabugh

D

Norrichain

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Gharana

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. ________ soil looks yellow in colour when it occurs in a hydrated form.

A

Laterite Soil

B

Black Soil

C

Red Soil

D

Alluvial Soil

JK Geography DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. Which of the following National Park is famous for Markhor (Capra Falconeri)?

A

Anshi National Park

B

Rann of Kutch

C

Anamudi Shola National Park

D

Kazinag National Park

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kazinag National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. The Baglihar Dam is built on which of the following rivers in Jammu and Kashmir?

A

Ravi

B

Jhelum

C

Chenab

D

Yamuna

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chenab

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following International Airports is located in Srinagar?

A

Guru Ram Dass Jee International Airport

B

Sheikh ul-Alam International Airport

C

Sardar Vallabh Bhai Patel International Airport

D

Lokpriya Gopinath Bordoloi International Airport

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Sheikh ul-Alam International Airport

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which of the following tourist destination is located in Budgam district of Jammu & Kashmir?

A

Patnitop

B

Sonamarg

C

Doodhpathri

D

Gulmarg

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Doodhpathri

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Which of the following National Highways passes through Jammu and Kashmir?

A

501

B

202

C

102

D

703

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

501

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Which of the following districts in Jammu & Kashmir is the birthplace of Basohli Art Paintings?

A

Reasi

B

Kathua

C

Ramban

D

Samba

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kathua

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Who among the following wrote that Poonch was famous for graphics, fine tea (Musloom) and good horses?

A

Ibn Battuta

B

Al-Masudi

C

Huien Tsang

D

Albaurni

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Huien Tsang

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. What is the UT animal of Jammu & Kashmir?

A

Asiatic Lion

B

Hangul

C

Snow Leopard

D

African Elephant

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hangul

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. __________ is a meadow in khag tehsil of Budgam district of Jammu and Kashmir

A

Gulmarg

B

Bugyals

C

Tosamaidan

D

Sonamarg

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tosamaidan

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Sindh Nallah / Nallah Sindh is one of the tributaries of which river?

A

Jhelum

B

Chenab

C

Ravi

D

Tons

Rivers JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Jhelum

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Jammu region comprises of how many major agro-climatic zones?

A

three

B

four

C

only one

D

two

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

two

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which of the following Conservation Reserves is located in Anantnag district of Jammu & Kashmir?

A

Panyar

B

Khanagund

C

Brain-Nishat

D

Khiram

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Khiram

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. After passing through Srinagar the river Jhelum flows into which of the following lakes?

A

Sheshnag lake

B

Wular lake

C

Anchar lake

D

Manasbal lake

Lakes JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Wular lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. ______ is the Zoological name of Red Fox found in the Jammu & Kashmir

A

Nesolia Indica

B

Vulpes Vulpes

C

Rattus rattus

D

Felis chaus

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vulpes Vulpes

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Which of the following Highways connects Jammu with Kashmir?

A

National Highway Project NH-202

B

National Highway Project NH-44

C

National Highway Project NH-144

D

National Highway Project NH-502

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

National Highway Project NH-44

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Baltal Wildlife Sanctuary is also known as ______________.

A

Daksum Wildlife Sanctuary

B

Thajwas Wildlife Sanctuary

C

Kaziranga Wildlife Sanctuary

D

Nandi Wildlife Sanctuary

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Thajwas Wildlife Sanctuary

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Which of the following hydroelectric power project were constructed on the River Tawi, tributary of Chenab?

A

Stakna Hydroelectric Project

B

Chenani Hydroelectric Project

C

Uri-II Hydroelectric Project

D

Ganderbal Hydroelectric Project

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chenani Hydroelectric Project

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Which of the following Wildlife Sanctuaries is located in Kathua district of Jammu & Kashmir?

A

Nandi Wildlife Sanctuary

B

Karakoram Wildlife Sanctuary

C

Changthang Wildlife Sanctuary

D

Jasrota Wildlife Sanctuary

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jasrota Wildlife Sanctuary

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Which of the following Rivers originates from Haramukh Mount and the true head waters emerges near Zogila and Amarnath peaks?

A

Pohru

B

Narmada

C

Dudhganga

D

Nallah Sindh

Rivers JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nallah Sindh

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Which of the following lakes is the world`s highest saltwater lake?

A

Tso Moriri Lake

B

Nagin Lake

C

Pangong Lake

D

Dal Lake

Lakes JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Pangong Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Halman is a variety of ___________ fruit grown in the areas of Jammu and Kashmir

A

Apricot

B

Apple

C

Grapes

D

Cherry

Crops JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Apricot was found growing in the drier pockets of north-western Himalayas and two apricot varieties, locally known as Halman and Rakchaikarpo are reported to be indigenous to Leh-Ladakh areas of J&K State.

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Gharana is the Wetland Reserve located in ___________ District of Jammu & Kashmir.

A

Reasi

B

Baramulla

C

Jammu

D

Ramban

Wetlands JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Which of the following Rivers flows through Jammu and Kashmir?

A

Teesta river

B

Haldi river

C

Rupnarayan river

D

Tawi river

Rivers JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Tawi river

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Golden Delicious is a variety of ___________ fruits which is cultivated in Jammu and Kashmir.

A

Pear

B

Peach

C

Plum

D

Apple

Crops JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Apple

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Hygam, wetland reserve is located in _____________ District of Jammu & Kashmir.

A

Pulwama

B

Shopian

C

Anantnag

D

Baramulla

Wetlands JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Baramulla

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. What is the other name of the Himadri mountain range?

A

Greater Himalayas

B

Lesser Himalayas

C

Purvanchal Himalayas

D

Outer Himalayas

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Great Himalayas or Greater Himalayas or Himadri is the highest mountain range of the Himalayan Range. The world`s highest peak, Mount Everest, as well as other "near−highest" peaks, such as Kangchenjunga, Lhotse, and Nanga Parbat, are part of the Greater Himalayas range.

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Which among the following rivers originates from the hills of Amarkantak?

A

Betwa

B

Mahi

C

Yamuna

D

Narmada

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Narmada river originates in Amarkantak Hill in Madhya Pradesh. The tributaries of the Narmada river are Osrang, Barna, Kolar, and Hiran. The Narmada, the largest west flowing river of Peninsular India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which of the following is one of the divisions of Dal lake?

A

Nageen lake

B

Hanle Tsho lake

C

Marsar lake

D

Tsho-Kar lake

Lakes Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dal Lake is a large shallow urban, hyper eutrophic lake situated within Srinagar City, India. The lake is known as a tourist attraction and it also provides drinking water, fish and vegetables, – and recreational opportunities to the local population. The lake is divided into three basins (1) Hazratbal (northern basin)
(2) Bod-Dal (southern basin)
(3) Nigeen (western basin).

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. In which of the following Distircts, Sangral - Asa Chak Wetland Reserve is located?

A

Srinagar

B

Ganderbal

C

Baramullah

D

Jammu

Wetlands Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jammu

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Which of the following is a gifted crop cultivated in Kashmir has higher values in both National and International markets?

A

Saffron

B

Beans

C

Barley

D

Mustard

Crops Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Saffron

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Which among the following rivers in Jammu and Kashmir is one of the tributaries of Indus river?

A

Rambiara

B

Shyok

C

Vishav

D

Dudhganga

Rivers Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Shyok

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Which of the following is called Autumn Season in Kashmiri Nomenclature?

A

Sonth

B

Harud

C

Grishm

D

Wandah

Climate Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Harud

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Dachigam National Park is located in _________ district of Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Anantnag

B

Srinagar/Pulwama

C

Baramulla / Anantnag

D

Shopian

National Parks Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dachigam National Park is located 22 kilometers from Srinagar, Jammu and Kashmir. It covers an area of 141 km². The name of the park literally stands for "ten villages" which could be in memory of the ten villages that were relocated for its formation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. The famous waterfall, "Noori Chamb" is located in __________ district of Union Territory of Jammu and Kashmir

A

Srinagar District

B

Pulwama District

C

Gulmarg District

D

Poonch District

Waterfalls Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Noori Chamb is a waterfall in the headwaters of the Poonch River in Poonch district of Jammu and Kashmir in India. It is named after the Mughal queen Nur Jahan. Noori Chamb is located near the hill village of Bahramgala below Pir Panjal Pass (Peer Ki Gali) in the Poonch district.

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. In which of the following districts Gulmarg Wildlife Sanctuary is located?

A

Bandipora District

B

Baramulla District

C

Srinagar District

D

Ganderbal District

Wildlife Sanctuary Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Gulmarg Wildlife Sanctuary spread over 180 square kilometres (69 sq mi) is a protected area in Baramulla district of Jammu and Kashmir, India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which of the following roads is to connect Poonch and Rajouri districts of Jammu region with Kashmir Valley?

A

The Explorers Windway

B

Jammu Bridge

C

The Mughal Road

D

Jehangir`s Bridge

Roads Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mughal Road, The road connects Poonch and Rajouri to Srinagar in the Kashmir valley, and reduces the distance between Shopian and Poonch from 588 km to 126 km.

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which among the following is an oxbow type of lake of J & K and has probably originated by the meandering of the alluvial deposits?

A

Dal Lake

B

Ahansar Lake

C

Nilnag Lake

D

Sheikhsar Lake

General JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ahansar Lake is a rural water body situated at a distance of about 30kms from Srinagar city. The Ahansar is one of the fresh water wetlands situated in the flood plains of river Jhelum. It is an ox bow type of water body and has probably originated by the meandering of the alluvial deposits.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Shrine of four lords Gon-Khang is located in which district of Jammu and Kashmir?

A

Kathua

B

Kashmir

C

Leh

D

Pulwama

General JK Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Leh

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which one of the following lakes is connected with Jhelum by a canal near Sumbal?

A

Mansabal

B

Dal

C

Anchar

D

Gangabal

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mansabal

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which of the following activities in Indian agriculture is known as Golden Zest?

A

Maize cultivation

B

Rice cultivation

C

Saffron cultivation

D

Jute cultivation

General JK Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

n the Indian agriculture, saffron cultivation is known as the Golden Zest. Saffron is one of the most important spices in J&K. In India, 5,707 hectares of land comes under saffron cultivation and out of it 4,496 hectares of land is cultivated in J&K

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. What is known as harvest inspection and is conducted twice in a year kharif and rabi crops, it is carried out by the patwaris after spot inspection of each field for recording the condition of the standing crop including kharaba?

A

Jamabandi

B

Girdawari

C

Parat-Patwar

D

Misalhquat

General JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Girdawari

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. According to the department of geology and mining dolomite is found in large quantities in rajouri, udhampur reasi districts of jammu and kashmir it is mainly used in manufacture of

A

Refractory bricks

B

Cement

C

Crucibles

D

Decorative stones

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Refractory bricks

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. A fort built by Raja Bahulochan approximately 3000 years ago and remains to be the oldest and the most iconic of all mountains marvels in jammu. This fort is known as

A

Bag-e-Bahu Fort

B

Dhanidhar Fort

C

Hari parbat Fort

D

Pari Mahal

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Bahu Fort is a historic fort in the city of Jammu, Jammu and Kashmir. Constructed on the banks on Tawi River, the ancient fort is believed to be constructed by Rajput Raja Bahulochan around 3,000 years ago.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. According to department of geology and mining, magnesite is used as refractory bricks for furnaces and has a wide range of usage in pharmaceuticals. The magnesite reserves has its prominence in

A

Udhampur

B

Puga Valley

C

Rajouri

D

Baramulla

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Udhampur

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Jammu and Kashmir state is capitalizing its potential of hydroelectricity with new hydro power projects installed by NHPC. One such project, chutak hydroelectric project is on the river

A

Chenab

B

Zanskar

C

Suru

D

Tawi

General JK Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chutak power station is run-of-the-river scheme with an installed ... Hydropower potential of river Suru (a tributary of Indus river)

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. The temperature in Jammu dips during the rainy season, however the humidity remains high. The average temperature in this region during peak summer is approximately in the range

A

35 -39 C

B

42 - 46 C

C

20 - 24 C

D

44 - 48 C

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

JAMMU is a sub-tropical region. The climate varies in different parts of the division. The southern plains experience a climate similar to Punjab. The summers are hot with rainy seasons. Winters are cool. The mountains regions experience weather similar to that of Kashmir. These regions receive snowfall. While as, the plains receive light to heavy rainfall. Seasonal winds originating from the Mediterranean Sea also influence the weather of division. The temperature dips during the rainy season, however the humidity remains high. Jammu is the hottest of the three divisions in Kashmir. The average temperature during peak summer may go up to 38°C.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Nubra valley temperatures are repeatedly below zero degree for most of the months. The best time to visit the nubra valley is

A

February to April

B

July to September

C

December to February

D

October to December

General JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

April to June and September to October are the two best times of the year to visit Nubra Valley. April to June, the sun shines bright and keeps the day temperatures warm.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Which of the following is the summer capital of Jammu and kashmir?

A

Srinagar

B

Jammu

C

Kashmir

D

Ladakh

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Srinagar, city, summer capital of Jammu and Kashmir union territory (Jammu is the winter capital), northern India, situated in the Kashmir region of the Indian subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. This is one of the India`s most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometers from Srinagar and forms almost half of the Dal lake`s catchment area. Which of the following is this?

A

Dachigam

B

Jasrota

C

Coorg

D

Tadoba

General JK Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dachigam is one of the India`s most scenically beautiful wildlife reserves. It is located 22 kilometres from Srinagar and forms almost half of the Dal Lake`s catchment area.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Which of the following regions is the major producer of saffron in the state of Jammu and Kashmir?

A

Leh district

B

Kashmir valley

C

Jamu district

D

Suru valley

crops JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Saffron in J&K is primarily cultivated in four districts (Pulwama, Budgam, Srinagar, Kishtwar) with 86% saffron farming system in heritage site of Pampore over 3200 hectares

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Which wildlife sanctuary is bounded to the north by Gumsar lake, east by rupri, south by saransar and to the west by the pir panjal pass and is located in shopian district of kashmir?

A

Lachipora wildlife sanctuary

B

Karkoram wildlife sanctuary

C

Changthang Wildlife Sanctuary

D

Hirpora wildlife sanctuary

General JK Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hirpora Wildlife Sanctuary is located in Shopian district of Kashmir, 70 kilometers south of Srinagar. It is spread over an area of 341 km and is is bounded to the north by Lake Gumsar, northeast by Hirpora village, east by Rupri, south by Saransar and to the west by the Pir Panjal pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Lacha and Guchi are the forms of which of the following spices that is a prominent ingredient of the Kashmiri cuisine?

A

Cardamom

B

Saffron

C

Cinnamon

D

Turmeric

Crops JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kashmir Saffron is marketed in three distinct forms and these are Mongra, Lacha and Guchi. The distinction of these three forms is primarily on how long the Style is attached to its Stigma (Style and Stigma are parts of a flower; Saffron is actually the Stigma of a Saffron flower, which is the distal end of the plant`s carpel). There are three stigmas (filaments) in the middle of the Saffron flower, each of which is about 2 to 3 centimetres long and dark red. The deep red stigmas are further attached to the flower by pale filaments called styles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. In 2015, the Government of india approved which National Highway Project in the region of Ramban and Banihal that will provide all-weathe-connectivity from Jammu to Kashmir Valley?

A

NH-42

B

NH-44

C

NH-46

D

NH-45

Tansport JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

NH-44

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Which of the following options is the lonest all-weather road tunnel that has enabled increase in trade and tourism in the union territory of Jammu and Kashmir?

A

Banihal Qazigund Road Tunnel

B

Sangdaldan Tunnel

C

Jawahar Tunnel

D

Dr. Syama Prasad Mookerjee Tunnel

Tansport JK Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Dr. Symana Prasad Mookerjee Tunnel is also know as chennani Nashri Tunnel.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. Which of the following two high quality crops are extensively cultivated in the Jammu region of Jammu and Kashmir?

A

Mushrooms and Soybeans

B

Saffron and Zeera

C

Mustard and Peas

D

Basmati and Rajmash

crops JK Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Basmati is Jammu region and Rajmash in Kashmir region

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Which of the following options is paired correctly?

A

iqbal project -- ravi basin

B

karnah project -- chenab basin

C

baglihar project -- chenab basin

D

pahalgam project -- ravi basin

Power projects JK Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following options is a variety of rice grown in jammu and kashmir?

A

Starkrimson

B

K 332

C

Gold Spur

D

MM III

Crops JK Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 6 0 4