General Science MCQs For JKSSB

1. CNG is a fuel gas which is mainly composed of methane that is used for vehicles in general. Here CNG stands for

A

Complex nitrous gas

B

certified national gas

C

compressed natural gas

D

coal and nucleotide gas

Chemistry JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

compressed natural gas

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. Which of the following instruments is used to measure the blood pressure of the Human body?

A

Endoscope

B

Thermometer

C

Stethoscope

D

Sphygmomanometer

Biology JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

To measure blood pressure, your doctor uses an instrument call a sphygmomanometer, which is more often referred to as a blood pressure cuff. The cuff is wrapped around your upper arm and inflated to stop the flow of blood in your artery.

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. What is the full form of MSG, a chief flavor enhancer used in the food industry?

A

Monosodium glycinate

B

Monosodium glutamate

C

Monosodium glutamine

D

Monosulphur glycerol

Chemistry JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Monosodium glutamate (MSG) is a flavor enhancer commonly added to Chinese food, canned vegetables, soups and processed meats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. Which of the following options is an example for chemical change?

A

Crystallization of salt

B

Evaporation

C

Burning of coal

D

Melting of ice

Chemistry JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Burning of coal is a chemical change. When coal is burnt, the chief component, carbon is changed to carbon dioxide. This process cannot be reversed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. Which of the following substances is usually used in cold countries to melt ice accumulated on the roads during winter?

A

Salt

B

Urea

C

Boric Acid

D

Hydrogen Peroxide

Chemistry JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rock salt or halite is the form of sodium chloride. Brine is a solution of water and salt has a lower freezing point than pure water putting salt or saltwater on ice that is near 0oC will cause it to melt. It is called as de-icing done after snowstorm to improve traction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. Which of the following when added to pure water usually increases its surface tension?

A

Detergent

B

Sodium Chloride

C

Kerosene oil

D

Phenyl

Chemistry JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The surface tension of water is increased when salt is added to it. Although the strong interactions between sodium cations and partial negative oxygen, and chloride anions and partial positive hydrogens disrupt some hydrogen bonding between water molecules, they actually strengthen the surface tension of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. The period of transition from childhood and adulthood is known as

A

Maturity

B

Courtship

C

Adulthood

D

Adolescence

Biology JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Adolescence is the period of transition between childhood and adulthood. Children who are entering adolescence are going through many changes (physical, intellectual, personality and social developmental). Adolescence begins at puberty, which now occurs earlier, on average, than in the past.

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. The branch of Physics concerned with the properties of sound.

A

Rhythm

B

Resonance

C

Acoustics

D

Announce

Physics JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Acoustics is a branch of physics that deals with the study of mechanical waves in gases, liquids, and solids including topics such as vibration, sound, ultrasound and infrasound.

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. The process of breaking molecules in the absence of oxygen is called ___________.

A

Photosynthesis

B

Aerobic Respiration

C

Anaerobic Respiration

D

Evapotranspiration

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Anaerobic Respiration

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. What is the SI unit of the electric current?

A

Candela

B

Pascal

C

Mole

D

Ampere

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ampere

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which is the most abundant gas in earth`s atmosphere?

A

Oxygen

B

Hydrogen

C

Carbon Dioxide

D

Nitrogen

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nitrogen

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Which of the following is an example of vector quantity?

A

Momentum

B

Mass

C

Volume

D

Speed

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Momentum

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. In Ozone, which layer is termed as "good ozone"?

A

Mesosphere

B

Troposphere

C

Exosphere

D

Stratosphere

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which of the following vitamins is also known as Thiamine?

A

Vitamin C

B

Vitamin B1

C

Vitamin B6

D

Vitamin B12

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Thiamin (thiamine), or vitamin B1, is a water-soluble vitamin found naturally in some foods, added to foods, and sold as a supplement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Which of the following vitamin deficiencies causes Xerophthalmia?

A

Vitamin A

B

Vitamin E

C

Vitamin K

D

Vitamin B12

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vitamin A

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which of the following is an example of mineral fuel?

A

Bauxite

B

Manganese

C

Mica

D

Coal

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Coal

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which type of energy source is solar energy?

A

Conventional

B

Non-Renewable

C

Non-Conventional

D

Exhaustible

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Non-Conventional

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. What is the atomicity of Helium?

A

2

B

1

C

8

D

3

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Which of the following is an example of amorphous solid?

A

Mica

B

Quartz

C

Diamond

D

Rubber

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rubber

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. Which of the following has the lowest frequency in an electromagnetic spectrum?

A

Gamma Rays

B

Micro Waves

C

Radio Waves

D

Alpha Waves

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Radio Waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. What is the SI unit of the wavelength?

A

Watt

B

Hertz

C

Metre

D

Second

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Wavelength is a distance so the meter is the SI unit, but wavelengths are small so are typically given in nano meters

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. Which of the following particles has no electrical charge?

A

Positron

B

Electron

C

Neutron

D

Proton

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Neutron

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. What is the chemical symbol of Sodium?

A

Au

B

Na

C

Pb

D

Ag

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Na

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which of the following processes denotes water soluble inorganic nutrients go down into the soil horizon and gets precipitated as unavailable salts?

A

Eutrophication

B

Fragmentation

C

Leaching

D

Biomagnification

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Leaching

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which of the following gas laws shows the relationship of volume and number of gas particles?

A

Avogadro Law

B

Gay Lussac`s Law

C

Charles Law

D

Boyle`s Law

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Avogadro Law

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. The electrical instrument rheostat is used to control electric current by varying the _________.

A

Resistance

B

Frequency

C

Capacitance

D

Inductance

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Resistance

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. Autotrophic nutrition is found only in ________.

A

Fishes

B

Green Plants

C

Birds

D

Mammals

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Green Plants

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which of the following devices converts mechanical energy into electrical energy?

A

Battery

B

Solar Energy

C

Generator

D

Electrical Fuse

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The device which converts mechanical energy into electrical energy.is Electric generator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Which of the following forms of energy is an example of a primary energy source?

A

Sun

B

Biofuels

C

Liquified Petroleum Gas (LPG)

D

Diesel

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Sun is the primary source of energy for Earth`s climate system is the first of seven Essential Principles of Climate Sciences. Principle 1 sets the stage for understanding Earth`s climate system and energy balance. The Sun warms the planet, drives the hydrologic cycle, and makes life on Earth possible. Each second, more than four million tonnes of matter are converted into energy within the Sun`s core, producing neutrinos and solar radiation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. Which of the following is an example of secondary electrical battery?

A

Leclanche cell

B

Nickel - Cadmium Battery

C

Dry Cell

D

Lithium Cell

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Nickel - Cadmium Battery

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. Which Newton`s law gives the relationship between force, mass and acceleration?

A

Newton`s Law of Cooling

B

Newton`s Second Law of Motion

C

Newton`s Third Law of Motion

D

Newton`s First Law of Motion

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Newton`s Second Law of Motion

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which of the following protocols is related to ozone layer depletion?

A

Montreal Protocol

B

Kyoto Protocol

C

Cartagena Protocol

D

Nagoya Protocol

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Montreal Protocol

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. Which of the following helps to translocate a variety of organic and inorganic solutes from the leaves to other parts of the plants?

A

Cortex

B

Pith

C

Phloem

D

Xylem

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Phloem

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which of the following terms denotes the physical position and functional role of a species within the community?

A

Biomass

B

Ecological Pyramid

C

Ecological Niche

D

Ecotone

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ecological Niche

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. Which of the following vitamin deficiencies causes rickets in children?

A

Vitamin K

B

Vitamin D

C

Vitamin C

D

Vitamin A

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vitamin D

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. Which of the following states of matter has indefinite shape and indefinite volume?

A

Solid

B

Gas

C

Liquid

D

Plasma

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Gas

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. What is the SI unit of the thermodynamic temperature?

A

Ampere

B

Candela

C

Kelvin

D

Mole

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kelvin

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. Which of the following pigments gives green colour to the leaves?

A

Nucleus

B

Cytoplasm

C

Chlorophyll

D

Mitochondria

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Chlorophyll

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. Which of the following waves is an example of longitudinal waves?

A

Ultrasonic Waves

B

Micro Waves

C

Light Waves

D

Infrared Waves

General Science Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Ultrasonic Waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. What is the atomicity of nitrogen?

A

3

B

8

C

1

D

2

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

2

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. Which of the following type of solids are anisotropic in nature?

A

Amorphous Solid

B

Pseudo Solid

C

Super Cooled Liquid

D

Crystalline Solid

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Crystalline Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. What is the scientific name of Vitamin B9?

A

Pyridoxine

B

Ascorbic Acid

C

Riboflavin

D

Folic Acid

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Folic Acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. What is the chemical symbol of Silver?

A

Au

B

K

C

Ag

D

Pb

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ag

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. Which of the following laws states that for every action, there is an equal and opposite reaction?

A

Newton`s First Law of Motion

B

Newton`s Third Law of Motion

C

Newton`s Law of Cooling

D

Newton`s second Law of Motion

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Newton`s Third Law of Motion

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. What is the second layer of the earth`s atmosphere?

A

Exosphere

B

Mesosphere

C

Troposphere

D

Stratosphere

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. In which of the following medium sound travels faster?

A

Solid

B

Fluid

C

Gas

D

Liquid

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Which of the following is an example of ferrous mineral?

A

Graphite

B

Manganese

C

Gold

D

Mica

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Manganese

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. Which of the following devices is used to measure potential difference between two points in a circuit?

A

Voltmeter

B

Galvanometer

C

Pycnometer

D

Ammeter

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Voltmeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. Which of the following vitamin deficiencies causes scurvy?

A

Vitamin C

B

Vitamin K

C

Vitamin E

D

Vitamin A

Vitamins Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vitamin C

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Mole is the SI unit of ____

A

Luminous Intensity

B

Electric Current

C

Thermodynamic Temperature

D

Amount of Substance

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Amount of Substance

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. The relationship between which two gas variables are shown in Charles law?

A

Pressure - Temperature

B

Temperature - Volume

C

Pressure - Volume

D

Volume - Number of Gas Particles

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Temperature - Volume

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. In which continent is ozone hole found for the first time?

A

South America

B

Africa

C

Antarctica

D

North America

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Antarctica

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. On which quantum number does the orientation of atomic orbitals depend?

A

Principal Quantum Number

B

Azimuthal Quantum Number

C

Magnetic Quantum Number

D

Spin Quantum Number

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Magnetic Quantum Number

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Which of the following is known as black gold?

A

Petroleum

B

Coal

C

Wood

D

Biofuel

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Petroleum is called black gold because when the crude oil is extracted from the soil below, it is black in colour.

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. The amount of electric current flowing per unit area is called ___

A

Current Density

B

Electrical Resistivity

C

Electrical Power

D

Electric Potential

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Current Density

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Light year is the unit of measurement of ___

A

Time

B

Acceleration

C

Velocity

D

Distance

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Distance

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which of the following group of animals get nutrition by feeding on both plants and animals?

A

Carnivores

B

Omnivores

C

Autotrophs

D

Herbivores

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Omnivores

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Which of the following terms denotes the decomposed organic matter?

A

Humus

B

Litter

C

Explant

D

Callus

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Humus

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. The process of removal of metabolic waste from the body is known as ______

A

Gastrulation

B

Excretion

C

Photosynthesis

D

Digestion

Biology Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Excretion

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. In which layer of the earth`s atmosphere do precipitation occur?

A

Mesosphere

B

Exosphere

C

Stratosphere

D

Troposphere

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Troposphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Which of the following states of matter has the strongest intermolecular forces?

A

Plasma

B

Gas

C

Liquid

D

Solid

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Solid

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. What is the chemical symbol of Iron?

A

In

B

Cu

C

Ir

D

Fe

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Fe

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. Which of the following quantities is conserved in Bernoulli`s theorem?

A

Linear Momentum

B

Weight

C

Energy

D

Angular Momentum

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Energy

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. Which type of energy source is tidal energy?

A

Non-Renewable

B

Conventional

C

Exhaustible

D

Non-Conventional

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Non-Conventional

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. Which of the following vitamins is also known as Ascorbic Acid?

A

Vitamin C

B

Vitamin B1

C

Vitamin B2

D

Vitamin B6

Chemistry Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vitamin C

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. Which of the following radiations has the highest penetrating power?

A

Infrared Radiation

B

Alpha Radiation

C

Gamma Radiation

D

Beta Radiation

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gamma Radiation

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. Which of the following quantities has only magnitude?

A

Momentum

B

Speed

C

Velocity

D

Force

Physics Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Speed

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Sudden increase in temperature during the day is prevented by the

A

Atmosphere

B

Clouds

C

Rain

D

Acid Rain

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. A coil with 25 turns and 2 cm length is passed in 1 second over a bar magnet`s north pole and pulled away in 0.5 sec through the same distance. What will you observe?

A

The current induced in the coil is highest when the coil is moved parallel to the magnetic field.

B

The current induced in the coil is highest when the coil is moved at an angle of 45 degrees to the magnetic field to the magnetic field.

C

The current induced in the coil is highest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field.

D

The current induced in the coil is lowest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The current induced in the coil is highest when the coil is moved perpendicular to the magnetic field.

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Which one of the following statements holds true for a human being?

A

About 12% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

B

About 2% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

C

About 10% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

D

About 22% of all the food consumed by it gets converted to its body mass and is made available for the next level of consumers

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. As per the rules of operations on scalars which of the following statements isnot correct about vectors in the context of Physical quantities?

A

Any two arbitrary vectors can be multiplied

B

Any arbitrary vector can be multiplied by an arbitrary scalar

C

Any two arbitrary vectors can be added if they have the same units

D

None of these

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. The solar energy reaching unit area at outer edge of the earth`s atmosphere exposed perpendicularly to the rays of the Sun at the average distance between the Sun and earth is known as

A

Thermal power

B

Solar constant

C

Voltaic coefficient

D

Energy coefficient

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Biological magnification refers to

A

the increase in the concentration of toxin as we move to the top of food web

B

the micro and macro organisms that live in an ecosystem

C

The number of levels in the food web

D

the system of consumption of various foods

science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Longitudinal waves with amplitude A=0.1 can be propagated through fluids and solids with volume 2.0 m because

A

Fluids and solids have bulk modulus

B

Fluids have shear modulus and solids have bulk modulus

C

They both possess shear modulus

D

Fluids have bulk modulus and solids have shear modulus

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. Carbon and energy requirements of the autotrophic organism are fulfilled b

A

Transpiration

B

Digestion

C

Respiration

D

Photosynthesis

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. A particle moves on X-axis starting from x=1.0 If the particle moves 5.0 units in the positive direction and 3.0 units in the negative direction, then the displacement d is given by the expression

A

d=5.0+3.0

B

d=5.0-3.0

C

d=5.0+3.0-1.0

D

d=5.0-3.0-1.0

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Which one of the following is true for ozone?

A

Ozone is a deadly poison

B

Ozone is not harmful

C

Ozone is essential for all aerobic forms of life

D

Ozone is essential for the metabolic activities of plants

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Firewood has low heat content per kg of its mass. Which one of the following technologies can be used to convert firewood to a better source of energy?

A

Converting it into fossil fuel

B

Burning it in limited supply of oxygen

C

Converting it into bio gas

D

Converting it into ash

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. Which isotope is used for the treatment of cancer

A

Radium

B

Cobalt

C

Iodine

D

Uranium

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

B

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which of the following organisms derives its nutrition directly from other organisms?

A

Leech

B

Aspergillus

C

Paramecium

D

None of these

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. During the process of photosynthesis in a neem tree, the first step is

A

Absorption of light energy by chlorophyll

B

Reduction of carbon dioxide to Carbohydrates

C

splitting of water molecules in hydrogen and oxygen

D

Conversion of light energy to chemical energy

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Deficiency of Vitamin D causes

A

Rickets

B

Night Blindness

C

Scurvy

D

Beri-Beri

Science Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. Uptake of Nitrogen in the Neem tree is in the form of

A

Organic compounds prepared by bacteria from atmospheric nitrogen.

B

Nitrous oxide through gaseous exchange from stomata of the plant

C

Nitric oxide through gaseous exchange from stomata of the plant

D

Nitrous oxide through roots of the plant

Chemistry Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. The solid or liquid particles suspended in the air are called

A

Acid

B

Hydrocarbons

C

Aerosols

D

Water

Chemistry Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. Which of the following is NOT a communicable disease?

A

Epilepsy

B

Rabies

C

Pertussis

D

Shegellosis

Diseases Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Epilepsy is a central nervous system (neurological) disorder in which brain activity becomes abnormal, causing seizures or periods of unusual behavior, sensations and sometimes loss of awareness. Anyone can develop epilepsy. Epilepsy affects both males and females of all races, ethnic backgrounds and ages.

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. The hormone released by the pineal gland that regulates the sleep-wake cycle is called _______.

A

Melatonin

B

Serotonin

C

Morphine

D

Oxytocin

General Science DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Ammeter is used to measure _______ flow in the device.

A

Force

B

Voltage

C

Current

D

Resistance

General Science DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. Which of the following is known as amphibians of the plant kingdom?

A

Angiopserm

B

Pteridophyte

C

Gymnosperm

D

Bryophyte

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bryophyte

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Which among the following has the lowest calorific value?

A

Wood

B

Hydrogen

C

Kerosene

D

Petrol

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Wood

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. What is the value of absolute zero temperature in Kelvin scale?

A

- 273.15 K

B

0 K

C

- 100 K

D

- 459.69 K

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Absolute zero, technically known as zero kelvins, equals −273.15 degrees Celsius, or -459.67 Fahrenheit, and marks the spot on the thermometer where a system reaches its lowest possible energy, or thermal motion.
Absolute zero on Kelvin scale is 0K , the lowest temperature possible .

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. At which place on earth the value of gravity is maximum?

A

Tropic of Capricorn

B

Equator

C

Poles

D

Tropic of Cancer

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Poles

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. What is the source of formic acid?

A

Ant

B

Tomato

C

Ginger

D

Apple

General Science DHOBI Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Anaerobic decomposition is carried out in absence of ___

A

Carbon Dioxide

B

Oxygen

C

Hydrogen

D

Methane

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Oxygen

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which of the following instruments is used to measure the speed of wind?

A

Anemometer

B

Seismometer

C

Barometer

D

Hydrometer

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Anemometer

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which of the following is an example of simple permanent tissue in plants?

A

Sclerenchyma

B

Phloem

C

Sieve Tube

D

Xylem

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sclerenchyma

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Lanthanides belongs to which block of elements in the modern periodic table?

A

s-block

B

f-block

C

p-block

D

d-block

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

f-block

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. In which of the following population interaction, both species get harmed?

A

Parasitism

B

Commensalism

C

Amensalism

D

Competition

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Competition

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Basic solution turns red litmus paper into which colour?

A

White

B

Black

C

Green

D

Blue

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Blue

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. Which of the following layers lies immediately above the troposphere?

A

Stratosphere

B

Thermosphere

C

Mesosphere

D

Ionosphere

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Stratosphere

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Which of the following countries is known as Country of Winds?

A

Denmark

B

India

C

Argentina

D

England

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Denmark

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. Which of the following tides has the least difference between high and low tides?

A

Ebb Tide

B

Flood Tide

C

Spring Tide

D

Neap Tide

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Neap Tide

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. Land breeze is an example of which type of heat transfer mechanism?

A

Convection

B

Insulation

C

Conduction

D

Radiation

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Convection

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. The property of metals by which they can be beaten into thin sheets is called _

A

Malleability

B

Ductility

C

Luster

D

Sonorous

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Malleability

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. Which of the following animals is an example of viviparous?

A

Human

B

Penguin

C

Hen

D

Octopus

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Human

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Which of the following types of radiation does earth emit?

A

Ultraviolet

B

Gamma

C

Visible

D

Infrared

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Infrared

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Which of the following is an example of noble metal?

A

Tin

B

Platinum

C

Nickel

D

Iron

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Platinum

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. In human blood, the haemoglobin is present in ___

A

White Blood Cells (WBC)

B

Red Blood Cells (RBC)

C

Platelets

D

Lymph

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Red Blood Cells (RBC)

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. Magnetite is an ore of which metal?

A

Iron

B

Aluminium

C

Zinc

D

Copper

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Iron

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. The Kigali agreement aims to phase out which of the following gases?

A

Hydrofluorocarbons

B

Nitrogen

C

Inert Gases

D

Oxygen

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hydrofluorocarbons

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which of the following particles has the smallest mass?

A

Muon

B

Proton

C

Electron

D

Neutron

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Electron

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Which of the following vitamins is also known as Riboflavin?

A

Vitamin B1

B

Vitamin B6

C

Vitamin B2

D

Vitamin C

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Vitamin B2

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. Where was the world`s first oil well drilled?

A

Russia

B

India

C

The United States of America

D

China

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The United States of America

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. What is the SI unit of the frequency?

A

Metre

B

Second

C

Watt

D

Hertz

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Hertz

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Which of the following group of animals get nutrition by feeding only on plants?

A

Detritivores

B

Omnivores

C

Herbivores

D

Carnivores

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Herbivores

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following has maximum wavelength in an electromagnetic spectrum?

A

Infrared Rays

B

Radio Waves

C

Micro Waves

D

Gamma Rays

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Radio Waves

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Which type of energy source is wind energy?

A

Non-Renewable

B

Exhaustible

C

Non-Conventional

D

Conventional

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Non-Conventional

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. Which of the following vitamin deficiencies causes Beriberi?

A

Vitamin B12

B

Vitamin B1

C

Vitamin E

D

Vitamin K

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vitamin B1

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. The process of acquiring oxygen from outside the body to break-down the food sources for cellular needs is called ____________.

A

Translocation

B

Transpiration

C

Respiration

D

Photosynthesis

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Respiration

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. What is the chemical symbol of Lead?

A

Pb

B

Au

C

Fe

D

K

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Pb

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Which is the second most abundant gas in earth`s troposphere?

A

Hydrogen

B

Nitrogen

C

Carbon Dioxide

D

Oxygen

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Oxygen

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. What is the atomicity of Argon?

A

2

B

1

C

8

D

3

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

1

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. The ratio of tensile stress (σ) to the longitudinal strain (ε) is defined as _______.

A

Bulk Modulus

B

Young`s modulus

C

Shear Modulus

D

Poisson Ratio

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Young`s modulus

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. Which of the following gas laws shows the relationship of pressure and temperature?

A

Avogadro Law

B

Boyle`s Law

C

Gay Lussac`s Law

D

Charles Law

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gay Lussac`s Law

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. Which of the following is an example of scalar quantity?

A

Force

B

Speed

C

Momentum

D

Velocity

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Speed

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. What is the SI unit of the amount of substance?

A

Pascal

B

Ampere

C

Mole

D

Candela

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mole

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. Which of the following processes denotes degradation of detritus into simpler inorganic substances by bacterial and fungal enzymes?

A

Leaching

B

Eutrophication

C

Catabolism

D

Biomagnification

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Catabolism

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which of the following devices is used to measure electrical resistance in a circuit?

A

Galvanometer

B

Voltmeter

C

Ammeter

D

Ohmmeter

General Junior Supervisor Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ohmmeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. What is the causative organism for Tuberculosis?

A

Fungus

B

Bacteria

C

Virus

D

Protozoa

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Tuberculosis (TB) is caused by a bacterium called Mycobacterium tuberculosis. The bacteria usually attack the lungs, but TB bacteria can attack any part of the body such as the kidney, spine, and brain.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Aspirin is:

A

Acetylsalicylic acid

B

Benzoyl salicylic acid

C

Chlorobenzoic acid

D

Anthranilic acid

Acids Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Acetylsalicylic acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. The loudness of sound varies directly with the vibrating body`s:

A

intensity

B

amplitude

C

pitch

D

quality

Sound Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

amplitude

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which acid is used in the body to help digestion:

A

Hydrochloric Acid

B

Sulphuric Acid

C

Acetic Acid

D

Boric Acid

Acids Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hydrochloric Acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. A man presses more weight on earth at:

A

Sitting position

B

Standing Position

C

Lying Position

D

None of these

Pressure Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Standing Position

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. AIDS virus has:

A

Single-stranded RNA

B

Single-stranded DNA

C

Double-stranded RNA

D

Double-stranded DNA

Diseases Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

AIDS is a deadly disease caused by HIV (human immunodeficiency virus). The virus has an envelope of protein coat enclosing the Single stranded RNA genome with reverse transcriptase. The core is surrounded by a protein coat called p24. Outside this protein coat is a layer of another protein called p17.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Nipah is a zoonotic paramyxovirus; where did it originate:

A

Originated from Rats

B

Originated from Bats

C

Originated from Humans

D

Originated from Lab

Diseases Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Originated from Bats

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Plants absorb most of the water needed by them through their

A

Embryonic zone

B

Zone of elongation

C

Root hairs

D

Growing point

Plant Life Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

While plants can absorb water through their leaves, it is not a very efficient way for plants to take up water. If water condenses on the leaf during high humidity, such as fog, then plants can take in some of that surface water. The bulk of water uptake by most plants is via the roots.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature:

A

Phosphorous

B

Bromine

C

Chlorine

D

Helium

Periodic Table Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Mercury exists as liquid at room temperature, but bromine is a non metal which is liquid at room temperature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which is the largest blood vessel in the body?

A

Alveoli

B

Artery

C

Aorta

D

Vein

Human Body Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The largest artery is the aorta, the main high-pressure pipeline connected to the heart`s left ventricle. The aorta branches into a network of smaller arteries that extend throughout the body. The arteries smaller branches are called arterioles and capillaries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Chip bags contain which gas:

A

Oxygen

B

Hydrogen

C

Carbon Dioxide

D

Nitrogen

Gases Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chips packets are filled with nitrogen because it is an inert gas, which prevents the oxidation of oils present in chips.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. What other viruses belong to the coronavirus family:

A

SARS and Influenzas

B

SARS and MERS

C

SARS and HIV

D

Zika Virus and SARS

Diseases Accounts Assistant LAHDC Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

SARS and MERS

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Which of the following is a poor conductor of electricity?

A

Distilled Water

B

Graphite

C

Iron

D

Copper

Conductors Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

water being a liquid, its conductivity depends upon is dissociation into ions, but due to the low concentration of H+ and OH− ions, it is considered as a non-electrolyte and is a poor conductor of electricity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. Pick the male reproductive part of plant.

A

Calyx

B

Sepals

C

Stigma

D

Stamens

Reproduction Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The stamen is the male reproductive organ. It consists of a pollen sac (anther) and a long supporting filament. This filament holds the anther in position, making the pollen available for dispersal by wind, insects, or birds.

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. What is the melting point of water at sea level?

A

100 Degree F

B

-273.14 Degree F

C

0 Degree F

D

32 Degree F

Melting Point Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Pure water transitions between the solid and liquid states at 32°F (0°C) at sea level. This temperature is referred to as the melting point when rising temperatures are causing ice to melt and change state from a solid to a liquid (water).

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which of the following is an example of water borne communicable disease?

A

Alzheimer

B

Cataract

C

Cholera

D

Diabetes

Diseases Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The pathogenic microorganisms, their toxic exudates, and other contaminants together, cause serious conditions such as cholera, diarrhea, typhoid, amebiasis, hepatitis, gastroenteritis, giardiasis, campylobacteriosis, scabies, and worm infections, to name a few.

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. Scurvy (Sailors disease) is caused due to the deficiency of __________.

A

Vitamin - D

B

Vitamin - A

C

Vitamin - C

D

Vitamin - E

Vitamins Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Scurvy is caused by a chronic vitamin C deficiency.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. Which of the following is blended with petroleum in India to reduce the cost incurred by petroleum import?

A

Chloramphenicol

B

Ethanol

C

Ammonia

D

Polyvinyl Chloride

Chemical Compound Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ethanol

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Which of the following petroleum products is used in Ointments?

A

Paraffin wax

B

Kerosene

C

Bitumen

D

Diesel

Chemical Compound Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

"Paraffin Wax" is a petroleum product which is used for making ointments.

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. What is the rate of change of displacement with respect to time?

A

Impulse

B

Length

C

Velocity

D

Momentum

Force Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The rate of change of displacement with respect to time gives instantaneous velocity.

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. Which of the following diseases is caused by Flavivirus?

A

Tuberculosis

B

Dengue

C

Leprosy

D

Typhoid

Diseases Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Members of this family belong to a single genus, Flavivirus, and cause widespread morbidity and mortality throughout the world. Some of the mosquitoes-transmitted viruses include: Yellow Fever, Dengue Fever, Japanese encephalitis, West Nile viruses, and Zika virus

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Isotone are species of atoms that have the same number of __________.

A

Neutrons

B

Positrons

C

Protons

D

Electrons

Periodic Table Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Isotone, any of two or more species of atoms or nuclei that have the same number of neutrons. Thus, chlorine-37 and potassium-39 are isotones, because the nucleus of this species of chlorine consists of 17 protons and 20 neutrons, whereas the nucleus of this species of potassium contains 19 protons and 20 neutrons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. Indole-3-acetic acid (IAA), a Plant Growth Regulator (PGR) is also called ________.

A

Auxin

B

Gibberellins

C

Ethylene

D

Cytokinins

Plant Life Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Indole-3-acetic acid (IAA) is the most common plant hormone of the auxin class and it regulates various aspects of plant growth and development. Thus, the terms “auxin” and “IAA” are occasionally used interchangeably.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. What is the unit of force?

A

Radian

B

Pascal

C

Candela

D

Newton

Force Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The SI unit of force is the newton, symbol N. The base units relevant to force are: The metre, unit of length — symbol m. The kilogram, unit of mass — symbol kg.

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. The phenomenon of splitting of light into its colours is known as _________.

A

Reflection

B

Polarization

C

Dispersion

D

Interference

Light Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The separation of visible light into its different colors is known as dispersion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. The number of oscillations or vibrations per second in a wave is called _______.

A

Time Period

B

Amplitude

C

Frequency

D

Wavelength

Waves Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The number of oscillations per second of a vibrating object is known as its frequency. Time period is the time required to complete one oscillation. Loudness of a sound is proportional to the square of the amplitude of its vibration.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Pick the characteristic feature of plane mirror.

A

Enlarged image

B

Real image

C

Lateral inversion

D

Diminished image

Mirrors Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

An image formed by a plane mirror has the following characteristics: Virtual and erect. Behind the mirror. The size of the image is equal to the size of the object. Laterally inverted image (image of the left side visible on the right side).

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. Which of the following fuels has the highest calorific value?

A

Liquified Petroleum Gas

B

Hydrogen

C

Methane

D

Compressed Natural Gas

Periodic Table Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Calorific value is nothing but the energy contained in a fuel or food, determined by measuring the heat produced by the complete combustion of a specified quantity of it. This is now usually expressed in joules per kilogram. Hence, hydrogen has the highest calorific value.

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. What is the household name of Sodium Hydrogen carbonate?

A

Bleaching powder

B

Vinegar

C

Washing soda

D

Baking soda

Chemical Compound Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

What is the household name of Sodium Hydrogen carbonate?

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. What is the exudation of drops of xylem sap on the tips or edges of vascular plant leaves?

A

Adhesion

B

Cohesion

C

Imbibition

D

Guttation

Plant Life Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Guttation is the exudation of drops of xylem sap on the tips or edges of leaves of some vascular plants, such as grasses, and a number of fungi. Guttation is not to be confused with dew, which condenses from the atmosphere onto the plant surface.

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Which of the following is an example of communicable disease?

A

Diabetes

B

Measles

C

Osteoarthritis

D

Cancer

Diseases Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Some examples of the communicable disease include HIV, hepatitis A, B and C, measles, salmonella, measles, and blood-borne illnesses. Most common forms of spread include fecal-oral, food, sexual intercourse, insect bites, contact with contaminated fomites, droplets, or skin contact.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Pick the ultrasonic frequency.

A

25 Hz

B

250 Hz

C

25000 Hz

D

2500 Hz

General Science Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

25000 Hz

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called _______.

A

Centrifugation

B

Amalgamation

C

Electrostriction

D

Electroplating

General Science Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The process of depositing a layer of any desired metal on another material by means of electricity is called electroplating.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. When a gas is dispersed in liquid medium, the colloid is called _______.

A

Foam

B

Sol

C

Solid Sol

D

Emulsion

Solutions Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Foam

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Coronavirus belongs to which of the following order of viruses?

A

Nidovirales

B

Piccovirales

C

Ortervirales

D

Picornavirales

Diseases Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nidovirales is an order of enveloped, positive-strand RNA viruses which infect vertebrates and invertebrates. Host organisms include mammals, birds, reptiles, amphibians, fish, arthropods, molluscs, and helminths. The order includes the families Coronaviridae, Arteriviridae, Roniviridae, and Mesoniviridae.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. What is meant by DDT, an environmental pollutant?

A

Dichloro diphenyl tetrachloroacetate

B

Dichloro diphenyl trichloroethane

C

Dichloro diethyl trichloroethane

D

Dichloro dimethyl trichlorine

Chemical Compound Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dichlorodiphenyltrichloroethane, commonly known as DDT, is a colorless, tasteless, and almost odorless crystalline chemical compound, an organochloride. Originally developed as an insecticide, it became infamous for its environmental impacts. DDT was first synthesized in 1874 by the Austrian chemist Othmar Zeidler.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Water is a ______.

A

Amphipathic hydrocarbon solvent

B

Hydrophobic solvent

C

Non-polar solvent

D

Polar solvent

General Science Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Polar Solvent

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. Which of the following is a secondary cell?

A

Leclanche cell

B

Zinc-carbon dry cell

C

Lead-acid accumulator

D

Daniel Cell

cells Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Aluminium-ion battery. Carbon Battery. Single Carbon Battery. ... Flow battery. Vanadium redox battery. ... Lead–acid battery. Deep cycle battery. ... Glass battery. Lithium-ion battery. Lithium ion lithium cobalt oxide battery (ICR) ... Magnesium-ion battery. Metal–air electrochemical cells. Lithium air battery are examples of secondary cells

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Which of the following diseases is caused by the bacterium Yersinia pestis?

A

Chickenpox

B

Plague

C

Rubella

D

Mumps

Diseases Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Plague is a disease that affects humans and other mammals. It is caused by the bacterium, Yersinia pestis. Humans usually get plague after being bitten by a rodent flea that is carrying the plague bacterium or by handling an animal infected with plague.

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. Which of the following illustrates Newton`s Third Law of Motion?

A

AC Generator

B

Hydrogen spectral series

C

Recoiling force of gun

D

X-Ray

Motion Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The launching of a rocket,Recoiling force of gun and fielder pulling his hand back while catching a ball illustrates Newton`s third law of motion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which is a fat-soluble vitamin?

A

Vitamin B1

B

Vitamin A

C

Vitamin B6

D

Vitamin C

Vitamins Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Fat-soluble vitamins are absorbed along with fats in the diet and are stored in the body`s fatty tissue and in the liver. They are found in many plant and animal foods and in dietary supplements. Vitamins A, D, E, and K are fat-soluble.

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Which of the following nutritional deficiencies causes the condition Osteoporosis?

A

Protein

B

Carbohydrate

C

Calcium

D

Fat

Diseases Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Osteoporosis is associated with low intake of calcium and other nutrients. Dietary copper deficiency might stimulate bone metabolism and increase in hip fractures. Excess vitamin A intake was also associated with lower bone mineral density and higher risk of hip fractures.

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Who proposed an atom model with discrete orbits called energy levels?

A

J.J.Thomson

B

Neil Bohr

C

Antoine Lavoisier

D

Joseph Proust

Atomic Theory Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bohr Atomic Model. Bohr Atomic Model : In 1913 Bohr proposed his quantized shell model of the atom to explain how electrons can have stable orbits around the nucleus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Pick the organism that reproduces by budding.

A

Yeast

B

Ferns

C

Jackfruit tree

D

Spirogyra

Reproduction Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Budding is a type of asexual reproduction, which is most commonly associated in both multicellular and unicellular organisms. Bacteria, yeast, corals, flatworms, Jellyfish and sea anemones are some animal species which reproduce through budding.

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Atoms of different elements with different atomic numbers, but same mass number are called _____.

A

Isoclines

B

Isotones

C

Isobars

D

Isotopes

General Science Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The atoms of different elements having same mass number but different atomic number are known as isobars.

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. What is the product of mass and velocity of an object?

A

Momentum

B

Impulse

C

Acceleration

D

Centrifugal force

Motion Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Linear momentum is defined as the product of a system`s mass multiplied by its velocity. In symbols, linear momentum is expressed as p = mv. Momentum is directly proportional to the object`s mass and also its velocity. Thus the greater an object`s mass or the greater its velocity, the greater its momentum.

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Which Vitamin is called anti-sterility vitamin?

A

Vitamin – E

B

Vitamin – B12

C

Vitamin – A

D

Vitamin – C

Vitamins Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Vitamin E was first discovered by Evans and Bishop in 1922, and it was initially denoted as an “anti-sterility factor X” that was necessary for reproduction . Since then, vitamin E has been well characterized as a powerful lipid-soluble antioxidant through extensive research.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Which is the absolute temperature scale?

A

Celsius

B

Fahrenheit

C

Kelvin

D

All of these

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kelvin

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which layer protects earth from harmful rays of the Sun?

A

Ionosphere

B

Ozone layer

C

Troposphere

D

Magnetosphere

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Ozone layer

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. Noise or Noise pollution measured in:

A

Phon

B

Deci

C

Decibel

D

Decimal

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Decibel

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. AIDS is caused by:

A

Bacteria

B

Fungus

C

Helminth

D

Virus

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Virus

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. What cause a moving body to resist a change in its state of motion?

A

Displacement

B

Acceleration

C

Inertia

D

Velocity

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Inertia

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. In vulcanisation, natural rubber is heated with:

A

Carbon

B

Silicon

C

Sulphur

D

Phosphorous

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Sulphur

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Which of the following is a protein?

A

Natural rubber

B

Starch

C

Cellulose

D

None of these

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Natural rubber

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. In an atomic nucleus, neutrons and protons are held together by:

A

Gravitational forces

B

Exchange forces

C

Coulombic forces

D

Magnetic forces

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Exchange forces

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. Who suggested that most of the mass of the atom is located in the nucleus?

A

Thompson

B

Bohr

C

Rutherford

D

Einstein

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rutherford

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Atoms are composed of:

A

Electrons and protons

B

Electrons only

C

Protons only

D

Electrons and Nuclei

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Electrons and Nuclei

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. Which of the following is used as a moderator in nuclear reactor?

A

Thorium

B

Graphite

C

Radium

D

Heavy water (D2O)

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A moderator is a material used in a nuclear reactor to slow down the neutrons produced from fission. By slowing the neutrons down the probability of a neutron interacting with Uranium-235 nuclei is greatly increased thereby maintaining the chain reaction.
Heavy water (D2O) is used as a moderator in nuclear reactor. It containing significantly more than the natural proportions (one in 6,500) of heavy hydrogen (deuterium, D) atoms to ordinary hydrogen atoms. Heavy water is used as a moderator in some reactors because it slows down neutrons effectively and also has a low probability of absorption of neutrons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. Electric current is measured by:

A

Commutator

B

Anemometer

C

Ammeter

D

Voltmeter

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ammeter

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. Kilowatt is a unit to measure:

A

Work

B

Power

C

Electricity

D

Current

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Power.

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. One horse power is equal to:

A

746 watts

B

748 watts

C

756 watts

D

736 watts

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

746 watts

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. Kilohertz is a unit which measures:

A

Power used by a current of one ampere

B

Electromagnetic radio wave frequencies

C

Voltage

D

Electric resistance

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Electromagnetic radio wave frequencies

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. One kilometer is equal to how many miles?

A

0.84

B

0.5

C

1.6

D

0.62

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

0.62

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. Very small time intervals are accurately measure by:

A

White dwarfs

B

Quartz clocks

C

Atomic clocks

D

Pulsars

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Atomic clocks

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Light year is a measurement of:

A

Speed of aeroplanes

B

Speed of light

C

Stellar distances

D

Speed of rockets

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Stellar distances

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. Fathom is the unit of:

A

Sound

B

Depth

C

Frequency

D

Distance

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Depth

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. What is the unit for measuring the amplitude of a sound?

A

Decibel

B

Coulomb

C

Hum

D

Cycles

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Decibel

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. Which of the following is an element?

A

Ruby

B

Sapphire

C

Emerald

D

Diamond

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Diamond

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. Which of the following metals remain in liquid for under normal conditions?

A

Radium

B

Zinc

C

Uranium

D

Mercury

Metals General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mercury

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. Water is a good solvent of ionic salts because:

A

It has a high specific heat

B

It has no colour

C

It has a high dipole moment

D

It has a high boiling point

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

It has a high dipole moment

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Which of the following is the lightest metal?

A

Mercury

B

Lithium

C

Lead

D

Silver

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Lithium

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. Which metal pollutes the air of a big city?

A

Copper

B

Chromium

C

Lead

D

Cadmium

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lead

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. Balloons are filled with:

A

Nitrogen

B

Helium

C

Oxygen

D

Argon

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Helium

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. Air is a/an:

A

Compound

B

Element

C

Electrolyte

D

Mixture

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mixture

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. LPG consists of mainly:

A

Methane, Ethane and Hexane

B

Ethane, Hexane and Nonane

C

Methane, Hexane and Nonane

D

Methane, Butane and Propane

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Methane, Butane and Propane

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. Diamond is an allotropic form of:

A

Germanium

B

Carbon

C

Silicon

D

Sulphur

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Carbon

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. What is laughing gas?

A

Nitrous Oxide

B

Carbon monoxide

C

Sulphur dioxide

D

Hydrogen peroxide

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nitrous Oxide

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Sodium metal is kept under:

A

Petrol

B

Alcohol

C

Water

D

Kerosene

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kerosene

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. Which of the following is in liquid form at room temperature?

A

Lithium

B

Sodium

C

Francium

D

Cerium

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The only liquid elements at standard temperature and pressure are bromine (Br) and mercury (Hg). Although, elements caesium (Cs), rubidium (Rb), Francium (Fr) and Gallium (Ga) become liquid at or just above room temperature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. Most soluble in water is:

A

Camphor

B

Sulphur

C

Common salt

D

Sugar

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Sugar

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. Permanent hardness of water may be removed by the addition of:

A

Sodium Carbonate

B

Alum

C

Potassium Permanganate

D

Lime

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sodium Carbonate

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. Potassium nitrate is used in:

A

Medicine

B

Fertilizer

C

Salt

D

Glass

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Fertilizer

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. Carbon, diamond and graphite are together called:

A

Allotrope

B

Isomers

C

Isomorphs

D

Isotopes

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Allotrope

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. Non stick cooking utensils are coated with:

A

Black paint

B

PVC

C

Teflon

D

Polystyrene

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Teflon

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. The element common to all acids is:

A

Hydrogen

B

Carbon

C

Sulphur

D

Oxygen

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hydrogen

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. Heavy water is:

A

Deuterium oxide

B

PH7

C

Rain water

D

Tritium oxide

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. The group of metals Fe, Co, Ni may best called as:

A

Transition metals

B

Main group metals

C

Alkali metals

D

Rare metals

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. Among the various allotrope of carbon

A

Coke is the hardest, graphite is the softest

B

Diamond is the hardest, coke is the softest

C

Diamond is the hardest, graphite is the softest

D

Diamond is the hardest, lamp black is the softest

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. Galvanised iron sheets have a coating of :

A

Lead

B

Chromium

C

Zinc

D

Tin

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. When an iron nail gets rusted, iron oxide is formed:

A

Without any change in the weight of the nail

B

With decrease in the weight of the nail

C

With increase in the weight of the nail

D

Without any change in colour or weight of the nail

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. The average salinity of sea water is :

A

3%

B

3.5%

C

2.5%

D

2%

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. The property of a substance to absorb moisture from the air on exposure is called:

A

Osmosis

B

Deliquescence

C

Efflorescence

D

Desiccation

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. The inert gas which is substituted for nitrogen in the air used by deep sea divers for breathing, is

A

Argon

B

Xenon

C

Helium

D

Krypton

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. Which of the following is used as a lubricant?

A

Graphite

B

Silica

C

Iron Oxide

D

Diamond

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Graphite is structurally composed of planes of polycyclic carbon atoms that are hexagonal in orientation. The distance of carbon atoms between planes is longer and therefore the bonding is weaker. Graphite is best suited for lubrication in air. It is a mineral made of loosely bonded sheets of carbon atoms, giving it a slippery texture that makes it a very effective lubricant. This slippery quality also makes graphite a good material for pencil lead because it easily sloughs off onto paper. Graphite is bonded by covalent bond, thus, it is helf by weak intermolecular forces. Since it has weak intermolecular forces, graphite would be slippery and soft enough to act as a lubricant.

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. Bromine is a :

A

Black Solid

B

Red Liquid

C

Colourless Gas

D

Highly Inflammable Gas

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Red Liquid

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. Which of the gas is not known as green house gas?

A

Methane

B

Nitrous oxide

C

Carbon dioxide

D

Hydrogen

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The list of Green House Gases are as follows: 1) Water vapor 2) Carbon dioxide 3) Methane 4) Nitrous oxide 5) Ozone 6) Chlorofluorocarbons. Hydrogen is not a Green House Gas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. Quartz crystals normally used in quartz clocks etc. is chemically :

A

Silicon Dioxide

B

Germanium Oxide

C

A mixture of Germanium Oxide and Silicon dioxide

D

Sodium Silicate

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. Washing soda is the common name for

A

Sodium Carbonate

B

Calcium Bicarbonate

C

Sodium Bicarbonate

D

Calcium Carbonate

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The gas usually filled in the electric bulb is:

A

Nitrogen

B

Hydrogen

C

Carbon dioxide

D

Oxygen

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Incandescent light bulbs are filled with an inert gas like nitrogen, argon, or krypton - so that the filament doesn`t catch fire.

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A

Tin

B

Mercury

C

Lead

D

Zinc

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. Which of the following is used in pencils?

A

Graphite

B

Silicon

C

Charcoal

D

Phosphorous

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Graphite

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. Chlorophyll is a naturally occurring chelate compound in which central metal is:

A

Copper

B

Magnesium

C

Iron

D

Calcium

Metals General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

One such chelate is chlorophyll, the green pigment of plants. In chlorophyll the central ion is magnesium, and the large organic molecule is a porphyrin. The porphyrin contains four nitrogen atoms that form bonds to magnesium in a square planar arrangement.

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. Which of the following is a non metal that remains liquid at room temperature?

A

Phosphorous

B

Bromine

C

Chlorine

D

Helium

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bromine is a chemical element with symbol Br and atomic number 35. It is the third-lightest halogen, and is a fuming red-brown liquid at room temperature that evaporates readily to form a similarly coloured gas. Its properties are thus intermediate between those of chlorine and iodine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Brass gets discoloured in air because of the presence of which of the following gases in air?

A

Oxygen

B

Hydrogen Sulphide

C

Carbox dioxide

D

Nitrogen

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hydrogen Sulphide

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. Electric bulb filament is made of:

A

Copper

B

Aluminum

C

Lead

D

Tungsten

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Tungsten

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. The tree sends down roots from its branches to the soil is known as:

A

Oak

B

Pine

C

Banyan

D

Palm

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Banyan

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. Rigidity of facial muscles , Rictus grin is associated with:

A

Leprosey

B

Tetany

C

Tetanus

D

Actinomycosis

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Risus sardonicus or rictus grin is a highly characteristic, abnormal, sustained spasm of the facial muscles that appears to produce grinning. It may be caused by tetanus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. Name of a bacterial disease with oral manifestation is:

A

Measles

B

Chicken Pox

C

Beri Beri

D

Diphtheria

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Diphtheria is an infection caused by strains of bacteria called Corynebacterium diphtheriae that make toxin.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. The average adult has a blood volume of about ..........litres?

A

5

B

7

C

6

D

6.5

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The average adult has about 1.2 to 1.5 gallons (4.5 to 5.5 liters) of blood circulating inside their body.

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. People living in high altitudes (like mountains) usually have a:

A

Smaller number of Red Blood Cells

B

Larger number of Red Blood Cells

C

Smaller number of White Blood Cells

D

Larger number of White Blood Cells

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

People living in high altitudes (like mountains) usually have a larger number of Red Blood Cells.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Severe deficiency of Vitamin D results in:

A

Scurvy

B

Rickets

C

Night Blindness

D

Beri Beri

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Severe lack of vitamin D causes rickets, which shows up in children as incorrect growth patterns, weakness in muscles, pain in bones and deformities in joints. This is very rare. However, children who are deficient in vitamin D can also have muscle weakness or sore and painful muscles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. Vitamin B is soluble in:

A

Water

B

Fats

C

Bomb

D

None of these

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

There are nine water-soluble vitamins: the B vitamins -- folate, thiamine, riboflavin, niacin, pantothenic acid, biotin, vitamin B6, and vitamin B12 -- and vitamin C. Deficiency of any of these water-soluble vitamins results in a clinical syndrome that may result in severe morbidity and mortality.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Vitamin A is soluble in:

A

Water

B

Fats

C

Both A and B

D

None of these

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vitamin A, also known as retinol, is a fat-soluble vitamin traditionally associated with vision and eye health. The most abundant dietary sources of vitamin A are liver, fish liver oil and butter.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. The blister form of copper is the ............form:

A

Impure

B

Raw

C

Pure

D

Refined

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Blister copper is partly purified copper with a blistered surface formed during smelting due to the release of gas during cooling.

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. pH is an abbreviation for:

A

Power of Hydrogen

B

Possibility of Hydrogen

C

Population of Hydrogen

D

Position of Hydrogen

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The letters pH stand for potential of hydrogen, since pH is effectively a measure of the concentration of hydrogen ions (that is, protons) in a substance.

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. The Average human body contains about ..............gram of sodium chloride:

A

190

B

210

C

230

D

250

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The human body contains many salts, of which sodium chloride (AKA common table salt) is the major one, making up around 0.4 per cent of the bodys weight at a concentration pretty well equivalent to that in seawater.

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. The substance which increases the the rate of Chemical reaction is:

A

Metal

B

Catalyst

C

Alloy

D

Enzymes

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Catalyst, in chemistry, any substance that increases the rate of a reaction without itself being consumed.

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. The most abundant element in the Universe is:

A

Hydrogen

B

Oxygen

C

Carbon Dioxide

D

Silicon

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hydrogen is the most abundant element in the universe, accounting for about 75 percent of its normal matter, and was created in the Big Bang. Helium is an element, usually in the form of a gas, that consists of a nucleus of two protons and two neutrons surrounded by two electrons.

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. All electromagnetic radiations travel through vaccum with the speed:

A

Equal the speed of Light

B

Less than the speed of Light

C

Greater than the speed of Light

D

A or B

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Generally speaking, we say that light travels in waves, and all electromagnetic radiation travels at the same speed which is about 3.0 * 108 meters per second through a vacuum. We call this the "speed of light"; nothing can move faster than the speed of light.

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. A Transistor is a semiconductor device with at least..........terminals.

A

2

B

3

C

4

D

5

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A transistor is a semiconductor device used to amplify or switch electronic signals and electrical power. Transistors are one of the basic building blocks of modern electronics. It is composed of semiconductor material usually with at least three terminals for connection to an external circuit.

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. The S I unit of Heat is:

A

Joule

B

Ohm

C

volt

D

Newton

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

As an amount of energy (being transferred), the SI unit of heat is the joule (J).

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. If we add salt to the pure water, its boiling point will

A

Increase

B

Decrease

C

Remain same

D

None of these

General Science General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

If you add salt to water, you raise the waters boiling point, or the temperature at which it will boil. The temperature needed to boil will increase about 0.5 C for every 58 grams of dissolved salt per kilogram of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. An Instrument used to measure gas pressure is called:

A

Ammeter

B

Barometer

C

Galvanometer

D

Manometer

General Science General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A manometer is a device that calculates the pressure of a gas or vapour; some are made up of a U-shaped tube with a moving liquid column.

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. When Vapours of a substance are cooled and changes into liquid, it is called:

A

Conduction

B

Condensation

C

Convection

D

Evaporation

General Science General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

If water vapour (gas) is cooled, it changes to water (liquid). This change is called condensing.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. The speed of sound is slowest in:

A

Solids

B

Liquids

C

Gases

D

Vacum

General Science General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In colloquial speech, speed of sound refers to the speed of sound waves in air. However, the speed of sound varies from substance to substance: typically, sound travels most slowly in gases, faster in liquids, and fastest in solids.

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. A body weighs 10 kgs on the equator. At the poles, it is likely to weigh

A

10 kgs

B

Less than 10 kgs

C

More than 10 kgs

D

0 kgs

General General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A body weighs more at the poles than at the equator, because the earth is not a perfect square, but it is flattened at the poles. The distance between the equator and the centre of the earth and the poles, therefore the force of gravitation is more at the poles than at the equator, and so it weighs more at the poles than equator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. Which one among the following statements about thermal conductivity is correct?

A

Steel > Wood > Water

B

Steel > Water>Wood

C

Water > Wood >Steel

D

Water > Steel > Wood

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Thermal conductivity is defined as the heat flow per unit time. Steel has a higher thermal conductivity than water and wood. [Thermal conductivity of steel = 50.2 w/mk Thermal conductivity of water = 0.6 w/mk Thermal conductivity of wood = 0.12 w/mk]

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. Which among the following is the hardest part of our body?

A

Skull Bones

B

Thumb Nails

C

Rib Bones

D

Enamel of Teeth

General General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. Ozone layer is the part of

A

Mesosphere

B

Stratosphere

C

Thermosphere

D

Troposphere

General General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The ozone layer or ozone shield is a region of Earth`s stratosphere that absorbs most of the Sun`s ultraviolet radiation. It contains a high concentration of ozone (O3) in relation to other parts of the atmosphere, although still small in relation to other gases in the stratosphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. Which of the following is source of renewable energy?

A

Natural gas

B

Petroleum

C

Wind Energy

D

Nuclear Energy

Physics General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Wind Energy

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. Light year is a measure of

A

Time

B

Speed

C

Distance

D

Luminosity

Physics General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Light-year is the distance light travels in one year. Light zips through interstellar space at 186,000 miles (300,000 kilometers) per second and 5.88 trillion miles (9.46 trillion kilometers) per year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. In blood platelets are required for

A

Transporting Oxygen

B

Transporting Carbon dioxide

C

Initiating clotting of blood

D

Immunity

Human Body General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Platelets are tiny blood cells that help your body form clots to stop bleeding. If one of your blood vessels gets damaged, it sends out signals to the platelets. The platelets then rush to the site of damage and form a plug (clot) to fix the damage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. Which attribute of sound wave is related to the loudness of sound?

A

Amplitude

B

Frequency

C

Pitch

D

Speed

Physics General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The amplitude of a sound wave determines it relative loudness. In music, the loudness of a note is called its dynamic level. In physics, we measure the amplitude of sound waves in decibels (dB), which do not correspond with dynamic levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. Which of the following gases is not responsible for global warming?

A

Water vapours

B

Oxygen

C

Nitrous Oxide

D

Methane

General General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Oxygen

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Circulatory system is made of

A

veins and arteries

B

lymph vessels and nodes

C

blood vessels, heart and blood

D

capillaries and veins

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Your circulatory system is made up of several parts, including your:
Heart: This muscular organ works to pump blood throughout your body via an intricate network of blood vessels.
Arteries. These thick-walled blood vessels carry oxygenated blood away from your heart.
Veins: These blood vessels carry deoxygenated blood back toward your heart.
Capillaries: These tiny blood vessels facilitate the exchange of oxygen, nutrients, and waste between your circulatory system and your organs and tissues.

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. Graphite is a good conductor of electricity. It is because

A

Linear structure

B

tetrahedral structure

C

trigonal planer structure

D

hexagonal multilayer structure

Periodic Table General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Since graphite is a crystalline solid it can be defined by a basic unit cell. Graphite is hexagonal and therefore is defined by a hexagonal unit cell. ... Since each unit cell contains “centered” and “edge” carbon atoms the unit cell is considered a “centered” unit cell as opposed to a primitive unit cell.

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. After diagnosis of a disease in a person, the doctor advices the patient iron and folic acid tablets

A

Osteoporosis

B

Annemia

C

Goitre

D

Protein Energy Malnutrition

Diseases General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Osteoporosis is a condition in which bones are fragile and are more susceptible to fractures. Anaemia is a condition in which there is a deficiency of red blood cells or haemoglobin in the blood. It may result due to lack of iron or folic acid. Regular dose of iron and folic acid tablets reduces anaemia. Goitre is a condition in which there is swelling in the neck due to enlarged thyroid gland. Protein-energy malnutrition (PEM) is a condition in which there is deficiency of protein and energy resulting in various disorders like marasmus and kwashiorkor.

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Altitude sickness is caused at high altitude due to

A

high partial pressure of oxygen

B

low partial pressure of oxygen

C

low level of haemoglobin

D

high partial pressure of carbon dioxide

General General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

At higher altitudes, the pressure of the air around you (barometric pressure) decreases so there is less oxygen in surrounding air.

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. Which one of the following hormones is essential for the uptake of glucose by cells in the human body?

A

GH

B

TSH

C

Insulin

D

Cortisol

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Insulin is a hormone created by your pancreas that controls the amount of glucose in your bloodstream at any given moment. It also helps store glucose in your liver, fat, and muscles.

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. Bernoulli`s principle is based on which one among the following laws?

A

Conservation of mass

B

Conservation of momentum

C

Conservation of angular momentum

D

Conservation of energy

Physics General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bernoulli’s principle states that The total mechanical energy of the moving fluid comprising the gravitational potential energy of elevation, the energy associated with the fluid pressure and the kinetic energy of the fluid motion, remains constant.

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Biological processes is used to purify water in a waste water treatment plants, this stage is called

A

Primary sewage treatment

B

Secondary sewage treatment

C

Waste water reduction

D

Biochemical reduction

General General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The stage in which the biological processes is used to purify water in a waste-water treatment plants is called secondary sewage treatment

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Niacin is the name of

A

Vitamin B2

B

Vitamin B4

C

Vitamin B5

D

Vitamin B3

Vitamins General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Niacin, also known as nicotinic acid, is an organic compound and a form of vitamin B3, an essential human nutrient. It can be manufactured by plants and animals from the amino acid tryptophan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. For the removal of gaseous pollutants which of the following devices is suitable?

A

Wet scrubber

B

Cyclone separator

C

Electrostatic precipitator

D

Fabric Filter

General General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Scrubbers are a type of system used to remove harmful materials from industrial exhaust gasses before they are released into the environment. These pollutants are generally gaseous, and when scrubbers are used to specifically remove SOx, they are referred to as flue gas desulfurization.

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. Which of the following acids is a vitamin C?

A

Aspartic acid

B

Ascorbic acid

C

Adipic acid

D

Saccharic acid

Vitamins General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Vitamin C, also known as ascorbic acid and L-ascorbic acid, is a vitamin found in food and used as a dietary supplement

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Which of the following is a water soluble vitamin?

A

Vitamin B

B

Vitamin A

C

Vitamin D

D

Vitamin K

Vitamins General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The water-soluble vitamins include ascorbic acid (vitamin C), thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6 (pyridoxine, pyridoxal, and pyridoxamine), folacin, vitamin B12, biotin, and pantothenic acid

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. A hanging balloon blown up with air becomes smaller when the air in a room becomes cooler because the molecules of air

A

Move slower

B

Become bigger

C

Move faster

D

Become smaller

General General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Moves slower

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. Which of the following helps in preventing floods?

A

Deforestation

B

Tilling the land

C

Afforestation

D

Removing the surface soil of the earth

Geography General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Afforestation involves the planting of trees in a drainage basin to increase interception and storage while reducing surface runoff. ... When combined with floodplain zoning, afforestation can be very effective at reducing the risk of flooding. Planting trees help prevent erosion because the roots bind the soil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. The process in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash, is known as

A

Contour Cropping

B

Terrace Cropping

C

Crop rotation

D

Intercopping

Geography General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The method of soil conservation in which different crops are grown in alternate rows and are sown at different times to protect the soil from rain wash is called Intercropping. In inter cropping the agricultural field is utilised for growing two or more crops in a specific pattern.

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Which of the following motions is used in windmill to turn the turbine of the electric generator to generate electricity?

A

Rotatory motion

B

Linear motion

C

Vertical motion

D

Circular motion

Wind Energy General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A wind turbine transforms the mechanical energy of wind into electrical energy. A turbine takes the kinetic energy of a moving fluid, air in this case, and converts it to a rotary motion. As wind moves past the blades of a wind turbine, it moves or rotates the blades. These blades turn a generator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. In a human body the largest endocrine gland is called

A

pineal gland

B

pituitary gland

C

thyroid gland

D

adrenal gland

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The thyroid is our body`s biggest endocrine gland, and regulates important metabolic processes connected to our heart rate, body temperature and energy levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. The pollutant which is responsible for ozone holes is

A

oxygen

B

carbon dioxide

C

sulphur dioxide

D

chlorofluorocarbons

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Chlorofluorocarbons (CFCs) and other halogenated ozone-depleting substances (ODS) are mainly responsible for man-made chemical ozone depletion. The total amount of effective halogens (chlorine and bromine) in the stratosphere can be calculated and are known as the equivalent effective stratospheric chlorine (EESC).

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. Which of the following enzymes is present in the salivary glands of human beings?

A

Trypsin

B

Amylase

C

Lipase

D

Pepsin

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Saliva contains the enzyme amylase, also called ptyalin, which is capable of breaking down starch into simpler sugars such as maltose and dextrin that can be further broken down in the small intestine.

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. The source of information for making proteins is generally stored in

A

RNA

B

enzymes

C

DNA

D

rough endoplasmic reticulum

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The information to make proteins is stored in an organism`s DNA. Each protein is coded for by a specific section of DNA called a gene. A gene is the section of DNA required to produce one protein.

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. Plants that have lost their capacity to reproduce seeds, usually reproduce by

A

binary fission

B

multiple fission

C

gametic fission

D

vegatative propagaion

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

If the plants lose their capacity to produce seed, they will carry out reproduction through asexual means, through their vegetative parts like stem, leaf, branch, etc. The formation of new plants from detached vegetative parts is called vegetative propagation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. Tawa irrigation project is in

A

Madhya Pradesh

B

Orissa

C

Maharashtra

D

Haryana

Geography General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Tawa Reservoir is a reservoir on the Tawa River in central India. It is located in Itarsi of Hoshangabad District of Madhya Pradesh state, above Betul district.

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. Plant harmones are also called

A

Phytohormones

B

hypothomes

C

metahormones

D

cytohormones

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Plant hormones (also known as phytohormones) are organic substances that regulate plant growth and development.

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. Food webs are generally known to be

A

irrelevant to food chains

B

having one kind of food

C

independent arrangement of food chains

D

interconnected arrangement of food chains

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

A food web is the natural interconnection of food chains and a graphical representation of what-eats-what in an ecological community. Another name for food web is consumer-resource system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. Normally, what is the average life span of RBC`s?

A

220 Days

B

4 weeks

C

4 days

D

120 days

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Human red blood cells are formed mainly in the bone marrow and are believed to have an average life span of approximately 120 days.

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. Some preserved traces of living organisms usually on the hardened mud found in the deep layers of the earth are usually known as

A

RNA

B

Histones

C

Fossils

D

Chromosomes

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The word fossil comes from the Latin word fossus, meaning "having been dug up." Fossils are often found in rock formations deep in the earth. Fossilization is the process of remains becoming fossils.

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. Hydra is an organism that reproduces asexually by

A

Binary fission

B

Multiple fission

C

vegetative propagation

D

Budding

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

When food is plentiful, many Hydra reproduce asexually by budding. The buds form from the body wall, grow into miniature adults and break away when mature.

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. Eggs in carpels are usually known as

A

Ovaries

B

Ovules

C

styles

D

stigma

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

A carpel is the female reproductive part of the flower —composed of ovary, style, and stigma— and usually interpreted as modified leaves that bear structures called ovules, inside which egg cells ultimately form.

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. The increase in global temperatures is the result of

A

Good Climate

B

Greenhouse effect

C

Deforestation

D

Ice formation

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Global warming is the unusually rapid increase in Earth`s average surface temperature over the past century primarily due to the greenhouse gases released as people burn fossil fuels

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. Pituitary gland, pineal gland and hypothalamus are located in which part of the human body?

A

Kidney

B

Brain

C

Thoracic cavity

D

Neck

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The pituitary gland or hypophysis is a small gland about 1 centimeter in diameter or the size of a pea. It is nearly surrounded by bone as it rests in the sella turcica, a depression in the sphenoid bone. The gland is connected to the hypothalamus of the brain by a slender stalk called the infundibulum.

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. On what cellular structures are genes in eukaryotes carried?

A

Endoplasmic reticulum

B

Nuclear membrane

C

Chromosomes

D

Mitrochondria

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

#

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. The xylem vessels in plants are responsible for the transport of

A

Water from roots to the shoot

B

amino acids from roots to the shoot

C

gluten from roots to the shoot

D

carbon dioxide from roots to the shoot

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Xylem transports water and nutrients that enter the plant in the root up through the stem and out to all parts of the leaf. Xylem has two types of cells known as tracheids and vessel elements.

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. Which of the following is a part of the brain that controls thinking

A

Forebrain

B

Midbrain

C

Hindbrain

D

Spinal Cord

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

By far the largest region of your brain is the forebrain (derived from the developmental prosencephalon), which contains the entire cerebrum and several structures directly nestled within it - the thalamus, hypothalamus, the pineal gland and the limbic system.

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. The testes that is the male reproductive organ in a human body performs which of the following functions?

A

production of sperms only

B

production of testosterone only

C

production of both sperms and progesterone

D

production of both sperms and testosterone

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The testes are responsible for making testosterone, the primary male sex hormone, and for producing sperm. Within the testes are coiled masses of tubes called seminiferous tubules. These tubules are responsible for producing the sperm cells through a process called spermatogenesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. The structure which provides nutrition to the developing foetus is

A

Ovary

B

Fallopian Tube

C

Placenta

D

Seminal Vesicle

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Extra structure which provides nutrition to the embryo is placenta. Placenta is the lifeline between the mother and the baby.

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. The chlorophyll in photosynthesis is used for

A

absorbing light

B

splitting water molecules

C

reduction

D

absorbing sound

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Chlorophyll`s job in a plant is to absorb light—usually sunlight. The energy absorbed from light is transferred to two kinds of energy-storing molecules.

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. What is the role of platelets in a human body?

A

Oxygen transport

B

Carbon Dioxide transport

C

Clotting of blood

D

Giving immunity to the body

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Platelets, or thrombocytes, are small, colorless cell fragments in our blood that form clots and stop or prevent bleeding.

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. Bowman`s capsule and glomerulus together form the

A

uriniferous tubule

B

renal pelvis

C

renal corpuscle

D

renal medulla

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Bowman`s capsule and glomerulus together form the renal corpuscle. Blood enters the glomerulus via the afferent arteriole and exits in the efferent arteriole. The endothelium of the glomerulus contains pores, and lies adjacent to the capsule membrane, which also contains pores called filtration slits.

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Propagules are used to raise

A

New Plants

B

New born animals

C

bacteria

D

Fungi

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Propagules used to raise growth new plants.

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. An example of primary air pollutant among the following is

A

Sulphuric Acid

B

Photochemical smog

C

Ozone

D

Carbon Monoxide

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Pollutants that are formed and emitted directly from particular sources. Examples are particulates, carbon monoxide, nitrogen oxide, and sulfur oxide.

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. Male harmone is

A

Adrenaline

B

Testosterone

C

Progesterone

D

Oestrogen

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The major sex hormone in men is testosterone, which is produced mainly in the testes. The testes are controlled by a small gland in the brain called the pituitary gland, which in turn is controlled by an area of the brain called the hypothalamus. Androgens are crucial for male sexual and reproductive function.

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. In an ecosystem, energy disposal for transfer from one tropic level to the next is in the form of

A

heat energy

B

mechanical energy

C

chemical energy

D

light energy

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The 10% of energy available for transfer from one trophic level to the next in an ecosystem is in the form of chemical energy. The producers capture the energy present in sunlight and convert it into chemical energy which is passed into onto other trophic levels.

Correct Answered :

Wrong Answered :

303. Homologous chrosomes which are similar in both the sexes are known as

A

Autosomes

B

Allosomes

C

Sex chromosomes

D

Androsomes

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Autosomes are homologous chromosomes i.e. chromosomes which contain the same genes (regions of DNA) in the same order along their chromosomal arms. The chromosomes of the 23rd pair are called allosomes consisting of two X chromosomes in most females, and an X chromosome and a Y chromosome in most males.

Correct Answered :

Wrong Answered :

304. The Chipko Andolan was basically started against

A

deforestration

B

development of new breeds of forest plants

C

zoological survey of India

D

conservation of natural resources

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In the 1970s, an organized resistance to the destruction of forests spread throughout India and came to be known as the Chipko movement. The name of the movement comes from the word "embrace", as the villagers hugged the trees, and prevented the contractors from felling them.

Correct Answered :

Wrong Answered :

305. Which of the following organisms can live without oxygen of air?

A

Amoeba

B

Sheep

C

Leech

D

Yeast

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Yeast can respire without oxygen. This type of respiration is known as anaerobic respiration.

Correct Answered :

Wrong Answered :

306. The organism which indicates the faecal contamination of water in the river Ganga of India is

A

Mucor sp

B

Coliform bacteria

C

Amoeba

D

Lactobacillus bacteria

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

E coli is considered to be the species of coliform bacteria that is the best indicator of faecal pollution and possible presence of disease-causing pathogens,” said noted environmental scientist and former BHU professor B D Tripathi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

307. The structural and functional unit of nervous system is called a

A

Nephron

B

Neuron

C

Axon

D

Medulla

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Neurons, or nerve cell, are the main structural and functional units of the nervous system. Every neuron consists of a body (soma) and a number of processes (neurites).

Correct Answered :

Wrong Answered :

308. Which of the following helps in promoting stem elongation in a plant?

A

Auxin

B

Oxalic Acid

C

Abscisic Acid

D

Ethylene

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Auxin is a plant hormone produced in the stem tip that promotes cell elongation.

Correct Answered :

Wrong Answered :

309. Vein through which nutrients of the food molecules travels towards heart is called

A

Iliac Vein

B

Portal Vein

C

Hepatic Vein

D

Lateral Vein

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Hepatic veins are blood vessels that return low-oxygen blood from your liver back to the heart. The veins are key players in the supply chain that moves the blood that delivers nutrients and oxygen to every cell in your body. A blockage in one of the hepatic veins may damage your liver.

Correct Answered :

Wrong Answered :

310. Speciation is defined as the evolutionary process by which

A

Hybird species are formed

B

New and distinct species are formed

C

shows difference in physical traits

D

evolutionary paths converge

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Speciation is an evolutionary process by which a new species comes into being. A species is a group of organisms that can reproduce with one another to produce fertile offspring and is reproductively isolated from other organisms.

Correct Answered :

Wrong Answered :

311. The structural and functional unit of ecology is generally known as

A

Ecosystem

B

Environment

C

Inheritance

D

Adaptation

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The structural and functional unit of the environment is the ecosystem. The ecosystem consists of biotic and abiotic factors and shows interactions among themselves.

Correct Answered :

Wrong Answered :

312. The common tube in human male for urine and sperm is

A

Uterus

B

Urinary Bladder

C

Ureter

D

Urethra

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The penis carries sperm out of the body. There are three tubes inside the penis. One is called the urethra. It is hollow and carries urine from the bladder through the penis to the outside.

Correct Answered :

Wrong Answered :

313. Which of the following is generally considered as a primary source of water?

A

Pond

B

Rain

C

Lakes

D

Rivers

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rainwater is the primary source of water. It is considered as a pure and fresh form of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

314. The resources which are usually found everywhere on the earth are known as

A

Ubiquitous resources

B

Renewable resources

C

Non-renewable resources

D

Human made resources

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Those resources which are found everywhere are known as ubiquitous resources. Ubiquitous resources are those natural resources which are available everywhere. Air, water and wind are examples of ubiquitous resources.

Correct Answered :

Wrong Answered :

315. In the Kidney of mammals, Loop of Henle can be found in

A

Renal Medulla

B

Renal Cortex

C

Renal Pelvis

D

Renal Hilus

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The loop of Henle is a U-shaped or hairpin tube that lies deep in the medulla within a renal pyramid and then loops back towards the cortex. Its primary role is to concentrate the salt in the interstitium.

Correct Answered :

Wrong Answered :

316. The Stratosphere layer of the atmoshphere consists of what among the following the provides protection to our life?

A

Nitrogen

B

Hydrogen

C

Argon

D

Ozone

Biology General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The ozone layer in the stratosphere absorbs a portion of the radiation from the sun, preventing it from reaching the planet`s surface. Most importantly, it absorbs the portion of UV light called UVB. UVB is a kind of ultraviolet light from the sun (and sun lamps) that has several harmful effects.

Correct Answered :

Wrong Answered :

317. Who among the following gave the first Theory of Evolution

A

Gregor Mendal

B

Isaac Newton

C

Jean-Baptiste Lamarck

D

Thomas Edision

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In the early 19th century Jean-Baptiste Lamarck (1744–1829) proposed his theory of the transmutation of species, the first fully formed theory of evolution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

318. Which of the following is the correct location of Thyroid gland?

A

Behind the neck

B

In front of the neck below larynx

C

Near oesophagus

D

Behind frontal lobe

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The thyroid gland is located at the front of the neck just below the Adam`s apple (larynx). It is butterfly-shaped and consists of two lobes located either side of the windpipe (trachea). A normal thyroid gland is not usually outwardly visible or able to be felt if finger pressure is applied to the neck.

Correct Answered :

Wrong Answered :

319. Which of the following is considered as a chemical method of contraception?

A

Grafting

B

Using Diaphragm

C

Birth control pills

D

Menstruation

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Birth control pills (BCPs) contain man-made forms of 2 hormones called estrogen and progestin. These hormones are made naturally in a woman`s ovaries. BCPs can contain both of these hormones, or have progestin only. Both hormones prevent a woman`s ovary from releasing an egg during her menstrual cycle (called ovulation).BCPs are also called oral contraceptives or just "the pill."

Correct Answered :

Wrong Answered :

320. Chlamydiosis is related with

A

Syphills

B

Gonorrhoea

C

Urethra

D

HIV

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

It is caused by bacteria called Chlamydia trachomatis. It can infect both men and women. Women can get chlamydia in the cervix, rectum, or throat. Men can get chlamydia in the urethra (inside the penis), rectum, or throat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

321. In a plant the small pores present on the surface of a leaf are known as

A

Cholorphyll

B

Stomata

C

Guard Cells

D

Leaf Pore

Biology General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Stomate, also called stoma, plural stomata or stomas, any of the microscopic openings or pores in the epidermis of leaves and young stems.

Correct Answered :

Wrong Answered :

322. The gap between two neurons is generally known as

A

Synopsis

B

Impulse

C

Synapse

D

Synaptic Code

Biology General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Synapse, also called neuronal junction, the site of transmission of electric nerve impulses between two nerve cells (neurons) or between a neuron and a gland or muscle cell (effector).

Correct Answered :

Wrong Answered :

323. The fluid medium contained in the blood is

A

Plasma

B

Syrup

C

Platelets

D

Lymph

Biology General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Plasma, also called blood plasma, the liquid portion of blood. Plasma serves as a transport medium for delivering nutrients to the cells of the various organs of the body and for transporting waste products derived from cellular metabolism to the kidneys, liver, and lungs for excretion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

324. what is unit of electrical resistance?

A

Mho

B

S

C

Ohm

D

Ampere

Physics General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The unit of the electrical resistance, measured with direct current, is the ohm (abbreviated Ω), named after the German physicist and mathematician Georg Simon Ohm (1789-1854). According to ohm`s law, the resistance R is the ratio of the voltage U across a conductor and the current I flowing through it: R = U / I.

Correct Answered :

Wrong Answered :

325. Isotones is defined as the atoms of different elements containing same number of

A

electrons

B

protons

C

neutrons

D

nucleons

Periodic Table General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Isotone, any of two or more species of atoms or nuclei that have the same number of neutrons. Thus, chlorine-37 and potassium-39 are isotones, because the nucleus of this species of chlorine consists of 17 protons and 20 neutrons, whereas the nucleus of this species of potassium contains 19 protons and 20 neutrons

Correct Answered :

Wrong Answered :

326. The macronutrient needed for plants is

A

Copper

B

Iron

C

Zinc

D

Potassium

Plant Life General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

There are 7 essential plant nutrient elements defined as micronutrients boron (B), zinc (Zn), manganese (Mn), iron (Fe), copper (Cu), molybdenum (Mo), chlorine (Cl).
Macronutrients are essential for plant growth and a good overall state of the plant. The primary macronutrients are Nitrogen (N), Phosphorus (P), and Potassium (K). Nitrogen is essential for plant development, since it plays a fundamental role in energy metabolism and protein synthesis

Correct Answered :

Wrong Answered :

327. Which of the following devices converts electrical energy to sound?

A

Loudspeaker

B

Solar Cell

C

Wind Turbine

D

Microphone

Physics General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Electromechanical transducer, any type of device that either converts an electrical signal into sound waves (as in a loudspeaker) or converts a sound wave into an electrical signal (as in the microphone)

Correct Answered :

Wrong Answered :

328. Electric potential difference is known as

A

Current

B

Resistance

C

Conductance

D

Voltage

Physics General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The unit of the electric potential difference is volt. One volt is defined as the one joule of energy is required to carry one coulomb of charge. Sometimes, the electric potential difference is referred to as voltage. Therefore, electric potential difference is also known as voltage

Correct Answered :

Wrong Answered :

329. Which among the following is less polluting fuel with respect to global emissions?

A

Coal

B

Petrol

C

Natural Gas

D

Kerosene

General General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Natural gas is less polluting fuel. Natural gas is the cleanest of all the fossil fuels. The global warming emissions from Natural gas combustion are much lower than those from coal or oil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

330. The gas which is stable without octet configuration is

A

Argon

B

Helium

C

Radon

D

Neon

Periodic Table General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Helium has two electrons. Its electronic configuration is 1s2. So it does not have complete octet.

Correct Answered :

Wrong Answered :

331. The distance travelled by an object in a specified direction is

A

Displacement

B

Acceleration

C

Velocity

D

Speed

Motion General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The distance travelled by an object in a specific direction is called displacement. Displacement is a vector quantity. This means that it can be defined only when proper magnitude and direction are mentioned.

Correct Answered :

Wrong Answered :

332. A freely falling body under the pull of the Earth has a

A

Random acceleration

B

Infinite acceleration

C

Variable acceleration

D

Uniform acceleration

Motion General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

This gravitational force is due to the uniform acceleration due to gravity which is considered constant near the surface of the earth and is equal to g = 10m / s2. Thus a freely falling body falls with the uniform acceleration and so it has non zero velocity or the velocity keeps on increasing.

Correct Answered :

Wrong Answered :

333. The inertia of a body depends on its

A

volume

B

mass

C

area

D

shape

Motion General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

inertia is the nature of the body to resist the change in its state and mass is the amount of matter in the body. Inertia of the body depends on the mass of the body.

Correct Answered :

Wrong Answered :

334. The scientist who said that an object in motion will remain in same motion as long as no external force is applied is

A

Newton

B

Dalton

C

Galileo

D

Aristotle

Motion General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Isaac Newton`s First Law of Motion describes the behavior of a massive body at rest or in uniform linear motion, i.e., not accelerating or rotating. The First Law states, A body at rest will remain at rest, and a body in motion will remain in motion unless it is acted upon by an external force.

Correct Answered :

Wrong Answered :

335. Which of the following belongs to autotroph?

A

Lion

B

Cow

C

Grass

D

Cat

General General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Algae, along with plants and some bacteria and fungi, are autotrophs. Autotrophs are the producers in the food chain, meaning they create their own nutrients and energy. Kelp, like most autotrophs, creates energy through a process called photosynthesis.

Correct Answered :

Wrong Answered :

336. Which of the following is a Greenhouse gas?

A

Nitrogen

B

Methane

C

Oxygen

D

Sulphur Dioxide

Green House Gases General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Carbon dioxide (CO 2 ​ ), methane (CH 4 ​ ), nitrous oxide (N 2 ​ O) and ozone (O 3 ​ ) are the greenhouse gases present in Earth`s atmosphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

337. Which of the following battery is a primary battery?

A

Lead Acid

B

Nickel Metal Hydride

C

Lithium

D

Nickel Cadmium

cells General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lithium

Correct Answered :

Wrong Answered :

338. Which of the following law states, matter can neither created nor destroyed during a chemical reaction?

A

Constant proportion

B

Conservation of mass

C

Disproportion

D

Invisible particles

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Law of Conservation of Mass dates from Antoine Lavoisier`s 1789 discovery that mass is neither created nor destroyed in chemical reactions. In other words, the mass of any one element at the beginning of a reaction will equal the mass of that element at the end of the reaction.

Correct Answered :

Wrong Answered :

339. Electronic configuration of sodium is

A

8,2,1

B

2,1,8

C

2,8,1

D

1,8,2

Periodic Table General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

In this notation, the electronic configuration of sodium would be distributed in the orbitals as 2-8-1.

Correct Answered :

Wrong Answered :

340. Which of the following is a renewable resource?

A

Petrol

B

LPG

C

Coal

D

Wind

General General Science Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Wind

Correct Answered :

Wrong Answered :

341. If the net force acting on an object is zero, then the body is known to be in the state of

A

motion

B

uniform motion

C

equillibrium

D

inertia motion

Motion General Science Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Equilibrium
The state of a body at rest or in uniform motion, the resultant of all forces on which is zero.

Correct Answered :

Wrong Answered :

342. Methyl orange indicator give which of the following colour in an acid solution

A

Red

B

Yellow

C

Orange

D

Pink

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Methyl orange indicator gives red color in acid solution.

Correct Answered :

Wrong Answered :

343. Addition of Sodium chloride to water

A

increases temperature of water

B

decreases temperature of water

C

no change in temperature

D

rapidly increases temperature and then decreases

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

If you add salt to water, you raise the water`s boiling point, or the temperature at which it will boil. The temperature needed to boil will increase about 0.5 C for every 58 grams of dissolved salt per kilogram of water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

344. Components of the Stainless steel alloy are

A

Iron, Nickel and Chromium

B

Iron, Nickel and Magnesium

C

Iron, Bronze and Magnesium

D

Bronze, Magnesium and Nickel

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Stainless steel alloys contain carbon, chromium, nickel, molybdenum, and manganese, phosphorus, sulfur, and silicon as trace elements.

Correct Answered :

Wrong Answered :

345. Functional group in butanal is

A

CHO

B

COOH

C

COOR

D

CO

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

In Butanal, the functional group is −CHO. In Butanol, the functional group is −OH.

Correct Answered :

Wrong Answered :

346. Rancidity in oils and fats is due to

A

Oxidation

B

Reduction

C

Substitution reaction

D

Combination reaction

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Oxygen is eight times more soluble in fats than in water and it is the oxidation resulting from this exposure that is the primary cause of rancidity. Oxidation primarily occurs with unsaturated fats by a free radical-mediated process.

Correct Answered :

Wrong Answered :

347. An example of saturated carbon compound is

A

Ethane

B

Ethene

C

Propene

D

Alkene

Chemistry General Science Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Example of saturated carbon compound is Ethane (C2H6).

Correct Answered :

Wrong Answered :

348. When carbon dioxide is passed through lime water, the white precipitate obtained is

A

Calcium Carbonate