Awards Questions with solutions MCQs

1. The Golden Peacock Global Award is given for outstanding work in which of the following fields?

A

Corporate Governance

B

Economy

C

Medicine

D

Sports

Awards Health Educator set 1
Correct Answer : A
Explanation :

The prestigious Golden Peacock Awards are conferred for contribution in the field of Corporate Governance and Sustainability.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which among the following is known as Asia`s version of Nobel Prize?

A

UNESCO Human Rights Award

B

Mahatma Gandhi Peace Prize

C

Pulitzer Prize

D

Ramon Magsaysay Award

Awards Health Educator set 1
Correct Answer : D
Explanation :

The Ramon Magsaysay Award is also known as Asia`s Nobel Prize. It was instituted in the honor of the former President of Philippines, Ramon Magsaysay

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. In which year Mahavir Chakra award was introduced?

A

1961

B

1958

C

1950

D

1952

Awards Health Educator set 1
Correct Answer : C
Explanation :

26 January 1950

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The Golden Globe Award is conferred for outstanding work in which of the following fields?

A

Sports

B

Film

C

Economy

D

Medicine

Awards Health Educator Set 2
Correct Answer : B
Explanation :

The Golden Globe Awards is conferred by Hollywood Foreign Press Association (HFPA) to personalities in the film and television industry for their outstanding work. It is usually held every January and is a major part of the film industry`s awards season, which ends with the Academy Awards.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which among the following is known as Alternative Nobel Prize?

A

Mahatma Gandhi Peace Prize

B

Pulitzer Prize

C

Ramon Magsaysay Award

D

Right Livelihood Award

Awards Health Educator Set 2
Correct Answer : D
Explanation :

The Right Livelihood Award, also known as the "alternative Nobel prize" for human rights

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. ____________ is the third-highest civilian award in India.

A

Padma Bhushan

B

Sahitya Akademi Awards

C

Padma Vibhushan

D

Padma Shri

Awards Health Educator Set 2
Correct Answer : A
Explanation :

The Padma Bhushan is the third-highest civilian award in the Republic of India, preceded by the Bharat Ratna and the Padma Vibhushan and followed by the Padma Shri. Instituted on 2 January 1954, the award is given for "distinguished service of a high order...without distinction of race, occupation, position or sex."

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which is the highest Military award in India?

A

Ashoka Chakra

B

Maha Vir Chakra

C

Param Vir Chakra

D

Vir Chakra

Awards Health Educator Set 2
Correct Answer : C
Explanation :

The Param Vir Chakra (PVC) is India`s highest military decoration, awarded for displaying distinguished acts of valour during wartime. Param Vir Chakra translates as the "Wheel of the Ultimate Brave", and the award is granted for "most conspicuous bravery in the presence of the enemy".

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The OSCAR Awards were first presented in

A

1934

B

1901

C

1929

D

1917

Awards JSA 2021
Correct Answer : C
Explanation :

On May 16, 1929, the Academy of Motion Picture Arts and Sciences hands out its first awards, at a dinner party for around 250 people held in the Blossom Room of the Roosevelt Hotel in Hollywood, California.

Correct Answered :

Wrong Answered :

CONTACT US

  • J & K

  • admin@prepmart.in

  • LIKE AND SHARE YOUR EXPERIENCE

    Like Us on Facebook Join Us on Telegram
    VISITORS COUNT 7 6 6 3 7 9
    Developed By : Azhar Rashid Teli