Indian Geography MCQs For JKSSB

1. Chose the CORRECT option for the given statements.<br /> i) Bara lacha Pass is a high mountain pass in the Western Ghats mountain range.<br /> ii) Bara lacha Pass connects Lahual district of HP to Leh district of Ladakh

A

i is true and ii is false

B

i is false ii is true

C

i and ii are true

D

i and ii are false

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bara-lacha la also known as Bara-lacha Pass is a high mountain pass in Zanskar range, connecting Lahaul district in Himachal Pradesh to Leh district in Ladakh. The Leh–Manali Highway traverses the pass. The two headwaters of the Chenab River, Chandra and Bhaga, originate near the Baralacha Pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

2. If you go to Northern part of Karnataka and Maharashtra, you will see lots of cotton plants. What is the reason for that?

A

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

B

The Deccan Plateau receives a lot of rainfall and requires a lot of labour

C

Maharashtra and Karnataka experience hot climate throughout the year, so most of the people need cotton clothes

D

Deccan plateau has more number of cotton factories

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

cotton grow well in black soil of the Deccan Plateau

Correct Answered :

Wrong Answered :

3. Where is the Karakoram range located?

A

Arunachal Pradesh

B

Northern parts of Jammu and Kashmir

C

Uttar Pradesh

D

North eastern part of sikkim

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Northern parts of Jammu and Kashmir

Correct Answered :

Wrong Answered :

4. The Himadri was formed by what type of rocks?

A

Igneous Rocks

B

Sedimentary Rocks

C

Metamorphic Rocks

D

Igneous Rocks and Sedimentary Rocks

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Metamorphic Rocks

Correct Answered :

Wrong Answered :

5. In which range of Himalayas, the Mount Everest, the highest peak of the world is situated?

A

The Sivalik range

B

Nilgiris

C

The Great Himalayas

D

Aravalli Range

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mount Everest Snowdrift. Mount Everest is the highest of the Himalayan mountains, and—at 8,849 meters (29,032 feet)—is considered the highest point on Earth. Mount Everest is a peak in the Himalaya mountain range. It is located between Nepal and Tibet, an autonomous region of China.

Correct Answered :

Wrong Answered :

6. River Godavari originates from which of the following states in India?

A

Maharashtra

B

Tamil Nadu

C

Andhra Pradesh

D

Telangana

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Godavari River rises in northwestern Maharashtra state in the Western Ghats range, only about 50 miles (80 km) from the Arabian Sea, and flows for most of its course generally eastward across the broad plateau of the Deccan (peninsular India).

Correct Answered :

Wrong Answered :

7. Which of the following states is bisected by the Tropic of Cancer?

A

West Bengal

B

Odisha

C

Uttar Pradesh

D

Goa

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Tropic of Cancer passes through eight states in India: Gujarat (Jasdan), Rajasthan (Kalinjarh), Madhya Pradesh (Shajapur), Chhattisgarh (Sonhat), Jharkhand (Lohardaga), West Bengal (Krishnanagar), Tripura (Udaipur) and Mizoram (Champhai).

Correct Answered :

Wrong Answered :

8. Imagine your parents are planning to build a house. They ask you about the different landforms. In which landform, you would suggest them a house and why?

A

Mountain, because it is thinly populated and cold climate.

B

Plateau, because it is rich in minerals and at high altitudes

C

Desert, because it is very hot during the day and cold during the night

D

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Geography JKP SI 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Plain, because of its pleasant climate throughout the year

Correct Answered :

Wrong Answered :

9. Which among the following is a coral reef system in India?

A

Raja Ampat

B

Rainbow Reef

C

Netrani Island

D

Great Barrier Reef

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Netrani Island

Correct Answered :

Wrong Answered :

10. River Bhagirathi and Alaknanda join to form which of the following rivers?

A

Brahmaputra

B

Mahanadi

C

Ganga

D

Indus

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ganga

Correct Answered :

Wrong Answered :

11. Which of the following is one of the kharif crops cultivated in India?

A

Rice

B

Barley

C

Oats

D

Wheat

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Rice

Correct Answered :

Wrong Answered :

12. Nathpa Jhakri Dam was constructed across the ________ River

A

Cauvery

B

Krishna

C

Tapti

D

Satluj

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Satluj

Correct Answered :

Wrong Answered :

13. What is the another name of Regur Soil in India?

A

Saline Soil

B

Black Cotton Soil

C

Arid Soil

D

Laterite Soil

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Black Cotton Soil

Correct Answered :

Wrong Answered :

14. Which among the following is an Impact Crater Lake of India?

A

Lonar Lake

B

Karakul

C

Chilika Lake

D

Rohtak Lake

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Lonar Lake, also known as Lonar crater, is a notified National Geo-heritage Monument, saline, soda lake, located at Lonar in Buldhana district, Maharashtra, India. Lonar Lake was created by a meteorite collision impact during the Pleistocene Epoch.

Correct Answered :

Wrong Answered :

15. Golden Quadrilateral connects which of the following cities in India?

A

Delhi-Mumbai-Hyderabad-Pune

B

Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata

C

Delhi-Mumbai-Bangaluru-Kolkata

D

Mumbai-Bangaluru-Chennai-Pune

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Delhi-Mumbai-Chennai-Kolkata

Correct Answered :

Wrong Answered :

16. Which among the following lakes is India`s first and largest artificial sweet water lake?

A

Dhebar Lake

B

Umiam Lake

C

Dipor Bil

D

Shilloi Lake

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Dhebar Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

17. Which of the following is the Headquarters of Eastern Railway Zone in India?

A

Hajipur

B

Allahabad

C

Kolkata

D

Gorakhpur

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kolkata

Correct Answered :

Wrong Answered :

18. Indravati River is one of the tributaries of river _________.

A

Godavari

B

Krishna

C

Mahanadi

D

Kaveri

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Godavari

Correct Answered :

Wrong Answered :

19. Narmada river, the fifth longest river in India, flows through the states of _________.

A

Madhya Pradesh, Maharashtra and Goa

B

Madhya Pradesh, Goa Maharashtra and Delhi

C

Madhya Pradesh, Gujarat, Maharashtra and Goa

D

Madhya Pradesh, Gujarat and Maharashtra

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Narmada, the largest west flowing river of the Peninsula, rises near Amarkantak range of mountains in Madhya Pradesh. It is the fifth largest river in the country and the largest one in Gujarat. It traverses Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat and meets the Gulf of Cambay. The total length of the river from source to sea is 1312 kilometers (815 miles) while the length up to dam site is 1163 kilometers. (723 miles). The width of the river channel at dam site during high floods is 488 meter (1600 feet) and that during summer is 45.70 meter. (150 feet). The maximum recorded flood on 7th September 1994 was 70,847 cumecs (2.5 million cusecs) while minimum recorded flow in summer was 8.5 cumecs (300 cusecs). The dam is designed for 87,000 cumecs (3.07 million cusecs) flood.

Correct Answered :

Wrong Answered :

20. India`s First Cryptogamic garden is inaugurated in which district of Uttarakhand?

A

Nainital

B

Dehradun

C

Chamoli

D

Pauri Garhwal

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dehradun

Correct Answered :

Wrong Answered :

21. What is the pre announced price for the crops declared by the government annually before the sowing season known as?

A

Minimum Support Price

B

Market Issue Price

C

Market Buffer Price

D

Buffer Stock Price

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Minimum Support Price

Correct Answered :

Wrong Answered :

22. In which year was the Wildlife Protection Act enacted by the Government of India?

A

1972

B

1970

C

1969

D

1974

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

1972

Correct Answered :

Wrong Answered :

23. Which among the following rivers is a tributary of Brahmaputra in India?

A

Ravi

B

Manas

C

Beas

D

Sutlej

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Manas

Correct Answered :

Wrong Answered :

24. Which of the following is the shortest National Highway in India?

A

NH 26

B

NH 47A

C

NH 35

D

NH 31B

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

NH 47A

Correct Answered :

Wrong Answered :

25. Which one of the following describes a system of agriculture where a single crop is grown on a large area?

A

Plantation Agriculture

B

Intensive Agriculture

C

Shifting Agriculture

D

Horticulture

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Plantation Agriculture

Correct Answered :

Wrong Answered :

26. In which of the following districts of Jammu and Kashmir is the Katra meteorological observatory located?

A

Doda

B

Poonch

C

Ramban

D

Reasi

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Reasi

Correct Answered :

Wrong Answered :

27. The famous tourist destination Yusmarg, is located in ____________ district of Union Territory of Jammu & Kashmir.

A

Doda

B

Shopian

C

Jammu

D

Budgam

JK Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Yusmarg or Yousmarg (meaning Meadow of Jesus) is a hill station in the western part of Kashmir Valley in the Indian union territory of Jammu and Kashmir. It is situated 47 km (29 mi) south of Srinagar the capital of the state. Yousmarg provides space for beautiful landscapes, young pine nurseries, green pastures and heart touching lotic and lentic water bodies. Nilnag, Doodhganga and a nascently created artificial dam adds more to the beauty of the meadows. Nature has bestowed Yoususmarg with pleasant flora and fauna. Among fauna, locals claim that they often sight wolves, bears, apes, cats, aves of various types (flight as well as flightless). Among aquatic fauna, Schizothoraxic is abundant one in catch.

Correct Answered :

Wrong Answered :

28. Which among the following is the longest right bank tributary of river Ganga?

A

Yamuna

B

Alaknanda

C

Mahananda

D

Ramganga

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Yamuna

Correct Answered :

Wrong Answered :

29. Indira Sagar Dam is constructed on which of the following rivers?

A

Krishna

B

Narmada

C

Kallada

D

Teesta

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Narmada

Correct Answered :

Wrong Answered :

30. ___________ is a crop which is used both as food and fodder in India.

A

Maize

B

Rice

C

Wheat

D

Millets

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Maize

Correct Answered :

Wrong Answered :

31. How are the barren hilly terrains, desert lands and ravines classified as?

A

Permanent pastures

B

Wastelands

C

Fallow lands

D

Culturable wastelands

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Wastelands

Correct Answered :

Wrong Answered :

32. Which among the following is a major Bajra producing State in India?

A

Uttar Pradesh

B

Sikkim

C

Tamil Nadu

D

Karnataka

Geography Junior Assistant 2022 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Uttar Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

33. In which among the following Indian states is the post harvest festival, Chakan GaanNgai celebrated?

A

Meghalaya

B

Sikkim

C

Manipur

D

Arunachal Pradesh

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Manipur

Correct Answered :

Wrong Answered :

34. Which of the following is the nearest star to our sun?

A

Wolf 359

B

Barnard star

C

Dog star

D

Proxima centauri

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Proxima centauri

Correct Answered :

Wrong Answered :

35. The Dachigam National Park is best known as the home of which of the following animals?

A

Elephant

B

Kashmir stag

C

Lion

D

Tiger

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kashmir stag

Correct Answered :

Wrong Answered :

36. In the hill and mountains region, people built diversion channels like the _____________ of the western Himalayas for agriculture.

A

Phalodi

B

Johads

C

Khadins

D

Kuls

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

In hill and mountainous regions, people built diversion channels like the "guls"or "kuls" of the Western Himalayas for agriculture.

Correct Answered :

Wrong Answered :

37. Which among the following is the only planet besides the earth that has features look like they were eroded by water flow?

A

Venus

B

Uranus

C

Mars

D

Jupiter

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mars

Correct Answered :

Wrong Answered :

38. As per the Jammu and Kashmir Digest of statistics 2018-2019, Which of the following districts in the Jammu and Kashmir has largest area under forest Cover?

A

Budgam

B

Kathua

C

Doda

D

Anantnag

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Doda

Correct Answered :

Wrong Answered :

39. The Jawahar Tunnel was constructed under which of the following passes?

A

Khardungla Pass

B

Banihal Pass

C

Razdan Pass

D

Rohatang Pass

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Banihal Pass

Correct Answered :

Wrong Answered :

40. What percentage of land area of India should be under forest or tree cover according to the National Forest Policy of 1988?

A

One-fourth

B

One-fifth

C

One-third

D

One-sixth

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

One-third

Correct Answered :

Wrong Answered :

41. The name of Dachigam literally stands for how many villages?

A

12 villages

B

10 villages

C

20 villages

D

15villages

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

10 villages

Correct Answered :

Wrong Answered :

42. The point at which the Kishanganga joins the river Jhelum is known as:

A

Muzaffarabad

B

Lidderwat

C

Sumbal

D

Naranag

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Muzaffarabad

Correct Answered :

Wrong Answered :

43. The Zarkul canal takes the water from which of the following rivers?

A

Nallah Sind

B

Chenab

C

Lidder

D

Indus

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Zarkul Canal takes its water from the Nallah Sind at Prang and irrigates about 20000 acres of land. It is an old canal and was constructcd during the reign of Zain-ul-Abdin, Badshah. It irrigates upperland karewa on the Mansbal Lake, Manasbal, Lar, Asham and Ganderbal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

44. When huge amount of sewage is dumped into a river, its B.O.D. will?

A

Remain unchanged

B

Slightly decreased

C

Rapidly Decreased

D

Increase

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Increase

Correct Answered :

Wrong Answered :

45. Which of the following is known as "slash and burn agriculture"?

A

Reforestation

B

Social forestry

C

Afforestation

D

Jhum Cultivation

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jhum Cultivation

Correct Answered :

Wrong Answered :

46. Who among the following said dams as temples of modern India while inaugurating the Bhakra Nangal project?

A

Jawaharlal Nehru

B

Indira Gandhi

C

Mahatma Gandhi

D

Lal Bahadur Shastri

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Jawaharlal Nehru

Correct Answered :

Wrong Answered :

47. Where is the Indian Institute of Forest Management located?

A

Nagpur

B

Bhopal

C

Dehradun

D

New Delhi

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bhopal

Correct Answered :

Wrong Answered :

48. During the winter solstice in Northern Hemisphere the sun is overhead at:

A

Equator

B

Tropic of capricorn

C

Arctic circle

D

Tropic of cancer

Geography Assistant Compiler/Caretaker Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Tropic of capricorn

Correct Answered :

Wrong Answered :

49. IUCN stands for:

A

Indian Union for Conservation of National Parks

B

International Union for conservation of Nature

C

International Union for Conservation of National Parks

D

Indian Union for Conservation of Nature

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

International Union for conservation of Nature

Correct Answered :

Wrong Answered :

50. Where is Jaldapara National Park located?

A

Rajasthan

B

Maharashtra

C

Haryana

D

West Bengal

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

West Bengal

Correct Answered :

Wrong Answered :

51. Which plant is called the Red Planet?

A

Saturn

B

Mercury

C

Jupiter

D

Mars

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mars

Correct Answered :

Wrong Answered :

52. On which of the following rivers is the Bhakra Nangal Dam built?

A

Banas

B

Bhavani

C

Mahanadi

D

Sutlej

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Sutlej

Correct Answered :

Wrong Answered :

53. Where was the Appiko environmental movement started during the 1980s?

A

Assam

B

Uttarakhand

C

Karnataka

D

Rajasthan

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Karnataka

Correct Answered :

Wrong Answered :

54. Where is the main Asteroid belt located?

A

Between Earth and Mars

B

Outside Neptune

C

Between Mars and Jupiter

D

Between Jupiter and Saturn

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Between Mars and Jupiter

Correct Answered :

Wrong Answered :

55. On which of the following rivers is the Sardar Sarova Dam built?

A

Krishna

B

Banas

C

Narmada

D

Bhavani

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Narmada

Correct Answered :

Wrong Answered :

56. Which among the following Rock Cut Architecture of ancient India is associated with Bihar?

A

Barbara Caves

B

Kanheri Caves

C

Ajanta Caves

D

Ellora Caves

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Barabar Hill Caves are the oldest surviving rock-cut caves in India. It is located in Bihar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

57. Which among the following Indian cities is the major producer of Oranges?

A

Hyderabad

B

Dispur

C

Shimla

D

Nagpur

Geography Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nagpur

Correct Answered :

Wrong Answered :

58. Kazinag National Park is situated in which of the following districts of UT of Jammu and Kashmir?

A

Baramulla

B

Srinagar

C

Budgam

D

Bandipora

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Baramulla

Correct Answered :

Wrong Answered :

59. On which of the following rivers, is the artificial lake is constructed in Bhagwati nagar in Jammu and Kashmir ?

A

Kishanganga river

B

Suru river

C

Tawi river

D

Lohith rive

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Tawi river

Correct Answered :

Wrong Answered :

60. When does the sun`s rays fall directly on the tropic of cancer (approximately)?

A

December 22nd

B

June 21st

C

September 23rd

D

March 21st

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

June 21st

Correct Answered :

Wrong Answered :

61. Baglihar Hydroelectric project is located on which of the following rivers?

A

Jhelum

B

Chenab

C

Ravi

D

Beas

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chenab

Correct Answered :

Wrong Answered :

62. Ratle Hydroelectric Project is located on which of the following rivers?

A

Ravi

B

Chenab

C

Shyok

D

Jhelum

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chenab

Correct Answered :

Wrong Answered :

63. In which of the following methods, the rainwater is intercepted before it attains the erosive velocity?

A

Reservoir

B

Terai

C

Contour bund

D

Recharge trench

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Contour bund

Correct Answered :

Wrong Answered :

64. The NH 701 connects which of the following two places?

A

Baramulla and Tangdhar

B

Uri and Leh

C

Chinani and Khanabal

D

Panchtarni and Khanaba

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Baramulla and Tangdhar

Correct Answered :

Wrong Answered :

65. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Forest type Group 16 in UTs of Jammu & Kashmir and Ladakh (combined) is represented by the:

A

Subtropical Dry Evergreen Forests

B

Tropical Dry Deciduous Forests

C

Dry Alpine Scrub

D

Tropical Evergreen Forests

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

GROUP 16 DRY ALPINE SCRUB
more details on given link , page number 11
http://jkenvis.org/pdf/newsletters/Forests_JK_Newsletter.pdf

Correct Answered :

Wrong Answered :

66. As per the Champion & Seth classification of forests(1968), Dry broadleaved coniferous forest comes under which of the following forest type groups in Jammu and Kashmir?

A

Subtropical Pine Forests

B

Tropical Dry Deciduous Forests

C

Tropical Dry Evergreen Forests

D

Himalayan Dry Temperate Forests

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Himalayan Dry Temperate Forests
For more details please click on the given link and open page number 10 http://jkenvis.org/pdf/newsletters/Forests_JK_Newsletter.pdf

Correct Answered :

Wrong Answered :

67. As per the scheme of classification by Forest Survey of India, the forest land with canopy density less than 10% comes under which of the following categories?

A

Very Dense Forest

B

Very Dense Forest

C

Open Forest

D

Scrub

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

1. Very dense Forest ---> All Lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density of 70% and above
2. Mod Dense forest ---> All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 40% and 70% above
3. Open forest ---> All lands with tree cover (Including mangrove cover) of canopy density between 10% and 40%
4. Scurb ---> All forest lands with poor tree growth mainly of small or stunted trees having canopy density less than 10 percent
5. Non Forest ---> Any area not included in the above classes

Correct Answered :

Wrong Answered :

68. Which of the following is the most abundant Green House Gas (GHG) in the earth’s atmosphere?

A

Carbon Dioxide

B

Nitrogen Dioxide

C

Sulphur Dioxide

D

Water Vapour

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Water Vapour

Correct Answered :

Wrong Answered :

69. Which of the following national parks is surrounded by Rinnay River in the North?

A

Kazinag National Park

B

Jasrota national park

C

Kishtwar National Park

D

Dachigam National Park

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kishtwar National Park

Correct Answered :

Wrong Answered :

70. Where is Katarniaghat wildlife sanctuary located?

A

Uttar Pradesh

B

Rajasthan

C

Maharashtra

D

Haryana

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Uttar Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

71. Which of the following is constructed in Andhra Pradesh for water storage and irrigation?

A

Supa Dam

B

Linganamakki Dam

C

Amthane Nala

D

Polavaram dam

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Polavaram dam

Correct Answered :

Wrong Answered :

72. How many does the moon take to complete one revolution around the earth(Approximately)?

A

27 days

B

35 days

C

33 days

D

29 days

Geography Assistant Compiler 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

27 days

Correct Answered :

Wrong Answered :

73. Which among the following is the longest tributary of river Ganga?

A

Alaknanda

B

Yamuna

C

Mahananda

D

Ramganga

Rivers Sub Auditor 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Yamuna

Correct Answered :

Wrong Answered :

74. Which among the following is the longest peninsular rivers in India?

A

Mahanadi

B

Krishna

C

Cauvery

D

Godavari

Geography DHOBI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

D

Correct Answered :

Wrong Answered :

75. In which Indian state is Badkhal Lake situated?

A

Haryana

B

Himachal Pradesh

C

Uttar Pradesh

D

Jharkhand

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Haryana

Correct Answered :

Wrong Answered :

76. On which among the following rivers is the city Ajmer located?

A

Luni

B

Indus

C

Chambal

D

Betwa

General Laboratory Attendant 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Luni

Correct Answered :

Wrong Answered :

77. Sundarbans forest is located in the delta of _________ river.

A

Godavari

B

Mahanadi

C

Ganga

D

Krishna

Geography DHOBI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

C

Correct Answered :

Wrong Answered :

78. Who is called as the "Father of the White Revolution" in India?

A

Sam Pitroda

B

Sushruta

C

Durgesh Patel

D

Verghese Kurien

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Verghese Kurien

Correct Answered :

Wrong Answered :

79. In which of the following states of India is the Kullu valley situated?

A

Haryana

B

Himachal Pradesh

C

Uttar Pradesh

D

Punjab

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Himachal Pradesh

Correct Answered :

Wrong Answered :

80. Which country is the largest producer of pulses in the world as on December 2020?

A

Bangladesh

B

Russia

C

India

D

China

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

India

Correct Answered :

Wrong Answered :

81. Bajra is an example of ______

A

Millets

B

Legumes

C

Maize

D

Oilseeds

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Millets

Correct Answered :

Wrong Answered :

82. Which is the largest physiographic division in India?

A

The Coastal Plains

B

The Northern Plains

C

The Peninsular Plateau

D

The Indian Desert

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Peninsular Plateau

Correct Answered :

Wrong Answered :

83. The Tehri Hydropower Complex is built on which of the following rivers?

A

Bhagirathi River

B

Sholiyar River

C

Manjira River

D

Mahi River

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bhagirathi River

Correct Answered :

Wrong Answered :

84. Lavani is folk-dance form associated with which of the following states?

A

Odisha

B

Maharashtra

C

Kerala

D

West Bengal

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Maharashtra

Correct Answered :

Wrong Answered :

85. In which Indian state is Mirik Lake situated?

A

Goa

B

Himachal Pradesh

C

Punjab

D

West Bengal

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

West Bengal

Correct Answered :

Wrong Answered :

86. Which of the following is an example of a leguminous crop?

A

Sesamum

B

Jowar

C

Bajra

D

Soyabean

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Soyabean

Correct Answered :

Wrong Answered :

87. Which is the smallest continent on Earth in terms of area?

A

Europe

B

Australia

C

Africa

D

South America

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Australia

Correct Answered :

Wrong Answered :

88. From which of the following regions do the western disturbances originate?

A

Savannah Region

B

Caribbean Region

C

Mediterranean Region

D

Oceania Region

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mediterranean Region

Correct Answered :

Wrong Answered :

89. Which among the following lakes is situated in the Indian state of Madhya Pradesh?

A

Santragachi Lake

B

Upper Lake

C

Ramgarh Lake

D

Chandra Taal

Lakes JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Upper Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

90. Which among the following is the largest freshwater lake in the Northeast of India?

A

Shakambari Jheel

B

Loktak Lake

C

Pichola Lake

D

Upper Lake

Lakes JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Loktak Lake

Correct Answered :

Wrong Answered :

91. Which of the following groups of crops are grown in India during the Kharif season?

A

Wheat, Gram and Barley

B

Soyabean, Groundnut and Cotton

C

Paddy, Pea and Mustard

D

Rice, Linseed and Barley

Crops JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Soyabean, Groundnut and Cotton

Correct Answered :

Wrong Answered :

92. Which is an example for diseases that gets transmitted through contact with soil?

A

Meningitis

B

Hookworm

C

HIV

D

Common cold

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Hookworm

Correct Answered :

Wrong Answered :

93. Which among the following is the largest south bank tributary of the Brahmaputra in Assam?

A

Subansiri Rive

B

Kopili river

C

Sankosh River

D

Manas River

General JSA 2021 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kopili river

Correct Answered :

Wrong Answered :

94. Which of the following soil type covers the largest geographical area of India?

A

Yellow Soil

B

Saline Soil

C

Arid Soil

D

Alluvial Soil

Soils JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Alluvial soils are by far the largest and the most important soil group of Ind ia. Covering about 15 lakh sq km or about 45.6 per cent of the total land ar ea of the country. These soils contribute the largest share of our agricultu ral wealth and support the bulk of India`s population.

Correct Answered :

Wrong Answered :

95. Which among the following lakes was formed by a collision of an asteroid?

A

Moriri Pso

B

Nainital Lake

C

Ashtamudi Lake

D

Lonar Lake

Lakes JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Lonar Lake was created by a meteorite collision impact during the Pleistocene Epoch. It is one of the four known, hyper-velocity, impact craters in basaltic rock anywhere on Earth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

96. Which one of the following is a Rabi Crop?

A

Jowar

B

Rice

C

Cotton

D

Wheat

Crops JSA 2021 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Wheat, barley, mustard, and green peas are some of the major rabi crops that grow in India. These crops are prone to unseasonal raining in the month of November and December because this can ruin the crop easily.

Correct Answered :

Wrong Answered :

97. Which of the following is called the “ecological hot spot of India”?

A

Western Ghats

B

Eastern Ghats

C

Western Himalayas

D

Eastern Himalayas

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A biodiversity hotspot is a region with a significant reservoir of biodiversity that is under threat from humans. More like rolling hills than snow-covered mountains, the Western Ghats - stretching some 1,600 km from the north of Mumbai to the southern tip of India - are a biodiversity hotspot that contains a large proportion of the country`s plant and animal species; many of which are only found here and nowhere else in the world. In the northern part of the range, about one-third of the plants, almost half the reptiles, and more than three-fourths of the amphibians known in India are found in this narrow strip of rainforest just off the west coast. The forests in the southwestern Ghats are even richer, hosting the country`s largest population of Asian elephants (Elephas maximus) as well as Bengal tigers (Panthera tigris tigris), lion-tailed macaques (Macaca silenus), sloth bears (Ursus ursinus), nilgiri tahrs (Hemitragus hylocrius) and much more.

Correct Answered :

Wrong Answered :

98. Silent Valley of Kerala

A

is the only evergreen forest in India

B

contains costly timber trees

C

is a good picnic spot

D

contains rare species of plants and animals

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Silent Valley National Park, is located in the Nilgiri Hills, Palakkad District in Kerala. The park is one of the last undisturbed tracts of South Western Ghats montane rain forests and tropical moist evergreen forest in India. Plans for a hydroelectric project that threatened the parks high diversity of wildlife stimulated an environmentalist Social Movement in the 1970s called Save Silent Valley which resulted in cancellation of the project and creation of the park in 1980.

Correct Answered :

Wrong Answered :

99. In India, rain forests are found in

A

Central India

B

Eastern Ghat

C

N.E. Himalayas and Western Ghats

D

N.W. Himalayas and Eastern Ghats

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The main areas of tropical forest are found in the Andaman and Nicobar Islands; the Western Ghats, which fringe the Arabian Sea coastline of peninsular India; and the greater Assam region in the north-east along the Eastern Himalayas. Small remnants of rain forest are found in Orissa state. Tropical rainforests are located in a band around the equator (Zero degrees latitude) in the area between the Tropic of Cancer (23.5° North latitude) and the Tropic of Capricorn (23.5° South latitude).This 3,000 mile (4800 kilometres) wide band is known as the `tropics`.

Correct Answered :

Wrong Answered :

100. Mudumalai Wild-life Sanctuary is located in the State of

A

Kerala

B

Karnataka

C

Tamil Nadu

D

Andhra Paradesh

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Mudumalai National Park and Wildlife Sanctuary, now also declared a Tiger Reserve, lies on the northwestern side of the Nilgiri Hills (Blue Mountains), in Nilgiri District, about 150 km (93 mi) north-west of Coimbatore in the westernmost part of Tamil Nadu, on the interstate boundaries with Karnataka and Kerala states in South India. Mudumalai, which means `first hills`, is one of the first wildlife sanctuaries established in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

101. In terms of area, which one of the following Indian States has the largest coverage of forests ?

A

Arunachal Pradesh

B

Chhattisgarh

C

Madhya Pradesh

D

Orissa

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The forest cover includes all lands which have a tree canopy density of more than ten percent when projected vertically on the horizontal ground, with a minimum areal extent of one hectare. Madhya Pradesh has the largest forest area in the country. Forest area of the state constitutes 31 per cent of the total area of the state. The forest area in the state constitutes about 12.44 per cent of the total forest area of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

102. The famous `Gir` forests are located in

A

Mysore

B

Kashmir

C

Gujarat

D

Kerala

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gir Forest National Park or Sasan Gir is a forest and wildlife sanctuary in Gujarat. It is the sole home of the pure Asiatic Lions (Panthera leo persica) and is considered to be one of the most important protected areas in Asia due to its supported species. The eco- system of Gir, with its diverse flora and fauna, is protected as a result of the efforts of the government forest department, wildlife activists and NGOs. The forest area of Gir and its lions were declared as “pro- tected” in the early 1900s by the then Nawab of the princely state of Junagadh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

103. World`s maximum newsprint comes from :

A

Deciduous forest

B

Monsoon forest

C

Mangrove forest

D

Rainfed forest

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Newspapers are made from a type of paper called newsprint. Coniferous softwoods such as spruce, pine, and cedar provide long (average 3mm), strong fibres. Newsprint needs strength enough to withstand the demands of fast printing presses, the ability to accept high quality colour printing and enough opac- ity to prevent the printing showing through the pag- es. In most temperate coniferous forests, evergreen conifers predominate, while some are a mix of coni- fers and broadleaf evergreen trees and/or broadleaf deciduous trees. Temperate evergreen forests are com- mon in the coastal areas of regions that have mild winters and heavy rainfall, or inland in drier climates or mountain areas

Correct Answered :

Wrong Answered :

104. The Sundarbans or the `Man- grove` forests are found in

A

Kutch Peninsula

B

Western Ghats

C

Konkan Coast

D

Deltaic West Bengal

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Sundarbans is the largest single block of tidal halo- phytic mangrove forest in the world. The Sunder- bans is a UNESCO World Heritage Site covering parts of Bangladesh and India. This region is densely cov- ered by mangrove forests, and is one of the largest reserves for the Bengal tiger. The Sundarbans is in- tersected by a complex network of tidal waterways, mudflats and small islands of salt-tolerant mangrove forests. The mangrove-dominated Ganges Delta – the Sundarbans – is a complex ecosystem comprising one of the three largest single tracts of mangrove forests of the world. Situated mostly in Bangladesh, a small portion of it lies in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

105. Which is the first national park established in India?

A

Velvadan National Park

B

Periyar National Park

C

Bandipur National Park

D

Corbett National Park

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Jim Corbett National Park is the oldest national park in India. The park—named for the hunter and conservationist Jim Corbett who played a key role in its establishment—was established in 1936 as Hailey National Park. Situated in Nainital district of Uttarakhand the park acts as a protected area for the endangered Bengal tiger of India, the secure survival of which is the main objective of Project Tiger, an Indian wildlife protection initiative.

Correct Answered :

Wrong Answered :

106. Where is the Forest Research Institute located?

A

Dehradun

B

Bhopal

C

Lucknow

D

Delhi

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Forest Research Institute is an institute of the Indian Council of Forestry Research and Education and is a premier institution in the field of forestry research in India. It is located at Dehradun in Uttarakhand, and is one of the oldest institutions of its kind. In 1991, it was declared a deemed university by the University Grants Commission. It was found ed in 1878, as the British Imperial Forest School, by Dietrich Brandis. In 1906, it was re-established as the `Imperial Forest Research Institute`, under the British Imperial Forestry Service.

Correct Answered :

Wrong Answered :

107. Where is the Bandipur National Park?

A

Rajasthan

B

Andhra Pradesh

C

Karnataka

D

Assam

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bandipur National Park, established in 1973 as a tiger reserve under Project Tiger, is a national park located in the south Indian state of Karnataka. It was once a private hunting reserve for the Maharaja of the Kingdom of Mysore. Bandipur is located in Gun- dlupet taluq of Chamarajanagar district. Together with the adjoining Nagarhole National Park, Mudumalai National Park and Wynad Wildlife Sanctuary, it is part of the Nilgiri Biosphere Reserve totaling 2,183 km2 making it the largest protected area in southern In- dia.

Correct Answered :

Wrong Answered :

108. What should be the proportion of forest cover for India to maintain her ecological balance?

A

11.1 percent

B

22.2 percent

C

33.3 percent

D

44.4 percent

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The minimum area of forests to maintain a good ecological balance has been regarded to be 33%. In- dia lags on this front. The Green India campaign has been announced by the Prime Minister for the affor- estation of 6 million hectares. The current area un- der forests is 23%.

Correct Answered :

Wrong Answered :

109. The Daily Weather Map of India is prepared and printed at

A

Kolkata

B

Mumbai

C

New Delhi

D

Pune

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Daily Weather Map of India is prepared and print- ed at the National Data Centre of India Meteorological Department (IMD) at Pune. Daily weather reports and daily weather maps for India in printed form are avail- able since 1878.

Correct Answered :

Wrong Answered :

110. Which of the following causes rainfall during winters in the north-western part of India ?

A

Western disturbances

B

Cyclonic depression

C

Southwest monsoon

D

Retreating monsoon

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

A Western Disturbance is an extratropical storm originating in the Mediterranean region that brings sudden rain to the northwestern parts of the Indian subcontinent during the winter season. It is a non- monsoonal precipitation pattern driven by the westerlies. Western Disturbances are important for the development of the Rabi crop (wheat).

Correct Answered :

Wrong Answered :

111. Why does the west coast of India receive more rainfall from southwest monsoon than the east coast?

A

Unlike the east coast this coast is straight

B

The Western Ghats obstruct the winds causing rainfall

C

The east coast is broader than the west coast

D

The Eastern Ghats extend parallel to wind direction

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The western side of the Western Ghats rise ma- jestically to over 2500 meters above mean sea level to capture the Arabian sea branch of moisture laden southwest monsoon winds. The location of these mountain ranges is such that the South-West Mon- soon that break over the southernmost tip of the pen- insula during the last week of May, block the winds and they steadily rise against the mountain to con- dense rapidly and give copious rains on the western side. Consequently, the eastern side is typically known as the rain shadow region.

Correct Answered :

Wrong Answered :

112. What is the major cause of `October Heat`?

A

Hot and dry weather

B

Very low velocity winds

C

Low pressure systems over the Indo–Gangetic plains

D

High temperature associated with high humidity

General Geography SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The months of October-November mark a period of transition from hot rainy season to cold dry winter conditions. This period is known as Retreating Monsoon or Transition season because the southwest monsoons weaken and withdraw or retreat from In- dia. The retreat of monsoon is marked by clear skies and rise in temperature. While days are warm, nights are cool and pleasant. Owing to high temperature and high humidity, weather becomes oppressive. This phenomenon is known as October heat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

113. If 20% or more area of the country suffers from rain deficits during monsoon season, it is termed as

A

flood year

B

drought year

C

famine year

D

self sufficient year

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

According to Indian Meteorological Department, when the rainfall deficiency for the country as a whole is more than 10% of normal and more than 20% of the country`s area is affected by drought conditions (rainfall deficit), the situation is defined as an all-India drought year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

114. Which of the following is the area of lowest pressure over Indian subcontinent during the hot dry weather season ?

A

Rann of Kachchh

B

Rajasthan

C

North-West India

D

Meghalaya

General Geography SSC Multi-Tasking Staff Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The southwestern summer monsoons occur from June through September. The Thar Desert and ad- joining areas of the northern and central Indian sub- continent heats up considerably during the hot sum- mers. This causes a low pressure area over the north- ern and central Indian subcontinent. To fill this void, the moisture-laden winds from the Indian Ocean rush in to the subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

115. Which of the following two States are prone to cyclones during retreating Monsoon season?

A

Karnataka and Kerala

B

Punjab and Haryana

C

Bihar and Assam

D

Andhra Pradesh and Orissa

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The retreat of the Monsoon which generally oc- curs between September and November brings with it another peak in cyclone origination, noted for its predilection toward violent cyclone strikes. The cy- clones develop in the Bay of Bengal and move from the northeast to the southwest, causing heavy rain- fall and loss of life and property in Andhra Pradesh, Odisha and West Bengal. Tamil Nadu receives heavy rainfall from these winds as the retreating monsoon winds are moisture laden.

Correct Answered :

Wrong Answered :

116. Which one of the following is the driest region in India?

A

Telengana

B

Marwar

C

Vidarbha

D

Marathwada

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Marwar is a region of southwestern Rajasthan state in western India. It lies partly in the Thar Desert which is the driest region of India. It includes the present-day districts of Barmer, Jalore, Lakshman Nagar, Jodhpur, Nagaur, and Pali. This desert tract, nicknamed Marwar or Marusthali – the Land of Death, lives up to its name with its scorching heat, thorny cactus and scrub, and scanty water.

Correct Answered :

Wrong Answered :

117. The South West monsoon engulfs the entire India by

A

5th June

B

15th June

C

1st July

D

15th July

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Derived from the Arabic word `mausam`, monsoon implies a seasonal reversal in wind direction. These changes lead to changes in the seasonal distribution of rainfall and temperature. Although the Andaman & Nicobar Islands receive monsoon as early as mid-May, the southwest monsoon enters the subcontinent’s mainland through the Kerala coast. The monsoon then gets divided into two parts: the Arabian Sea branch and the Bay of Bengal branch. It normally reaches Mangalore on the west coast and Vishakhapatnam on the east coast within four days. Both the branches move to reach Mumbai and Kolkata on average between June 10 and 13. The monsoon crosses Varanasi, Ahmedabad and Bhopal by June 15. Agra has to wait for another five days and Delhi by June 29. The two branches merge over Punjab and Himachal. By mid-July the southwest monsoon engulfs the entire subcontinent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

118. Which one of the following is the wettest place in India?

A

Mahabaleshwar

B

Cherrapunji

C

Udhagamandalam

D

Mawsynram

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mawsynram is a village in the East Khasi Hills district of Meghalaya state in north-eastern India, 65 kilometers from Shillong. It is reportedly the wettest place on Earth, with an annual rainfall of 11,872 mil- limetres. According to the Guinness Book of World Records Mawsynram received 26,000 millimetres (1,000 in) of rainfall in 1985. Mawsynram is located about 16 km west of Cherrapunji, on the Khasi Hills.

Correct Answered :

Wrong Answered :

119. The area with annual rainfall less than 50 cm in a year is

A

Meghalaya

B

Leh in Kashmir

C

Coromandel coast

D

Konkan coast

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Rainfall distribution in India is uneven. Areas of Inadequate Rainfall (it implies rainfall less than 50 cm a year): There are basically two belts that receive inadequate rainfall. These belts are of small extent and some parts of these belts receive exceptionally very low rainfall. Like for instance, the Karakoram Mountains and area lying to the north of the Zanskar Himalaya range. This region is situated in the north of the Himalayas. It, therefore, receives little rainfall during the summer monsoon rainy season. Further, a little rainfall is also caused in the months of January, February and March by the westerly depressions.

Correct Answered :

Wrong Answered :

120. Which of the following does not have an influence over the climate in India ?

A

Monsoons

B

Ocean currents

C

Nearness to equator

D

Presence of Indian ocean

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

India’s geography and geology are climatically piv- otal: the Thar Desert in the northwest and the Hima- layas in the north work in tandem to effect a cultur- ally and economically break-all monsoonal regime. As Earth’s highest and most massive mountain range, the Himalayan system bars the influx of frigid ka- tabatic winds from the icy Tibetan Plateau and northerly Central Asia. Most of North India is thus kept warm or is only mildly chilly or cold during winter; the same thermal dam keeps most regions in India hot in summer. Ocean current do not any role in the climate of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

121. Rajasthan reveives very little rain because—

A

it is too hot

B

there is no water available and thus the winds remain dry

C

the monsoon fails to reach this area

D

the winds do not come across any barriers to cause the necessary uplift to cool the wind

General Geography SSC Statistical Investigators Grade–IV Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Rainfall decreases as winds move westwards up the Ganga Plains. Rajasthan receives very little rain as it lies in the rain-shadow of the Aravali Hills. The climate of Rajasthan varies greatly throughout the state. It is very hot and dry in summer in the desert areas, where dust storms also occur, while it is very cold during the winters. To the west of the Aravali range, the weather is characterized by low rainfall with erratic distribution, extremes of diurnal and an- nual temperatures, low humidity and high wind ve- locity. While in the east of the Aravali range, the weath- er is characterized by relatively low wind velocity and high humidity with better rainfall.

Correct Answered :

Wrong Answered :

122. Which river in the Southern Peninsula has the second largest river basin in India?

A

Godavari

B

Krishna

C

Cauvery

D

Mahanadi

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

After the Ganga river basin, the Godavari River Basin has the second largest river basin with a drain- age area of 312,812 km2. In terms of length, catch- ment area and discharge, the Godavari river is the largest in peninsular India and had been dubbed as the `Dakshina Ganga` - the South Ganges river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

123. The region which is a water divide between the Ganga and Indus river systems is

A

Haridwar

B

Namchobarva

C

Alakananda

D

Ambala

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Any elevated area, such as a mountain or upland, that separates two drainage basins is known as water divide; for example, the water divide between the Indus and the Ganga river systems. Ambala is located on this water divide.Similarly, the Western Ghats form the main water divide in Peninsular India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

124. What is Dakshin Gangotri ?

A

River valley in Andhra Pradesh

B

Unmanned station located in Antarctica

C

Second source of River Ganga

D

Island in the Indian Ocean

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Dakshin Gangotri was the first scientific base sta- tion of India situated in Antarctica, part of the Indian Antarctic Program. Established during the third In- dian expedition to Antarctica in 1983–84, it was an unmanned station, set up using indigenous Indian equipment, powered by Solar energy. The station was entirely computerized to record all data that was re- searched.

Correct Answered :

Wrong Answered :

125. Punjab has a large number of inundation canals drawing water from

A

Jhelum river

B

Chenab river

C

Beas river

D

Sutlej river

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Punjab has large number of the Sutlej inundation canals, which are taken out from the rivers without any regulating system like weirs etc. at their head. Such canals provide irrigation mainly in the rainy sea- son when the river is in flood and there is excess water. Some of such inundation canals are Sirhind, Bhakra, etc.

Correct Answered :

Wrong Answered :

126. The sideways erosion which widens the river valley called?

A

Lateral Corrosion

B

Vertical Corrosion

C

Side Corrosion

D

Mean Corrosion

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Sideways form of erosion is called lateral erosion. In lateral erosion, the river erodes away at its banks and widens the river channel. Together, vertical and lateral erosion create the distinctive V-shaped valley that is found in rivers in their upper course. As the river gets closer to the sea, there is more lateral ero- sion than vertical erosion and the V flattens out into a much wider shape.

Correct Answered :

Wrong Answered :

127. Which of the following is the largest irrigation plant in India?

A

Buckingham Canal

B

Indira Gandhi Canal

C

Upper Ganges Canal

D

Tajewala Canal

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Indira Gandhi Canal is the longest canal in India and the largest irrigation project in the world. It starts from the Harike Barrage at Firozpur, a few ki- lometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in the Indian state of Punjab and terminates in irrigation facilities in the Thar Desert in the north west of Rajasthan. It was previously known as the Rajasthan Canal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

128. What is Damodar Valley Corporation ?

A

Statutory body

B

Municipal Corporation looking after Damodar Valley

C

A private enterprise located in Bihar

D

A non government organisation

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Damodar Valley Corporation (DVC), having its head- quarters at Kolkata, is a statutory body created un- der the Damodar Valley Corporation Act, 1948. It op- erates several power stations in the Damodar River area of West Bengal and Jharkhand. The corporation operates both thermal power stations and hydel pow- er stations under the Union Ministry of Power.

Correct Answered :

Wrong Answered :

129. Name the longest lake in India.

A

Pangong Lake

B

Pulicat Lake

C

Kolleru Lake

D

Vembanad Lake

General Geography SSC CPO Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Vembanad Lake of Kerala is the longest lake in India with a length of 95.6 km. Besides, with a sur- face area of 2033 km², it is the largest lake in Kerala and spans several districts of the state. The Nehru Trophy Boat Race is conducted in a portion of the lake.

Correct Answered :

Wrong Answered :

130. The Siachin Glacier`s melting waters are the main source of which of the following rivers :

A

Beas

B

Sutlej

C

Shylok

D

Nubra

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Nubra River is a tributary of the River Shyok that originates from the Rimo Glacier, one of the tongues of Siachen Glacier. It flows through the Nu- bra valley in the northern part of Ladakh and then joins the Indus River in Skardu, Pakistan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

131. Which state of India has made rain water harvesting compulsory for all houses ?

A

Haryana

B

Maharashtra

C

Tamil Nadu

D

Punjab

General Geography SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rainwater harvesting has been made compulsory for every building in Tamil Nadu to avoid ground water depletion. Since its implementation, Chennai saw a 50 percent rise in water level in five years and the water quality significantly improved. Rainwater harvesting is the accumulation and deposition of rainwater for re- use on-site, rather than allowing it to run off.

Correct Answered :

Wrong Answered :

132. Which of the following states in known as the traditional region for Tank Irrigation?

A

Assam

B

Gujarat

C

Tamil Nadu

D

Orrisa

General Geography SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Given the seasonal and erratic nature of rainfall throughout the year, South India is known to known to use tank irrigation as time-tested technology for storing rainfall and runoff for a number of uses: crop irrigation, groundwater recharge, domestic use, cattle watering, etc. Tank irrigation currently accounts for more than 30 percent of all irrigated cropland in the state of Tamil Nadu and Karnataka. There exist approximately 39,000 irrigation tanks of various sizes in Tamil Nadu alone.

Correct Answered :

Wrong Answered :

133. Who among the following are involved with Cauvery River dispute ?

A

The Central Government and Karnataka

B

The Central Government and Tamil Nadu

C

Karnataka and Tamil Nadu

D

Karnataka,Tamil Nadu, Kerala and Puduchery

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The sharing of waters of the Kaveri river has been the source of a serious conflict between Karnataka and Tamil Nadu. The genesis of this conflict rests in two agreements in 1892 and 1924 between the erst- while Madras Presidency and Princely State of Mysore. Karnataka contends that it does not receive its due share of water from the river.

Correct Answered :

Wrong Answered :

134. Rajasthan canal receives water from which of the following rivers ?

A

Yamuna

B

Jhelum

C

Ravi

D

Sutlej

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Indira Gandhi Canal, earlier known as Rajasthan Canal, begins at the Harike Barrage—at the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab. One of the largest canal projects in India, it utilizes the surplus water from these rivers for irrigating vast areas in Rajasthan.

Correct Answered :

Wrong Answered :

135. Which was the first hydel power project in India ?

A

Pallivasal in Kerala

B

Paikara in Tamil Nadu

C

Siva Samudram in Karnataka

D

Nizamnagar in Andhra Pradesh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The 4.5 megawatt hydroelectric power station near Sivasamudram falls of the Cauvery in Karnataka was the first major power station in India. Owned by a few British companies, it was set up by General Electric of the US. It was commissioned in 1902. The first small hydro power plant, a 130 kilowatt plant, started functioning in 1897 at Darjeeling.

Correct Answered :

Wrong Answered :

136. Which of the following river does not originate in Indian territory ?

A

Ganga

B

Mahanadi

C

Brahmaputra

D

Jhelum

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Brahmaputra also called Tsangpo-Brahmaputra, is a transboundary river. It originates in Tibet as the Yarlung Tsangpo River, from where it flows across southern Tibet to Arunachal Pradesh (India), where it is known as Dihang or Siang. It flows southwest through the Assam Valley as Brahmaputra and south through Bangladesh as the Jamuna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

137. Which river serves the largest cultivable area ?

A

Ganga

B

Saryu

C

Godavari

D

Krishna

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The entire Ganga basin system effectively drains eight states.

Correct Answered :

Wrong Answered :

138. Which of the following water bodies is not a freshwater resource ?

A

Jaisamand

B

Ganga river

C

Yamuna river

D

Chilika lake

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Fresh water is a renewable resource. River Ganges, Yamuna River and Jaisamand Lake come under this category. However, Chilka Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Odisha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

139. The longest river of peninsular India is

A

Krishna

B

Kaveri

C

Narmada

D

Godavari

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Operator & LDC Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Godavari (1450 km) is the longest river of peninsular India, followed by Krishna (about 1300 km). It has the second largest river basin in India after the Ganges. It is often referred to as the Vridha (Old) Ganga or the Dakshina (South) Ganga.

Correct Answered :

Wrong Answered :

140. Which river in India flows in a rift-valley?

A

Cauvery

B

Tapti

C

Narmada

D

Krishna

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Narmada is the only river in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges. The Tapti River and Mahi River also flow through rift valleys, but between different ranges.

Correct Answered :

Wrong Answered :

141. The River in India known as the open sewer is

A

the Ganga

B

the Yamuna

C

the Narmada

D

the Godavari

General Geography SSC Multi-Tasking Staff Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The river in India known as the open sewer is River Yamuna. It is the second largest tributary of river Ganges, Yamuna is called as the sewer because it is contaminated with biochemical oxygen demand (BOD) values ranging from 14 to 28 mg/l and high coliform content. There are three main sources of pollution in the river, which are household and municipal disposal sites, soil erosion resulting from deforestation and chemical wash-off of fertilizers, herbicides, and pesticides from the industrial sites..

Correct Answered :

Wrong Answered :

142. The world’s highest rail bridge being constructed in the State of J & K will be on which of the following rivers ?

A

Jhelum

B

Chenab

C

Indus

D

Ravi

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Chenab Bridge is an arch bridge under construction in India. It spans the Chenab River between Bakkal and Kauri, in Reasi district of Jammu and Kashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

143. Which one of the following rivers in India has been declared as the National River ?

A

Godavari

B

Krishna

C

Ganga

D

Narmada

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Ganges is the longest river of India and is the second greatest river in the world by water discharge. In November 2008, it was declared a “National River”.

Correct Answered :

Wrong Answered :

144. An important river of the Indian desert is

A

Luni

B

Narmada

C

Krishna

D

Beas

General Geography SSC Data Entry Operator Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Luni is a river of western Rajasthan state, India. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 530 km. It is first known as Sagarmati, then after passing Govindgarh, it meets its tributary Sarsuti, which originates from Pushkar Lake, and from then on it gets its name Luni.

Correct Answered :

Wrong Answered :

145. The highest dam in India, Bhakra is built on

A

Vyas river

B

Jhelum river

C

Sutlej river

D

Ghaghara river

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bhakra Dam is a concrete gravity dam across the Sutlej River, and is near the border between Punjab and Himachal Pradesh in northern India. It is India`s second tallest dam at 225.55 m high next to the 261m Tehri Dam. In terms of storage of water, it withholds the second largest reservoir in India, the first being Indira Sagar Dam in Madhya Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

146. Which river is under dispute involving Madhya Pradesh, Maharashtra and Gujarat?

A

Krishna

B

Narmada

C

Koyna

D

Tapti

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Narmada River flows through the states of Madhya Pradesh, and Maharashtra, then along the border between Madhya Pradesh and Maharashtra and the border between Madhya Pradesh and Gujarat and in Gujarat. These states have been at loggerhead over the sharing of waters of the river

Correct Answered :

Wrong Answered :

147. The first multi-purpose project of independent India is

A

Bhakra-Nangal

B

Damodar

C

Hirakud

D

Nagarjunasagar

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Damodar Valley Corporation came into existence on 7 July, 1948 as the first multipurpose river valley project of independent India. It emerged as a culmination of attempts made over a whole century to control the wild and erratic Damodar River. The river spans over an area of 25,000 km2 covering the states of Bihar (now Jharkhand) & West Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

148. The first Hydroelectric Power Plant in India was set up at

A

Nizam Sagar

B

Shivasamudram

C

Ramagundam

D

Mettur

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Shivasamudram holds the distinction of being the site of India`s first hydro-electric power station built in 1902. It was set up mainly to supply power to the Kolar goldmines 147 km away, making the 78 kv transmission line the longest in the world at the time. In fact, when the Mettur dam in Tamil Nadu was being constructed in the 1930`s, the power was supplied from Shivasamudram.

Correct Answered :

Wrong Answered :

149. Where is the Rana Pratap Sagar Dam built ?

A

On river Sutlej

B

On river Chambal

C

On river Narmada

D

On river Gandak

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Rana Pratap Sagar Dam is a gravity masonry dam of 53.8 metres height built on the Chambal River at Rawatbhata in Rajasthan in India. It was officially declared open on 9 February 1970 by Indira Gandhi, the then Prime Minister of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

150. ‘‘Meghna’’ is the combined stream of which two rivers ?

A

Ganga and Yamuna

B

Ganga and Gomti

C

Ganga and Sone

D

Ganga and Brahmaputra

General Geography SSC Combined Matric Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Meghna River is the combined stream of the Ganges and Brahmaputra. It is an important river in Bangladesh, one of the three that forms the Ganges Delta, the largest on earth fanning out to the Bay of Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

151. The joint river valley venture of India and Nepal is

A

Gomati

B

Chambal

C

Damodar

D

Kosi

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Immediately after independence, policy planners sought a solution to the recurring flood menace faced by people of North Bihar from the Kosi and other rivers flowing from Nepal to India. The Kosi project was thus conceptualized (based on investigations between 1946 to 1955), in three continuous interlinked stages. The third part envisaged a high multipurpose dam within Nepal at Barakshetra to provide substantial flood cushion along with large irrigation and power benefits to both countries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

152. Guwahati is situated on the bank of the river

A

Teesta

B

Brahmaputra

C

Hooghly

D

Sone

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Guwahati — formerly known as Pragjyotishpura and Durjoya in ancient Assam, and Gauhati in the modern era — is an ancient urban area, the largest city of Assam, the largest metropolitan area in north- eastern , one of the fastest developing cities in India and often referred as “gateway” of the North East Region. It is also the third largest city in Eastern India after Kolkata and Patna respectively. The city is between the southern bank of the Brahmaputra river and the foothills of the Shillong plateau.

Correct Answered :

Wrong Answered :

153. Which of the following rivers has its source outside India?

A

Brahmaputra

B

Beas

C

Ravi

D

Jhelum

General Geography FCI Assistant Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Brahmaputra River, also called Tsangpo-Brahmaputra, is a transboundary river and one of the major rivers of Asia. With its origin from Talung Tso Lake in southwestern Tibet as the Yarlung Tsangpo River, it flows across southern Tibet to break through the Himalayas in great gorges (including the Yarlung Tsang- po Grand Canyon) and into Arunachal Pradesh (India) where it is known as Dihang or Siang. It flows south- west through the Assam Valley as Brahmaputra and south through Bangladesh as the Jamuna (not to be mistaken with Yamuna of India). In the vast Ganges Delta it merges with the Padma, the main distributary of the Ganges, then the Meghna, before emptying into the Bay of Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

154. Which one of the following rivers of India does not make a delta ?

A

Ganges

B

Godavari

C

Mahanadi

D

Tapti

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Most of the west flowing rivers do not form delta. They form estuary. Examples are Narmada and Tapti.

Correct Answered :

Wrong Answered :

155. River Indus originates from :

A

Hindukush range

B

Himalayan range

C

Karakoram range

D

Kailash range

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Indus is a major river which flows through Pakistan. It also has courses through western Tibet (in China) and Northern India. Originating in the Tibetan plateau in the vicinity of Lake Mansarovar, the river runs a course through the Ladakh region of Jammu and Kashmir, Gilgit, Baltistan and flows through Pakistan in a southerly direction along the entire length of Pakistan to merge into the Arabian Sea near the port city of Karachi in Sindh. The traditional source of the river is the Senge Khabab or `Lion’s Mouth`, a perennial spring, not far from the sacred Mount Kailash, and is marked by a long low line of Tibetan chortens.

Correct Answered :

Wrong Answered :

156. Shivasamudram Falls is found in the course of river

A

Krishna

B

Godavari

C

Cauvery

D

Mahanadi

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Shivanasamudra Falls is on the Kaveri River after the river has wound its way through the rocks and ravines of the Deccan Plateau and drops off to form waterfalls. The island town of Shivanasamudra divides the river into twin waterfalls. This creates the fourth largest island in the rivers course. Asia`s second hydro-electric power station after Sidrapong is located at the waterfall and is still functional. This station was commissioned by the Diwan of Mysore, Sir K. Seshadri Iyer.

Correct Answered :

Wrong Answered :

157. On the tributary of which river has Rihand Dam been constructed ?

A

Chambal

B

Yamuna

C

Sone

D

Periyar

General Geography SSC SAS Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rihand Dam is a concrete gravity dam located at Pipri in Sonbhadra District in Uttar Pradesh, India. It is on the border of Chhattisgarh and Uttar Pradesh. It is on the Rihand River which is the tributary of the Son River. The Rihand River flows through the Indian states of Chhattisgarh and Uttar Pradesh. The Rihand rises from Matiranga hills, in the region south west of the Mainpat plateau, which is about 2,100 meters above mean sea level. The river flows north roughly through the central part of Surguja district for 160 kilometres. The Rihand and its tributaries form a fertile plain in the central part of the district stretching from around Ambikapur to Lakhanpur and Pratappur. Thereafter, it flows north into Sonbhadra district of Uttar Pradesh via Singrauli district of Madhya Pradesh, where it is called Rhed and finally joins the Son.

Correct Answered :

Wrong Answered :

158. Which one of the following states does not form part of Narmada River basin?

A

Madhya Pradesh

B

Rajasthan

C

Gujarat

D

Maharashtra

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Narmada basin, hemmed between Vindhya and Satpura ranges, extends over an area of 98,796 km2 and lies between east longitudes 72 degrees 32` to 81 degrees 45` and north latitudes 21 degrees 20` to 23 degrees 45` lying on the northern extremity of the Deccan Plateau. The basin covers large areas in the states of Madhya Pradesh (86%), Gujarat (14%) and a comparatively smaller area (2%) in Maharashtra.

Correct Answered :

Wrong Answered :

159. Tehri Dam is being constructed on river

A

Ganga

B

Brahmaputra

C

Bhagirathi

D

Yamuna

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Tehri Dam is a multi-purpose rock and earth- fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India. It is the primary dam of the THDC India Ltd. and the Tehri hydroelectric complex. Tehri Dam withholds a reservoir for irrigation, municipal water supply and the generation of 1,000 MW of hydroelectricity. The Tehri Dam has been the object of protests by environmental organizations and local people of the region.

Correct Answered :

Wrong Answered :

160. The river which is not West-flowing towards the Arabian Sea is

A

Narmada

B

Tapi

C

Periyar

D

Kaveri

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Kaveri, also spelled Cauvery in English, is a large Indian river. The origin of the river is traditionally placed at Talakaveri, Kodagu in the Western Ghats in Karnataka, flows generally south and east through Karnataka and Tamil Nadu and across the southern Deccan plateau through the southeastern lowlands, emptying into the Bay of Bengal through two principal mouths.

Correct Answered :

Wrong Answered :

161. The Loktak Lake on which a hydroelectric project was constructed is situated in the State of

A

Madhya Pradesh

B

Manipur

C

Meghalaya

D

Himachal Pradesh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Loktak Lake, the largest freshwater lake in north- east India, also called the only Floating lake in the world due to the floating phumdis on it, is located near Moirang in Manipur state. The Keibul Lamjao National Park, which is the last natural refuge of the endangered sangai or Manipur browantlered deer, one of three subspecies of Eld`s Deer, covering an area of 40 km2, is situated in the southeastern shores of this lake and is the largest of all the phumdis in the lake. It serves as a source of water for hydropower generation, irrigation and drinking water supply.

Correct Answered :

Wrong Answered :

162. Which one of the following rivers of Peninsular India does not join Arabian Sea ?

A

Periyar

B

Cauvery

C

Narmada

D

Tapti

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Kaveri, also spelled Cauvery in English, is a large Indian river. The origin of the river is traditionally placed at Talakaveri, Kodagu in the Western Ghats in Karnataka, flows generally south and east through Karnataka and Tamil Nadu and across the southern Deccan plateau through the southeastern lowlands, emptying into the Bay of Bengal through two principal mouths. Rising in southwestern Karnataka, it flows southeast some 800 km to enter the Bay of Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

163. Which river of India is called Vridha Ganga ?

A

Krishna

B

Godavari

C

Kaveri

D

Narmada

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Godavari (Vridha Ganga or Dakshina Ganga) is the largest river system of the peninsular India and rises near Nasik in Maharashtra. Godavari is considered the Dhakshin (Southern) Ganga and Draksharama Dhakshin Kasi.

Correct Answered :

Wrong Answered :

164. Which of the following rivers makes an estuary?

A

Cauvery

B

Krishna

C

Narmada

D

Ganga

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Most of the west flowing rivers of Indian peninsula do not form delta. They form estuary. Narmada is one of them. It is so because rocky terrain of the Western Ghats does not allow the rivers to spread out much, and there is not sufficient plain stretch of land between the Arabian sea and Western Ghats for Narmada to slowdown and bifurcate into distributaries. Narmada forms an estuary of 21 km at the Gulf of Khambat. The river is presently partially navigable in the estuary reach around Bharuch but the river has never been a transport artery.

Correct Answered :

Wrong Answered :

165. In India, the irrigation of agricultural land is carried out maximum by :

A

Canals

B

Wells

C

Tubewells

D

Tanks

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Canal is the second largest source of irrigation providing water to 29.24 percent of the net area under irrigation. The country has one of the world’s largest canal systems stretching over more than one lakh kilometres. Well Irrigation is a principal method of irrigation used in India. Underground water is tapped for drinking purposes and at the same time it is also tapped for irrigating the cultivated land. For implementation of this procedure, a hole is dug in the ground for providing perennial supply of soft water. Well irrigation is definitely more popular in those regions where ground water is in plenty and where there are very few canals.

Correct Answered :

Wrong Answered :

166. Which dam of India is the highest?

A

Mettur

B

Rihand

C

Thein

D

Bhakra

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Bhakra Dam is a concrete gravity dam across the Sutlej River, and is near the border between Punjab and Himachal Pradesh in northern India. The dam, located at a gorge near the (now submerged) upstream Bhakra village in Bilaspur district of Himachal Pradesh, is India’s second tallest at 225.55 m high next to the 261m Tehri Dam. In terms of storage of water, it withholds the second largest reservoir in India, the first being Indira Sagar Dam in Madhya Pradesh with capacity of 12.22 billion cu. m.

Correct Answered :

Wrong Answered :

167. The river also known as Tsangpo in Tibet is :

A

Ganga

B

Brahmaputra

C

Indus

D

Teesta

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Yarlung Tsangpo is a watercourse that originates at Tamlung Tso lake in western Tibet, southeast of Mount Kailash and Lake Mansarovar. It later forms the South Tibet Valley and Yarlung Tsangpo Grand Canyon, before passing through the state of Arunachal Pradesh, India, where it is known as the Dihang. Downstream from Arunachal Pradesh the river be- comes wider and at this point is called the Brahmaputra River. From Assam (India) the river enters Bangladesh at Ramnabazar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

168. Which one of the following hydroelectric projects does not belong to Tamil Nadu ?

A

Idukki

B

Aliyar

C

Periyar

D

Kundah

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Idukki Hydroelectric Project is the biggest hydroelectric Project in Kerala (India). It comprises of three dams at Idukki, Cheruthony and Kulamavu and related systems. The power house at Moolamattom is the longest underground power station in India and the pressure shaft is the largest in the country. The Idukki dam is one of the highest dams in the world and the first arch dam in India. Cheruthony is the largest and highest gravity dam in Kerala.

Correct Answered :

Wrong Answered :

169. Which State has the largest proportion of its net irrigation area under well irrigation ?

A

Haryana

B

Bihar

C

Gujarat

D

West Bengal

General Geography SSC Statistical Investigators Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gujarat has the largest proportion of its net irrigated area under well irrigation. Uttar Pradesh has the largest area under irrigation in terms of total acreage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

170. Of which major river system is the Sutlej a part ?

A

Indus

B

Ganga

C

Brahmaputra

D

Yamuna

General Geography SSC Statistical Investigators Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Sutlej River, is the longest of the five rivers that flow through the historic crossroad region of Punjab in northern India and Pakistan. The Sutlej is sometimes known as the Red River. It is the eastern- most tributary of the Indus River. Its source is from Lowangko Co, Tibet near Lake Rakshastal in Tibet, China, near Mount Kailas, and it flows generally west and southwest entering India through the Shipki La pass in Himachal Pradesh. In Pakistan, it waters the ancient and historical former Bahawalpur state. The region to its south and east is arid, and is known as Cholistan a part of Bahawalpur Division.

Correct Answered :

Wrong Answered :

171. Tehri Dam receives water from which of the following rivers ?

A

Alaknanda

B

Bhagirathi

C

Gandak

D

Ghaghra

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Tehri Dam is a multi-purpose rock and earth- fill embankment dam on the Bhagirathi River near Tehri in Uttarakhand, India. It is the primary dam of the THDC India Ltd. and the Tehri hydroelectric complex. The Tehri Dam has been the object of protests by environmental organizations and local people of the region. In addition to the human rights concerns, the project has spurred concerns about the environmental consequences of locating a large dam in the fragile ecosystem of the Himalayan foothills.

Correct Answered :

Wrong Answered :

172. Sardar Sarovar dam is being built on the river :

A

Tapti

B

Mahi

C

Chambal

D

Narmada

General Geography SSC Section Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada River near Navagam, Gujarat, India. It is the largest dam and part of the Narmada Valley Project, a large hydraulic engineering project involving the construction of a series of large irrigation and hydroelectric multi-purpose dams on the Narmada River. The project took form in 1979 as part of a development scheme to increase irrigation and produce hydroelectricity. It is the 30th largest dams planned on river Narmada, Sardar Sarovar Dam (SSD) is the largest structure to be built.

Correct Answered :

Wrong Answered :

173. Which of the following pairs is wrongly matched ?

A

Koyana Project - Maharashtra

B

Sharavathy Project - Karnataka

C

Balimela Project - Orissa

D

Sabarigiri Project - Gujarat

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Sabaraigiri project is located in 48 kms from Pathanamthitta district, through tea estates and thick forest is the famous Hydro Electric Project called Sabaraigiri. This is constructed across the many mountains rivers and the water collected in reservoir passed through huge tunnels to a main reservoir at place Anamudi and from through large pipes to the Muziyoor power house.

Correct Answered :

Wrong Answered :

174. Where is Tala Hydroelectric project, which is expected to generate 1020 MW power, located ?

A

Arunachal Pradesh

B

Bhutan

C

Nepal

D

Himachal Pradesh

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Tala Hydroelectricity project is the biggest hydroelectric joint project between India and Bhutan so far, generating 4865 GWh/yr. Tala is located in Chukha Dzongkhag in western Bhutan, a small con- stitutional monarchy in the Himalayas. It is located on the Wangchhu River and, and is at a height of 860 metres. Tala is located in Chukha Dzongkhag in western Bhutan, a small kingdom in the Himalayas. The run-of-the-river project is being managed by Tala Hydroelectric Project Authority (THPA). It is located on the Wangchu River and, at 860m, is the region’s largest high head project. Commissioning of the plant was planned for June 2005, but because of geological problems this was delayed until March 2007.

Correct Answered :

Wrong Answered :

175. Which of the following canals is located in West Bengal ?

A

Lower Ganga Canal

B

Sarada Canal

C

Eden Canal

D

Sirhind Canal

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Durgapur Barrage is across the Damodar River at Durgapur in Bardhaman district in the Indian state of West Bengal. The Damodar River Valley Project on the Damodar River and its principal tributary, the Barakar River, is located in eastern India. The four main multipurpose dams located at Tilaiya, Konar, Maithon and Panchet were commissioned during 1953-1959. In addition, a single purpose reservoir on the main stream, the Damodar, at Tenughat was constructed later in 1974. In 1932, the Anderson weir was constructed at Randiha. As a result, irrigation facility has been available in the lower Damodar basin before the advent of dams by means of the diversion weir on the Damodar River and Eden canal. It is about 19 kilometres downstream of Durgapur Barrage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

176. Which from the following rivers does NOT originate in Indian territory?

A

Godavari

B

Jhelum

C

Ravi

D

Ghaghara

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Karnali or Ghaghara River is a perennial transboundary river originating on the Tibetan Plateau near Lake Mansarovar. It cuts through the Himalayas in Nepal and joins the Sarda River at Brahmaghat in India. Together they form the Ghaghra River, a major left bank tributary of the Ganges. With a length of 507 kilometres (315 mi) it is the largest river in Nepal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

177. The longest river of Peninsular India is :

A

Narmada

B

Godavari

C

Mahanadi

D

Cauvery

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Godavari is a river in the south-central India. It starts in the western state of Maharashtra and flows through the modern state of Andhra Pradesh before reaching the Bay of Bengal. It forms one of the largest river basins in India. With a length of 1465 km, it is the second longest river in India, second to The Ganges, and the longest in southern India. It origi- nates near Trimbak in Nashik District of Maharashtra state and flows east across the Deccan Plateau into the Bay of Bengal near Yanam and Antarvedi in East Godavari district of Andhra Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

178. On which river has the Hirakud Dam been built ?

A

Mahanadi

B

Godavari

C

Cauvery

D

Periyar

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Hirakud Dam is built across the Mahanadi River, about 15 km from Sambalpur in the state of Orissa in India. Built in 1957, the dam is one of the world`s longest earthen dam. Behind the dam extends a lake, Hirakud Reservoir, 55 km long. Hirakud Dam is the longest man-made dam in the world, about 26 km in length. It is one of the first major multipurpose river valley project started after India`s independence. The name of the dam is mostly mispronounced in North India as Hirakund which is actually Hirakud.

Correct Answered :

Wrong Answered :

179. River Damodar is called `Sorrow of Bengal` because it

A

gets flooded often causing havoc

B

causes maximum soil erosion

C

forms number of dangerous waterfalls

D

is not a perennial river

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Damodar River is a river flowing across the Indian states of Jharkhand and West Bengal. Rich in mineral resources, the valley is home to large scale mining and industrial activity. Earlier known as the “River of Sorrows” because of its ravaging floods in the plains of West Bengal, the Damodar and its tributaries have somewhat been tamed with the construction of several dams.

Correct Answered :

Wrong Answered :

180. Girna Project is situated in :

A

Andhra Pradesh

B

Maharashtra

C

Orissa

D

Chhattisgarh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Nandgaon is a city and a municipal council in Nashik district in the Indian state of Maharashtra.There are two important dams in Nandgaon taluka. One is Girana Dam under major project and another is Nagyasakya under medium project.

Correct Answered :

Wrong Answered :

181. Which of the following is a river flowing from Central India and joining Yamuna/ Ganga?

A

Ghagra

B

Gomti

C

Kosi

D

Betwa

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Betwa is a river in Northern India, and a tributary of the Yamuna. Also known as the Vetravati, the Betwa rises in the Vindhya Range just north of Hoshangabad in Madhya Pradesh and flows north- east through Madhya Pradesh and flow through Orchha to Uttar Pradesh. Nearly one-half of its course, which is not navigable, runs over the Malwa Plateau before it breaks into the upland. A tributary of the Yamuna River, the confluence of the Betwa and the Yamuna Rivers takes place in the Hamirpur town in Uttar Pradesh, in the vicinity of Orchha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

182. Asia`s first underground Hydel Project is located in which of the following States in India?

A

Jammu & Kashmir

B

Himachal Pradesh

C

Arunachal Pradesh

D

Uttar Pradesh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The 1,500-MW Nathpa-Jhakri hydel project, one of Asia`s first mega project having an underground power station commissioned in 2003, is an hydel project in Himachal Pradesh. It supplies power to nine states, including Rajasthan, UP, Haryana, Punjab, Jammu and Kashmir, Delhi, Uttaranchal, Himachal Pradesh and Chandigarh. Bulit on Sutlej River, the project is being executed by Sutlej Jal Nigam (formerly Nathpa Jhakri Power Corporation). The 1500 MW hydro electric power project is situated in Kinnaur district, Himachal Pradesh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

183. The largest irrigation canal in India is called the :

A

Yamuna canal

B

Sirhand canal

C

Indira Gandhi canal

D

Upper Bari Doab canal

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Indira Gandhi Canal is the largest canal project in India. It starts from the Harike Barrage at Sultanpur, a few kilometers below the confluence of the Sutlej and Beas rivers in Punjab state. it provides irrigation facilities to the north-western region of Rajasthan, a part of the Thar Desert. It consists of the Rajasthan feeder canal (with the first 167 km in Punjab and Haryana and the remaining 37 km in Rajasthan) and 445 km of the Rajasthan main canal which is entirely within Rajasthan. This canal enters into Haryana from Punjab near Lohgarh village of Haryana, then running in western part of district Sirsa it enters into Rajasthan near Kharakhera village.

Correct Answered :

Wrong Answered :

184. Mount Abu is a hill station located in ____ ranges.

A

Vindhya

B

Satpuda

C

Aravalli

D

Sahyadri

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Mount Abu is a popular hill station in the Aravalli Range in Sirohi district of Rajasthan near the border with Gujarat. The mountain forms a distinct rocky plateau. The highest peak on the mountain is Guru Shikhar at 1,722 m above sea level. It is referred to as `an oasis in the desert` as its heights are home to rivers, lakes, waterfalls and evergreen forests.

Correct Answered :

Wrong Answered :

185. The mountain range which divides the North and the South India is :

A

Himalayas

B

Western ghats

C

Vindhyas

D

Satpura

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Vindhya Range is considered as the traditional boundary between North India and South India. It is a complex, discontinuous chain of mountain ridges, hill ranges, and plateau escarpments in west- central India. It runs north of and roughly parallel to the Narmada River in Madhya Pradesh and extends up to Gujarat in the west, and Uttar Pradesh and Bihar in the east.

Correct Answered :

Wrong Answered :

186. The northern part of the west coast in India is known as :

A

Konkan coast

B

Coromandel coast

C

Malabar coast

D

Godavari Coast

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Konkan, also known as the Konkan Coast or Kokan, is the northern section of the western coast of India. It is a 720-km long coastline. It consists of the coastal districts of western Indian states of Karnataka, Goa, and Maharashtra. The Southern part of the western coast from Goa to Kanyakumari is called Malabar Coast.

Correct Answered :

Wrong Answered :

187. The range that acts as watershed between India and Turkistan is :

A

Zaskar

B

Kailash

C

Karakoram

D

Ladakh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Great Karakoram range, also known as Krishnagiri, forms India’s frontiers with Afghanistan and China and acts as watershed between India and Turkestan. It extends eastwards from the Pamir for about 800 km. It is the northern most range of the Trans Himalayan ranges in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

188. The Andaman is separated from Nicobar by which water body?

A

11° channel

B

10° Channel

C

Palk Strait

D

Gulf of Mannar

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Ten Degree Channel is a channel that separates the Little Andaman and Car Nicobar in the Bay of Bengal. The two sets of islands together form the Indian Union Territory (UT) of Andaman and Nicobar Islands. The channel is so named as it lies on the 10- degree line of latitude, north of the equator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

189. The longest sea beach in India is :

A

Chapora beach

B

Diu beach

C

Aksa beach

D

Marina beach

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Marina Beach, a natural urban beach in Chennai, is the longest beach of India with a length of 6.5 km. The beach runs from near Fort St. George in the north to Foreshore Estate in the south. It is the second longest beach in the world after Praia do Cassino beach of Brazil.

Correct Answered :

Wrong Answered :

190. Where do the Western and Eastern Ghats meet?

A

Nilgiri hills

B

Cardamom hills

C

Palani hills

D

Annamalai hills

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Nilgiri Hills or the Blue mountains form the meeting point of the Western Ghats and the Eastern Ghats. These hills are part of the Western Ghats. They are separated from the Karnataka Plateau (north) by the Noyar River and from the Anaimalai and Palni hills (south) by the Palghat Gap.

Correct Answered :

Wrong Answered :

191. India shares longest international boundary with which country?

A

Bangladesh

B

China

C

Nepal

D

Bhutan

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Bangladesh and India share a 4,096-kilometer-long international border, the longest border that India shares with any country. It is fifth-longest land border in the world, including 262 km in Assam, 856 km in Tripu- ra, 180 km in Mizoram, 443 km in Meghalaya, and 2,217 km in Bengal. The border demarcates the six divisions of Bangladesh and the Indian states.

Correct Answered :

Wrong Answered :

192. Continuous chain of mountains that rise abruptly more or less parallel to the coastline of India is :

A

Aravalli

B

Satpura

C

Eastern ghats

D

Western ghats

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Western Ghats (also known as Sahyadri) is a continuous mountain range that runs parallel to the western coast of the Indian peninsula. It abruptly rises as a sheer wall to an average elevation of 1,000 m from the Western Coastal Plain. But, they slope gently on their eastern flank and hardly appear to be a mountain when viewed from the Deccan tableland. They are steep-sided, terraced, hills presenting a stepped topography facing the Arabian Sea coast.

Correct Answered :

Wrong Answered :

193. The outermost range of Himalaya is called :

A

Kali

B

Shiwalik

C

Dehradun

D

Kumaon

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Sivalik Hills is the outermost range of the Himalayas. Also known as Manak Parbat, it located in between the Great Plains and Lesser or Middle Himalayas. This range is about 2,400 km long en- closing an area that starts almost from the Indus and ends close to the Brahmaputra, with a gap of about 90 kilometres between the Teesta and Raidak rivers in Assam.

Correct Answered :

Wrong Answered :

194. Which river originates from the Amarkantak plateau?

A

Narmada river

B

Son river

C

Betwa river

D

Godavari river

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The source of the Narmada is a small bowl, known as the Narmada Kund, located at Amarkantak on the Amarkantak hill in the Anuppur District zone of eastern Madhya Pradesh.The river moves down from the Ama- rkantak range at the Kapildhara waterfalls and then flows in a rift valley between the Satpura and Vindhya ranges.

Correct Answered :

Wrong Answered :

195. The Himalayas are also known by the name :

A

ancient mountains

B

fold mountains

C

valley mountains

D

Indus mountains

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Himalayas are examples of fold mountains that are created where two or more of Earth`s tectonic plates are pushed together. The Himalayan mountain ranges were formed as result of a continental collision or orogeny along the convergent boundary between the Indo-Australian Plate and the Eurasian Plate. The Arakan Yoma highlands in Myanmar and the Andaman and Nicobar Islands in the Bay of Bengal were also formed as a result of this collision.

Correct Answered :

Wrong Answered :

196. If in the east it is Guhar Moti, in north it is Siachen Glacier, then in south it is:

A

Kuttanad

B

Kanyakumari

C

Rameshwaram

D

Indira point

General Geography SSC CAPFs (CPO) SI & ASI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Guhar Moti is the western most inhabited village in India, in Kutch district in Gujarat. Siachen Glacier, located in the eastern Karakoram range in the Himalaya Mountains, marks the northern extremity of India. Similarly, Indira Point located in the Nicobar district of Andaman and Nicobar Island, marks the southernmost point of India`s territory.

Correct Answered :

Wrong Answered :

197. A tropical deciduous plant special to the Deccan plateau is :

A

Teak

B

Shisam

C

Sandalwood

D

Sal

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Teak, Sal, Sandalwood, Shisham and Mahua are some of the tropical deciduous trees that extend from the Shiwalik ranges in the north to the eastern flanks of the Western Ghats in the peninsular India. Among them, sandalwood is native to the Deccan plateau. The total extent of its distribution is approximately 9000 km2 of which 8200 km2 is located in the states of Karnataka and Tamil Nadu. It grows particularly in Mysore and Coimbatore where it prefers hard rock, ferruginous soil—the conditions that produce a richer scent in the tree.

Correct Answered :

Wrong Answered :

198. Tropic of Cancer passes through which of the following Indian states ?

A

Bihar, West Bengal, Meghalaya, Tripura and Mizoram

B

Madhya Pradesh, Maharashtra, Rajasthan, West Bengal, Tripura and Mizoram

C

Gujarat, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura and Mizoram

D

Madhya Pradesh, Maharashtra, Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand and West Bengal

General Geography SSC CPO Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Tropic of Cancer passes through the following eight states in India: Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura, and Mizoram.

Correct Answered :

Wrong Answered :

199. The plateau that has both West and East flowing drainage system is :

A

Malwa

B

Chota Nagpur

C

Ranchi

D

Hazaribagh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Malwa Plateau roughly forms a triangle based on the Vindhyan Hills, bounded by the Aravalli Range in the west and Madhya Bharat Pathar to the north and Bundelkhand to the east. It has two systems of drainage; one towards the Arabian sea (The Narmada, the Tapi and the Mahi), and the other towards the Bay of Bengal (Chambal and Betwa, joining the Yamuna).

Correct Answered :

Wrong Answered :

200. Which of the following is formed out of volcanic eruptions in India?

A

Deccan Plateau

B

Lakshadweep Islands

C

Western Ghats

D

Himalayas

General Geography SSC Stenographer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Deccan Plateau is made up of lava flows or igneous rocks known as the Deccan Traps. The rocks are spread over the whole of Maharashtra and parts of Gujarat and Madhya Pradesh, thereby making it one of the largest volcanic provinces in the world. The Deccan traps formed between 60 and 68 million years ago at the end of the Cretaceous period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

201. To conserve coral reefs the Government of India declared one of the following as Marine Park :

A

Andaman Islands

B

Gulf of Kutch

C

Lakshadweep Islands

D

Gulf of Mannar

General Geography SSC CHSL (10+2) LDC, DEO & PA/SA Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The government of India, in 1982, declared a core area of 110 km2 in the Gulf of Kutch as Marine Na- tional Park for the conservation of coral reefs. It is situated on the southern shore of the Gulf of Kachchh in the Jamnagar District of Gujarat. There are 42 islands on the Jamnagar coast in the Marine National Park, most of them surrounded by reefs. The coral formations of the Gulf of Kutch represent one of the extreme northern limits of corals in the Indian Ocean.

Correct Answered :

Wrong Answered :

202. Which hill station’s name means `place of the thunderbolt` ?

A

Gangtok

B

Shillong

C

Oottacamand

D

Darjeeling

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The name Darjeeling comes from the Tibetan word `dorje,` meaning the thunderbolt scepter of the Hindu deity Indra, and ling, a place or land. So it means `place of the thunderbolt.` Located in the Mahabharata Range or Lesser Himalaya, Darjeeling is situated in West Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

203. Pachmarhi biosphere reserve is in :

A

Andhra Pradesh

B

Arunachal Pradesh

C

Himachal Pradesh

D

Madhya Pradesh

General Geography SSC CAPFs SI, CISF ASIg Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Pachmarhi Biosphere Reserve is a non-use conservation area and biosphere reserve in the Sat- pura Range of Madhya Pradesh. It is located within Hoshangabad, Betul, and Chhindwara districts of Madhya Pradesh. UNESCO designated it as a bio- sphere reserve in 2009.

Correct Answered :

Wrong Answered :

204. Niyamgiri hill is located in Kalahandi district ?

A

Orissa

B

West Bengal

C

Punjab

D

Kerala

General Geography SSC CHSL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Niyamgiri is a hill range situated in the dis- tricts of Kalahandi and Rayagada in Odisha. These hills are home to Dongria Kondh indigenous people. In recent times these hills are in media discussions due to the conflict of inhabitant tribals and Bauxite Mining Project by Vedanta Aluminium Company.

Correct Answered :

Wrong Answered :

205. Which ot the following statements is correct ?

A

Mahadeo hills are in the west of Maikala hills.

B

Mahadeo hills are the part of Karnataka Plateau.

C

Mahadeo hills are in the east of Chhotahagpur Plateau

D

Mahadeo hills are the part of Aravalli ranges.

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Mahadeo Hills are a range of hills in Madhya Pradesh which form the central part of the Satpura Range. As evident from the map given below, they are situated to the west of Maikal Hills.

Correct Answered :

Wrong Answered :

206. How many islands are there in Lakshadweep ?

A

17

B

27

C

36

D

47

General Geography SSC CHSL DEO & LDC Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lakshadweep is an archipelago consisting of 36 islands with an area of 32 sq km. an Union Territory, it is comprised of 12 atolls, three reefs, five submerged banks and ten inhabited islands The name Lakshadweep in Malayalam and Sanskrit means `a hundred thousand islands`.

Correct Answered :

Wrong Answered :

207. The two richest Eco-zones of India are :

A

The Himalayas and Vindhyas

B

The Himalayas and Eastern Ghats

C

The Himalayas and Western Ghats

D

The Himalayas and Aravallis

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Himalayas and,the Western Ghats are known for rich biodiversity they support. Several species of eiidemic plant and animal are found in these zones. After Africa, Indian peninsula has the richest diversity of life forms on the face of the Earth.

Correct Answered :

Wrong Answered :

208. What is the total area of India ?

A

8,511,965 sq. km

B

3,897,950 sq. km

C

5,926,780 sq. km

D

3,287,590 sq. km

General Geography SSC CAPFs SI, CISF ASI Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The total geographical area of India is 3,287,590 km² which makes her the seventh-largest country in the world. India measures 3,214 km from north to south and 2,933 km from east to west. It has a land frontier of 15,200 km and a coastline of 7,517 km.

Correct Answered :

Wrong Answered :

209. The easternmost peak of the Himalayas is :

A

Namcha Barwa

B

Annapurna

C

Kanchenjunga

D

Mount Everest

General Geography SSC Multi-Tasking (Non-Tech.) Staff Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Namcha Barwa, a mountain in the Tibetan Himalaya, is the eastern anchor of the entire Himalayan mountain chain. It is the highest peak of its own section as well as Earth`s easternmost peak over 7,600 metres. It stands inside the Great Bend of the Yarlung Tsangpo River as the river enters its notable gorge across the Himalaya, emerging as the Dihang and becoming the Brahmaputra.

Correct Answered :

Wrong Answered :

210. The highest waterfall of India is in the state of :

A

Andhra Pradesh

B

Assam

C

Maharashtra

D

Karnataka

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kunchikal Falls are the highest waterfalls in India and second highest waterfalls in Asia. They are located near Agumbe in Shimoga district of state of Karnataka. Kumchikal falls are formed by Varahi River.

Correct Answered :

Wrong Answered :

211. The Greater Himalayas is otherwise called as :

A

Himadri

B

Sahyadri

C

Assam Himalayas

D

Siwaliks

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Himalayas is divided into three major geographical entities, the Himadri (greater Himalaya), Himanchal (lesser Himalaya) and the Siwaliks (outer Himalaya). These divisions extend almost uninterrupted throughout its length and are separated by major geological fault lines.

Correct Answered :

Wrong Answered :

212. The highest mountain peak in Peninsular India is :

A

Anaimudi

B

Dodabetta

C

Mahendragiri

D

Nilgiris

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The highest peak of Peninsular India is Anaimudi (2695 m) in Anaimalai Hills. It is located in Kerala in the Western Ghats.

Correct Answered :

Wrong Answered :

213. Tiny marine animals which constitute limestone skeletons are called :

A

Clamitomonous

B

Foraminifera

C

Coral reefs

D

Diatoms

General Geography SSC Graduate Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Coral reefs are underwater structures made from calcium carbonate secreted by corals. Coral reefs are colonies of tiny animals found in marine waters that contain few nutrients. Most coral reefs are built from stony corals, which in turn consist of polyps that cluster in groups.

Correct Answered :

Wrong Answered :

214. A narrow strip of land that connects two larger land masses is called :

A

Strait

B

Peninsula

C

Cape

D

Isthmus

General Geography SSC Graduate Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

An isthmus is a narrow strip of land connecting two larger land areas, usually with water on either side. A strait is the sea counterpart of isthmus.

Correct Answered :

Wrong Answered :

215. The place Sabarimala is situated in which of the following States?

A

Andhra Pradesh

B

Tamil Nadu

C

Kerala

D

Karnataka

General Geography SSC Multi-Tasking Staff Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Sabarimala isa famous pilgrim centre situated on a hilltop amid sylvan surroundings in Kerala. About 50 million devotees visit this shrine, the abode of Lord Dharmasastha during November-January every year.

Correct Answered :

Wrong Answered :

216. India`s area is about ___ times larger than Pakistan.

A

3

B

4

C

6

D

9

General Geography SSC Multi-Tasking Staff Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

India`s area of 3,287,263 square kilometers is 4.12 times larger than Pakistan`s 796,095 square kilometres. India is 6.5 times bigger than Pakistan by population

Correct Answered :

Wrong Answered :

217. In which State is the Guru Shikhar peak located ?

A

Rajasthan

B

Gujarat

C

Madhya Pradesh

D

Maharashtra

General Geography SSC FCI Assistant Grade-III Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Guru Shikhar Peak is the highest peak of the state of Rajasthan (1722 metres).

Correct Answered :

Wrong Answered :

218. Central Highlands of Indian peninsular block are formed of :

A

Sedimentary and metamorphic rocks

B

Igneous and sedimentary rocks

C

Igneous and metamorphic rocks

D

Sedimentary rocks

General Geography SSC FCI Assistant Grade-III Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The northern part of the west caost is known as Konkan Coast The Western Coastal Plain lies between the Western Ghats and the Arabian Sea. The southern part of the west coast is known as Malabar Coast.

Correct Answered :

Wrong Answered :

219. The southernmost point of India is :

A

Kanyakumari

B

Rameswaram

C

Dhanushkodi

D

Indira Point

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The southernmost point of India is Indira Point.

Correct Answered :

Wrong Answered :

220. Palghat joins which of the following states ?

A

Sikkim and West Bengal

B

Maharashtra and Gujarat

C

Kerala and Tamil Nadu

D

Arunachal Pradesh and Sikkim

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Palghat joins Kerala and Tamil Nadu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

221. Which of the following is the highest peak in undisputed Indian territory ?

A

Mount Everest

B

Kanchenjunga

C

Nanda Devi

D

Nanga Parbat

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kanchenjunga is the highest peak in undisputed Indian territory. Although highest peak in India is K2 i.e. Godwin Austin but it lies in the disputed region. After K2 it is Kanchenjunga with an elevation of about 8598m which is the highest peak in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

222. Who prepares the topographical maps of India ?

A

Geological Survey of India

B

Survey of India

C

Defence Ministry

D

Geographical Survey of India

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

For most part of India, topographic maps are available which are prepared by the Survey of India. To identify a map of a particular area, a map numbering system has been adopted by Survey of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

223. The Palk Strait lies between :

A

Bay of Bengal and Gulf of Mannar

B

Andaman and Nicobar Islands

C

Rann of Kutch and Gulf of Khambhat

D

Lakshadweep and Maldives

General Geography SSC (10+2) Level Data Entry Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Palk Strait is a strait between the Tamil Nadu state of India and the Mannar district of the Northern Province of the island nation of Sri Lanka. he strait is named after Robert Palk, who was a governor of Madras Presidency (1755-1763) during the Company Raj period.

Correct Answered :

Wrong Answered :

224. The sea which existed in the place of the Himalayas was :

A

Red Sea

B

Arabian Sea

C

Tethys Sea

D

Dead Sea

General Geography SSC CISF Constable Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Tethys Ocean was an ocean that existed between the continents of Gondwana and Laurasia during much of the Mesozoic era, before the opening of the Indian and Atlantic oceans during the Cretaceous period. Today, India, Pakistan, Indonesia, and the Indian Ocean cover the area once occupied by the Tethys Ocean, and Turkey, Iraq, and Tibet sit on Cimmeria. What was once the Tethys Sea has become the Mediterranean Sea. Geologists have found fossils of ocean creatures in rocks in the Himalayas, indicating that those rocks were once underwater, before the Indian continental shelf began pushing upward as it smashed into Cimmeria.

Correct Answered :

Wrong Answered :

225. The eastern coastal plain is also called as:

A

Konkan coastal plain

B

Gujafat plain

C

Coromandal coastal plain

D

Malabar coastal plain

General Geography SSC Stenographer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Eastern Coastal Plains refer to a wide stretch of landmass of India, lying between the Eastern Ghats and the Bay of Bengal. It stretches from Tamil Nadu in the south to West Bengal in the north. It is locally known as Northern Circars in the northern part between Mahanadi and Krishna rivers and Coromandel Coast in the southern part between Krishna and Kaveri rivers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

226. The fertile land between two rivers is called :

A

Watershed

B

Water divide

C

Doab

D

Terai

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Doab is a term used in India and Pakistan for a "tongue" or tract of land lying between two confluent rivers. Unqualified by the names of any rivers, it designates the flat alluvial tract between the Ganges and Yamuna rivers in western and southwestern Uttar Pradesh and Uttarakhand state in India, extending from the Sivalik Hills to the two rivers confluence at Allahabad.

Correct Answered :

Wrong Answered :

227. Which place is closest to Tora Bora?

A

Mumbai

B

Aurangabad

C

Amarnath (Kashmir)

D

Jalalabad

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Tora Bora is a cave complex situated in the White Mountains of eastern Afghanistan, in the Pachir Wa Agam District of Nangarhar province, west of the Khyber Pass and 10 km (north of the border of the Federally Administered Tribal Areas (FATA) in Pakistan. It is close to Jalalabad. It was known to be an important area for the Taliban and insurgency against the Soviet Union in the 1980s.

Correct Answered :

Wrong Answered :

228. Which of the following hills connect eastern and western ghats?

A

Satpura

B

Vindhya

C

Nilgiri

D

Aravalli

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The southern part of the Western Ghats mountain ranges harbour the Nilgiri hills, which serve as the meeting point of the Western and Eastern Ghats. The hills are separated from the Karnataka plateau to the north by the Moyar River and from the Anaimalai Hills and Palni Hills to the south by the Palghat Gap.

Correct Answered :

Wrong Answered :

229. Guru Shikhar on the Abu Hills is the highest peak of which mountain ranges?

A

Sahyadri

B

Purvanchal

C

Anamalai

D

Aravallis

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Gurushikhar holds the honor of being not only the highest peak of Mount Abu but the whole of Aravali mountain range. This peak is the home to the temple of Dattatreya, an incarnation of Lord Vishnu.

Correct Answered :

Wrong Answered :

230. Mansarovar Lake is situated in :

A

Nepal

B

India

C

Tibet

D

Bhutan

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Lake Manasarovar is a freshwater lake in the Tibet Autonomous Region of China 940 kilometres from Lhasa. To the west of Lake Manasarovar is Lake Rakshastal; toward the north is Mount Kailash.

Correct Answered :

Wrong Answered :

231. Which one of the following factors is the main reason for the peninsular rivers to flow towards east?

A

Western part is rainy

B

Western Ghats act as major water-divide

C

Rivers follow rift valleys

D

Eastern Ghats are lower than the Western Ghats

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The main water divide in peninsular rivers is formed by the Western Ghats, which run from north to south close to the western coast. Most of the major rivers of the peninsula such as the Mahanadi, the Godavari, the Krishna and the Kaveri flow eastwards because of the issue of elevation and drain into the Bay of Bengal. These rivers flow through open and graded shallow valleys with low gradients and little erosion.

Correct Answered :

Wrong Answered :

232. The important fishing harbour in India is :

A

Kolkata

B

Cohin

C

Paradeep

D

Mumbai

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Apart from four main fishing harbours--Manga- lore (Karnataka), Kochi (Kerala), Chennai (Tamil Nadu), Vishakhapatnam (Andhra Pradesh), and Roychowk in Kolkata (West Bengal)--twenty-three minor fishing harbors and ninety five fish landing centers are designated to provide landing and berthing facilities to fishing craft.

Correct Answered :

Wrong Answered :

233. Where did a major earthquake take place in India in 1999?

A

Latur

B

Jabalpur

C

Chamoli

D

Uttar Kashi

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

An earthquake occurred on 29 March, 1999 in the Chamoli district in the Indian state of Uttar Pradesh (now in Uttarakhand). The earthquake was the strongest to hit the foothills of the Himalayas in more than ninety years. Approximately 103 people died in the earthquake.

Correct Answered :

Wrong Answered :

234. In the north-east of the Deccan plateau is the —

A

Chhota Nagpur plateau

B

Malawa plateau

C

Deccan plateau

D

Vindhyan Range

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Deccan is delineated by the Western Ghats on the west, the Nilgiri Hills on the south, the Eastern Ghats on the east, and the Aravalli and Chhota Nagpur hills on the north. The Chhota Nagpur Plateau is a plateau in eastern India, to the northeast of the Deccan plateau which covers much of Jharkhand state as well as adjacent parts of Orissa, West Bengal, Bihar and Chhattisgarh.

Correct Answered :

Wrong Answered :

235. Which one of the following is a coastal district in Kerala?

A

Palghat

B

Wayanad

C

Kovallam

D

Idukki

General Geography SSC Combined Matric Level Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Kovalam is a beach town by the Arabian Sea in Thiruvananthapuram city, Kerala. Kovalam has three beaches separated by rocky outcroppings in its 17 km coastline; the three together form the famous crescent of the Kovalam beach.

Correct Answered :

Wrong Answered :

236. Kanchenjunga is situated in :

A

Nepal

B

Sikkim

C

West Bengal

D

Himachal Pradesh

General Geography FCI Assistant Grade Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Kanchenjunga is the third highest mountain in the world, with an elevation of 8,586 m and located along the India-Nepal border in the Himalayas. Kanchenjunga is also the name of the surrounding section of the Himalayas and means “The Five Treasures of Snows”, as it contains five peaks, four of them over 8,450 m. The treasures represent the five repositories of God, which are gold, silver, gems, grain, and holy books. Three of the five peaks – main, central, and south are on the border of North Sikkim in India and Taplejung District of Nepal, while the other two are completely in Taplejung District.

Correct Answered :

Wrong Answered :

237. The Thar Express goes to :

A

Afghanistan

B

Bangladesh

C

Pakistan

D

Myanmar

General Geography FCI Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Thar Express is an international train that connects Karachi, Pakistan to Bhagat Ki Kothi, India. Six kilometres apart, Munabao and Khokhrapar are the two last railway stations of the India-Pakistan border. Jamrao, Mirpur Khas, Shadi Pali, Saeendad, Barmer, Pithoro, Dhoro Naro, and Chhore are some of the stations. Bhagat ki Kothi is a train station 5km from Jodhpur Railway Station.

Correct Answered :

Wrong Answered :

238. Majuli, the largest river island in the world, lies in the state of :

A

Arunachal Pradesh

B

Assam

C

Tripura

D

Mizoram

General Geography FCI Assistant Grade-II Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Majuli is a large river island in the Brahmaputra river, in Assam. It is the largest river island in the world. The island is formed by the Brahmaputra River in the south and the Kherkutia Xuti, an anabranch of the Brahmaputra, joined by the Subansiri River in the north. Majuli island is accessible by ferries from the City of Jorhat. The island is about 200 kilometres east from the state’s largest city —Guwahati. The island was formed due to course changes by the river Brahmaputra and its tributaries, mainly the Lohit. Majuli is also the abode of the Assamese neo- Vaishnavite culture.

Correct Answered :

Wrong Answered :

239. The pass located in Himachal Pradesh is :

A

Shipkila

B

Zojila

C

Nathula

D

Jelepla

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Shipki La is a mountain pass and border post on the India-China border. The river Sutlej enters India through this pass. It is located in Kinnaur district in the state of Himachal Pradesh, India, and Tibet Autonomous Region in People’s Republic of China. The pass is India’s third border post for trade with China after Nathu La in Sikkim, and Lipulekh in Uttarakhand. The pass is close to town of Khab.

Correct Answered :

Wrong Answered :

240. Which one of the following state has the longest coastline ?

A

Maharashtra

B

Tamil Nadu

C

Gujarat

D

Andhra Pradesh

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Gujarat is spread across an area of 196077 sq. km. With a coastline stretching over 1290 kilometers along the Arabian Sea, Gujarat has the longest coastline among Indian states.

Correct Answered :

Wrong Answered :

241. Indian desert is called :

A

Gobi

B

Sahara

C

Thar

D

Atacama

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Thar Desert also known as the Great Indian Desert is a large, arid region in the northwestern part of the Indian subcontinent and forms a natural boundary running along the border between India and Pakistan. It is the world’s 18th largest subtropical desert. Thar Desert extends from the Sutlej River, surrounded by the Aravali Ranges on the east, on the south by the salt marsh known as the Great Rann of Kutch (parts of which are sometimes included in the Thar), and on the west by the Indus River.

Correct Answered :

Wrong Answered :

242. Badland topography is characteristic :

A

Chambal valley

B

Coastal area

C

Sundarban delta

D

Gulf of Kachchh

General Geography SSC Investigator Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Badlands are area of severe erosion, usually found in semiarid climates and characterized by countless gullies, steep ridges, and sparse vegetation. Bad- land topography is formed on poorly cemented sediments that have few deep-rooted plants because short, heavy showers sweep away surface soil and small plants. Depressions gradually deepen into gullies. Badland topography is a characteristic feature of the Chambal valley, whereas Kankar has extensively developed in the older alluvium.

Correct Answered :

Wrong Answered :

243. Where in India can ‘Mushroom’ rock be found ?

A

Eastern Ghats

B

Western Ghats

C

Thar Desert

D

Satpura Range

General Geography SSC Investigator Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

A mushroom rock, also called rock pedestal or a pedestal rock, is a naturally occurring rock whose shape, as its name implies, strikingly resembles a mushroom. Usually found in desert areas, these rocks are formed over thousands of years when wind erosion of an isolated rocky outcrop progresses at a different rate at its bottom to that at its top. Such rocks are found in Thar Desert of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

244. Which one of the following is the second highest peak of the world ?

A

Dhaulagiri

B

Kanchenjunga

C

K2

D

Nanda Devi

General Geography SSC CISF ASI Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

K2 is the second-highest mountain on Earth, after Mount Everest. With a peak elevation of 8,611 m, K2 is part of the Karakoram Range, and is located on the border between Baltistan, in the Gilgit– Baltistan, in the Gilgit–Baltistan region of Pakistan, and the Taxkorgan Tajik Autonomous County of Xinjiang, China. K2 is known as the Savage Mountain due to the difficulty of ascent and the second-highest fatality rate among the “eight thousanders” for those who climb it.

Correct Answered :

Wrong Answered :

245. Indian Standard Time relates to :

A

75.5° E longitude

B

82.5° E longitude

C

90.5° E longitude

D

0° longitude

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Indian Standard Time is calculated on the basis of 82.5° E longitude, from a clock tower in Mirzapur (25.15°N 82.58°E) (near Allahabad in the state of Uttar Pradesh) which is nearly on the corresponding longitude reference line.

Correct Answered :

Wrong Answered :

246. Which Indian State has the largest coastline ?

A

Andhra Pradesh

B

Maharashtra

C

Orissa

D

Tamil Nadu

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Andhra Pradesh has the second-longest coastline of 972 km among the states of India, the longest coastline being that of Gujarat (1600 km). This long coastline provides a nesting ground for sea turtles, the backwaters, such as those of Pulicat, are feeding grounds for flamingos and Grey Pelicans among several hundred other species of birds, and the estuaries of the Godavari and Krishna rivers support mangrove vegetation and habitats for several faunal species.

Correct Answered :

Wrong Answered :

247. The coastal tract of Andhara Pradesh and Tamil Nadu is called :

A

Konkan

B

Coromandel

C

East Coast

D

Malabar Coast

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Coromandel Coast is the name given to the southeastern coast of the Indian Subcontinent between Cape Comorin and False Divi Point. It may also include the southeastern coast of the island of Sri Lanka. The eastern coastal strip is known as the Coramandel Coast (or Payan Ghat in Andhra Pradesh and Tamil Nadu). It varies in width from 100 to 130 km, and extends from the delta of the Godavari to Kanyakumari.

Correct Answered :

Wrong Answered :

248. Nallamala hills are located in the state of :

A

Orissa

B

Meghalaya

C

Andhra Pradesh

D

Gujarat

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Nallamalas are a section of the Eastern Ghats which stretch primarily over Kurnool, Mahabubnagar, Guntur, Prakasam and Kadapa districts of the state of Andhra Pradesh. They run in a nearly north- south alignment, parallel to the Coromandel Coast for close to 430 km between the rivers, Krishna and Pennar. Its northern boundaries are marked by the flat Palnadu basin while in the south it merges with the Tirupati hills. An extremely old system, the hills have been extensively weathered and eroded over the years.

Correct Answered :

Wrong Answered :

249. The latitude passing through the northern most part of India is :

A

35° 6` N

B

36° 6` N

C

37° 6` N

D

38° 6` N

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The latitude of the northernmost point of India, nearest to minutes is 37° 6`.

Correct Answered :

Wrong Answered :

250. In which state is the Maikala range situated ?

A

Uttar Pradesh

B

Rajasthan

C

Bihar

D

Chhatisgarh

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Maikal Hills are range of hills in the state of Chhattisgarh India. The Maikal Hills are an eastern part of the Satpuras in Kawardha District of Chattisgarh, overlooking the scenic town of Kawardha. They have an altitude ranging from 340 m to 941 m above sea level. This densely forested and thinly populated range gives rise to several streams and rivers including the tributaries of Narmada and Wainganga rivers. The hills are inhabited by two tribal peoples, the Baigas and the Gonds.

Correct Answered :

Wrong Answered :

251. The Southern tip of India is :

A

Cape Comorin (Kanyakumari)

B

Point Calimere

C

Indira Point in Nicobar Islands

D

Kovalam in Thiruvananthapuram

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Indira Point is the southernmost point of the Nicobar island lot located on the Great Nicobar Island. It was formerly known by various names including Pygmalion Point, Parsons Point, etc. The Indira Point Lighthouse was established in the year 1972 and since then it is working as a towering feature and as an important landmark for the ships coming from Malacca.

Correct Answered :

Wrong Answered :

252. The Andaman group and Nicobar group of islands are separated from each other by:

A

Ten Degree Channel

B

Great Channel

C

Bay of Bengal

D

Andaman Sea

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Ten Degree Channel is a channel that separates the Andaman Islands from the Nicobar Islands in the Bay of Bengal. The two sets of islands together form the Indian Union Territory of Andaman and Nicobar Islands. The Channel is approximately 150 km wide, running essentially along an east-west orientation. It is so named as it lies on the 10-degree line of latitude, north of the equator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

253. Which of the following will never get the vertical rays of the sun ?

A

Mumbai

B

Chennai

C

Thiruvanthapuram

D

Srinagar

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

All latitudes from 22.5 degrees North to 22.5 de- grees South of the equator receive vertical or direct rays twice every year as the tilted earth circles the sun. Tropic of Cancer is the determining line for find- ing out whether a city in India will get vertical rays of the Sun or not. Since Srinagar lies to the north of the Tropic of Cancer, it never gets the vertical rays of the Sun.

Correct Answered :

Wrong Answered :

254. Which of the following cities/ towns lies to the northern-most latitude ?

A

Patna

B

Allahabad

C

Pachmarhi

D

Ahmedabad

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Patna is the capital of the Indian state of Bihar and the most populous city in Bihar. It is situated at latitudes of 25.6155° N, 85.1355° E.

Correct Answered :

Wrong Answered :

255. Baltora glacier is located in:

A

Karakoram ranges

B

Pamir plateau

C

Shivalik

D

Alps

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Baltoro Glacier, at 62 kilometers long is one of the longest glaciers outside the polar regions. It is located in Baltistan, in the Gilgit-Baltistan region of Pakistan, and runs through part of the Karakoram mountain range. The Baltoro Muztagh lies to the north and east of the glacier, while the Masherbrum Mountains lie to the south. At 8,611 m, K2 is the highest mountain in the region, and three others within 20 km top 8,000 m. The glacier gives rise to the Shigar River, which is a tributary of the Indus River

Correct Answered :

Wrong Answered :

256. The approximate length of the coastline of India is:

A

5,500 km

B

6,000 km

C

6,500 km

D

7,000 km

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

India has a land frontier of 15,200 km and a coastline of 7,517 km. Length of Coastline of Indian mainland is 6100 km. Coastline of Indian mainland is surrounded by Arabian Sea in the west, Bay of Bengal in the east, and Indian Ocean in the south.

Correct Answered :

Wrong Answered :

257. In terms of area, India is the _____ largest country of the world.

A

second

B

fourth

C

sixth

D

seventh

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

India is the seventh-largest country in the world, with a total area of 3,166,414 square kilometres. India measures 3,214 km from north to south and 2,933 km from east to west. It has a land frontier of 15,200 km and a coastline of 7,517 km.

Correct Answered :

Wrong Answered :

258. The only ape of India found in hill forests of Assam and Nagaland is

A

Orangutan

B

Gibbon

C

Chimpanzee

D

Gorilla

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Hoolock Gibbon, the only ape species in India, is found in Assam, Arunachla Pradesh and Bhutan only. The Hoollongapar Gibbon Sanctuary, formerly known as the Gibbon Wildlife Sanctuary or Hollongapar Reserve Forest, is an isolated protected area of evergreen forest located in Assam, India. The sanctuary was officially constituted and renamed in 1997. On 30 July 1997, in notification, the sanctuary was constituted under the civil district of Jorhat and named it the “Gibbon Wildlife Sanctuary” after the only apes found in India: the hoolock gibbons (genus Hoolock). It is the only sanctuary in India named after a gibbon due to its distinction for containing the densest gibbon populations in Assam.

Correct Answered :

Wrong Answered :

259. Nathu La, a place where India- China border trade has been resumed after 44 years, is located on the Indian border in

A

Sikkim

B

Arunachal Pradesh

C

Himachal Pradesh

D

Jammu and Kashmir

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nathu La is a mountain pass in the Himalayas. It connects the Indian state of Sikkim with China’s Tibet Autonomous Region. The pass, at 4,310 m above mean sea level, forms a part of an offshoot of the ancient Silk Road. On the Indian side, the pass is 54 km east of Gangtok, the capital of Indian state of Sikkim on JN Marg and only citizens of India can visit the pass, that too after obtaining a permit in Gangtok. Nathu La is one of the three open trading border posts between China and India; the other two are Shipkila in Himachal Pradesh and Lipulekh (or Lipulech) in Uttarakhand

Correct Answered :

Wrong Answered :

260. Which one among the following is the highest peak ?

A

Kamet

B

Kun Lun

C

Nanga Parbat

D

Nanda Devi

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nanda Devi, at 7817m, is the highest peak of India, if we discount Kanchenjunga (8598m), which is partially in Nepal. Till 18th century it was the highest peak known to mankind. The Nanda Devi National Park around Nanda Devi along with the Valley of Flowers are inscribed as UNESCO World Heritage Sites.

Correct Answered :

Wrong Answered :

261. Which one of the following mountain ranges lies in India?

A

Arakan Yoma

B

Sulainian

C

Salt Range

D

Pir Panjal

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Pir Panjal Range is a group of mountains that lie in the Inner Himalayan region, running from east southeast to west northwest across the Indian state of Himachal Pradesh and the disputed territories comprising Indian-administered Jammu and Kashmir and Pakistan-administered Azad Kashmir, where the average elevation varies from 1,400 m to 4,100 m. The Himalayas show a gradual elevation towards the Dhauldhar and Pir Panjal ranges. Pir Panjal is the largest range of the lower Himalayas. Near the bank of the Sutlej River, it dissociates itself from the Himalayas and forms a divide between the rivers Beas and Ravi on one side and the Chenab on the other.

Correct Answered :

Wrong Answered :

262. Naga, Khasi and Garo hills are located in

A

Purvanchal Ranges

B

Karakoram Ranges

C

Zaskar Ranges

D

Himalaya Ranges

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Purvanchal Range is an eastward extension of the Himalayas in the north-eastern region of India. It comprises the Patkai hills, the Manipur hills, Bairal range, the Mizo hills and the Naga Hills. It is a densely forested area, mainly composed of strong sandstones. The peaks in the Purvanchal mountain range are not rugged or high. The ideal route to this mountain range is offered by the Pangsau Pass.

Correct Answered :

Wrong Answered :

263. The Indian Sub-continent was originally a part of

A

Jurassic-land

B

Angara-land

C

Arya-varta

D

Gondwana-land

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Indian subcontinent is a southerly region of Asia, mostly situated on the Indian Plate and projecting southward into the Indian Ocean. In paleogeography, Gondwana, originally Gondwanaland was the southernmost of two supercontinents that were part of the Pangaea supercontinent. It existed from approximately 510 to 180 million years ago. Gond- wana included most of the landmasses in today’s Southern Hemisphere, including Antarctica, South America, Africa, Madagascar and the Australian continent, as well as the Arabian Peninsula and the Indian subcontinent, which have now moved entirely into the Northern Hemisphere.

Correct Answered :

Wrong Answered :

264. The standard time of a country differs from the GMT in multiples of—

A

Two hours

B

One hour

C

Half hour

D

Four minutes

General Geography SSC Statistical Investigators Grade–IV Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

3) zero (0) degree Longitude is the mean longitude and the time adjusted according to this longitudinal time. The earth rotates from West to East. So every 15 o we go easy wards, local time is advanced by 1 hour. If we go west wards, local time is retarded by 1 hour. Each country has set their local time multi- ple of half an hour (1/2 hour). India’s local standard time is (+5.5 h). Means 5.5 h ahead of G.M.T.

Correct Answered :

Wrong Answered :

265. Which part of the Himalayas has the maximum stretch from east to West ?

A

Kumaun Himalayas

B

Assam Himalayas

C

Punjab Himalayas

D

Nepal Himalayas

General Geography SSC Statistical Investigators Grade Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nepal Himalayas has the maximum stretch from east to west. Along the north of Nepal runs the Great Himalayan Range, the highest mountain range in the Himalayan system. This range has an average altitude of about 4,570 m (about 15,000 ft) and remains perpetually snow-covered. On this range rise some of the loftiest mountain peaks in the world — Mount Everest, Kanchenjunga, Lhotse, Makalu, Cho Oyu, Dhaulagiri, Manaslu, and Annapurna. Further south runs a complex system of intermediate ranges at an altitude of 8,000-14,000 ft. Prominent ranges in this mountain system include the Mahabharata and Churia ranges. High mountain ranges are interspersed with broad inhabited river valleys. The third and southernmost region is the Terai, a swampy terrain which is the northern extension of the Indian plains.

Correct Answered :

Wrong Answered :

266. 16. Which one of the following is not a part along the western coast of India ?

A

Nhava Sheva

B

Marmagao

C

Tuticorin

D

Kochi

General Geography SSC Tax Assistant Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Thoothukudi, also known as Tuticorin, is a port city and a Municipal Corporation in Thoothukudi district of the Indian state of Tamil Nadu. Thoothukudi is the headquarters of Thoothukudi District. Thoothukudi is also known as “Pearl City”. Thoothukudi is in South India, on the Gulf of Mannar, about 590 kilometres southwest of Chennai.

Correct Answered :

Wrong Answered :

267. Where are the Saltora Ranges located ?

A

Ladakh

B

Along the Vindhyas

C

Part of the Karakoram Ranges

D

Part of the Western Ghats

General Geography SSC Section Officer Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Siachen is a glacier 76-km in length with a width of 2 km to 8 km, between two ranges - Karakoram in the east and Saltora in the west. Starting from point NJ9842 in the South, the glacier runs in a north western direction flanking several towns in POK close to the Saltora range, and in a north eastern direction it extends up to the Karakoram pass, thus forming more or less a triangular shape.

Correct Answered :

Wrong Answered :

268. Which of the following uplands is not a part of the Telangana Plateau ?

A

Aravalli

B

Western Ghat

C

Eastern Ghat

D

Satpura

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Telangana plateau is a plateau in western Andhra Pradesh, comprising the northeastern part of the Deccan plateau. The Aravali Range literally meaning `line of peaks`, is a range of mountains in western India and eastern Pakistan running approximately 800 km from northwest to southwest across Indian states of Rajasthan, Haryana, and Gujarat and Pakistani provinces of Punjab and Sindh. The Aravali Range is the eroded stub of a range of ancient folded mountains. The range rose in a Precambrian event called the Aravali-Delhi orogen. The range joins two of the ancient segments that make up the Indian craton, the Marwar segment to the northwest of the range, and the Bundelkhand segment to the southeast.

Correct Answered :

Wrong Answered :

269. Which foreign country is closest to Andaman Islands ?

A

Sri Lanka

B

Myanmar

C

Indonesia

D

Pakistan

General Geography SSC CPO Sub-Inspector Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Andaman Islands are a group of Indian Ocean archipelagic islands in the Bay of Bengal, between the Indian peninsula to the west and Burma to the north and east. Most of the islands are part of the Andaman and Nicobar Islands Union Territory of India, while a small number in the north of the archipelago belong to Burma. The Andaman Archipelago is an oceanic continuation of the Burmese Arakan Yoma range in the North and of the Indonesian Archipelago in the South. It has 325 islands which cover an area of 6,408 km2 (2,474 sq mi), with the Anda- man Sea to the east between the islands and the coast of Burma. The nearest landmass in the north is Myanmar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

270. Which of the following mountain ranges in India are the oldest?

A

Himalayas

B

Vindhyas

C

Aravalli

D

Sahyadri

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

) The Aravali Range (Aravali) literally meaning ‘line of peaks’, is a range of mountains in western India and eastern Pakistan running approximately 800 km from northwest to southwest across Indian states of Rajasthan, Haryana, and Gujarat and Pakistani prov- inces of Punjab and Sindh. The Aravali range are the oldest fold mountains in India. The Aravali Range is the eroded stub of a range of ancient folded moun- tains. The range rose in a Precambrian event called the Aravali-Delhi orogeny. The range joins two of the ancient segments that make up the Indian craton, the Marwar segment to the northwest of the range, and the Bundelkhand segment to the southeast.

Correct Answered :

Wrong Answered :

271. India lies in the ................ hemisphere.

A

northern and eastern

B

southern and eastern

C

northern and western

D

northern and southern

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

India lies to the north of the equator, geographi- cally located at 28° 36.8` N and 77° 12.5` E in the northern hemisphere of the globe. India takes its standard time from the meridian of 82° 30` E, which is 5 ½ hours ahead of Greenwich Mean time (0 (zero) longitude).

Correct Answered :

Wrong Answered :

272. Duncan Passage is located between:

A

South and Little Andaman

B

North and South Andaman

C

North and Middle Andaman

D

Andaman and Nicobar

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

SSC Combined Graduate Level Prelim Exam. 11.05.2003Duncan Passage is a strait in the Indian Ocean. It is about 48 km (30 mi) wide; it separates Rutland Island (part of Great Andaman) to the north and Lit- tle Andaman to the south. West of Duncan Passage is the Bay of Bengal; east is the Andaman Sea. Sev- eral small islands and islets lie along the passage.

Correct Answered :

Wrong Answered :

273. Which one of the following river flows through a rift valley ?

A

Godavari

B

Narmada

C

Krishna

D

Mahanadi

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Narmada is the only river in India that flows in a rift valley, flowing west between the Satpura and Vindhya ranges. The Tapti River and Mahi River also flow through rift valleys, but between different rang- es. One theory is that the area in which the fossils are located, i.e., the Narmada Valley near Mandla, was actually a deep inundation of the sea into penin- sular India till the Post- Cambrian Tertiary age, about 40 million years ago. This means that Narmada was a very short river which terminated in the inland sea above Mandla, and that the recession of the sea caused geological disturbances, which created the present rift valley through which the Narmada River and Tapti River flow in their present journey to the Arabian Sea.

Correct Answered :

Wrong Answered :

274. The piligrims of Kailash Mansarovar have to pass through which pass to enter into Tibet ?

A

Khardungala

B

Rohtang

C

Lipu likh

D

Nathu la

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nathu La is a mountain pass in the Himalayas. It connects the Indian state of Sikkim with China’s Ti- bet Autonomous Region. The pass, at 4,310 m above mean sea level, forms a part of an offshoot of the ancient Silk Road. The pass would be particularly useful for pilgrims visiting monasteries in Sikkim such as Rumtek, one of the holiest shrines in Buddhism. For Hindus, the pass reduces the journey time to Mansarovar Lake from fifteen to two days.

Correct Answered :

Wrong Answered :

275. Where is Panzseer valley situated ?

A

Lebanon

B

Afghanistan

C

Jammu and Kashmir, India

D

Syria

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Panjshir Valley is a valley in north-central Afghanistan, 150 km north of Kabul, near the Hindu Kush mountain range. Located in the Panjshir Prov- ince it is divided by the Panjshir River. The valley is home to more than 140,000 people, including Af- ghanistan’s largest concentration of ethnic Tajiks. It literally means ‘Valley of the Five Lions.’

Correct Answered :

Wrong Answered :

276. Where is Khyber Pass situated?

A

Bhutan

B

Bangladesh

C

India

D

Pakistan

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Khyber Pass is a 53-kilometer (33-miles) pas- sage through the Hindu Kush mountain range. It connects the northern frontier of Pakistan with Af- ghanistan. At its narrowest point, the pass is only 3 meters wide. On the north side of the Khyber Pass rise the towering, snow-covered mountains of the Hindu Kush. The Khyber Pass is one of the most famous mountain passes in the World. It is one of the most important passes between Afghanistan and Pakistan. It is the best land route between India and Pakistan and has had a long and often violent histo- ry. Conquering armies have used the Khyber as an entry point for their invasions. It was also been a major trade route for centuries.

Correct Answered :

Wrong Answered :

277. Which of the following passes lies in the Sutlej valley ?

A

Nathu La

B

Jelep La

C

Shipki La

D

Sherabathanga

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Shipki La is a mountain pass and border post on the India-China border. The river Sutlej enters India through this pass. It is an offshoot of the ancient Silk Road. It is located in Kinnaur district in the state of Himachal Pradesh, India, and Tibet Autonomous Region in People’s Republic of China. The pass is India’s third border post for trade with China after Nathu La in Sikkim, and Lipulekh in Uttarakhand. The pass is close to town of Khab.

Correct Answered :

Wrong Answered :

278. Where is ‘Raisina Hills’?

A

Where Rashtrapati Bhavan is situated

B

The Hill feature in Srinagar, otherwise known as ‘Shan- kara-charya Hill’

C

The place where the Dogra rulers of J & K built their fort in Jammu.

D

The rock feature at Kanya- kumari where Swami Vive- kananda’s statue was erect- ed.

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Raisina Hill is an area of Lutyens’ Delhi, New Delhi, housing India’s most important government buildings, including Rashtrapati Bhavan, the official residence of the President of India and the Secre- tariat building housing the Prime Minister’s Office and several other important ministries. It is surround- ed by other important buildings and structures, in- cluding the Parliament of India, Rajpath, Vijay Chowk and India Gate.28) The term “Raisina Hill” was coined following acquisition of land from 300 families from X and Malcha villages. About 0.001 acres of land was acquired under the “1894 Land Acquisition Act” to begin the construction of the Viceroy’s House.

Correct Answered :

Wrong Answered :

279. The famous Lagoon lake of India is :

A

Dal Lake

B

Chilka Lake

C

Pulicat Lake

D

Mansarover

General Geography SSC CGL Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Chilka Lake is a brackish water lagoon, spread over the Puri, Khurda and Ganjam districts of Oris- sa state on the east coast of India, at the mouth of the Daya River, flowing into the Bay of Bengal, cov- ering an area of over 1,100 sq. km. It is the largest coastal lagoon in India and the second largest lagoon in the World. It is the largest wintering ground for migratory birds on the Indian sub-continent.

Correct Answered :

Wrong Answered :

280. On which of the following rivers is the Hirakud Dam situated?

A

Brahmaputra

B

Indus

C

Mahanadi

D

Krishna

Rivers Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Only 15 kms. north of Sambalpur, the longest earthen dam of the world stands in its lone majesty across the great river Mahanadi, which drains an area of 1,33,090 Sq.

Correct Answered :

Wrong Answered :

281. Where is the Koyna hydroelectric power plant located?

A

Andhra Pradesh

B

Tamil Nadu

C

Maharashtra

D

Karnataka

Power Projects Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Koyna Hydroelectric Project is the largest hydroelectric power plant in India. It is a complex project with four dams including the largest dam on the Koyna River, Maharashtra hence the name Koyna Hydroelectric Project. The project site is in Satara district. The Koyana Dam situated near Koyananagar village.

Correct Answered :

Wrong Answered :

282. Which of the following winds prevail over India during winter season?

A

South - West Monsoon Winds

B

North - West Monsoon Winds

C

North - East Monsoon Winds

D

South - East Monsoon Winds

Monsoon Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

North east trade winds prevails over India in winter season.

Correct Answered :

Wrong Answered :

283. Which is the leading litchi producing state in India?

A

Himachal Pradesh

B

Karnataka

C

Rajasthan

D

Bihar

Crops Health Educator Set 2 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The total production of litchi is concentrated mainly in Bihar, West Bengal, Assam and Jharkhand and to a smaller extent in Tripura, Punjab, Uttarakhand and Orissa. 2. Bihar is the leading state in litchi production (227.0 thousand tons.), followed by West Bengal (85.1 thousand tons.)

Correct Answered :

Wrong Answered :

284. During summer months, which of the following winds blows over northern plains of India?

A

Mistral

B

Buran

C

Chinook

D

Loo

Climate Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Loo is a strong, dusty, gusty, hot and dry summer wind from the west which blows over the Indo-Gangetic Plain region of North India and Pakistan. It is especially strong in the months of May and June.

Correct Answered :

Wrong Answered :

285. On which of the following rivers is the Nagarjuna Sagar Dam situated?

A

Godavari

B

Krishna

C

Pennar

D

Mahanadi

Rivers Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

World`s largest masonry dam protected with 26 gates measuring 124.663m in height , Nagarjunasagar Dam located in Nalgonda District is built across River Krishna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

286. Which of the following types of climate is found majorly in India?

A

Laurentian

B

Monsoon

C

Mediterranean

D

British

Climate Health Educator set 1 Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The climate of India is described as a monsoon type. This type of climate is found in south and southeast Asia. However, there are variations in climatic conditions in the country itself.

Correct Answered :

Wrong Answered :

287. Nilgiri is also known as:

A

Rock of Heaven

B

Blue Mountain

C

High Hills

D

All

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Nilgiri is also known as Blue Mountain.

Correct Answered :

Wrong Answered :

288. Nickname of Kochi is :

A

Gateway to Kerala

B

Queen of the Arabian Sea

C

A and B

D

None

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nickname of Kochi are Gateway to Kerala and Queen of the Arabian Sea.

Correct Answered :

Wrong Answered :

289. Which of the following Indian island lies between India and Sri Lanka?

A

Willingdon Island

B

Andaman

C

Rameshwaram

D

Nicobar

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Rameshwaram lies between India and Sri Lanka.

Correct Answered :

Wrong Answered :

290. Which one of the following rivers originates near Mahabaleshwar?

A

Godavari

B

Cauveri

C

Tapi

D

Krishna

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

The Krishna river originates in the western ghats near Mahabaleshwar at an elevation of about 1,300 metres, in the state of Maharashtra in central India. It is one of the longest rivers in India. The Krishna river is around 1,300 km in length.

Correct Answered :

Wrong Answered :

291. The Gulf of Mannar is situated along the coast which state in India?

A

Andhra Pradesh

B

Tamil Nadu

C

Kerala

D

Karnatka

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Gulf of Mannar is situated along the coast of Tamil Nadu .

Correct Answered :

Wrong Answered :

292. The river which forms the waterfalls Shivanasamudra is:

A

Cauvery

B

Ganga

C

Brahmaputra

D

Krishna

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The Sivanasamudra Falls is on the Kaveri River after the river has found its way through the rocks and ravines of the Deccan Plateau and drops off to form waterfalls. The island town of Shivanasamudra divides the river into twin waterfalls. This creates the fourth largest island in the rivers course. A group of ancient temples are located here and there likely was a village.

Correct Answered :

Wrong Answered :

293. Which atomic power station in India is built completely indigenously?

A

Tarapore

B

Rawat Bhata

C

Narora

D

Kalpakkam

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Kalpakkam atomic power station in India is built completely indigenously.

Correct Answered :

Wrong Answered :

294. The oldest rocks in India are reported from:

A

Aravalli range, Rajasthan

B

Vindhyan range, Madhya Pradesh

C

Dharwar region, Karnataka

D

Siwalik range, Punjab

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The oldest rocks in India are reported from Dharwar region, Karnataka.

Correct Answered :

Wrong Answered :

295. The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because:

A

of its large size and extent among the peninsular rivers

B

there are a fairly large number of pilgrimage centres situated on its banks

C

it is the older river of India

D

its length is nearly the same as that of the river Ganges

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The river Godavari is often referred to as Vridha Ganga because of its large size and extent among the peninsular rivers.

Correct Answered :

Wrong Answered :

296. The southernmost point of peninsular India exist in:

A

North of the Equator

B

North of Tropic of Cancer

C

South of the Equator

D

South of the Capricorn

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The southernmost point of peninsular India exist in North of the Equator.

Correct Answered :

Wrong Answered :

297. Asiatic Lion is the state animal of:

A

Punjab

B

Gujarat

C

Rajasthan

D

Maharashtra

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Asiatic Lion is the state animal of Gujarat .

Correct Answered :

Wrong Answered :

298. Ahmedabad is also known as:

A

Golden City

B

City of Prime Ministers

C

Manchester of India

D

All

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Nickname of Ahmedabad is Manchester of India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

299. Nicknames of Mumbai is:

A

City of Dreams

B

Financial Capital of India

C

City of Seven Island

D

All

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nicknames of Mumbai is City of Dreams, Financial Capital of India, City of Seven Island, Gateway of India, Maximum City, Maya Nagari.

Correct Answered :

Wrong Answered :

300. Ankleswar in Gujarat is well known for:

A

Fertilizers

B

Agriculture

C

Jute Industry

D

Oil Refinery

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Ankleswar in Gujarat is well known for Oil Refinery.The town is known for its industrial township called GIDC (Gujarat Industrial Development Corporation). Ankleshwar has an office of the ONGC (Oil and Natural Gas Corporation Limited).

Correct Answered :

Wrong Answered :

301. The desert that lies on the boundary between India and Pakistan is:

A

The Great Rann of Kutch

B

Thar Desert

C

The Cold Mountain Desert

D

None

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Thar Desert

Correct Answered :

Wrong Answered :

302. The city of Nasik is situated on the banks of which river in India?

A

Godavari

B

Narmada

C

Sabarmati

D

Tapti

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Nashik is an ancient city in the northwest region of Maharashtra at India. Famous the world over for its fresh agricultural produce namely table and wine grapes besides vegetables.Situated at the foothills of the Western Ghats on the banks of the river Godavari which originates nearby at Trimbakeshwar.

Correct Answered :

Wrong Answered :

303. Shillong is also known as:

A

Tea City of India

B

Scotland of East

C

Gateway of The East

D

All

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Shillong is also known as Scotland of East.

Correct Answered :

Wrong Answered :

304. Tea is grown much in:

A

Tamil Nadu

B

West Bengal

C

Assam

D

Kerala

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Assam Tea is a black tea named after the region of its production, Assam, in India. It is also traditionally used in Yunnan province in China. Assam tea is manufactured specifically from the plant Camellia sinensis var. assamica (Masters).

Correct Answered :

Wrong Answered :

305. In which part of India is known as the Land of Sunrise?

A

Meghalaya

B

Arunachal Pradesh

C

Mizoram

D

Nagaland

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Arunachal Pradesh is a Sanskrit word which means land of rising sun as state is located in the easternmost part of the country and gets first sunrise in the country.

Correct Answered :

Wrong Answered :

306. Which of the following regions is most prone to earthquakes?

A

Deccan plateau

B

Plains of northern India

C

Ganga-Brahmaputra valley

D

Western ghats

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Ganga-Brahmaputra valley regions are most prone to earthquakes

Correct Answered :

Wrong Answered :

307. The oldest oil refinery in India is at :

A

Haldia, near Kolkata

B

Noonmati, Assam

C

Digboi, Assam

D

Koyali, near Baroda

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The oldest oil refinery in India is at Digboi, Assam.

Correct Answered :

Wrong Answered :

308. The present forest area of India, according to satellite data, is:

A

Decreasing

B

Increasing

C

Decreasing in open forest area but increasing in closed forest area.

D

Static

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The present forest area of India, according to satellite data, is Decreasing

Correct Answered :

Wrong Answered :

309. The India`s highest annual rainfall is reported at:

A

Mawsynram, Meghalaya

B

Namchi, Sikkim

C

Chamba, Himachal Pradesh

D

Darjeeling, West Bengal

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Mawsynram is a village in the East Khasi Hills district of Meghalaya state in north-eastern India, 65 kilometres from Shillong. It is reportedly the wettest place on Earth, with an average annual rainfall of 11,872 millimetres (467.4 in).

Correct Answered :

Wrong Answered :

310. The Yarlung Zangbo river, in India, is known as:

A

Indus

B

Brahmaputra

C

Ganga

D

Kaveri

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Yarlung Tsangpo is the longest river in Tibet. The part Tsangpo probably originates from the fact that the river flows from or through Tsang- encompassing the Tibet west of Lhasa.It is the upper stream of the Brahmaputra River.

Correct Answered :

Wrong Answered :

311. Which of the following groups accounts for over 90 percent of India`s annual coal production?

A

Bihar, Orissa and Madhya Pradesh

B

Bihar, Orissa and West Bengal

C

West Bengal, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

D

Orissa, Madhya Pradesh and Tamil Nadu

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Bihar, Orissa and West Bengal produced 90 percent of coal in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

312. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport located at:

A

Lucknow

B

Kolkata

C

Bhubaneswar

D

Patna

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Netaji Subhash Chandra Bose International Airport located at Kolkata.

Correct Answered :

Wrong Answered :

313. State animal of West Bengal is:

A

Royal Bengal Tiger

B

Fishing Cat

C

Musk Deer

D

Indian Elephant

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

State animal of West Bengal is Fishing Cat.

Correct Answered :

Wrong Answered :

314. Nickname of Kolkata is:

A

City of Joy

B

City of Palaces

C

Cultural Capital of India

D

All

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Nickname of Kolkata are City of Joy, City of Palaces, Cultural Capital of India, Gateway of Eastern India and Haven of Aged.

Correct Answered :

Wrong Answered :

315. Kolkata is situated on the banks of the river :

A

Hoogly

B

Ganga

C

Mahanadi

D

Yamuna

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Kolkata is the capital of the Indian state of West Bengal, located on the east bank of the Hooghly River.

Correct Answered :

Wrong Answered :

316. Rice is produced more in:

A

West Bengal

B

Andhra Pradesh

C

Uttar Pradesh

D

Punjab

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Among the rice producing states, West Bengal is by far the most important producer and ranks the leading position, accounting for about 15 per cent of the total quantity of rice produced in India. The major rice producing districts in the state are Bardhaman, Medinipur, North and South 24 Parganas.

Correct Answered :

Wrong Answered :

317. Indian standard time is the local time of :

A

Allahabad

B

Chennai

C

Kolkata

D

New Delhi

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

Indian standard time is the local time of Allahabad.

Correct Answered :

Wrong Answered :

318. The capital of Uttar Pradesh is:

A

Lucknow

B

Meerut

C

Allahabad

D

Kanpur

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The capital of Uttar Pradesh is Lucknow.

Correct Answered :

Wrong Answered :

319. Which state in India has the largest number of district?

A

Madhya Pradesh

B

Uttar Pradesh

C

Maharastra

D

Bihar

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Uttar Pradesh has the largest number of district in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

320. Which of the following important rivers of India does not originate from the Western Ghats?

A

Godavari

B

Mahanadi

C

Cauvery

D

Krishna

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

The Mahanadi is a major river in East Central India. It drains an area of around 141,600 square kilometres (54,700 sq mi) and has a total course of 858 kilometers (533 mi). The river flows through the states of Chhattisgarh and Odisha.

Correct Answered :

Wrong Answered :

321. Which of the following drainage systems fall into The Bay of Bengal?

A

Mahanadi and Cauvery

B

Luni and Tapti

C

Ganga and Godavari

D

A and C

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : D
Explanation :

Mahanadi, Cauvery, Ganga and Godavari fall into The Bay of Bengal.

Correct Answered :

Wrong Answered :

322. Which of the following groups of states have the largest deposits of iron ore?

A

Madhya Pradesh and Maharashtra

B

West Bengal and Assam

C

Bihar and Orissa

D

Andhra Pradesh and Karnataka

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

Bihar and Orissa states have the largest deposits of iron ore.

Correct Answered :

Wrong Answered :

323. In India which state having the largest area of forest?

A

Madhya Pradesh

B

Chhattisgarh

C

Arunachal Pradesh

D

Maharashtra

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : A
Explanation :

The maximum increase in forest cover has been observed in West Bengal (3810 sq. km.) followed by Odisha (1444 sq. km.) and Kerala (622sq km). Madhya Pradesh has the largest forest cover of 77,522 sq. km. in terms of area in the country followed by Arunachal Pradesh with the forest cover of 67,321 sq. km.

Correct Answered :

Wrong Answered :

324. Valley Of Flowers National Park located at:

A

Kashmir

B

Uttarakhand

C

Darjeeling

D

Sikkim

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Valley Of Flowers National Park located at Uttarakhand.

Correct Answered :

Wrong Answered :

325. Corbett National Park is in:

A

Punjab

B

Uttarakhand

C

Haryana

D

Jammu and Kashmir

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Jim Corbett National Park is a forested wildlife sanctuary in northern India’s Uttarakhand State. Rich in flora and fauna, it’s known for its Bengal tigers. Animals, including tigers, leopards and wild elephants, roam the Dhikala zone. On the banks of the Ramganga Reservoir, the Sonanadi zone is home to elephants and leopards, along with hundreds of species of birds.

Correct Answered :

Wrong Answered :

326. The Switzerland of India is:

A

Shimla

B

Darjeeling

C

Kashmir

D

Ooty

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

The Switzerland of India isKashmir.

Correct Answered :

Wrong Answered :

327. In which one of the following states is the Nanga Parbat peak located?

A

Uttarakhand

B

Jammu and Kashmir

C

Punjab

D

Himachal Pradesh

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : B
Explanation :

Nanga Parbat peak located at Jammu and Kashmir state in India.

Correct Answered :

Wrong Answered :

328. New Delhi is on the banks of:

A

Ganges

B

Sutlej

C

Yamuna

D

Tapti

General Geography Geography Report Question
Correct Answer : C
Explanation :

New Delhi is on the banks of Yamuna.

Correct Answered :

Wrong Answered :

329. Which of the following groups of rivers originate from the Himachal mountains?

A

Ravi, Chenab and Jhelum

B

Sutlej, Beas and Ravi

C

Sutlej, Ravi and Jhelum

D

Beas, Ravi and Chenab