Economics MCQs For JKSSB

1. The Human Development Index (HDI) includes which of one of the following components?

A

Ratio of Medical Doctors per 100 people in an area

B

The Birth and Life Expectancy

C

The Students graduating from Pre Primary School

D

The Infant mortality rate due to Pneumonia and Diarrhea

Economics JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Birth and Life Expectancy

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Read the following statements and choose the CORRECT answer
i) GDP is a specific measure of economic welfare that does NOT include aspects like leisure time, environmental quality, freedom, social justice or gender equality.
ii) Per Capita Income includes and also indicates the level of income equality among people.

A

i is true and ii is false

B

i is false ii is true

C

i is true and ii is true

D

i is false and ii is false

Economics JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

i is true and ii is false

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Which of the following options includes machinery, work plants, equipment, new technology, factories, buildings and goods that are designed to increase the economy`s potential?

A

Fixed Capital

B

Working Capital

C

Capital Productivity

D

Infrastructure

Economics JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Fixed Capital

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. __________ is the total value of all final goods and services that the economy produces during a given year, accounting for inflation.

A

Potential GDP

B

Nominal GDP

C

Actual GDP

D

Real GDP

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Real GDP

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. The ______ the elasticity of supply and demand for rental housings in the ______, the greater will be the shortage of rental housing units as a result of imposition of rent control act.

A

greater, long run

B

lower, short run

C

greater, short run

D

lower, long run

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

greater, long run

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Identify the indirect tax from the following options.

A

Income tax

B

Sales tax

C

Annual wealth tax

D

Capital gains tax

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Sales tax

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which law states that the consumer will distribute his money income between the goods in such a way that the utility derived from the last rupee spent on each good is equal?

A

Law of demand

B

Law of diminishing marginal utility

C

Law of equi-marginal utility

D

Law of supply

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Law of equi-marginal utility

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. What is the reason for the collapse of the command economy?

A

Lack of efficiency in resource allocative

B

Efficient allocation of resources

C

Economic stability

D

Maximum social satisfaction

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lack of efficiency in resource allocative

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. According to Domar`s growth model, growth in capacity output will be realised only if ______ increases by a sufficient amount.

A

money supply

B

aggregate supply

C

money demand

D

aggregate demand

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

aggregate demand

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. What will be the effect of a decrease in the wealth of an individual on his demand curve for a good?

A

Leftward shift in the demand curve

B

Rightward shift in the demand curve

C

Downward movement along the same demand curve

D

Upward movement along the same demand curve

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Leftward shift in the demand curve

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Debt-financing of budget deficit is also known as ___

A

money-financing of budget deficit

B

revenue deficit

C

primary deficit

D

bond-financing of budget deficit

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

bond-financing of budget deficit

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. When the price of a commodity falls by Rs. 2 per unit, then its quantity demanded increases by 10 units. Its price elasticity of demand is (–)1. Calculate its quantity demanded at the price before change which was Rs. 10 per unit

A

40 units

B

55 units

C

50 units

D

60 units

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

50 units

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. Under imperfect competition, marginal revenue curve ______ average revenue curve.

A

is parallel to the

B

lies below the

C

lies above the

D

coincides with

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

lies below the

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following is classified as Microeconomic’ study?

A

Inflation rate

B

Car industry

C

Money supply

D

Foreign exchange rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Car industry

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. According to the quantity theory of money, what will be the effect of doubling the quantity of money on the price level?

A

Price level will remain same

B

Price level will be halved

C

Price level will rise by a factor of 4

D

Price level will also get doubled

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

According to the quantity theory of money, if the amount of money in an economy doubles, all else equal, price levels will also double. This means that the consumer will pay twice as much for the same amount of goods and services.

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. If the total deposits created by commercial banks is Rs. 12,000 crores and legal reserve requirements is 25 percent, then calculate the amount of initial deposits

A

Rs. 48,000 crores

B

Rs. 3,000 crores

C

Rs. 600 crores

D

Rs. 2,500 crores

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rs. 3,000 crores

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Through which method, companies may raise capital from the existing shareholders by making a rights issue?

A

Issue by offer for sale

B

Offering rights issue

C

Issue by prospectus

D

Issue by private placement

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Offering rights issue

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. The indifference curve is relatively ______ in its right-hand portion and relatively ______ in its left-hand portion

A

flatter, flatter

B

steeper, flatter

C

flatter, steeper

D

steeper, steeper

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

flatter, steeper

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which transactions are included in the ‘capital account’ of balance of payments?

A

Remittance from abroad

B

Foreign direct investment

C

Transportation charges

D

Interest on investments

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Foreign direct investment

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. In which method of privatisation, the government sells its share in the public sector undertakings to a strategic partner?

A

Management-employee buyouts

B

Sale to foreigners

C

Equal-access voucher programmes

D

Strategic sale

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Strategic sale

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. Which policy introduced the concept of Agri Export Zones (AEZs) to give primacy to promotion of agricultural exports?

A

Foreign trade policy (2004-09)

B

New industrial policy (1991)

C

Exim policy (2001)

D

New economic policy (1991)

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Exim policy (2001)

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. What is the criticism of the Poverty Alleviation strategy?

A

The programmes have done little for disabled, sick and socially handicapped individuals

B

ncome and employment-oriented poverty alleviation programmes ensured that the poor can really manage to get adequate food all the year round

C

The income generation orientation of poverty alleviation programmes recognised the importance of increased flow of social inputs

D

The government has made necessary changes in anti-poor laws and policies

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The programmes have done little for disabled, sick and socially handicapped individuals

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Variable costs of production are also called __

A

fixed costs

B

prime costs

C

overhead costs

D

sunk costs

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Variable costs are costs that change as the quantity of the good or service that a business produces changes. Variable costs are the sum of marginal costs over all units produced. They can also be considered normal costs. Fixed costs and variable costs make up the two components of total cost. Direct costs are costs that can easily be associated with a particular cost object.However, not all variable costs are direct costs. For example, variable manufacturing overhead costs are variable costs that are indirect costs, not direct costs. Variable costs are sometimes called unit-level costs as they vary with the number of units produced. Direct labor and overhead are often called conversion cost, while direct material and direct labor are often referred to as prime cost.

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which condition must be satisfied for the equilibrium growth rate at full employment level of all existing resources? (Where Gn = Natural rate of growth, Gw = Warranted rate of growth, Gy = Growth rate of output, l = Growth rate of population, t = Technological progress, S = Saving rate, V = Capital – Output ratio)

A

Gn = Gw

B

Gn = l + t

C

Gy = (S/V)

D

Gn = Gw = Gy

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gn = Gw = Gy

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. On the eve of the first five-year plan, industries manufacturing intermediate products were established but their production was ______ as productive capacity was considerably ______ the requirements.

A

large, above

B

small, below

C

large, below

D

small, above

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

small, below

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. Which law is called the extension of “Law of Diminishing Returns”?

A

Law of diminishing marginal utility

B

Law of variable proportions

C

Law of equi-marginal utility

D

Law of demand

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Law of variable proportions

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. The ______ the rate of capital formation, the ______ the rate of economic growth

A

greater, lower

B

lower, greater

C

greater, insignificant

D

greater, greater

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

greater, greater

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. High-yielding varieties programme (HYVP) was restricted to only ______ crops

A

seven

B

five

C

two

D

three

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

five

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which factor conveys information to the firms about how individuals value different goods and services?

A

Inequality

B

Prices

C

Incentives

D

Profits

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Prices

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Which deposits can be withdrawn through cheques but there are limits to the amount withdrawable in a week or a month?

A

Demand Deposits

B

Demand Deposits

C

Time Deposits

D

Savings Bank Deposits

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Savings Bank Deposits

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. What was the threshold limit for assets in respect of Monopolies and Restrictive Trade Practices (MRTP) and dominant undertakings under the new industrial policy of 1991?

A

Rs. 100 crore

B

Rs. 50 crore

C

Rs. 101 crore

D

No limit

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The firms with assets of Rs. 25 Crore or more were put under the obligation of taking permission from the government of India and they were called MRTP companies. This upper limit of Rs. 25 Crore was known as MRTP limit. It was later relaxed to Rs. 50 crore in 1980, Rs. 100 Crore in 1985 and in 1991 this limit was removed. Now only companies having more than 25% market share were called Monopolies.

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. The number of times a unit of money changes hand during exchanges in a year is referred as the ____

A

velocity of money

B

value of money

C

quantity of money

D

quality of money

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

velocity of money

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Which cost is determined by the relative prices of goods?

A

Opportunity cost

B

Average cost

C

Total cost

D

Marginal cost

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Opportunity cost

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which institution is categorised as the organised sector of the money market?

A

Moneylenders

B

Indigenous Bankers

C

Discount and Finance House of India Limited

D

Unregulated Non-Bank Financial Intermediaries

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Discount and Finance House of India Limited

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. What is the rationale behind privatisation and disinvestment of public sector undertakings?

A

Public units are subject to market discipline

B

Public units are subject to market discipline

C

Fixing responsibility is difficult

D

mprovement in efficiency and performance

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

mprovement in efficiency and performance

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. What will be the effect of rise in price of a commodity on the total expenditure when demand is inelastic?

A

Total expenditure will reduce to zero

B

Total expenditure will increase

C

Total expenditure will decrease

D

Total expenditure will remain unchanged

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Total expenditure will increase

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Stage 3 of law of variable proportions is also called stage of negative returns because ______.

A

marginal product of the variable factor is positive during this stage

B

fixed factor is too much relative to the variable factor

C

marginal product of the variable factor is negative during this stage

D

marginal product of the fixed factor is negative

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

marginal product of the variable factor is negative during this stage

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Government expenditure made on the schemes and projects included in five year plans is classified as __

A

plan expenditure

B

non-plan expenditure

C

transfer payments

D

non-developmental expenditure

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

plan expenditure

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Which equation represents the productive capacity effect of investment and saving? (Gγ : Growth rate of income σ : Output-Capital ratio S : Saving ratio)

A

Gγ = σ/S

B

Gγ = S.σ

C

Gγ = S/σ

D

Gγ = 1/S.σ

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gγ = S.σ

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. Which commodity is classified as durable-use consumer goods?

A

Coca Cola

B

Food

C

Milk

D

House

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

House

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which tax will be categorised as Direct Tax?

A

Goods and Services tax

B

Excise duty

C

Sales tax

D

Corporate tax

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Corporate tax

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. As an individual purchases more units of a good, the marginal utility keeps on __

A

decreasing

B

converging

C

increasing

D

fluctuating

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

decreasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. Which transaction is included in the capital account of balance of payments

A

Interest earned on claims

B

Banking

C

Payments of claims

D

Interest paid on claims

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Payments of claims

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. The central element in the development strategy of the ______ five year plan is the generation of productive employment

A

first

B

fifth

C

seventh

D

third

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

seventh

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Fixed costs of production are also known as _

A

prime costs

B

direct costs

C

overhead costs

D

sunk costs

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In accounting and economics, fixed costs, also known as indirect costs or overhead costs, are business expenses that are not dependent on the level of goods or services produced by the business. They tend to be recurring, such as interest or rents being paid per month.

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Calculate the growth in output from the following information. Investment = Rs. 500 crores Capital–output Ratio = 4

A

Rs. 2000 crores

B

Rs. 125 crores

C

Rs. 100 crores

D

Rs. 200 crores

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rs. 125 crores

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Indian agriculture was ______ in nature on the eve of the first five year plan.

A

backward and qualitatively traditional

B

technologically advanced

C

developed and economical

D

quantitatively advanced

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

backward and qualitatively traditional

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Under ______, there is competition among the few firms producing homogeneous or identical product.

A

monopolistic competition

B

differentiated oligopoly

C

perfect competition

D

pure oligopoly

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

pure oligopoly

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. The quantity of the good which is purchased and sold at the equilibrium price is called ____

A

equilibrium price

B

excess demand

C

excess supply

D

equilibrium quantity

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The price at which equilibrium is reached is called the equilibrium price and the quantity bought and sold at this price is called equilibrium quantity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. How will marginal product (MP) react, when total product rises at a diminishing rate?

A

MP remains constant

B

MP falls, but remains positive

C

MP rises

D

MP falls, but remains negative

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

MP falls, but remains positive

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which market consists of the new issues market and the stock exchange?

A

Gilt-edged market

B

Debt-market

C

Corporate securities market

D

Call money market

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Corporate securities market

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. When the two goods are perfect substitutes of each other, then the indifference curve is ______.

A

a straight line

B

upward sloping

C

convex shaped

D

concave shaped

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

a straight line

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. The total cost of a firm is increased by Rs. 450, when production increased from 12 units to 15 units. Calculate marginal cost of the firm

A

Rs. 450

B

Rs. 37.5

C

Rs. 150

D

Rs. 30

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Marginal Cost = Change in Total Cost /Change in number of units
= 450 /(15 − 12) = ₹ 150
Marginal Cost = ₹ 150

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Which measure will increase the national income and employment when the economy is fully utilising its given resources?

A

Higher Capital Accumulation

B

Decrease in Aggregate Demand

C

Increase in Aggregate Demand

D

Technological Degradation

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Higher Capital Accumulation

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. Cheaper imported goods was one of the reasons behind ______.

A

Growing unemployment

B

Unbalanced growth

C

Spread of consumerism

D

Low level of industrial growth

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Low level of industrial growth

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which agricultural strategy was put into practice for the first time in India in the Kharif season of 1966?

A

High-Yielding Varieties Programme

B

National Seeds Policy

C

Intensive Area Development Programme

D

Intensive Agricultural Areas Programme

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

High-Yielding Varieties Programme

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which model states that for rapid industrialisation to occur, the country must aim at developing basic industries and industries which make machines to make the machines needed for further development?

A

Vakil – Brahmananda Model

B

Mahalanobis Model

C

Supply – Side Model

D

Solow Model

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mahalanobis Model

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. The marginal utility of a good divided by the price of the good is equal to the ______.

A

marginal utility of demand

B

marginal utility of money

C

average utility of demand

D

average utility of money

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

marginal utility of money

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. If the price elasticity of a firm`s average revenue curve at a given level of output is equal to one, then the marginal revenue will be ______.

A

greater than one

B

equal to one

C

less than one

D

equal to zero

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

equal to zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. Which change will Reserve Bank of India (RBI) undertake when there is recession or depression in the economy?

A

Sales of securities in the open market

B

Rise in the cash reserve ratio

C

Increase in the repo rate

D

Reduction in the bank rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Reduction in the bank rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. In which economy, the government plays the complete role?

A

Market economy

B

Mixed economy

C

Socialist economy

D

Capitalist economy

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Socialist economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Which of the following concept of unemployment is a time rate?

A

Current weekly status unemployment

B

Current monthly status unemployment

C

Current daily status unemployment

D

Usual weekly status unemployment

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Current daily status unemployment

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. The compulsory payment made by a person who receives in return a particular benefit or service from the government is referred as ______

A

fee

B

finance

C

revenue

D

tax

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

fee

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Domar`s analysis of income effect of investment is based on the ______ and income determination.

A

samuelson theory of multiplier

B

keynesian theory of multiplier

C

solow theory of multiplier

D

lewis theory of multiplier

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

keynesian theory of multiplier

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which equation represents the income version of quantity theory of money? (Where M = Quantity of Money, V = Income velocity of money, P = Average price level of final goods and services, Y = Real National Income, T = Total amount of transactions)

A

MV = PT

B

MV = PY

C

MP = VT

D

MP = VY

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

MV = PY

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. What is the another name for equal product curves?

A

Production – Indifference curves

B

Preference – Production curves

C

Production – Cost curves

D

Preference – Indifference curves

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Production – Indifference curves

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Which of the following is categorised as `Macroeconomics` study?

A

Household expenditure

B

Allocation of resources

C

Market demand for apples

D

Aggregate demand

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Aggregate demand

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. ______ income elasticity signifies that quantity demanded of the good is quite unresponsive to changes in income

A

Zero

B

Unitary

C

Positive

D

Negative

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Zero

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. `Import of Machinery` is recorded in the ______ account and `borrowing from abroad` is recorded in the ______ account of balance of payments

A

capital, capital

B

capital, current

C

current, capital

D

current, current

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

current, capital

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which measure has been adopted by the Indian government for macroeconomic stabilisation programme in 1991 economic reforms?

A

Capital flows reforms

B

Industrial deregulation

C

Control of inflation

D

Public sector reforms

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Control of inflation

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which expenditure is classified as Transfer Payments

A

Old-Age Pensions

B

Expenditure on Health

C

Expenditure on Education

D

Expenditure on Defence

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Old-Age Pensions

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. Two sector economy consists of __

A

Households and Firms

B

Households and Government

C

Firms and Foreign Sector

D

Firms and Government

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Households and Firms

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. What change will Reserve Bank of India (RBI) undertake to check inflation in the economy?

A

Reduction in the margin requirement

B

Reduction in the bank rate

C

Rise in the repo rate

D

Purchase of securities in the open market

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rise in the repo rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which measure of macroeconomic stabilisation programme suggested that the accumulation of foreign exchange reserves would move Indian economy to a somewhat stable and sustainable balance of payments position in the post-reform period?

A

Public sector reforms

B

Balance of payments adjustment

C

Capital flows Reforms

D

Trade Reforms

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Balance of payments adjustment

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. The elasticity of substitution between two factors labour and capital, in Cobb-Douglas production function is ____

A

equal to unity

B

greater than unity

C

equal to zero

D

less than unity

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

equal to unity

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. Which measure introduced the new agricultural strategy in the form of a package programme in selected regions of the country in 1966?

A

Land reforms

B

Technological measures

C

Institutional credit

D

Cooperation and consolidation of holdings

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Technological measures

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. _____ refers to those things in economics for which less is preferred over more

A

utilities

B

goods

C

externalities

D

bads

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

bads

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. What will be the effect of rise in price of a commodity on the total revenue when demand is elastic?

A

Total revenue will decrease

B

Total revenue will increase or decrease alternately

C

Total revenue will remain unchanged

D

Total revenue will increase

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Total revenue will decrease

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Which of the following economic reforms undertaken by P.V. Narasimha Rao government deals with demand management?

A

Industrial deregulation

B

Macroeconomic stabilisation

C

Structural reforms

D

Fragile balance of payments situation

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Macroeconomic stabilisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. The short-run supply curve of the firm must always slope ___

A

upward to the right

B

to infinite

C

to zero

D

upward to the left

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

upward to the right

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Which principle states that the increase in output or income induces an increase in the capital stock?

A

Principle of dynamic growth

B

Principle of capital investment

C

Principle of investment growth

D

Principle of acceleration

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Principle of acceleration

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. The combinations of goods that lie outside or beyond a given production possibility curve are called as ____

A

Unattainable combinations of goods

B

Attainable combinations of goods

C

Scarcity

D

Opportunity cost

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Unattainable combinations of goods

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Identify the visible item of balance of payments on current account

A

Consultancy services of TCS used by a foreign firm

B

Import of LCD screen from Malaysia

C

Banking service to non-resident of India

D

Export of computer software

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Import of LCD screen from Malaysia

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. ______ means that the making of an article is split up into several process and each process is carried out by a separate worker or a separate group of workers.

A

Complex division of capital

B

Complex division of labour

C

Simple division of labour

D

Simple division of capital

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Complex division of labour

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Which economy is also known as the Capitalist Economy?

A

Mixed economy

B

Centrally planned economy

C

Socialist economy

D

Market economy

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Market economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which form of unemployment is found in urban areas?

A

Usual status unemployment

B

Disguised unemployment

C

Seasonal unemployment

D

Industrial unemployment

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Industrial unemployment

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Which institution is categorised as Unregulated Non-Bank Financial Intermediaries?

A

Moneylenders

B

Indigenous Bankers

C

Nidhis

D

Foreign Banks

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nidhis

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. According to the quantity theory of money, what will be the effect of a decrease in the quantity of money?

A

Increase in price level

B

Decrease in price level

C

Increase in output

D

Decrease in output

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Decrease in price level

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. A consumer consumes only two good X and Y whose prices are Rs. 6 and Rs. 3 per unit respectively. What will be the marginal rate of substitution, when the consumer is in equilibrium?

A

3

B

2

C

4.5

D

6

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Which expenditure is classified as Non-Transfer Expenditure

A

Interest on public debt

B

Unemployment allowance

C

Sickness benefit

D

Expenditure on health

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Expenditure on health

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. If demand for a commodity rises even without any change in its price, then it is known as _____

A

increase in quantity demanded

B

decrease in quantity demanded

C

increase in demand

D

decrease in demand

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

increase in demand

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Under perfect competition, as output is total revenue goes on increasing at ___

A

a decreasing rate

B

an increasing rate

C

a constant rate

D

a negative rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

a constant rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. What advantage can be obtained with higher capital accumulation?

A

Reduced economic growth

B

Specialisation

C

Reduced productivity

D

Higher production cost per unit

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Specialisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which statement holds for the third stage of law of variable proportions?

A

Marginal product of the variable factor is positive

B

Fixed factor is too much relative to the variable factor

C

Variable factor is independent of the fixed factor

D

Variable factor is too much relative to the fixed factor

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Variable factor is too much relative to the fixed factor

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which economic measure have been undertaken by Indian government to improve the supply side of the economy in 1991?

A

Fiscal Adjustment

B

Nationalization

C

Liberalisation

D

Socialization

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Liberalisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. The taxes whose burden can be shifted to others so that those who pay these taxes to the government do not bear the whole burden but pass it on wholly or partly to others are referred as ____

A

Ad valorem taxes

B

Direct taxes

C

Specific taxes

D

Indirect taxes

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Indirect taxes

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which commodity is classified as single-use consumer goods?

A

Car

B

House

C

Coca Cola

D

Computer

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Coca Cola

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Which expenditure is classified as Developmental Expenditure?

A

Expenditure on police

B

Expenditure on transport

C

Expenditure on judiciary

D

Expenditure on jails

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Expenditure on transport

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which utility determines the price a consumer will be prepared to pay for a unit of a good?

A

Total utility

B

Marginal utility

C

Ordinal utility

D

Average utility

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Marginal utility

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Which theory seeks to explain the value of money in terms of changes in its quantity?

A

Quantity theory of money

B

Velocity theory of money

C

Transaction theory of money

D

Price theory of money

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Quantity theory of money

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Which concept talks about producing the maximum possible output of various goods from the given available amount of resources?

A

Allocation of resources

B

Efficiency in distribution of goods

C

Efficiency in production

D

Allocative efficiency

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Efficiency in production

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Which property is categorised as Intellectual property?

A

Money kept at home

B

Land

C

Audio Material

D

Plant

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Audio Material

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. Which equation shows the growth in capacity-output as per the Domar`s Growth Model’? (Where I = Investment, ∆Y = change in output, σ = Output – Capital Ratio)

A

∆Y = σ

B

∆Y = σ/I

C

∆Y = I/σ

D

∆Y = Iσ

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

∆Y = Iσ

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which market is characterised by a large number of firms and product differentiation?

A

Oligopoly

B

Monopolistic competition

C

Monopoly

D

Perfect competition

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Monopolistic competition

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Which programme aimed at providing 100 days of unskilled manual work on demand to two members of a rural family in the age group of 18 to 60 years in the agricultural lean season within the blocks covered under the scheme?

A

Integrated Rural Development Programme

B

Jawahar Rozgar Yojana

C

Employment Assurance Scheme

D

Rural Landless Employment Guarantee Programme

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Employment Assurance Scheme

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. The price at which quantity demanded of a commodity equals the quantity supplied is called the ____

A

Excess demand

B

Equilibrium quantity

C

Equilibrium price

D

Market equilibrium

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Equilibrium price

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Which source of funds are classified as bank`s liabilities?

A

Balances with other banks

B

Balances with central bank

C

Borrowings

D

Advances

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Borrowings

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Which industries were granted automatic approval for direct foreign investment under the new industrial policy of 1991?

A

Drugs and Pharmaceuticals

B

Entertainment Electronics

C

Defence Equipment

D

Electronic Aerospace

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Entertainment Electronics

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. Beyond the break even point, the short run total cost curve increases at ___

A

a constant rate

B

an increasing rate

C

a decreasing rate

D

a negative rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

an increasing rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. What will be the effect of fall in price of a commodity on the total revenue when demand is elastic?

A

Total revenue will decrease

B

Total revenue will reduce to zero

C

Total revenue will remain unchanged

D

Total revenue will increase

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Total revenue will increase

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Which individuals or private firms receive deposits and give loans and thereby operate as banks?

A

Money lenders

B

Non-indigenous bankers

C

Unregulated non-bank financial intermediaries

D

Indigenous bankers

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Indigenous bankers

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Which measure has been taken under land reforms for agricultural development?

A

Technological measures

B

Input subsidies to agriculture

C

Abolition of intermediaries

D

Rural employment programmes

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Abolition of intermediaries

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. According to Domar`s growth model, the ______ the rate of investment, the ______ the rate of growth of income

A

greater, lower

B

greater, insignificant

C

lower, greater

D

greater, greater

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

greater, greater

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Which transaction is included in the current account of balance of payments?

A

Payments of debts

B

External assistance

C

Payments of claims

D

Exports of goods

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Exports of goods

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following is classified as Revenue Expenditure?

A

Expenditure on public health

B

Expenditure on ports

C

Expenditure on steel plants

D

Expenditure on highways

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Expenditure on public health

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Which assumption holds for the law of variable proportions?

A

This law applies to various fields, like production, consumption, distribution, etc

B

It operates in the long run

C

State of technology is assumed to be given and unchanged

D

Effect of change in output due to change in variable factor cannot be easily determined

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

State of technology is assumed to be given and unchanged

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. ______ is concerned with the income and expenditure of public authorities and with the adjustment of one to the other.

A

Public finance

B

Capital market

C

Capital finance

D

Financial market

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Public finance

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Which of the following measures talk about abolishing intermediary interests in land and transfer of land to actual tiller of the soil?

A

Land reforms

B

Technological measures

C

Institutional credit

D

Support prices

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Land reforms

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. Which of the following illustrates the three basic economics concepts, namely: scarcity of resource, choice by a society from the opportunity set and opportunity cost?

A

Indifference curve

B

Law of supply

C

Production possibility curve

D

Law of demand

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Production possibility curve

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. ______ refers to a mechanism whereby on the one hand borrowers manage to obtain short-form loanable funds and on the other, lenders succeed in getting credit worthy borrowers for their money

A

Industrial market

B

Money market

C

Capital market

D

Agricultural market

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Money market

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Why is the capital – output ratio in developing countries higher?

A

Due to relative efficiency of the industries producing consumer goods

B

Due to relative inefficiency of the industries producing capital goods

C

Due to relative efficiency of the industries producing capital goods

D

Due to relative inefficiency of the industries producing consumer goods

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Due to relative inefficiency of the industries producing capital goods

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Personal disposable income is equal to _____

A

Personal income (1 – personal taxes)

B

Personal taxes – Personal income

C

Personal income + Personal taxes

D

Personal income – Personal taxes

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Personal income – Personal taxes

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. ______ refers to the minimum income which the entrepreneur must get in order to stay in a business or industry

A

Abnormal profits

B

Economic profits

C

Normal profits

D

Super-normal profits

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Normal profits

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Which factor induces the movement of the economy from a point inside the production possibility curve to a point on it?

A

Increase in productive capacity

B

Decrease in productive capacity

C

Partial employment of the given resources

D

Fuller employment of the given resources

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Fuller employment of the given resources

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Which resource is classified as non-renewable resource?

A

Water resources

B

Forest resources

C

Agricultural land

D

Deposits of petroleum

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Deposits of petroleum

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. ______ represents the amount of good Y which the consumer has to give up for the gain of an additional unit of good X so that his level of satisfaction remains the same.

A

Marginal product

B

Marginal rate of transformation

C

Marginal rate of substitution

D

Marginal utility

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Marginal rate of substitution

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which of the following equation correctly represents the equation of exchange? (where P : average price level, T : Total amount of transactions, M : Quantity of money, V : Transactions velocity of circulation of money)

A

PM = VT

B

PT = MV

C

M = PVT

D

P = MVT

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

PT = MV

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. The Usual Status unemployment rate is a _____

A

person rate

B

time rate

C

daily rate

D

monthly rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

person rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Which of the following involves returning to low and stable inflation and a sustainable fiscal and balance of payments position?

A

Macroeconomic stabilisation

B

Structural reforms

C

Fiscal imbalance

D

Inflationary pressures

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Macroeconomic stabilisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. Which of the following statements holds for the Giffen goods?

A

Its demand curve will slope upward due to indirect price – demand relationship

B

Its demand curve will slope downward due to direct price – demand relationship.

C

Its demand curve will slope upward due to direct price – demand relationship

D

Its demand curve will slope downward due to indirect price – demand relationship.

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Its demand curve will slope upward due to direct price – demand relationship

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which of the following recognises and protects property rights?

A

Developing economy

B

Planning economy

C

Market economy

D

Command economy

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Market economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which of the following is an objective of monetary policy?

A

Open market operations

B

Economic growth

C

Price instability

D

Exchange rate instability

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Economic growth

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. What will be the effect of an increased population on saving and investment?

A

Saving will rise and investment will fall

B

Saving will fall and investment will rise

C

Both saving and investment will rise

D

Both saving and investment will fall

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Both saving and investment will fall

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Which of the following concepts is meant to determine the usual activity status of sample covered by the survey?

A

Current weekly status unemployment

B

Usual status unemployment

C

Current monthly status unemployment

D

Current daily status unemployment

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Usual status unemployment

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. When earnings ______ normal rate of return on capital and other costs, then a firm earns positive economic profits

A

is higher than the

B

is equal to the

C

is lower than or equal to the

D

is lower than the

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

is higher than the

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Suppose A and B are substitute goods. Determine the effect of a rise in the price of good B on the demand for good A.

A

Rightward shift in the demand curve of good A

B

Downward movement along the demand curve of good A

C

Leftward shift in the demand curve of good A

D

Upward movement along the demand curve of good A

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rightward shift in the demand curve of good A

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. What was the threshold limit of assets that a firm must possess to classify as Monopolies and Restrictive Trade Practices (MRTP) firms before new industrial policy of 1991?

A

Rs. 50 crore

B

Rs. 51 crore

C

Rs. 75 crore

D

Rs. 100 crore

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rs. 100 crore

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. For a normal good, the income effect whether produced by a change in price of a good or increase in money income is _____

A

negative

B

positive

C

zero

D

indeterminate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

positive

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. Which of the following statements holds for the capital account in the balance of payments?

A

It deals with payment for currently produced goods and services

B

It includes interest earned or paid on claims and also gifts and donations

C

It has a direct effect on the level of income in a country

D

It influences the volume of assets which a country holds.

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

It influences the volume of assets which a country holds.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. The highest attainable growth rate which would bring about the fullest possible employment of the resources existing in the economy is called the ______.

A

golden rate of growth

B

dynamic rate of growth

C

natural rate of growth

D

warranted rate of growth

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

natural rate of growth

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Which expenditure is classified as Non-Transfer Expenditure?

A

Expenditure on Education

B

Sickness benefits

C

Old-Age pensions

D

Unemployment allowance

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Expenditure on Education

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. In case of ______ goods, demand rises with increase in income.

A

normal

B

complementary

C

inferior

D

substitute

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

normal

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. In the first stage of law of variable proportions, marginal product of the fixed factor is ______.

A

negative

B

zero

C

indeterminate

D

positive

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Where does the total cost curve starts from?

A

X-axis

B

Origin

C

Below the origin

D

Y-axis

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Y-axis

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. If the volume of transactions ______, then the price level rises with the increase in the quantity of money

A

turns negative

B

keeps increasing

C

keeps decreasing

D

remains constant

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

remains constant

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. What is the main cause of unemployment in India?

A

Decrease in Labour Force

B

Jobless and Jobloss Growth

C

Appropriate Technology

D

Appropriate Educational System

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jobless and Jobloss Growth

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. How many industries had been reserved for the public sector under 1991 industrial policy?

A

5

B

2

C

8

D

18

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

8

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Which agricultural measure provided irrigation facilities to a large area on an increasing basis for cultivation?

A

Technological Measures

B

Rural Employment Programmes

C

Food Security System

D

Pradhan Mantri Fasal Bima Yojana

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Technological Measures

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Which measure reflects the proportion of the weighted component indicators in which, on average, poor people are deprived?

A

Poverty gap ratio

B

Multidimensional poverty index

C

Intensity of poverty

D

Headcount ratio

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Intensity of poverty

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Which resource is classified as renewable resource?

A

Deposits of petroleum

B

Agricultural land

C

Deposits of iron ore

D

Deposits of coal

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Agricultural land

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. The point on the average revenue curve at which elasticity of demand is less than unity, the marginal revenue will be ______.

A

greater than one

B

negative

C

equal to one

D

equal to zero

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. What is the main advantage of the Initial Public Offer (IPO) method of privatisation?

A

This method is very crucial in small countries with weak capital markets

B

It is likely to face more resistance from the public sector undertakings (PSU) employees

C

It can be employed usefully in those cases where the government wants to lose control of the enterprise

D

It ensures wide participation of retail investors and thus helps in a broad based control of the public sector entity

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

It ensures wide participation of retail investors and thus helps in a broad based control of the public sector entity

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Equilibrium price is higher than the actual price of a commodity. Thus its price will ______.

A

starts falling

B

starts rising

C

remains constant

D

starts fluctuating

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

starts rising

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. In the basic model of a market economy we assume that there exists ______ markets

A

monopoly

B

duopoly

C

competitive

D

oligopoly

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

competitive

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which equation represents the supply side of the growth problem? (Where Gy : Growth rate of income, σ : Output-capital ratio, S : Saving ratio)

A

Gy = σ/S

B

Gy = 1/S.σ

C

Gy = S.σ

D

Gy = S/σ

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gy = S.σ

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Suppose a consumer can afford to buy 6 units of good 1 and 8 units of good 2. She spends her entire income. The prices of the two goods are Rs. 6 and Rs. 8 respectively. How much is the consumer`s income?

A

Rs. 136

B

Rs. 64

C

Rs. 36

D

Rs. 100

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rs. 100

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. Which of the following is related to Microeconomics?

A

Government Expenditure

B

National Production

C

Unemployment

D

Income of an Individual

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Income of an Individual

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Choose the change by the Reserve Bank of India (RBI) that will decrease the money supply

A

Fall in bank rate

B

RBI reduces the cash reserve ratio

C

Purchase of securities in the open market

D

Rise in repo rate

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rise in repo rate

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Change in stock is negative when ______.

A

closing stock is zero

B

closing stock is less than opening stock

C

opening stock is less than closing stock

D

opening stock is zero

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

closing stock is less than opening stock

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. Which expenditure is classified as Non- Developmental Expenditure?

A

Expenditure on flood control measures

B

Expenditure on Transport

C

Expenditure on communication

D

Expenditure on Judiciary

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Expenditure on Judiciary

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. The main reason for India`s indicative economic planning was ______.

A

very high levels of unemployment

B

the presence of the mixed economy

C

the presence of the capitalist economy

D

the presence of the socialist economy

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

the presence of the mixed economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. A market for a commodity consists of three individuals A, B and C whose demand functions for a commodity are given below. Find out the market demand function.
QA = 40 – 2P
QB = 25.5 – 0.75P
QC = 36.5 – 1.25P

A

Qm = 102 – 2P

B

Qm = 100 – 4P

C

Qm = 102 – 4P

D

Qm = 100 – 2P

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Qm = 102 – 4P

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Which property is categorised as real property?

A

Buildings

B

Computer programmes

C

Shares

D

Bonds

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Buildings

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Which system of rationing talks about the principle of “first come first served”?

A

Allocation by seller`s preferences

B

Queue rationing

C

Black market

D

Coupon rationing

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Queue rationing

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Value of money is inversely proportional to the ______.

A

aggregate demand

B

aggregate supply

C

price level

D

unemployment level

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

price level

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. According to Domar`s growth model, the marginal output-capital ratio will be ______ average output-capital ratio if output-capital ratio remains constant.

A

equal to

B

greater than

C

lower than

D

lower than or equal to

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

equal to

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which factor is considered as the primary or original factors of production?

A

Land

B

Human capital

C

Fixed capital

D

Working capital

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Land

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Suppose there are two goods, X and Y. What will be the effect of fall in the price of good X on the budget constraint line?

A

Intercept on the Y-axis will shift downwards

B

Intercept on the X-axis will shift to the left

C

Intercept on the X-axis will shift to the right

D

Intercept on the X-axis will remain unchanged

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Intercept on the X-axis will shift to the right

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. The new industrial policy of 1991 gave the firms automatic permission for direct foreign investment upto ______ percent of foreign equity.

A

99

B

75

C

51

D

49

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

51

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. The proportion of the population who are multidimensionally poor is known as the ______.

A

Income gap ratio

B

Poverty gap ratio

C

Intensity of poverty

D

Headcount ratio

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Headcount ratio

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. For an inferior good, income effect of change in money income of the consumer is ______.

A

negative

B

non-negative

C

positive

D

zero

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

negative

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Which agricultural measure aims at consolidating all plots of land owned by a particular farmer in different places of the village by sanctioning land at one place?

A

Institutions involving people’s participation in planning

B

Technological measures

C

Food security system

D

Cooperation and consolidation of holdings

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Cooperation and consolidation of holdings

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. The compulsory payment levied on the persons or companies to meet the expenditure incurred on conferring common benefits upon the people of a country is known as ______.

A

revenue

B

finance

C

tax

D

fee

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

tax

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. In which money market, uncollateralised borrowing and lending of funds take place on overnight basis?

A

Commercial Paper Market

B

Call Money Market

C

Treasury Bill Market

D

The Repo Market

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Call Money Market

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Which factor induces the movement of the economy from one production possibility curve to another?

A

Fuller employment of the given resources

B

Partial employment of the given resources

C

Increase in resources

D

Decrease in resources

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Increase in resources

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which factor determines the incidence of taxes borne by the producer and the consumer?

A

Both cross elasticity and income elasticity

B

Neither cross elasticity nor income elasticity

C

Both elasticity of demand as well as elasticity of supply

D

Neither elasticity of demand nor elasticity of supply

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Both elasticity of demand as well as elasticity of supply

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. In stage 3 of law of variable proportions, the total product ______ and the total product curve slopes ______.

A

rises, downward

B

rises, upward

C

declines, downward

D

declines, upward

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

declines, downward

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. Which measure of macroeconomic stabilisation programme stressed that containment of public expenditure is essential, but the government`s capital expenditures in key social sectors must not be curtailed?

A

Fiscal correction

B

Improving the balance of payments position

C

Control of inflation

D

Disinvestment

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Fiscal correction

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. Deposits which are payable on demand and can be withdrawn by the public through cheques are called ______.

A

Saving deposits

B

Time deposits

C

Fixed deposits

D

Demand deposits

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Demand deposits

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. Which model seeks to determine the unique rate at which investment and income must grow so that full employment level is maintained over a long period of time?

A

Harrod and Domar model

B

Lewis model

C

Solow model

D

Endogenous growth model

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Harrod and Domar model

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Which transaction is included in current account of balance of payments?

A

Commercial borrowing

B

Imports of services

C

Non-resident deposits

D

Foreign investment

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Imports of services

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Which cost is represented by the difference between the origin and the intercept of the total cost curve?

A

Average cost

B

Total cost

C

Fixed cost

D

Variable cost

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Fixed cost

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Which expenditure is categorised as Developmental Expenditure?

A

Expenditure on irrigation projects

B

Expenditure on civil administration

C

Expenditure on defence

D

Interest on public debt

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Expenditure on irrigation projects

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Under ______, there is a large number of firms producing a homogeneous product.

A

differentiated oligopoly

B

perfect competition

C

pure oligopoly

D

monopoly

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

perfect competition

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. Which committee pointed out that the concept of poverty is associated with socially perceived deprivation with respect to basic human needs?

A

Savarkar committee

B

Rangarajan committee

C

Tendulkar committee

D

Ambedkar committee

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tendulkar committee

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. If the price index for the current year is 150 and national income at current price is Rs. 1,50,000 crores, then calculate the national income at constant price.

A

Rs. 1,000 crores

B

Rs. 1,500 crores

C

Rs. 1,50,000 crores

D

Rs. 1,00,000 crores

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rs. 1,00,000 crores

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. Fischer`s equation of exchange assumes that the transactions velocity of circulation is ______.

A

decreasing

B

constant

C

negative

D

increasing

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

constant

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. Which transaction is included in the capital account of balance of payments?

A

Payments of debts

B

Donations

C

Gifts

D

Insurance

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Payments of debts

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. When average product (AP) falls due to increase in quantity of variable input, then ______.

A

MP > AP

B

MP - AP

C

MP < AP

D

MP = AP

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

MP < AP

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. As per the government budget, the interest payments are estimated at Rs. 10,000 crores, which is 40 percent of primary deficit. Calculate fiscal deficit.

A

Rs. 35,000 crores

B

Rs. 38,000 crores

C

Rs. 44,000 crores

D

Rs. 40,000 crores

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rs. 35,000 crores

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. What represents the difference between the price that one is willing to pay and the price one actually pays for a particular product?

A

Deadweight loss

B

Producer surplus

C

Consumer surplus

D

Total surplus

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Consumer surplus

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Which market is characterised by competition among the few firms producing differentiated products?

A

Monopolistic competition

B

Differentiated oligopoly

C

Perfect competition

D

Pure oligopoly

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Differentiated oligopoly

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. Which institution is categorised as the unorganised sector of the money market?

A

Commercial Banks

B

Finance corporations

C

Indigenous Bankers

D

Foreign Banks

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Indigenous Bankers

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. Which condition holds for a commodity when the consumer is in equilibrium?

A

Marginal utility is equal to the price

B

Marginal utility is lower than or equal to the price

C

Marginal utility is greater than the price

D

Marginal utility is lower than the price

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Marginal utility is equal to the price

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which phase of Law of Variable Proportions has been ruled out on the grounds of technical inefficiency?

A

Diminishing returns to a factor

B

Constant returns to a factor

C

Increasing returns to a factor

D

Negative returns to a factor

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In the 3rd stage, minimal item of each variable calculate is negative. So, this stage is ruled out on the ground of specialized wastefulness and a sound maker will never create within the third phase.

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. The expenditures incurred by a firm which cannot be recovered are known as ______

A

prime costs

B

overhead costs

C

sunk costs

D

direct costs

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

sunk costs

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. Which crop has remained the mainstay of the Green Revolution over the years?

A

Wheat

B

Rice

C

Jowar

D

Bajra

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Wheat

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Which five-year plan noted that industrial production had increased by about five times during that period?

A

Fourth five-year plan

B

First five-year plan

C

Second five-year plan

D

Sixth five-year plan

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Sixth five-year plan

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. Which source of funds is classified as bank`s liabilities?

A

Fixed assets

B

Deposits

C

investment in government securities

D

Advances

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Deposits

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. The combinations of two goods lying on the production possibility curve are attainable if the given resources are ______ and also used with _____

A

fully employed, productive inefficiency

B

fully employed, productive efficiency

C

partially employed, productive efficiency

D

partially employed, productive inefficiency

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

fully employed, productive efficiency

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. The following demand function for readymade trousers in a town is given as: Q = 2000 + 15Y – 5.5 P where Y is income in thousands of rupees. Find the income elasticity of demand when P = 150 and per capita income in the city is Rs. 15000.

A

0.25

B

0.125

C

0.2

D

0.16

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.16

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. According to Joan Robinson, what represents a mythical state of affairs which is not likely to obtain in any actual economy?

A

Golden age

B

Natural rate of growth

C

Warranted rate of growth

D

Dynamic rate of growth

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Golden age

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. Which employment programme was designed to provide self-employment to more than a million educated unemployed youth by setting up of seven lakh micro-enterprises under the Eighth five year plan?

A

Prime Minister`s Rozgar Yojana

B

Swarana jayanti Gram Swarozgar Yojana

C

National Rural Employment Programme

D

SwaranaJayanti Shahari Rozgar Yojana

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Prime Minister`s Rozgar Yojana

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Under which structural reforms, the Indian government formally devalued rupee by 18-19 percent in July 1991 to restore international competitiveness?

A

Trade and capital flows reforms

B

Industrial deregulation

C

Financial sector reforms

D

Public sector reforms

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Trade and capital flows reforms

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. All the expenditure of government which promote economic growth are called _____

A

developmental expenditure

B

revenue expenditure

C

non-developmental expenditure

D

capital expenditure

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

developmental expenditure

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. Integrating the domestic economy with the world economy is termed as ______

A

Privatisation

B

Globalisation

C

Disinvestment

D

Liberalisation

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Globalisation

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. If Rs. 600 crores is invested in a year and output-capital ratio is 0.5, then calculate the growth in output during the year

A

Rs. 300 crores

B

Rs. 900 crores

C

Rs. 600 crores

D

Rs. 1200 crores

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rs. 300 crores

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. According to Invisible Hand Theorem, market economy and price mechanism ensure the achievement of the ______ satisfaction of human`s wants with a ______ sacrifice.

A

minimum, minimum

B

minimum, maximum

C

maximum, maximum

D

maximum, minimum

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

maximum, minimum

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. What will be the effect of an increase in wealth of an individual on his demand curve for a good?

A

Rightward shift in the demand curve

B

Upward movement along the same demand curve

C

Leftward shift in the demand curve

D

Downward movement along the same demand curve

Economics JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rightward shift in the demand curve

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. An isoquant slopes usually:

A

downward to the left

B

downward to the right

C

upward to the right

D

upward to the left

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

downward to the right

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. The consumer is in equilibrium at a point where the budget line:

A

is above an indifference curve

B

is below an indifference curve

C

is tangent to an indifference curve

D

cuts an indifference curve

Indifference Curve Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

is tangent to an indifference curve

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. Which one is not an assumption of the theory of demand based on analysis of indifference curves:

A

given scale of preferences as between different combinations of two goods

B

diminishing marginal rate of substitution

C

constant marginal utility of money

D

consumers would always prefer more of a particular good to less of it, other things remaining the same

Indifference Curve Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

constant marginal utility of money

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. The budget line is also known as the:

A

iso-utility curve

B

production possibility line

C

isoquant

D

consumption possibility line

Budget Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

consumption possibility line

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. People`s Plan Campaign, also known as “Sabki Yojana Sabka Vikas” is associated with:

A

Gram Panchayat Development Plans

B

Urban Development Plans

C

JJM

D

None of the above

CSS Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Gram Panchayat Development Plans

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. GDP at factor cost exceeds GDP at market price:

A

When the factor income from abroad is negative

B

When depreciation on fixed capital exceeds income in investment

C

When direct tax exceeds indirect tax

D

When subsidies exceeds indirect taxes

GDP Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

When subsidies exceeds indirect taxes

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Which of the following methods is/are used for measuring national income:

A

Output method

B

Expenditure method

C

Income method

D

All of above

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

All of above

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. Higher PPC curve indicates:

A

More production of both the things with increase in technology or factor inputs supply

B

More production of one at the expense of other

C

More production of one items at the expense of other with increase in technology or factor input supply

D

Less than full employment situation

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

More production of both the things with increase in technology or factor inputs supply

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Which of these are outside the domain of macro economics:

A

Consumer behavior

B

National income

C

Economic growth

D

Balance of payment and trade

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Consumer behavior

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. The terms Micro economic and Macro economics were coined by:

A

Professor A Samulson

B

Giffen

C

Prof. Ragner Frisch

D

Eagle

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Prof. Ragner Frisch

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Market equilibrium of a commodity is determined by:

A

Balancing of demand and supply position

B

Aggregate demand

C

Aggregate supply

D

Government intervention

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Balancing of demand and supply position

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. Oligopoly market is known for:

A

Price flexibility

B

Price rigidity

C

Price discrimination

D

All the three

Types of Market Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Price rigidity

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. In the short run if the price is above the average total cost in a monopolistic competitive market, the firm makes:

A

Profits and new firms join the market

B

Profit and bar entry to new firms

C

Makes losses and exit the market

D

Quick profit and disappears

General Economics Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In the short-term, it is possible for economic profits to be positive, zero, or negative. When price is greater than average total cost, the firm is making a profit.

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. Which of the following is not a method of measurement of price elasticity of demand in economics:

A

Expenditure method

B

Double method

C

Point method

D

Arc method

Elasticity of Demand Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Double method

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. Luxury goods have______ degree of elasticity:

A

High

B

Low

C

Moderate

D

Completely inelastic

Elasticity of Demand Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Compared to essential goods, luxury items are highly elastic. Goods with many alternatives or competitors are elastic because, as the price of the good rises, consumers shift purchases to substitute items. Incomes and elasticity are related—as consumer incomes increase, demand for products increases as well.

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. A Scheduled Bank is one which is included in the

A

II Schedule of Banking Regulation Act

B

II Schedule of Constitution

C

II Schedule of Reserve Bank of India Act

D

None of the above

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Commercial banks are classified into two:
(a) Scheduled banks and
(b) other banks. A scheduled bank is one which is included in the second schedule of Reserve Bank of India Act, 1934.
A scheduled bank should comply with the following terms:
(i) It must have paid up capital and reserves as specified; and
(ii) the activities to be carried out should not be detrimental to the interests of the depositors; and
(iii) it should be incorporated under the Companies Act, 1956, that is, it should not be the sole trader for

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. National income refers to

A

money value of goods and services produced in a country during a year.

B

money value of stocks and shares of a country during a year.

C

money value of capital goods produced by a country during a year.

D

money value of consumer goods produced by a country during a year.

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

National Income is one of the basic concepts in macroeconomics. National Income means the total income of the nation. The aggregate economic performance of the whole economy is measured by the national income data. National Income refers to the money value of all final goods and services produced by the normal residents of a country while working both within and outside the domestic territory of a country in an accounting year. National Income also includes net factor income from abroad. Symbolically, Y = PG + PS, where, Y = National Income; P = Price; G = Goods; and S = Service.

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. The proceeds of income tax go to

A

Central Government

B

State Government

C

Centre and States

D

Corporation authorities

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The proceeds of income tax are compulsorily shareable between the Centre and the States. It is imposed and collected by the Central government but the proceeds are shared between the both. The share of the states in the net proceeds of income tax has varied from 55 per cent as under the First Finance Commission to 85 per cent as under the ninth Commission. regarding criterion for fixation of the shares of individual states, the percentage of the net proceeds of income tax assigned to them, the first to seventh finance commissions recognised ‘population’ and contribution to be the relevant factors. So a major portion of the proceeds of income tax goes to the states. But, the truth is they are shared between the centre and the states.

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. To achieve high rates of growth of national output, the economy has to

A

reduce the rate of growth of population

B

borrow foreign capital

C

step up the rate of savings

D

increase the rate of investment and reduce the capital output ratio

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The immediate effect of devoting a larger share of national output to investment is that the economy devotes a smaller share to consumption; that is, “living standards” as measured by consumption fall. The higher investment rate means that the capital stock increases more quickly, so the growth rates of output and output per worker rise. According to Smith, in a developing economy, both income level and capital stock rise. In addition to this, the rate of capital accumulation also shows a tendency to increase. This leads to increase in the capital stock in successive periods as investment keeps on increasing. Another important factor which contributes to the progress of an economy is the successive decline in the incremental capital-output ratio due to the influence of capital on the productivity of labour

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. The main source of revenue for a State Government in India is

A

Sales tax

B

Excise duty

C

Income tax

D

Property tax

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The principal source of States own tax revenues is sales tax which accounts for about 60 per cent of the total. The other major components of States own tax revenues according to their revenue share are State excise, registration and stamp duty, motor vehicle and passenger tax, electricity duty, land revenues, profession tax, entertainment taxes and other sundry taxes. In the wake of economic reforms, several States competitively announced various tax concessions, especially sales tax concessions, to attract private investments. These tax wars resulted in considerable reduction in the buoyancy of growth of tax revenues of the States without commensurate gains in terms of private investment.

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. What is the animal on the insignia of the RBI ?

A

Lion

B

Tiger

C

Panther

D

Elephant

General Economics SSC CPO Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The logo of the Reserve Bank of India comprises a tiger walking underneath a palm tree. When RBI was created, it was decided that the reverse of Double Mohur, the Lion and Palm design should be used as the emblem of RBI. The last minute modification was made introducing Tiger instead of Lion

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. The symbol of Reserve Bank of India is

A

Capitol of Asokan Pillar

B

Kuber with a purse of money

C

Tiger before a Palm tree

D

A dog sitting in a defensive state

General Economics SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The logo of the Reserve Bank of India comprises a tiger walking underneath a palm tree. It is contended that the Reserve Bank of India copied the tiger and palm tree symbol from the gold Mohur issued by the East India Company in the 19th century. The double Mohur of William IV had a nice reverse, which was a symbol of Lion and a Palm tree. When RBI was created, it was decided that the reverse of Double Mohur, the Lion and Palm design should be used as the emblem of RBI. The last minute modification was made introducing Tiger instead of Lion

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. Which authority recommends the principles governing the grants in-aid of the revenues of the states out of the Consolidated Fund of India?

A

Public Accounts Committee

B

Union Ministry of Finance

C

Finance Commission

D

Inter-State Council

General Economics SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Finance Commission of India is established under Article 280 of the Indian Constitution by the President of India to define the financial relations between the centre and the state. It is entrusted with the task of distribution of net proceeds of taxes between Centre and the States, to be divided as per their respective contributions to the taxes; determine factors governing Grants-in Aid to the states and the magnitude of the same; and work with the State Finance Commissions and suggest measures to augment the Consolidated Fund of the States so as to provide additional resources to Panchayats and Municipalities in the state.

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. What is NABARD`s primary role?

A

to provide term loans to state co-operative banks

B

to assist state governments for share capital contribution

C

to act as re-finance institution

D

All of the above

General Economics SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

NABARD is the apex institution in the country which looks after the development of the cottage industry, small industry and village industry, and other rural industries. Its other functions are: to coordinate the rural financing activities of all institutions engaged in developmental work at the field level and maintain liaison with Government of India, State Governments, Reserve Bank of India (RBI) and other national level institutions concerned with policy formulation; to re-finance the financial institutions which finances the rural sector; to regulate the cooperative banks and the RRB’s, etc. NABARD’s refinance is available to State Co-operative Agriculture and Rural Development Banks (SCARDBs), State Co-operative Banks (SCBs), Regional Rural Banks (RRBs), Commercial Banks (CBs) and other financial institutions approved by RBI.

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. The Indian economy can be most appropriately described as a :

A

Capitalist economy

B

Socialist economy

C

Traditional economy

D

Mixed economy

General Economics SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

There are primarily two types of economies capitalist or free market economy and socialist economy. Mixed economy is a median between these two main economies taking some characteristics of either of them. We have adopted mixed economy in India. All the basic industries such as railways, post and telegraph, defence production, atomic energy etc. are in the public sector. Industries dealing with consumer goods are in the private sector. India has a pubic private partnership economy

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. Antyodaya Programme is associated with :

A

liberation of bonded labour

B

bringing up cultural revolution in India

C

demands of textile labourers

D

upliftment of the poorest of the poor

General Economics SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Antyodaya Anna Yojana (AAY) is a centrally sponsored scheme which was launched on December 25, 2000 for one crore of the poorest families. It is an important milestone in providing foodgrains to the poor. It contemplated providing 25 kg. of foodgrains per month at highly subsidized rates of Rs. 2 per kg. for wheat and Rs. 3 per kg. for rice to each Antyodaya family. This scheme reflects the commitment of the Government of India to ensure food security for all, create a hunger free India in the next five years and to reform and improve the Public Distribution System so as to serve the poorest of the poor in rural and urban areas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. The decimal system of Indian currency was started in

A

1950

B

1955

C

1957

D

1960

General Economics SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

India became independent on 15 August 1947 and was left with a legacy of non-decimal coinage. One rupee was divided into 16 annas or 64 pice, with each anna therefore equal to 4 pice. In 1957, India shifted to the decimal system, but for a short period both decimal and non-decimal coins were in circulation. To distinguish between the two pice, the coins minted between 1957 and 1964 have the legend “Naya Paisa” (“new” paisa). The denominations in circulation were 1, 2, 5, 10, 20, 25, 50 (naya paise and one rupee which remained as the same pre-decimal value. Therefore pre-decimal coins of one, half and quarter rupees could remain in circulation after decimalisation. The rupee remained unchanged in value and nomenclature. It, however, was now divided into 100 paisa instead of 16 annas or 64 pice. For public recognition, the new decimal paisa was termed ‘Naya Paisa’ till 1 June 1964 when the term Naya was dropped.

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. Which of the following economic resources can not be converted into commodity:

A

Land

B

Labour

C

Capital

D

All of these can be converted into Commodity.

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Labour cannot be converted into commodity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Subsidies are used to encourage................of a commodity:

A

Consumption

B

Production

C

Saving

D

Inflation

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

When government subsidies are implemented to the supplier, an industry is able to allow its producers to produce more goods and services. This increases the overall supply of that good or service,

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. Taxes are used to discourage............of a commodity:

A

Consumption

B

Production

C

Saving

D

Inflation

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Some taxes are charged to discourage a behavior or purchase of certain goods.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. An Economy is producing efficiently when not individuals economic welfare can be improved unless:

A

Supply is increased

B

Demand is increased

C

Some one else is Improved

D

Someone else is made worseoff

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

An economy is in a Pareto Optimal state when no further changes in the economy can make one person better off without at the same time making another worse off.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. The branch of Economics concerned with the behavior of markets, firms and Households is known as:

A

Microeconomics

B

Macroeconomics

C

Econometerics

D

Bayesian Economics

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Microeconomics is the study of individuals, households and firms behavior in decision making and allocation of resources. It generally applies to markets of goods and services and deals with individual and economic issues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. The branch of economics concerned with the use of statistical methods to obtain empirical result for economic relations is known as:

A

Microeconomics

B

Macroeconomics

C

Econometerics

D

Keynesian Economics

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Econometrics is the application of statistical methods to economic data and is described as the branch of economics that aims to give empirical content to economic principles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. The branch of Economics concerned with overall performance of the economy is known as:

A

Microeconomics

B

Macroeconomics

C

Econometerics

D

Keynesian Economics

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Macroeconomics is the branch of economics that deals with the structure, performance, behavior, and decision-making of the whole, or aggregate, economy.

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. The Central role of markets is to determine the:

A

Quality of Goods

B

Quantity of Goods

C

Level of Income

D

Price of Goods

General Knowledge with reference to J&K General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The role of the market is defined by two laws: the law of supply and the law of demand. ... The market includes consumers and producers, who together determine the price of a product. Prices affect what is produced, and who can afford what is produced.

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. The Value of the goods or service forgone by choosing another Investment is called:

A

Opportunity cost

B

Purchasing Power Parity

C

Disposable Income

D

Consumer Price Index

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Opportunity cost is the value of the best alternative forgone in making any choice.

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Which Economic Term is used to represent Inequality in Income distribution:

A

GDP

B

GNP

C

GINI

D

HDI

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Gini index, or Gini coefficient, is a measure of the distribution of income across a population developed by the Italian statistician Corrado Gini in 1912. It is often used as a gauge of economic inequality, measuring income distribution or, less commonly, wealth distribution among a population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. Inputs are combined with technology to produce outputs. the fundamental inputs(also called factors of production) are:

A

Land and Capital

B

Land and Labour

C

Land, Labour and Capital

D

Land, Labour, Capital and Investment

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Factors of production are inputs used to produce an output, or goods and services. They are resources a company requires to attempt to generate a profit by producing goods and services. Factors of production are divided into four categories: land, labor, capital and entrepreneurship.

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. When analyzing the impact of a variable on the economic system, the other things :

A

Must be kept constant

B

Must also be analyzed

C

Must not be taken into consideration

D

None of these

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The economic system operates without staffing how they should operate. ... Every law is subject to clause “other things being Constant”

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. Who is considered the founder of Macroeconomics?

A

Adam Smith

B

John keynes

C

Friedrich Hayek

D

Milton Friedman

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

John Maynard Keynes is the founding father of macroeconomics.

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. Who is considered the founder of Microeconomics?

A

Adam Smith

B

John keynes

C

Friedrich Hayek

D

Milton Friedman

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Adam Smith is considered the founder of Microeconomics in general.

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. Consider a world without scarcity of resources. Then what would be the consequences?

A

All Prices would be Zero

B

Markets would be unnecessary

C

Economics would no longer be a useful Subject

D

All of the Above

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In theory, if there was no scarcity the price of everything would be free, so there would be no necessity for supply and demand. There would be no need for government intervention to redistribute scarce resources. ... But, if there is no scarcity, then a fall in economic growth would be meaningless.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. The fundamental concept of Economics about resources is that the resources are:

A

Equally distributed

B

Unequally Distributed

C

Scarce

D

Unlimited

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The fundamental concept of Economics about resources is that the resources are. ... Consider a world without scarcity of resources.

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. Employees of a factory are likely to receive increment in wages when ................is/are increasing:

A

Imports

B

Output

C

Labour supply

D

Unemployment

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

To increase potential output , Factories had to pay higher wages to get workers to work

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. Increase in supply usually .............the price and .............the quantity demanded

A

lowers, lowers

B

raises, raises

C

lowers, raises

D

raises, lowers

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Generally, as price increases, people are willing to supply more and demand less and vice versa when the price falls. The theory is based on two separate "laws," the law of demand and the law of supply. The two laws interact to determine the actual market price and volume of goods on a market.

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. Goods which are produced in order to produce other goods are known as:

A

Capital

B

Final Goods

C

Resources

D

Investments

GENERAL ECONOMICS General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Capital goods are physical assets that a company uses in the production process to manufacture products and services that consumers will later use. Capital goods include buildings, machinery, equipment, vehicles, and tools. Capital goods are not finished goods, instead, they are used to make finished goods.

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. Which sector currently contributes most of the Gross Domestic Product of India?

A

Manufacturing

B

Agriculture

C

Services

D

Marine

Economics General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

tertiary sector. Tertiary sector mainly deals with services. Hence, tertiary sector is also known as service sector of the economy. Service sector is the largest contributor to GDP in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. Which of the following problem arises when there is asymmetric information with regard to actions by the government among developing countries?

A

Adverse Selection

B

Moral Hazard

C

Rationality

D

Agency Problem

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Asymmetric information can lead to adverse selection, incomplete markets and is a type of market failure. When looking at a car, a buyer can only see the externals and cannot know how reliable the engine is.

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. Payment for manmade factors such as buildings, machineries, etc. is an example of which type of rent?

A

Quasi

B

Recardian

C

Economic

D

Normal

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Quasi rent is the earning of capital equipments such as machineries, buildings etc., which are inelastic in supply, in short run.

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. What is referred to as change in the revenue resulting from the employment of an extra unit of the factor?

A

Marginal Revenue Product

B

Marginal expense

C

Marginal Factor Cost

D

Marginal Budget

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Change in revenue resulting from the employment of an extra unit of the factor is called Marginal Revenue Product (MRP) and the change in cost brought about by hiring an extra unit of the factor is called Marginal Factor Cost (MFC

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. When the price of a good or product decreases, the relative price of that good makes buyer more eager to buy that good or product This effect is referred as

A

Income

B

Demand

C

Substitution

D

Supply

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Demand refers to the amount of goods and services that buyers are willing to purchase. Typically, demand decreases with increases in price, this trend can be graphically represented with a demand curve. Demand can be affected by changes in income, changes in price, and changes in relative price.

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. Which of the following tool measures income distribution that identifies the share of the nation’s income earned by different segments of the population?

A

Equilibrium curve

B

Multiplier

C

Demand curve

D

Gini-Lorenz Curve

# General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gini-Lorenz curve portrays the graph between cumulative shares of people from lowest to highest income versus cumulative share of income earned. It has a line of perfect equality in distribution of wealth with a slope equal to 1 against a curved line which represents unequal distribution of wealth (Lorenz curve). The area between the two lines is the Gini coefficient which measures the degree of inequality. Higher the Gini coefficient greater is the inequality and vice versa.

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Short term economic growth is mainly driven by the level of

A

Aggregate Supply

B

Aggregate Demand

C

Difference between Export and Import

D

Domestic Consumption

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

In the short term, economic growth is caused by an increase in aggregate demand (AD). If there is spare capacity in the economy, then an increase in AD will cause a higher level of real GDP.

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. Products such as jewels, diamonds and so on confer distinction on the part of the user, where in consumers tend to buy more goods when the price increases, and vice versa. This is an example of which type of good?

A

Veblen Goods

B

Giffen Goods

C

Substitute Goods

D

Complementary Goods

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Products such as jewels, diamonds and so on, confer distinction on the part of the user. ... Such products are called Veblen good.

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. Which of the following technique is used in economics to get market demand curve?

A

Vertical Summation

B

Equilibrium

C

Horizontal summation

D

Interdependency

# General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Horizontal (or lateral) summation

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Which of the following tool is used as one way to measure the inequalities in the distribution of income and wealth in different countries?

A

Correlation Coefficient

B

Gardey Coefficient

C

Gini Coefficient

D

Phi Coefficient

# General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Lorenz curve is a commonly used metric that allows for the quick and visual comparison of inequality across countries. The Gini coefficient uses information from the entire income distribution and is independent of the size of a country`s economy and population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. Under which of the following System there is no business cycle since all economic activities are controlled by the central planners?

A

Communist

B

Socialist

C

Radicals

D

Marxist

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The command economy is a key feature of any communist society. ... Also known as a planned economy, command economies have as their central tenet that government central planners own or control the means of production within a society.

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. Which of the following is considered as factor of production as economic resources can exist in an economy and non -transferable into consumer goods?

A

Knowledge

B

Entrepreneurship

C

Land

D

Capital

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The factors of production are resources that are the building blocks of the economy; they are what people use to produce goods and services. Economists divide the factors of production into four categories: land, labor, capital, and entrepreneurship.

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Who originated the technique of indifference curve in England in 1881?

A

Fransis. Y. Edworth

B

Adam Smith

C

Alfred Marshall

D

A.C. Pigou

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The theory of indifference curves was developed by Francis Ysidro Edgeworth, who explained in his 1881 book the mathematics needed for their drawing; later on, Vilfredo Pareto was the first author to actually draw these curves, in his 1906 book.

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Which of the following situation occurs when aggregate demand is growing at an unsustainable rate leading to increased pressure on scarce resources and a positive output gap?

A

Cost Pull Inflation

B

Cost Push Inflation

C

Demand Push Inflation

D

Demand pull inflation

In General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Demand pull inflation occurs when aggregate demand and output is growing at an unsustainable rate leading to increased pressure on scarce resources and a positive output gap

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. Restrictions to entry is a characteristic of which of the following market?

A

Perfect Market

B

Imperfect Market

C

Totally perfect

D

Oligopoly

Market General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In an oligopoly, there are only a few firms that make up an industry. This select group of firms has control over the price and, like a monopoly; an oligopoly has high barriers to entry. Main characteristic of oligopoly is interdependence of firms in the industry

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. Which growth model was adopted in the 1st Five Year Plan?

A

Harrod - Domar

B

Harrold - Dimmer

C

Doma - Harro

D

Dimman - Harrod

FYP General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The First Five-year Plan was launched in 1951 which mainly focused in the development of the primary sector. The First Five-Year Plan was based on the Harrod–Domar model with few modifications.

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Which of the following curve means that an increase in the wages induces workers to increase the quantity of labour they supply?

A

Upward

B

Downward

C

Vertical

D

Horizontal

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

An upward-sloping labor supply curve means that an increase in the wage induces workers to increase the quantity of labor they supply.

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. Under price discrimination mechanism, Dispose of surplus stock is considered as what?

A

Constraint

B

Feature

C

Objective

D

Criteria

# General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Price discrimination charges customers different prices for the same products based on a bias toward groups of people with certain characteristics—such as educators versus the general public, domestic users versus international users, or adults versus senior citizens.

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. Which of the following is measured against the average age that the individual is expected to reach?

A

Low life expectancy

B

Low standard of education

C

Poor health care

D

Unemployment

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Life expectancy is a statistical measure of the average time an organism is expected to live, based on the year of its birth, its current age, and other demographic factors including sex. The most commonly used measure is life expectancy at birth, which can be defined in two ways.

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. Which of the following is used to refer to the actions of central banks to achieve macroeconomic policy objectives such as price stability, full employment, and stable economic growth?

A

Fiscal policy

B

Monetary policy

C

Corporate policy

D

Government policy

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Monetary policy refers to the actions of central banks to achieve macroeconomic policy objectives such as price stability, full employment, and stable economic growth. Fiscal policy refers to the tax and spending policies of the federal government.

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Which of the following is a narrow indicator of economic development that excludes non-economic indicators such as leisure time, access to health, education, environment, freedom or social justice?

A

NNP

B

GNP

C

GDP

D

Per Capita income

GDP General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Increase in output of goods and services and in income does not imply an improvement in the standard of living of the people because GDP is a narrow indicator of economic development that does not include non-economic indicators such as leisure time, access to health, education, environment, freedom or social justice.

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Which of the following is NOT a type of inflation on the basis of speed?

A

Running inflation

B

Scrolling inflation

C

Galloping inflation

D

Walking inflation

inflation General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Types Of Inflation On The Basis Of Speed:
1.Creeping inflation: the inflationary rate is less than 2% that means prices are increasing gradually.
2.Walking inflation: the inflationary rate of a country is around 5% little more than creeping.
3.Running inflation: the rate of growth in prices are more i.e. the inflation is growing at the rate of 10%.
4.Galloping inflation: higher growth rate compared to the earlier stages i.e. the change is around 25%.

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. The neoclassical model of economic growth

A

assumes that there is a single homogenous good produced by capital and labor

B

was originally conceived of by Robert Solow

C

was originally conceived of by Adam Smith

D

assumes that there is a single homogenous good produced only by labor

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Robert Solow and Trevor Swan first introduced the neoclassical growth theory in 1956. The theory states that economic growth is the result of three factors—labor, capital, and technology

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. Which economic concept deals with relationship between inflation and unemployment

A

Philips Curve

B

Marshall Concept

C

Demand and Supply

D

Wants and Demands

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Phillips curve shows the relationship between inflation and unemployment. In the short-run, inflation and unemployment are inversely related; as one quantity increases, the other decreases. In the long-run, there is no trade-off.

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. The statement "Underdeveloped countries are the slums of the World Economy" is given by

A

A. N Cairncross

B

David Ricardo

C

Ragnar Nurkse

D

G. Mrydal

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

This statement was given by Cairncross a famous economist whose findings are basis for macroeconomic study in the current economic world.

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. What is National disposable income?

A

It refers to acquiring of final goods and services not through regular market transactions

B

It refers to the income which is available to the whole economy for spending or disposal

C

It refers to the flow of goods and services between sectors of economy

D

It refers to the flow of money between sectors of economy

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

National disposable income = National income + Net indirect taxes + Net current transfers from rest of the world simply put. Net Disposable Income Is the Income which is at the disposal of the nation as a whole for spending or disposal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. The government introduced an agricultural starategy which gave rise to green revolution in india, this is with regard to which plan?

A

Sixth Five Year Plan

B

Second Five Year Plan

C

Third Five Year Plan

D

First Five Year Plan

# General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The third five-year plan was implemented during the 1961-1966 time period. It was emphasized on the need for growth in agriculture and hence production

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. In 1944, the Gandhian plan based upon Gandhian philosophy was presented by

A

Shriman Narayan Agarwal

B

P. Mahanbolish

C

Indira Gandhi

D

Jawahar Lal Nehru

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Gandhian Plan: Sriman Narayan Agarwal formulated `Gandhian Plan` in 1944.

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. Microeconomics is concerned with

A

the economy as a whole

B

the electronics industry

C

the study of individual economic behaviour

D

the interactions within entire econmy

# General Economics Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Microeconomics is a branch of economics that studies the behaviour of individuals and firms in making decisions regarding the allocation of limited resources.

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. Which method of calculating National Income relates to different factors-land, labor, capital and organisation?

A

Income Method

B

Production Method

C

Expenditure Method

D

Source Method

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Income method, also known as factor income method, is used to calculate all income accrued to the basic factors of production used in producing national product. Traditionally, there are four factors of production, namely land, labor, capital, and organization.

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. Rolling Plan was also known as

A

Second Five Year Plan

B

Fourth Five year Plan

C

Fifth Five year Plan

D

Sixth Five year Plan

# General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Janta Government terminated the fifth five year plan in 1977-78 and launched its own sixth five year plan for period 1978-83 and called it a Rolling Plan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. National Expenditure may be equal to

A

National Income

B

National Income+Taxes

C

National Income - Taxes

D

National Income + National Savings

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Total level of expenditure in a national economy, equivalent to its total level of output and total level of income.

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. The term which is the opposite situation of inflation and is the state of falling of prices and rising of money is

A

Deflation

B

Stagflation

C

Consumption

D

Recession

# General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Inflation is an increase in the general prices of goods and services in an economy. Deflation, conversely, is the general decline in prices for goods and services, indicated by an inflation rate that falls below zero percent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. Which one of the following is CORRECT with reference to econometrics?

A

The application of statistical and mathematical theories to economics

B

Calculations with regard to supply and demand

C

It is a branch of macro economics of mathematical methods

D

It is a branch of micro economics of mathematical methods

General General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Econometrics is the use of statistical methods using quantitative data to develop theories or test existing hypotheses in economics or finance. Econometrics relies on techniques such as regression models and null hypothesis testing. Econometrics can also be used to try to forecast future economic or financial trends.

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. An underdeveloped economy is characterized by

A

High per capita real income

B

Large proportion of labour force in the tertiary sector

C

State of deprivation of large proportion of population

D

Low per capita real income

# General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

An underdeveloped economy is characterised by state of deprivation of large proportion of population. Apart from that, other characteristics of an underdeveloped economy are low per capita income, a higher proportion of labour force involved in primary sector activities.

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. What is the structure or format of TAN?

A

Five Alphabets followed by four digits and an alphabet

B

Four Alphabets followed by five digits and an alphabet

C

Four alphabets follwed by six digits

D

Five alphabets followed by five digits

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

TAN structure is as follows: RAJA99999B: First four characters are letters, next five are numerals, last character is a letter. Each tax deductor is uniquely identified by a TAN. The first three characters represent the city or state where the TAN was issued.

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. Whose opinions have revolutionised the scope of macro economics?

A

Adam Smith

B

J.M. Keynes

C

Marshall

D

Pigou

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

J.M. Keynes opinions have revolutionised the scope of macro economics.

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. The economic reform, popularly known as Liberalization, Privatization, and Globalization was aimed at making the Indian economy as fastest growing economy and globally competitive. This process started in the

A

Early 1990s

B

Early 1980s

C

Early 2000s

D

Late 1980s

General General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Early 1990s

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. Which type of inflation is caused due to excessive growth of money supply in the economy?

A

Cost push inflation

B

Cost pull inflation

C

Demand pull inflation

D

Demand push inflation

inflation General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

According to Keynesian economists, inflation comes in two varieties: demand-pull and cost-push. Demand-pull inflation occurs when consumers demand goods, possibly because of the larger money supply, at a rate faster than production. Cost-push inflation occurs when the input prices for goods tend to rise, possibly because of a larger money supply, at a rate faster than consumer preferences change.

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. According to the economist Coulborn, too much money chasing too few goods is

A

Globalization

B

Inflation

C

Liberalization

D

Economic growth

inflation General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

According to economist Coulborn, "too much money chasing too few goods" is a description of inflation. This is a definition of it as a monetary phenomenon rather than a phenomenon of rising prices. This is a common view perspective of the situation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. The cost inflation index is mainly used to compute :

A

Business income

B

Long term capital gain

C

Short term capital gain

D

Income from other sources

Inflation General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A Cost Inflation Index table is used to calculate the long term capital gains from a transfer or sale of capital assets.

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. When a commodity is sold at a lower price in "Foreign markets: and at a higher price in "Domestic markets" then the strategy is known as

A

Dumping

B

Multi Plant Monopoly

C

Peak load Pricing

D

Price Ceiling

Pricing General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dumping is a term used in the context of international trade. It`s when a country or company exports a product at a price that is lower in the foreign importing market than the price in the exporter`s domestic market.

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. The Gram Panchayats have been mandated for the preparation of Gram Panchayat Development Plans (GPDP). The People`s plan campaign for preparing GPDP for 2020-21 was initiated under

A

Sabki Yojna Sabka Vikas

B

Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana

C

Pradhan Mantri Adhrash Gram Yojana

D

Mission Indradhanush

GPDP General Economics Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The People`s Plan Campaign commenced on 1st May to 15th June, 2020 for preparing GPDP for 2020-21. The campaign initiated under "Sabki Yojana Sabka Vikas" will be an intensive and structured exercise for planning at Gram Sabha through convergence between Panchayati Raj Institutions (PRIs) and concerned Line Departments of the State

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Which of the following in example of variable cost?
i. Rent
ii. Utility cost.
iii. Employee salaries

A

Only i

B

Only ii

C

Both i and ii

D

Both ii and iii

Cost General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. Which of the following options points to a demand for one product as a consequence of demand for a parent product?

A

Company Demand

B

Composite Demand

C

Short-term Demand

D

Derived Demand

Demand Curve General Economics Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Derived demand—in economics—is the demand for a good or service that results from the demand for a different, or related, good or service. It is a demand for some physical or intangible thing where a market exists for both related goods and services in question. Derived demand can have a significant impact on the derived product`s market price.

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. From the following options, indentify the reason, best suited why underdeveloped countries make a fiscal policy?

A

Reduces labor taxes, especially at low income levels.

B

Accelerate the rate of capital formation and investment

C

Provide well-designed tax incentives that reduce the cost of capital

D

Increase the potential output as a major advanced and emerging market economies.

Fiscal Policy General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The foremost aim of fiscal policy in underdeveloped countries is to mobilize resources in the private and public sectors. ... Therefore, the governments of such countries through forced savings pushes the rate of investment and capital formation which in turn accelerates the rate of economic development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. When two goods are perfectly complementary, the indifference curve

A

intersect each other

B

is L shaped

C

is a straight line

D

is concave at the origin

# General Economics Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

VISITORS COUNT 2 9 5 6 3 6